n.nutella 12.06.11, 19:57 To już zrobiło się nudne...nie można tak... hop zmiana tematu... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
n.nutella Re: A teraz już dosyć mili Państwo 12.06.11, 20:03 Masz już odpowiedź poniżej, to będzie QUIZ Odpowiedz Link
n.nutella Re: Quiz 12.06.11, 20:07 Eee nie będę nikogo zbyt długo trzymać w niepewności... Tak czy nie: Nikt nie wie wszystkiego. Niewielu jest geniuszami na miarę Einsteina. Dlatego niekiedy dziwimy się, jeśli niektórzy kandydaci biorący udział w quizach odpowiadają na pytania bez zastanowienia. Być może i Wam uda się zaskoczyć innych i zostać chodząca encyklopedią. Dzisiaj proponuję zabawę – na końcu na pewno będziecie trochę mądrzejsi. Macie możliwość udzielić odpowiedzi: TAK lub NIE... a na końcu podam prawidłowe odpowiedzi / ale to na pewno nie będzie dzisiaj (tlum.wlasne z jez.niemieckiego) Odpowiedz Link
n.nutella Re: Quiz 12.06.11, 20:09 1.Czy smoki żyły na Ziemi? Tak: istniały tak jak dinozaury – tylko czy potrafiły ziać ogniem, do dzisiaj nie jest wyjaśnione Nie: to czyste wytwory fantazji. W rzeczywistości, nigdy nie istniały. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Quiz 12.06.11, 20:59 tak....ziały ogniem, ale tylko na niegrzecznych Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Quiz 03.07.11, 15:51 1.Tak. Niedawno przeczytałem że żyły takie w prehistorii. Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 1 - odp. 27.07.11, 12:38 1. NIE Smoki to fantastyczne stwory. Wg mitologii to pomieszanie drapieżnego zwierza z gadem i ptakiem. Do XVII wieku wierzono jednak w istnienie potworów ziejących ogniem. „Dowód”, wykopany szkielet, który jednak potem okazał się być „tylko” pterozaurem(latający dinozaur) z okresu kredy. Odpowiedz Link
n.nutella Re: Quiz 12.06.11, 20:10 2.Czy dzieci potrzebują specjalnej pasty do zębów Tak: składniki pasty do zębów dla dorosłych, nie są odpowiednie do zębów dzieci. Nie: to tylko chwyt reklamowy i robienie pieniędzy, składniki są identyczne. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Quiz 12.06.11, 21:01 tak...dzieci mają inny smak, w mojej są poziomki Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Quiz 03.07.11, 15:53 2. Nie potrzebują specjalnej tak jak i specjalnego dentysty nie potrzebują Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 2 - odp. 27.07.11, 12:39 2. TAK Ponieważ pasta do zębów dla dzieci zawiera tylko jedna trzecia fluorydu zawartego w pastach dla dorosłych. Fluoryd, przyswajany w większej ilości podczas rozwoju i wzrostu zębów, sprawia, że na dziecięcych zębach pojawiają się brzydkie plamy. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 3 12.06.11, 20:12 3.Czy czekolada moze prowadzić do nałogu? Tak: jeśli ktoś raz zje, będzie po nią sięgał ciągle. Nie: to tylko wymówka łakomczuchów, którzy nie potrafią się powstrzymać. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 3 12.06.11, 21:02 tak....ja raz sięgnęłam i wiem jak jest potem Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 3 03.07.11, 15:55 3. Nie. Alkohol, inne używki, piękne kobiety tak, czekolada nie. Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 3 - odp. 27.07.11, 12:42 3. NIE Wprawdzie w czekoladzie znajduje się Anandamin, a ten jest zbliżony do THC, który występuje w Cannabis(haszysz), jednak ilość jest tak niewielka, że nie powoduje przyzwyczajenia. Ale: czekolada powoduje wytwarzanie tzw. „hormonu szczęścia” serotoniny. Przedostaje się, ponieważ zawarty w czekoladzie cukier „podkręca” tworzenie insuliny, bardzo szybko do mózgu. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 4 12.06.11, 20:14 4.Czy językiem migowym można się porozumiewać w każdym zakątku świata? Tak: ten rodzaj języka jest międzynarodowy. Nie: gestykulacja jest uzależniona od języka mówionego. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 4 12.06.11, 21:05 nie...np. Chińczycy nie wymawiają "r", to i wymigać go też nie mogą Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 4 03.07.11, 15:58 4. Tak. Język migowy ,co każdy wie polega na 'ręcznej' gestykulacji - coś ja mówione esperanto. Jest uniwersalny. Chociaż słyszałem, że niektórzy głuchoniemi potrafią czytać również z ust. Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 4 - odp. 27.07.11, 12:43 4, NIE Język migowy rozwijał się zależnie od języka mówionego: ponieważ niektóre znaki prezentują po prostu sylaby; na świecie istnieje co najmniej 140 języków migowych. Tylko na okres lenie niektórych czynności jak: „jeść” czy „spać” albo „dom” używa się podobnych gestów. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 5 12.06.11, 20:16 5.Czy podczas zezowania oczy mogą się zatrzymać i pozostać w pozycji zeza? Tak: jeśli nerwy wzrokowe zostaną nadwerężone, mogą się „zahaczyć” i gałki oczne pozostaną w pozycji zeza. Nie: nerwy wzrokowe są bardzo elastyczne i ruchome, nie mogą dostać skurczu i znieruchomieć. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 5 12.06.11, 21:11 tak...znałam niegrzecznego chłopczyka, co tak mocno zazezował, że nie mógł już oczu odkręcić Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 5 - odp. 27.07.11, 12:49 5. NIE. To zwykłe przesądy. W okulistyce do tej pory nie jest znany żaden przypadek, żeby oczy "zatrzymały się" tylko dlatego że ktoś zezował dla zabawy. Skąd wzięło się takie twierdzenie, tego można się tylko domyślać: zapewne od dawna rodzice mówili o tym dzieciom, ponieważ nie chcieli żeby stroiły grymasy i wywracały oczami. W przypadku chorobliwego zezowania(Strabismus) chodzi o pewien rodzaj zachwiania równowagi nerwu oka. Ta skłonność jest dziedziczna. W Niemczech dotkniętych tą wadą jest około czterech milionów osób. Im wcześniej rozpoczęta zostanie terapia, tym lepiej. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 6 12.06.11, 20:18 6.Czy śmiech może być zaraźliwy? Tak: jeśli ktoś zacznie, najczęściej dochodzi do reakcji łańcuchowej. Nie: może się zdarzyć, że słuchacze podczas dobrego żartu wszyscy się śmieją. Ale śmiech nie jest zaraźliwy, w końcu to nie jest wirus. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 6 03.07.11, 16:00 6. Nie. Uważam że nie jest zaraźliwy podobnie jak płacz Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 6 - odp. 27.07.11, 12:52 6. TAK Z biologicznego punktu widzenia, można już mówić o zarażeniu. Wspólny śmiech, wzmacnia i konsoliduje grupę socjalnie. Natura zadbała o to, że nasze muskuły twarzy są nieustannie gotowe i spontanicznie zaczynamy się śmiać jeśli widzimy lub słyszymy kogoś chichoczącego. To wrażenie zmysłowe przesyła impuls do mózgu, który powoduje, że automatycznie powtarzamy to co widzimy lub słyszymy – dlatego chichoczemy w odpowiedzi. Powód który wywołał tę reakcję u obserwowanego, niekoniecznie musi być znany. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 7 12.06.11, 20:20 7.Czy wędrowcy w nocy krążą w kółko? Tak: powodem jest to, że nie mogą orientować się wg jakiegoś stałego oddalonego punktu. Nie: to zwykły przesąd. Każdy kręcący się w kółko, po krótkim czasie, zorientuje się. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 7 12.06.11, 21:14 tak...ale dlatego, że dają się zwodzić robaczkom świętojańskim Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 7 03.07.11, 16:05 7. Nie. Wędrowcy nie krążą w kółko tylko przemierzają obrany przez siebie szlak. Chociaż teoretycznie szlak ów może być i kolisty w kółko natomiast to na pewno krąży Wojtek dlatego mówi się - 'wkoło Wojtek' Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 7 - odp. 27.07.11, 12:55 7. TAK Ludziom potrzebny jest punkt orientacyjny, jeśli chcą iść prosto. Jeśli zasłoni się komuś oczy, lub jest ciemno, wcześniej czy później zaczyna chodzić w kółko. Instytut Maxa-Plancka w Tybindze właśnie przeprowadził szereg doświadczeń, które to potwierdziły. Osoby testowane na pustyni np. orientowały się przy wyborze kierunku pozycją słońca. Jeśli jednak było zachmurzenie, zaczynali krążyć w kółko. Odpowiedz Link
n.nutella [...] 12.06.11, 20:21 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 8 12.06.11, 20:22 8.Czy można dokonać reklamacji zakupu nie mając dowodu w postaci paragonu? Tak: jeśli można w inny sposób udowodnić kiedy i gdzie dokonano zakupu. Nie: paragon jest prawnie wymagany. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 8 12.06.11, 21:19 nie....zgubiłam kiedyś paragon na lizaka i pani nie chciała zamienić go na zdrowego, a był pęknięty Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 8 03.07.11, 16:07 8. Nie. Przynajmniej w polskich sklepach. Są wywieszki że reklamacja, ew zwrot pieniędzy za wadliwy lub niechciany towar /ale w oznaczonym terminie/ tylko za okazaniem paragonu. Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 8 - odp. 27.07.11, 12:57 8. TAK Paragon służy jedynie do ułatwienia dowodu zakupu. Dzięki niemu można najszybciej udokumentować kiedy i gdzie dokonano zakupu i czy nadal obowiązuje gwarancja. To jednak można również inaczej udokumentować np. przedstawiając świadków lub rachunek opłaty kartą kredytową czy maestro. Ważny jednak jest paragon, jeśli jest na nim wyraźnie zaznaczone, że wymiany można dokonać tylko przedstawiając ten papierek, wówczas jeśli się nie podoba, można artykuł zwrócić. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 9 12.06.11, 20:24 9.Czy wielbłądy potrafią wywęszyć źródło wody na pustyni? Tak: w trakcie ewolucji natura wyposażyła je w tak dalece rozwinięty zmysł powonienia, że potrafią wyczuć wodę. Nie: woda w normalnych warunkach jest bezzapachowa – także dla wielbłądów. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 9 12.06.11, 21:21 tak....potrafią wywęszyć nie tylko wodę, ale i trawę Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 9 03.07.11, 16:10 9. Nie wiem. Bo niektóre zwierzęta to potrafią. Np krokodyle i żółwie, po wykluciu się z jaj natychmiast kierują się w stronę wody mimo że jej nie widzą. Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 9 - odp. 27.07.11, 12:59 9. TAK Wielbłądy potrafią „wywąchać” oazę z odległości 50km. Ale nie po bezzapachowej wodzie, a poprzez rosnącą tam roślinność. Takie „wywęszone” miejsce może się znajdować z dala od celu karawany. Dlatego prowadzący karawanę musi wielbłądami kierować – on orientuje się wg słońca, gwiazd i kierunku wiatru. Odpowiedz Link
n.nutella Pytanie 10 12.06.11, 20:26 10.Czy kapitan na statku może udzielać ślubów? Tak: w końcu w telewizji oglądało się to niejednokrotnie. Nie: ten kto chce prawnie zawrzeć związek małżeński, nie ominie urzędu stanu cywilnego. Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:22 tak....bo kapitan to taki ksiądz na statku Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:31 Nerwy wzrokowe nie mają nic wspólnego z zezem. Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:40 Trzeba sobie ułatwiać życie. Poza tym nie mogłam zacząć od smoków, bo się ich boję. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:42 Ja tez się ich kiedyś bałam, ale w pewnego dnia zrozumiałam, że jeżeli nadlecą, to najpierw zajmą się moim Bratem, bo był tłuściejszy Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:49 Dobra siostra byłam, jak go koledzy bili, to potem ja ich biłam Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pytanie 10 12.06.11, 22:12 1. Nie mam brata. Zawsze wieddziałam, że to może być kiedyś problem, choć początkowo nie wiązalam tego akurat ze smokami. Moi rodzice byli mało przewidujący! 2. Właśnie nie wiem Maseczko....Czasem najtrudniej poradzić sobie z czymś czego istnieniu zaprzeczamy. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pytanie 10 12.06.11, 22:19 Oj, mało przewidujący. Zapewniam Cię, że Brata można też z powodzeniem wypchnąć na pierwszego w razie zaskoczenia przez czarownicę... ma się wtedy dużo czasu aby uciec Odpowiedz Link
m.maska Re: Pytanie 10 12.06.11, 23:10 Noooo a ten moj to mnie straszyl duchem, ale zeby nie podpasc przed Mama, to byl to Duch Swiety i mial zawsze czyste karty Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pytanie 10 12.06.11, 23:15 Duchy i diabły były mi niestraszne, nie wiedzieć dlaczego najbardziej bałam się aniołów Odpowiedz Link
m.maska Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:43 A jesli sie ich boisz, to przeciez jasne, ze Twoja odpowiedz bylaby na tak - bo chyba nie boisz sie tego czego nie ma... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:39 Ale to inny numer pytania... Majeczka przeczytala wszystkie i odpowiedziala na pewniaka... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pytanie 10 12.06.11, 21:45 No właśnie, to jedyna rozsądna istota na tym forum...a ja daję odpowiedzi jak jakiś sowizdrzał Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Pytanie 10 03.07.11, 16:12 10. Nie. Bo kapitan to kapitan a nie urzędnik stanu cywilnego czy ksiądz Odpowiedz Link
m.maska Pytanie 10 - odp. 27.07.11, 13:02 10. NIE Mimo, że brzmi to bardzo romantycznie i często pokazywano nam to w telewizji: wg niemieckiego prawa, taki ślub nie jest ważny, i nigdy nie był. Ponieważ stare prawo dotyczące zawierania związków małżeńskich jak to aktualne wymaga, żeby ślubu udzielał wyłącznie urzędnik stanu cywilnego. W takim wypadku należałoby tylko takiego znaleźć, który posiada też patent kapitana. Odpowiedz Link
n.nutella A teraz sie bawcie... 12.06.11, 20:28 odpowiedzi będą dopiero kiedy Wszyscy udzielicie swoich odpowiedzi... A ja znikać muszę....w końcu na urlopie jestem Odpowiedz Link
julenka.z.polany Re: A teraz sie bawcie... 12.06.11, 21:25 Ale fajnie się pobawiłam, lubię odpowiadać na ciekawe pytania. A teraz muszę już spać, dobranoc Odpowiedz Link
n.nutella Re: Quiz 03.07.11, 14:16 A Zuza, Zorro, Czarek?... gdzie Wasze odpowiedzi? Majeczka, tez wybrala sobie tylko jedno pytanie...a ja czekam na odpowiedzi, zeby podac rozwiazanie QUIZ-u Odpowiedz Link
czarek_777 Re: Quiz 03.07.11, 16:14 Nutello !!! melduję wykonania zadania co do quizu ale się przy tym narobiłem !! tak się narobiłem że zgłodniałem i muszę coś zjeść Odpowiedz Link