a74-7 26.06.21, 12:33 przebiegnijmy sie boso po piasku....innej cywilizacji.. AlUla. Saudi Arabia’s hidden gem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Inny Swiat 26.06.21, 13:06 Super... wole jednak ogladac to na ekranie niz odczuwac te goraczke, jaka tam panuje. Ale widoki wsapaniale. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 26.06.21, 15:55 A ja nwet bym sie poswiecila i mimo goraczki chciala obejrzec, gdyby... no wlasnie, gdyby - tamtych stron po prostu sie boje, bo nie wiadomo czy spoza najblizej skalki nie wypadnie jakis sniady z maczeta. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Inny Swiat 26.06.21, 20:57 al-szamanka napisała: > A ja nwet bym sie poswiecila i mimo goraczki chciala obejrzec, gdyby... no wlas > nie, gdyby - tamtych stron po prostu sie boje, bo nie wiadomo czy spoza najbliz > ej skalki nie wypadnie jakis sniady z maczeta. > Podzielam Twoje obawy,też nigdy sie tam nie wybiorę. Preferuję jednak Europę. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 05.07.21, 19:39 Ten filmik wlasciwie powinno ogladac sie od konca Londyn jest wielki , ale przy rozmachu tego projektu mozna go spokojnie schowac do kieszeni ;-D Guangzhou spacerkiem , nie grozi nam zwichniecie stopy i pierwsza pomoc wiadomo czyja ...;D Kiedy jezdzilam z corka do Warszawy ( od 1,5 do chyba 15 roku zycia ) powiedziala kiedys : -mum, bardzo mi sie tu podoba ,ulice sa szerokie i place wielkie... Londyn budowany byl i jest chaotycznie, ciasno na wyspie....to kazde dziecko zauwazy. China ma tu wyjatkowo duzo miejsca na rozmach .....przy ponad 15 milionach ludzi to megacity. No wiec spacerkiem Night Walk In Guangzhou Tianhe District | The Best Skyline Of Guangzhou | Version 2.0 | 广州 | 天河区 Niech ktos wspomni chinski badziew,no ... swiatla tez nie oszczedzaja ... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 05.07.21, 20:03 I nie swiatelka sa dla mnie tu atrakcja , ale przemyslany plan podobny do miasta liniowego - zielen na gorze, handlowa czesc pod ziemia , komunikacja tez ciekawie rozwiazana . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 05.07.21, 20:46 a74-7 napisał: > I nie swiatelka sa dla mnie tu atrakcja , ale przemyslany plan podobny do mias > ta liniowego - zielen na gorze, handlowa czesc pod ziemia , komunikacja tez cie > kawie rozwiazana . A mnie taki świat przeraża. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 05.07.21, 21:39 Mnie nie , lubie bladzic w nowosciach . Zalaczam stary swiat wobec tego , teraz chyba najlepszy czas na doglebne zwiedzanie ,bo malo turystow Walking In The Forbidden City | The Architecture Masterpiece of China | 4K HDR | 北京 | 故宫博物院 | 紫禁城 Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 21.07.21, 01:16 al-szamanka napisała: > A to cudowne > > Budowali te cuda, ale to co dzisiaj my mozemy podziwiac pociagnelo za soba tysiace ludzkich istnien. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 14.07.21, 16:21 Jest takie miasto....Black Rock City Black Rock City. The most unusual town on Earth. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 20.07.21, 18:30 Przypomnijmy Stary Swiat Ancient Monuments of Egypt in 4K Ultra HD Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 20.07.21, 20:30 W pieknych okolicznosciach przyrody... Tam ze starym raczej nie dotrzemy , za duzo schodow Syn kolezanki opowiadal nam o tej wyprawie ... Machu Picchu, Peru in 4K Ultra HD Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 21.07.21, 01:18 Oj tak... wspaniale te budowle, niezwykle i tak naprawde wciaz nie do konca odkryte. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 06.08.21, 20:58 tylko ostroznie... 华山 Hua Shan Cliffside Plank Walk Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 06.08.21, 21:24 a74-7 napisał: > tylko ostroznie... Nie dla mnie, mam niesamowity lek wysokosci. Pamietam jazde do Andorry: droga o szerokosci 2m (tak to odczuwalam), z jednej strony skaly, z drugiej przepasc i co 100 metrow nisze w skale, aby samochod mogl tam przycupnac i dac przejazd temu z naprzeciwka... chyba mdlalam co zakręt... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 28.09.21, 10:49 Żydowska dzielnica Nowego Jorku - Spacerkiem przez Boro Park | Tajemniczy Świat Żydów Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 09.11.21, 17:11 Mechaniczna poezja .... STRANDBEEST EVOLUTION 2017 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 11.01.22, 15:00 Zagubmy sie w bibliotece ..... 10 Magnificent Historical Libraries Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 11.01.22, 15:18 Bylysmy w Joaninie(Coimbra), bylysmy w Mafra - dodalabym jeszcze St.Gallen ale czytalam o wspanialej biliotece w Admont, podobno najwieksza na swiecie, ale... z tych juz wczesniej ogladanych i tak uwazam, ze najpiekniejsza jest Joanina. Admont Bibliothek 2017 Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 11.01.22, 15:22 Biblioteca Joanina nie ma okien, w zwiazku z tym cale sciany sa zabudowane ksiazkami. Sklada sie z trzech sal, kazda w innym kolorze: ozdoby sa czarne, czerwone i zielone no i Joanina jest jeszcze pod innym wzgledem wyjatkowa - tam hoduje sie nietoperze, ktore dbaja o to zeby nie zaplataly sie tam zadne robaczki. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 11.01.22, 18:09 m.maska napisała: > Biblioteca Joanina nie ma okien, w zwiazku z tym cale sciany sa zabudowa > ne ksiazkami. Sklada sie z trzech sal, kazda w innym kolorze: ozdoby sa czarne, > czerwone i zielone no i Joanina jest jeszcze pod innym wzgledem wyjatkowa - ta > m hoduje sie nietoperze, ktore dbaja o to zeby nie zaplataly sie tam zadne roba > czki. Ale zadnego nie widzialysmy, chociaz zapewniano nas, ze sa. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 16.01.22, 20:33 Dubaj fascynuje mnie od zawsze ,takie poletko doswiadczalne dla architektow DUBAI, United Arab Emirates In 8K ULTRA HD HDR 60 FPS. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 18.01.22, 17:46 Sagrada Familia: To wejscie przypomina mi kiedy bawiace sie w piasku dzieci nad brzegiem morza nakladaja lapka na budowany zamek z piasku kolejna garsc mokrego budulca ( oczywiscie piasku i ociekajacej wody morskiej...) Podobny efekt , mysle ze Gaudi tez wrocil do dziecinstwa mysla Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 18.01.22, 17:47 I widelko : SAGRADA FAMILIA (Barcelona, Spain) | Full tour in 4K Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Inny Swiat 18.01.22, 18:48 a74-7 napisał: > I widelko : Niezmiennie zachwyca to cudo. Fajnie jest sobie przypomnieć. Byłam bardzo dawno,chyba 2004 rok. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 18.01.22, 22:47 rena-ta49 napisała: > a74-7 napisał: > > > I widelko : > > Niezmiennie zachwyca to cudo. > Fajnie jest sobie przypomnieć. Byłam bardzo dawno,chyba 2004 rok. Ja w 1985, albo 86- to byl niesamowity widok. I ciagle jeszcze w budowie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 23.01.22, 14:31 Wychodzi na to, ze ja bylam tam ostatnia z Was - w 2007 - i wtedy mialam mocne postanowienie zeby wjechac winda na gore... juz nawet zazylam procha, bo bez prochow nie dalabym rady - a tu okazalo sie, ze tego dnia wiatr byl zbyt silny i winda na gore nie jezdzila. Chodzilo wtedy o to, ze te wieze sobie tak staly, ale ogladalam wideo, ktore ktos wczesniej umiescil w sieci, i tam w srodku ziala jeszcze dziura. Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 23.01.22, 14:40 uuuups, a wlasnie, ze nie, bo to A74 byla kilka lat temu na wypadzie w Barcelonie.... Chcialabym tam wrocic i mimo, ze Barcelone zwiedzalam dwa tygodnie a po powrocie leczylam odciski na stopach, chcialabym tam wrocic i obejrzec jeszcze raz to wszystko co wtedy a moze i wiecej, bo np. Palau Güell byl wtedy w renowacji i nie bylo zwiedzania... wtedy to jeszcze Park Güell mozna bylo ogladac za frico - kto zdazyl przed pandemia to jeszcze zobaczyl... a tu prosze bardzo Barcelona - miasto uporzadkowane Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 23.01.22, 14:43 W Barcelonie fascynowaly mnie te budynki narozne na skrzyzowaniach wykoncypowane tak, zeby narozniki nie zaslanialy widocznosci, chociaz przeciez byly budowane zanim pojawily sie samochody i znaki stopu na skrzyzowaniach. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 23.01.22, 13:02 pozyczylam z netu . Woal z ..... marmuru ...... Czy nie piekne i genialne ? Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 23.01.22, 14:26 a74-7 napisał: > pozyczylam z netu . > Woal z ..... marmuru ...... > Czy nie piekne i genialne ? > A tak mi sie wlasnie wydawalo, ze podobna rzezbe, zawoalowanej kobiety widzialam podczas mojej wycieczki do Drezna, w Zwingerze... oto ona... troche niefortunnie ten woal splywa z nosa - no ale w naturze wlasnie tak by to wygladalo... Antonio Corradini - Wenecja 1688-1752 Neapol - Zawoalowana kobieta ok. 1720 Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 23.01.22, 14:47 Az dziw, ze czlowiek zwiedza muzeum, oglada tysiace obiektow a mimo to potrafi w pamieci odnalezc miejsca gdzie widzial ten czy inny eksponat. Mogloby sie wydawac, ze to obejrzane gdzies tam zlewa sie w calosc, a jednak nie. Bez trudu wsrod swoich kilku tysiecy fotografii odnalazlam wlasnie te rzezbe. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 23.01.22, 21:52 a74-7 napisał: > pozyczylam z netu . > Woal z ..... marmuru ...... > Czy nie piekne i genialne ? > Podziwiam taki talent... wydobyć z kamienia zwiewność. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Inny Swiat 24.01.22, 17:42 Ale żeby woal z marmuru to trzeba być Mistrzem. Coś niesamowitego! Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 24.08.23, 15:01 a74-7 napisał: > pozyczylam z netu . > Woal z ..... marmuru ...... > Czy nie piekne i genialne ? > Ja tez pozyczam z netu: Francesco Queirolo potrzebowal siedmiu lat do stworzenia tej rzezby, siec jest rowniez z marmuru, jakkolwiek nieprawdopodobnie wyglada. Neapel, Sankt Severus Kapelle Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 24.08.23, 17:43 Jak naturalnie wyglada ta siec .Takich artystow juz chyba nie bedzie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 06.08.22, 17:32 A to cudo otwieralo Miedzynarodowe igrzyska sportowe w Birmingham Commonwealth Birmingham Bull. Amazing Mechanical Bull in Action To chyba mial byc biblijny cielec ..... Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 06.08.22, 17:56 Miejmy nadzieje, ze tam gdzies na karku mial panele sloneczne, bo chyba nie wykorzystywano pradu - taka strata. Stawiaja takie cos, po to tylko zeby potem ograniczac dostep, porusza nozkami za firankami. Ciekawe jaka kase wzial za to autor tego dziwadełka. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Inny Swiat 06.08.22, 20:17 m.maska napisała: > Miejmy nadzieje, ze tam gdzies na karku mial panele sloneczne, bo chyba nie wyk > orzystywano pradu - taka strata. Stawiaja takie cos, po to tylko zeby potem ogr > aniczac dostep, porusza nozkami za firankami. Ciekawe jaka kase wzial za to aut > or tego dziwadełka. > Wielka Brytania nie jest juz w eurokołchozie,nie dotyczą ich żadne debilne ograniczenia Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 06.08.22, 20:46 Apparently Byk jest mechanicznie napedzany , siedzi w nim 6 ciu ludzi ,ktorzy pociagaja za jakies sznurki ... Nie znam sie na tym Maja go rozebrac pod koniec wrzesnia ,. Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 06.08.22, 20:55 a74-7 napisał: > Apparently Byk jest mechanicznie napedzany , siedzi w nim 6 ciu ludzi ,ktorzy p > ociagaja za jakies sznurki ...:( Nie znam sie na tym > Maja go rozebrac pod koniec wrzesnia ,. No i pala papierosy, bo skads ten dym sie bierze Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 06.08.22, 20:59 a74-7 napisał: > Apparently Byk jest mechanicznie napedzany , siedzi w nim 6 ciu ludzi ,ktorzy p > ociagaja za jakies sznurki ... Nie znam sie na tym > Maja go rozebrac pod koniec wrzesnia ,. Czyli nie ma co gadac, oszczednie jest... choooociaaaaaz, produkcja tego dziwadelka musiala wyrzucic duzo CO2 do atmosfery... ach, ach, ach Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 06.08.22, 21:02 No i ten dym... Greepeace jeszcze nie protestowal? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 06.08.22, 22:19 Greenpeace pewnie napedza to ustrojstwo twitter.com/BBCBreakfast/status/1553297125269770241 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 15.10.22, 17:46 A tu spokoj ,tranquility, piekno... Poszukajmy ,gdzie sie Al schowala ... FLYING OVER AUSTRIA (4K UHD) - Relaxing Piano Music With Stunning Beautiful Nature Film For Reading Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 15.10.22, 22:29 A tu bylam schowana na ostatnim doksztalcie Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Inny Swiat 17.10.22, 07:03 al-szamanka napisała: > A tu bylam schowana na ostatnim doksztalcie > Na tej focie żadnych oznak jesieni, kolory lata. W wyobraźni słyszę szum potoku. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 17.10.22, 11:09 "Na tej focie żadnych oznak jesieni, kolory lata." Bo to inny swiat..... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 17.10.22, 14:02 a74-7 napisał: > "Na tej focie żadnych oznak jesieni, kolory lata." > Bo to inny swiat..... I tu trafilas doskonale, inny swiat, swiat legend i magii... na skalce obok tych wodospadzikow do dzisiaj widoczny jest odcisk diablego kopyta. Patrzc, na rozmiar tegoz kopyta diabel musial byc pokaznych rozmiarow. Praprapradziadek wlascicielki hotelu, w ktorym nocowalismy widzial go osobiscie! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 27.12.22, 15:32 Kolejny czlowiek z pasja Making A Lionel Christmas Village 2022 Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 24.08.23, 20:52 Ile w tym pasjonackim dziele tkwi pracy!!! Podziwiam. Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 17.09.23, 20:12 Giuliano Finelli (1601–1653) był włoskim rzeźbiarzem barokowym, który wywodził się z warsztatu Berniniego... Liczne popiersia portretowe miejscowej szlachty i dostojników kościelnych autorstwa Finelliego oddają osobowości jego bohaterów, ukazując jednocześnie jego mistrzostwo w rzeźbie marmurowej poprzez znakomite odwzorowanie faktur i szczegółów ubioru, skóry, włosów i klejnotów. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 20.09.23, 21:31 rena-ta49 napisała: > Ależ to "koronkowa robota" cudo!! Szczegolnie fryzura jak "zywa" Odpowiedz Link
m.maska Re: Inny Swiat 08.10.23, 00:43 To nie jest nić bawełniana. Serweta została wykonana z marmuru z Carrary przez ateńskiego rzeźbiarza Argirisa Ralliasa. Akademia Sztuk Pięknych Carrara/Toskania Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Inny Swiat 08.10.23, 13:30 m.maska napisała: > To nie jest nić bawełniana. > Serweta została wykonana z marmuru z Carrary przez ateńskiego rzeźbiarza Argiri > sa Ralliasa. > Akademia Sztuk Pięknych Carrara/Toskania > > > Nie do uwierzenia! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Inny Swiat 08.10.23, 14:58 A juz chcialam dodac , ze to chyba w czasach sprzed ery TVi i komputera, a tu mile zaskoczenie , artysta ma dopiero !!! 30 lat .Niesamowite , www.argirisrallias.com/artworks Chociaz na przymkniete oczko mozna by pokusic sie o teorie , ze zrobil cos w rodzaju "krochmalu" z marmurowego proszku, zanurzyl w tym dziergana serwete, a oczka potraktowal wiertarka . Odpowiedz Link