Dodaj do ulubionych

Maneki-Neko

19.11.17, 19:38
Poszukuje odpowiedniego na upominek... nie jest latwo smile

https://fs1.directupload.net/images/user/171119/7lnmkcrl.gif
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 19:40
      Po pierwsze nie moze byc zloty, nie ma byc z plastiku i lapka ma byc nieruchoma, najlepiej z ceramiki... pytanie teraz: lewa lapka czy prawa w gorze?
      • a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:14
        Prawa w gorze - szczescie dla domu ,lewa w biznesie,ponoc.
        Poszukaj moze na ebay czy amazon .
        Albo jakis japonski sklep online.
        Dlaczego nie zloty? Zloty ponoc to kolor szczescia i obfitosci dla posiadacza kotka big_grin
        • al-szamanka Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:43
          a74-7 napisał:

> Prawa w gorze - szczescie dla domu ,lewa w biznesie,ponoc.
          > Poszukaj moze na ebay czy amazon .
          > Albo jakis japonski sklep online.
          > Dlaczego nie zloty? Zloty ponoc to kolor szczescia i obfitosci dla posiadacza
          > kotka :
          -D

O rany, teraz wszystko rozumiem. Dostałam raz złotego od moich Chińczyków, zawadzał, wiec go albo wyrzuciłam, albo dałam jakiemuś Klientowi... i teraz szczęście mnie opuściło, nie mogę wygrać milionów w totka.
          • a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 20:59
            Ha, Chinczycy to bardzo zabobonny i wierzacy w rozniaste amulety przynoszace szczescie i zdrowie narodek.big_grin big_grin
            W styczniu czy na poczatku lutego mamy Chinski Nowy Rok, polki uginaja sie od takich takiego "badziewia" roznych malutkich srednich i wielkich zazwyczaj czerwonego i zlotego koloru ...
            • m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 22:08
              Ale to oprocz lapki w gorze, musi byc odpowiednia plamka na lapce, i jeszcze odpowiednia monetka (koban) z odpowiednim napisem... toz to musi spelniac wiecej warunkow niz nowoczesny samochod.
              • a74-7 Re: Maneki-Neko 19.11.17, 23:05
                oj tam, oj tam , lepiej kup bilet do Japonii, to se prezent sama/sam wybierze smile
                • m.maska Re: Maneki-Neko 19.11.17, 23:33
                  a74-7 napisał:

> oj tam, oj tam , lepiej kup bilet do Japonii, to se prezent sama/sam wybierze :
                  > -)

No ja sobie wyobrazam... smile
                  Pokazalam dzisiaj maila, ktorego dostalam od mojego japonskiego przyjaciela... pogrywa sobie ze mna wink wie, ze kiedys mialam zapedy do nauki i nawet udalo mi sie przebrnac przez ichnie alfabety i ciutke pojecia mialam jak one funkcjonuja, zapewne jednak nie zauwazyl, ze od kilku lat piszemy po angielsku bo ostatnio dostalam takiego maila:
                  どもありがとーーは

どうも ありがとう

が 正しいです

z pomoca wujka gugla i translatora doszlam do wniosku, ze rozpoczela sie nauka jezyka i ze chyba popelnilam blad:

Dziękuję bardzo

Dziękuję bardzo

Jest poprawny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka