aktywista13 01.03.04, 11:18 Braliście rozliczenie funduszu remontowego do celów podatkowych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sc77 Re: Fundusz remontowy 01.03.04, 14:29 Ale my obecnie placimy jakies grosze na fundusz remontowy... Odpowiedz Link
mooj Re: Fundusz remontowy 01.03.04, 15:00 US sobie żażyczył ROZLICZENIA? podstawą (z tego co wiem odliczeń ztytułu ulgi są WPŁATY na wydzielony fundusz remontowy o jakie rozliczenie funduszu chodzi? Odpowiedz Link
stewald Re: Fundusz remontowy 01.03.04, 17:37 Ja wpisałem fundusz remontowy w PIT za 2002 rok bo wówczas remontowałem mieszkanie. Mimo, że obecnie to rzeczywiście groszowe sprawy to jednak warto go wpisać do PIT-u bo wówczas rośnie nam limit dla całej ulgi (jest wówczas taki jak dla domu), ja dzięki temu zwiększonemu limitowi mogłem sobie jeszcze dużo więcej rzeczy odpisać. Odpowiedz Link
zzdorka Re: Fundusz remontowy 01.03.04, 20:56 Zeby sobie odliczy fundusz remontowy musisz w ciagu roku wydac minimum 567 zl? A gdzie on u nas? Odpowiedz Link
aktywista13 Re: Fundusz remontowy 02.03.04, 08:11 567 na reemonty to może być m.in. fundusz remontowy, ale nie tylko. Poza tym każda kwota, którą możżna uskubać z własnych podatków jest warta odzyskania! Odpowiedz Link
sc77 Re: Fundusz remontowy 02.03.04, 13:26 Ja nie wiem stewald, czy ty nie mylisz ulgi budowlanej z funduszem remontowym. Ulga to to wszystko co wydajesz na remont i wykonczenie mieszkania, co jest na stale zwiazane z mieszkaniem. Musisz miec na to rachunki. Fundusz remontowy to oplata, ktora wnosimy na konto wspolnoty na wypadek koniecznych remontow naszego budynku. Czym budynek starszy oplaty te powinny byc wyzsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mooj Re: Fundusz remontowy 02.03.04, 14:11 a jak Waszym zdaniem będzie wyglądał fundusz w przyszłości? tzn w horyzoncie 5 czy 10 lat? jakis fundusz na odtworzenie czy wpłaty gdy wystąpi potrzeba remontu? jaka jego wysokość (%rocznie wartości nieruchomosci? inne pomysły?) szacunki dotyczace tworzenia i konieczności wydatków z niego ponoszonych? i przemyślenia z tym związane pozdrawiam Odpowiedz Link
stewald Re: Fundusz remontowy 02.03.04, 14:59 Mylisz się, fundusz remontowy wchodzi w skład ulgi remontowej a nie budowlanej, i wpisałem go za rok 2002 w PIT-ie. Dzięki temu zwiększył mi się limit dla całej ulgi remontowej. Odpowiedz Link