03.04.12, 10:49
dla każdego jest czymś innym...? spotkałam koleżankę, która uciekła przede mną, bo związała się ze starszym mężczyzną, zaczęłam się zastanawiać czy jej się wydawało, że ja będę oceniać, ani nie mam chęci ani prawa. Uciekła już przed wszystkimi znajomymi, jedyny kontakt to rzadki i jedynie telefoniczny. więc czy to wstyd ?
Obserwuj wątek
    • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 10:51
      bo związała się ze starszym mężczyzną

................... no właśnie - skoro tak ją widzą......
      • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 10:56
        no wiesz, jej wybór... 60 letni pan i 33 letnia kobieta mnie osobiście ani to grzeje ani ziębi, wiec nie rozumiem czemu przede mną ucieka? mnie takie zachowanie śmieszy, decydujesz się na taki związek jest ci dobrze to chodź z podniesioną głową i olej gadaczy
        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 10:58
          samo z siebie się nie wzięło - widać plotki tak jej się dały we znaki, że wolała olać wszystkich i trzymać się tego co dla NIEJ ważne. Ludzie bywają wyjątkowo podli i mają wyjątkową radoche z mieszania się w cudze życie. Tak dla zabawy.
          • 0yotte Re: Wstyd 03.04.12, 11:06
            już widzę te komentarze i troskliwe pytania "życzliwych"... w stylu "a czy on jeszcze może", itp. ...
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:15
              w epoce viagry................ ? big_grin
              • 0yotte Re: Wstyd 03.04.12, 11:17
                w epoce viagry i wieku emerytalnego 67lat big_grin
          • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:06
            no raczej sobie nie przygrucham dziadka żeby jej było milej, bo mnie nekrofilia nie kręcibig_grin
            • 0yotte Re: Wstyd 03.04.12, 11:07
              k-amea napisała:

> no raczej sobie nie przygrucham dziadka żeby jej było milej, bo mnie nekrofilia nie kręcibig_grin

i właśnie dlatego koleżanka Cię unika smile
              proste...
              • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:16
                0yotte napisała:

>
                > i właśnie dlatego koleżanka Cię unika smile
                > proste...

unika wszystkich, czytaj ze zrozumieniem, czy to za trudne?smilebo może ja w pierwszym poście mało wyraźnie napisałamsmile
                • 0yotte Re: Wstyd 03.04.12, 11:18
                  może wszyscy są tak tolerancyjni jak Ty smile
                  • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:21
                    0yotte napisała:

> może wszyscy są tak tolerancyjni jak Ty smile
                    >
                    ojej aż tak dobrze mnie znasz? smile no to pogratulować bo wirtualnie to raczej niewiele można wywnioskować o drugim człowiekusmile
                    • 0yotte Re: Wstyd 03.04.12, 13:27
                      k-amea napisała:
                      > no raczej sobie nie przygrucham dziadka żeby jej było milej, bo mnie nekrofilia nie kręci

po tej wypowiedzi można wywnioskować baaardzo dużo... smile
            • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:09
              k-amea napisała:

> no raczej sobie nie przygrucham dziadka żeby jej było milej, bo mnie nekrofili
              > a nie kręcibig_grin

Pedofilia - mam nadzieję - jeszcze mniej?
              • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:22
                sorel.lina napisała:
                > Pedofilia - mam nadzieję - jeszcze mniej?

oba są poważnymi odchyleniami - chociaż nekrofilia to raczej mniej szkodliwa - bo nieboszczykowi to już wszystko jedno.
                • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:23
                  No właśnie! smile
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:18
              a co to w ogóle za zwyczaj grzebania w cudzych łóżkach - mnie tam nie obchodzi kto z kim sypia. I to się nie zmieniło.
              • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:24
                koguciik-2972 napisał:

> a co to w ogóle za zwyczaj grzebania w cudzych łóżkach - mnie tam nie obchodzi
                > kto z kim sypia. I to się nie zmieniło.

dokładnie, mnie obchodzi z kim ja sypiam big_grin
                • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:33
                  no to po co plotkować o 33 letniej kuzynce i jej 60 letnim partnerze - pilnujmy własnych łóżek.
                  • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:38
                    koguciik-2972 napisał:

> no to po co plotkować o 33 letniej kuzynce i jej 60 letnim partnerze - pilnujmy
                    > własnych łóżek.

o koleżance, ja pilnuje swojego żeby mi nikt w nim powietrza nie zatruwał big_grin
                    • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:45
                      kuzynka, koleżanka - nie mój problem, ja nikomu w okna nie zaglądam. A tym bardziej do łóżek big_grin kiedyś pisałem fajny tekst w obronie gejów big_grin

tak mi się skojarzyło... big_grin

• k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:51
                        koguciik-2972 napisał:

> kuzynka, koleżanka - nie mój problem, ja nikomu w okna nie zaglądam. A tym bard
                        > ziej do łóżek big_grin kiedyś pisałem fajny tekst w obronie gejów big_grin
                        >
                        > tak mi się skojarzyło... big_grin

no to dobrze, że do gejów masz takie podejściebig_grin mam bardzo dobrego kolegę geja big_grin
                        >
                        >
                        >
                        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:56
                          ja też big_grin ale z nim nie sypiam big_grin
                          • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 12:05
                            bo jesteś prawdziwym kogutem big_grin
                            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 12:10
                              o czym wiedzą wszyscy big_grin
          • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:06
            A wyobrażacie sobie, żeby relację kobieta 33/ mężczyzna 60, odwrócić?
            To by dopiero było dziobanie! A i takie układy się zdarzają... Inna rzecz, że z niewielkimi widokami na przyszłość...
            • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 11:18
              sorel.lina napisała:

> A wyobrażacie sobie, żeby relację kobieta 33/ mężczyzna 60, odwrócić?
              > To by dopiero było dziobanie! A i takie układy się zdarzają... Inna rzecz, że z
              > niewielkimi widokami na przyszłość...

a to już według Ciebie pedofilia? big_grin
              • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:27
                Kameo, to... sofistyka!
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:19
              wiesz Sorell, ludzie dobierają się różnie, zawsze natomiast mierziło mnie że innym to przeszkasza. Bez sensu. No ale ta nasz dulskość.......big_grin
              • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:29
                No tak! Dulszczyzna everywhere! Prawda... niestety...
                • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:36
                  widzę że z tą dulszczyzną to ruszyłem temat na wiele wieczorów. Ale może to i dobrze.
          • 1agfa Re: Wstyd 03.04.12, 13:00
            Cześć, Koguciku smile
            Kogucik napisał:
            "...Ludzie bywaja wyjątkowo podli i maja wyjątkową radochę z mieszania sie w cudze zycie. Tak dla zabawy..."

Mnie sie wydaje, że to "mieszanie sie" szczególnie raduje tych, którzy własnego życia - po prostu - nie mają, lub jest niezadawalające. A że żyć trzeba, to zaczynają żyć cudzym. Łącznie z zaglądaniem do łożek.
            W tej kwestii, to musi być licho u nich, oj licho! Zatem potrzebny jest erzatz - cudze życie, rozpatrywane i oglądane na wszystkie strony z podszewką włącznie wink
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 13:11
              1agfa napisał:
              > Mnie sie wydaje, że to "mieszanie sie" szczególnie raduje tych, którzy własnego
              > życia - po prostu - nie mają, lub jest niezadawalające. A że żyć trzeba, to za
              > czynają żyć cudzym. Łącznie z zaglądaniem do łożek.
              > W tej kwestii, to musi być licho u nich, oj licho! Zatem potrzebny jest erzatz
              > - cudze życie, rozpatrywane i oglądane na wszystkie strony z podszewką włącznie
              > wink

i właśnie o tym mówimy - masz całkowitą rację. Czymś żyć trzeba. A jak się nie ma własnego życia, to tą lukę zapełnia się cudzym. I o ile to przyjemniejsze i bezpieczniejsze - oceniać, komentować, sądzić - będąc widzem. Albo próbować komuś zamieszać kierując się swoimi priorytetami. Ale to świadczy o podglądaczach a nie o podglądających. Dlatego w sumie żal mi takich. Trwonić życie na tak prymitywną rozrywkę ?
              • 1agfa Re: Wstyd 03.04.12, 13:30
                Kogucik napisał:
                "...Albo próbować komuś zamieszać, kierując sie swoimi priorytetami. Ale to swiadczy o podglądaczach, a nie o podglądających. Dlatego w sumie mi żal takich. Trwonić życie na tak prymitywną rozrywkę ?..."

Jeśli juz dochodzi do "mieszania", jak to nazwałeś, to całkiem hadko. I tu pasuje słowo "wstyd".
                Mówisz, że trwonią na to życie...
                Skoro nie mają innego, a to jest być może jedyna alternatywa dla zaistnienia ?. Faktycznie żal takich...
                Miałbym większe współczucie, gdyby tacy "podglądacze" nie kaleczyli tych, za których ocenianie się biorą.
                Tak więc moje dla nich współczucie istnieje, ale nie jest zbyt wielkie wink
    • k.karen Re: Wstyd 03.04.12, 11:36
      Ciekawe co powiedziałaby kobieta w wieku balzakowskim,
      gdyby usłyszała od dwudziestoletniego mężczyzny, że jest starą babą
      i że "nie kręci" go nekrofilia.

big_grin

Słownik wyrazów obcych

związany z życiem lub twórczością Honoré de Balzaca: Bohater Balzakowski. Temat balzakowski. Wiek balzakowski wiek kobiety od 30 do 40 lat – wyrażenie używane niegdyś w odniesieniu do kobiet przeżywających pierwsze problemy psychiczne związane ze starzeniem się.
      Honoré de Balzac (1799–1850), pisarz francuski, "Kobieta trzydziestoletnia" – jego powieść wydana w 1831 r
      • k.karen Re: Wstyd 03.04.12, 11:39
        Najwięcej do powiedzenia o cudzych łóżkach mają ci,
        którzy nie mają z kim dzielić swojego.
        • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 12:08
          k.karen napisała:

> Najwięcej do powiedzenia o cudzych łóżkach mają ci,
          > którzy nie mają z kim dzielić swojego.

?? Twierdzenie dziwne.
          Mnie nie interesuje ani cudze "łózko", ani własne.
          To tylko wąziutki margines życia zupełnie niewart rozwodzenia się nad nim .
          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 12:12
            piotr_57 napisał:
            > ?? Twierdzenie dziwne.
            > Mnie nie interesuje ani cudze "łózko", ani własne.
            > To tylko wąziutki margines życia zupełnie niewart rozwodzenia się nad nim .

niestety, są tacy, co żyją tym właśnie. I od takich niech nas opatrzność strzeże big_grin
            • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 13:34
              koguciik-2972 napisał:
              > niestety, są tacy, co żyją tym właśnie. I od takich niech nas opatrzność strzeż
              > e big_grin
              >
              Jak ktoś zaczyna do mnie mówić o sexie to od razu go k..wa nie lubię!!
              Są rzeczy intymne, o których normalni ludzie nie opowiadają. Ja wiem, że teraz jest moda o gadaniu (nawet na wizji w tv), o obstrukcjach, o orgazmach, o nietrzymaniu moczu etc. ale dla mnie to ewidentne prostactwo. To są czynności fizjologiczne, to się robi, o tym się nie mówi. Niedługo zaczną w towarzystwie roztrząsać jak i którym palcem najlepiej dłubie się w nosie, albo jak drapać się po jajach czy dupie by później ręka nie śmierdziała.

>
              • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 13:51
                dlatego powtarzam to co zawsze mówię - mi wisi kto z kim i dlaczego.
      • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:42
        Karen Skarbie big_grin Ty jak zwykle z konkretami big_grin
        • k.karen Re: Wstyd 03.04.12, 11:52
          A tak jakoś mi się, Koguciku...big_grin
          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:56
            no właśnie widzę big_grin big_grin big_grin
      • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 11:55
        Wszystko wskazuje na to, że dziś "wiek balzakowski" przesunął się o co najmniej dwadzieścia lat do przodu wink
        Buziak, Karen! kiss
        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 11:58
          takie czasy big_grin a powiedz takiej 60 latce że jej już nie trzeba, to Ci oczy wydrapie big_grin a takie właśnie marzą o tych jurnych 40 latkach big_grin big_grin big_grin
        • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 12:00
          Pamiętam, jak moja 12-letnia wówczas córka, zapytana o to, jaka jest jej nowa nauczycielka angielskiego, powiedziała: " Fajna, chociaż staaara! Ma 25 lat!"
          Wszystko jest względne, nieprawdaż?
          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 12:10
            kiedyś była taka moda że się o rodzicach - starzy - mówiło - matka zawsze powtarzała (miała wtedy coś ponad 30 big_grin) poczekaj gówniarzu jak dorośniesz, to ci się perspektywa czasu zmieni - no i teraz mam czterdziechę na karku i jestem MŁODY big_grin big_grin big_grin
        • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 12:11
          sorel.lina napisała:

> Wszystko wskazuje na to, że dziś "wiek balzakowski" przesunął się o co najmniej
          > dwadzieścia lat do przodu wink
          > Buziak, Karen! kiss

Nie sądzę.
          Świadczą o tym tabuny młodych samotnych kobiet, zaraz po 30.
          30 już jest przez środowisko postrzegana jako "nieudaczna" pani, w średnim (balzakowskim) wieku.
          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 12:16
            piotr_57 napisał:
            > Nie sądzę.
            > Świadczą o tym tabuny młodych samotnych kobiet, zaraz po 30.
            > 30 już jest przez środowisko postrzegana jako "nieudaczna" pani, w średnim (bal
            > zakowskim) wieku.

takie czasy. To moje pokolenie stworzyło pojęcie - singla - albo kariera albo rodzina - wynikiem tego - na wielkim placu zabaw przed moim blokiem - bawią się już tylko gołębie
          • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 12:57
            piotr_57 napisał:

> (...) tabuny młodych samotnych kobiet, zaraz po 30.

Owszem, dużo jest samotnych trzydziestolatek, ale... coraz częściej są single z wyboru...
            Albo żyjących ze swoimi... "partnerami". To tacy "mężowie", wobec których nie ma się zobowiązań prawnych.

> 30 już jest przez środowisko postrzegana jako "nieudaczna" pani, w średnim (bal
            > zakowskim) wieku.

Jeśli nawet tak bywa (nie we wszystkich środowiskach jednakże!), to same 30-to latki - nieudaczniczki, jak piszesz, - w ten sposób raczej się nie postrzegają. Middle age crisis przychodzi dziś znacznie później... Zresztą, u panów podobnie. I wtedy zaczyna się poszukiwanie znacznie młodszego partnera/partnerki! Żeby potwierdzić... właśnie: co? smile
            • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 13:29
              sorel.lina napisała:

> Owszem, dużo jest samotnych trzydziestolatek, ale... coraz częściej są sing
              > le z wyboru...

Eee tam. A co maja powiedzieć? - że nikt ich już nie chce? Że bycie z samotna kobietą po 30 jest dla faceta obciachem?

> Albo żyjących ze swoimi... "partnerami". To tacy "mężowie", wobec których nie m
              > a się zobowiązań prawnych.

Nie musisz być złośliwa, wiem co to jest konkubinat. Kobiety w konkubinacie, nikt już w dzisiejszym społeczeństwie, nie uznaje za samotne. Nawet takie leśne dziadki jak ja.
              >
              > Jeśli nawet tak bywa (nie we wszystkich środowiskach jednakże!), to same 30-
              > to latki - nieudaczniczki, jak piszesz, - w ten sposób raczej się nie postrzega
              > ją.

To nieważne co one myślą! Ważne jak "widzi je" środowisko. A jak nie pasuje Ci określenie środowiska, to zastosuje inne pojęcie : " Jak jest postrzegana (w przestrzeni publicznej) na tle swojego pokolenia".

Middle age crisis przychodzi dziś znacznie później... Zresztą, u panów podo
              > bnie.

Facet jest postrzegany zupełnie inaczej niz kobieta. Kobieta po 30 postrzegana jest jako dinozaur, facet 30-letni to ledwo opierzony kogutek big_grinbig_grinbig_grin

I wtedy zaczyna się poszukiwanie znacznie młodszego partnera/partnerki! Ż
              > eby potwierdzić... właśnie: co?
              smile

Uogólnienie.
              Nigdy nie interesowały mnie kobiety młodsze ode mnie. Zawsze lubiłem starsze od siebie. A jak tym, co mnie się podobały, zaczęły se rodzic wnuki, to kobiety przestały mnie interesować w ogóle big_grinbig_grin
              • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 13:47
                Nie musisz być złośliwa, wiem co to jest konkubinat. Kobiety w konkubinacie, nikt już w dzisiejszym społeczeństwie, nie uznaje za samotne. Nawet takie leśne dziadki jak ja.

że się tak wtrącę jak starsi rozmawiają suspicious

nie widzę nic złego w konkubinacie - problemy rodzą się dopiero wtedy, kiedy po nastu latach wspólnego pożycia i dorobku - jednemu się odwidzi - no i wtedy z reguły jedno zostaje z ręką w nocniku. Dla dobrego wspólnego życia papier aż tak potrzebny nie jest.
                • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 14:00
                  koguciik-2972 napisał:

> nie widzę nic złego w konkubinacie

Ja "złego" też nie widzę. Natomiast widzę wiele wad konkubinatu. Tak samo zresztą jak i małżeństwa.

- problemy rodzą się dopiero wtedy, kiedy po
                  > nastu latach wspólnego pożycia i dorobku - jednemu się odwidzi - no i wtedy z
                  > reguły jedno zostaje z ręką w nocniku.

Masz racje, ale w 90% konsekwencje ponosi kobieta. Chociażby tylko z racji różnego, zależnego od płci, postrzegania wieku.

Dla dobrego wspólnego życia papier aż ta
                  > k potrzebny nie jest.

Dla dobra współżycia nie. Ale dla utrudnienia rozstania, już tak.
                  Człowiek zdeterminowany i tak się rozstanie. Ale konkubinat daje możliwość rozstania się natychmiast, pod wpływem impulsu, małżeństwo takiej możliwości nie daje.
                  • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 14:32
                    Dla dobra współżycia nie. Ale dla utrudnienia rozstania, już tak.
                    Człowiek zdeterminowany i tak się rozstanie. Ale konkubinat daje możliwość rozstania się natychmiast, pod wpływem impulsu, małżeństwo takiej możliwości nie daje.

dlatego w momencie rozstania, dawno nie liczy się to co dwoje ludzi łączyło, a jedynie co które wydrze. A do tego papier jest już niezbędny
              • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 13:59
                piotr_57 napisał:

> Eee tam. A co maja powiedzieć? - że nikt ich już nie chce? Że bycie z samotna k
                > obietą po 30 jest dla faceta obciachem?

A skąd Ty, Piotrze wiesz, że nikt ich już nie chce?
                To nie fakt, to jedynie Twoje zdanie.
                big_grin

> Nie musisz być złośliwa, wiem co to jest konkubinat.

Nie jestem złośliwa. Śmiałam się tylko z "poprawnej politycznie i feministycznie" nowomowy. smile

> To nieważne co one myślą!

Dla nich ważne!

> Facet jest postrzegany zupełnie inaczej niz kobieta. Kobieta po 30 postrzegana
                > jest jako dinozaur

A facet jako sponsor! wink Piotrze, chyba popadamy w skrajności i uogólniamy. smile

• piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 14:22
                  sorel.lina napisała:
                  >
                  > A skąd Ty, Piotrze wiesz, że nikt ich już nie chce?

Z netusmile

> To nie fakt, to jedynie Twoje zdanie.
                  big_grin

to niekoniecznie musi być rozbieżne.

> > To nieważne co one myślą!
                  >
                  > Dla nich ważne!

Ale ja nie pisałem o nich tylko o tym jak są postrzegane. W tej dziedzinie zdanie ich jest zupełnie bez znaczenia!!

>
                  > > Facet jest postrzegany zupełnie inaczej niz kobieta. Kobieta po 30 postrz
                  > egana
                  > > jest jako dinozaur
                  >
                  > A facet jako sponsor! wink

Nie, facet koło 30 dopiero wchodzi w dorosłe życie. Od zawsze wiadomo, że kobiety dojrzewają wcześniej niż mężczyźni. Siłą rzeczy muszą się też wcześniej starzeć.

Piotrze, chyba popadamy w skrajności i uog
                  > ólniamy.
                  smile

Nie, mówimy o zjawiskach socjologicznych. A to zawsze ma pewne walory uogólnień.
                  >
                  >
                  >
                  • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 14:36
                    piotr_57 napisał:

> > A skąd Ty, Piotrze wiesz, że nikt ich już nie chce?
                    >
                    > Z netusmile

Aaa, no to: Roma locuta, causa finita! big_grinbig_grinbig_grin

> > To nie fakt, to jedynie Twoje zdanie.
                    big_grin
                    > to niekoniecznie musi być rozbieżne.

Ale zbieżne też nie, prawda? smile

> Nie, mówimy o zjawiskach socjologicznych. A to zawsze ma pewne walory uogólnień

Nie jestem socjologiem, nie badam zjawisk, obserwuje tylko ludzi... pojedyńczch... I intuicyjnie wyciągam wnioski dla siebie. smile

• piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 14:50
                      sorel.lina napisała:

> Nie jestem socjologiem, nie badam zjawisk, obserwuje tylko ludzi... pojedyńc
                      > zch... I intuicyjnie wyciągam wnioski dla siebie.
                      smile

To chyba sobie nie pogadamy, bo mnie nie interesują odczucia poszczególnych ludzi. A ściślej rzecz ujmując interesują mnie właśnie tylko o tyle, o ile dotyczą szerzej pojmowanych zjawisk.
                      >
                      • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 14:53
                        albo to właśnie powód do wymiany poglądów smile
                        • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 15:11
                          koguciik-2972 napisał:

> albo to właśnie powód do wymiany poglądów smile

Dokładnie, Koguciku! smile
                          Piotrze nie da się zrozumieć zjawisk społecznych bez rozumienia ludzi. Tak uważam.
                          Jednym słowem : Nie ma socjologii bez psychologii!
                          Tak, jak nie ma fizyki bez matematyki. smile
                          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 15:15
                            i nie ma jednostki bez ogółu a ogół tworzą jednostki.
                            • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 15:19
                              smilesmilesmile
                            • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:20
                              koguciik-2972 napisał:

> i nie ma jednostki bez ogółu

Oczywiście, że jest!!

a ogół tworzą jednostki.

To (prawie) zgoda.
                              A to "prawie" dotyczy tłumu. Tłum nie zakłada się z jednostek, jest rzeczywistością niepodzielna.
                              • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 15:26
                                ale już rodzina, wspólnota, społeczeństwo - to i ogół i zbiór jednostek
                                • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:43
                                  koguciik-2972 napisał:

> ale już rodzina, wspólnota, społeczeństwo - to i ogół i zbiór jednostek

zgadza się. Ale ta sama jednostka potrafi być czymś zupełnie innym w rodzinie, wspólnocie, społeczeństwie...
                                  Właśnie to nie przeszkadzało Hitlerowi być miłym uprzejmym człowiekiem w stosunkach towarzyskich. I tak naprawdę tylko takie spojrzenie na człowieka mnie interesuje, spojrzenie przez pryzmat jakiejś grupy społecznej. Nawet jeśli jest to tylko najbliższa rodzina.

• koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 15:46
                                    piotr_57 napisał:

> zgadza się. Ale ta sama jednostka potrafi być czymś zupełnie innym w rodzinie,
                                    > wspólnocie, społeczeństwie...
                                    > Właśnie to nie przeszkadzało Hitlerowi być miłym uprzejmym człowiekiem w stosun
                                    > kach towarzyskich. I tak naprawdę tylko takie spojrzenie na człowieka mnie inte
                                    > resuje, spojrzenie przez pryzmat jakiejś grupy społecznej. Nawet jeśli jest to
                                    > tylko najbliższa rodzina.
                                    >

i to jest właśnie czysta psychologia jednostki.
                                    • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:49
                                      koguciik-2972 napisał:
                                      >
                                      > i to jest właśnie czysta psychologia jednostki.

Nie. Ale to nie jest moja tematyka, nie będę rozwijał rozmowy.
                                      >
                                      >
                                      • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:06
                                        piotr_57 napisał:
                                        > Nie. Ale to nie jest moja tematyka, nie będę rozwijał rozmowy.

obaj swoje poglądy znamy i obaj wiemy że ich nigdy nie pogodzimy.

Psychologicznie rzecz ujmując - mniej ważne poglądy, ważniejsze to że się własnych trzymamy.
                          • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:23
                            sorel.lina napisała:
                            > Piotrze nie da się zrozumieć zjawisk społecznych bez rozumienia ludzi
                            > .
                            Tak uważam.
                            > Jednym słowem : Nie ma socjologii bez psychologii!

Oczywiście, że jest. Socjologia jest opisem zjawisk zaistniałych. Psychologii nie potrafię dookreślić. Dla mnie to czysta szarlataneria.

> Tak, jak nie ma fizyki bez matematyki. smile

??? Skąd takie twierdzenie? Bez matematyki nie można analizować zjawisk fizycznych, ale to nijak się ma do "istnienia" fizyki.
                            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 15:31
                              socjologia to nauka o psychologii ogółu, o zależnościach, procesach, strukturach i wzajemnych korelacjach między ludźmi w określonych grupach. Psychologia to nauka która z ogółu zajmuje się jednostkami należącymi do tych grup. Jedno bez drugiego nie istnieje.
                              • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:45
                                koguciik-2972 napisał:

> socjologia to nauka o psychologii ogółu, o zależnościach, procesach, strukturac
                                > h i wzajemnych korelacjach między ludźmi w określonych grupach. Psychologia to
                                > nauka która z ogółu zajmuje się jednostkami należącymi do tych grup. Jedno bez
                                > drugiego nie istnieje.

Masz prawo tak uważać big_grin
                                grypami społecznymi zajmowano się na długo przed tym zanim zaczęto zauważać jednostkę, jako zjawisko naukowe.
                                • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 15:50
                                  żeby zaistniała grupa - muszą istnieć jednostki. Żeby zrozumieć zachowanie ogółu - trzeba zrozumieć zachowanie jednostek w poszczególnych grupach lub sytuacjach.

jedyną grupą bez prawa jednostki jest wzmiankowany tłum - ale tłum powstaje też w określonych okolicznościach, mimo wszystko tworzą go jednostki i podlega zarówno prawom socjologicznym jak i psychologicznym. Najczęściej jednak podlega prawu karnemu... big_grin
                                  • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 16:03
                                    koguciik-2972 napisał:

> żeby zaistniała grupa - muszą istnieć jednostki.

Jak już mówiłem, masz prawo tak uważać, zresztą dzisiaj jest to spojrzenie powszechne.
                                    Ale nie zawsze tak było, a i dzisiaj nie wszyscy są o tym przekonani.
                                    Ja widzę to trochę inaczej.
                                    W moim pojęciu to nie jednostki tworzą grupę, a grupa kreuje jednostki.
                                    Musi istnieć grupa środowiskowa by mogła zaistnieć jednostka. Bez tego miałbyś Dżordża prosto z drzewa ( a i jego osobowość wykreowała grupa). .
                                    • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:10
                                      i żeby Ci zdziwić - to całkowicie się z Tobą zgadzam - to twierdzenie zgodne z socjologią - jedna strona medalu. Ale socjologia bada również zależności międzyludzkie - w grupie - a nie tylko wpływ środowiska na rozwój jednostki.
                                      • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 16:38
                                        koguciik-2972 napisał:

> i żeby Ci zdziwić - to całkowicie się z Tobą zgadzam - to twierdzenie zgodne z
                                        > socjologią - jedna strona medalu. Ale socjologia bada również zależności między
                                        > ludzkie - w grupie - a nie tylko wpływ środowiska na rozwój jednostki.

Wiem. Ale ja twierdziłem, że nie zajmuję się psychologia jednostki, a nie , że nie zajmuję się socjologicznym podejściem do jednostki. A to nie to samo.
                                        Zresztą powiem Ci tak : prawie od urodzenia znam człowieka który z biegiem lat został profesorem psychologii i socjologii, a moim ciotecznym bratem jest profesor teologii, etyk.
                                        Nawet z nimi nie chce mi się na takie tematy gadać, więc i na forum mnie to nudzi.
                                        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:55
                                          piotr_57 napisał:
                                          > Wiem. Ale ja twierdziłem, że nie zajmuję się psychologia jednostki, a nie , że
                                          > nie zajmuję się socjologicznym podejściem do jednostki. A to nie to samo.
                                          > Zresztą powiem Ci tak : prawie od urodzenia znam człowieka który z biegiem lat
                                          > został profesorem psychologii i socjologii, a moim ciotecznym bratem jest profe
                                          > sor teologii, etyk.
                                          > Nawet z nimi nie chce mi się na takie tematy gadać, więc i na forum mnie to nud
                                          > zi.

wiem big_grin
                            • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 15:32
                              A to już, Piotrze... kazuistyka! big_grinbig_grinbig_grin
                              • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 15:47
                                sorel.lina napisała:

... kazuistyka! ..

dookreśl w którym znaczeniu .
                                • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 15:57
                                  piotr_57 napisał:

> ... kazuistyka! ..
                                  > dookreśl w którym znaczeniu .

W potocznym. Jako sofistyka, wywód pozornie słuszny.
                                  O znaczeniu medycznym ani prawnym się nie wypowiadam, bo to też nie moje dziedziny. smile
                                  • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 16:05
                                    sorel.lina napisała:

...wywód pozornie słuszny...

Ok, rozumiem.
                                    Jak już powiedziałem, nie sądzę żeby nasza rozmowa ("w tym temacie") miała sens.
                                    • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:11
                                      a mi się podoba wierność własnym poglądom. Dyskusja nie musi służyć do ich zmiany a jedynie do ich przedstawienia.
                                      • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 16:20
                                        koguciik-2972 napisał:

> Dyskusja nie musi służyć do ich zmia
                                        > ny a jedynie do ich przedstawienia.

No popatrz, Koguciku! Z ust mi to wyjąłeś! big_grinbig_grin
                                        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:22
                                          cicho bo tu zaraz ktoś sobie do tego ideologię dorobi.......big_grin a ja się boję WU big_grin
                                          • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 16:27
                                            koguciik-2972 napisał:

> a ja się boję WU

Spokojna głowa, WU tolerancyjny jest! I mądry też smile
                                      • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 16:39
                                        koguciik-2972 napisał:
                                        Dyskusja nie musi służyć do ich zmia
                                        > ny a jedynie do ich przedstawienia....

Masz rację, ale tylko do czasu aż ktoś Ci nie zarzuci ...kazuistyki, w potocznym znaczeniu big_grin
                                        • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 16:50
                                          Uhuhuuu! To nie był zarzut, Piotrze.
                                          Jeśli jednak tak to odczytałeś, to składam Ci przeprosiny. W znaczeniu prawnym, etycznym i potocznym. smile
                                          • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:57
                                            i kłaniam Panie i Panowie dziękując za fajną dyskusję big_grin

a teraz udam się do banku uczuć ciepłych - znaczy psia natura o spacer wrzeszczy big_grin
                                          • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 17:12
                                            sorel.lina napisała:

> Uhuhuuu! To nie był zarzut, Piotrze.
                                            > Jeśli jednak tak to odczytałeś, to składam Ci przeprosiny. W znaczeniu prawnym,
                                            > etycznym i potocznym. smile

To był tylko żart, lub jak wolisz, wybieg.
                                            To nie moje tematy do rozmowy. dałaś mi dobry pretekst by się z niej wycofać. smile
                                            • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 17:19
                                              Miłego spaceru po Krainie Ciepłych Uczuć, Piotrze! smile
                                              I do następnego... tematu! wink
                                              • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 17:49
                                                to mój spacer big_grin
                                                • 1zorro-bis Re: Wstyd 03.04.12, 18:43
                                                  big_grinbig_grinsmirk
                                                  • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 20:36
                                                    no toś się bardzo treściwie wypowiedział big_grin big_grin big_grin
                                                • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 18:51
                                                  koguciik-2972 napisał:

> to mój spacer big_grin

O psiakość! Spacer Ci ukradłam! big_grinbig_grinbig_grin
                                                  • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 20:37
                                                    no właśnie suspicious

big_grin
                                        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 16:55
                                          zarzuty są po to żeby je odpierać big_grin
                                          • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 17:03
                                            koguciik-2972 napisał:

> zarzuty są po to żeby je odpierać...

Lub ignorować.

• koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 17:49
                                              no i znowu się muszę zgodzić big_grin

coś to za często, jak na jeden dzień big_grin
                                    • sorel.lina Re: Wstyd 03.04.12, 16:17
                                      piotr_57 napisał:

> (...) nie sądzę żeby nasza rozmowa ("w tym temacie") miała sens

Dlaczego? Możemy przecież wymienić poglądy i... pozostać przy swoich.
                                      Dyskusja niekoniecznie musi skończyć się "wymazaniem" zdania któregoś z dyskutantów.
                                      Ja, w każdym razie, z przyjemnością z Tobą, Piotrze, rozmawiałam, rownież "w tym temacie. smile
    • piotr_57 Re: Wstyd 03.04.12, 12:05
      k-amea napisała:

ani nie mam chęci

To zrozumiałe, też mi się przeważnie nie chce.

ani prawa....

A to niby dlaczego? / ?
      Odbieranie ludziom prawa dokonywania ocen, to jeden z głupkowatych nakazów/zakazów tzw "poprawności politycznej".
      Każdy ma przyrodzone prawo dokonywania ocen, zarówno ludzi jak i myśli, zdarzeń, a nawet cudzych ocen!!
      Inną sprawą jest natomiast głoszenie swoich ocen, to już podlega limitowaniu i to nie tylko kulturowemu, ale nawet i prawnemu.
      • ejno Re: Wstyd 03.04.12, 20:40
        Wstyd to kraść, jak się ma kasą wypchane kieszeniesmile
        • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 21:23
          no to miałem powiedzieć big_grin
          • ejno Re: Wstyd 03.04.12, 21:54
            Czyli ci to z dzioba wyjęłam? ;P
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 21:56
              następna co mi z dzióbka pije suspicious

big_grin big_grin big_grin
              • ejno Re: Wstyd 03.04.12, 22:01
                Buhahahahahahahaha toś dowalił ;P
                • koguciik-2972 Re: Wstyd 03.04.12, 22:11
                  no bo tak big_grin big_grin big_grin
      • k-amea Re: Wstyd 03.04.12, 23:10
        piotr_57 napisał:

> k-amea napisała:
        >
        > ani nie mam chęci
        >
        > To zrozumiałe, też mi się przeważnie nie chce.
        >
        > ani prawa....
        >
        > A to niby dlaczego? / ?
        > Odbieranie ludziom prawa dokonywania ocen, to jeden z głupkowatych nakazów/zaka
        > zów tzw "poprawności politycznej".
        > Każdy ma przyrodzone prawo dokonywania ocen, zarówno ludzi jak i myśli, zdar
        > zeń, a nawet cudzych ocen!!

> Inną sprawą jest natomiast głoszenie swoich ocen, to już podlega limitowaniu i
        > to nie tylko kulturowemu, ale nawet i prawnemu.

bo widzisz Piotrze, niektóre osoby tu uważają mnie za nietolerancyjną i gdy mówie prawde prosto w oczy bo inaczej nie umiem.... niestety juz mam swój portret psychologiczny nakreślony na szczęście tylko wirtualnybig_grin

• kkkkosmita Re: Wstyd 03.04.12, 23:22
          uważają mnie za nietolerancyjną i gdy mówie prawde prosto w oczy bo inaczej nie umiem....

Przepraszam...wchodzę bez znajomości odniesienia.
          Natomiast:
          Prawda jest lepsza niż kłamstwo.
          Kłamstwo może w niektórych przypadkach być łaskawsze niż prawda.

Jeśli mówi się prawdę to nie ma się co wstydzić, wręcz odwrotnie.
          Ważne jest jednak zachowanie możliwie wysokiego stopnia prawdziwość tej prawdy i sposób jej przekazania.

W razie potrzeby wielu rzeczy można się nauczyć.
          http://wstaw.org/m/2012/03/26/k%C3%B3%C5%84_AWATAR.jpg
          • k-amea Re: Wstyd 04.04.12, 00:12
            osobiscie wolę najgorszą prawdę ale prawdę, za dużo w zyciu kłamstw słyszałam
            • kkkkosmita Re: Wstyd 04.04.12, 00:41
              Tak mi zawsze mówiono..., że lepsza najgorsza prawda...

ale w życiu... już tyle różnych prawd na jeden temat widziałem...
              Ze czasem to już nie wiadomo... jaka to jest prawda...
              numer 1?????
              numer2 ?????
              czy numer3?????
              Natomiast kłamstwo... to paskudztwo i już!

• koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 08:21
                prawda to pojęcie obiektywne - opiera się na tym co się faktycznie zdarzyło.
                prawda - owszem - czasem zależy od punktu widzenia - ale wtedy przestaje być prawdą jako taką, a staje się subiektywną oceną sytuacji.

a kłamstwo ? ma dwie wady - jak się rypnie - to dopiero wtedy wstyd
                i po pierwszym - zawsze już pozostanie brak zaufania.

o - i to jest prawda.
                • kkkkosmita Re: Wstyd 04.04.12, 14:03
                  Noo przecież o tym napisałembig_grin
                  1. Prawda
                  2. Tyż Prawda
                  3. Gówno Prawda

(Tyż prawda i Gówno Prawda to tyyż jest czyjaś subiektywna prawda... tak odczytuję Tischnera
                  -nie ma prawdy obiektywnej. np. nie widzimy gołym okiem w podczerwieni, wszystko zależy od naszych możliwości poznawczych jak również od możliwości mózgu w interpretacji sygnałów... z reszty ciała. Mózgi są różne.
                  Czasem/często trzeba również uwzględnić zdanie Heisenberga w sprawie dokładności pomiaru...np. PRAWDY...)

• piotr_57 Re: Wstyd 04.04.12, 14:22
                    Nie ma czegoś takiego jak prawda obiektywna.
                    Prawdę, jak i dupę, każdy ma własną.
                    • koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 14:28
                      baba wyrżnęła orła na trawie.

12 osób widziało, że się o korzeń potknęła
                      10 osób twierdzi że się poślizgnęła na ...no na czymś tam
                      2 osoby są pewne że nie wyrżnęła tylko siadła

a prawdą obiektywną jest fakt że baba leży, 24 osoby dywagują czemu, a ani jedna nie pomoże babie wstać.
                      • piotr_57 Re: Wstyd 04.04.12, 14:41
                        koguciik-2972 napisał:

> a prawdą obiektywną jest fakt że baba leży, 24 osoby dywagują czemu, a ani jedn
                        > a nie pomoże babie wstać.

A niech leży! Czy jaj kazałem się ślizgać? co to jest- lodowisko? big_grinbig_grin
                        Weźmiesz taką szantrapę, pod rękę chcąc jej pomoc wstać, to powie, że ją obmacywałeś i do sądu pozwie o molestowanie!
                        Niech leży aż zgnije.
                        • koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 14:43
                          piotr_57 napisał:
                          > Weźmiesz taką szantrapę, pod rękę chcąc jej pomoc wstać, to powie, że ją obmacy
                          > wałeś i do sądu pozwie o molestowanie!

patrz kurna, o tym to nie pomyślałem.......big_grin
                          • piotr_57 Re: Wstyd 04.04.12, 14:50
                            koguciik-2972 napisał:

> patrz kurna, o tym to nie pomyślałem.......big_grin

A mnie to babcia mówiła : Leży?-niech leży, nie twoje?- nie ruszaj!!

Drzewiej ludziska mądrzejsze byli big_grin
                            >
                            >
                            >
                            • koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 14:55
                              piotr_57 napisał:
                              > Drzewiej ludziska mądrzejsze byli big_grin

no toś mi teraz pojechał big_grin

może z wiekiem i ta mądrość przyjdzie big_grin
                              • kkkkosmita Re: Wstyd 04.04.12, 15:25
                                Tak czy siak... pozostaje nam jeszcze jedna kategoria, najczęściej występująca na forum:
                                Najgorsza prawda! big_grin
                                • koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 15:27
                                  weź Ty mnie już lepiej nie strasz suspicious
            • koguciik-2972 Re: Wstyd 04.04.12, 08:18
              no to prawdą jest, że piszący tu panowie, powiedzmy po czterdziestce, mogli się poczuć dziwnie, czytając o nekrofilii w takim kontekście. Prawdą jest też, że rzeczony "wstyd" to subiektywny osąd czyjegoś życia, a nie prawda.
        • piotr_57 Re: Wstyd 04.04.12, 08:12
          k-amea napisała:
          >

> bo widzisz Piotrze, niektóre osoby tu uważają mnie za nietolerancyjną

No i co niby z tego ma wynikać? Mnie też uważają za nietolerancyjnego i to wszyscy a nie tylko niektórzy, czy w związku z tym mam się zmieniać, albo powstrzymywać od głoszenia swoich poglądów?

i
          > gdy mówie prawde prosto w oczy bo inaczej nie umiem....

Ja też tak robię.

niestety juz mam swój
          > portret psychologiczny nakreślony na szczęście tylko wirtualnybig_grin

Nadal nie rozumiem, co niby ma z tego wynikać!!
          No masz jakiś tam portret i jakie z trgo wnioski ? ?
          >
          • k-amea Re: Wstyd 04.04.12, 16:45
            piotr_57 napisał

>
            > Nadal nie rozumiem, co niby ma z tego wynikać!!
            > No masz jakiś tam portret i jakie z trgo wnioski ? ?

a taki że nie przejmuje sie tym co kto sobie o mnie ubzdurał
            > >
            • piotr_57 Re: Wstyd 04.04.12, 19:46
              k-amea napisała:
              > a taki że nie przejmuje sie tym co kto sobie o mnie ubzdurał

??? ot, kobieca logika big_grinbig_grin
              • k-amea Re: Wstyd 04.04.12, 22:04
                piotr_57 napisał:

>
                > ??? ot, kobieca logika big_grinbig_grin

i super no big_grin nie musze tu ciurkiem encyklopedii cytować i mundrych książek big_grin
                • kkkkosmita Re: Wstyd 05.04.12, 00:43
                  Wolność ... zawsze jest w cenie
                  i nawet książek palenie
                  w imię wolności
                  wiele uprości. big_grinbig_grinbig_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka