12.07.13, 07:43
Jeśli nie pijak to antysemita.....

Biskup mojej diecezji.
Obserwuj wątek
    • zawszekacperek Re: Mam pecha 12.07.13, 07:51
      To i tak nieźle. Katastrofa byłaby, jeśli byłby masonem albo cyklistą. :)

Kacperek
      wkkr napisał:

> Jeśli nie pijak to antysemita.....
      >
      >
      >
      >
      > Biskup mojej diecezji.
    • kqsh Ty masz pecha? 12.07.13, 09:15
      Niebo będzie dla Ciebie zamknięte, bo miałeś grzesznych biskupów?

Tak przy okazji, obok skarżenia się na nich na publicznym forum, na które zaglądają też zaciekli wrogowie wszystkich biskupów, dobrych jak i złych, ile razy dziennie spełniasz obowiązek modlenia się w ich intencji, zwłaszcza w intencji takich, którzy rzeczywiście są pijakami lub antysemitami?

Trochę przypominasz fasolę, która „ma pecha“ przy wspinaniu się ku górze, bo „jej“ tyczki, po których powinna to robić, same okazały się „martwe“, więc zdegustowana „informuje“ o tym swoim „pechu“ do suchych tyczek cały ogródek...

wkkr napisał:

> Biskup mojej diecezji.

• ja.nusz Re: Ty masz pecha? 12.07.13, 09:32
        kqsh napisał:

> Tak przy okazji, obok skarżenia się na nich na publicznym forum.....

Swięta racja, jeżeli biskup danej diecezji jest moczymordą lub antysemitą, to na publicznym forum trzeba się cieszyć a nie narzekać - gdyby był jeszcze pedofilem, to radość byłaby pełna.

• wkkr Jeśli chodzi o grzeszników, to 12.07.13, 13:00
        regularnie modle się w intencji nawrócenia wszystkich muzułmanów którzy podążają za złym prorokiem.
        Na biskupów pijaków i antysemitów szkoda mi czasu bo im eksmisja a nie modlitwa jest potrzebna.
        PS
        W sumie to i taki nie mam na co narzekać bo biskupem mógłby zostać ktoś taki ja np. Petz
    • astra18 Re:LemańskiShow 12.07.13, 09:23
      wkkr napisał:

>
      >
      >
      >
      > Biskup mojej diecezji.

Po tym objeździe po wszystkich mediach "przyjaznych" kościołowi zostały mu jeszcze "Fakty i Mity" i "Nie".
      • kqsh Re:LemańskiShow 12.07.13, 09:58
        astra18 napisała:

> Po tym objeździe po wszystkich mediach "przyjaznych" kościołowi zostały mu jesz
        > cze "Fakty i Mity" i "Nie".

A to o tego biskupa naszemu „pechowemu“ koledze chodzi, tak?

Oooo, no to ten biskup rzeczywiście jest absolutnie „suchy“; antysemityzm, jak się okazuje, jest jedną z najłagodniejszych przywar tego "znachora" i "apologety ruandyjskiego ludobójstwa".

A w ogródku obok zawiedzionej fasoli, wydzierają się jeszcze głośniej inne warzywa, zwłaszcza olewjące jakiekolwiek tyczki, januszowe buraki... ;)

Panie Boże, ześlij nam jak najwięcej takich „antysemickich“ pasterzy!

;)

• astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 10:30
        ..jak pani Holland tak mówi to "musi" być że tak było:

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,14263507,Holland__Podsluchalam_biskupow__Mowili___Chodzi_jak.html#TRNajCzyt
        I o to chodzi w tym całym wrzasku, którego na czele ustawił się ks.Lemański - wrobiony?
        • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 10:53
          astra18 napisała:

> I o to chodzi w tym całym wrzasku, którego na czele ustawił się ks.Lemański - w
          > robiony?

Tak, tak, na pewno spisek. Trzy lata trzymali księdza w odwodzie, żeby w odpowiednim momencie z tym wyjść.
          Jura
          • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 11:03
            jureek napisał:

> astra18 napisała:
            >
            > > I o to chodzi w tym całym wrzasku, którego na czele ustawił się ks.Lemańs
            > ki - w
            > > robiony?
            >
            > Tak, tak, na pewno spisek. Trzy lata trzymali księdza w odwodzie, żeby w odpowi
            > ednim momencie z tym wyjść.
            > Jura

Więcej niż trzy, od początku istnienia GW, a narzędzi szukają zawsze i wszędzie. A ten im wszedł jak w masło, rozpoczynając swoje występy medialne od programu Lisa.
            • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 12:49
              astra18 napisała:

> Więcej niż trzy,

Rozmowa biskupa z księdzem, w której biskup pytał, czy ksiądz jest obrzezany, miała miejsce 3 lata temu. Jak Ci się podoba takie pytanie?
              Jura
              • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 13:04
                jureek napisał:

> astra18 napisała:
                >
                > > Więcej niż trzy,
                >
                > Rozmowa biskupa z księdzem, w której biskup pytał, czy ksiądz jest obrzezany, m
                > iała miejsce 3 lata temu. Jak Ci się podoba takie pytanie?
                > Jura

Nijak. Bo nijak to się ma do sprawy, bo Lemański najpierw coś bąkał o niegodnym zachowaniu biskupa, sugerując zachowanie innego, z innego kraju, a jak już go tak maglowali w każdej stacji telewizyjnej to wydukał o tym obrzezaniu. myślał, myślał i wymyślił. Dowód proszę.
                Jak dotąd nagadał się za wszystkie czasy, jeszcze mu Urban został, aby tam u niego poskarżył się na swojego biskupa.
                • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 14:32
                  astra18 napisała:

> Nijak. Bo nijak to się ma do sprawy, bo Lemański najpierw coś bąkał o niegodnym
                  > zachowaniu biskupa, sugerując zachowanie innego, z innego kraju, a jak już go
                  > tak maglowali w każdej stacji telewizyjnej to wydukał o tym obrzezaniu. myślał,
                  > myślał i wymyślił. Dowód proszę.
                  > Jak dotąd nagadał się za wszystkie czasy, jeszcze mu Urban został, aby tam u ni
                  > ego poskarżył się na swojego biskupa.

Jednym słowem twierdzisz, że ksiądz Lemański kłamie i że to pytanie biskupa, czy jest obrzezany, to sobie wymyślił, tak?
                  Uważasz, że takie pytanie nie jest niegodnym zachowaniem?
                  Jura
                  • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 15:02
                    jureek napisał:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > Nijak. Bo nijak to się ma do sprawy, bo Lemański najpierw coś bąkał o nie
                    > godnym
                    > > zachowaniu biskupa, sugerując zachowanie innego, z innego kraju, a jak j
                    > uż go
                    > > tak maglowali w każdej stacji telewizyjnej to wydukał o tym obrzezaniu. m
                    > yślał,
                    > > myślał i wymyślił. Dowód proszę.
                    > > Jak dotąd nagadał się za wszystkie czasy, jeszcze mu Urban został, aby ta
                    > m u ni
                    > > ego poskarżył się na swojego biskupa.
                    >
                    > Jednym słowem twierdzisz, że ksiądz Lemański kłamie i że to pytanie biskupa, cz
                    > y jest obrzezany, to sobie wymyślił, tak?
                    > Uważasz, że takie pytanie nie jest niegodnym zachowaniem?
                    > Jura

Twierdzę, że dekret wydany przez biskupa dotyczy:
                    "Jak głosi dekret - powodem jest

brak szacunku i posłuszeństwa biskupowi diecezjalnemu oraz nauczaniu biskupów w Polsce w kwestiach bioetycznych."

Czego dowodem jest wystąpienie ks.Lemańskiego w programie Lisa.
                    Czy ks.Lemański kłamie? Tego nie napisałam ale nie ma na to dowodów takich jakich sam ów ksiądz dostarczył na siebie występując i wypowiadając się jednoznacznie negatywnie w stosunku do nauczania kościoła w kwestiach bioetycznych.

• jureek Re:Nooo... 12.07.13, 15:14
                      astra18 napisała:

> Czy ks.Lemański kłamie? Tego nie napisałam...

Oczywiście. Ty napisałaś tylko, że wymyślił to niegodne zachowanie biskupa.
                      Jura
                      • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 15:20
                        jureek napisał:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > Czy ks.Lemański kłamie? Tego nie napisałam...
                        >
                        > Oczywiście. Ty napisałaś tylko, że wymyślił to niegodne zachowanie biskupa.
                        > Jura

Napisałam tylko, że po przyciśnięciu go do muru przez usłużnych mu dziennikarzy podał akurat taką historię, sprzeczną zresztą z wcześniejszymi soimi sugestiami. Więc coś mi tu nie gra.
                        • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 16:02
                          astra18 napisała:

> Napisałam tylko, że po przyciśnięciu go do muru przez usłużnych mu dziennikarzy
                          > podał akurat taką historię, sprzeczną zresztą z wcześniejszymi soimi sugestiam
                          > i. Więc coś mi tu nie gra.

Jaka sprzeczność? Przecież cały czas mówił o "niegodnym zachowaniu". Jeśli to miałaby być sprzeczność, to znaczyłoby to, że pytanie biskupa, czy ksiądz jest obrzezany, jest zachowaniem godnym.
                          Jura
                          • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 16:35
                            jureek napisał:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > Napisałam tylko, że po przyciśnięciu go do muru przez usłużnych mu dzienn
                            > ikarzy
                            > > podał akurat taką historię, sprzeczną zresztą z wcześniejszymi soimi sug
                            > estiam
                            > > i. Więc coś mi tu nie gra.
                            >
                            > Jaka sprzeczność? Przecież cały czas mówił o "niegodnym zachowaniu". Jeśli to m
                            > iałaby być sprzeczność, to znaczyłoby to, że pytanie biskupa, czy ksiądz jest o
                            > brzezany, jest zachowaniem godnym.
                            > Jura

Mówił o niegodnym zachowaniu, powołując się na casus bisupa O`Briana, co sugerowało jego ustąpienie z powodu homoseksualnych zachowań wobec księży. Pytany wprost przez dziennikarzy, czy Biskup Hoser też się tak zachował wobec niego wykręcał się od odpowiedzi.
                            Dopiero po paru "rundkach" wyznał o co biega. Więc tu widzę sprzeczność.
                            • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 17:24
                              astra18 napisała:

> Mówił o niegodnym zachowaniu, powołując się na casus bisupa O`Briana, co sugero
                              > wało jego ustąpienie z powodu homoseksualnych zachowań wobec księży.

Czytałem blog księdza zanim w rozmowie z TokFM powiedział o co dokładnie chodzi z tym niegodnym zachowaniem i w ogóle nie przyszło mi do głowy, że może chodzić o jakieś zachowania homoseksualne. Takie skojarzenie to mają chyba ci, którym wszystko co grzeszne i niegodne tylko z seksem może się kojarzyć.

> Pytany wpr
                              > ost przez dziennikarzy, czy Biskup Hoser też się tak zachował wobec niego wykrę
                              > cał się od odpowiedzi.
                              > Dopiero po paru "rundkach" wyznał o co biega. Więc tu widzę sprzeczność.

O antysemickich tyradach biskupa pisał ksiądz już wcześniej na swoim blogu, o żadnych seksualnych kontekstach natomiast nie pisał, więc nie ma żadnej sprzeczności, wręcz przeciwnie, zapytanie o obrzezanie jak najbardziej pasuje do tego, co ksiądz pisał wcześniej.
                              Jura
                              • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 17:31
                                jureek napisał:

" Czytałem blog księdza zanim w rozmowie z TokFM powiedział o co dokładnie chodzi
                                > z tym niegodnym zachowaniem i w ogóle nie przyszło mi do głowy, że może chodzi
                                > ć o jakieś zachowania homoseksualne. Takie skojarzenie to mają chyba ci, którym
                                > wszystko co grzeszne i niegodne tylko z seksem może się kojarzyć. "

A ja oglądałm wywiad w "Superstacji" gdzie dziennikarka Eliza Michalik zadała mu wprost pytanie czy chodzi o czyn homoseksualny. I nie padło z jego strony zaprzeczenie. Więc nie wiem kogo masz na myśli pisząc o "tych" którym wszystko co grzeszne tylko z seksem się kojarzy.
                                • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 17:38
                                  astra18 napisała:

> A ja oglądałm wywiad w "Superstacji" gdzie dziennikarka Eliza Michalik zadała m
                                  > u wprost pytanie czy chodzi o czyn homoseksualny. I nie padło z jego strony zap
                                  > rzeczenie. Więc nie wiem kogo masz na myśli pisząc o "tych" którym wszystko co
                                  > grzeszne tylko z seksem się kojarzy.

Tych, którym się tak to kojarzy. Z pytania dziennikarki można wywnioskować, że ona też do tej grupy należy.
                                  Jura
                                  • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 17:43
                                    jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                    >
                                    > > A ja oglądałm wywiad w "Superstacji" gdzie dziennikarka Eliza Michalik za
                                    > dała m
                                    > > u wprost pytanie czy chodzi o czyn homoseksualny. I nie padło z jego stro
                                    > ny zap
                                    > > rzeczenie. Więc nie wiem kogo masz na myśli pisząc o "tych" którym wszyst
                                    > ko co
                                    > > grzeszne tylko z seksem się kojarzy.
                                    >
                                    > Tych, którym się tak to kojarzy. Z pytania dziennikarki można wywnioskować, że
                                    > ona też do tej grupy należy.
                                    > Jura

Zaprzeczenie Lemańskiego nie padło.
                                    • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 18:15
                                      astra18 napisała:

" Zaprzeczenie Lemańskiego nie padło."

"Panorama": ks.Lemański przeprasza biskupa Hosera za sugerowanie wątku homoseksualnego.
                                      Dobre i to...
                                      • astra18 Re:Nooo... 12.07.13, 18:16
                                        astra18 napisała:

> astra18 napisała:
                                        >
                                        > " Zaprzeczenie Lemańskiego nie padło."
                                        >
                                        > "Panorama": ks.Lemański przeprasza biskupa Hosera za sugerowanie wątku homoseks
                                        > ualnego.
                                        > Dobre i to...

Dopisek: 12 lipca godz.18:15. Po 5 dniach balansowania na domysłach i podtekstach.
                                        • jureek Re:Nooo... 12.07.13, 19:37
                                          astra18 napisała:

> Dopisek: 12 lipca godz.18:15. Po 5 dniach balansowania na domysłach i podteksta
                                          > ch.

O tym, że te wszystkie homoseksualne domysły są bzdurą i że jest mu przykro, że tak to zinterpretowano, słyszałem z ust księdza już wczoraj, w wywiadzie dla Tok FM.
                                          Jura
                                          • astra18 Re:Nooo... 13.07.13, 08:54
                                            jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                            >
                                            > > Dopisek: 12 lipca godz.18:15. Po 5 dniach balansowania na domysłach i pod
                                            > teksta
                                            > > ch.
                                            >
                                            > O tym, że te wszystkie homoseksualne domysły są bzdurą i że jest mu przykro, że
                                            > tak to zinterpretowano, słyszałem z ust księdza już wczoraj, w wywiadzie dla T
                                            > ok FM.
                                            > Jura

OK, po 4 dniach:)Po 4 dniach w końcu powiedział o co chodzi. Choć mógł dać Palikotowi po łapach, że dzień wcześniej mieli jęzorem u Moniki Olejnik, odbierając pierwszeństwo ujawnienia tej rzekomej rozmowy.

• ja.nusz Re:Nooo... 12.07.13, 16:52
                            W kościele jak w każdej większej firmie pracują porządni ludzie i pracują łajzy.
                            Ponieważ kościół (zwłaszcza w Polsce) jest instytucją odgrywającą szczególną rolę w społeczeńswtwie, jest właśnie pod obserwacją.
                            Twierdzenie jednak, że w Polsce odbywa się nagonka na KK uważam, za ostro przesadzone, żeby nie powiedzieć idiotyczne.
                          • astra18 Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 16:53
                            ..dekret odwołania ks.Lemańskiego z funkcji proboszcza dotyczy jego wypoweidzi w mediach, po wcześniejszym upomnieniu i zakazie, na temat nauk kościoła w zakresie bioetyki.
                            Dowodem są jego liczne wypowiedzi, np. odpowiedź dziewczynie urodzonej metodą in vitro, no i słynny występ w programie Lisa.
                            Ks. Lemański nie dostosował się do zakazu wydanego przez biskupa tylko brylował w mediach dalej. I zaczął szperać w kapeluszu szukając właściwego "królika".
                            Raz mu nie wyszło - insynuacje "homoseksualne", więc wyciąhnął następny - antysemityzm.
                            Pewnie nie dowiemy sie jak przebiegała rozmowa miezy księdzem a biskupem te trzy lata temu - mamy tylko słowa księdza. W jakim kontekście padło pytanie o obrzezanie ( może najpierw to miał na myśli ksiądz sugerując zaglądanie mu przez biskupa do spodni????) też dobrze było by poznać.
                            Swoją drogą czy zapytanie człowieka czy jest ochrzczony też można odebrać jako obraźliwe??
                            Można było rozplątać ten supeł niezgody ale Ks.Lemański zrobił to po swojemu i wyszło to obrzydliwie. Tak, to ks. Lemański w TEJ sprawie zachowal się obrzydliwie.
                            • jureek Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 17:04
                              astra18 napisała:

> Swoją drogą czy zapytanie człowieka czy jest ochrzczony też można odebrać jako
                              > obraźliwe??
                              > Można było rozplątać ten supeł niezgody ale Ks.Lemański zrobił to po swojemu i
                              > wyszło to obrzydliwie. Tak, to ks. Lemański w TEJ sprawie zachowal się obrzydli
                              > wie.

Czyli Twoim zdaniem pytanie o to, czy ktoś jest obrzezany, to nic takiego, ot jakby ktoś zapytał, czy jest ochrzszczony. Obrzydliwe jest tylko ujawnienie tego.
                              To taka sama logika jak z tymi dziewczynami gwałconymi przez policjantów w Lublinie. Gwałcenie nie raziło świętoszków, zgorszyli się dopiero formą interwencji Palikota w tej sprawie.
                              Jura
                              • astra18 Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 17:12
                                jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                >
                                > > Swoją drogą czy zapytanie człowieka czy jest ochrzczony też można odebrać
                                > jako
                                > > obraźliwe??
                                > > Można było rozplątać ten supeł niezgody ale Ks.Lemański zrobił to po swoj
                                > emu i
                                > > wyszło to obrzydliwie. Tak, to ks. Lemański w TEJ sprawie zachowal się ob
                                > rzydli
                                > > wie.
                                >
                                > Czyli Twoim zdaniem pytanie o to, czy ktoś jest obrzezany, to nic takiego, ot j
                                > akby ktoś zapytał, czy jest ochrzszczony. Obrzydliwe jest tylko ujawnienie tego
                                > .
                                > To taka sama logika jak z tymi dziewczynami gwałconymi przez policjantów w Lubl
                                > inie. Gwałcenie nie raziło świętoszków, zgorszyli się dopiero formą interwencji
                                > Palikota w tej sprawie.
                                > Jura

Obrzydliwe jest sugerowanie tego w kontekście rzekomego homoseksualizmu biskupa.
                                Chrzest jest początkiem przynależności do chrześcijan, obrzezanie do społeczności żydowskiej.
                                Gdzie tu obrzydliwość???
                                • jureek Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 17:31
                                  astra18 napisała:

> Obrzydliwe jest sugerowanie tego w kontekście rzekomego homoseksualizmu biskupa
                                  > .

Ten homoseksualizm to wymyślili sobie ci, którym grzech i niegodne zachowanie tylko z seksem się kojarzą. To już ich problem, że mają takie skojarzenia.

> Chrzest jest początkiem przynależności do chrześcijan, obrzezanie do społecznoś
                                  > ci żydowskiej.
                                  > Gdzie tu obrzydliwość???

No coś Ty, żadna obrzydliwość, przecież zaglądanie ludziom do rozporków, to rzecz najnaturalniejsza pod słońcem.
                                  Jura
                                  • astra18 Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 17:35
                                    jureek napisał:

"Ten homoseksualizm to wymyślili sobie ci, którym grzech i niegodne zachowanie t
                                    > ylko z seksem się kojarzą. To już ich problem, że mają takie skojarzenia."

Już odpowiedziałam ci na to twoje stwierdzenie. Dodam tylko, że trzeba było SŁUCHAĆ co ksiądz wygaduje, to nie to samo co czytać jego blog.

"No coś Ty, żadna obrzydliwość, przecież zaglądanie ludziom do rozporków, to rze
                                    > cz najnaturalniejsza pod słońcem."
                                    Zajrzeć a zapytać to różnica. Zapytanie takie to obraza?
                                    • jureek Re:Jura, podsumowując.. 12.07.13, 19:30
                                      astra18 napisała:

> Już odpowiedziałam ci na to twoje stwierdzenie. Dodam tylko, że trzeba było SŁU
                                      > CHAĆ co ksiądz wygaduje, to nie to samo co czytać jego blog.

Słuchałem wywiadu księdza dla TokFM. Byłem poruszony tym wywiadem. Zabrzmiał bardzo autentycznie i przekonująco. Już w tym wywiadzie odciął się zdecydowanie od spekulacji o homoseksualizmie, nawet nie przyszło mu to do głowy.
                                      Dlaczego nie mam czytać blogu? Zawsze zachęcasz do sięgania do źródeł, a to przecież jest źródło.

> Zajrzeć a zapytać to różnica. Zapytanie takie to obraza?

Teraz pytasz dokładnie tak samo jak antysemici, którzy grając wariata pytają, co takiego obraźliwego jest w nazwaniu kogoś Żydem.
                                      Ale nie ma sprawy, nie obawiam się, że moja odpowiedź na Twoje pytanie potraktowana zostanie jak udzielenie wywiadu i odpowiem - tak, zapytanie w tym kontekście, w jakim się to odbyło, czyli po wcześniejszych antysemickich tyradach, jacy to Zydzi są źli i w ogóle, było co najmniej nieprzyzwoite.
                                      Jura
                                      • maria421 Re:Jura, podsumowując.. 13.07.13, 15:05
                                        Biskup w prywatnej rozmowie zapytal ksiedza czy ten jest obrzezany?

Widocznie biskup ma ciezki dowcip i dobrym wychowaniem nie grzeszy, ale zeby z tego robic antysemicki skandal?

Kojarzy mi sie to z niedawnym wrabianiem polityka FDP w seksizm za jedna glupawa uwage pod adresem biustu dziennikarki, wypowiedziana rok wczesniej, poznym wieczorem w barze hotelowym.
                                        • jureek Re:Jura, podsumowując.. 13.07.13, 15:47
                                          maria421 napisała:

> Biskup w prywatnej rozmowie zapytal ksiedza czy ten jest obrzezany?

To nie była prywatna rozmowa, to miała być rozmowa o sprawach parafii prowadzonej przez księdza Lemańskiego, natomiast biskup uparcie kierował ją na tematy żydowskie, a zapytanie o obrzezanie było kulminacją.

> Widocznie biskup ma ciezki dowcip i dobrym wychowaniem nie grzeszy, ale zeby z
                                          > tego robic antysemicki skandal?

Nie każdy ma skórę hipopotama, dla księdza ta rozmowa była szokiem, a skandal polega na tym, że zamiast przeproszenia za ciężki dowcip zaczęło się mobbowanie księdza, szukanie haków itd.

> Kojarzy mi sie to z niedawnym wrabianiem polityka FDP w seksizm za jedna glupaw
                                          > a uwage pod adresem biustu dziennikarki, wypowiedziana rok wczesniej, poznym wi
                                          > eczorem w barze hotelowym.

Wtedy to było rzeczywiście grubymi nićmi szyte, tym bardziej, że dziennikarka o zachowaniu polityka przypomniała sobie dopiero po roku, ale już np. potępienie eseldowskiego polityka za publiczne obłapianie za tyłek tłumaczki nie uważam wcale za przesadzone. Takie zachowania trzeba tępić.
                                          Jura
                                          • maria421 Re:Jura, podsumowując.. 13.07.13, 16:34
                                            jureek napisał:

> To nie była prywatna rozmowa, to miała być rozmowa o sprawach parafii prowadzon
                                            > ej przez księdza Lemańskiego, natomiast biskup uparcie kierował ją na tematy ży
                                            > dowskie, a zapytanie o obrzezanie było kulminacją.

OK, to byla rozmowa sluzbowa, ale w cztery oczy, prawda?

> Nie każdy ma skórę hipopotama, dla księdza ta rozmowa była szokiem, a skandal p
                                            > olega na tym, że zamiast przeproszenia za ciężki dowcip zaczęło się mobbowanie
                                            > księdza, szukanie haków itd.

Nie wiemy jak naprawde bylo, znamy tylko wersje ksiedza przeciez.

> Wtedy to było rzeczywiście grubymi nićmi szyte, tym bardziej, że dziennikarka o
                                            > zachowaniu polityka przypomniała sobie dopiero po roku, ale już np. potępienie
                                            > eseldowskiego polityka za publiczne obłapianie za tyłek tłumaczki nie uważam w
                                            > cale za przesadzone. Takie zachowania trzeba tępić.
                                            > Jura

Za oblapianie nalezy sie w pysk albo torebka przez leb.
      • wkkr W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 13:02
        był proboszczem w sąsiedniej parafii i złego słowa na niego powiedzieć nie dam.
        W tym sporze kompletnie niewiarygodny jest biskup.
        • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 13:07
          wkkr napisał:

> był proboszczem w sąsiedniej parafii i złego słowa na niego powiedzieć nie dam.
          > W tym sporze kompletnie niewiarygodny jest biskup.

Tylko dlatego, że ks.Lemański jest dobrym proboszczem? W zasadzie na takiego wygląda, tylko chłopina wlazł w sidła.
          • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 14:35
            astra18 napisała:

> Tylko dlatego, że ks.Lemański jest dobrym proboszczem? W zasadzie na takiego wy
            > gląda, tylko chłopina wlazł w sidła.

Za kogo Ty się uważasz, że tak protekcjonalnie piszesz o tym księdzu?
            Jura
            • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 15:06
              jureek napisał:

> astra18 napisała:
              >
              > > Tylko dlatego, że ks.Lemański jest dobrym proboszczem? W zasadzie na taki
              > ego wy
              > > gląda, tylko chłopina wlazł w sidła.
              >
              > Za kogo Ty się uważasz, że tak protekcjonalnie piszesz o tym księdzu?
              > Jura

A gdzież tu protekcjonalizm? Uważam, że ks.Lemański poszedł złą drogą latając po wszystkich mediach, które dobro kościoła mają głeboko gdzieś i wykorzystują księdza w swojej w walce z kościołem.
              • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 15:13
                astra18 napisała:

> A gdzież tu protekcjonalizm?

Np. w użyciu słowa "chłopina".
                Jura
                • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 15:23
                  jureek napisał:

> astra18 napisała:
                  >
                  > > A gdzież tu protekcjonalizm?
                  >
                  > Np. w użyciu słowa "chłopina".
                  > Jura

To nie protekcjonalizm a wyraz resztek - mimo wszystko, z uwagi na swoją posługę - sympatii.
                  I tylko to cię drażni? Nie miejsca, w ktorych wypłakuje soje żale?
                  • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 16:06
                    astra18 napisała:

> To nie protekcjonalizm a wyraz resztek - mimo wszystko, z uwagi na swoją posług
                    > ę - sympatii.

No to najwyraźniej stworzyłaś nowe znaczenie słowa "chłopina", bo słowniki podają, że jest to wyraz politowania ewentualnie współczucia, ale na pewno nie sympatii.

> I tylko to cię drażni? Nie miejsca, w ktorych wypłakuje soje żale?

A gdzie my wylewamy swoje żale?
                    Jura
                    • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 16:40
                      jureek napisał:

" No to najwyraźniej stworzyłaś nowe znaczenie słowa "chłopina", bo słowniki poda
                      > ją, że jest to wyraz politowania ewentualnie współczucia, ale na pewno nie symp
                      > atii. "

Al e bliżej sympatii do współczucia niż twojego określenia protekcjonalizm.

" A gdzie my wylewamy swoje żale?"

A o co "kaman" jak mawia wspólczesna młodzież?
                      • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 17:08
                        astra18 napisała:

> Al e bliżej sympatii do współczucia niż twojego określenia protekcjonalizm.

No niech Ci będzie, babino :D

> " A gdzie my wylewamy swoje żale?"
                        >
                        > A o co "kaman" jak mawia wspólczesna młodzież?

O to chodzi, że nie jestem takim hipokrytą, żebym miał komuś za złe wypowiadanie się w mediach, w których ja sam też się wypowiadam.
                        My nie piszemy na forum Naszego Dziennika, tylko na forum Wyborczej.
                        Jura
                        • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 17:15
                          jureek napisał:

" O to chodzi, że nie jestem takim hipokrytą, żebym miał komuś za złe wypowiadani
                          > e się w mediach, w których ja sam też się wypowiadam."

Nie wiedziałam, że udzielasz się medialnie jak ks.Lemański:)
                          • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 17:35
                            astra18 napisała:

> Nie wiedziałam, że udzielasz się medialnie jak ks.Lemański:)

Nie piszę bloga, nie udzielam wywiadów, ale nie przeczę, że pisze na forach Wyborczej.
                            Czemu tylko o mnie pytasz? Ty nie piszesz na forach Wyborczej? Od ilu wypowiedzi na dzień jest to be, od ilu cacy?
                            Jura
                            • astra18 Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 17:38
                              jureek napisał:

> astra18 napisała:
                              >
                              > > Nie wiedziałam, że udzielasz się medialnie jak ks.Lemański:)
                              >
                              > Nie piszę bloga, nie udzielam wywiadów, ale nie przeczę, że pisze na forach Wyb
                              > orczej.
                              > Czemu tylko o mnie pytasz? Ty nie piszesz na forach Wyborczej? Od ilu wypowiedz
                              > i na dzień jest to be, od ilu cacy?
                              > Jura

A co ma forum do wywiadów udzielanych redaktorom GW?
                              • jureek Re: W swoim czasie ks. Lemański 12.07.13, 19:15
                                astra18 napisała:

> A co ma forum do wywiadów udzielanych redaktorom GW?

To jest wspólne, że zarówno na forum, jak i w wywiadzie upublicznia się swoje stanowisko, a techniczne mozliwości tego upublicznienia dostarcza ta sama firma.
                                Jura

P.S. Teraz już wiem, czemu niektórzy forumowicze tak bardzo nie chcą odpowiadać na zadawane im pytania. Pewnie boją się, żeby to na wywiad nie wyglądało ;)
    • maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 09:17
      Nie sledzilam dokladnie sprawy, ale zajrzalam na blog ksiedza Lemanskiego i znalazlam taki fragment :

"Na nagane zachowanie Abp. Hosera zareagowałem natychmiast, wyrażając swój sprzeciw. Abp.Hoser zrozumiał mój sprzeciw, ale znów do karygodnego zachowania powrócił. To, co się wydarzyło podczas mojego spotkania z Abp. Hoserem, można by, czerpiąc z przypadku kardynała O'Briena, określić terminem - „głęboko niestosowne zachowanie wobec księdza”.

Ksiadz Lemanski OCENIA wlasnego szefa i czytelnik ma Lemanskiemu wierzyc na slowo ze biskup zachowal sie "nagannie" i "karygodnie" nie wiedzac wlasciwie o co poszlo, co biskup powiedzial i dlaczego zachowanie biskupa jest "naganne" i "karygodne".

To mi na odleglosc brzydko pachnie....
      • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 09:30
        maria421 napisała:

> Nie sledzilam dokladnie sprawy, ale zajrzalam na blog ksiedza Lemanskiego i zna
        > lazlam taki fragment :
        >
        > "Na nagane zachowanie Abp. Hosera zareagowałem natychmiast, wyrażając sw
        > ój sprzeciw. Abp.Hoser zrozumiał mój sprzeciw, ale znów do karygodnego zacho
        > wania
        powrócił. To, co się wydarzyło podczas mojego spotkania z Abp. Hosere
        > m, można by, czerpiąc z przypadku kardynała O'Briena, określić terminem - ̶
        > 2;głęboko niestosowne zachowanie wobec księdza”.
        >
        > Ksiadz Lemanski OCENIA wlasnego szefa i czytelnik ma Lemanskiemu wierzyc na sl
        > owo ze biskup zachowal sie "nagannie" i "karygodnie" nie wiedzac wlasciwie o co
        > poszlo, co biskup powiedzial i dlaczego zachowanie biskupa jest "naganne" i "k
        > arygodne".
        >
        > To mi na odleglosc brzydko pachnie....

Wczoraj skrzyżowaliśmy szable z Jurą na ten temat, jak widać powyżej.
        Poszła w świat sugestia, której życie nadał ks.Lemański na 4 dni. Po nich przeprosił za takowe i wyjaśnił w końcu o co chodzi. Jakimś jednak cudem dzień wcześniej u Moniki Olejnik "wyjaśnił" o co chodziło w tej słynnej rozmowie biskupa z księdzem Janusz Palikot.
        I to by było na tyle, tak pobieznie.
        >
        • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 10:06
          O co chodzi z tym Palikotem? Co on takiego mógł wyjaśniać, jeśli nie było go przy rozmowie księdza z biskupem.
          Jura
      • kqsh Re: Mam pecha 13.07.13, 10:33
        maria421 napisała:

A może autor tego artykułu ma rację i całość została po prostu spreparowana przez byłych ezbeków przy współudziale Palikota?

Cytat:

"Ksiądz Wojciech Lemański, najświeższa gwiazda tzw. "kościoła otwartego" z kapłanką Justyną Pochanke i biskupem Adamem Michnikiem w rolach głównych, robi wszystko by przedstawić się jako biedna, samotna zagubiona ofiara złego Kościoła hierarchicznego. Nic nie wie, nie rozumie w czym bierze udział, w ogóle nie wie o co chodzi. No i najważniejsze - jest sam. Samotne dziecko we mgle krzywdzone przez biskupa.
        Prześledziliśmy jednak dokładnie zdarzenia z ostatnich dni."

Reszta w artykule...

• jureek ano, masz pecha Kqsh 13.07.13, 11:11
          kqsh napisał:

> Reszta w artykule...

... a pecha masz, bo przeczytałem nie tylko ten niepodpisany, polecany przez Ciebie paszkwil, ale też całą dyskusję pod nim i mogłem sobie wyrobić własne zdanie o tym, jakie to środowisko upodobało sobie ten portal. Chamstwo chamstwem pogania.
          Jura

• kqsh Re: ano, masz pecha Kqsh 13.07.13, 11:45
            jureek napisał:

> kqsh napisał:
            >
            > > Reszta w artykule...
            >
            > ... a pecha masz, bo przeczytałem nie tylko ten niepodpisany, polecany przez Ci
            > ebie paszkwil, ale też całą dyskusję pod nim i mogłem sobie wyrobić własne zdan
            > ie o tym, jakie to środowisko upodobało sobie ten portal. Chamstwo chamstwem po
            > gania.
            > Jura

Natomiast pod artykułami Wyborczej tylko "wersal" i "salon", prawda?

Widzisz, ja nie muszę czytać komentarzy, żeby wyrobić sobie zdanie o różnych zjawiskach czy osobach tam opisywanych. Wystarczą mi przekonywujące argumenty autorów portalu.

Przypominam sobie, jak różni celebryci, którzy po jakichś "nieostrożnych" wypowiedziach popadli w niełaskę salonu, natychmiast "odcinali się" od poparcia czy nawet tylko jakiegoś sympatyzującego z nimi komentarza J. Kaczyńskiego czy kogoś z PiSu, prawdopodobnie żeby broń Boże nie popaść w jeszcze większe kłopoty mainstreamu ...

Sponiewieranemu księdzu Lemańskiemu nie tylko nie przeszkadzają wyrazy poparcia zdeklarowanych, agresywnych wrogów Kościoła, łajdaków szelkiej maści (Palikot, Urban itp.), nie tylko się od ich "poparcia" nie odcina, ale wręcz szuka ich towarzystwa, udziela im wywiadów, kręci i kluczy, opowiada bzdury i udaje męczennika. Wikła się coraz bardziej i właśnie TO w zasadzie wystarczy, żeby go właściwie ocenić. Zgdonie z prostą zasadą, "pokaż mi swoich przyjaciół i sympatyków, a powiem ci kim jesteś".

Oczywiście pominąłem tu wszystko to, co dyskwalifikuje go jako katolickiego kapłana, czyli szerzenie herezji, totalny brak subordynacji, plucie na własnego biskupa, ewidentne szkodzenie Kościołowi, zakłamanie, przeraźliwa pycha, megalomania, itd., bo wystarczy tylko spojrzeć z kim z własnej woli i na własne życzenie się zadaje, żeby stracić do niego jakąkolwiek sympatię.

• jureek Re: ano, masz pecha Kqsh 13.07.13, 12:26
              kqsh napisał:

> Natomiast pod artykułami Wyborczej tylko "wersal" i "salon", prawda?

Nie, skądże, nigdzie tak nie napisałem. Pod artykułami Wyborczej nie jest inaczej - też chamstwo chamstwem pogania.

> Oczywiście pominąłem tu wszystko to, co dyskwalifikuje go jako katolickiego kap
              > łana, czyli szerzenie herezji, totalny brak subordynacji, plucie na własnego bi
              > skupa, ewidentne szkodzenie Kościołowi, zakłamanie, przeraźliwa pycha, megaloma
              > nia, itd., bo wystarczy tylko spojrzeć z kim z własnej woli i na własne życzeni
              > e się zadaje, żeby stracić do niego jakąkolwiek sympatię.

Oczywiście, że masz prawo do swojej oceny, dla mnie jednak dużo wiarygodniejsza od Twojej jest opinia jego parafian i innych ludzi, którzy znali go realnie (jak założyciel tego wątku). Poza tym mam swój rozum, żeby samemu oceniać. Nie potrzebuję do tego Karnowskich.
              Jura
        • maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 12:45
          kqsh napisał:

> A może autor tego artykułu ma rację i całość została po prostu
          > spreparowana przez byłych ezbeków przy współudziale Palikota?

To mi z kolei pachnie teoria spiskowa, czyli tez brzydko.

Choc niewatpliwie ksiadz Lemanski chetnie robi z siebie ofiare. Inteligentny czlowiek przedstawilby przebieg zdarzenia i wyciagniecie wnioskow pozostawilby czytelnikom bloga.
          Lemanski nie mowi o co chodzi, ale jak belfer ocenia wlasnego przelozonego...

• jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 10:46
        maria421 napisała:

> Ksiadz Lemanski OCENIA wlasnego szefa i czytelnik ma Lemanskiemu wierzyc na sl
        > owo ze biskup zachowal sie "nagannie" i "karygodnie" nie wiedzac wlasciwie o co
        > poszlo, co biskup powiedzial i dlaczego zachowanie biskupa jest "naganne" i "k
        > arygodne".
        >

Czytałem na blogu księdza, zanim jeszcze ujawnił on wprost, na czym to niestosowne zachowanie polegało, o jego szoku, gdy w rozmowie z człowiekiem o szerokich horyzontach, oczytanym ten nagle zmienia o 180 stopni ton rozmowy i przechodzi do niewybrednych ataków na Żydów, którzy jakoby odpowiadali za całe zło tego świata. Tak więc ujawnienie, że biskup pytał księdza, czy jest obrzezany, wcale mnie nie zaskoczyło, bo jak najbardziej pasuje do wcześniejszych wypowiedzi księdza i nijak mi to brzydko nie pachnie.
        Dużo do myślenia daje też postawa parafian z Jasienicy, którzy mają do czynienia z księdzem na co dzień (oraz świadectwo naszego forumowego kolegi) - czy oni wszyscy też uczestniczą w spisku Wyborczej?
        Jura
        • maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 12:48
          jureek napisał:

> Czytałem na blogu księdza, zanim jeszcze ujawnił on wprost, na czym to niestoso
          > wne zachowanie polegało, o jego szoku, gdy w rozmowie z człowiekiem o szerokich
          > horyzontach, oczytanym ten nagle zmienia o 180 stopni ton rozmowy i przechodzi
          > do niewybrednych ataków na Żydów, którzy jakoby odpowiadali za całe zło tego ś
          > wiata. Tak więc ujawnienie, że biskup pytał księdza, czy jest obrzezany, wcale
          > mnie nie zaskoczyło, bo jak najbardziej pasuje do wcześniejszych wypowiedzi ksi
          > ędza i nijak mi to brzydko nie pachnie.
          > Dużo do myślenia daje też postawa parafian z Jasienicy, którzy mają do czynieni
          > a z księdzem na co dzień (oraz świadectwo naszego forumowego kolegi) - czy oni
          > wszyscy też uczestniczą w spisku Wyborczej?
          > Jura

Jak juz wyzej pisalam- inteligentny czlowiek przedstawia fakty i daje wyciagac wnioski czytelnikowi a nie ocenia wlasnego przelozonego okresleniami "karygodne zachowanie".
          • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 13:45
            maria421 napisała:

> Jak juz wyzej pisalam- inteligentny czlowiek przedstawia fakty i daje wyciagac
            > wnioski czytelnikowi a nie ocenia wlasnego przelozonego okresleniami "karygodne
            > zachowanie".

Zgadzam się, że tak ja piszesz (czyli najpierw przedstawienie faktów) byłoby lepiej, niż najpierw pisać ogólnikowo, a dopiero potem ujawniać szczegóły. Nie wyszło to dobrze, jednak jestem przekonany, że taka kolejność to nie była zła wola księdza, tylko zagubienie osoby, wobec której stosowany jest klasyczny mobbing.
            Jura
            • maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 14:53
              jureek napisał:

> Zgadzam się, że tak ja piszesz (czyli najpierw przedstawienie faktów) byłoby le
              > piej, niż najpierw pisać ogólnikowo, a dopiero potem ujawniać szczegóły. Nie wy
              > szło to dobrze, jednak jestem przekonany, że taka kolejność to nie była zła wol
              > a księdza, tylko zagubienie osoby, wobec której stosowany jest klasyczny mobbin
              > g.
              > Jura

Samo pisanie ogolnikowo nie byloby problemem gdyby ksiadz Lemanski powstrzymal sie od publicznego oceniania swego przelozonego.
              Jezeli to nie byla zla wola ksiedza, to byla jego zwykla glupota.
              • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 15:33
                maria421 napisała:

> Samo pisanie ogolnikowo nie byloby problemem gdyby ksiadz Lemanski powstrzymal
                > sie od publicznego oceniania swego przelozonego.
                > Jezeli to nie byla zla wola ksiedza, to byla jego zwykla glupota.

Niech będzie, że głupota, ale potrafię to zrozumieć. Trzy lata gryzł to w sobie, znosił różne szykany, mimo to liczył na opamiętanie drugiej strony - trudno wymagać, żeby każdy jego krok był absolutnie wyważony.
                Ciekaw jestem Twojego zdania co do samego meritum. Zakładając, że tak było, jak opisuje to ksiądz Lemański, to uważasz pytanie biskupa, czy ksiądz jest obrzezany, za niestosowne i niegodne, czy podobnie jak Astra uważasz, że to nic takiego i takie pytanie jest jak najbardziej uprawnione?
                Jura
                • maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 16:30
                  jureek napisał:

> Niech będzie, że głupota, ale potrafię to zrozumieć. Trzy lata gryzł to w sobie
                  > , znosił różne szykany, mimo to liczył na opamiętanie drugiej strony - trudno w
                  > ymagać, żeby każdy jego krok był absolutnie wyważony.
                  > Ciekaw jestem Twojego zdania co do samego meritum. Zakładając, że tak było, jak
                  > opisuje to ksiądz Lemański, to uważasz pytanie biskupa, czy ksiądz jest obrzez
                  > any, za niestosowne i niegodne, czy podobnie jak Astra uważasz, że to nic takie
                  > go i takie pytanie jest jak najbardziej uprawnione?
                  > Jura

Jak juz napisalam, uwazam takie pytanie za glupie, ale nie uwazam go za przejaw antysemityzmu.
                • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 17:51
                  jureek napisał:

"Niech będzie, że głupota, ale potrafię to zrozumieć."

To źle rozumujesz. Mówiąc kolokwialnie - widziały gały co brały - przyrzekał posłuszeństwo biskupowi, i nawet jeśli w jakimś momencie czuł się pokrzywdzony przez niego mógł załatwiać to odpowiednią drogą służbową a nie udzielać wywiadów szkalujących biskupa i kierować niedwuznaczne insynuacje co do jego zachowania.
                  To nie głupota a wyrachowanie.
                  • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:00
                    astra18 napisała:

> To źle rozumujesz.

Czyli co? Postawisz mi dwóję, pani nauczycielko?

> Mówiąc kolokwialnie - widziały gały co brały - przyrzekał po
                    > słuszeństwo biskupowi, i nawet jeśli w jakimś momencie czuł się pokrzywdzony pr
                    > zez niego mógł załatwiać to odpowiednią drogą służbową a nie udzielać wywiadów
                    > szkalujących biskupa i kierować niedwuznaczne insynuacje co do jego zachowania.

Przecież starał się załatwić to drogą służbową i odbijał się od ściany.

> To nie głupota a wyrachowanie.

No proszę, jak to pani Astra potrafi siedzieć w czyjejś głowie i czytać czyjeś myśli i motywacje.
                    Niestety, mam dobrą pamięć i pamiętam, jak ta sama Astra strasznie się oburzała, gdy przypisywano Kaczyńskiemu wyrachowanie, gdy obiecywał, że nie będzie premierem. Wtedy pani Astra twierdziła, że przecież nie możemy nic wiedzieć o intencjach innego człowieka.
                    Jura
                    • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:09
                      jureek napisał:

"Czyli co? Postawisz mi dwóję, pani nauczycielko?"

Daruj sobie.

"Przecież starał się załatwić to drogą służbową i odbijał się od ściany. "

To znamy tylko z relacji jego samego.

" No proszę, jak to pani Astra potrafi siedzieć w czyjejś głowie i czytać czyjeś
                      > myśli i motywacje."

Nie trzeba było siedzieć w jego głowie tylko słuchać co wygadywał.

"Niestety, mam dobrą pamięć i pamiętam, jak ta sama Astra strasznie się oburzała
                      > , gdy przypisywano Kaczyńskiemu wyrachowanie, gdy obiecywał, że nie będzie prem
                      > ierem. Wtedy pani Astra twierdziła, że przecież nie możemy nic wiedzieć o inten
                      > cjach innego człowieka."

I to co powyżej napisałeś odnosi się do meritum?
                      Wow, walnąłeś jak łysy grzywką o beton.

• astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 17:34
              jureek napisał:

" Nie wy
              > szło to dobrze, jednak jestem przekonany, że taka kolejność to nie była zła wol
              > a księdza, tylko zagubienie osoby, wobec której stosowany jest klasyczny mobbin
              > g. "
              Acha, Lemańskiemu nie wyszło dobrze ale lata po stacjach i dalej mieli jęzorem. I kto tu kogo mobbinguje?
              Już raz napisałam, medialny show zaczął się od wywiadu w tv u Lisa, ktory oglądałam, i tam wyraźnie występował przeciko nauczaniu kościoła. Dostał zakaz wypowiadania się w mediach, ale jemu było mało i dalej odwiedzał "usłużne" stacje. To się doigrał.
              • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 17:41
                astra18 napisała:

> jureek napisał:
                >
                >
                > " Nie wy
                > > szło to dobrze, jednak jestem przekonany, że taka kolejność to nie była z
                > ła wol
                > > a księdza, tylko zagubienie osoby, wobec której stosowany jest klasyczny
                > mobbin
                > > g. "
                > Acha, Lemańskiemu nie wyszło dobrze ale lata po stacjach i dalej mieli jęzorem.
                > I kto tu kogo mobbinguje?
                > Już raz napisałam, medialny show zaczął się od wywiadu w tv u Lisa, ktory ogląd
                > ałam, i tam wyraźnie występował przeciko nauczaniu kościoła. Dostał zakaz wypow
                > iadania się w mediach, ale jemu było mało i dalej odwiedzał "usłużne" stacje. T
                > o się doigrał.

I oczywiście, po trzech latach, stwierdził, że to wlaśnie TEN moment aby ujawnić szczegóły rozmowy z biskupem.
                • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 17:50
                  astra18 napisała:

> I oczywiście, po trzech latach, stwierdził, że to wlaśnie TEN moment aby ujawni
                  > ć szczegóły rozmowy z biskupem.

A Ty uważasz, że wygonienie z parafii to nic takiego? To mógł być właśnie ten moment, kiedy poczuł, że nie ma już nic do stracenia.
                  Jura
                  • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 17:53
                    jureek napisał:

> astra18 napisała:
                    >
                    > > I oczywiście, po trzech latach, stwierdził, że to wlaśnie TEN moment aby
                    > ujawni
                    > > ć szczegóły rozmowy z biskupem.
                    >
                    > A Ty uważasz, że wygonienie z parafii to nic takiego? To mógł być właśnie ten m
                    > oment, kiedy poczuł, że nie ma już nic do stracenia.
                    > Jura

Od razu go biskup pogonił czy najpierw dal ostrzeżenie w postaci zakazu wypowiedzi w mediach?

• jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 17:55
                      astra18 napisała:

> Od razu go biskup pogonił czy najpierw dal ostrzeżenie w postaci zakazu wypowie
                      > dzi w mediach?

Najpierw był zakaz wypowiedzi w mediach. Uważasz, że już sam ten zakaz powinien był sprowokować Lemańskiego do powiedzenia otwartym tekstem jak było i nie miał on czekać dopiero na pogonienie z parafii?
                      Jura
                      • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:01
                        jureek napisał:

> astra18 napisała:
                        >
                        > > Od razu go biskup pogonił czy najpierw dal ostrzeżenie w postaci zakazu w
                        > ypowie
                        > > dzi w mediach?
                        >
                        > Najpierw był zakaz wypowiedzi w mediach. Uważasz, że już sam ten zakaz powinien
                        > był sprowokować Lemańskiego do powiedzenia otwartym tekstem jak było i nie mia
                        > ł on czekać dopiero na pogonienie z parafii?
                        > Jura

Uważam, że powinno go to otrzeźwić i wybrać odpowiednią drogę dochodzenia swoich praw.
                        Na pewno nie w formie wywiadó w GW, Superstacji i ToKFM.
                        • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:06
                          astra18 napisała:

> Uważam, że powinno go to otrzeźwić i wybrać odpowiednią drogę dochodzenia swoic
                          > h praw.

Przecież tą drogą 3 lata próbował i odbijał się od ściany.

> Na pewno nie w formie wywiadó w GW, Superstacji i ToKFM.

A w formie wywiadu dla telewizji Trwam to już byłoby OK?
                          Jura
                          • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:11
                            jureek napisał:

> astra18 napisała:
                            >
                            > > Uważam, że powinno go to otrzeźwić i wybrać odpowiednią drogę dochodzenia
                            > swoic
                            > > h praw.
                            >
                            > Przecież tą drogą 3 lata próbował i odbijał się od ściany.
                            >
                            > > Na pewno nie w formie wywiadó w GW, Superstacji i ToKFM.
                            >
                            > A w formie wywiadu dla telewizji Trwam to już byłoby OK?
                            > Jura

Żadnych wywiadów.
              • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 17:53
                astra18 napisała:

> Acha, Lemańskiemu nie wyszło dobrze ale lata po stacjach i dalej mieli jęzorem.

Oj, widać, że komuś mocno nerwy puszczają.

> I kto tu kogo mobbinguje?
                > Już raz napisałam, medialny show zaczął się od wywiadu w tv u Lisa, ktory ogląd
                > ałam, i tam wyraźnie występował przeciko nauczaniu kościoła. Dostał zakaz wypow
                > iadania się w mediach, ale jemu było mało i dalej odwiedzał "usłużne" stacje. T
                > o się doigrał.

Kiedy był wywiad u Lisa? Bo mobbing trwa już ponad 3 lata, od kiedy biskup zapowiedział szukanie haków i słowa dotrzymuje.
                Jura
                • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 17:58
                  jureek napisał:

" astra18 napisała:
                  >
                  > > Acha, Lemańskiemu nie wyszło dobrze ale lata po stacjach i dalej mieli ję
                  > zorem.
                  >
                  > Oj, widać, że komuś mocno nerwy puszczają."

To widać i czuć u Lemańskiego.

" Kiedy był wywiad u Lisa? Bo mobbing trwa już ponad 3 lata, od kiedy biskup zapo
                  > wiedział szukanie haków i słowa dotrzymuje.
                  > Jura"

Jeśli nawet był mobbing - dając wiarę Lemańskiemu - to jest to pretekst do wygłaszania tez sprzecznych z nauką kościoła????Oglądałeś ten wywiad Jura? Bo chyba nie jarzysz problemu.
                  • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:03
                    astra18 napisała:

> To widać i czuć u Lemańskiego.

Nie Lemańskiego miałem na myśli. Biorąc pod uwagę sytuację, w jakiej się znajduje, zachowuje się wyjątkowo spokojnie.

> Jeśli nawet był mobbing - dając wiarę Lemańskiemu - to jest to pretekst do wyg
                    > łaszania tez sprzecznych z nauką kościoła????Oglądałeś ten wywiad Jura? Bo chyb
                    > a nie jarzysz problemu.

Mało kiedy oglądam telewizję, nie oglądałem tamtego wywiadu.
                    Jura
                    • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:14
                      jureek napisał:

> astra18 napisała:
                      >
                      > > To widać i czuć u Lemańskiego.
                      >
                      > Nie Lemańskiego miałem na myśli. Biorąc pod uwagę sytuację, w jakiej się znajdu
                      > je, zachowuje się wyjątkowo spokojnie.
                      >
                      > > Jeśli nawet był mobbing - dając wiarę Lemańskiemu - to jest to pretekst
                      > do wyg
                      > > łaszania tez sprzecznych z nauką kościoła????Oglądałeś ten wywiad Jura? B
                      > o chyb
                      > > a nie jarzysz problemu.
                      >
                      > Mało kiedy oglądam telewizję, nie oglądałem tamtego wywiadu.
                      > Jura

No widzisz, a od tego cała historia medialna się zaczęła. Od podważania nauk kościoła.
                      Uważasz, że nie był to powód do zakazu udzielania się w mediach?
                      • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:16
                        jureek napisał:

"To widać i czuć u Lemańskiego.
                        > >
                        > > Nie Lemańskiego miałem na myśli."

Naprawdę?:)

"Biorąc pod uwagę sytuację, w jakiej się
                        > znajdu
                        > > je, zachowuje się wyjątkowo spokojnie. "

Jeśli masz na myśli łzy albo pięści to tak:)
                      • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:19
                        astra18 napisała:

> No widzisz, a od tego cała historia medialna się zaczęła. Od podważania nauk ko
                        > ścioła.
                        > Uważasz, że nie był to powód do zakazu udzielania się w mediach?

W jakim sensie podważał nauki kościoła? Że ośmielił się nie zgodzić z Terlikowskim?
                        Jura
                        • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:28
                          jureek napisał:

> astra18 napisała:
                          >
                          > > No widzisz, a od tego cała historia medialna się zaczęła. Od podważania n
                          > auk ko
                          > > ścioła.
                          > > Uważasz, że nie był to powód do zakazu udzielania się w mediach?
                          >
                          > W jakim sensie podważał nauki kościoła? Że ośmielił się nie zgodzić z Terlikows
                          > kim?
                          > Jura
                          Skoro Terlikowski bronił stanowiska komisji ds.bioetyki EP to wychodzi na to że tak.

• maria421 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:36
                            Jureek, ile w Polsce jest ofiar mobbingu rocznie? I to mobbingu prowadzacego do bezrobocia, czyli do utraty srodkow do zycia nawet.
                            Czy media zajely sie ktoras ofiara tak czule jak tym ksiedzem?
                            • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:40
                              maria421 napisała:

> Jureek, ile w Polsce jest ofiar mobbingu rocznie? I to mobbingu prowadzacego do
                              > bezrobocia, czyli do utraty srodkow do zycia nawet.
                              > Czy media zajely sie ktoras ofiara tak czule jak tym ksiedzem?

Czytałem w mediach o różnych sprawach mobbingu. Np. o mobbingu w opolskim Urzędzie Marszałkowskim.
                              Stosując Twoją logikę można by się przyczepić do praktycznie każdej informacji w mediach. Czemu np. napisali o tym wypadku drogowym, a o innych podobnych nie napisali itd. itp.
                              Jura
                              • maria421 Re: Mam pecha 14.07.13, 08:32
                                jureek napisał:

Jurku, ja zapytalam :

> > Czy media zajely sie ktoras ofiara tak czule jak tym ksiedzem?

a Ty mi opowiadasz o informacji o mobbingu :

> Czytałem w mediach o różnych sprawach mobbingu. Np. o mobbingu w opolskim Urzęd
                                > zie Marszałkowskim.
                                > Stosując Twoją logikę można by się przyczepić do praktycznie każdej informacji
                                > w mediach. Czemu np. napisali o tym wypadku drogowym, a o innych podobnych nie
                                > napisali itd. itp.
                                > Jura

Miedzy informacja a medialna sensacja jest jednak duza roznica.
                                • jureek Re: Mam pecha 14.07.13, 19:59
                                  maria421 napisała:

> Miedzy informacja a medialna sensacja jest jednak duza roznica.

Eee tam, sensacja, tu dopiero jest sensacja:
                                  www.gazetawroclawska.pl/artykul/944891,lesnica-dwaj-rowerzysci-zderzyli-sie-czlowo-jechali-po-chodniku,id,t.html#czytaj_dalej
                                  A co do księdza Lemańskiego, to podobało mi się, jak dzisiaj przed mszą pogonił dziennikarzy, którzy zjechali się do Jasienicy.
                                  Jura
                            • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:42
                              maria421 napisała:

> Jureek, ile w Polsce jest ofiar mobbingu rocznie? I to mobbingu prowadzacego do
                              > bezrobocia, czyli do utraty srodkow do zycia nawet.
                              > Czy media zajely sie ktoras ofiara tak czule jak tym ksiedzem?

Te media mają w nosie "bidę" ks.Lemańskiego, stał się dla nich tylko instrumentem do walki z kościołem. Życzę temu księdzu aby w porę do niego to dotarło.
                        • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:36
                          jureek napisał:

> W jakim sensie podważał nauki kościoła?

Znalazłem ten wywiad i obejrzałem. Ksiądz mówi wyraźnie, że jest przeciw in vitro. Protestuje tylko przeciw brutalnemu językowi używanemu w dyskusji na tematy in vitro. Kwestie językowe też wchodzą w zakres nauki kościoła?
                          Jura

www.youtube.com/watch?v=skZFNZSMd0Q
                          • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:46
                            jureek napisał:

> jureek napisał:
                            >
                            > > W jakim sensie podważał nauki kościoła?
                            >
                            > Znalazłem ten wywiad i obejrzałem. Ksiądz mówi wyraźnie, że jest przeciw in vit
                            > ro. Protestuje tylko przeciw brutalnemu językowi używanemu w dyskusji na tematy
                            > in vitro. Kwestie językowe też wchodzą w zakres nauki kościoła?
                            > Jura
                            >
                            > www.youtube.com/watch?v=skZFNZSMd0Q

Czyli kto "brutalizuje" te dyskusję?

• jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 18:51
                              astra18 napisała:

> Czyli kto "brutalizuje" te dyskusję?

Język dyskusji brutalizuje między innymi Terlikowski. To w ogóle dość bezczelny i narcyzowaty gość, z jakimiś dziwnymi układami w Episkopacie, co pozwala mu nawet na komentowanie komunikatów Episkopatu przed ich oficjalnym ogłoszeniem. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby okazało się, że to on właśnie pociąga za sznurki w kampanii przeciw księdzu Lemańskiemu.
                              Jura
                              • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 18:59
                                jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                >
                                > > Czyli kto "brutalizuje" te dyskusję?
                                >
                                > Język dyskusji brutalizuje między innymi Terlikowski. To w ogóle dość bezczelny
                                > i narcyzowaty gość, z jakimiś dziwnymi układami w Episkopacie, co pozwala mu n
                                > awet na komentowanie komunikatów Episkopatu przed ich oficjalnym ogłoszeniem. N
                                > ie zdziwiłbym się wcale, gdyby okazało się, że to on właśnie pociąga za sznurki
                                > w kampanii przeciw księdzu Lemańskiemu.
                                > Jura

No to podziel się tą wiedzą na temat jego układów w EP. Chętnie przeczytam.
                                • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 19:05
                                  astra18 napisała:

> No to podziel się tą wiedzą na temat jego układów w EP. Chętnie przeczytam.

Przecież napisałem. Terlikowski komentował komunikat Episkopatu Polski dzień przed jego ogłoszeniem. Skąd znał jego treść?
                                  Jura
                                  • astra18 Re: Mam pecha 13.07.13, 19:09
                                    jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                    >
                                    > > No to podziel się tą wiedzą na temat jego układów w EP. Chętnie przeczyta
                                    > m.
                                    >
                                    > Przecież napisałem. Terlikowski komentował komunikat Episkopatu Polski dzień pr
                                    > zed jego ogłoszeniem. Skąd znał jego treść?
                                    > Jura

To żadna wiedza tylko twoje domysły a ja pytam o konkrety. I podaj o jaki dokument i z ktorego dnia chodzi.
                                    • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 19:17
                                      astra18 napisała:

> To żadna wiedza tylko twoje domysły a ja pytam o konkrety.

Nie będzie konkretów, pozostają mi tylko domysły na podstawie różnych wypowiedzi Terlikowskiego.
                                      Jura
                                  • jureek Re: Mam pecha 13.07.13, 19:15
                                    jureek napisał:

> Przecież napisałem. Terlikowski komentował komunikat Episkopatu Polski dzień pr
                                    > zed jego ogłoszeniem. Skąd znał jego treść?

Cofam ten zarzut. Komunikat przed przeczytaniem z ambon został opublikowany na stronie Gościa Niedzielnego, stąd Terlikowski mógł znać jego treść.
                                    Jura
                            • astra18 Re: List.. 13.07.13, 18:53
                              ..do Agnieszki Ziółkowskiej, poczętej metodą in vitro:
                              wojciechlemanski.natemat.pl/59115,list-do-pani-agnieszki-ziolkowskiej
                              Wystarczy?
                              • jureek Re: List.. 13.07.13, 19:04
                                astra18 napisała:

> ..do Agnieszki Ziółkowskiej, poczętej metodą in vitro:
                                > wojciechlemanski.natemat.pl/59115,list-do-pani-agnieszki-ziolkowskiej
                                > Wystarczy?

To według Ciebie źle, że ksiądz starał się zatrzymać tę panią w Kościele?
                                Jura
                                • astra18 Re: List.. 13.07.13, 19:10
                                  jureek napisał:

> astra18 napisała:
                                  >
                                  > > ..do Agnieszki Ziółkowskiej, poczętej metodą in vitro:
                                  > > wojciechlemanski.natemat.pl/59115,list-do-pani-agnieszki-ziolkowskiej
                                  > > Wystarczy?
                                  >
                                  > To według Ciebie źle, że ksiądz starał się zatrzymać tę panią w Kościele?
                                  > Jura

To akurat było piękne, ale jak wyrażał się np. o biskupie?O soim - jakby nie było - przełożonym?
                                  • wkkr Uważasz że nazywanie spraw i czynów po imieniu 16.07.13, 12:58
                                    nie powinno mieć miejsca w przypadku np. hierarchów???
                                    Toż to relatywizm moralny w czystej postaci jest!!!!!
                                    Biskupi są takimi samymi ludźmi jak każdy z nas.
                                    Grzeszą tak jak my i podlegają takiemu samemu osądowi i krytyce jak każdy z nas!
                                    Nie ma świętych krów!
                                    ===
                                    • astra18 Re: Uważasz że nazywanie spraw i czynów po imieni 17.07.13, 09:51
                                      wkkr napisał:

> nie powinno mieć miejsca w przypadku np. hierarchów???
                                      > Toż to relatywizm moralny w czystej postaci jest!!!!!
                                      > Biskupi są takimi samymi ludźmi jak każdy z nas.
                                      > Grzeszą tak jak my i podlegają takiemu samemu osądowi i krytyce jak każdy z nas
                                      > !
                                      > Nie ma świętych krów!
                                      > ===

A co zostało nazwane po imieniu? Może sugestywne zachowanie biskupa w stosunku do księdza?ktore po trzech dniach zmieniło w antysemityzm?
                                      Histeria bywa zarazliwa.
          • wkkr Pytanie kogokolwiek 16.07.13, 12:55
            przez kogokolwiek o obrzezanie z podtekstem antysemickim jest czynem obrzydliwym.
            W przypadku biskupa jest to czyn równie obrzydliwy jak zachowanie pewnego poznańskiego biskupa wobec kleryków.
            ===
            • kqsh Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 00:42
              wkkr napisał:

> przez kogokolwiek o obrzezanie z podtekstem antysemickim jest czynem obrzydliwy
              > m.
              > W przypadku biskupa jest to czyn równie obrzydliwy jak zachowanie pewnego pozna
              > ńskiego biskupa wobec kleryków.
              > ===

A proboszczowi nie wolno kłamać i szczuć własnych, ogłupionych parafian na ICH biskupa.
              Świetnie to ujął w swoim komentarzu Jacek Karnowski.
            • maria421 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 09:28
              wkkr napisał:

> przez kogokolwiek o obrzezanie z podtekstem antysemickim jest czynem obrzydliwy
              > m.
              > W przypadku biskupa jest to czyn równie obrzydliwy jak zachowanie pewnego pozna
              > ńskiego biskupa wobec kleryków.
              > ===

Wkkr, nie ma zadnych dowodow na to, ze biskup tak sie wyrazil w rozmowie w cztery oczy.

Jezeli ksiadz twierdzi ze tak bylo, a biskup zaprzecza to mamy zeznanie przeciw zeznaniu , bez zadnych dowodow. W sadzie by to nie wystarczylo zeby biskupa skazac.

Ksiadz Lemanski powinien byl wiedziec ze publikowanie wypowiedzi biskupa bez zadnych dowodow ze taka wypowiedz naprawde miala miejsce, jest rowne szkalowaniu.

Nie wiem dlaczego mielibysmy akurat wierzyc ksiedzu, a nie biskupowi.
              • astra18 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 09:48
                maria421 napisała:

> wkkr napisał:
                >
                > > przez kogokolwiek o obrzezanie z podtekstem antysemickim jest czynem obrz
                > ydliwy
                > > m.
                > > W przypadku biskupa jest to czyn równie obrzydliwy jak zachowanie pewnego
                > pozna
                > > ńskiego biskupa wobec kleryków.
                > > ===
                >

Niech ksiądz! sie wyciszy i przemysli,czy dalej być marionetka w łapach "miłośników" kościoła czy swoje żale i zarzuty jednak kierować gdzie indziej. Powolny to bedzie proces, ale cierpliwość popłaca. I niech sie nie obrazi gdy go ktoś zapyta czy jest chrzczony. Bo te bzdury o antysemityzmie to już groteska, nawet dotarł do naszego sejmu. Niezła, zorganizowana akcja propagandowe, tylko ze zbyt czytelna.
              • jureek Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 10:09
                maria421 napisała:

> Ksiadz Lemanski powinien byl wiedziec ze publikowanie wypowiedzi biskupa bez za
                > dnych dowodow ze taka wypowiedz naprawde miala miejsce, jest rowne szkalowaniu.

Jeżeli mówi prawdę, to nie jest to szkalowanie. A Bóg wie, jak było.

> Nie wiem dlaczego mielibysmy akurat wierzyc ksiedzu, a nie biskupowi.

Dokładnie tak samo można by spytać, dlaczego mielibyśmy wierzyć biskupowi, a nie księdzu?
                Jura
                • maria421 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 11:38
                  jureek napisał:

> Jeżeli mówi prawdę, to nie jest to szkalowanie. A Bóg wie, jak było.

> Dokładnie tak samo można by spytać, dlaczego mielibyśmy wierzyć biskupowi, a ni
                  > e księdzu?
                  > Jura

Dlatego wlasnie nie nalezy publikowac wypowiedzi jezeli nie mozna ich udokumentowac.
                • astra18 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 15:23
                  jureek napisał:

" Dokładnie tak samo można by spytać, dlaczego mielibyśmy wierzyć biskupowi, a ni
                  > e księdzu?"
                  Ano dlatego, że ksiądz już raz konfabulował.
                  • jureek Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 15:34
                    astra18 napisała:

> jureek napisał:
                    >
                    > " Dokładnie tak samo można by spytać, dlaczego mielibyśmy wierzyć biskupowi, a
                    > ni
                    > > e księdzu?"
                    > Ano dlatego, że ksiądz już raz konfabulował.

Jakieś konkrety?
                    Jura
                    • astra18 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 15:36
                      jureek napisał:

> astra18 napisała:
                      >
                      > > jureek napisał:
                      > >
                      > > " Dokładnie tak samo można by spytać, dlaczego mielibyśmy wierzyć biskupo
                      > wi, a
                      > > ni
                      > > > e księdzu?"
                      > > Ano dlatego, że ksiądz już raz konfabulował.
                      >
                      > Jakieś konkrety?
                      > Jura

Sugerował podtekst homoseksualny, potem przeprosił ale stał się mimo tego mniej wiarygodny niż biskup.
                      • jureek Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 15:46
                        astra18 napisała:

> Sugerował podtekst homoseksualny, potem przeprosił ale stał się mimo tego mniej
                        > wiarygodny niż biskup.

Bzdura. Niczego nie sugerował i nie może odpowiadać za to, że ktoś tak zinterpretował pojęcie "niegodnego zachowania".
                        Jura
                        • astra18 Re: Pytanie kogokolwiek 17.07.13, 16:08
                          jureek napisał:

> astra18 napisała:
                          >
                          > > Sugerował podtekst homoseksualny, potem przeprosił ale stał się mimo tego
                          > mniej
                          > > wiarygodny niż biskup.
                          >
                          > Bzdura. Niczego nie sugerował i nie może odpowiadać za to, że ktoś tak zinterpr
                          > etował pojęcie "niegodnego zachowania".
                          > Jura

A z jakiego powodu biskup O`Brien zrezygnował z funkcji?
                          A tu wypowiedź ks.Lemańskiego:
                          "Ks. Lemański napisał, że źródłem jego konfliktu z abp. Hoserem jest wydarzenie z 2010 r., do którego doszło podczas spotkania z arcybiskupem "można by, czerpiąc z przypadku kardynała O'Briena, określić terminem - 'głęboko niestosowne zachowanie wobec księdza'".
    • kqsh Wraz z całą rodziną (5 osób)... 13.07.13, 10:55
      ... podpisaliśmy właśnie petację popierającą atakowanego biskupa.

Powtarzam raz jeszcze: Boże, daj nam jak najwięcej takich pasterzy!

wkkr napisał:

>
      >
      >
      >
      > Biskup mojej diecezji.
      • wkkr Bóg dał człowiekowi rozum 16.07.13, 12:50
        po to by go używał.
        Masz niesamowity tupet nie czyniąc użytku z tego daru.
        • kqsh Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 10:43
          wkkr napisał:

> po to by go używał.
          > Masz niesamowity tupet nie czyniąc użytku z tego daru.

No popatrz! A ja mam takie samo zdanie o Twoim PRZEKONANIU, że to biskup kłamie, a nie ksiądz-celebryta, który od miesięcy wygłasza publicznie niezgodne z nauką KK herezje. Nie tylko brak mi w tej sprawie u Ciebie symptomów używania "daru rozumu", ale jeszcze wyczuwam wyraźny brak konsekwencji w byciu zobligowanym do wierności Kościołowi katolikiem.

Tak przy okazji, wdziałeś tych parafian zwołujących się "jasienickim SMS-em", czyli dzwonami kościelnymi i przepędzających wysłanników biskupa? Czy nie wydawało Ci się, że przynajmniej tak na oko większość z nich mogła nie mieć kompletnie pojącia KOGO tak zaciekle broni? Co ta super aktywna babcia w sweterku z tym słodkim zezem w zgorszonych oczach wie o in vitro? O miłości swego proboszcza do Newsweeka i GW? O jego atakach na przełożonych, na Kościół, biskupa, któremu ślubował posłuszeństwo? Przyjdzie taka bidulinka do domu, nakarmi kury, usiądzie ze "starym" przed telewizorem, a tam na wszystkich kanałach "nagonka" na ICH proboszcza z nią i sąsiadami w roli głownej... Otworzy radyjo, a tam tak samo! Więc CO ona ma o tym wszystkim myśleć? Jest dumna jak paw, że broni wiary katolickiej!

I właśnie TO jest największą zbrodnią ks. Lemańskiego, to jego systematyczne i bezpardonowe gorszenie maluczkich, to mieszanie im w głowach dla własnych egoistycznych korzyści. To są też te "owoce", po których każdy korzystający z daru rozumu katolik potrafi bezbłędnie rozpoznać fałsz całej sytuacji... Najpierw namieszał, a potem zostawił na lodzie i znikł lub tez został schowany...

• kqsh Ksiądz Zieliński... 17.07.13, 11:13
            ...potwierdza odczucia „niekorzystającego z rozumu“ katola kqsh.
          • jureek Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 11:33
            kqsh napisał:

> Tak przy okazji, wdziałeś tych parafian zwołujących się "jasienickim SMS-em", c
            > zyli dzwonami kościelnymi i przepędzających wysłanników biskupa? Czy nie wydawa
            > ło Ci się, że przynajmniej tak na oko większość z nich mogła nie mieć kompletni
            > e pojącia KOGO tak zaciekle broni?

Nie przyszło Ci do głowy, że ludzie Ci po prostu znają księdza nie z mediów, ale z jego codziennej pracy duszpasterskiej w parafii? Że widzą, że nie goni za mamoną, że sumiennie wypełnia swoje obowiązki, że dba o parafię i parafian?

> Co ta super aktywna babcia w sweterku z tym
            > słodkim zezem w zgorszonych oczach wie o in vitro? O miłości swego proboszcza d
            > o Newsweeka i GW? O jego atakach na przełożonych, na Kościół, biskupa, któremu
            > ślubował posłuszeństwo? Przyjdzie taka bidulinka do domu, nakarmi kury, usiądzi
            > e ze "starym" przed telewizorem, a tam na wszystkich kanałach "nagonka" na ICH
            > proboszcza z nią i sąsiadami w roli głownej... Otworzy radyjo, a tam tak samo!
            > Więc CO ona ma o tym wszystkim myśleć? Jest dumna jak paw, że broni wiary katol
            > ickiej!

I pomyśleć, że oburzałeś się pisaniem o "moherach", a teraz piszesz tak samo.
            Jura
            • kqsh Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 12:18
              jureek napisał:

> Nie przyszło Ci do głowy, że ludzie Ci po prostu znają księdza nie z mediów, al
              > e z jego codziennej pracy duszpasterskiej w parafii? Że widzą, że nie goni za m
              > amoną, że sumiennie wypełnia swoje obowiązki, że dba o parafię i parafian?

No i jeszcze go dość często oglądają w telewizorze! Nie tylko dobry proboszcz, ale do tego sławny na cała Polskę! Wyobrażam sobie, że są strasznie z niego dumni! Tylko co to wszystko ma wspólnego z prawdą względnie z fałszem tego duchownego?

> I pomyśleć, że oburzałeś się pisaniem o "moherach", a teraz piszesz tak samo.

Po pierwsze nigdy nie miałem nic przeciwko samej nazwie, ba, sam siebie też tak określałem. Moje zarzuty dotyczyły obłudy ludzi tego przezwiska używających. Czasy, w których pod wpływem wojujących ateistów jawnie zwalczano RM i TV Trwam, także w kręgach katolickich modernistów, na szczęście należą już do przeszłości, więc i o "moherach" mówi się coraz rzadziej. Jakoś ostatnio zamilkli różne Pieronki i Bonieckie, a coraz więcej duchownych-modernistów i "używających rozumu" katolików przejrzało na oczy i zdaje sobie sprawę o co tak właściwie "sympatykom" tzw. kościoła otwartego chodzi. I Bogu niech będą za to dzięki!

Po drugie, jasienickich parafian w niczym nie obrażam, ale jedynie opisuję to co widziałem w telewizji. Pod wpływem manipulacji ks. Lemańskiego i medialnego mainstreamu większość z nich nie bardzo wiedziała o co tak właściwie chodzi, ba, prosili nawet zgromadzonych dziennikarzy, żeby im to wytłumaczyli. Mnie tych ludzi po prostu szkoda, bo są zagubieni i wielu z nich może nawet stracić wiarę. Przeczytaj ze zrozumieniem komentarz ks. Zielińskiego, który zalinkowałem. Akurat ks. Zieliński nie tylko nie jest sympatykiem PiSu czy Radia Maryja, ale jednym z dość konsekwentnych krytyków J. Kaczyńskiego i ks. Rydzyka - wystarczy poszperać w niecie i przeczytać sobie jego wypowiedzi na tematy polityczne - więc dla kogoś takiego jak Ty może być o wiele bardziej wiarygodny niż np. Kamil Durczok czy załamujący nad losem "nękanego" proboszcza Palikot.
              • kqsh Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 14:49
                "Ksiądz Lemański jedzie do duchownego odsuniętego w atmosferze skandalu od posługi."

To i tak dobrze, że nie wylądował u Palikota, jak ten "żarliwy obrońca krzyża" z Krakowskiego Przedmieścia. ;)

Darowany mi przez Pana Boga rozum podpowiada mi, że to nie jest ostatnie słowo przeżartego pychą księdza-celebryty. ;)
                • jureek Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 15:01
                  kqsh napisał:

> "Ksiądz Lemański jedzie do duchownego odsuniętego w atmosferze skan
                  > dalu od posługi."

"Ot rzetelność dziennikarska. Ksiądz Jan nie ma nazwiska Grycoń (zgodne są tylko tylko cztery litery), a w okresie kiedy był proboszczem w Tłuszczu przez wiele lat ta sama kuria i ówczesny biskup konsekwentnie ignorowali informacje od wiernych, że ksiądz ma problem. To społeczność lokalna pomogła księdzu J.G. To co teraz piszecie jest obrzydliwe. "
                  • kqsh Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 17:01
                    jureek napisał:

> kqsh napisał:
                    >
                    > > "Ksiądz Lemański jedzie do duchownego odsuniętego w atmosferz
                    > e skan
                    > > dalu od posługi."

>
                    > "Ot rzetelność dziennikarska. Ksiądz Jan nie ma nazwiska Grycoń (zgodne są tylk
                    > o tylko cztery litery), a w okresie kiedy był proboszczem w Tłuszczu przez wiel
                    > e lat ta sama kuria i ówczesny biskup konsekwentnie ignorowali informacje od wi
                    > ernych, że ksiądz ma problem. To społeczność lokalna pomogła księdzu J.G. To co
                    > teraz piszecie jest obrzydliwe. "

Odpowiedź pod zacytowanym przez Ciebie wpisu:

"Jeżeli masz większa wiedzę, to uzupełnij ją. A widzę, że świadomie ją ukrywasz np. nie podając rzeczywistego nazwiska księdza. No i swój link chyba przekręcasz. Zamiast Obserwator piszesz Obserator. Zdenerwowanie? Ja też się mylę. Redakcja także ma takie prawo. A więc bez zacietrzewienia. Komentarz jest po to, abyśmy wiedzieli więcej i znali istote rzeczy."

Niestety "Obserwator" jakos nie odpowiada...

I to tyle w tej kewstii.

• jureek Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 15:04
                  kqsh napisał:

> "Ksiądz Lemański jedzie do duchownego odsuniętego w atmosferze skan
                  > dalu od posługi."

Widzę, że piszesz tutaj w rytmie publikacji Karnowskich na ich portalu. Coś nowego się tam pojawi, mamy wpis kqsh. Może byś raz napisał coś od siebie?
                  Jura
                  • kqsh Re: Bóg dał człowiekowi rozum 17.07.13, 17:20
                    jureek napisał:

> Może byś raz napisał coś od siebie?

PO CO mam się wysilać, skoro inni robią to o wiele lepiej i adekwatnie do moich poglądów?

Poza tym w moich wpisach jest dostatecznie dużo MOICH własnych deklaracji i sporo wyjaśniającego tekstu, więc Twoje apele napisania czegoś "od siebie" są conajmniej niezrozumiałe.

Tak dla uściślenia. Przyznajcie się, że w obronie ks. Lemańskiego zagalopowaliście się nieco, a każda nowa odsłona wyreżyserowanej przez TVNno-Urbano-Palikotów tragifarsa, pogrąża Wasze "oburzenie" na "antysemickiego" biskupa coraz bardziej...

Trzeba uważać, dla kogo kruszy się kopie, bo bardzo szybko można obudzić się z niezłym kacem na kanapie "obrońcy Kościoła", "Geobelsa stanu wojennego" Jerzego Urbana. ;)

• zawszekacperek Re:Biskup i ksiądz mają pecha 13.07.13, 20:09
      Arcybiskup Hoser tkwi w szczegółach. :):):)

Wielokrotnie pisałem, że pomazanie łba tzw. olejami świętymi nie powoduje automatycznie przyrostu mądrości w pomazanym łbie.
      Mamy XXI w.Świat ludzi cywilizowanych rozwinął i wykształcił metody polubownego sposobu rozwiązywania konfliktów interpersonalnych. Niestety abp Hoser, chociaż bardzo dobrze o tym wie (a jak nie wie, to jest rzeczywiście głupi) postanowił załatwić ten konflikt pomiędzy nim a ks. Lemańskim sprawdzoną metodą w KK - wyniośle przemilczeć. Skoro spór pomiędzy nimi wyszedł na światło dzienne i trafił w przestrzeń publiczną (a mógł być załatwiony polubownie w tzw. czterech ścianach), to przynajmniej, jakby miał odrobinę honoru, to odpowiedziałby ks. Lemańskiemu osobiście a nie zasłaniał się oświadczeniem kurii, którą notabene sam steruje. Sam ten fakt dyskwalifikuje już abpa Hosera. Osobiście postrzegam spor pomiędzy Arcybiskupem i ks. Lemańskim jako spór osobisty, spór o urażoną godność ludzką a nie spór doktrynalny, spór o nauczanie KK.

Kacperek
      P.S.
      Nie byłbym sobą, gdybym zgryźliwie nie zauważył, że rozśmieszają mnie wiernopoddańcze "adresy":) na stronie diecezji warszawsko -praskiej i kolegi kqsh na tym forum. Ze swej strony ochoczo podaruję autorom tych adresów odrobinę wazeliny, którą dostlem w prezencie od ja.nusza (ale tylko odrobinę:))
      • ja.nusz Re:Biskup i ksiądz mają pecha 14.07.13, 10:23
        zawszekacperek napisał:

> Wielokrotnie pisałem, że pomazanie łba tzw. olejami świętymi nie powoduje autom
        > atycznie przyrostu mądrości w pomazanym łbie.

Zapomniałeś dodać, że ewentualnie u Zydów tak - zwłaszcza u tych cwaniaków z istkostu ,,I,,
        • zawszekacperek Re:Biskup i ksiądz mają pecha 14.07.13, 13:44
          Dobra, trafna i słuszna glosa, Drogi ja.nuszu.:)
          Trzeba Tobie wiedzieć, że słowo „Chrystus” w języku greckim, oraz słowo „Mesjasz” w języku hebrajskim oznaczają „namaszczony”. Jako chrześcijanie możemy o sobie zatem powiedzieć, że jesteśmy namaszczonymi, czyli pomazanymi.
          Zakładając prymat hebrajskiego, nie kwestionuję, że Żydzi z "istkostu" jako potomkowie tych z Judei i Galilei są mądrzejsi, skoro wytworzyli taki towar eksportowy.:)
          ja.nusz napisał:

> zawszekacperek napisał:
          >
          > > Wielokrotnie pisałem, że pomazanie łba tzw. olejami świętymi nie powoduje
          > autom
          > > atycznie przyrostu mądrości w pomazanym łbie.
          >
          > Zapomniałeś dodać, że ewentualnie u Zydów tak - zwłaszcza u tych cwaniaków z is
          > tkostu ,,I,,
    • kqsh Do Wkkr 19.07.13, 11:26
      Nie chcę Ci niczego narzucać, ale dobrze byłoby, gdybyś przeczytał sobie ten krótki komentarz.

Ciekawe czy dalej potrzymujesz postawioną w tym wątku tezy o rzekomym antysemityźmie TWOJEGO arcybiskupa...
      • maria421 Re: Do Wkkr 19.07.13, 11:50
        Wczoraj GW opublikowala kolejny wpis z blogu ks. Lemanskiego, gdzie przywolywal on ewangelicznego Syna Marnotrawnego.
        Czy ksiadz Lemanski nie cierpi przypadkiem na przerost ego ?

• wkkr Re: Do Wkkr 19.07.13, 11:56
          maria421 napisała:

> Wczoraj GW opublikowala kolejny wpis z blogu ks. Lemanskiego, gdzie przywolywal
          > on ewangelicznego Syna Marnotrawnego.
          > Czy ksiadz Lemanski nie cierpi przypadkiem na przerost ego ?
          >
          =========
          Dostrzegasz przerost ego u człowieka który potrafił przyznać się do błędu i przeprosił za własne zachowanie oraz podporządkował się woli biskupa?
          Ciekawe co w takim razie powiesz o ego biskupa Hosera, który wręcz jawnie lekceważy księdza Lemańskiego oraz wiernych jego parafii?
          • maria421 Re: Do Wkkr 19.07.13, 12:22
            wkkr napisał:

> Dostrzegasz przerost ego u człowieka który potrafił przyznać się do błędu i prz
            > eprosił za własne zachowanie oraz podporządkował się woli biskupa?

Dostrzegam przerost ego w tym, co i jak pisze na swoim blogu.
            Poczawszy od lajania przelozonego ("karygodne zachowanie" biskupa) po przywolywanie przypowiesci o Synu Marnotrawnym.
            Ksiadz Lemanski nie podolal biskupowi, wiec teraz sie stylizuje na ofiare biskupa czy nawet Kosciola.

> Ciekawe co w takim razie powiesz o ego biskupa Hosera, który wręcz jawnie lekce
            > waży księdza Lemańskiego oraz wiernych jego parafii?

Za malo wiem, bo biskup nie pisze bloga :)
            • wkkr Re: Do Wkkr 19.07.13, 13:59
              maria421 napisała:
              > Za malo wiem, bo biskup nie pisze bloga :)
              ========
              Bo oczywiście nie dostrzegasz tego ze biskup zlekceważył całą sprawę.
              PS
              Wyniosłość biskupów jest anachronizmem który bije w Kościół.

• astra18 Re: Do Wkkr 19.07.13, 15:47
                wkkr napisał:

" Bo oczywiście nie dostrzegasz tego ze biskup zlekceważył całą sprawę."

Jasne, miał przyjśc na śniadanko do Olejnik i odpowiadać na zarzuty ks.Lemańskiego:)
              • maria421 Re: Do Wkkr 19.07.13, 16:26
                wkkr napisał:

> Bo oczywiście nie dostrzegasz tego ze biskup zlekceważył całą sprawę.

Goprzej by bylo gdyby wdal sie w polemike i rozdmuchal sprawe.

> PS
                > Wyniosłość biskupów jest anachronizmem który bije w Kościół.

W Kosciele istnieje hierarchia i ksiadz Lemanski ja znal.
                >
      • wkkr To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 11:52
        Jest to wypowiedź na poziomie magla lub wiejskiej pyskówki.
        A już szczytem szczytów jest fragment:
        " Nota bene niezły z ks. Lemańskiego antysemita, skoro tak ciężko go uraża pytanie o wyznanie z sugestią, że może mojżeszowe."
        =======================
        Czy ta kobieta uważa swoich czytelników za idiotów? Pytanie się o obrzezanie uznaje za formę dowiadywania się o wyznanie? Poza tym czy ona nie dostrzega absurdu w sugestii że biskup może mieć wątpliwości co do wyznania księdza? Niech ona lepiej się nie ośmiesza takimi sugestiami bo biskupowi nie chodziło o wyznanie ale rasę!
        PS
        Ciekawe co by powiedziała gdyby np. jakiś facet zapytał się jej córki: "Bzykasz się mała?" A potem jakaś sąsiadka, słysząc jej święte oburzenie, broniła by impertynenta słowami:
        "Ależ nie ma się o co obrażać, przecież on tylko pytał się o to czy pani córka jest dziewicą bo pewnie ma poważne zamiary."
        • maria421 Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 12:26
          To nie jest zenujace, Wkkr.
          Zenujace bylo insynuowanie biskupowi udzialu w ludobojstwie w Ruandzie. To bylo nie tylko zenujace, ale skandaliczne!

I oczywiscie ktos, kto nie jest naprawde przyjacielem Zydow nie obrazi sie na to, ze go nazwa Zydem, czy ze zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego!
          • wkkr Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 13:56
            maria421 napisała:

> To nie jest zenujace, Wkkr.
            Jeśli dla ciebie wypowiedź tej pani oraz insynuacje i manipulacje w niej zawarte są jak najbardziej akceptowalne to nie mamy o czym rozmawiać.
            > Zenujace bylo insynuowanie biskupowi udzialu w ludobojstwie w Ruandzie. To bylo
            > nie tylko zenujace, ale skandaliczne!
            >
            > I oczywiscie ktos, kto nie jest naprawde przyjacielem Zydow nie obrazi sie na t
            > o, ze go nazwa Zydem, czy ze zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego!
            ========
            Takie stawianie sprawy jest sprzeczne z logiką, zdrowym rozsądkiem, dobrym smakiem, kindersztuba itd itd. To jest zwyczajne, bezczelne rznięcie głupa.
            PS
            Mario czy twój mąż był obrzeżany? Oczywiście w ten sposób pytam się o to czy był żydem. To znaczy czy był wyznania mojżeszowego.
            • astra18 Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 15:44
              wkkr napisał:

" I oczywiscie ktos, kto nie jest naprawde przyjacielem Zydow nie obrazi si
              > e na t
              > > o, ze go nazwa Zydem, czy ze zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego!
              > ========
              > Takie stawianie sprawy jest sprzeczne z logiką, zdrowym rozsądkiem, dobrym smak
              > iem, kindersztuba itd itd. To jest zwyczajne, bezczelne rznięcie głupa. "

Sugerujesz, że znak przynależności do grupy religijnej, jakim dla Żydów jest obrzezanie, jestdla nich powodem do wstydu?
              Dosyć już tego pohukiwania o rzekomym antysemityzmie bo skutek jest odwrotny, a więc groteskowy.
            • maria421 Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 16:29
              wkkr napisał:

> Takie stawianie sprawy jest sprzeczne z logiką, zdrowym rozsądkiem, dobrym smak
              > iem, kindersztuba itd itd. To jest zwyczajne, bezczelne rznięcie głupa.

Miedzy brakiem wychowania a antysemityzmem jest wielka roznica.
              Jezeli biskup naprawde takie pytanie zadal, to biskup jest chamem, ale niekoniecznie antysemita.

> PS
              > Mario czy twój mąż był obrzeżany? Oczywiście w ten sposób pytam się o to czy by
              > ł żydem. To znaczy czy był wyznania mojżeszowego.

Nie byl obrzezany, nie byl ani zydem ani muzulmaninem.
              >
              • ja.nusz Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 17:47
                Księżulo ogólnie nie wykazał się inteligencją, bo jeżeli biskup rzeczywiście zadał takie pytanie, to należało odpowiedzieć z podniesionym czołem "oczywiście jestem obrzezany".
                Po takiej odpowiedzi przynajmniej możnaby oczekiwać, że sprowokowany biskup nagłośni sprawę - a tak, wystarczyło stwierdzenie, że ksiądz kłamie.
                Proponowałbym, żeby panowie się wzajemnie wyspowiadali - przy tej okazji ksiądz mógłby nie tylko odpowiedzieć na pytanie ale i pokazać...
          • stephen_s Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 19.07.13, 22:18
            > I oczywiscie ktos, kto nie jest naprawde przyjacielem Zydow nie obrazi sie na t
            > o, ze go nazwa Zydem, czy ze zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego!

No nie, Maria, Ty chyba żartujesz.
            • maria421 Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 20.07.13, 09:20
              stephen_s napisał:

> > I oczywiscie ktos, kto nie jest naprawde przyjacielem Zydow nie obrazi si
              > e na t
              > > o, ze go nazwa Zydem, czy ze zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego!
              >
              > No nie, Maria, Ty chyba żartujesz.

Ooooops! Dopiero teraz zauwazylam wlasny blad.
              Chcialam napisac ze ktos kto naprawde JEST przyjacielem Zydow nie obrazi sie na to ze go nazwa Zydem czy zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego.
              • jureek Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 20.07.13, 12:52
                maria421 napisała:

> Chcialam napisac ze ktos kto naprawde JEST przyjacielem Zydow nie obrazi sie na
                > to ze go nazwa Zydem czy zapytaja czy jest wyznania mojzeszowego.

lodz.naszemiasto.pl/archiwum/1502338,policja-zajmie-sie-strona-www-polonica-net-szkalujaca-jana,id,t.html?sesja_gratka=710311468482bc05e0f92865b94f4620
                Na pewnym portalu nazywają papieża JPII "wielkim Żydem" i są za to ścigani.
                A przecież według Ciebie nazwanie kogoś Żydem to nic obraźliwego.
                Kibole też z czystej sympatii do Widzewa skandują "Widzew-Żydzew"
                Jura
                • maria421 Re: To co zalinkowałeś jest żenujace. 20.07.13, 13:29
                  jureek napisał:

> Na pewnym portalu nazywają papieża JPII "wielkim Żydem" i są za to ścigani.
                  > A przecież według Ciebie nazwanie kogoś Żydem to nic obraźliwego.
                  > Kibole też z czystej sympatii do Widzewa skandują "Widzew-Żydzew"
                  > Jura

Ciekawa jestem czy sam Jan Pawel II by sie za to obrazil. Mysle ze nie.

Kibole skanduja "Widzew- Zydzew" bo wedlug kiboli bycie Zydem to bycie kims gorszym.Ale przeciez ja sie nie musze do kibolskiej logiki dostosowywac.

Na innym forum bylam juz nazwana "Niemra" ( bo bronilam Niemcow) i "Zydowa" (bo bronilam Zydow), i uwazalam ze te okreslenia swiadcza tylko o tym, kto je pisze, nie o mnie.
                  Oczywiscie nie protestowalam :)
        • kqsh Następny żenujacy link ;) 19.07.13, 18:59
          Wiem, że dla Ciebie nie będą to być może przekonywujące argumenty, ale mimo to polecam przesłuchanie wypowiedzi prelegentów w klubie Ronina (od min. 7:56 do min. 19:20) na temat konfliktu księdza Lemańskiego z JEGO biskupem. Jest tam mowa o wielu faktach, o których nie dowiesz się z Gazety Wyborczej. Np. o samym w/g Ciebie "antysemickim" arcybiskupie Hoserze, o jego nietuzinkowym życiorysie i o nadziejach, jakie wiązały z nim kręgi lewackie.
          • zawszekacperek Re: Następny żenujacy link ;) 19.07.13, 20:53
            Odsłuchałem zalinkowany przez Ciebie fragment dyskusji w Klubie Ronina. Nic nadzwyczajnego. Zwykły "wiernopoddańczy " bełkot. Ten tak broniony przez Ciebie abp Hoser wygnałby nawet z probostwa Jezusa. :) i pięknie to uzasadniłby ustami swoich współpracowników z kurii. Bo on Hoser wie, że jest udzielnym księciem feudalnym w KK i z byle proboszczem nie będzie osobiście dyskutował.
            Zauważ Kolego, że to nie wierni parafianie przepędzili proboszcza lecz biskup. Biskup, który nawet nie raczył osobiście porozmawiać z parafianami w Jasienicy, wysłuchać ich głosu i przedstawić im swoje racje. Mówiąc klartekstem biskup potraktował parafian jak barany a nie jak owieczki. Przy takiej skali konfliktu "Pasterz" powinien spotkać się z "owieczkami" osobiście, a nie posyłać bez osobistej prezentacji do stada "nowego pastuszka".:)
            Drogi Kolego, epoka feudalizmu, dawno się skończyła (za wyjątkiem KK). Kwestią czasu jest że zaczną mówić następni księża Lemańscy.:) A to, że w zalinkowanym przez Ciebie materiale Panowie Gmyz, Warzecha i Ziemkiewicz próbowali zdyskredytować byłych kapłanów Obirka i Bartosia świadczy jedynie o ich mentalnej bezsilności.

Kacperek
            P.S.
            Zastanawia mnie coś takiego: skoro kapłaństwo jest powołaniem, to jak Bóg mógł się pomylić powołując Lemańskiego? Może jednak, to co głosi ks. Lemański jest jednak Bogu miłe?:)
            .
            • maria421 Re: Następny żenujacy link ;) 19.07.13, 21:31
              zawszekacperek napisał:

> Odsłuchałem zalinkowany przez Ciebie fragment dyskusji w Klubie Ronina. Nic nad
              > zwyczajnego. Zwykły "wiernopoddańczy " bełkot. Ten tak broniony przez Ciebie ab
              > p Hoser wygnałby nawet z probostwa Jezusa. :) i pięknie to uzasadniłby ustami s
              > woich współpracowników z kurii. Bo on Hoser wie, że jest udzielnym księciem feu
              > dalnym w KK i z byle proboszczem nie będzie osobiście dyskutował.

Przeciez dyskutowal z proboszczem zanim proboszcz go publicznie w swoim blogu skarcil za "karygodne" postepowanie.

> Zauważ Kolego, że to nie wierni parafianie przepędzili proboszcza lecz biskup.
              > Biskup, który nawet nie raczył osobiście porozmawiać z parafianam
              > i w Jasienicy, wysłuchać ich głosu i przedstawić im swoje racje.

Najlepiej przed kamerami TV?

Mówiąc klartek
              > stem biskup potraktował parafian jak barany a nie jak owieczki. Przy takiej ska
              > li konfliktu "Pasterz" powinien spotkać się z "owieczkami" osobiście, a nie pos
              > yłać bez osobistej prezentacji do stada "nowego pastuszka".:)
              > Drogi Kolego, epoka feudalizmu, dawno się skończyła (za wyjątkiem KK). Kwestią
              > czasu jest że zaczną mówić następni księża Lemańscy.:) A to, że w zalinkowanym
              > przez Ciebie materiale Panowie Gmyz, Warzecha i Ziemkiewicz próbowali zdyskredy
              > tować byłych kapłanów Obirka i Bartosia świadczy jedynie o ich mentalnej bezsil
              > ności.

Kacperku, skarbie, taki sam feudalizm jest w kazdej partii, a Ty nie grzmisz. Jest w kazdym przedsiebiorstwie, a Ciebie to nie oburza....

> Kacperek
              > P.S.
              > Zastanawia mnie coś takiego: skoro kapłaństwo jest powołaniem, to jak Bóg mógł
              > się pomylić powołując Lemańskiego? Może jednak, to co głosi ks. Lemański jest j
              > ednak Bogu miłe?:)

A moze to co glosi biskup?
              > .
              • zawszekacperek Re: Następny żenujacy link ;) 19.07.13, 22:02
                maria421 napisała:

> Przeciez dyskutowal z proboszczem zanim proboszcz go publicznie w swoim
                > blogu skarcil za "karygodne" postepowanie.

Ofkors:) Rozmowa w stylu:

https://tinyurl.com/o8elbld

> Najlepiej przed kamerami TV?

Jak najbardziej. TV Trwam i TVN24. Więcej ekip - to zbędny tłok.:)

> Kacperku, skarbie, taki sam feudalizm jest w kazdej partii, a Ty nie grzmisz. J
                > est w kazdym przedsiebiorstwie, a Ciebie to nie oburza....
                W partiach typu "wodzowskiego" tak :) w partiach o strukturach demokratycznych już nie.:)
                Przedsiębiorstwa nie zaglądają w gacie i do sypialń obywateli i obywatelek.

> A moze to co glosi biskup?
                Mario, Bóg jest rzekomo nieomylny:) Nie mógł powołać do kapłaństwa dwóch jegomości o niekompatybilnych poglądach w sprawach doktrynalnych.:)

Kacperek
                • maria421 Re: Następny żenujacy link ;) 20.07.13, 09:22
                  Daj spokoj, Kacperek. Tylko ksiadz i biskup znaja przebieg rozmowy, a opinia publiczna sklania sie oczywiscie ku temu zeby wierzyc "biednemu, przesladowanemu" ksiedzu niz "wypasionemu" biskupowi.
      • ja.nusz Re: Do Wkkr 19.07.13, 12:39
        kqsh napisał:

> Nie chcę Ci niczego narzucać, ale dobrze byłoby, gdybyś przeczytał sobie h> ttp://www.sdp.pl/node/9559.
        >
        > Ciekawe czy dalej potrzymujesz postawioną w tym wątku tezy o rzekomym antysemit
        > yźmie TWOJEGO arcybiskupa...

Stawianie zarzutów, których nie można udowodnić jest jak najbardziej problematyczne.
        Dlatego pani Teresa Bochwic, choć ultra stronnicza, ma rację krytykując prasową nagonkę na biskupa.
        Jej komentarz nie jest jednak dowodem ani na to, że biskup nie jest antysemitą ani na to, że jest.
        Z drugiej strony można się też zapytać, dlaczego ksiądz miałby kłamać?

PS.
        SP. Prałat Jankowski, też zawsze utrzymywał że nie jest antysemitą.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka