przemek3333 01.04.04, 13:34 Ostatnio wchodze do garażu, a tam dookoła jednego z bolidów oraz przez kilka innych stanowisk piana po myciu, czy jest to ogólnie przyjęty zwyczaj? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brenya Re: Mycie samochodów w garażach 01.04.04, 15:32 Po co pytasz? Nie lepiej od razu zlozyc doniesienie do prokuratury? PS. To jest moje primaaprilisowe poczucie humoru... Odpowiedz Link
zz_nowy Re: Mycie samochodów w garażach 01.04.04, 15:37 Drodzy, No więc to jest tak, że ktoś KRADNIE wspólną wodę na SWOJE PRYWATNE potrzeby!! Niech ta kradzież jeszcze mocniej zewrze nasze szeregi!!!!!! Wodnym skrytożercom mówimy stanowcze NIE!!! Proponuję straż sąsiedzką przy zaworkach w garażach!!! Wpisujcie się jakie godziny nam odpowiadają! Odpowiedz Link
smart16v Re: Mycie samochodów w garażach 01.04.04, 16:46 To ja bardzo poważnie: jak odbierałem garaż, to choć i tak wydaje się to oczywiste, zostałem poinformowany, że auta tam myć nie wolno. I słusznie. Ale ponieważ lubię w ramach sobotniego relaksu umyć sobie samochód, to fajnie byłoby mieć takie miejsce na osiedlu, gdzie nikomu nie przeszkadałoby (jeżeli to jest możliwe) i gdzie możnaby sobie w ramach sobotniego relaksu autko umyć. Dodam, że brakuje mi na osiedlu jeszcze jednej rzeczy: zatoczki przy wjeździe, żeby oczekujący goście nie tarasowali wjazdu mieszkańcom (ale to tym już kiedyś ktoś na forum pisał). pzdr smart Odpowiedz Link
brenya Re: Mycie samochodów w garażach 01.04.04, 17:47 Mam nadzieje, ze to dalszy ciag zartu primaaprilisowego. Ale jezeli nie to zdaje mi sie ze przepisy zabraniaja mycia samochodu poza miejscami takimi jak myjnie, a to z prostej przyczyny, ze taka operacja bardzo szkodzi srodowisku. Myjac samochod na osiedlu splukujesz z niego wszystkie szkodliwe swinstwa wprost na chodnik, trawnik itp. itd. Sroki myjace tez nie sa obojetne dla srodowiska. Samochod sie myje w myjni. Jak czlowieka stac na kupno mieszkania to na Boga stac go chyba na myjnie! Odpowiedz Link
smart16v Re: Mycie samochodów w garażach 02.04.04, 11:10 o kurde, ale się naraziłem. To była tylko taka nieśmiała myśl. Ale, żeby było jasne: pisałem o specjalnie przygotowanym miejscu. Różnica pomiędzy myjką a takim miejscem jest następująca: na myjni ścieki lądują w kanale odpływowym, a w specjalnie przygotowanym miejscu ścieki lądują w kanale odpływowym, po czym w obydwu przypadkach ścieki płyną do tej samej oczyszczalni ścieków Na szczęście są w W-wie myjki, gdzie auto można umyć samemu. Jeżeli chodzi o myjki automatyczne i takie, gdzie auto myją fachoffcy, to po takim myciu ślady zostają nawet na lakierze Volvo (sprawdziłem empirycznie), który jak wiadomo jest specjalnie utwardzany. Dodam jeszcze, że myję auto czystą wodą z wiaderka (oszczędzam w ten sposób wodę, żeby nie zabrakło dzieciom w Afryce), a potem pastuję specjalną pastą. W rezultacie w kanale lądują tylko te same zanieczyszczenia z auta, które spływają po deszczu po asfalcie. Co do ekologicznych zapędków niektórych osób to podam jeszcze jeden przykład: co roku przed Barbórką Warszawską protestowali ekolodzy, bo po Karowej przejedża kilkanaście rajdówek, które niszczą most i coś tam jeszcze. Przez resztę roku po tym samym moście jeździły setki ciężarówek, które ten most i skarpę realnie niszczyły i nikt nie protestował... Grunt to poczucie humoru i właściwe proporcje. Cheers Odpowiedz Link
karp Re: Mycie samochodów w garażach 02.04.04, 10:49 smart16v napisał: > Ale ponieważ lubię w ramach sobotniego relaksu umyć sobie samochód, to fajnie > byłoby mieć takie miejsce na osiedlu, gdzie nikomu nie przeszkadałoby (jeżeli > to jest możliwe) i gdzie możnaby sobie w ramach sobotniego relaksu autko umyć > . Fajnie byłoby też mieć jakiś najazd,żeby sobie olej wymienić, budkę z hamburgerem żeby nie latać daleko do knajp, klub osiedlowy żeby w szachy z sąsiadami pograć, może miejsce na jakąś grządkę by się znalazło - nieoceniona forma sobotniego wypoczynku przy małym pieleniu... Miejsca jeszcze trochę zostało - na pewno da się wygospodarować...! Odpowiedz Link
sc77 Re: Mycie samochodów w garażach 02.04.04, 11:22 Mamy juz na osiedlu stol do gry w szachy/warcaby Odpowiedz Link
smart16v Re: Mycie samochodów w garażach 02.04.04, 11:35 to ja w ramach samokrytyki spróbuję go dzisiaj umyć i napastować) Odpowiedz Link