Dodaj do ulubionych

Gusty i guściki

10.03.12, 08:47
Moda - co to jest moda?
Czy nie jest wlasciwie tak, ze ubieramy sie wg wlasnego gustu, kupujemy to co sie nam podoba, meblujemy mieszkania tak zeby to nam sie podobalo a nie na pokaz... ale... jednak jesli nawet ktos ma ochote zalozyc sobie na glowe kapelusz z piorami - raczej zaczeka z tym na maskarade.
Niby nikt mu tego nie zabroni, nie zabroni tez nikt noszenia sukni z krynolina i wielkiej napudrowanej peruki - tylko jasne, ze wzbudziloby to na ulicy niemala sensacje... zamiaszt okularow lorgnon, zamiast dlugopisu gesie pioro i inkaust...
Moda sie zmienia, ale pewne przyzwyczajenia pozostaja.

Pamietam jak Junior przyniosl fotke klasowa - nie znalam tych wszystkich dzieciakow, ale wystarczylo tylko rzucic okiem zeby odnalezc, ktore dzieci byly dziecmi Rosjan, ktorzy przyjechali jako przesiedlency - widac bylo po tym jak byly ubierane - teraz kiedy minelo juz wiele lat, nie tak latwo na ulicy, po stroju rozpoznac Rosjanki - o dziwo, ubior mezczyzn, nie roznil sie wlasciwie od samego poczatku niczym od tutajeszych - to kobiety rzucaly sie w oczy - a to w specyficzny sposob upietymi wlosami, a to spodnicami, a to jakimis koronkami czy tez dziergankami...
Obserwuj wątek
    • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 08:57
      W sumie nie zwracam zbytnio uwagę na modę, ubieram się w to, w czym dobrze się czuję.
      A mieszkanie meblowałam według swojego gustu, nie na pokaz. Meble, tapicerkę dobierałam
      kolorystycznie, żeby nie było jak Sakral pisze, wieś tańczy wieś śpiewa wink
      • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:04
        big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:21
          Ty się Maseczko nie śmiej. Prawie miesiąc spałam na na kołdrach na podłodze, bo tapicerka
          krzeseł musiała współgrać z tapicerką wersalki, a może to otomana? Ucierpiały moje kości i
          boczki wink
          • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:24
            Cierpialas w imie "idei..." wink

To teraz sobie pomysl, jak teraz cierpi Sakral - jesli nie ma kuchni i te klopsiki, jesli mu sie do tej pory znudzily - to na pewno w okresie oczekiwania na kuchnie znowu za nimi zateskni - one zreszta w nowej kuchni beda zupelnie inaczej smakowaly smile
            • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:27
              Swoja droga ciekawa jestem czy Cypr tez specjalizuje sie w kaparach... to specjalnosc Malty - nie wiem dlaczego te wyspy nagle zaczely mi sie wydawac zblizone charakterem - mimo, ze oddalone to jednak i na jednej i na drugiej wyrazne sa slady muzulmanskie, zreszta Cypr nadal jest w polowie turecki... no i to co pisala Klara - ruch lewostronny...
            • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:28
              Bez kuchnie to jak bez ręki, ale chyba kuchenkę ma?
              • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:32
                Zapewne ma - nie skarzyl sie, ze gloduje.... smile ja mysle, ze to jest wymiana tylko - przyjada, rozmontuja stara, zamontuja nowa.... smile
      • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:07
        To prawda, teraz wiecej zwracamy uwage na wygode... kiedys wysokie obcasy, dzisiaj tzw. cichodepy - a ile razy te szpilki utkwily mi gdzies w chodniku, albo zgubilam jakis fleczek - dzisiejsza mlodziez bedzie musiala szukac w googlach: co to takiego ten fleczek wink
        • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:26
          oo to wink

https://desmond.imageshack.us/Himg23/scaled.php?server=23&filename=flekig.jpg&res=medium
          • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:31
            No to poszukaj w googlach, u mnie przede wszystkim wybiera hasla po niemiecku, w drugiej kolejnosci po polsku - znajdz mi strone, gdzie jest wyjasnienie: co to jest fleczek.... big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

O oczku w "ponczosze" nawet nie wspomne..... smile i repasacji tych ponczoch... big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
            Slowa znikaja ze slownika - bo zeby ich uzywac, trzeba rozumiec o co w tym chodzilo.... big_grinbig_grinbig_grin
            • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:42
              Fleki, fleki gumowe z bolcami...

https://www.e-fleki.pl/foto/small/1176888135159.jpg fleczki z tworzywa wink
              • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:50
                sliczne.... big_grinbig_grinbig_grin
              • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 09:53
                A co powiesz na dzieciaczki, takie roczne, dwuletnie poubierane w jeansowe sukienki i spodnie?
                Ja dla Juniora zawsze szukalam rzeczy najmiekszych najdelikatniejszych - w tym czasie kiedy berbec byl maly, charakterystycznym materialem byl tzn. nicky... to byl mieciutki aksamit - ale kiedy widze dzieci w tych sztywnych jeansowych ciuszkach, wydaje mi sie, ze chyba matki nie mysla, jakie to jest niewygodne....za to pewnie modne...
                • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:13
                  A dlaczego nie, ja swojemu sama szyłam spodnie sztruksowe, jeansowe z naszych. Były już
                  miękkie, trochę sprane, ale jeszcze nadające się do noszenia. Spodnie praktycznie nie kupowałam, sama szyłam. Lubiłam się bawić w krawcową. Zresztą to były takie czasy, że
                  w sklepach było mało ciuszków dla dzieci, nie to co teraz wink
                  • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:22
                    Sztruks byl miekki - jeans jest sztywny... te dzieciaki chodzace na rozstawionych nogach, do tego jeszcze z pielucha miedzy nogami - uwazasz, ze im w tym wygodnie? czy ma byc modnie?
                    • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:36
                      Jeans dekatyzowany nie jest wcale sztywny.
                      • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:46
                        uwazasz, ze to jest ladne?

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-sa-4fac.jpg
                        • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:46
                          model ekskluzywny... big_grin
                          • zuza_anna Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:51
                            m.maska napisała:

> model ekskluzywny... big_grin
                            Naprawdę? big_grin
                            jak w tytule są gusty i guściki, jednym się podoba, innym nie.
                            • m.maska Re: Gusty i guściki 10.03.12, 10:56
                              nooooooooo.... sama widzisz smile

Ja przede wszystkim ubieralam Juniora w kolory pastelowe - sama nie znosze szarych i burych i dlatego dziecko mialo zawsze ubranka w kolorach radosnych... a jeans? no jest taki wlasnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka