jooasiaa 01.02.07, 21:01 Czytałam je nałogowo -Kajko i kokosz -Tytus Romek I Atomek I wele innych Czytaliscie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedzoslaw Re: Komiksy:) 05.02.07, 16:31 Owszem, mój nick ma nawet komiksowy (Tytusy) rodowód. Sęk tylko w tym, że te wymienione przez Ciebie komiksy przeżywały swój wzlot w latach 80-tych. W latach 90-tych Tytusy trochę straciły na pomysłowośc, zaś Kajko i Kokosz przestali się ukazywać. Odpowiedz Link
internetauta Re: Komiksy:) 06.02.07, 20:59 Ekhm, gdyby nie Tytus to zapewne nie poznałbym Jedzosława :] Zaś teraz mi się przypomniało, że mój nick... przecież też od Tytusa się wziął! W Księdze XXVIII [najprawdopodobniej] na jednej z kart tytułowych Tytus pozdrawia wszystkich, jak się wyraził, INTERNET-autów. I rzeczywiście, tym kierowałem się wymyślając sobie nick. Odpowiedz Link
katikot Re: Komiksy:) 20.04.07, 21:37 Też czytałam Kajka i Kokosza, Tytusa, Na co dybie w wielorybie czubek nosa Eskimosa, Dawid i Sandy, Thorgal, Kleks (ale to chyba jeszcze lata 80. były), Figurki z Tilos... Miłość do komiksów została mi do tej pory Odpowiedz Link
minstrelboy Re: Komiksy:) 27.04.07, 14:48 Komiksy z tamtych czasów to przede wszystkim dwie kwestie - rozkwit wydawnictwa TM-SEMIC oraz THORGAL. To pierwsze to głównie dzieła powstałe w uniwersum MARVELA ( Spiderman, Punisher, X-men itd) oraz w DC Comics ( tu rządzli BATman i Superman). Zbierałem maniacko wszystkie te wydawnictwa - potem posprzedawałem - może trochę żal tego. Natomiast Thorgal był moim ulubieńcem, niestety po latach trochę już mniej mi się podoba. Lata 90 są niestety okresem żałoby jeżli chodzi o Tytusa - nowy system nie przysłuzył się mojemu ukochanemu bohatreowi - wyraxnie widać pęknięcie po Księdze nr 18 ( rok 1988 ), w której się uplastyczniał. Potem to już nie było to.... szkoda. Odpowiedz Link
chomsky Re: Komiksy:) 12.07.07, 15:33 Zgadzam się co do TM-SEMIC [pamiętam, że za ileś tam kuponów przesyłali naklejki, czapeczki itd.] i Thorgala. Z polskiej działki chyba "Nowa Fantastyka" firmowała co jakiś czas komiksy Polcha [Funky Koval], a KAW chyba wydawała różne przygodowe - miałam "Dziedzictwo Inków" [na podst. Maya], "Ostatniego Mohikanina" i jeszcze jakiś marynistyczny. A, no i nieśmiertelny Baranowski z Profesorkiem Nerwosolkiem i Entomologią! Nb. ciekawe, ile kolekcjoner da mi dzisiaj za oryginalne wydanie "Wyspy wśród lodów" wydane przez KAW?;p Odpowiedz Link
aiczka Re: Komiksy:) 31.01.08, 16:59 > Komiksy z tamtych czasów to przede wszystkim dwie kwestie - rozkwit wydawnictwa > > TM-SEMIC oraz THORGAL. A w drugiej połowie dekady wkroczyła manga z "Czarodziejką z Księżyca" oraz "Aż do nieba. Tajemnicza historia Polski"* na czele ^_^. Zaraz za nimi postępowały "Akira" i "Neon Genesis Evangelion". Widziałam też tragicznej jakości wydanie "Appleseed", ale tylko trzeci zeszyt ^_^. * Historia zniknięcia Polski z mapy Europy autorstwa Riyoko Ikedy ^_^ Odpowiedz Link
smiglostopy Re: Komiksy:) 04.05.07, 20:49 a pamietacie taki super komiks pt "szninkiel"? Odpowiedz Link
doom_patrol Re: Komiksy:) 07.08.07, 10:32 Jasne i kultowe dwie strony, gdzie główny bohater wydobywa przepowiednię z pięknej wróżki... hi hi hi... wtajemniczeni wiedzą o co chodzi Odpowiedz Link
pizza_adoloran większość wymienionych tu komiksów to lata 80 07.08.07, 19:05 W latach 90 chyba powoli wchodziły komiksy licencyjne, niestety, a polski komiks autorski zamarł nieco. Teraz się dopiero odradza, o czym świadczą osobne sklepy z komiksami tudzież spore stoiska w księgarniach i dużo polskich tytułów. Odpowiedz Link
dondlugi Re: większość wymienionych tu komiksów to lata 80 24.11.07, 12:54 pamiętam komiks "profesorka,antresolka i parasolka" Odpowiedz Link
pizza_adoloran korekta 25.12.07, 12:39 dondlugi napisał: > pamiętam komiks "profesorka,antresolka i parasolka" To chyba nie tak pamiętasz. Zapewne chodzi Ci o "Antresolka Profesorka Nerwosolka" Tadeusza Baranowskiego. Lata 80 również, najpierw drukowany w "Świecie Młodych" a potem wypuszczony jako książka. Mam do dziś. Odpowiedz Link
dondlugi Re: korekta 26.12.07, 18:58 o przepraszam za pomylke czas robi swoje.Masz racje! Odpowiedz Link
makbrajd Re: Komiksy:) 31.01.08, 18:47 doom_patrol napisał: > Jasne i kultowe dwie strony, gdzie główny bohater wydobywa > przepowiednię z pięknej wróżki... hi hi hi... > > wtajemniczeni wiedzą o co chodzi tak Odpowiedz Link