Dodaj do ulubionych

Moje orchidee

04.12.13, 19:46
Tak wygladala jedna z moich orchidei, kiedy kwitla w sierpniu - a rok temu odpisalam ja juz niemal na straty... w miedzyczasie zrzucila juz wszystkie kwiaty i wypuscila nowe pedy... kiedy otworza sie wszystkie paczki, dojrzeje do fotografii...

https://s1.directupload.net/images/131204/cr47oyuj.jpg
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Moje orchidee 04.12.13, 19:48
      i jeszcze jedna, ktora tez odpisalam na straty - wlasnie otworzyla wszystkie paczki, wiec sie pochwale smile

https://s14.directupload.net/images/131204/t82cq4io.jpg
    • al-szamanka Re: Moje orchidee 04.12.13, 19:51
      Prześliczne. Obie.
      Ja posiadam trzy białe, w tym jednego mikruska, ale jeszcze nie maja kwiatów.
      Za to pączków sporo na gałązkach.
      • m.maska Re: Moje orchidee 04.12.13, 20:24
        Mikrus tez wypuscil ped i ma paczki, lada moment zaczna sie otwierac... ale tutaj oto, moj ostatni nabytek smile Malaienblume... smile

https://s1.directupload.net/images/131204/9wmnmr3z.jpg
    • loczek62 Re: Moje orchidee 04.12.13, 22:11
      Bajecznasmile
      • m.maska Re: Moje orchidee 04.12.13, 22:33
        loczek62 napisał:

> Bajecznasmile

A przed rokiem obie cos podlapaly, liscie byly lepkie jak wysmarowane klejem a pączki, ktore wtedy mialy po prostu z nich poopadaly. Za rada mojej mamy mylam te liscie naparem z szalwi, odstawilam w inne miejsce, zeby mi nie pozarazaly pozostalych, za to teraz smile
        • al-szamanka Re: Moje orchidee 05.12.13, 05:59
          m.maska napisała:

> loczek62 napisał:
          >
          > > Bajecznasmile
          >
          > A przed rokiem obie cos podlapaly, liscie byly lepkie jak wysmarowane klejem a
          > pączki, ktore wtedy mialy po prostu z nich poopadaly. Za rada mojej mamy mylam
          > te liscie naparem z szalwi,
          odstawilam w inne miejsce, zeby mi nie pozarazaly p
          > ozostalych, za to teraz smile

Ty lepiej nie pisz na forum jak się troszczyłaś o orchidee, bo jeszcze stracisz swoją złą reputację big_grinbig_grinbig_grinbig_grin, a wtedy tylko ja pozostanę tu diablęciem.
          • m.maska Re: Moje orchidee 05.12.13, 11:33
            al-szamanka napisała:

>
            >
            > Ty lepiej nie pisz na forum jak się troszczyłaś o orchidee, bo jeszcze stracisz
            > swoją złą reputację big_grinbig_grinbig_grinbig_grin, a wtedy tylko ja pozostanę tu diablęciem.

Nie bede... uncertain a i tak wygladala jak gotowy bukiet dla panny mlodej... big_grin

https://s1.directupload.net/images/131204/cr47oyuj.jpg
      • al-szamanka Re: Moje orchidee 05.12.13, 05:56
        loczek62 napisał:

> Bajecznasmile

Masz rację, na takie właśnie określenie zasługujesmile
        • super.halusia Re: Moje orchidee 05.12.13, 21:24
          Piękna,jak wyhodowałaś ją?
          • m.maska Re: Moje orchidee 05.12.13, 21:36
            Oh... Halusiu, orchidee to takie wdzieczne kwiaty, niewymagajace i tak dlugo kwitna i ciesza oczy... Kiedy bylam w ogrodzie orchidei, wlascicielka powiedziala, ze wlasciwie poza sloncem i powietrzem nic im do szczescia nie potrzeba, ale jesli bardzo chce sie im dogodzic, to mozna je czasami podlac woda, ktora pozostaje po gotowaniu ziemniakow w łupinach(oczywiscie niesolona)...
            Ale ta byla juz taka nieszczesliwa w ubieglym roku. Chyba w maju wypuscila pedy, piekne paczki i nagle jej liscie zrobily sie lepkie, jakby wysmarowane klejem - i wszystkie paczki opadly - ale jak widac szalwia jej pomogla. Tak naprawde, to wcale sie nimi nie przejmuje. Podlewam dwa razy w tygodniu i to wszystko - stoja sobie na parapecie okiennym i co jakis czas kwitna - a kwitna dlugo.
            • m.maska Re: Moje orchidee 05.12.13, 21:38
              Bedac w kraju, w sierpniu kupilam orchidee mojej mamie. Pytam ja teraz, po trzech miesiacach, jak tam orchidea? a nic, bez zmian... w koncu podsunelam: sprawdz, moze ona jest sztuczna - nie, z cala pewnoscia nie jest sztuczna, kwitnie non-stop, nie zrzucila ani jednego kwiatka.
              • al-szamanka Re: Moje orchidee 05.12.13, 21:40
                m.maska napisała:

> Bedac w kraju, w sierpniu kupilam orchidee mojej mamie. Pytam ja teraz, po trze
                > ch miesiacach, jak tam orchidea? a nic, bez zmian... w koncu podsunelam: sprawd
                > z, moze ona jest sztuczna - nie, z cala pewnoscia nie jest sztuczna, kwitnie no
                > n-stop, nie zrzucila ani jednego kwiatka.

Moj mikrusek trzymał kwiaty równe pół rokubig_grin
                • m.maska Re: Moje orchidee 05.12.13, 21:44
                  Noooo.... moj mikrusek i ja - czekamy wlasnie na "rozwoj wypadkow" - tym razem duzo kwiatkow nie bedzie - na razie naliczylam szesc paczkow - co najzabawniejsze, ze tak naprawde, to ja nie wiem, ktory z nich bedzie kwitl, ten w kolorze waniliowego budyniu, czy ten w rozowe paseczki - chyba ten pierwszy - bo ten drugi to zwykle mial bardzo duzo kwiatow....
    • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 16:30
      Większość orchidei w naturze rośnie na drzewach. Wykorzystują w dżungli gałęzie ogromnych drzew jak drabinę, żeby umiejscowić się tak, by zyskać jak najwięcej słońca. Jednak orchidee nie są pasożytami, nie żywią się "swoim podłożem". Ten rodzaj wzrostu nazywany jest epifytycznym. Korzenie orchidei pobierają część potrzebnych substancji z powietrza i z wody deszczowej. W większości nie rosną w ziemi a częściowo zwisają wolno w swoim otoczeniu. Jeśli korzenie przykryje się ziemią - zgniją w ciągu kilku tygodni.

Orchidee są prawdziwymi mistrzami głodówki, w koronach drzew tropikalnych mają wprawdzie więcej słońca, niż na ziemi, ale paleta substancji odżywczych jest skromna.

... przełożone z niemieckiego... smilesmilesmilesmile

Bardzo rzadko używam nawozów do podlewania.... woda, ustana w konewce, żeby nie serwować im szoku termicznego - i to ostrożnie z tą wodą... w dżungli co im napada i tak za chwile wyschnie - tak więc pilnuję, żeby korzenie nie stały w wodzie.
      I chyba czas żeby po kwitnieniu je przesadzić - piszą, że należy to robić co 2-3 lata.

A kwitną w tej chwili prawie wszystkie, z wyjątkiem jednego mikrusa, który chyba się zbiesił, ale już kwitł w tym roku - drugi lada moment otworzy pączki. Jedna kończy swoje kwitnienie - ma wprawdzie jeszcze pełną kiść kwiatów, ale kwitła też od wiosny.
    • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 17:23
      m.maska napisała:

> Tak wygladala jedna z moich orchidei, kiedy kwitla w sierpniu - a rok temu odpi
      > salam ja juz niemal na straty... w miedzyczasie zrzucila juz wszystkie kwiaty i
      > wypuscila nowe pedy... kiedy otworza sie wszystkie paczki, dojrzeje do fotogra
      > fii...
      >
      > https://s1.directupload.net/images/131204/cr47oyuj.jpg

No wiec jest tak... ten rodzaj orchidei nazywa sie cameleonorchidee - wspominalam, ze zabral sie ponownie do kwitnienia... jeszcze nie otworzyl wszystkich paczkow, ktore maja smieszna forme... w dlaczego kameleon? wystarczy porownac, ze te kwiaty teraz maja juz troche inna barwe smile

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bf-18d8.jpg

https://www.bilder-hochladen.net/files/jvi6-be-352f.jpg
      • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 17:37
        Maja mniej bieli, za to zyskały teraz białe środki, a końcówki niektórych płatków są zielonkawe...

https://www.bilder-hochladen.net/files/jvi6-bg-816b.jpg
        • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:01
          Jeszcze trochę a moje wszystkie trzy tez zakwitną.
          Pewnie umilą mi święta.
          • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:12
            A... u mnie chyba jedna do Swiat opadnie... hihi... zrobilam im fotke - coby widac bylo, jakim mikrusem jest ta najmniejsza w tej malej bialej doniczce... smile

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bh-69cb.jpg
            • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:41
              A niedługo, to zacznę drukować własne kartki okolicznościowe - proszę jak się ładnie prezentuje... smile

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bk-bbcb.jpg
              • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:42
                m.maska napisała:

> A niedługo, to zacznę drukować własne kartki okolicznościowe - proszę jak się ł
                > adnie prezentuje... smile
                >
                > https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bk-bbcb.jpg

No nic tylko zaczynać produkcję - zarobek pewny!!!
                • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:56
                  Z Toba do spolki... gotowe rymowanki okolicznościowe i możemy zaczynać... smilesmilesmilesmilesmile

https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bl-8cb2.gif
                  • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:58
                    Napis może iść na żądanie, ukosem... wink
                    • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:02
                      m.maska napisała:

> Napis może iść na żądanie, ukosem... wink

Albo inną czcionką...
                      • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:04
                        al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                        >
                        > > Napis może iść na żądanie, ukosem... wink
                        >
                        >
                        > Albo inną czcionką...

...może być nawet gotykiem, albo "z zawijasami"... do przesyłania mailowo, napisy można zamienić w wirujące "witrażyki" big_grin
                        • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:07
                          m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                          >
                          > > m.maska napisała:
                          > >
                          > > > Napis może iść na żądanie, ukosem... wink
                          > >
                          > >
                          > > Albo inną czcionką...
                          >
                          > ...może być nawet gotykiem, albo "z zawijasami"... do przesyłania mailowo, nap
                          > isy można zamienić w wirujące "witrażyki" big_grin
                          >
                          >

Nooo, bo można produkować na szczególne zamówienia, nawet kierowane imiennie do odbiorcy, a co tam, my elastyczne jesteśmy w pomysłach.
                          • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:13
                            al-szamanka napisała:

>
                            > Nooo, bo można produkować na szczególne zamówienia, nawet kierowane imiennie do
                            > odbiorcy, a co tam, my elastyczne jesteśmy w pomysłach.

Zgodnie z zasada "Der Kunde ist König" big_grin - po polsku to by bylo "klient nasz pan" - po niemiecku "klient jest królem" big_grin
                  • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 19:58
                    m.maska napisała:

> Z Toba do spolki... gotowe rymowanki okolicznościowe i możemy zaczynać... smilesmile:
                    > )smilesmile
                    >
                    > https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bl-8cb2.gif

To może jakiemuś dystrybutorowi zaproponujemy?big_grin
                    • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:05
                      al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                      >
                      > > Z Toba do spolki... gotowe rymowanki okolicznościowe i możemy zaczynać...
                      > smilesmile:
                      > > )smilesmile
                      > >
                      > > https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bl-8cb2.gif
                      >
                      >
                      > To może jakiemuś dystrybutorowi zaproponujemy?big_grin

Myślisz, że zarobimy na następną wycieczkę? może nawet na "kaszkaja" wink
                      • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:10
                        Wiesz AL, myślę jednak, że teraz czas jest raczej odpowiedni na choinki i Mikołaje ewentualnie na bałwanki bo na bałwanów to sezon jest przez cały rok ... no ale na to, to ja tu od razu ogłaszam copyright - to nasz "genialny" pomysł jest big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                        • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:15
                          m.maska napisała:

> Wiesz AL, myślę jednak, że teraz czas jest raczej odpowiedni na choinki i Mikoł
                          > aje ewentualnie na bałwanki bo na bałwanów to sezon jest przez cały rok ... no
                          > ale na to, to ja tu od razu ogłaszam copyright - to nasz "genialny" pomysł jest

> big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Bardzo dobrze, że to ogłaszasz, bo jeszcze ktoś gwizdnie nam pomysł i zacznie robić na nim kokosy
                          • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:20
                            al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                            >
                            > > Wiesz AL, myślę jednak, że teraz czas jest raczej odpowiedni na choinki i
                            > Mikoł
                            > > aje ewentualnie na bałwanki bo na bałwanów to sezon jest przez cały rok .
                            > .. no
                            > > ale na to, to ja tu od razu ogłaszam copyright - to nasz "genialny" pomys
                            > ł jest

> > big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            >
                            >
                            > Bardzo dobrze, że to ogłaszasz, bo jeszcze ktoś gwizdnie nam pomysł i zacznie r
                            > obić na nim kokosy

... a kto mu bedzie "wiersze" pisal?... no cos Ty - ja sie nie boje konkurencji - byle zdrowa byla smile najlepiej niech sie przeciw grypie zaszczepi, przeciw zoltaczce i jeszcze kilku innym "niebezpiecznym" chorobom big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:23
                              m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                              >
                              > > m.maska napisała:
                              > >
                              > > > Wiesz AL, myślę jednak, że teraz czas jest raczej odpowiedni na cho
                              > inki i
                              > > Mikoł
                              > > > aje ewentualnie na bałwanki bo na bałwanów to sezon jest przez cały
                              > rok .
                              > > .. no
                              > > > ale na to, to ja tu od razu ogłaszam copyright - to nasz "genialny"
                              > pomys
                              > > ł jest

> > > big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                              > >
                              > >
                              > > Bardzo dobrze, że to ogłaszasz, bo jeszcze ktoś gwizdnie nam pomysł i zac
                              > znie r
                              > > obić na nim kokosy
                              >
                              > ... a kto mu bedzie "wiersze" pisal?... no cos Ty - ja sie nie boje konkurencji
                              > - byle zdrowa byla smile najlepiej niech sie przeciw grypie zaszczepi, przeciw zo
                              > ltaczce i jeszcze kilku innym "niebezpiecznym" chorobom big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

No kto? Wściekły!!!
                              • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:25
                                al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                                >
                                > > al-szamanka napisała:

> > >
                                > > > Bardzo dobrze, że to ogłaszasz, bo jeszcze ktoś gwizdnie nam pomysł
                                > i zac
                                > > znie r
                                > > > obić na nim kokosy
                                > >
                                > > ... a kto mu bedzie "wiersze" pisal?... no cos Ty - ja sie nie boj
                                > e konkurencji
                                > > - byle zdrowa byla smile najlepiej niech sie przeciw grypie zaszczepi, prze
                                > ciw zo
                                > > ltaczce i jeszcze kilku innym "niebezpiecznym" chorobom big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                >
                                >
                                > No kto? Wściekły!!!

...odpada - kartki by zabrakło - takich rzeczy nie produkuje się na plakaty...
                                • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:26
                                  m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                                  >

> >
                                  > >
                                  > > No kto? Wściekły!!!
                                  >
                                  > ...odpada - kartki by zabrakło - takich rzeczy nie produkuje się na plakaty...

Niech lepiej zamecza swoja tfurczoscia jurorow na konkursach smile
                                  • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:31
                                    m.maska napisała:

> m.maska napisała:
                                    >
                                    > >
                                    >
                                    > > >
                                    > > >
                                    > > > No kto? Wściekły!!!
                                    > >
                                    > > ...odpada - kartki by zabrakło - takich rzeczy nie produkuje się na plak
                                    > aty...
                                    >
                                    > Niech lepiej zamecza swoja tfurczoscia jurorow na konkursach smile

Niech!big_grinbig_grinbig_grin
                                    • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:44
                                      al-szamanka napisała:

> > m.maska napisała:
                                      > >
                                      > > > al-szamanka napisała:

> > > > No kto? Wściekły!!!
                                      > > >
                                      > > > ...odpada - kartki by zabrakło - takich rzeczy nie produkuje się n
                                      > a plak
                                      > > aty...
                                      > >
                                      > > Niech lepiej zamecza swoja tfurczoscia jurorow na konkursach smile
                                      >
                                      > Niech!big_grinbig_grinbig_grin

Niech zamęcza... a potem będzie miał pacjentów do leczenia. Też interesbig_grinbig_grinbig_grin
                                      • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:48
                                        al-szamanka napisała:

> al-szamanka napisała:
                                        >
                                        >
                                        > > > m.maska napisała:

> > >
                                        > > > Niech lepiej zamecza swoja tfurczoscia jurorow na konkursach
                                        > smile
                                        > >
                                        > > Niech!big_grinbig_grinbig_grin
                                        >
                                        >
                                        > Niech zamęcza... a potem będzie miał pacjentów do leczenia. Też interesbig_grinbig_grinbig_grin

Tak chwalil sluzbe zdrowia... myslisz, ze to autoreklama byla? shock
                                        • al-szamanka Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:58
                                          m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
                                          >
                                          > >
                                          > >
                                          > > > > m.maska napisała:
                                          >
                                          > > > >
                                          > > > > Niech lepiej zamecza swoja tfurczoscia jurorow na konk
                                          > ursach
                                          > > smile
                                          > > >
                                          > > > Niech!big_grinbig_grinbig_grin
                                          > >
                                          > >
                                          > > Niech zamęcza... a potem będzie miał pacjentów do leczenia. Też interesbig_grin
                                          > big_grinbig_grin
                                          >
                                          > Tak chwalil sluzbe zdrowia... myslisz, ze to autoreklama byla? shock

Na pewno, przecież to człowiek dalekowzroczny, czego daje dowód nie tracąc z oczu dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugich schodówbig_grinbig_grinbig_grin
                                          • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 21:00
                                            al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                                            >
                                            > >
                                            > > Tak chwalil sluzbe zdrowia... myslisz, ze to autoreklama byla? shock
                                            >
                                            > Na pewno, przecież to człowiek dalekowzroczny, czego daje dowód nie tracąc z oc
                                            > zu dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugich schodówbig_grinbig_grinbig_grin

Ostatnio jakos sie obijal z tymi schodami - mysle, ze nadszedl juz czas, zeby troche nadrobil "zaleglosci"... smile
                                          • m.maska Re: Moje orchidee 09.12.13, 20:58
                                            A teraz tak: postawilam te orchidee w miejscu w ktorym mozna je bylo dobrze ustawic do zdjecia... a serwetka? no lezy tam etatowo - to co? Kiszce sie serwetka nie podoba, nastepnym razem poszukam, moze jakas turecka bylaby odpowiedniejsza, ale nie posiadam smile
                                            Byl czas kiedy sama sie bawilam w hafty smile wiec mam sporo takich "dostojnych" - ale bazarowe tez moga byc, sie pierze, sie strzepuje i juz smile

A teraz czas na serwetke okolicznosciowa - tyle, ze na niej nijak prezentowalyby sie orchidee smile

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-af-9be4.jpg
                                            • al-szamanka Re: Moje orchidee 09.12.13, 22:12
                                              m.maska napisała:

> A teraz tak: postawilam te orchidee w miejscu w ktorym mozna je bylo dobrze ust
                                              > awic do zdjecia... a serwetka? no lezy tam etatowo - to co? Kiszce sie serwetka
                                              > nie podoba, nastepnym razem poszukam, moze jakas turecka bylaby odpowiedniejsz
                                              > a, ale nie posiadam smile
                                              > Byl czas kiedy sama sie bawilam w hafty smile wiec mam sporo takich "dostojnych" -
                                              > ale bazarowe tez moga byc, sie pierze, sie strzepuje i juz smile
                                              >
                                              > A teraz czas na serwetke okolicznosciowa - tyle, ze na niej nijak prezentowalyb
                                              > y sie orchidee smile
                                              >
                                              > https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-af-9be4.jpg

Az mi skóra cierpnie na myśl ile się nad tym Mikołajem napracowałaś. Ile razy wkłuwałaś igłę? Miliony?
                                              • m.maska Re: Moje orchidee 09.12.13, 22:17
                                                al-szamanka napisała:

> >
                                                > > https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-af-9be4.jpg
                                                >
                                                > Az mi skóra cierpnie na myśl ile się nad tym Mikołajem napracowałaś. Ile razy w
                                                > kłuwałaś igłę? Miliony?

...ale za to jest "dostojnie" big_grinbig_grinbig_grinbig_grin wink
              • samantha.1 Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:14
                Cudne są.
            • m.maska Re: Moje orchidee 08.12.13, 20:18
              m.maska napisała:

> A... u mnie chyba jedna do Swiat opadnie... hihi... zrobilam im fotke - coby wi
              > dac bylo, jakim mikrusem jest ta najmniejsza w tej malej bialej doniczce... smile
              >
              > https://www.bilder-hochladen.net/files/big/jvi6-bh-69cb.jpg

A to male, maciupenkie tez niedlugo zakwitnie... tyle, ze ginie na tle tych "wielkoludow"... smile

https://s7.directupload.net/images/131208/ivd9kqwm.jpg
              • samantha.1 Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:18
                One potrzebują podpórek w postaci specjalnych patyczków,
                tak widuje je w kwiaciarniach.Pod ciężarem kwiatów się uginają.
                • m.maska Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:21
                  samantha.1 napisała:

> One potrzebują podpórek w postaci specjalnych patyczków,
                  > tak widuje je w kwiaciarniach.Pod ciężarem kwiatów się uginają.

Bo w naturze to się same pną... po drzewach... jakby ich nie podeprzeć, to się doniczka przewróci.
    • samantha.1 Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:08
      Piękny kwiat.
      Moja Mama ma kilka,ja każdy kwiat potrafię zniszczyćsad
      • m.maska Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:19
        samantha.1 napisała:

> Piękny kwiat.
        > Moja Mama ma kilka,ja każdy kwiat potrafię zniszczyćsad

Też tak myślałam, dopóki nie zaczęłam hodować orchidei...
        • samantha.1 Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:21
          Kusisz? smile
          • m.maska Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:23
            samantha.1 napisała:

> Kusisz? smile

Sprobuj... te kwiaty nie sa wcale wymagajace... czasami troche wody i masz bukiet kilka dlugich miesiecy smile
      • al-szamanka Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:21
        samantha.1 napisała:

> Piękny kwiat.
        > Moja Mama ma kilka,ja każdy kwiat potrafię zniszczyćsad

Ja mam trzy, w tym jeden mikrusik.
        Duże kwitły i kwitną jak najęte, mały zrobił sobie ponad dwuletnią przerwę.
        Któregoś dnia zbeształam go za lenistwo i zagroziłam, że jak się nie ruszy, to wyrzucę na śmietnik. Wyraźnie się przestraszył, gdyż teraz kwitnie bez szemrania.
        • samantha.1 Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:25
          Chyba się skusze na wiosnę i zakupię ,
          bo są to kwiaty zachwycające.
          • al-szamanka Re: Moje orchidee 21.12.13, 22:29
            samantha.1 napisała:

> Chyba się skusze na wiosnę i zakupię ,
            > bo są to kwiaty zachwycające.

... i bardzo posłuszne, jak stwierdziłam to na przykładzie mojego mikruskawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka