Dodaj do ulubionych

Wiosna buchnęła w nas

01.04.14, 19:25
Watek o kwitnieniu wisni urosl do nieoczekiwanych rozmiarow, a tu juz wisnia przekwita... w Europie zachodniej przynajmniej. W Japonii teraz odbywa sie szalenstwo hanami a ja dzisiaj spotkalam magnolie, osypana kwieciem, chociaz juz tez opada - natura wynagradza nas hojnie za ten czas bezlistnych drzew.

https://s7.directupload.net/images/user/140401/pkz5rtog.jpg

https://s7.directupload.net/images/user/140401/9erzk2ko.jpg

https://s7.directupload.net/images/user/140401/4t39k8dg.jpg

a do jednej z nich zajrzalam nawet do srodka...
W sasiedztwie ktos posadzil w ogrodku szafirowe hiacynty - powietrze pachnie smile
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 01.04.14, 20:46
      A ja widziałam wczoraj chyba z 50 bocianówbig_grin, "pasły" się na łącesmile
      • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 01.04.14, 20:52
        Stado?... to pewnie jakis "klucz" zrobil sobie przystanek - one raczej stadne nie sa.

Pamietam jak kilka lat temu, gdzies we wrzesniu zrobil sie wyjatkowy ruch u mnie na ulicy, ludzie wylegli z domow i wszyscy spogladali na dachy budynkow. Wyszlam i ja, z ciekawosci zobaczyc co sie dzieje. Na wszystkich dachach, a nie sa wysokie(dwa pietra) staly bociany - chyba w drodze na poludnie zrobily sobie maly przystanek.
        • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 01.04.14, 21:09
          Wyglądało na stado. W tych okolicach, przez które jechałam gniazduje ich bardzo dużo
        • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 13:50
          Też sądzę,że to jakiś przystanek przed dalszym lotem?
      • darima_ka Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 18:34
        al-szamanka napisała:

> A ja widziałam wczoraj chyba z 50 bocianówbig_grin, "pasły" się na łącesmile

O! to będzie spory przyrost naturalnybig_grin
        • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 19:21
          darima_ka napisała:

> al-szamanka napisała:
          >
          > > A ja widziałam wczoraj chyba z 50 bocianówbig_grin, "pasły" się na łącesmile
          >
          > O! to będzie spory przyrost naturalnybig_grin
          >
          >

Sama w to chyba nie wierzysz wink Kto dzisiaj przy zdrowych zmyslach, decyduje sie na dziecko?
    • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 13:49
      Kwitnienie drzew i krzewów w pełni,wszystko wcześniej się obudziło.
      • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 13:59
        Piekna mamy wiosne - oby lato nie zrobilo niespodzianki i nie zawiodlo.
        A jesli tak dluzej potrwa to pojawia sie komunikaty, ze susza grozi, lasy w niebezpieczenstwie. Dla nas, pieknie - ale natura potrzebuje deszczu, to czego nam wcale nie potrzeba.
        • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 14:06
          Dokładnie,jest bardzo sucho wszędzie.Nie było śniegu,
          nie ma deszczu,to co popada to zbyt mało.
        • rena-ta49 To jest dobre, bo prawdziwe 02.04.14, 14:43
          https://img1.demotywatoryfb.pl//uploads/201404/1396376538_kpanbl_600.jpg
    • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 14:49
      Ja już dzisiaj z okna autobusu widziałam przekwitłą magnolię.
      Widocznie ona w bardzo słonecznym miejscu stoi.
      • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 19:24
        Wszystko szybciej w tym roku. Mam nadzieje, ze trafie na kwitnienie drzewa chusteczkowego we Wrocku - bo ponoc tam jest. A moja mama, przezornie, wyslala corke mojej kuzynki, ktora jest biologiem, na spacer z dzieckiem do ogrodu botanicznego - niech szuka, gdzie to rosnie wink jak przyjade, bede miala juz namiary smile
        • darima_ka Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 21:05
          Zrób fotki tego drzewa,ja jeszcze sie z nim nie spotkałam,
          jestem bardzo ciekawe.
          • czarek_sz Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 21:10
            Ok dwa tygodnie wstecz /w sobotę/ byliśmy z Janeczką na pierwszej tegorocznej 'majówce' za Wawą. Pamiętacie może, było cieplutko i słonecznie. Tradycyjnie zrobiliśmy sobie ognisko i piekliśmy kiełbaski. Bez alkoholu było smile poza tym że zieleni jak na lekarstwo było to ptaki taka dawały że wiadomo było że wiosna za pasem. I tak jest.
            • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 21:30
              A gdybys poczekal tydzien, to juz byloby zielono. A ptaki? no szaleja, jakby to juz maj byl.
              • czarek_sz Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 21:42
                Dokładnie. Ptaki szału dostają a zieleń każdego dnia okazalsza. Chociaż natura w przeciwieństwie do polityków nie robi nam kuku smile
                m.maska napisała:

> A gdybys poczekal tydzien, to juz byloby zielono. A ptaki? no szaleja, jakby to
                > juz maj byl.
              • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 15:15
                Z każdym dniem coraz piękniej.
                Kolor zieleni na mnie działa bardzo pozytywnie,
                chyba każdy tak ma wiosną?smilesmile
                • czarek_sz Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 16:17
                  Wszystkie stworzenia tak mają nie tylko ludzie smile wiosna to coś pięknego i co roku czeka się na nią z jednakowym utęsknieniem i wyczekiwaniem - jak na żadną inną porę roku. Magia wiosny.

rena-ta49 napisała:

> Z każdym dniem coraz piękniej.
                  > Kolor zieleni na mnie działa bardzo pozytywnie,
                  > chyba każdy tak ma wiosną?smilesmile
                • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 16:35
                  rena-ta49 napisała:

> Z każdym dniem coraz piękniej.
                  > Kolor zieleni na mnie działa bardzo pozytywnie,
                  > chyba każdy tak ma wiosną?smilesmile

W ogole zielony podobno uspokaja... tutaj sale szpitalne sa zielone, lekarze chirurdzy maja zielone wdzianka - cos w tym jest wink
          • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 02.04.14, 21:29
            darima_ka napisała:

> Zrób fotki tego drzewa,ja jeszcze sie z nim nie spotkałam,
            > jestem bardzo ciekawe.

No ja tez nie smile tez jestem ciekawa smile
        • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 15:21
          "W dolnośląskich Wojsławicach pierwszy raz od 15 lat zakwitło drzewo chusteczkowe! Cud kwitnienia wydarzył się w arboretum, czyli miejscu, w którym hoduje się i bada drzewa. Drzewo chusteczkowe, czyli dawidia chińska, naturalnie występuje w zachodnich Chinach. Dorasta tam do 20 metrów - w Polsce jedynie do 5-8 metrów. Dawidia kwitnie w maju i czerwcu, a dzięki oryginalnym kwiatom wygląda wtedy niezwykle efektownie. Zobaczcie sami!"

Czytaj więcej na www.rmf24.pl/foto/tylko-w-rmf24/zdjecie,iId,1135248,iAId,82480#ad-image-0?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Kwitnienie przypada na maj i czerwiec,to nie wiadomo czy się załapiesz?
          • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 16:37
            Ja mam nadzieje, ze w tym roku wszystko szybciej jakby. Podobno jest wlasnie w Ogrodzie Botanicznym we Wrocku, tyle, ze to spora przestrzen jest, gesto zadrzewiona - wiec gdzie tego szukac? Przeciez nie bede chodzic od drzewa do drzewa smile
            • czarek_sz Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 16:54
              Możesz zadzwonić i zapytać ,czy w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu rosną drzewa chusteczkowe smile
              • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 17:57
                Podobno rosnie... jedno zapewne smile
    • anus-hka Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 11:25
      Przepięknesmile
        • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 03.04.14, 22:43
          Jeszcze trochę a buchną bzy - widziałam dzisiaj spore kwiatostany
    • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 16:59
      Piekne mamy lato tej wiosny... u mnie dzisiaj 24°... niebo jak podczas smogu... wiatr dostajemy z Sahary, zoltawo jest.
      No, a teraz statystyki: w ubieglym roku o tej porze bylo 4° w tym roku 24° - srednio mamy 14°...i co z tego? w ubieglym roku bylo zimno, teraz wszystko lata ubrane "do figury" - podobnie jest z wszystkimi danymi statystycznymi... kilka osob zarabia 1200zl i jedna 6 000zl - srednia wychodzi wspaniala - nie jest zle. Tylko, ze to tylko jednej dobrze sie wiedzie - reszta probuje zwiazac koniec z koncem.
      • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 20:40
        Hahaha... co ja dzisiaj w sklepie widzialam... oczom nie wierzylam: czyzby wyrzucili w ramach jakiejs przeceny bombki choinkowe? to nie ten czas, ale... kto wie, moze zawala im w magazynie? az sie zdziwilam, bo to juz "po sezonie" - przyjrzalam sie blizej, alez nie, ladne blyszczace kolorowe, bombki - jakby choinkowe, ale w formie jajek - juz nie wiedza jak z ludzi kase wyciagnac. Producenci bombek, maja w sumie poza Bozym Narodzeniem przechlapane, krotki czas handlu - mniej wiecej od polowy pazdziernika do konca grudnia i koniec.
        To ja mam propozycje: producenci sztucznych choinek, moga zaczac produkowac sztuczne drzewka wielkanocne, bo gdzies te jajo-bombki trzeba wieszac i koniecznie lampki na to drzewko i..., jako ozdoby domu niech produkuja swiecace kurczaki, koguty, baranki.... barany!
        • darima_ka Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 21:01
          m.maska napisała:

> Hahaha... co ja dzisiaj w sklepie widzialam... oczom nie wierzylam: czyzby wyrz
          > ucili w ramach jakiejs przeceny bombki choinkowe? to nie ten czas, ale... kto w
          > ie, moze zawala im w magazynie? az sie zdziwilam, bo to juz "po sezonie" - przy
          > jrzalam sie blizej, alez nie, ladne blyszczace kolorowe, bombki - jakby choinko
          > we, ale w formie jajek - juz nie wiedza jak z ludzi kase wyciagnac. Producenci
          > bombek, maja w sumie poza Bozym Narodzeniem przechlapane, krotki czas handlu -
          > mniej wiecej od polowy pazdziernika do konca grudnia i koniec.
          > To ja mam propozycje: producenci sztucznych choinek, moga zaczac produkowac szt
          > uczne drzewka wielkanocne, bo gdzies te jajo-bombki trzeba wieszac i koniecznie
          > lampki na to drzewko i..., jako ozdoby domu niech produkuja swiecace kurczaki,
          > koguty, baranki.... barany!

No to patrzeć jak w przyszłym roku u nas sie te "cuda" pojawią w sklepachbig_grin
          Zresztą może są, nie mam ostatnio czasu chodzić po marketach,to nie jestem na bieżącobig_grin
          A dzisiaj musiałam zostać w pracy po godzinach i teraz padam.
          • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 21:15
            No ja po sklepach nie chodze, nie lubie - na zwyklych tygodniowych zakupach bylam.
            • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 23:28
              Zieleni się coraz bardziej. Mogłabym na weekend się opalać, ale jadę do Łodzi skąd wracam w poniedziałeksmile
              • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 23:35
                Aha... no tak, to "wyslij" kartke... adres znasz wink
                • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 23:36
                  m.maska napisała:

> Aha... no tak, to "wyslij" kartke... adres znasz wink

Hmm, znam także drugi adresbig_grin
                  • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 23:39
                    Mysle, ze taki ladny weekend jest, ze niejedn z Lodzi w koncu łódką poplynie. Jak nic bedziesz musiala kupic znaczek i skorzystac z pomocy poczty.
                    Ale chce Ci sie jeszcze raz? przeciez juz widzialas.... big_grin
                    • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 04.04.14, 23:43
                      m.maska napisała:

> Mysle, ze taki ladny weekend jest, ze niejedn z Lodzi w koncu łódką poplynie. J
                      > ak nic bedziesz musiala kupic znaczek i skorzystac z pomocy poczty.
                      > Ale chce Ci sie jeszcze raz? przeciez juz widzialas.... big_grin

No tak... łódka, Bieszczady albo ostry dyżurbig_grin
                      • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 05.04.14, 08:40
                        No to zaczynam się szykować. Za trzy godziny jadę...
                        • czarek_sz Re: Wiosna buchnęła w nas 05.04.14, 12:47
                          No to szerokiej drogi na krajowych ,jakkolwiek by to nie zabrzmiało w uszach przyjezdnego z tzw Zachodu smile
                        • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 07.04.14, 20:57
                          al-szamanka napisała:

> No to zaczynam się szykować. Za trzy godziny jadę...

No i wróciłam. Kartek nie dostarczałam, bo po prostu mi się nie chciało.... chociaż na jankowej ulicy byłambig_grin
                          • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 07.04.14, 22:43
                            No bo po co Ci powtorka? raz widzialas i wystarczy... mnie sie zachcialo powtorki i bokiem mi to wyszlo a obiekt sam uprzedzal, ze wystarczy sie spotkac w realu i sympatie szlag trafi... mial racje big_grinbig_grinbig_grin
                          • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 08.04.14, 14:23
                            al-szamanka napisała:

> al-szamanka napisała:
                            >
                            > > No to zaczynam się szykować. Za trzy godziny jadę...
                            >
                            > No i wróciłam. Kartek nie dostarczałam, bo po prostu mi się nie chciało.... cho
                            > ciaż na jankowej ulicy byłambig_grin

Już zakończyłaś swój pobyt w Polsce,
                            mam nadzieję,że generalnie był udanysmile
                            • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 08.04.14, 15:17
                              Nie, AL wrocila z Lodzi i jeszcze do konca tygodnia jest w kraju - totez malo jej na forum wink
    • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 06.04.14, 14:24
      Ladnie przedstawiona metamorfoza....

• darima_ka Re: Wiosna buchnęła w nas 06.04.14, 21:24
        Pięknie zrobiony filmik.
        • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 07.04.14, 22:43
          I najslodsze te pisklaki wylatujace z gniazda smile
      • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 08.04.14, 14:21
        Przyroda co dnia nas czymś zaskakuje.
        • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 08.04.14, 15:21
          Mnie dzisiaj zaskoczyla pogoda... po pieknych slonecznych dniach zrobilo sie nie tyle chlodno, co pojawil sie zimny silny wiatr a niebo sie zachmurzylo, chociaz chwilami nawet daje sloneczne przeswity - ale to tylko dzisiaj, od jutra podobno powrot lata(sic!).
          • rena-ta49 Re: Wiosna buchnęła w nas 09.04.14, 15:14
            U nas po wczorajszym upale i burzy ,
            dzisiaj lodowato zimny wiatr.
            Niby świeci słońce ,ale bardzo zimno.
            • m.maska Re: Wiosna buchnęła w nas 09.04.14, 18:05
              Hahaha... to bylo u mnie wczoraj - dzisiaj jest juz duzo cieplej... bedziesz miala jutro wink
              • darima_ka Re: Wiosna buchnęła w nas 09.04.14, 20:05
                Liczę na poprawę pogody,czeka mnie jeszcze sprzątanie grobów.
                • al-szamanka Re: Wiosna buchnęła w nas 09.04.14, 21:19
                  Zaskoczyła mnie dzisiaj gwałtowna burza.
                  Wręcz galopowałam do domu, ale i tak spodnie miałam mokre do połowy ud, parasolka wykręcała się we wszystkie strony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka