Dodaj do ulubionych

Zmarł Olgierd Budrewicz

20.11.11, 13:27
To jego książki były pierwszymi podróżniczymi opowieściami, które czytałam. Jego i Arkadego Fiedlera. Uświadomienie jak wielki i różnorodny jest świat. Pragnienie, by to zobaczyć, dotknąć, poczuć....W największej części to pragnienie pozostaje niespełnione - z powodu wygodnictwa, zdrowia i zwyczajnie - wyboru innej ścieżki życiowej. Jakąś namiastką pozostają wakacyjne wyjazdy ale te spędzane w hotelach nie mogą byc spełnieniem tych pierwszych marzeń o pdróżach. Jak wyrzec się łazienki?

Świat stał się mały, ale to tylko część prawdy, bo ograniczenia tkwią teraz w nas i w naszym najblższym otoczeniu. I po staremu oknem na ten daleki, pierwotny, niezwykły świat pozostają książki i filmy ludzi takich, jak Olgierd Budrewicz. Popularność książek i filmów podróżniczych nie maleje. Skoro nie możemy tego wszystkiego zobaczyć własnymi oczami - patrzymy cudzymi smile.
Obserwuj wątek
    • maja-z-podworka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 13:29
      PS
      Skoro nie mogę zobaczyć MAdery - cieszę się z opisów zamieszczanych przez Maseczkę i Klarę smile
      Warto byłoby zebrac gdzieś razem nasze podróżnicze wątki, Maseczko
      • m.maska Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 13:39
        Majeczko, one sa zebrane, w watku pod szpilka: Voyage, Voyage... nie chce zeby ten watek urosl do rozmiarow ogromnych, dlatego tam zostawiam juz tylko linki na watki, ktore sa wsrod wszystkich innnych smile
    • m.maska Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 13:49
      Wlasnie sobie probuje przypomniec, ktore z ksiazek Budrewicza mam tutaj... moze to wlasnie Jego ksiazki, Fiedlera, Szwarca-Bronikowskiego, Halika sprawily, ze nieustannie cierpie na "Fernweh"(tesknota za dalą)....mam tutaj mase ksiazek podrozniczych, opisow miejsc, do ktorych zapewne nigdy nie pojade...ale wlasnie dzieki tym publikacjom moge dowiedziec sie jak w innych miejscach na swiecie sie zyje... jakie cuda natury istnieja na Naszej Ziemi.
    • m.maska Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 13:50
      maja-z-podworka napisała:

>Jak wyrzec się łazienki?

Nie sposob..... smile a podczas upalow, klimatyzacji? wink
    • al-szamanka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 21:35
      Majeczko, czy będziesz bardzo zawiedziona, że tu i teraz przyznaję się, że do dzisiaj nie miałam pojęcia, kto to jest O.Budrewicz. Czytałam książki A.Fiedlera, a tytuł „Ryby śpiewają w Ukajali” uważałam swojego czasu za najpiękniejszy na świecie.
      Nic tez nie doczytałam się w życiorysie Fiedlera, że współpracował z SB
      • maja-z-podworka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 22:03
        Al. a czemu mialabyś się czegoś takiego doczytać (o współpracy)? Szczerze mówiąc zresztą, nic mnie to nie obchodzi.
        Nie jestem rozczarowana, smile. Ja też czytałam bardziej Fiedlera, ale Budrewicza też. Żal mi, że zmarł...
        • al-szamanka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 22:16
          smilesmile
          Pamiętam, jak bawiłyśmy się z koleżankami w "Małego Bizona".....byłam rosomakiem, bo ponoć najlepiej ze wszystkich potrafiłam warczeć
          • maja-z-podworka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 22:27
            Smutna książka. To chyba ona właśnie na resztę życia określiła mój stosunek do Indian.
            A najlepiej pamietam Kanadę pachnącą żywicą smile
            Dobranoc Wszystkim smile
            • al-szamanka Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 22:32
              Dobranoc, Majeczko, ja tez już padam na nos....chyba zmęczenie jesienne, a może nawet popracne.
            • m.maska Re: Zmarł Olgierd Budrewicz 20.11.11, 23:35
              Dobranoc Maju smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka