sakral 30.07.11, 00:15 Tekst linka-następna kartka z kalendarza-- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska [...] 30.07.11, 00:46 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 00:46 Sakral... prosze, nie otwieraj nowego watku dziennego, jesli poprzedni nie przekroczyl co najmniej 80 postow... Odpowiedz Link
sakral Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 01:21 to nie wątek, tylko kartka z kalendarza. Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 01:42 No to watek... kartki z kalendarza - bardzo fajne... gdzie to znajdujesz - ale to na watku codziennym Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 06:53 witam Wszystkich! Oj, troche tutaj bylo wczoraj szalenstw.... Odpowiedz Link
sakral Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 10:12 to już nie ta maślanka,mleko w butelce,chleb pachnący, już nam Osieckiej nikt nie śpiewa,nie ma tygodnika "Szpilki", to już nie ten "Tygodnik Powszechny", i nie ten dobry, pełen akcji i młodzieńczej witalności Kalejdoskop są rachunki krzywda,obca dłoń ich nie przekreśli, ale czasu nie odmówi...M.i Z. dawniej tak nie było Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:24 Widzisz Sakral! mowilam, ze wyjdzie z tego watek codzienny... Masz racje... niestety...tak to juz jest, ze pewnych krzywd sie nie zapomina... Slyszalam wielokrotnie takie teksty: Niemcy nigdy nie przestana ponosic winy, do dziesiatego, do dwudziestego pokolenia, beda zli, wstretni, niedobrzy, winni, winni, winni... to nic ze sie przyznali, to nic, ze przepraszali za poprzednie pokolenie, to nic ze starali sie naprawiac krzywdy.... SZCZERZE????? Wg mnie Niemcy to tak naprawde naiwne guuuuupki.... Lepiej by zrobili gdyby poszli w zaparte i moze milczeli, po prostu nie reagowali... vide Rosja... nie bylo zadnego kajania sie, prezentowali siebie jako wspanilomyslnego wielkiego brata, zabrali sobie niezly skrawek Polski, nie dali odszkodowan, ale PR mieli niezly - byli wspanialomyslni, pomagali wszystkim krajom osciennym...efekt? Niemcy nadal sa ci najgorsi a o Rosji nikt nawet nie pamieta... PR.... to jest najwazniejsze.... Dlaczego tak jest? bo ten kto sie przyznaje do winy - jest frajerem.... i Niemcy byli takimi frajerami... Odpowiedz Link
sakral Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:36 sakral napisał: > > > to już nie ta maślanka,mleko w butelce,chleb pachnący, > już nam Osieckiej nikt nie śpiewa,nie ma tygodnika "Szpilki", > to już nie ten "Tygodnik Pows...... > > są rachunki krzywda,obca dłoń ich nie przekreśli, > ale czasu nie odmówi...M.i Z. > > dawniej tak nie było ______________________________/moje podkreślenia/ tekst dotyczy Kalejdoskopu ! i Maski oraz walecznego Zorro jakie Niemcy ? to tylko z Broniewskiego. a i jeszcze jedno, ser biały był o niebo lepszy,i koniecznie z szczypiorkiem Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:43 Nie tylko ser bialy.... Wczoraj mi sie Mama poskarzyla, ze narobila sie niezle i zrobila pierogi z jagodami... pierogi byly, jagody byly - tylko ze wszystko razem smakowalo, jakby tam jagod nie bylo...to wszystko jakos inaczej kiedys smakowalo.... Odpowiedz Link
sakral Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:49 moja śp.Babcia robiła serek z kminkiem/z twarogu/ piękny smrodek .... i serek dobry Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:51 przesmazony?....o rany jak to hm... nieladnie pachnialo podczas smazenia - pamietam... Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 12:56 Moja Sp. Babcia tez - ale my nie mamy wspolnej Babci... wyglada na to, ze to wszystkie Babcie to robily Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 17:40 Ja w sprawie pogody... to jest absolutna katastrofa ten lipiec - niech juz sie skonczy - bo tak dalej byc nie moze... znowu, znowu wlaczylam ogrzewanie w samochodzie - po co mi klimatyzacja? do ogrzewania? to jest niedopuszczalne - ja sie musze poskarzyc... teraz mi obiecuja od poniedzialku powrot lata... jestem bardzo ciekawa na jak dlugo ono powroci - czy tez moze tylko ot tak przelotnie zajrzy... jest zimno...domownicy podnosza larum, ze w takich warunkach mozna sie kapac, ale niee da sie juz wyjsc z wanny - bo mozna sie zamienic w sopel... W marcu w Turcji bylo cieplej.. Wybieram sie na poszukiwanie ciepla... gdzie ono jest? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 17:49 w srode ma byc u mnie 30° C..... Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 17:51 a co z czwartkiem?... u mnie to "pisza" ze we wtorek bedzie 29°... ich bin reif für die Insel.... Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 17:52 Ty Zorro juz wyspe zaliczyles - teraz kolej na innych.... Odpowiedz Link
m.maska Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 17:49 W Paryzu jest 22°... teoretycznie powinno byc u mnie tak wlasnie za dwie godziny, ale nie bedzie - bo tam jest wiatr polnocny - no to pojdzie na poludnie... W Nancy jest 19°...no to juz nieco ubylo na tej trasie i stamtad moze szybciej dojsc.. bo maja wiatr w moim kierunku, tylko jesli co 50km temperatura spada o 1° - to nie ma co liczyc, ze bedzie wiecej niz jest... Ostatni dzien lipca ma byc ponoc juz cieplejszy....o 1°... Ja chce na wyspe, tam gdzie cieplo, slonce, biala plaza... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i nieopisana radość,30 lipca - sobota 30.07.11, 21:16 Teraz ja nieopisanie się raduje, bo z przyczyn padania na nos postanowiłam wcześniej iść spać...a co, raz mogę Dobranoc Odpowiedz Link
m.maska 31 lipca... 31.07.11, 06:58 Ostatni dzien lipca... poranek jakos dziwnie przypomina bardziej jesienny niz letni... Wstawac!!!! Zorro - nie za dlugo sie wylegujesz? czy ja mam tutaj za Ciebie pierwsza zmiane otwierac? nie taka byla umowa... www.youtube.com/watch?v=fCvJvEqe7G0 Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:00 dziendoberek Wszystkim! A Ty Maseczko co, chora? Do Ciebie to niepodobne..... Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:15 I dlatego, ze niepodobne, to Ty sie od rana obijasz? Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:17 No i weszlam na you tube... nieszczescie to jest od rana...Jürgen von der Lippe....swietne teksty... Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:18 www.youtube.com/watch?v=fqAxL-SmSTk&feature=related Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:21 a mnie ten rozwesela.... Ranna glupawka? www.youtube.com/watch?v=fIUoMUwFlFQ&feature=related Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:35 1zorro-bis napisał: > a mnie ten rozwesela.... > Ranna glupawka? > www.youtube.com/watch?v=fIUoMUwFlFQ&feature=related No to sobie zamow taki dzwonek na komorke... i wtedy...................................potrafisz sobie to wyobrazic? dzwoni kontrahent chce zamowic kafelkowanie, a Ty odbierasz komorke i rechoczesz bo najpierw odsluchales dzwonek... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:19 ja???? Juz od 6.30 jestem "na nogach"! Ale nie chcialem tak wczesnie u nas "alarmu-" robic.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:22 Powiedzmy, ze Ci wierze... tutaj masz... jest niedziela....to sie odpowiednio zachowuj... www.youtube.com/watch?v=jGv1BJrz7Ug&feature=related Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:25 mnie roznosi.....Pogoda do bani, z wycieczki "nici", wiec przyjdzie znowu - zeby czasu nie tracic - zlapac sie za jakas fuche.....Czyli......kafelkowanie! Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:27 Zobacz.... Zorro... www.youtube.com/watch?v=DXvTJ79gf0w&feature=related Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:31 ja wole to..... www.youtube.com/watch?v=1JNAa-hyN3Q&feature=related Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:30 Zorro...jak przetlumaczysz na polski: Sprachprofiler? Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 07:38 to to wiem.... zawod to jest - tak jak Sprachdetektiv - detektyw jezykowy... jak to nie brzmi bleeee ale w ogole Profiler... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: 31 lipca... 31.07.11, 10:01 A ja wyleniuchowałam się za wszystkie czasy, dopiero co wstałam i spałam jak mały bebik właściwie noc całą...wspaniale uczucie, oby tak zawsze było, albo chociaż raz w tygodniu Cześć Wszystkim i dobrego dnia Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 31 lipca... 31.07.11, 10:16 trzeba cale zdanie podac, bo sie kontekst zmienia....Niemiecki ma to przeciez... Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 15:24 O nie Zorro, Sprachprofiler to jest zawod i ja wiem co to znaczy i ja wiem kto to jest i czym sie zajmuje, ale przelozyc to na jezyk polski to wychodzi z tego caly opis.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 31 lipca... 31.07.11, 15:26 A teraz to ja zycze wszystkim przyjemnego popoludnia i wieczoru i ide sobie....do napisania Odpowiedz Link
al-szamanka Re: 31 lipca... 31.07.11, 15:29 Ja też jadę, długa nocka mnie czeka..... Do napisania, do jutra Odpowiedz Link
1zorro-bis 1 Sierpnia.... 01.08.11, 07:22 Witam spiochy! Ale nowego powstania to nie robmy, co? Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 08:31 Nowe 'powstania' to my robimy codziennie jako że codziennie przecie z wyra powstajemy podobno wczoraj zalało moje miasto a ja nic o tym nie wiem ? u mnie na W B sucho miłego dnia wszystkim. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:07 wiadomosci.onet.pl/kraj/kolejne-klopoty-po-w-walbrzychu-wymusili-pol-milio,1,4809250,wiadomosc.html Ciekawi mnie ,jak w podobnych wypadkach reaguje wymiar sprawiedliwości dajmy na to w Niemczech, Wielkiej Brytanii bądź we Francji bo u nas wiadomo jak - wykażą że było to pomówienie bądź pomroczność jasną u skarżącego stwierdzą i zalecą badania p. to III RP właśnie, 'demokratyczne państwo prawa' Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:11 Czarek....a g.....mnie to obchodzi. Niech sobie politycy lby pourywaja. Mnie to "lotto", ktora partia w Polsce wygra.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:35 no, jak ci Czarek nie "lotto" to musisz walczyc o swoich.... Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:31 Witajcie. Ludzie, co tu się dzieje? Jest jeszcze gdzie napisać "Dzień dobry" tak, żeby było bez trolli, kłótni z nimi i bez polityki? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:36 czesc Maju! No, to musisz pretensje do GURU z LOZOWNI skierowac i do jego "kulturaklnych inaczej" panienek.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 11:22 Witaj Majeczko ja nawet nie wiem, czy wolno mi w Twojej obecnosci pisac... Kiedy zamknelismy brame przed trollami - wtedy...no sama widzisz - literatura faktu zaczela powstawac... Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 12:29 Maseczko....możesz pisać, tylko najpierw podanie ze znaczkiem skarbowym - odpowiedź (w drodze szczególnych przywilejów) za trzy dni. Pod warunkiem, że podanie będzie napisane ladnie (zdobienia dowolne ale preferowane będą motyle - rozmiary dowolne, barwy naturalne z przewagą pomarańczowej). Jeszcze raz witam Wszystkich. Odpowiedz Link
sakral Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:32 Tekst linka-ładne- i dzień dobry dla Wszystkich milusińskich i nie milusińskich. Powstanie Warszawskie...............i a o ojcu M.M.Kolbe moje usta milczą. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:47 No to ja idę sobie na miasto a flagę na balkonie też wywiesiłem, moje prawo ? moje, bo mój balkon, moja prywatna własność, podobnie jak biało czerwona z orłem Odpowiedz Link
sakral Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 10:11 1zorro-bis napisał: > to dzisiaj jakies Swieto? ______________________________/m.podkreślenia/ Tekst linka-1.08.2011 r.Dzień Karmienia Piersią- patrz dokładnie na kartkę z kalendarza Ty,Fugo jedna ps. fuga od fugowania,a fugowanie od kafelek. Odpowiedz Link
sakral Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 09:58 Tekst linka-poniedziałek-i następny kartka z kalendarza myk,myk,myk- Czarek, daj się lubić. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 10:12 Dziś nie ma żadnego święta, jest dzień pamięci. Wiecie koledzy, co znaczy dzień pamięci ? Sakral !! mnie nikt nie musi lubić nie dbam o to i nie zabiegam, dbam o zasady, nie pozory czy też obłudę ale o zasady ale dziś takie to już niepopularne i niemodne, wręcz niepatriotyczne Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 10:14 Dzien Pamieci? Myslalem ze to 1 Listopada..... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 10:57 To co w pamięci masz zapisane nie wymażesz żadną gumką możesz tylko udawać, samego siebie oszukiwać że czegoś nie pamiętasz, bo przecież pamiętasz choć nie akceptujesz a to już zupełnie inna sprawa do później. Odpowiedz Link
sakral Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 10:56 to nie jest problem lubienia. to chodziło o Wałbrzych, a nie o chłopców i dziewczęta z Powstania Warszawskiego a Ciebie i tak lubię,bo jesteś sympatyczny i naturalny facet. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 11:27 Przyznaje ze wstydem, że nigdy nie wiedziałam co to są dni pamięci, to znaczy nie wiedziałam, że w ogóle coś takiego jest. Do świąt wszelakich też odnoszę się z dystansem, od dziecka taka już byłam. Mam nadzieje, że nikt mnie za to nie potępi. A teraz kawkę wypic muszę i coś zjeść, bo od wczorajszego śniadania zapomniałam o jakimkolwiek posiłku. Świetlanego dnia Wszystkim Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 11:20 Dzien Dobry Wszystkim.... Dzien Karmienia Piersia?....i co w zwiazku z tym? jak przebiegaja takie obchody? Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 12:32 alez tak... Sakral wkleil kartke z kalendarza i tam stoi jak "byk" Odpowiedz Link
al-szamanka Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 12:40 Huuuurrraaaaaaaa, no to jestem za tym, aby wywiesić chorągwie!!! Ale jakie..???Ale z czym....? Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 12:44 Nie masz Zorro? a czego? flagi czy karmiacej piersi? Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 13:08 Ja mam pomysł, wywieście chorągwie z namalowanym krowimi cyckami, takimi nabrzmiałymi od tłustego mleczusia będzie nowocześnie i 'jewropejsko' Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 13:21 Karmienie piersią gorąco popieram Ten Dzień miliony ludzi (i matek i dzieci) obchodzą codziennie ....uśmiecham sie o nich i życzę szczęścia Myślę, że ja, dziś ani karmiąca ani karmiona... ja mogę dziś wywiesić flagę biało-czerwoną...Niezależnie od ocen politycznych Powstania chcę dziś pamiętać o ludziach, którzy tam walczyli i ginęli. Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 13:36 Ja potrafie zrozumiec te owczesna determinacje... Niezaleznie od dzisiejszych ocen. czy byly szanse czy ich nie bylo - z perspektywy pozniejszych wydarzen zawsze sie jest madrzejszym - niestety ONI zyli do przodu, my rozumiemy to wstecz, znajac juz nastepstwa... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 13:48 warto przeczytac.... wyborcza.pl/1,86176,2847328.html Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:08 'Gdy Iranek łapie za klamkę, Pluta mówi: "A propos, właśnie zaczyna się przeciwnatarcie niemieckie". I jakoś nie nastąpiło to przeciwnatarcie za to nastąpiło niepisane zawieszenie broni dzięki któremu Niemcy znaczną cześć swoich sił przerzucili do W-wy by tłumić Powstanie i mordować ludność cywilną w tym kobiety i dzieci oraz fizycznie niszczyć miasto. Ja jak Maja i Maska, nie oceniam i nie osądzam tych którzy wydali rozkazy rozpoczęcia walk.. Nie było mnie tam w tym czasie ,nie znałem uwarunkowań jakie panowały wówczas ani nastrojów tak ludności cywilnej jak i żołnierzy podziemia. Wojna to wojna, ktoś wygrywa ktoś przegrywa ale póki trwa nikt nie wie kto będzie zwycięzcą a kto pokonanym. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88722,10042134,Powstancy_sa_zdumieni_slowami_Sikorskiego.html Tego gościa też warto posłuchać co ma do powiedzenia. Więcej... wyborcza.pl/1,86176,2847328.html#ixzz1TmH6B0m1 Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:13 wiesz co....posluchalem sobie tego. I "dobily" mnie jego slowa ..."dowodcy PW nie mogli przewidziec tego co Niemcy w Warszawie zrobia"..... Zwariowal facet?! Malo bylo przykladow? Stalingrad, Leningrad.....no i Getto w Warszawie! Trzeba byc naprawde slepym i gluchym zeby takie twierdzenia wyglaszac.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:25 Zorro.... oczywiscie, te wiedze mieli wszyscy, byli informowani na biezaco, dostawali to w mailach, w telegramach... nie zapominaj jakie to byly czasy... i o tym, ze kazda informacja mogla byc nieprawdziwa i jak dlugo potrzebowala zeby dotrzec... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:28 Maseczko....przeczytaj ten artykul.... Poza tym dostawali z LONDYNU informacje na biezaco. Londyn byl zdecydowanie PRZECIWKO! Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:22 I tutaj bede sie z Toba Zorro spierac... to nie byly czasy internetu i telefonow komorkowych - moge sobie wyobrazic, ze wiadomosci, ktore docieraly byly czesto nieaktualne, nieprawdziwe, niepelne...NIKT nie mial calosci obrazu... Latwo jest oceniac - po... Skad mozemy wiedziec, czy zmeczona tym stanem ludnosc nie powstalaby i bez rozkazow? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:26 co prosze???! O Staliningradzie bylo wiadomo od 1942 roku! Ze armia Paulusa w d....dostala i miasto zniknelo praktycznie z powierzchni ziemi. A Getto warszawskie? To Warszawiacy mieli "live" w 1943 roku pod samym nosem! To naprawde trzeba bylo byc pozbawionym wyobrazni. Tym bardziej - ze jak przeczytasz ten artykul - glosy w dowoddztwie byly 50% na 50 %....I tylko przez przypadek rozkaz zostal wcielony w zycie. Odpowiedz Link
m.maska Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:43 Przeczytalam... a i to bede obstawac przy tym, ze ludnosc jako ogol, wlasnie widzac co stalo sie w Getcie mogla powstac bez rozkazow - w takich wypadkach, bezczynnosc moze sie wydawac tchorzostwem - to byly inne czasy - i nie nam to oceniac...bo i historycy nie sa co do tego zgodni. A tak po prawdzie, to co to da? zgineli ludzie, zginely dzieci... A jaka pewnosc, ze gdyby Warszawa nie powstala, Niemcy i tak nie chcieliby miasta zmiesc z powierzchni ziemi?... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 15:15 Maseczko to sa dyskusje - co by bylo gdyby. Warszawiacy widzieli co sie stalo z Gettem i 300.000 ludzi. Na tyle wyobrazni chyba mieli, co ich czeka..... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:26 Czytałem że gen Anders również był przeciwny wybuchowi Powstania. Jednak gdy dowiedział się, że Polska została już sprzedana sowietom ,a trwały walki o Monte Cassino nie wycofał żołnierzy którzy bezsensownie ginęli nie za swoją wolność . Cenię Andersa ale tu, komentując decyzję innych po prostu dał dupy !! powinien był zamknąć dziób bo i sam w takim razie wysyłał na bezsensowną śmierć własnych żołnierzy i jeszcze okłamywał Ich że walczą o niepodległą Polskę. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:31 Czarek....w wojsku to nie jest jak "u cioci na imieninach". Anders podlegal aliantom. Za odmowe wykonania rozkazu czekal go sad polowy i .... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:43 Za to AK nie była wojskiem, nie składała się z zaprzysiężonych żołnierzy ,nie miała dowódców i nikomu nie podlegała .Nie pitol bzdur Zorro. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 14:53 www.wiadomosci24.pl/artykul/dlaczego_doszlo_do_wybuchu_powstania_warszawskiego_35826.html "Możesz je pan sobie zabrać" Gdy już po upadku Powstania Warszawskiego Mikołajczyk próbował naciskać na Churchilla w sprawach polskich, wykorzystując obecność polskich oddziałów w szeregach alianckich, Churchill odpowiedział "Możesz je pan sobie zabrać". Po rozmowach moskiewskich w czerwcu 1945 r. Mikołajczyk został wicepremierem marionetkowego rządu. Tym samym jeszcze raz uwiarygodnił komunistyczne władze na terenie Polski i spowodował wycofanie poparcia aliantów dla Rządu RP na Wychodźstwie. W 1947 r. uciekł z kraju. Można oczywiście twierdzić, że Powstanie Warszawskie spowodowało, iż Sowieci traktowali nas po wojnie nieco inaczej niż np. Bułgarów czy Rumunów. Można także utrzymywać, iż gdyby nie doszło do Powstania Warszawskiego, jego uczestnicy nie zginęliby z rąk Niemców, lecz Sowietów. Być może by tak było. Możliwy jest jednak i inny scenariusz, bardziej dla nas korzystny. Jego realizacja byłaby jednak możliwa tylko wówczas, gdyby na czele rządu polskiego w Londynie nie stał Stanisław Mikołajczyk. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 15:13 ale o czym Ty Czarek piszesz? Nie rozumiesz co ja pisze? Pisze o Andersie. I ze anders sam nie mogl - o tak sobie -zadecydowac, czy idzie na Monte czy sie wycofa. Nie rozumiesz tego? Byles podobno w wojsku? Odpowiedz Link
czarek_777 Re: 1 Sierpnia.... 01.08.11, 15:28 Zorro a co ma do tego to czy ja byłem w wojsku ? podobno w Teheranie i Jałcie zostaliśmy zdradzeni i jak na mój gust to wcześniejsze ustalenia powinny być dla nas tyle warte co zużyty papier toaletowy. Przynajmniej powinien był mieć odwagę powiedzieć żołnierzom że już nie walczą o wolność swojego kraju i sami niech decydują, walczyć i ginąć za zdrajców, za czyjąś wolność a swoją niewolę czy nie. Powinien był czy nie powinien był to powiedzieć ? Odpowiedz Link