22.01.04, 14:27
Witajta,
pozwolę sobie podnieść jedną kwestię. Na temat szkodliwości dwuchromianu i
wogóle odczynników w gumie informacji w literaturze jak na lekarstwo. A nie
jest to sprawa banalna. Dwuchromian, jak wszystkie sole chromu jest bardzo
toksyczny. Według kart charakterystyk dichromian potasu jest substancją:
rakotwórczą, mutagenną, bardzo toksyczną, drażniącą, uczulającą, zagrażającą
środowisku. Najwyższe dopuszczalne stężenie (NDS) wynosi 0,1 mg/m3 pyłu.
Dawka śmiertelna dla szczura (DL50) wynosi 25 mg/kg masy ciała. Po dostaniu
się do oczu wywołuje trudno gojące się oparzenia. Nie chciałbym nikogo
straszyć, a piszę to tylko dlatego żebyście mieli świadomość że macie
doczynienia z TRUCIZNĄ! Dlatego proszę zachowajcie dużą ostrożność. Nie
wdychajcie pyłu, nie pijcie roztworu, unikajcie bezpośredniego kontaktu
(wchłania się przez skórę).
Zresztą jak ktoś będzie kupował odczynniki np w POCH to powinien żądać karty
charakterystyki substancji. Tam wszystko to jest. Można również rzucić okiem
na stronkę www.poch.com.pl w katalogu znaleźć kartę dichromianu potasu.

PS. Guma arabska jest tylko drażniąca :)
Obserwuj wątek
    • gumista Re: BHP 22.01.04, 18:40
      Cześć!!!

To wszystko wiemy-nawet kiedys załozony był na tym forum osobny wątek
      poświęcony bezpieczeństwu i bhp przy sporządzaniu fot z uzyciem dwuchromianu.
      Pamietam, że rozgorzała mocna dyskusja na temat, czy robić w rękawicach
      gumowych czy tez bez.
      swoja droga temat warty przypomnienia dla nowych forumowiczów, którzy
      zapewne nie przeczytali gdzies w głębi starszych wątków, a szczególnie wątku o
      bezpieczeństwie, którego ja nie mogłem przed chwilą również znaleźć. Czyżby
      coś ginęło tutaj....? trzeba to wyjaśnić....?
      • ajon1 Re: BHP 22.01.04, 21:57
        gumista napisał:

Czyżby
        > coś ginęło tutaj....? trzeba to wyjaśnić....?

Stracił się wątek ? Może to ci agenci, którzy tropią użytkowników dwuchromianu.
        Takie tylko żarty, a sprawa rzeczywiście poważna. Trzeba zachować najwyższą
        ostrożność. Pocieszam się myślą, że np. Janina Mierzecka całe życie gumowała (i
        to jak !) i dożyła późnej starości.
        Na pocieszenie dodam że w małych ilościach chrom jest cennym mikroelementem,
        ostatnio bardzo reklamowanym jako środek wspomagający odchudzanie (likwiduje
        nadmierny apetyt na słodycze). Dlatego kiedy moja żona ma ochotę na chałwę
        proponuje jej żeby polizała którąś z moich nieudanych gum :)
        pozdrawiam ajon
    • gumista Re: BHP 22.01.04, 22:25
      To jest dobry sposób. Musze sam go wypróbować bo cos ostatnio za często kupuje
      słodkości. A jak łatwo się domyśleć dupcia rośnie w zastraszającym tempie. Co
      do tego dwuchromianu to bezpieczeństwa nigdy nie za dużo ale tez bez przesady,
      przeciez ktoś to produkuje, ktoś w tym się babrze itd. Nie jest aż tak źle.
      Zresztą na coś trzeba umrzeć.
      Pocieszające jest to - a co na to wsystko mają powiedzieć konserwatorzy
      zabytków, jak oni całe życie w tych różnych świństwach siedzą. Onio powiedza
      taka praca!!
      • masqotka Re: BHP 31.01.04, 14:59
        chrom rzeczywiscie jest dobry na odchudzanie jest rowniez bardzo wskazany dla
        sportowcow z uwagi na cos tam z miesniami.Ale czy chrom ma takie same
        wlasciwosci jak dwuchromian? Bo np srebra nie jest szkodliwe ale chlorek srebra
        tak.
        • ajon1 Re: BHP 31.01.04, 17:02
          masqotka napisał:

> chrom rzeczywiscie jest dobry na odchudzanie jest rowniez bardzo wskazany dla
          > sportowcow z uwagi na cos tam z miesniami.Ale czy chrom ma takie same
          > wlasciwosci jak dwuchromian? Bo np srebra nie jest szkodliwe ale chlorek
          srebra

W ŻADNYM WYPADKU NIE WOLNO SPOŻYWAĆ DWUCHROMIANU !!! Można delikatnie lizać
          tylko gotowe gumy, w których cały dwuchromian jest rozłożony lub wypłukany.
          Poztym to był żart ! lepiej się nie odchudzać ani nie być sportowcem.
          pozdrawiam
          • mosteczek2 Re: BHP 31.01.04, 19:04
            A ja tam się z ajonem nie zgadzam. Rzadko to mam, ale się zdarzyło. Ponieważ
            pragnę do późnych lat utrzymać piękna sylwetkę (ci z Państwa, co mnie widzieli,
            wiedzą, że mam w tym pełny sukces!) - zażeram się dwuchromianem potasowym.
            Sypię do herbaty (zamiast białej śmierci), posypuję babki drożdzowe i pączki
            zamiast prószyć cukrem pudrem. A chlorek srebra trzymam na nocnym stoliczku. Jak
            nie poliżę w nocy - to mam tę noc straconą.
            Poza tym - jestem sportowcem, chodzę na siłowinię 14 razy w tygodniu, gumy liżę
            maniakalnie przed wypłukaniem izakąszam anabolami.
            No i widzicie? Człowiek sukcesu!
            • masqotka Re: BHP 31.01.04, 20:03
              zajmij sie tematem forum a bedziesz mial mnie czasu na glupstwa.
              • mosteczek2 Re: BHP 01.02.04, 00:45
                Dziecko - a jakie to głupstwa ma Panienka na myśli? Troskę o wygląd? Wszak nie
                ma na świecie ważniejszej rzeczy jak ślicznie i cool wyglądać! Może też być
                super wyglądać! Albo w porzo!... A Panienka ma jakie inne cele w życiu? Oj, to
                źle!... A po co się rozpraszać na inne? Wygląd, tylko wygląd - Córeńko! Jak
                śpiewała przed wojną Stefcia górska (a znamy taką Serdeńko?...): "na co mi
                inteligencja - czy ja brzydkie nogi mam"? Ta zasada przyświeca mi od urodzenia!
                Tego Panience życzy Dziadzio
            • ajon1 Re: BHP 31.01.04, 23:20
              Jeszcze tylko drinki z formaliną i jest prawdziwa dieta cud - nic tylko
              opatentować.
              • mosteczek2 Re: BHP 01.02.04, 00:48
                Formalina jest w porzo - ale tylko z przemysłowym szpirytusem przełamanym
                spracowanym wywoływaczem metolowym. Trochę cytrynki, koneserzy dodają jeszcze
                nieco soku pomidorowego - cudo jest!
                • ajon1 Re: BHP 01.02.04, 14:24
                  mosteczek2 napisał:

> Formalina jest w porzo -

We Wrocławiu starzy ludzie gadajo że formalnę to mogli pić tlko żołnierze
                  Krasnej Armii, bo kiedy wyswobodzali Festung Breslau to wypili wszystkie
                  preparaty w Muzeum Przyrodniczym. Póżniej się okazało zę Niemiec zalewał
                  truchełka spyrytusem. Cyk pod żabkę, cyk pod nereczkę cyk pod traszkę
                  grzebieniastą. To musiała być imprezka !
                  A co do tego co w życiu ważne jest to tylko u nas jest tak cool i ciągły fun.
                  W niektórych krajach (np. w Hameryce) to dla ludzi najważniesze jest jak
                  zadowolić szefa i naprodukować taniej i więcej i szybciej, naczaskać towaru i
                  zgarnąć fajną premię. Ale to przecież musi być bardzo nudne.

• gumista Re: BHP 01.02.04, 17:28
                    Tez słyszałem ajon takie opowiesci o herbatce i formalince. Super, jednak
                    nigdy nie spotkałem sie z osoba która tę truciznę wlewała sobie do kubka i
                    później piła. No może gdzies w dalekiej....? Jednak my tu sobie żarty stroimy
                    a ktos zbładzony może i poważnie potrakctowac pewne nasze tutaj wywody.
                    Dla zbłądzonego!!!
                    FORMALINA to TRUCIZNA
                    DWUCHROMIAN to TRUCIZNA
                    inne świnstwa to również TRUCIZNA!!!!!
    • gumista Re: BHP 31.01.04, 20:42
      Czyli wniosek jest tylko jeden. jednym dwuchromian potasu szkodzi, inni
      natomiast nie moga bez niego żyć, zajadają sie nim na hektary. jest to
      własciwie jakiś sposób na piekna i powabna sylwetkę.
      Ja mosta widziałem na zywo potwierdzam - jest facet w kondycji.
      • zby001 Re: BHP 01.02.04, 18:29
        To nie byl most, to byla fatamorgana.
        • mosteczek2 Re: BHP 02.02.04, 01:53
          A jak Czcigodny sobie wyobrazą mą postać? 150 żywej wagi, potrójny podbródek i
          dziobaty pysk? Hmmm...
          A gumista nie ma racji - L:UUUUDZIE! Pijcie dwuchromian jak oranżdę! Zażerajcie
          sie gumą! Lejcie formalinę do zupy zamiast tej prozaicznej maggi!!!
          • masqotka Re: BHP 02.02.04, 05:04
            wlasnie sprobowalam zachwalanego coctailu i musze przyznac sie ze czuje sie
            swietnie tzn sdlkn ewe aegrrg ;dgdrf0r gfdgfdmfd
            gfiodsjf fdgpof bofjgdpg dfg hj jj yyjyy !!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • gumista Re: BHP 02.02.04, 17:18
              ooooo no to własnie po tym koktajlu chodzi -czyli masz dobre objawy!!!!
              Tak trzymaj a dwuchromian za kilka tygodni będziesz jadła łyżkami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka