Dodaj do ulubionych

Inflacja...

07.01.23, 12:59
Wycie opozycji i jej akolitow, tej calej lewackiej holoty, w temacie inflacji w Polsce wkurza mnie do imentu. Mialam podczas pobytu w Polsce dyskusje z takimi, oni oczywiscie wiedza wszystko lepiej, wiedza jak fantastycznie Niemcy radza sobie z inflacja, nie jest przeciez taka wysoka jak w Polsce... Nie? bo co? bo tak sobie to wyobrazaja? wyobrazaja sobie te tumany, ze w Niemczech rzad pomyslal o pomocy zwyklym ludziom? Ano pomyslal, wykreslili mi grudniowa oplate za gaz i co z tego? przeciez to jakas paranoja, bo jak przyjdzie do placenia za gaz to tej wplaty zabraknie i trzeba bedzie pozniej to uzupelnic, laskawcy. O pradzie jakos przemilczeli, taktownie... w Polsce rzad zamrozil ceny do poziomu zuzycia 2000kWh wlasnie dostalam maila ktory ma mnie przygotowac na nadchodzacy rok...

https://abload.de/img/vollbildaufzeichnung0aldxl.jpg

Tak tak, cena podstawowa wzrosnie rocznie niewiele bo o ca. 12€ za to zuzycie, o ca. 300% to jak myslicie jak to sie przelozy na ceny zycia?
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: Inflacja... 07.01.23, 17:09
      U nas wyglada to tak, ze Rzad costam doplaca najnizej uposazonym, ale to czysta fikcja ,te pieniadze sa natychmiast transferowane na zaplacenie rachunkow . Czyli prosto do kieszeni tego czy innego inwestora . Taki bypass w bialych rekawiczkach ...
      • super.halusia Re: Inflacja... 07.01.23, 18:05
        Przecież nic nie drożeje smile
        Glapiński oświadczył, że w odpowiedzi na doniesienia medialne o "najtańszym" chlebie w Polsce kosztującym 5 zł, poszedł "do sklepu w pobliżu, bo normalnie żona robi zakupy". - Dlatego paragon wziąłem i go mam, że chleb u mnie w pobliżu kosztuje 2,99
        z netu
        • rena-ta49 Re: Inflacja... 07.01.23, 19:35
          super.halusia napisała:

> Przecież nic nie drożeje smile
          > Glapiński oświadczył, że w odpowiedzi na doniesienia medialne o "najtańszym" ch
          > lebie w Polsce kosztującym 5 zł, poszedł "do sklepu w pobliżu, bo normalnie żon
          > a robi zakupy". - Dlatego paragon wziąłem i go mam, że chleb u mnie w pobliżu k
          > osztuje 2,99
          > z netu

Drożeje,drozeje,chleb PO 30 zł,benzyna PO 10 zł,węgla PO 4,5 tys nie pali sie na łopacie ,cukier po 8zł,
          a czereśnie PO 260zł.
          Takie zakupy robią lemingi,ale kto bogatemu i głupiemu zabroni?smilesmile
          Ja kupuje czasem ten chleb po 2,60 zł w Lidlu:
          https://pbs.twimg.com/media/FlvE3cXX0BEcxzT?format=jpg&name=small
          , a w Biedrze :
          pysznosci.pl/najlepszy-chleb-w-biedronce-wedlug-dietetyka/

• rena-ta49 Re: Inflacja... 10.01.23, 21:19
            https://pbs.twimg.com/media/FmHgOZtXEAA-XHs?format=png&name=small
    • rena-ta49 Re: Inflacja... 07.01.23, 20:04
      No widzisz co ten PiS narobił,nawet Wam inflacje zrobiłsmile
      Przecież Holandia i Niemcy mają podobno najwięcej zielonej energii ,to dlaczego tak rosną te ceny gazu?
      Czy to przypadkiem nie zasługa tej złodziejskiej polityce handlu ETS ?
      • m.maska Re: Inflacja... 07.01.23, 20:41
        rena-ta49 napisała:

> No widzisz co ten PiS narobił,nawet Wam inflacje zrobiłsmile
        > Przecież Holandia i Niemcy mają podobno najwięcej zielonej energii ,to dlacze
        > go tak rosną te ceny gazu?
        > Czy to przypadkiem nie zasługa tej złodziejskiej polityce handlu ETS ?

To akurat przygotowanie na cene pradu.... cena gazu jeszcze pozostaje tajemnica.
      • al-szamanka Re: Inflacja... 07.01.23, 20:52
        rena-ta49 napisała:

> Przecież Holandia i Niemcy mają podobno najwięcej zielonej energii ,to dlacze
        > go tak rosną te ceny gazu?

Akurat! Przeciez pare miesiecy temu wyszlo, ze z iloscia zielonej energii caly czas klamali, ze zawsze bylo jej o okolo70% mniej.
        • al-szamanka Re: Inflacja... 07.01.23, 21:02
          Ciagle musze przypominac sobie o tym jak ostatnio wracajac z Polski jechalam obok hektarow "porosnietych" wiatrakami... tylko 3 dzialaly.
          I skad mial byc ten zielony prad.
          Najwazniejsze, ze unijne sprzedawczyki napchaly sobie kabzdy ruskimi lapowkami.
    • m.maska Re: Inflacja... 08.01.23, 10:34
      ups... pomylilam sie, cena wzrosnie o 200%... do 300%
      • m.maska Re: Inflacja... 08.01.23, 10:36
        I tu chodzi wylacznie o prad... przypominam, ze wszyscy mamy tez jezdzic samochodami elektrycznymi.
        Widac pradu mamy pod dostatkiem i bez ograniczen, to dlaczego cena tego ppradu tak galopuje?
        • a74-7 Re: Inflacja... 08.01.23, 11:27
          pewnie dlatego ,ze wplywy ze sprzedazy paliw plynnych maleja ,
          Tu tzw inwestorzy w porozumieniu z rzadami podnosza ceny ,zeby wyrownac straty.
          Oficjalne merdia nie dyskutyja w tym temacie.
    • a74-7 Re: Inflacja... 08.01.23, 15:38
      Tu widoczne z Brighton wiatraki w morzu , jeszcze dwa lata temu ich nie bylo....
      Ale nie krecily sie ...;-( bo ponoc wiatru nie bylo ,hehe.Teraz mamy dosc wiatru , ale pewnie wiatraki odpoczywaja big_grin
      takie ich polityczne prawo !wink
      https://i.postimg.cc/sfK5vSwd/C86-BDF97-41-F6-4224-93-BA-861-C3373-BE65-1-201-a.jpg
      • m.maska Re: Inflacja... 08.01.23, 17:20
        A nie mogli tego postawic kawalek za horyzontem?
        • a74-7 Re: Inflacja... 08.01.23, 17:22
          big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
          Usmialam sie !!!
        • al-szamanka Re: Inflacja... 09.01.23, 20:31
          m.maska napisała:

> A nie mogli tego postawic kawalek za horyzontem?
          >

Kurcze, no nie pomysleli!
          • a74-7 Re: Inflacja... 09.01.23, 20:44
            Najciekawsze jest to , ze oni wlaczaja je tylko to charge the batteries smilewink
            • m.maska Re: Inflacja... 10.01.23, 02:31
              Nie no, wyobraz sobie romantyczny spacer brzegiem morza przy wschodzie/zachodzie slonca - nawet taki widok potrafia spiep... do gor sie jeszcze nie dobrali, bo nielatwo, ale i na to przyjdzie czas.
              • a74-7 Re: Inflacja... 10.01.23, 10:40
                A slyszala szanowna pani halas pracujacych wiatrakow ?
                Na Kanarach pojechalismy do farmy wiatrakow.Brrr....
                Jak zaczna swoje szszszsz..... to powietrze staje sie electric ...Nie darmo u nas mowia ,ze bydelko wypasajace sie na pobliskich polach cierpi...
                • rena-ta49 Re: Inflacja... 10.01.23, 20:15

Do wyprodukowania wiatraka 2KW potrzeba 200 ton stali do której wytopu potrzeba 150 ton węgla. Żeby nie wiem jak się krencił to nie wytworzy tyle energii ile by można uzyskać bezpośrednio z tego węgla. O plastiku na śmigła i kosztach jego utylizacji to już nawet szkoda gadać.
                  twitter.com/maciekflorka/status/1612223663230558209
                  A im więcej wiatraków i fotopaneli, tym droższy prąd.
                  • a74-7 Re: Inflacja... 10.01.23, 21:14
                    O tym juz Donald Trump wspomnial big_grin
                    • al-szamanka Re: Inflacja... 11.01.23, 21:52
                      a74-7 napisał:

> O tym juz Donald Trump wspomnial big_grin
                      >

Ale kto by tam Trumpowi wierzyl. Lemingi na pewno nie.
                • m.maska Re: Inflacja... 12.01.23, 14:05
                  a74-7 napisał:

> A slyszala szanowna pani halas pracujacych wiatrakow ?
                  > Na Kanarach pojechalismy do farmy wiatrakow.Brrr....
                  > Jak zaczna swoje szszszsz..... to powietrze staje sie electric ...Nie darmo u
                  > nas mowia ,ze bydelko wypasajace sie na pobliskich polach cierpi...

Totez dlatego w trosce o bydelko niejaka Spurek walczy w brukselce o zakaz hodowli bydelka. Ludziom nie szkodzi wink
    • a74-7 Re: Inflacja... 14.01.23, 16:09
      https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/16/8a/5ff739312473b_o_full.jpg

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka