testardo 11.02.06, 01:04 Pewnie wiekszosc z Was juz ten artykul czytala, ale na wszelki wypadek wklejam linka sport.gazeta.pl/turyn2006/1,71325,3154083.html , bo bardzo podoba mi sie szczegolnie poczatek o wloskiej manianie:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pulzara Re: Olimpiada ? Maniana! 13.02.06, 12:08 Mieszkam pod Turynem i pracuje w Turynie. Wiele osob, ktore znam lub ich znajomi pracuja przy igrzyskach. Zupelnie nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze Wlosi podchodza do igrzysk na calkowitym luzie. Te igrzyska to ogromna praca wielu tysiecy ludzi i prawie wszystkie prace udalo sie skonczyc na czas (pozostaja niedokonczone niektore nie zwiazane z olimpiada). Miasto jest czyste, piekne i przygotowane na turystow. Wczoraj wracajac z Turynu pociagiem spotkalam grupe Amerykanow i paru Rosjan. Byli zachwyceni. Pewnie to u mnie przejaw patriotyzmu lokalnego, ale wkurza mnie fakt, iz dla niektorych dziennikarzy, tych wykazujacych sie wieksza od przecietnej doza ignorancji, kazdy Wloch to bedzie ten niezorganizowany luzak. Zamiast pisac bzdury powielajac stereotypy powinni sie troche porozgladac. Od piatku 10 lutego niemalze wszzystkie sklepy i bary sa otwarte na okraglo, a ci pisza o siescie. W Turynie, oprocz besposrednich okolic wioski olimpijskiej na Lingotto i obiektow olimpijskich w godzinach przebiegu konkurencji nie ma zadnych korkow. Wiele osob wyjechalo na czas olimpiady, szkoly zostaly zamkniete, reszta jezdzi komunikacja miejska. Dojazd do pracy zajmuje mi teraz 10% mniej czasu niz przed olimpiada. 'Uderza brak sniegu' - i cale szczescie. Tam gdzie snieg powinien byc tam jest, w innych miejscch powodowalby tylko problemy organizacyjne i komunikacyjne. Pogoda jest przepiekna - kolo 5-10 stopni, slonce i niebieskie niebo. Z kazdego niemal miejsca piekny widok na Alpy. No coz, jezeli macie czas, przyjedzcie, bo naprawde warto :)))) ciao pul Odpowiedz Link
adamek_to Re: Olimpiada ? Maniana! 14.02.06, 13:28 Pracuje podczas igrzysk i podzielam Twoja opinie: trzeba przyznac ze Wlosi przylozyli sie do igrzysk, jedyny slaby punkt ktory zauwazylem to komunikacja w gorach. Pracuje w Sestriere Colle Borgata, na poczatku byl rozkalad jazdy jednak po tym jak byly czeste opoznienia lub tez autobusy wogole nie dojezdzaly zdecydowali sie je usunac :) - teraz na przystankach zostalo tylko oznaczenie kierunku w jakim kursuje. Jednak nie ma co narzekac :) Ogolnie DUZY PLUS Pozdrawiam Odpowiedz Link
pulzara Re: Olimpiada ? Maniana! 14.02.06, 15:25 Czym sie zajmujesz dokladnie w Sestriere jezeli mozna wiedziec? Wielu jest Polakow pracujacych z Toba? Odpowiedz Link
adamek_to Re: Olimpiada ? Maniana! 14.02.06, 18:36 Pracuje jako help desk dla Getronics a oni dla TOROC. Niestety nie spotkalem nikogo od nas z wyjatkiem dziennikarza z przgladu sportowego ktory opowiadal mi jak wracal prawie cala droge pieszo z Pragelato do Sestriere bo wlasnie nawalila komunikacja - chociaz przyznal iz wyobrazal sobie ze bedze gorzej :) W pracy mam holenderke, kilku francuzow i greka. Odpowiedz Link