Dodaj do ulubionych

polska firma a podatek w Italii

17.07.06, 15:54
Witam,
Mam pytanie odnosnie podatku: jednoosobowa polska firma przyjmuje zlecenia w
italii (odpowiednik gdybym mial partita IVA), czy dodatkowo musze gdzies tutaj
rejestrowac firme czy wystarzy jak podam polski REGON itp. ? Rozumiem ze w tym
przypadku place podatki tylko w polsce (zus, skaldki itp) a we wloszech nic
nie place.

Dziekuje i Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dottoranda Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 00:09
      Sama mam ten problem. Jeszcze się w tym nie łapię, ale powinno się mieć NIP
      unijny (nadawany jest w odpowiadającym Urzędzie Skarbowym) i orientować się w
      przepisach prowadzenia działalności gospodarczej we Włoszech, bo to ich
      przepisy wówczas obowiązują. Pozdr
      • adamek_to Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 09:12
        Przepisy powinny obowiazywac polskie, bo to w PL jest zalozona firma i tam place
        podatki. Czy sie myle ???
        • kaja91 Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 09:32
          Firma która jest zarejstrowana w jednym panstwie czlonkowskim, a prowadzi cała
          swoja dzialalnosc na terenie innego panstwa czlonkowskiego (a tak jest w
          przypadku jednoosobowej firmy)jest zobowiazana do oplacania skladek tam gdzie
          jest wykonywana praca. szczegoly znajduja sie w rozporzadzeniu 1408/71 patrz
          rowniez na stronie ZUS www.zus.pl/eu/ustalustaw.htm.
          Zadzwon moze do ambasady albo do ministerstwa to tam powinni wiedziec.
          co do podatkow to sama chcialabym wiedziec.
          pozdrawiam.
      • adamek_to Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 09:23
        Wyjasnie sprawe dokladniej: obecnie pracuje na contratto di progetto. Otrzymalme
        propozycje pracy z innej firmy ale do tego musze miec partita IVA co zbytnio sie
        we wloszech nie oplaca. Chcialbym w tym przypadku zalozyc firme w polsce
        (mniejsze skladki itp). Co o tym sadzicie ?
        • kaja91 Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 09:35
          w takich sprawach nie ma co sie powolywac na domysły, najlepiej jak zadzwonisz
          do ministerstwa i tam sie wszystkiego dowiesz.
          Ja tez sie prymierzam z zamiarem zadzwonienia, ale jakoś tak mi to umyka z dnia
          na dzień. Mąż też dostał propozycję kontraktu i taż prowadzi firmę w pl. i mamy
          te same problemy, bo nigdzie nie można się niczego dowiedzieć, ale do minist.
          to chyba zadzwonie bo nie widzę innego wyjścia.
          pozdrawiam.
          • kaja91 Re: polska firma a podatek w Italii 18.07.06, 09:43
            Aby płacić tutaj składki to musisz też wykonywać tę usługę również w PL. a
            jeżeli będziesz miał firmę w Pl, a usługę będziesz wykonywał tylko w It. to
            musisz składki płacić w It.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka