a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 20:46 Reka Buddy to najlepsze znalezisko jak dla mnie, pierwszy raz widzialam w UK Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:26 Pamietam , cytrynowiec (?) zawsze mnie fascynowal Odpowiedz Link
m.maska Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:33 To bylo tutaj: al-szamanka 23.05.14, 21:34 ... czyli szczególna odmiana cytronu - matki owoców cytrusowych. Tego owocu nigdy nie będę chciała zjeść, nie wiedziałabym jak się za toto zabrać. A poza tym czy to uchodzi wgryzać się w rękę Buddy?big_grin Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:37 O to,to.Pamietam i piekne zdjecie . Bylo zdaje sie w watku o orientalnych owocach ? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 20:48 Juz w tym momencie tez bym chciala tak sobie odpoczywac w winnicy Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:29 Mam nadzieje ,ze jeszcze nie zanudzilam Zreszta Al wszystkie zamki i ogrody sa tu pikne Plaze rowniez, tylko ta pogoda czasami Odpowiedz Link
m.maska Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:51 Zanudzic nie... AL juz zaczela kombinowac, jakby to zrobic zeby wybrac sie na Wyspy - ale... wszystko byloby dobrze gdyby nie to, ze wy tam jezdzicie "odwrotnie" Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 21.07.16, 22:55 he,he ja na kontynencie (jak Anglicy Was nazywaja) tez nie prowadze Odpowiedz Link
m.maska Re: Hever Castle ogrody 22.07.16, 13:03 Kilka lat temu bylam na Malcie - wychodzilam z hotelu i chcialam przejsc na druga strone ulicy... czyli klasycznie jak to u nas: patrze w lewo, patrze w prawo, znowu w lewo - nic nie jedzie, robie krok na jezdnie i nagle slysze gwizd hamulcow - przyjechalo z prawej - a kiedy juz przyzwyczailam sie do zmiany kierunkow - trzeba bylo wyjezdzac. Na Malcie nie ma klopotu z poruszaniem sie na wlasna reke - maja tam tak rozbudowana siec polaczen autobusowych, ze dojedzie sie w kazde miejsce a i tak trzeba poczekac zeby przyjechalo - nawet jesli punktualnie no i Maltanczycy nieslychanie uczynni - stoisz i czekasz samotnie na autobus, na pewno przejezdzajacy samochod zatrzyma sie i zaproponuje zabranie, jesli kierunek sie zgadza. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 25.07.16, 20:07 Tu jest ta wygoda ze w duzych miastach specjalnie dla turystow napisane na jezdni -"look right" lub "look left" ,zeby nie wejsc pod wejsc pod nadjezdzajacy samochod Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Hever Castle ogrody 26.07.16, 06:08 a74-7 napisał: > Tu jest ta wygoda ze w duzych miastach specjalnie dla turystow napisane na jezd > ni -"look right" lub "look left" ,zeby nie wejsc pod wejsc pod nadjezdzajacy sa > mochod No dobra, ale ja jestem przeuczona w dzieciństwie lewuska, do dzisiaj mam blokadę i tak naprawdę jestem oburęczna. Jeżeli ktoś mi mówi, albo czytam, że na prawo, gwarantowane że pojadę na lewo. Nigdy nie wiem, w którą stronę odkręcać słoik, albo przekręcać klucz... zawsze próbuję Anglia nie dla mnie, zginęłabym. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 18:19 Dzis przepiekna pogoda przypomniala mi, ze nie dokonczylam tej wycieczki , nic straconego Odpowiedz Link
m.maska Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 18:34 hahaha... ja chyba przed trzema laty utknelam w Antwerpii opisujac wycieczke po Belgii i jakos wrocic nie moge... a dwa lata temu w Palacu Dozow w Wenecji i tam nadal tkwie - mam nadzieje, ze jeszcze mi sie uda do tego powrocic. No chcialabym jeszcze dokonczyc ostatnia podroz po Wloszech - uffff. Sporo tego - a wciaz tyle ciekawych miejsc przed nami. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:06 dokladnie tak jest ,ledwo skonczymy jedna przygode,nastepna juz czeka pod drzwiami,a dni takie krotkie Odpowiedz Link
m.maska Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 20:56 No i problem tkwi w tym, ze na to co juz obejrzane i przezyte nakladaja sie nowe wrazenia i te sa oczywiscie wazniejsze niz te, ktore juz odeszly w czasie... Kiedys mialam ambicje opisac Barcelone, bo to wspaniale miasto - gdziez tam. Barcelona to rok 2007 a te wczesniejsze wyprawy: Malta, fascynujacy kraj - tam, jak u Was jezdza "odwrotnie" tylko ze maja swietnie zorganizowana siec polaczen autobusowych. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:12 No wiec wracajac do tematu Tuz za fosa z jednej strony Zamku znajduja sie przydomowe ogrody, Tudor Gardens ktore ponoc istnieja od czasu Henryka i Anny.Podzielone na male sekcje troche w nich ziol,troche kwiatkow ,fontanna, piekne miejsca zeby przysiasc i kontemplowac pszczolki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:16 Niebieski Corner Jelenie na rykowisku po angielsku Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:21 Jest nawet zaprojektowany w 1903 ogrod z szachami wycietymi ze zlotego cisu. Stanowi on dekoracje dla przyrzadu astronomicznego ktorego uzywano w czasach Henryka, tylko masko, nie pytaj mnie o detale, bo na gwiOzdach sie nie znam Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:25 Tu piekne cottages w stylu Tudor wybudowane za czasow Lorda Astora . Dzis miesci sie w nich lux hotel,mozna wynajac na wazne uroczystosci Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:30 Tu konczy sie spacer w tamten goracy dzien lipcowy po ogrodach Anne Boleyn,czas wstapic w mury palacowe Najpierw wchodzimy na zwodzony most ( pracuje do dzis) Wkraczamy na malenki ,ale zawsze zamkowy podworzec…. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 21:19 Zabraklo jednego postu : po wejsciu do Zamku zaczely sie schody ;-D Nie wolno bylo robic zdjec; to tak jakby ci ktos zjadl ostatni kes tortu ;-/ nawet nas pilnowali, zeby nic nie pstryknac Po pieciu minutach rozmowy pani kustoszka pozwolila mi cyknac zdjecia z pieterka przez okno. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:36 Dwa zdjecia z okna wykonane drzaca reka na dowod ze bylam w zamku ;-D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 19:59 Hever Castle - Kent Jeszcze inne spojrzenie na ogrody, byc moze o czyms zapomnialam ,,,, Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 20:25 Sypialnia Henryka VIII nie byla zbytnio obszerna,loze pokryte futrzakiem ,ciemno powiedziala bym :klimatycznie ;-D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Hever Castle ogrody 23.08.16, 20:57 Przy sypialni Anny Boleyn znajduje sie malenka kaplica w ktorej modlila sie,spedzala tam wiele godzin,jest to najbardziej intymny pokoj w Zamku.Nie moge znalezc zdjecia z mozliwoscia pokazania go tu. No coz, mam nadzieje ze podobala sie wycieczka Odpowiedz Link