al-szamanka 03.09.17, 12:42 Aktualnie na plaży w Syrii... bawią się. www.pi-news.net/video-strandurlaub-in-syrien/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 14:01 W ubiegłym roku widziałam w necie spot reklamowy zachęcający do spędzenia urlopu w Syrii. Piękne plaże, palmy, drinki - słowem sielanka. Ani słowa, ani jednego kadru z terenów objetych wojną.. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 14:15 Co kto lubi. Jest tyle pięknych miejsc do spędzenia urlopu, że niekoniecznie wybrałabym nasze morze. Drożyzna i co najważniejsze...nie ma gwarancji, że będzie pogoda. Skoro mam wyskoczyć z kasy, to wolałabym zapuścić się gdzieś, gdzie wiem, że nie bede musiała wciagać kurtki na siebie i spoglądać w niebo, czy...wyjrzy słonce, czy nie Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 14:05 Jak napisałem kiedyś. Mazury Kampinos Wisła to są dla mnie najpiękniejsze i najcudowniejsze klimaty. Byłem kiedyś w Grecji i owszem, piękne morze złote plaże Saloniki tętniące życiem. Ale gdy to wszystko zobaczyłem to zapłakałem za Wisłą w Dziekanowie Polskim nie ma jak w domu u siebie naprawdę. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:02 Al. A tak dokładnie to kto tam się bawi ? Oni ? część kraju jest w rękach reżimu Asada. Oni mogą się bawić. Naprawdę nie widzisz poza tymi propagandowymi - prawdziwych obrazków stamtąd ? Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:10 czemu nie chcecie zobaczyć tragedii, która rozgrywa się przy naszym udziale zresztą ? Przecież tam naprawdę giną ludzie. I to w tysiącach. (ps. wybieram pierwsze z brzegu fotki. Niestety, większość jest z dziećmi) Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:11 jeśli uważacie, że ci ludzie się bawią, a Syria to cudny kraj z rajskimi plażami.....to właśnie przestaję wierzyć w człowieka i jakąkolwiek dobrą wolę. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:18 i jeszcze ekskluzywne hotele wokół rajskich plaży. Nic tylko grzać na niezapomniany urlop.... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:23 Lublin 1941 r. Żadnej wojny. Wojna to mit. Sielanka. Wyścigi konne i zawody nad Bystrzycą. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:28 Lublin 1941 r, Nie wiem, po co wciskać kit o jakiejś okupacji. Pełne trybuny rozbawionych widzów. Odpicowany tor wyścigowy. Kwiatki, trawka, koniki. Jaka wojna ?? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:27 Kogucie, jak dobrze pokazałeś, są dwa oblicza Syrii. I pewnie do dzisiaj byłoby tylko to lepsze, gdyby zachód nie wtrącał się w politykę tego i innych krajów i swoją "pomocą" nie umożliwił dżihadistom do rozpętania tej wojny. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:31 Ale nie piszcie, że tam są rajskie plaże. Asad może i ma swoje plaże. Tak jak naziści mieli w okupowanym Lublinie swoje tory wyścigowe, wesołe miasteczka i centra rozrywki. Czy to znaczy, że w Lublinie nie było II wojny ? Dwie przecznice dalej Jest zamek i mordownia. A kilka kilometrów na zachód od zabawy - Majdanek. Tam ludzie nie uciekną, bo Asad wymordował ich tyle samo co ISIS. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:35 Rozmawiałam z wieloma Syryjczykami. Oni tam kochają Assada, bo mieli z nim po prostu dobrze. Darmowa nauka, darmowa służba zdrowia, wysokie dopłaty do mieszkań własnościowych, pomoc młodym małżeństwom, nijakie podatki. Ale Assada obwołano dyktatorem, bo nie chciał dopuścić, aby o jego państwie decydowały ugrupowania (niewielkie zresztą, lecz bardzo fanatyczne) chcące wprowadzić szariat. I teraz masz babo placek. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:41 Al, proszę Cię......zanim wlazło tam ISIS trwała wojna domo z reżimem. A co to reżim to chyba wiesz. Ile ludzi wymordował Asad - można poczytać. Kto kocha Asada ? Jego ludzie ? Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:44 ukochany Asad W swojej polityce wewnętrznej jest znany z lekceważenia praw człowieka, częstych zaburzeń gospodarczych spowodowanych nakładanymi sankcjami i wszechobecnej korupcji. Po wyborze na prezydenta miał przyjąć bardziej liberalne podejście niż jego ojciec. W jednym z wywiadów stwierdził, że widzi demokrację w Syrii jako „narzędzie dla lepszego jutra”. W swojej polityce zagranicznej al-Asad jest zdeklarowanym krytykiem Stanów Zjednoczonych i Izraela[8]. Asad prowadzi politykę zbliżenia z Rosją. Asad podjął też decyzję o wycofaniu wojsk z Libanu po 29-letniej okupacji tego kraju. W czasie wojny domowej w Syrii zdecydował o tłumieniu protestów skierowanych przeciw niemu, co spowodowało eskalację konfliktu i w efekcie śmierć tysięcy osób oraz olbrzymie straty materialne. Oskarżany o wydawanie rozkazów dokonywania zbrodni przeciwko ludzkości. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 15:46 Prezydent Syrii Baszar el-Asad nie zgadza się na stworzenie na terytorium kraju bezpiecznych stref dla uchodźców, za którymi opowiada się administracja prezydenta USA Donalda Trumpa - wynika z opublikowanego w piątek wywiadu Asada dla portalu Yahoo News. Za zorganizowaniem bezpiecznych stref w Syrii opowiadał się też Katar oraz rebelianci walczący z wojskami reżimu Asada. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 16:12 Opierając się na właśnie takich informacjach rozpoczęłam moją pierwszą rozmowę z pewnym Syryjczykiem, ubolewając, że mają tam taki reżim. Oburzył się. Jaki reżim, jaki dyktator! - wołał - to wszystko propaganda zachodu, której zechciało się wprowadzać u nas swoją odmianę demokracji, a wiadomo, że chodziło o ropę. Dla tego Syryjczyka nie ma reżimu tam, gdzie rząd broni kraju przed ugrupowaniami chcącymi ten kraj przejąć i zniszczyć. Zaprzeczył też użyciu broni chemicznej przez Assada, gdyż byłoby to kompletnie kontraproduktywne jeśli chodzi o jego wizerunek na świecie, natomiast dżihad zabija w ten sposób własny naród, aby potem zrzucić winę na Assada. Kogut, oboje wiemy jak funkcjonuje propaganda i manipulacja polityczna. Okazuje się, że nigdy nie jest tak, jak rzeczywiście jest, jesteśmy okłamywani, a korzystają na tym i tak ci, co już wszystko mają i śmieją się w kułak z nas, naiwnych i potulnych w prowadzeniu głuptasów. Dlatego wolę wierzyć wiadomościom z pierwszej ręki, ludziom stamtąd. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 17:22 Dokladnie,identyczne info odbieram czy od Irakijczykow,czy poddanych Kadafiego .... Ludzie z tych krajow nie wspominaja swoich ptzywodcow jako tyranow. Kobiety w Iraku swobodnie mosily mini spodniczki ,a rezim Kadafiego dbal o obywatela i rodzine. To zdanie jest kluczem do sytuacji w rejonie bliskiego wschodu.: "W swojej polityce zagranicznej al-Asad jest zdeklarowanym krytykiem Stanów Zjednoczonych i Izraela[8]." Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 17:29 Islam to pier...na rzeźnia. Tak jest postrzegana w Europie i nikt tego nie zmieni. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 17:41 no,ba ,zeby to wszystko bylo takie proste...... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 18:13 a74-7 napisał: > Dokladnie,identyczne info odbieram czy od Irakijczykow,czy poddanych Kadafiego >To zdanie jest kluczem do sytuacji w rejonie bliskiego wschodu.: > "W swojej polityce zagranicznej al-Asad jest zdeklarowanym krytykiem Stanów Zje > dnoczonych i Izraela[8]." Wg Syryjczyków, w ich kraju było bardzo podobnie jak u Kaddafiego: „Libijczycy nie byli ekstremistycznymi muzułmanami. Te wersety Koranu o zabijaniu niewiernych, które dodał ajatollaha Chomeini, zostały usunięte w Libii przez Kaddafiego. Z tego powodu zresztą nad Kaddafim wisiała fatwa skazująca go na śmierć wydana przez ekstremistycznych radykalnych muzułmanów spoza Libii. Wszystkie religie były w Libii dozwolone. Emancypacja kobiet była zinstytucjonalizowana przez Kaddafiego jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku. Kobiety nie musiały nosić specjalnych ubrań i wszystkie, o ile tylko tego chciały, były wykształcone. Kobiety były lekarzami, prawnikami, ministrami, właścicielkami firm, lub po prostu żonami zajmującymi się domem – w zależności od woli. Połowa krajowego dochodu z ropy naftowej trafiała do społeczeństwa. 1. Cała opieka zdrowotna była darmowa, a jeśli nie można było otrzymać potrzebnej opieki w Libii, można było pojechać w tym celu do dowolnego innego kraju z którymś z członków rodziny i wszystkie koszty i wydatki były w pełni opłacone przez państwo. 2. Szkolnictwo było bezpłatne, łącznie ze stypendiami zagranicznymi. 3. Libijskie pary młode otrzymywał w prezencie od rządu 46 tysięcy dolarów na dobry start. Za swoje pierwsze lokum o powierzchni do 230 m2 płacili 10% swojego dochodu przez 20 lat, po czym mieszkanie przechodziło na ich własność. 4. Benzyna kosztowała 44 centów za galon (ok. 3,8 l). Wszystkie usługi komunalne (prąd, woda, gaz) były darmowe! 5. Jeśli ktoś był głodny i nie miał pieniędzy, szedł do składów żywności, gdzie mógł dostać ryż, mleko, ser, mąkę – i pieniądze na zakup mięsa. 6. Przeciętne wynagrodzenie w Libii było najwyższe w Afryce, wyższe niż w Chinach czy Indiach i wynosiło 15,1. 800 dolarów rocznie. Jeśli ktoś miał średnie wykształcenie i nie mógł znaleźć pracy, do czasu jej znalezienia otrzymywał pieniądze od państwa. Libijczycy byli szczęśliwi. Nie było podatków, jedynie firmy płaciły niewielkie podatki. Rząd dzielił się majątkiem ze swoim narodem, nie było czegoś takiego jak opodatkowanie ludzi w celu wsparcia państwa. W 2008 roku nie było żadnego powodu do rewolucji. Owszem, była garstka niezadowolonych radykalnych islamistów, którzy próbowali narzucić Libii prawo szariatu, ale bez powodzenia, bo stanowili zaledwie znikomy procent społeczeństwa. To z tymi właśnie ludźmi dogadali się wysłannicy NATO i USA.” I tak, w 2011 roku doszło do wybuchu antyrządowych protestów, a za chwilę wojna objęła cały kraj. Rada Bezpieczeństwa ONZ uchwaliła rezolucję 1973, która zezwoliła państwom NATO na interwencję. 19 marca 2011 odbył się „paryski szczyt w sprawie Libii” (z udziałem Polski) po którym lotnictwo i marynarka koalicji państw (Francja, Kanada, Włochy, USA i Wielka Brytania) rozpoczęły ostrzał celów militarnych w okolicach Trypolisu i Misraty. 20 października 2011 roku Mu’ammar Kaddafi został zabity w Syrcie. Dziś Libia jest w ruinie i politycznym chaosie. Grozi jej rozpad na trzy państwa. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 18:40 Bardzo, bardzo warto przeczytać uważnie wywiad z Syryjczykiem w Polsce. Pokrywa się dokładnie z tym, co mówili mi moi syryjscy rozmówcy. www.biznesistyl.pl/ludzie/wywiady/1409_wojna-w-syrii-oczyma-syryjczyka.html Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:46 Al wybacz ale ja tu nie chcę żadnych Syryjczyków. Ja dam kasę pomogę jak mogę ale wiem że jak otworzę drzwi to zwali się tłum którego nie ogarnę. Im nie pomogę i sam zginę. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:47 niech to posłuży za cały komentarz. Ayham Mohsin, Syryjczyk urodzony w Damaszku, od 14 lat związany z Rzeszowem. Absolwentów studiów medycznych w Moskwie, właściciel NZOZ „Ortodent” w Rzeszowie. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:53 i jeszcze to. Facet wyjechał stamtąd jeszcze przed wojną domową. Faktycznie autorytet w sprawie obecnej sytuacji w Syrii. Hmmm. Ale dlaczego po intratnych studiach w Moskwie do Syrii nie wrócił na stałe... ? Żona "zaczęła organizować życie w Polsce" w 1998 r. No i od kiedy muslim słucha baby ? Tak, to bardzo przekonywujący artykuł. Dla faceta ludobójstwo to dobrobyt. Super.... W Moskwie. W 1985 r. zabrakło mi kilku punktów, by dostać się na stomatologię w Damaszku, ale że miałem bardzo dobre wyniki z egzaminu maturalnego, otrzymałem stypendium rządu syryjskiego na studia stomatologiczne, które mogłem podjąć w ówczesnym Związku Radzieckim, NRD, albo w Polsce. Wybrałem uniwersytet w Moskwie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:55 kogucik.2872 napisał: > i jeszcze to. Facet wyjechał stamtąd jeszcze przed wojną domową. Faktycznie aut > orytet w sprawie obecnej sytuacji w Syrii. Hmmm. Ale dlaczego po intratnych stu > diach w Moskwie do Syrii nie wrócił na stałe... ? Żona "zaczęła organizować życ > ie w Polsce" w 1998 r. No i od kiedy muslim słucha baby ? Nie muslim tylko alawita, a to wielka różnica. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:59 przepraszam Cię, jakiej religii odłamem są alawici ? Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:02 Będąc mniejszością wyznaniowo-etniczną, alawici odgrywają szczególną rolę w Syrii po zamachu stanu, zorganizowanym w 1963 przez Komitet Wojskowy partii Baas. Wywodzący się z tej grupy religijnej oficerowie (przede wszystkim Salah Dżadid i Hafiz al-Asad) objęli po przewrocie faktyczną władzę w kraju, utrwaloną jeszcze po drugim zamachu stanu w Syrii. W 1970 Hafiz al-Asad ostatecznie zwyciężył w rywalizacji o władzę w państwie i rządził Syrią w sposób autorytarny do śmierci w 2000. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:58 ale tak. Warto ten wywiad przeczytać do końca. Zachód się boi, bo straty byłyby ogromne. Jeżeli przez 10 lat stracili w Iraku 5 tys. żołnierzy, to w Syrii tę samą liczbę stracą w dwa miesiące. Uzbrojonych partyzantów jest 160 rys., wojska syryjskiego - 400 tys. Kiedy byłem ostatnio w Syrii, rozmawiałem z tamtejszym oficerem. Powiedział: „nawet jak Baszar nie będzie chciał walczyć, to my będziemy walczyć. Mamy kilkadziesiąt tysięcy rakiet, użyjemy ich”. I tego właśnie boi się Zachód. Jeżeli rakiety polecą w naszą stronę, będzie to oznaczało, że został na nas wydany wyrok. Nie możemy czekać, jak w Iraku. Musimy się bronić. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:15 kogucik.2872 napisał: > ale tak. Warto ten wywiad przeczytać do końca. > > Zachód się boi, bo straty byłyby ogromne. Jeżeli przez 10 lat stracili w Iraku > 5 tys. żołnierzy, to w Syrii tę samą liczbę stracą w dwa miesiące. Uzbrojonych > partyzantów jest 160 rys., wojska syryjskiego - 400 tys. Kiedy byłem ostatnio w > Syrii, rozmawiałem z tamtejszym oficerem. Powiedział: „nawet jak Baszar nie bę > dzie chciał walczyć, to my będziemy walczyć. Mamy kilkadziesiąt tysięcy rakiet, > użyjemy ich”. I tego właśnie boi się Zachód. Jeżeli rakiety polecą w naszą str > onę, będzie to oznaczało, że został na nas wydany wyrok. Nie możemy czekać, jak > w Iraku. Musimy się bronić. Myślisz, że to złe, gdy państwo się broni przed agresją z zewnątrz? Zobacz co zachód zrobił z Kaddafim. Zabili go i teraz Libia leży w ruinie. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:36 ależ ja od zawsze o tym mówię ! ponosimy konsekwencje NASZEJ ingerencji w kraje arabskie. Naszej - bo nasze wojska i bomby zapewniają im bombową zabawę na tych rajskich plażach. Dlatego rozumiem ludzi, którzy stamtąd uciekają. Niedawno pisałem o Libii, która przez lata była rajem min dla pracujących na kontraktach Polaków. I pisałem, że dziś, "dzięki" ingerencji jakże cywilizowanego zachodu - Libia stała się krajem zdegenerowanym, zniszczonym, azylem dla wszelkiej maści bandziorów. Powstrzymajmy nasze rządy przed ingerencją na obcych terytoriach, to przestaniemy się bać odwetu. Zdjęcia, które dziś wstawiłem jednoznacznie pokazują, że bombardowane są dzielnice mieszkalne, a nie jak twierdzą - wojskowe siedziby islamistów. Rebelia w Syrii powstała przed okupacją ISIS. Ludzie powstali przeciwko Asadowi nie bez powodu. I dziś zachód wspiera rebeliantów, bo przesz my walczymy z reżimami, Ruscy wspierają Asada. Ale tam oprócz rebeliantów i popleczników Asada żyli zwykli mieszkańcy. Teraz żyje się im wręcz bombowo. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:37 chciałem tylko zauważyć, że cytowany Syryjczyk mówi o rakietach skierowanych min na nas. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 19:54 kogucik.2872 napisał: > niech to posłuży za cały komentarz. > > Ayham Mohsin, Syryjczyk urodzony w Damaszku, od 14 lat związany z Rzeszowem > . Absolwentów studiów medycznych w Moskwie, właściciel NZOZ „Ortodent” w Rz > eszowie. A co w tym złego. Moi rozmówcy nie studiowali w Moskwie, a mówili tak samo. To komu wierzyć, naocznym świadkom, czy politycznej manipulacji? Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:06 Pisząc o plażach posiłkowałam się z spotem, który był reklamą wakacji w Syrii /net/ W zamieszczonym wywiadzie czytamy "Od 1999 r. jeżdżę tam co roku i spędzam tam z rodziną miesiąc w lecie i miesiąc w zimie." hm...ale wywiad jest...z 2013 roku... czy jest az tak wiarygodny w takim razie i..na czasie? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:11 rudka-a napisała: > Pisząc o plażach posiłkowałam się z spotem, który był reklamą wakacji w Syrii / > net/ > W zamieszczonym wywiadzie czytamy > "Od 1999 r. jeżdżę tam co roku i spędzam tam z rodziną miesiąc w lecie i miesią > c w zimie." > hm...ale wywiad jest...z 2013 roku... > czy jest az tak wiarygodny w takim razie i..na czasie? Sadzę, że tak. Na początku lata znajomy Syryjczyk twierdził, że jeździ tam do rodziny co kwartał. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:39 Al, ja przeczytałem cały ten wywiad.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:49 kogucik.2872 napisał: > Al, ja przeczytałem cały ten wywiad.... To dobrze Słuchaj, Kogucie, nie ma co udowadniać sobie nawzajem, bo i tak pozostaniemy przy swoim. Dla mnie moi rozmówcy, rdzenni Syryjczycy, którzy wiedzą z pierwszej ręki jak jest naprawdę, są po prostu wiarygodni. Ani Ty w Syrii nie byłeś, ani ja, a że jesteśmy poddawani ciągłej propagandzie też wiesz - przekonałam się, że nie należy jej wierzyć, gdyż jest zawsze na usługach wielkich grup interesu i wszystko wykręci tak, aby się opłacało. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:53 to jedź na wakacje na te rajskie plaże syryjskie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:58 kogucik.2872 napisał: > to jedź na wakacje na te rajskie plaże syryjskie. > Plaże mnie nie interesują. I mówiąc szczerze nigdy mnie w tamte strony nie ciągnęło. Znajoma namawiała mnie kiedyś na Iran, odmówiłam. Pojechała, a potem narzekała, że nie mogła wyjść z autobusu bez długiej sukmany i opatulona chustą. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:06 reżimy takie jak Asada potrafią zadbać o image - paczcie paczcie, pod moją opieką ludzie się bosko bawią na plaży. Cudne miejsce na wypoczynek. To dokładnie to samo, co wcześniej pokazałem na przykładzie okupacji Niemiec w Lublinie. Tak na zdrowy rozum i rozsądek - jaki normalny przywódca kraju pokazuje takie cudne beztroskie obrazki, kiedy kilka kilometrów dalej na domy spadają bomby, a okupant (ISIS) morduje cywilów na setki ? ja wiem, Wy odpowiedzcie sobie na to same. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:11 No, i to jest wk...urzające.. my jedziemy do nich, to musimy sie dostosować do ichnich zwyczajów, zachowań ale jak oni do nas przyjeżdzają, to cuda na kiju sie dzieją, kiedy trzeba ze szmat i chusteczki wyskoczyć... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:14 jak kobieta jedzie z wizytą do papieża - obojętnie na wyznanie kobiety - obowiązuję idiotyczny czarny strój z woalem na twarzy. Jakież to wkurzające.....!!! wystarczy zapamiętać, że jedne kultury opierają się na prawie świeckim, inne na wyznaniowym. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 04.09.17, 06:26 kogucik.2872 napisał: > jak kobieta jedzie z wizytą do papieża - obojętnie na wyznanie kobiety - obowią > zuję idiotyczny czarny strój z woalem na twarzy. Jakież to wkurzające.....!!! > wystarczy zapamiętać, że jedne kultury opierają się na prawie świeckim, inne na > wyznaniowym. Niby obowiązuje, ale sporo kobiet odbyło wizytę bez tych woalek (bo to jest decyzja indywidualna) i nikt ich za to za karę nie wychłostał ani nie zgwałcił. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 04.09.17, 09:57 Raisa Gorbaczowa ubrana była w czerwoną kieckę, żona Blair'a w białą. Welon z głowy nie spadł z tego powodu... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Urlop w Syrii 04.09.17, 11:26 Przecież te dywagacje nie mają najmniejszego sensu. Pier.....ne media roztrząsają temat a ludzie dostają amoku i bieżączki co mnie obchodzi co kto założył mam to głęboko bo to osobista sprawa każdego także żony Prezydenta. Mnie bardziej obchodzi czy ryba będzie brała albo czy grzyby będą a nie jaką kieckę założy Prezydentowa. Nomen omen Pierwsza Dama USA jest oki laseczką i jest Słowianką Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:55 zdjęcia z Syrii nie są fotomontażem. Liczby też nie. Tylko Ruscy zrzucili na Syrię 90 tys bomb. A są tam też Amerykanie, Francuzi, Niemcy, Hiszpanie itd. I to nie propaganda, tylko realia. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:56 Czemu Twoi rozmówcy, rdzenni Syryjczycy, są .........................Twoimi rozmówcami, a nie mieszkańcami boskiej Syrii ? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:07 kogucik.2872 napisał: > Czemu Twoi rozmówcy, rdzenni Syryjczycy, są .........................Twoimi roz > mówcami, a nie mieszkańcami boskiej Syrii ? > Tak samo, jak ja nie jestem mieszkanką Polski Żyją tu od wielu, wielu lat, ale jak wspomniałam, bardzo często odwiedzają swoje rodziny... więc są doskonale zorientowani jak tam jest. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:09 skoro żyją tam od wielu lat - to co wiedzą o wojnie ? Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:42 Z tego, co doczytałam mimo, ze ziemia pachnie krwia i prochem wielu decyduje sie na pozostanie w ojczyźnie.... a to prezydent...bez ochroniarzy - niespodziewanie wizytuje targ w Damaszku! Widać, nie po raz pierwszy, że faktycznie większość Syryjczyków widzi w Assadzie obrońcę i gwaranta pokoju. www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=QF9RkrIht1M jednym zdaniem - wojna, to wielki biznes kosztem niewinnych istnień ludzkich. Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:44 z tym, że jedni używają rozumu, inni wolą propagandę. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:56 dlatego w moim pierwszym komentarzu napisałam " Ani słowa, ani jednego kadru z terenów objetych wojną.." Syryjczycy mogą jeździć na wakacje...jadą do siebie... ale nie wyobrażam sobie urlopu, wiedząc, ze 200, czy 300 km od tych nieszczęsnych plaż, które wspomniałam ludzie cierpią... absolutnie nie neguję tego, co napisałeś... przytaczam tylko wyrywkowe komentarze, które podawane są do wiad publicznej... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 20:52 bo skoro Asad taki boski jest, to czemu nie stworzył stref bezpieczeństwa dla uchodźców, z obszarów objętych wojną ? Czemu kategorycznie w swej boskości odmówił ochrony swoim "poddanym" ? zadziwiające.... Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:03 Za zorganizowaniem bezpiecznych stref w Syrii opowiadał się też Katar oraz rebelianci walczący z wojskami reżimu Asada. "To nierealny pomysł. (...) Bardziej opłacalne, praktyczne i tańsze jest zaprowadzenie stabilności niż tworzenie stref bezpieczeństwa" - ocenił Asad. Dodał jednocześnie, że takie miejsca stanowiłyby cel dla ataków rebeliantów. Pomysłu stref bezpieczeństwa w Syrii nie popiera również ONZ. Jej zdaniem w kraju tym nie ma obecnie odpowiednich warunków, ponieważ toczą się tam nadal walki. no i juz wszystko wiadomo... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:08 aaaaaaaaaa czyli jednak tam twa wojna ?i nie ma miejsc bezpiecznych ? Samo ONZ to potwierdziło. No a na tych boskich plażach ? ONZ nie było, czy jak ? Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:10 I czemu żyją tam, a nie w Syrii, gdzie jest tak super pod rządami Asada ? Po co emigrowali, skoro tam mieli warunki idealne ? Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:38 znalazłam www.fly4free.pl/wczasy-pod-palmami-tuz-przy-linii-frontu-syria-zacheca-turystow-do-swojego-kurortu/ spot wypuszczony przez Ministerstwo Turystyki... Odpowiedz Link
kogucik.2872 Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:40 oj. a wszelkie ministerstwa to chyba piaskownica Asada. Czyli .......................... paczcie paczcie, pod moją opieką ludzie się bosko bawią na plaży. Cudne miejsce na wypoczynek. To dokładnie to samo, co wcześniej pokazałem na przykładzie okupacji Niemiec w Lublinie. Tak na zdrowy rozum i rozsądek - jaki normalny przywódca kraju pokazuje takie cudne beztroskie obrazki, kiedy kilka kilometrów dalej na domy spadają bomby, a okupant (ISIS) morduje cywilów na setki ?............................ Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 21:54 Czyli napiszę to, co nalezy napisać propaganda.... i zapytam troche ironicznie... co zwiedzają...ruiny? trochę, a nawet bardzo ekstremalne wakacje Odpowiedz Link
rudka-a Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 23:59 to tak na marginesie |www.przewodniki24.pl/turystyka-wojenna/ Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop w Syrii 04.09.17, 18:09 rudka-a napisała: > znalazłam > > www.fly4free.pl/wczasy-pod-palmami-tuz-przy-linii-frontu-syria-zacheca-turystow-do-swojego-kurortu/ > spot wypuszczony przez Ministerstwo Turystyki... Uciekający przed wojną jadą na urlop tam gdzie wojna? pikio.pl/niemcy-uchodzcy-na-wakacje-jezdza-do-krajow-z-ktorych-uciekli-urzednicy-maja-milczec/ "okropny" musi być ten urlop pod bombami,jacyś masochiści? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop w Syrii 05.09.17, 04:44 rena-ta49 napisała: > rudka-a napisała: > > > znalazłam > > > > www.fly4free.pl/wczasy-pod-palmami-tuz-przy-linii-frontu-syria-zacheca-turystow-do-swojego-kurortu/ > > spot wypuszczony przez Ministerstwo Turystyki... > > > Uciekający przed wojną jadą na urlop tam gdzie wojna? > pikio.pl/niemcy-uchodzcy-na-wakacje-jezdza-do-krajow-z-ktorych-uciekli-urzednicy-maja-milczec/ > "okropny" musi być ten urlop pod bombami,jacyś masochiści? > I zeby nie bylo, ze to zmyslone info. Tu sie o tym pisze, a ludzie sie zastanawiaja, dlaczego uchodzcy jada tam skad uciekli przed przesladowaniem. Niemcy chca takim odbierac prawo azylu. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 18:01 al-szamanka napisała: > Kogut, oboje wiemy jak funkcjonuje propaganda i manipulacja polityczna. Okazuje > się, że nigdy nie jest tak, jak rzeczywiście jest, jesteśmy okłamywani, a korz > ystają na tym i tak ci, co już wszystko mają i śmieją się w kułak z nas, naiwny > ch i potulnych w prowadzeniu głuptasów. > Dlatego wolę wierzyć wiadomościom z pierwszej ręki, ludziom stamtąd. > Jesli przecietny Niemiec bedzie sie opieral na informacjach jakie przekazuja media na temat Polski, to bedzie sie bal przyjechac do Polski: faszyzm, terror, brak demokracji... Odpowiedz Link
leziox Re: Urlop w Syrii 03.09.17, 18:17 No, a jak w Polsce samochody kradną, mein Herr... Itd. Najczęściej i najwięcej do powiedzenia mają na temat Polski ci Niemcy(oraz naturalnie inne nacje) które nigdy w naszym kraju nie były. A powiedzieć dla sensacji można wszystko. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Urlop w Syrii 07.09.17, 19:50 . Ks. Cisło z Syrii: "Dlaczego nikt z UE nie mówi o pokoju w Syrii? Bo robi się brudne interesy na broni i ropie" Odpowiedz Link
a74-7 Re: Urlop w Syrii 07.09.17, 19:51 wpolityce.pl/swiat/356704-nasz-wywiad-ks-cislo-z-syrii-dlaczego-nikt-z-ue-nie-mowi-o-pokoju-w-syrii-bo-robi-sie-brudne-interesy-na-broni-i-ropie Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop w Syrii 07.09.17, 19:58 Wlasnie wczoraj ogladalam rozmowe z jakims specem od Bliskiego Wschodu w austriackiej telewizji ORF, mowil tak niewygodne rzeczy, ze prowadzacy usilowali za wszelka cene rozmowe zakonczyc, ale im sie to nie udalo.... miedzy innymi powiedzial jak doszlo do wojny w Syrii, Assad sprzeciwil sie planom rurociagu, ktory mialby byc prowadzony przez Syrie... zainteresowani: Arabia Saudyjska i USA... a teraz kiedy we wschodniej czesci Aleppo przebywaja wylacznie bojownicy ISIS, ONZ zada rezolucji o ochronie tych wlasnie terenow, dlaczego? zeby zapewnic im bezpieczny odwrot. Odpowiedz Link