Dodaj do ulubionych

Tęsknota za Polską

15.04.13, 12:03
Wiem że to drażliwy temat, szczególnie dla Maski i AL. Sądzę jednak że zależy Im na naszej że tak powiem ziemi nie mniej niż nam autochtonom. Wierzę że tak. Kiedyś wyjechali - Maska AL Lezio itd. Ciekawy jestem, Ich dzisiejszego stosunku do gleby którą opuścili. Myślę że ciężko Im jest. Może mają tam kasę dobrobyt i wszystko by godnie żyć, ale. Czy nie tęsknią ? myślę że bardzo tęsknią. Bo są stąd smile bo są. Zawsze mile widziani gdy pojawią się w nadwiślańskiej krainie smile bo są i zawsze będą naszymi.
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 12:31
      Czarek, a mozesz mi tutaj napisac za czym mozna w tym kraju tesknic... mnie ciagnie tam do ludzi, do Mamy, do krewnych, przyjaciol, znajomych...do gleby? a coz ona mi takiego dala? idac pusta ulica we Wrocku musze sie ogladac za siebie bo sie boje...
      Kilka lat temu okolo godziny 20 moja Mama wracala do domu od mojej ciotki, niosla w siatce szklane salaterki... byla jesien, ciemnawo.... przechodzila kolo stacji karetek pogotowia - czyli nie takie znowu odludzie, w samym centrum miasta... do domu miala moze 40m... nagle z tylu podbiegl do niej facet i zaczal szarpac jej torebke, chcac go oderwac zamachnela sie reka w ktorej trzymala siatke, zarobil w nos szklanymi salaterkami, zawyl i uciekl - gdyby nie salaterki zsotalaby bez dokumentow, kluczy do mieszkania, bez torebki...
      Jesli wracam we Wrocku do domu kiedy jest ciemno, to mimo, ze z przystanku tramwajowego widze moj dom, to jednak nie wracam tramwajem, biore taksowke...
      Czy ja mam tesknic do tego zebym sie kazdego dnia bala? takie ekstremalne wrazenia nie sa mi potrzebne... przyzwyczailam sie do tego, ze tutaj jest przewidywalnie, ze zaden wyrostek mijajacy mnie noca, mnie nie napadnie...
      AL, kiedy jechalysmy do Francji, przyjechala pociagiem na dworzec i sama o 1 w nocy poszla do Basi... nie sadze, zeby sie bala.... nie bylo to daleko, ale jak wiadomo, dworzec, noc, na najkrotszym odcinku moze sie cos wydarzyc - nie tutaj...
      • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 12:58
        Wyszukaj sobie sama Martusiusmile bo mnie tu wszystko kręci poza społecznością. Chociaż, jak popatrzę, jak się wqrwię, to ręce opadają. Ale jedno powiem. Nie wierzę Masko ani Tobie ani żadnemu emigrantowi że ma w dupie Polskę. Po porostu nie wierzę. Możesz mieć żal /ja to dopiero mogę go mieć/ ale jestem przekonany że kochasz Polskę. Nie społeczność ale. Mazowsze Dolnośląskie Pomorze Podkarpacie itd. To nasze Masko i musisz to kochać. Masz to w trzewiach podobnie jak ja i AL smile
        • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 13:16
          Nie zawsze byliśmy karłami.

Jeszcze będziemy kiedyś tacy ? za mojego nie sądzę. Zdychamy ,rozmieniamy się na drobne. Za własną przyczyną. Srać na to pokolenie i kopać go w pysk. Niestety ale na to zasługuje. Na pogardę.
          • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 18:35
            Nie żebym był za a nawet przeciw.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13742878,5_partii_w_Sejmie__Platforma_4_punkty_przed_PiS__NOWY.html#BoxWiadTxt
            Tyle procent /plus dwazy dwa nie uczestniczących/ olewa to państwo, gardzi nim. Cóż dodać ? nic. Niech zdechnie na następny wiek albo i dwa, to państwo. I znów. Emigracje i mycie cudzych dup. Rola polactwa. Bo Polacy wyjadą z tego szamba. Pozostałość jak napisałem - szambonurki liżące POpaprane dupska.
            • m.maska Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 19:08
              Czarek, przeciez to nie pierwszy raz probujesz mi wmowic tesknote... ja zyje w tym kraju w ktorym jestem dluzej niz mieszkalam w Polsce... a przede wszystkim cale moje dorosle swiadome zycie. W Polsce nie potrafilabym sie juz odnalezc. Tutaj jest wszystko przewidywalne, wiem na czym stoje i wiem na co mnie stac.
              W Polsce ludzie zakladaja firmy, z nadzieja, ze cos z tego bedzie - a tu wpada jeden anonim i nagle z ludzi zamoznych staja sie dluznikami i moga sie procesowac, i moga wygrac sprawe, coz z tego jesli zanim przyznaja im racje, ich firma zostanie rozlozona... to nie jest kraj w ktorym rozsadni ludzie beda inwestowac...
              Jak to bylo z tymi Australijczykami w Lesnej? wyjechali to im mieszkanie podpalili... a przeciez byc moze, zakladajac stadnine, mogliby tam za kilka lat dac komus prace... no ale o tym nikt nie mysli. Zawisc popycha ludzi do takich dzialan, nie po raz pierwszy i zapewne nie po raz ostatni.
              • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 19:20
                Amen. Nic dodać.
                • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 19:40
                  Jeszcze ja.
                  Czarek, być może tego nie rozumiesz, podobnie zresztą jak moja Mama. Wielokrotnie rozmawiałyśmy na temat tej tęsknoty. Mama mówi, że w życiu nie potrafiłaby żyć w innym kraju.
                  Ja jej na to odpowiadam, że ja też... poza tym krajem, w którym mieszkam od 32 lat.
                  Bo w międzyczasie jest to mój kraj, Czarku.
                  I akurat nie chodzi o to, że w Polsce jest gorzej, że ludzie przeklinają i boje się chodzić o zmroku po ulicach, po prostu nauczyłam się żyć tu, gdzie jestem - każdy inny kraj, w tym Polska, jest mi obcy.
                  Nie chciałabym mieszkać w Japonii, USA, Niemczech, Francji, Beneluxie. Chcę tylko tu, gdzie wrosłam, mam przyjaciół, pracę, którą kocham. Nie wyobrażam sobie gdzieś indziej.
                  • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 19:52
                    Ja sobie nie wyobrażam mieszkać gdzie indziej. Myślisz że ja sobie wyobrażam ? mieszkać gdzie indziej ? nie ,nigdy. Mieszkasz w Austrii AL. Podobnie jak mój kuzyn. Nie wiem w jakim mieście nie wiem z kim. Ożenił się tam i został. Spotykamy się na pogrzebach - On jest jakiś obcy. AL jesteś Polką. Zawsze nią będziesz.
                    • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 20:04
                      czarek_sz napisał(a):

> Ja sobie nie wyobrażam mieszkać gdzie indziej. Myślisz że ja sobie wyobrażam ?
                      > mieszkać gdzie indziej ? nie ,nigdy. Mieszkasz w Austrii AL. Podobnie jak mój k
                      > uzyn. Nie wiem w jakim mieście nie wiem z kim. Ożenił się tam i został. Spotyka
                      > my się na pogrzebach - On jest jakiś obcy. AL jesteś Polką. Zawsze nią będziesz
                      > .

Tak, urodziłam się w Polsce, Czarku, ale nie potrafię tam żyć.
                      Potrafię natomiast tu, gdzie jestem. Nie czuję się ani Polką, ani Austriaczką.
                      Jestem tylko i wyłącznie sobą.
                      • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 20:13
                        Nie gniewaj się AL. Ja czuję się Polakiem. Czuję przynależność do tej ziemi, tej ziemi. Nie żeby bo Papież tak powiedział, nie. Po prostu. Kocham tę ziemię choć społecznością pogardzam. Nie trawię kogoś kto sam gardzi sobą. Przepraszam ale takie mam zdanie o obecnych Polakach. Jak najgorsze. Wytresowane bydło. To moi rodacy.
                        • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 20:46
                          czarek_sz napisał(a):

> Nie gniewaj się AL. Ja czuję się Polakiem. Czuję przynależność do tej ziemi, te
                          > j ziemi. Nie żeby bo Papież tak powiedział, nie. Po prostu. Kocham tę ziemię ch
                          > oć społecznością pogardzam. Nie trawię kogoś kto sam gardzi sobą. Przepraszam a
                          > le takie mam zdanie o obecnych Polakach. Jak najgorsze. Wytresowane bydło. To m
                          > oi rodacy.

A dlaczego miałabym się gniewać. Jesteś tam, gdzie chcesz być. Do ziemi, żadnej, przywiązana być nie potrafię - wszędzie jest taka sama, tylko ludzie na niej inni.
                          • leziox Re: Tęsknota za Polską 15.04.13, 23:23
                            Jakos niewiele we mnie sentymentu.Owszem,lubie pojechac do kraju,spotkac sie ze znajomymi,wypic czasem z nimi i posluchac co maja do powiedzenia,a raczej ponarzekania.
                            Dlaczego kazdy tam narzeka?No bo ma pewnie na co.
                            Rodzina mi wymarla,nie mam tam krewnych,same widoki i panoramy sa za granica wcale nie gorsze.
                            Nigdy sie nie wyrzekalem miejsca urodzenia,chociaz to akurat nie ode mnie zalezalo,w jakim kraju przyszedlem na swiat.Ale tak jak chetnie tam jade,tak samo chetnie wracam.
                            Nie zamierzam tu dyskutowac o przyczynach,ani o tym co mnie w kraju rodzinnym drazni,bo kazdy z emigrantow ma jakies tam swoje powody.
                            Zyje tutaj,robie swoje jak najlepiej umiem,nie usycham z tesknoty,dobrze mi tutaj i juz nie umialbym za bardzo w starym kraju zyc.
                            Ps.kiedys tez wydawalo mi sie,ze nie bede mial sily stamtad wyjechac.Ale konczylo sie wlasnie jedzenie,kasa,a w smietnikach w tamtych czasach mozna bylo wygrzebac o wiele mniej niz dzisiaj.
                            I jakos tak wyszlo.
                            • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 08:49
                              Nie wiem co powiedzieć /bo nie mam doświadczeń/ ale myślę że jesteście bardzo odważni. Jak Ci którzy przed wiekami przemierzali nawet oceany, za chlebem i lepszym życiem. Nie tylko dla siebie, dla swoich dzieci także Ich dzieci itd. Jak napisałem, ja sobie nie wyobrażam życie gdzie indziej niż w Polsce /tak tak w tym syfie/. Wrosłem tu, w tę krainę zroszoną krwią wielu. Może dlatego ? z szacunku dla przodków, dla Ich poświęcenia dla tej ziemi ? może. Tego nie wie nikt. Jestem stąd. I czuję dumę z tego powodu smile Wy też bądźcie dumni. Z bycia Polakiem. Ale patetycznie, sory smile
                              • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 10:33
                                O nie, Czarku, to nie ma nic wspólnego z odwagą - tak się po prostu potoczyły nasze losy.
                                Odwagę (lecz także przekonanie, zasady, kulturę) trzeba mieć, aby żyć jak człowiek - i tu się z Tobą zgodzę.
                                • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 11:34
                                  Wtedy nie bylo do czego wracac... do stanu wojennego wprowadzonego z pogwalceniem Konstytucji? to czego mozna bylo sie jeszcze spodziewac?
                                  • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 12:49
                                    m.maska napisała:

> Wtedy nie bylo do czego wracac... do stanu wojennego wprowadzonego z pogwalceni
                                    > em Konstytucji? to czego mozna bylo sie jeszcze spodziewac?

Właśnie, stan wojenny wybuchł, gdy byłam w Austrii pół roku i Mama błagała mnie, abym nie wracała, przeczekała ciężki czas. Tym bardziej, że dostała "zaproszenie" na rozmowę, jak się potem okazało, z panem z SB. Wałkowano ją ponad dwie godziny, a przecież wiedzieli o mnie wszystko: znali mój adres w Salzburgu, nazwiska znajomych i przyjaciół, wiedzieli gdzie pracuję i że chodzę raz w miesiącu na polską mszę (bo jedyna możliwość rozmowy w rodzimym języku).
                                    Czyli....
                                    Na tę polską mszę chodzić musieli kapusie. Gdy to zrozumiałam, zerwałam wszelkie kontakty z Polakami
                                    • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:20
                                      Chodzili kapusie i nagrywali kazania. Byłem kiedyś świadkiem gdy na środowej mszy u Popiełuszki 'wyczajono' kapusia. Normalny człowiek zdawałoby się. Była jesień ,miał kurtkę na sobie ,czapkę. Niczym się nie wyróżniał. Ludzie chcieli go zlinczować a Popiełuszko w ogóle się nie odezwał. Mówił swoje.
                                      Na Mokotowie gdzie wtedy mieszkaliśmy /św Andrzej Bobola na Rakowieckiej przy Wołoskiej/ też przychodzili i nagrywali kapusie. Gdy załatwiałem Córki Chrzest /kwiecień 82/ trafiłem na proboszcza. Przyszedłem do kancelarii ze znaczkiem Solidarności w klapie kurtki. Długo nosiłem znaczek ,wszędzie, także do pracy. Tak miałem. Oooooo witam mówi na mój widok ks proboszcz. Nareszcie ktoś kto nie pęka. Tak powiedział smile i zaraz dodał, oczywiście kamery za pazuchą i mikrofonu nie macie. I mrugnął okiem. Z nostalgią wspominam tamte czasy i z rozrzewnieniem. Chciałbym żeby wróciły. Nie komuna ale tamci ludzie.
                                      al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                                      >
                                      > > Wtedy nie bylo do czego wracac... do stanu wojennego wprowadzonego z pogw
                                      > alceni
                                      > > em Konstytucji? to czego mozna bylo sie jeszcze spodziewac?
                                      >
                                      >
                                      > Właśnie, stan wojenny wybuchł, gdy byłam w Austrii pół roku i Mama błagała mnie
                                      > , abym nie wracała, przeczekała ciężki czas. Tym bardziej, że dostała "zaprosze
                                      > nie" na rozmowę, jak się potem okazało, z panem z SB. Wałkowano ją ponad dwie g
                                      > odziny, a przecież wiedzieli o mnie wszystko: znali mój adres w Salzburgu, nazw
                                      > iska znajomych i przyjaciół, wiedzieli gdzie pracuję i że chodzę raz w miesiącu
                                      > na polską mszę (bo jedyna możliwość rozmowy w rodzimym języku).
                                      > Czyli....
                                      > Na tę polską mszę chodzić musieli kapusie. Gdy to zrozumiałam, zerwałam wszelki
                                      > e kontakty z Polakami
                                  • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 12:51
                                    Nie gniewaj się Masko ale czuję rozgoryczenie. Wiesz, też czuję rozgoryczenie. Dlaczego ? przecież wiesz dlaczego. Wy swoje /Emigranci/ my tu swoje. Każde na swój sposób niosło i niesie swój krzyż. AL ładnie powiedziała, gdziekolwiek ale być sobą, kulturę okazywać bez względu na metrykę. Wtedy Cię uszanują chociaż z przekąsem nieraz /bo Polak/ ale zawsze. A ogólnie to co się liczy ? być sobą i porządnym człowiekiem. Przepraszam ale dla mnie /i dla Janeczki/ najważniejszym jest żeby się nie sqrwić jako człowiek.
                                    Ps. Chrześnica już trzeci rok w Barcelonie z Raulem. Mają ślicznego dzidziusia któremu dali Robert. Polskie imię. Z Polski odeszła ale coś w Niej naszego tkwi. Myślę że zawsze bo widzę to.
                                    • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 12:57
                                      Eeeetam rozgoryczenie...
                                      Mieszkalam w wolnym kraju, nie musialam sie obawiac, ze ktos sie do mnie przypnie... ale kiedy jechalam do kraju, KM po moim powrocie byl wzywany do kwatery glownej i pytany, czy nie mialam klopotow... no niby nie mialam ale...
                                      Pamietam taki jeden przypadek, bylo lato 1987 roku... pech chcial, ze poprzedniego dnia trzasnela mi opona - znajomi wymienili mi zapasowa, no ale, jak jezdzic bez zapasowej opony? to nie byly czasy, kiedy pelno bylo sklepow z czesciami samochodowymi, zwlaszcza do audi. Postanowilam nastepnego dnia z rana pojezdzic po wulkanizatorach i... wsadzic w zapasowa opone detke, zeby nie zostac bez. Jednak moje plany zostaly pokrzyzowane.
                                      • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:00
                                        Z samego rana zadzwonil telefon.
                                        Biuro paszportowe.
                                        - Zapytano o mnie, moim nazwiskiem panienskim i powiadomiono mnie, ze sa w posiadaniu dokumentow, ktore musze odebrac. Kiedy wspomnialam, ze przyjde, kiedy uporam sie z problemem zapasowego kola nagle przestalo byc "milo"... uslyszalam: co pani sobie wyobraza, ze my tu bedziemy na pania czekac? Wyznaczono mi godzine, podano numer pokoju, ktory potem okazal sie, ze wprawdzie miescil sie w budynku Biura Paszportowego, to jednak byl "wydzielona enklawa" wink
                                        • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:15
                                          m.maska napisała:

> Z samego rana zadzwonil telefon.
                                          > Biuro paszportowe.
                                          > - Zapytano o mnie, moim nazwiskiem panienskim i powiadomiono mnie, ze sa w posi
                                          > adaniu dokumentow, ktore musze odebrac. Kiedy wspomnialam, ze przyjde, kiedy up
                                          > oram sie z problemem zapasowego kola nagle przestalo byc "milo"... uslyszalam:
                                          > co pani sobie wyobraza, ze my tu bedziemy na pania czekac? Wyznaczono mi godzin
                                          > e, podano numer pokoju, ktory potem okazal sie, ze wprawdzie miescil sie w budy
                                          > nku Biura Paszportowego, to jednak byl "wydzielona enklawa" wink

No i co, pewnie wzięli Ciebie pod żarówę, tak jak moją mamę.
                                          Okropne jest to, że ci, co tak gorliwie przesłuchiwali i bezczelnie utrudniali obywatelom życie, mają teraz wysokie emerytury i świetnie im się żyje - tym bardziej, że kolesie po fachu nadal siedzą na stołkach, a w Polsce wiadomo, najważniejsze są znajomości.
                                          • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:33
                                            al-szamanka napisała:

>
                                            > No i co, pewnie wzięli Ciebie pod żarówę, tak jak moją mamę.
                                            > Okropne jest to, że ci, co tak gorliwie przesłuchiwali i bezczelnie utrudniali
                                            > obywatelom życie, mają teraz wysokie emerytury i świetnie im się żyje - tym bar
                                            > dziej, że kolesie po fachu nadal siedzą na stołkach, a w Polsce wiadomo, najważ
                                            > niejsze są znajomości.

Byla zarowa i byly naciski, ale niczego nie osiagneli, obiecujac, ze sie jeszcze odezwa.... i odezwali sie po kilku dniach zadajac zebym stawila sie na rozmowe w Hotelu Wroclaw... przyszlam ale kiedy w foyer zaproponowano mi, ze pojedziemy do pokoju, kategorycznie odmowilam - pozegnalismy sie szybko z obietnica kolejnego spotkania ze strony tych smutnych panow.
                                            Jeszcze tego samego dnia spakowalam manatki, dziecko i wrocilam do normalnosci.
                                            • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:35
                                              Interesujace jest co innego - ze dokladnie wiedzieli o tym, ze wlasnie bylam w kraju...

Przez caly rok nie pojawilam sie ponownie w kraju...
                                    • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:11
                                      czarek_sz napisał(a):
                                      > AL ładnie powiedziała, gdziekolwiek ale
                                      > być sobą, kulturę okazywać bez względu na metrykę. Wtedy Cię uszanują chociaż
                                      > z przekąsem nieraz /bo Polak/
                                      ale zawsze. A ogólnie to co się liczy ? być sobą
                                      > i porządnym człowiekiem.

Bo widzisz, Czarku, ogromna liczba Polaków zachowuje się zarówno w kraju jak i za granicą fatalnie i tym zrobili wszystkim reklamę

> Ps. Chrześnica już trzeci rok w Barcelonie z Raulem. Mają ślicznego dzidziusia
                                      > któremu dali Robert. Polskie imię. Z Polski odeszła ale coś w Niej naszego tkwi
                                      > . Myślę że zawsze bo widzę to.

Eeech, Czarek, widzisz, bo chcesz widzieć
                                      • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:28
                                        Za Chrześnicę Al głowę położę. Jest bardzo uczciwą i kulturalną osobą. To nic że jest po politechnice i zna cztery języki. Ma też kulturę osobistą. Chyba wrodzoną. Ale czy
                                        to jest ważne ? ważne że tam daje świadectwo. Że Polak to nie taki jak mówią o nas. Wy też z Maską dajecie tam świadectwo. Pozytywne oczywiście.
                                        • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:33
                                          czarek_sz napisał(a):

> Za Chrześnicę Al głowę położę. Jest bardzo uczciwą i kulturalną osobą. To nic ż
                                          > e jest po politechnice i zna cztery języki. Ma też kulturę osobistą. Chyba wrod
                                          > zoną. Ale czy
                                          > to jest ważne ? ważne że tam daje świadectwo. Że Polak to nie taki jak mówią o
                                          > nas. Wy też z Maską dajecie tam świadectwo. Pozytywne oczywiście.
                                          >

I o to chodzi, Czarku, aby zmienić wizerunek Polaka w świecie - między innymi dlatego w mojej firmie jestem najlepsza.
                                          Ale cóż robić, gdy inni ten wizerunek ciągle psują... po prostu ręce opadają
                                          • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:36
                                            Chrześnica mówi podobnie ale rąk nie załamuje. Ma dobrą opinię i jest szanowana tam gdzie pracuje. Mówi że nie ważne kto co o Tobie tylko jaki Ty jesteś. Jej Teść długie lata był kierowcą Prezesa Barcelony /La Porta/ i jak mówi Iwonka zawsze o Polsce dobrze się wyrażał. Od nas zależy. My jesteśmy wizytówkami naszego kraju.
                                            al-szamanka napisała:

> czarek_sz napisał(a):
                                            >
                                            > > Za Chrześnicę Al głowę położę. Jest bardzo uczciwą i kulturalną osobą. To
                                            > nic ż
                                            > > e jest po politechnice i zna cztery języki. Ma też kulturę osobistą. Chyb
                                            > a wrod
                                            > > zoną. Ale czy
                                            > > to jest ważne ? ważne że tam daje świadectwo. Że Polak to nie tak
                                            > i jak mówią o
                                            > > nas. Wy też z Maską dajecie tam świadectwo. Pozytywne oczywiście.
                                            > >
                                            >
                                            >
                                            > I o to chodzi, Czarku, aby zmienić wizerunek Polaka w świecie - między innymi d
                                            > latego w mojej firmie jestem najlepsza.
                                            > Ale cóż robić, gdy inni ten wizerunek ciągle psują... po prostu ręce opadają
                                            >
                                    • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:12
                                      czarek_sz napisał(a):

> Ps. Chrześnica już trzeci rok w Barcelonie z Raulem. Mają ślicznego dzidziusia
                                      > któremu dali Robert. Polskie imię. Z Polski odeszła ale coś w Niej naszego tkwi
                                      > . Myślę że zawsze bo widzę to.

Czarek, bredzisz? Robert - polskie imie? Siostrzeniec KM tez mial na imie Robert... dopoki mnie nie poznal, nie mial zadnych zwiazkow z Polska.... Robert nie jest polskim imieniem....
                                      • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:14
                                        np. de.wikipedia.org/wiki/Robert_Downey_junior

Bobby Kennedy - tez nie mial zwiazkow z Polska....

de.wikipedia.org/wiki/Robert_F._Kennedy
                                        • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:30
                                          Ale mnie zaskoczyłaś, nie wiem co powiedzieć ? myślałem że Robert to polskie imię !!!!
                                        • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:33
                                          Z wikipedi.
                                          Robert – imię męskie pochodzenia germańskiego, z imienia Hrodebert. Wywodzi się od słów hrod (sława) oraz beraht (jasny, bystry), co oznacza "ten, który jest sławny", "ten, który żyje w chwale" oraz "ten, który oświeca noce".
                                          Robert imieniny obchodzi: 21 lutego, 27 marca, 17 kwietnia, 29 kwietnia, 13 maja, 7 czerwca, 18 lipca, 17 września i 1 listopada.
                                          Imię Robert zajmuje 52. miejsce wśród najpopularniejszych polskich imion[1].

Masz rację Masko.
                                          • leziox Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 13:58
                                            Przynajmniej w tym wszystkim jedno jest jasne:przyroda jest demokratyczna,bo po jednej i po drugiej stronie Odry tak samo kwitna kwiaty,a ptaki spiewaja bez nalecialosci obcego akcentu.Krowy rycza po swojemu a i psy nie szczekaja albo po niemiecku albo po polsku,tylko po psiemu.
                                            Ludzie wprawdzie gadaja po ludzku,w swoich jezykacha,ale tez mogliby sie zachowywac po ludzku w stosunku do innych ludzi.
                                            A oni tak do siebie czesto tez po psiemu.Wrrr i hauhau!
                                            • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:20
                                              Dokładnie Lezio smile i słówko bo na gorąco. W listopadzie najmłodszy się ochajtał. Z dziewczyną ze Śląska. Fajna dziewczyna Rodzina pokoleniowa, bardzo sympatyczna. Czemu o tym gadam ? Ojciec Synowej też za chlebem pojechał. Do Włoch, na południe. Robi na maszynach .orze itd. Tak więc każdy orze jak może. W sobotę przyjeżdżają z Mysłowic na Córki urodziny. Ślązaki świętują. I dobrze. Będzie okazja do pogadania i wychlapania wink
                                            • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:23
                                              leziox napisał:

> Przynajmniej w tym wszystkim jedno jest jasne:przyroda jest demokratyczna,bo po
                                              > jednej i po drugiej stronie Odry tak samo kwitna kwiaty,a ptaki spiewaja bez n
                                              > alecialosci obcego akcentu.Krowy rycza po swojemu a i psy nie szczekaja albo po
                                              > niemiecku albo po polsku,tylko po psiemu.
                                              > Ludzie wprawdzie gadaja po ludzku,w swoich jezykacha,ale tez mogliby sie zachow
                                              > ywac po ludzku w stosunku do innych ludzi.
                                              > A oni tak do siebie czesto tez po psiemu.Wrrr i hauhau!

Masz rację, wierzby płaczące są takie same, łany pszenicy i rzepaku też, powietrze zawiera tlen i ten sam księżyc wszędzie świeci, i gwiazdy, i słońce...
                                              Ale to warczenie i zawistny wzrok, i jak to mój Brat mówi - specyficzna polska mentalność narodu wybranego.
                                              • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:26
                                                Nie wszyscy my tacy AL sad
                                                • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:46
                                                  czarek_sz napisał(a):

> Nie wszyscy my tacy AL sad

Wiem, ale mniejszości nie widać.
                                                  Za to ci, co warczą bardzo rzucają się w oczy... i uszy.
                                                  • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 14:58
                                                    I to jest wlasnie to, ze nieliczni tworza opinie wiekszosci... przeciez te przypadki, ktore opisywalam pII.... pokiereszowana szpara do wrzucania monet do automatu z biletami.... tego nie zrobil caly narod tylko jeden czy dwoch kretynow... ale dlaczego? bo nie ma zbiorowej swiadomosci i jest milczace przyzwolenie... p.III - przeciez pisalam, ze tylko jeden samochod sie wyrwal, jeden debilny kierowca... wszyscy inni stali i czekali az karetka przejedzie, normalni... tylko, widzisz Czarek, ja tych innych nie widzialam, to ten jeden debil mogl spowodowac taki wypadek, ze hej... gdyby prowadzacy karetki nie zdazyl wyhamowac... p.IV... przeciez tylko jeden kretyn stal na podworku w nocy w samochodzie przez poltorej godziny na wlaczonym motorze i NIKT nie odwazyl sie zatelefonowac na policje czy do strazy miejskiej - wlasnie takie jednostki tworza obraz... jesli Polacy zostana zlapani na kradziezy za granica, to oczywiscie w prasie bedzie podkreslone, ze to obywatel polski... jesli zlapie sie Niemca - to narodowosci nikt nie podaje - takie sa zasady w prasie...
                                                    Dlaczego Turcy maja zla prase? bo kilku kretynow cos zrobi i to zapada w pamiec... a przeciez bedac w Turcji mozna sie przekonac, ze to pracowity narod...
    • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:03
      Tak sie to dzieje w Polsce.... spoleczne przyzwolenie i milczenie...

Warszawa w poludnie...

www.se.pl/wydarzenia/kraj/zabojstwo-policjanta-tak-zginal-andrzej-struj-symu_129837.html
      Czarek - to do czego tesknic?
      • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:10
        Jesli czlowiek nie moze sie bezpiecznie czuc nawet we wlasnym mieszkaniu - to mozna sie juz tylko bac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

www.wykop.pl/ramka/820925/brat-znanego-piosenkarza-jerzy-rybinski-skatowany-we-wlasnym-mieszkaniu/
        • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:16
          m.maska napisała:

> Jesli czlowiek nie moze sie bezpiecznie czuc nawet we wlasnym mieszkaniu - to m
          > ozna sie juz tylko bac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          >
          > www.wykop.pl/ramka/820925/brat-znanego-piosenkarza-jerzy-rybinski-skatowany-we-wlasnym-mieszkaniu/

Niestety, tak się dzieje wszędzie, nie tylko w Polsce.
          • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:24
            al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > Jesli czlowiek nie moze sie bezpiecznie czuc nawet we wlasnym mieszkaniu
            > - to m
            > > ozna sie juz tylko bac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            > >
            > > www.wykop.pl/ramka/820925/brat-znanego-piosenkarza-jerzy-rybinski-skatowany-we-wlasnym-mieszkaniu/
            >
            >
            > Niestety, tak się dzieje wszędzie, nie tylko w Polsce.

Tak - ale nie z takim natezenim...
      • al-szamanka Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:11
        m.maska napisała:

> Tak sie to dzieje w Polsce.... spoleczne przyzwolenie i milczenie...
        >
        > Warszawa w poludnie...
        >
        > www.se.pl/wydarzenia/kraj/zabojstwo-policjanta-tak-zginal-andrzej-struj-symu_129837.html
        > Czarek - to do czego tesknic?

Tragedia!!!!! I nikt mu nie pomógł!!!.
        A tu cytat z artykułu:
        "Już byli notowani za rozboje, za groźby i znieważanie funkcjonariuszy".
        Notowani?!
        Tylko notowani?!
        Ja jestem w takich wypadkach za komunistycznymi metodami. Spałować takich do nieprzytomności, to będą się bać i zapamiętają czego nie należy robić.
        • czarek_sz Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 15:54
          Boże Boże mój kochany. Czy ja za czyjeś grzechy muszę cierpieć ? kuźwa byłem w opozycji ,cała moja Rodzina to patrioci. Wszyscy zostali wydutkani poza nielicznymi. Czy to klątwa jaka czy geny narodowe. Nieudolności i dziadostwa. Że dziadowska większość rządzi mniejszością. Tak to widzę. Nieszczęście tego państewka zwanego Polską.
          • m.maska Re: Tęsknota za Polską 16.04.13, 16:03
            To Ty tak widzisz... a przeciez sa tacy, ktorzy nadal glosza propagande sukcesu... bo w sklepach pelno - tzn. wystarczy ze sie ludziom da artykuly do kupienia i juz sa zadowoleni...
    • loczek62 Re: Tęsknota za Polską 18.04.13, 19:37
      https://fotoforuam.gazeta.pl/photo/0/kg/ne/crxu/18IkKaQq8h9BzBBWFB.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka