Dodaj do ulubionych

Akty notarialne za 5 miesiecy

05.09.06, 10:12
Co Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • jajoke Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 10:19
      To jakiś żart.....?
    • darek9633 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 10:21
      niestety nie zadzwon do tbs
    • xyz9924 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 11:36
      co sie stalo? dlaczego ZNOWU jest przesuniety termin????????????????????????
    • kaka9910 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 12:25
      no nie! to juz woła o pomstę do nieba! czy ktoś wie oc o tym razem chodzi?!
      • justyna1534 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 12:37
        Akty będą za 5 miesięcy, bo któraś z mieszkanek osiedla złozyła wniosek o wpis
        do księgi wieczystej i w sądzie w Wołominie zostało wszczęte postepowanie,
        które może potrwać 4 miesiące
        • cot1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 12:40
          pytanie ogólnie: kto może złożyć wniosek o wpis do księgi wieczystej?
          • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 12:56
            Każdy - jest jawny - kosztuje 30 zł

ale w księdze masz hipotekę czystą - jedynie jest wpisany numer wniosku o wpis -
            i tu jest ten cymes...

Dane z odpisu z księgi wieczystej z dnia 1 września 2006 roku. Wspomniany
            wniosek jest od 16 maja 2006 roku (godzina 16:09:35) i na chwilę obecna -
            czytaj wczoraj nie trafił jeszcze do sędziego do wydania decyzji.
            • cot1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 13:11
              aaaaaa
              jeśli więc nie lubię sąsiada spod 2 to też mogę złożyć taki wnosek mimo, że
              działka nie jest moja; i w ten sposób sąsiad aktu przez najbliższe 4 miesiące
              nie podpisze inna sprawa że za cztery miesiące to i Sylwester będzie ale zwrotu
              z ulgi odsetkowej niet (oczywiście dywaguje i zartuje)
              smile
              ??
              • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 13:22
                i sylwester bedzie i ulga odsetkowa - ale - jak akt bedzie w 2007 roku to za
                caly 2005 ci przepadnie - ale to jzu przerabialismy X razy
                • cot1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 14:00
                  o uldze wiem; tyle że dziwi mnie sam fakt przyjęcia wniosku o wpis do księgi -
                  czy nie trzeba udowadniać jakichś praw właśności do takiej działki;
                  a??
                  • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 14:11
                    no własnie - logika tak podpowiada - ale jak to jest....?
                • rymalka Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 15:06
                  Niekoniecznie, niestety, gdyż są wielkie szanse na to, że ulga odsetkowa
                  zostanie w 2007 zniesiona, w związku z tym, jeżeli nie podpiszemy aktów do
                  końca tego roku, możemy się pożegnać z odliczeniem czegokolwiek sad pozdrawiam
                  smutno sąsiadów
                • cot1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 07.09.06, 11:31
                  trochę poszperałam w Ustawie i nie znalazłam zapisu mówiącego, jeśli w 2006 nie
                  podpiszę aktu to nie odliczę ulgi odsetkowej za 2005 r.
                  art. 25B ustawy z dn. 26.07.1991 r.o podatku doch.od osób fiz.
                  ale znajduje się tam taki również zapis i nie bardzo to jeszcze łapię:
                  "4. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje wyłącznie odsetki:
                  1) naliczone za okres począwszy od dnia 1 stycznia 2002 r., z zastrzeżeniem
                  ust. 5, i zapłacone od tego dnia,
                  w zw. z art.5. Odliczenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się najwcześniej za
                  rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja."

??
                  • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 07.09.06, 12:30
                    art. 26b

> 1) naliczone za okres począwszy od dnia 1 stycznia 2002 r., z zastrzeżeniem
                    > ust. 5,

Chodzi o to ze jak byś wziął kredyt w 2001 roku to nie obejmuje ulga odsetkowa

> w zw. z art.5. Odliczenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się najwcześniej
                    za
                    >
                    > rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja."

Powiem szczerze ze już sam zgłupiałem smile

Chodzi mi nie o art. który cytujesz ale o następne Art. 6 i 7 - gdzieś kiedyś
                    czytałam interpretacje ze można jak się 1pierwszy raz dolicza ulgę odsetkowa
                    odliczyć tylko rok poprzedzający. Głębiej wczytując się w te art.6 i 7 jakoś
                    jednoznacznie mi to nie wynika.

Ale nic to – jeszcze nic nie przepadało - będziemy mieli akty (może
                    kiedyś smile) – napisze się pismo o jednoznaczną interpretacje do US w Wołominie i
                    będziemy mieli czarno na białym – bo interpretacja tego urzędu nas dotyczy i
                    powinna interesować.
        • artivii Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 15:42
          Justyna,

jeśli otrzymałaś taką odpowiedź od TBS, to zostałaś albo okłamana albo
          odpowiedzi udzieliła Ci osoba niekompetencja - urzędy mają miesiąc na udzielenie
          odpowiedzi.

...więc nie wiem, skąd te 4 miesiące?
          • justyna1534 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 15:48
            artivii
    • konin1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 14:44
      To jakieś żarty chyba.
      Przecież ŻADEN bank, który kredytuje nasze mieszkania (a myślę, że znaczna
      część mieszkań kupowanych jest przy mniejszym lub większym udziale kredytu),
      nie zgodzi się na to i wypowie nam umowy kredytowe!
      MOŻE W KOŃCU CZAS SKORZYSTAĆ Z USŁUG PRAWNIKA?????????
      Sądzę, iż jego honorarium podzielone na tylu mieszkańców nie uszczupli za
      bardzo naszych portfeli, a przy okazji mógłby powalczyć o odszkodowania za
      nasze poniesione straty - np. kilka aneksów do umów, podwyższone
      oprocentowanie, ubezpieczenia itp!
      Szlak mnie trafia na samą myśl o tym zasranym TBS-ie!
      • konin1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 14:53
        A podsumowując to widzę że nieźleśmy się wszyscy WJEBALI!!!
        • zaqwas13 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 15:21
          co prawda to prawda, zapłaciło by się więcej i kupiło u normalnego dewelopera ,
    • artivii Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 15:28
      Drodzy Sąsiedzi,

chciałbym zwrócić Waszą uwagę na to, że TBS Millenium ma oczywisty interes w
      tym, żeby opóźniać moment zawarcia aktów notarialnych. I korzysta z każdego
      pretekstu, żeby nie doszło do przeniesienia własności lokali.

Mam wrażenie, że mamy do czynienia właśnie z takim działaniem: ktoś (nie wiadomo
      kto - może to być np. ktoś z grona szefostwa naszego dewelopera) wykonał jakieś
      manewr, który uniemożliwia zawarcie aktów notarialnych kilkuset rodzinom. Tylko
      nie rozumiem, jaki wpływ ma wniosek jednej osoby, która coś pokręciła na
      uprawnione działanie kilkuset osób??? Dlaczego wyjaśnienie sprawy
      nieuprawnionego wniosku o wpis do księgi wieczystej miałoby blokować zawarcie
      aktów notarialnych???

To jest takie samo nabijanie nas w butelkę, jak przy pomiarach mieszkań - to
      nieprawda, że TBS MUSIAŁ wstrzymać składanie dokumentów do Starostwa Powiatowego
      z powodu wątpliwości co do wiarygodności pomiarów. Uważam, że TBS skorzystał z
      tych wniosków jako pretekstu do wstrzymania się od działań... Bo nigdzie, ani w
      przepisach ani w umowie nie ma konieczności dokonania ponownych pomiarów, jeśli
      ktoś zakwestionuje ich wiarygodność.

Myślę, że czas już wejść na drogę prawną, bo wg mojej oceny mamy do czynienia ze
      świadomym opóźnianiem zawarcia aktów notarialnych - co wiąże się dla TBS
      Millenium z konkretnymi korzyściami materialnymi.

Pozdrawiam,
      • artivii Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 15:55
        PS. Swoją drogą zaskakujące, że ten wniosek o wpis hipoteki został złożony
        właśnie w tym momencie.
        • burdeljestwtbsniezly Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 17:27
          powiem Wam tak...
          oni czekaja az oddadza 3 etap, potem powiedza ze trzeba ponownie zrobic pomiary
          geodezyjne i przyloza im doplaty... takie sa korzysci materialne.........
          takie jest moje zdanie
          a z ta hipoteka to WIELKA SCIEMA..........
          jak zwykle sad(
        • 5791k Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 17:30
          Czas najwyższy załatwić to drogą prawną. Czyż nie taką otrzymaliśmy podpowiedź -
          żeby wszystko załatwiać na piśmie....itd. Myślę, że nikogo nie ujmie niewielka
          kowta z budżetu na tago typu działanie. Tylko niech zajmie się tym osoba, która
          orientuje się w sprawach prawnych i zorientuje się jak można i jaka kwota
          wchodziłaby w grę. Poprostu chodzi o konkrety, a nie tylko w kółko niech się
          tym zajmie prawnik.
          Pozdrawiam
          • bacy Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 18:38
            Ciemna chyba jestem, ale zupełnie nie rozumiem jaką korzyść może mieć TBS z
            opóźniania aktów notarialnych. Kto konkretnie miałby na tym skorzystać i w jaki
            sposób?
            Czy ktoś sprawdził czy TBS ma na pewno prawo własności działki?
            • mak_22 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 19:11
              Mam pytanko bo troszke nie kumam czy wpis do ksiegi nie nasepuje po podpisaniu
              aktu notarialnego ??????I jesli dobrze kumam to bez aktu nie mozna zlozyc
              papierow o wpis do ksiegi ???I to chyba jakis żart z tymi kilkoma miesiacami -
              chyba nie obejdzie sie bez prawnika bo ktos sobie jaja robi brzydko mowiac ale
              cierpliwosc ludzka ma swoje granice !!!! pozdrawiam sasiadow !!!!
            • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 20:34
              Na szczęście MA

Tak stanowi wypis z KW numer 68546 z dnia 1.09.2006 roku
              • bacy Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 21:38
                Dzięki Neuron, kamień mi spadł z serca, bo przyznaję, że trochę się bałam.
            • artivii Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 05.09.06, 22:25
              Bacy,

upraszczając - zawarcie aktów notarialnych da mieszkańcom prawo do decydowania o
              tym, kto pełni rolę zarządcy osiedla. Widząc jak się układa nasza współpraca z
              TBS Millenium - to może oznaczać początek końca TBS Millenium w tej roli...

O innych potencjalnych możliwościach wynikających z pełnienia roli pierwszego
              zarządcy poczytaj tutaj:
              dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2767639.html (-> Pułapka 3)

Innych korzyści, wynikających z tego, że praca w kierownictwie TBS Millenium
              charytatywną nie jest, mogę się tylko domyślać... Ale faktów nie znam, więc
              wyroków ferować nie będę.

Pozdr.,
              • ania_dawid Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 10:22
                Czy jak akty podpiszemy w 2007 r. to prezepadaja nam odliczenia odsetek za 2005
                rok czy przepadaja nam odsetki na wszystkie 30 lat???
                Prosze o info.
    • agnieszka_marki Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 10:50
      z tego co ja sie dowiedzialam, to wcale nie jest powiedziane, ze akty beda za 5
      miesiecy- moze jeszcze dluzej.Osoba (zreszta w pewien sposob zwiazana z tbs)
      zbierajac konieczne dokumety do podpisania umowy kredytowej, pokazala te je
      prawnikowi i okazalo sie, ze sa dwa wypisy z ksiegi wieczystej, (nie znam sie na
      tym wiec moge cos zle nazwac) wg. ktorych mieszkania sa nadal tbs-ami
      (Towarzystwo Budownictwa Społecznego - tak jak to mialo byc na poczatku, czyli
      mieszkania przechodza na wlasnosci po X czasu) podobno nie ma jednoznacznego
      wpisu jakoby mialy to byc mieszkania wlasnosciowe. Z tego co zrozumialam, tbs
      prawdopodobnie nie ma pozwolenia na przeksztalcenie tych mieszkan na
      wlasnosciowe.Prawdopodobnie osoba ta calkiem zrezygnuje z takiego zakupu kota w
      worku...
      Mam jeszcze pytanie w zwiazku z podpisaną umowa kredytowa, czy Wy takze macie
      okreslony termin do ktorego musicie w banku przedstawic akt wł. oraz ustanowiona
      hipoteke??
      A.
      • waldek1974 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 12:00
        DOKŁADNIE TAK!DO MNIE WYDZWANIAJĄ CO MIESIĄC!! A JA GLUPI POWIEDZIAŁEM IM ZE WE
        WRZEŚNIU JUŻ NA 100%!!POZDRAWIAM
      • neuron8 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 12:05
        >...i okazalo sie, ze sa dwa wypisy z ksiegi wieczystej...

A możesz to sprecyzować dokładniej. Mówisz o Wpisach czy WYpisach - bo to nie
        to samo. Jeśli juz cos piszemy - piszmy sprawdzone informacje potem namarzają
        sie domysły plotki i jest ogólne zamieszanie.

W jakim dokumencie jest to niby zapisane? W Księdze Wieczystej?

>Mam jeszcze pytanie w zwiazku z podpisaną umowa kredytowa, czy Wy takze macie
        > okreslony termin do ktorego musicie w banku przedstawic akt wł. oraz
        ustanowion
        > a
        > hipoteke??

Tak. Sprawę można przeciągnąć aneksem do umowy - ale to sa dodatkowe koszty-
        niestety i bak tez w nieskończoność nie będzie sprawy ciągnął. My np.
        podpisaliśmy już 3 aneksy
        • zaqwas13 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 15:07
          oni nie mają prawa do gruntów innej przyczyny nie widzę , w końcu jaki tbs daje
          księgi wieczyste
    • mnich15 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 06.09.06, 17:14
      Wczoraj rozmawiałam z notariuszem p. Piotrem Skoworodka, który zajmuje się
      bezpośrednio naszym osiedlem. Dodatkowo jeden z naszych sąsiadów był w Sądzie w
      Wydziale Ksiąg wieczystych. Sprawa wygląda tak :
      Sąd popełnił błąd w numerze i dokonał wpisu do księgi wieczystej naszej
      działki, której właścicielem jest TBS Millenium jakąś sprawę babki spoza
      naszego osiedla. Wczoraj Z przewodniczącym rozmawiał podobno nasz Prezes razem
      z notariuszem i Sąd ma to odkręcić jak najszybciej bo to jest jego błąd.
      Niestety mi osobiście (telefonicznie) notariusz powiedział, że to wszystko
      będzie trwało tyle ile sobie Szanowny Sąd wymyśli. Ale po to pojechali wczoraj
      Prezes z prawnikiem aby cos przyspieszyć. Nieprawdą jest (jak chodziły dzikie
      słuchy), że Akty są odłożone, bo developer to jednak jest Towarzystwo
      Budownictwa Społecznego i nie mają praw do gruntu. Nie wiem, czy wy tez ale ja
      przy podpisywaniu umowy dostałam Wypis z Księgi Wieczystej gdzie jasno jest
      stwierdzone, że właścicielem działki jest TBS MILLENIUM. Gdyby to było TBS
      żaden Bank nie dałby nam kredytów na takich zasadach jak mamy, uwierzcie, że
      przy TBS-ach to dopiero jest droga pod górę z kredytem.
      Na marginesie powiem, że notariusz jest rzetelnym facetem i oddzwania nawet
      jeśli trudno jest go złapać w ciągu dnia.
      • cot1 Re: Akty notarialne za 5 miesiecy 07.09.06, 12:17
        trochę poszperałam w Ustawie i nie znalazłam zapisu mówiącego, jeśli w 2006 nie
        podpiszę aktu to nie odliczę ulgi odsetkowej za 2005 r.
        art. 25B ustawy z dn. 26.07.1991 r.o podatku doch.od osób fiz.
        ale znajduje się tam taki również zapis i nie bardzo to jeszcze łapię:
        "4. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje wyłącznie odsetki:
        1) naliczone za okres począwszy od dnia 1 stycznia 2002 r., z zastrzeżeniem
        ust. 5, i zapłacone od tego dnia,
        w zw. z art.5. Odliczenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się najwcześniej za
        rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja."

??

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka