jedzoslaw 27.04.06, 17:15 Radio i stacje radiowe w latach 90-tych. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simply_z Re: Radio 27.04.06, 23:25 Hmm wtedy pojawiły sie pierwsze komercyjne stacje ,bardzo dobrze pamiętam stacje regionalna ( Kraków i okolice) Alfa ,która wtedy dopiero sie pojawiła,powstało też radio ZET,RMF ,Radiostacja Odpowiedz Link
la-perla Re: Radio 04.06.06, 11:01 RMF odkryłam gdzies pod koniec podstawówki w 1995 i długo bylo dla mnie numer 1. Kapitalne audycje, zwłaszcza listy przebojów, jedna z nich jakies top100 - europejska czy światowa była nadawana przez jakiś czas w nocy 22.00 do 1.00 ale oczywiscie dzielnie się słuchało, przy okazji nagrywało co lepsze kawałki na kasety, które zreszta mam do dzisiaj. Koniec lat 90 to już końcówka fascynacji RMF-em, rewelacyjny program "Koniec wieku". Odpowiedz Link
le_szek Re: Radio 04.06.06, 18:31 Pierwsze radio, którego słuchałem w dużych ilościach to gliwicki Flash (obecnie przekształcony w część Antyradia). Niezła muzyka, lokalne wieści drogowe - porzucone po wyborach prezydenckich 95 (nie chciało nam się iść do sali TV na wieczór wyborczy, liczyliśmy, że po 20 podadzą pierwsze wyniki, a tu cisza. Przerzuciliśmy na RMF i tak zostało prawie do końca studiów - łamane czasem przez trójkę). RMF puszczał fajne składanki pod hasłem "tak gramy tylko my" - jedna piosenka posklejana z różnych wersji (dopiero niedawno wyrzucałem kasetę, gdzie miałem nagrane "Stairway To Heaven" i "knockin' On Heavens Door"). Można je znaleźć na monter.fm/ Odpowiedz Link
simply_z Re: Radio 14.06.06, 20:28 Swoja droga kiedys RMF nadawał swietna róznorodna muzykę ,a teraz? 20 parę piosenek na krzyż plus kilka tandetnych nowosci..... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Radio 15.06.06, 12:23 Na obecnym RMF-ie 50% czasu antenowego zajmują reklamy. Autentycznie tak jest. To co jest teraz to zwykła, tandetna papka, z tymi samymi utworami powtarzanymi co 2 godziny. To już nie jest RMF z lat 90-tych, który był niemal instytucją, faktycznie słuchaną przez młodzież i drobną inteligencję. Odpowiedz Link
internetauta Re: Radio 16.06.06, 15:08 Na szczęście Program Pierwszy Polskiego Radia przetrwał, i trwa do dziś z 81-letnim stażem. Co do PR1PR: w latach 90-tych miał miejsce znanczny rozwój Lata Z Radiem: pod kierownictwem Romana Czejarka przestało wtedy być już tylko krótką audycją z informacjami kierowców. Stworzył wiele ciekawych konkursów, wywiadów, zagadek i przede wszystkim koncertów- takie LzR znamy do dziś. Polecam wszystkim książkę Romana Czejarka- Moje Lato Z Radiem! Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Radio 18.06.06, 15:35 Dodam też, że upadek RMF-u rozpoczął się w 1996 roku po likwidacji kultowego programu "JW 23". Tutaj link do dyskusji nad "starym" RMF FM: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=483&w=28142245&a=38722923 Odpowiedz Link
miss_paradox Re: Radio 22.06.06, 22:15 radio Północ, którego całe moje liceum słuchało dzień w dzień do póxnych godzin nocnych, wysyłało zyczenia (pocztą) i czekało na zyczenia, zaniedbując naukę. Sprawa ta była poruszana na zebraniach przez nauczycieli Odpowiedz Link
irenka82 Re: Radio 24.06.06, 18:56 moje lokalne Radio Zachod i wspaniala lista Goraca 30-tka, listy od sluchaczy,pozdrowienia,zyczenia,ach, ktora z dziewczyn nie kochala sie w prowadzacym audycje? Odpowiedz Link
internetauta Re: Radio 17.07.06, 19:01 Nie wiem, czy istniało już w latach 90-tych (ale chyba tak)- pomorskie (odbiera na pewno w okolicach Słupska)- Vigor Radio! Odpowiedz Link
aron2004 Re: Radio 15.04.07, 21:47 heh ja pamiętam na początku łapałem z Łosic RdC ( DJ Bogdan Fabiański i jego hity) no a potem oczywiście Barachołka w Radiu Lublin... Odpowiedz Link
aron2004 Re: Radio Maryja!!! 15.04.07, 22:02 mój kumpel miał wtedy sklep ze sprzętem RTV po kolei przychodziły babcie i kazały sobie włączać w sklepie Rydzyka - jak odbierało to brały. A w tamtych czasach były jeszcze radia głównie na tzw. niskie pasmo a Rydzyk nadawał tylko na wysokim ( bodajże jako pierwszy w Polsce). Były też dwupasmowe radia - od 66 do 108 FM - hiciory nie z tej ziemi. Nawet gdzieś jeszcze takie mam. Odpowiedz Link
luca28 Re: Radio 01.05.07, 19:53 wtedy słuchałam tylko trójki zwłaszcza listy przebojów w sobotę, teraz jest chyba w piatek Odpowiedz Link
olu87 Re: Radio 03.05.07, 01:35 Pierwszy raz zaczęłam słuchać radia intensywnie i długoterminowo w 97 roku, kiedy dopadło mnie choróbsko - było to radio Zet. Nie wiem, czy dlatego, że miałam wtedy zaledwie 10 lat, czy też po prostu wtedy miało jakiś poziom - dość, że słuchałam go z wielką przyjemnością. Zapamiętałam m.in "Rozmowy rolowane" i "Sponton" Majewskiego. Rok 1997 to był dobry czas, powstało wtedy dużo dobrej polskiej (i nie tylko) muzyki - może stąd te rozgłośnie, także komercyjne, brzmiały lepiej.. Nie wiem. Potem Zetka upodobniła się do Eski i w ogóle nie dało się jej słuchać. Minęło kilka lat i przerzuciłam się - już na dobre - na Trójkę. Tyle że to już po 2000 roku było. Odpowiedz Link
oja83 Re: Radio 06.05.07, 13:25 okolo 1996 w ZET-ce byla swietna audycja ''klub radia zet'' jestem z Lodzi i kiedys dzialalo tu Rdaio Classic- co piatek byla kapitalna lista przebojow z lat osiemdziesiatych olg&gold prowadzil ja pozniekjszy dziennikarzrmf-u nazwisko mi ucieklo... Odpowiedz Link
mycha Re: Radio 10.05.07, 08:10 a ja pamiętam, jak w latach 90-tych zaczynało działalność radio wa-wa i było wtedy typowo rockową stacją Odpowiedz Link
muffin3 Re: Radio 04.06.07, 22:34 Na początku RMF to było Radio Małopolska Fun. Pamiętam jak się "przbijało" przez francuskie radio FUN, które grało rewelacyjną muzykę. W 95 roku RMF transmitowało koncert Marillion, którego słucham sobie do tej pory. A na Trójce i "Liście przebojów" M.Niedzwieckiego to ja się wychowałam. Odpowiedz Link