Dodaj do ulubionych

pomarzmy o... sklepie

05.08.04, 17:26
Na zebraniu wspólnoty ZZII Turret poruszył kwestię sklepu / samu
spożywczego, który ma się znaleźć z C. Pytał nas nawet "o znajomości",
i stwierdził, że powinna być to jakaś sieć, gdyż będzie to gwarancją,
że za pół roku sklep się nie przebranżowi.

To był wstęp. A teraz pytanie: jaką sieć chcielibyście tu widzieć?
Obserwuj wątek
    • tharki Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 20:14
      Nie mam dobrych doswiadczen z sieciami. Dlatego uwazam, ze powinny to byc
      delikatesy niezrzeszone (ewentualnie cos w stylu MiniEuropy z pl. Wilsona,
      gdzie naprawde prawie wszystko mozna kupic). Duze sieci wymagaja wiekszych
      dostaw, bo maja w business planie wpisany zwykle bardzo szeroki asortyment.
      Bedzie to uciazliwe. Z kolei siec typu Zabka mamy niedaleko i wszyscy chyba
      wiemy, jak sie tam kupuje. Przeciwko sieciom przemawia tez kompletny brak lub
      fatalna jakosc niektorych towarow - np. warzyw i owocow.
      Jesli z kolei bylaby to jakas tania siec, np. Biedronka (o ile zdecydowalaby
      sie na sklep inny niz hala, czyli taki jak nasz), mielibysmy na osiedlu pewnie
      pol Targowka, Brodna i okolic, nie mowiac o jakosci oferowanych towarow.

Co do gwarancji, ze sklep sie nie przebranzowi - umowe mozna spisac tak, by w
      kazdym wypadku obejmowala okreslony asortyment towarow (spozywczy,
      warzywniczy), a jednoczesnie aby wylaczala pewne kategorie, ktore moglyby nam
      przeszkadzac (jesli sa takowe).

To taki moj argument.

Pozdrawiam
      m
      • privata Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 21:26
        Absolutnie popieram ideę małego, sklepiku ze świeżym chlebkiem, warzywami i nie
        przeterminowanymi towarami. Z sieciami jest pewien problem, nigdy nie ma
        świżych warzyw i zawsze jest nieświeża wędlina (smile. Wokól jest pełno dużych
        marketów, nie potrzebujemy tak uciążliwego sąsiedztww.

Pozdrawiam
        Privata
    • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 21:40
      Osobiście też nie jestem zachwycona pomysłem sieci - broń Boże,
      Biedronki czy inne Leader Price, a Bomi chyba tu nie przyjdzie... smile

Mini Europa przy Wilsona należy do moich ulubionych sklepów (podobnie
      jak Lukullus na innym rogu) i też chętnie widziabym tu coś takiego
      • jott7 Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 22:06
        Pomysł z duzym samoobsługowym sklepem moze jest dobry dla Turreta z pewnoscia
        nie jest dobry dla mieszkańców ZZ. Wyobrażcie sobie te parkujące przed budynkiem
        auta / spaliny, hałas, brud /.Mieszkanie nad czyms takim plus coraz wiekszy
        uliczny hałas to raczej mała przyjemność. Jedynym rozwiązaniem / oczywiscie
        TP będzie przeciw / to wydzielenie w części handlowej miejsca na kilka
        mniejszych sklepików spozywczych / piekarnia, owoce-warzywa, ogólnospozywczy/
        Tylko bez tzw nocnych sklepów z alkoholem. Oczywiscie mieszkańcy będą mieli
        tu g..... do powiedzenia.
        • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 22:43
          Ja tam bym chciala, żeby byl to sklep nocny, i z alkoholem jak najbardziej.
          Jeśli dobrze rozumiem, wejścia do sklepów będą od ulicy, nie od osiedla,
          więc nawet jeśli się jakiś "element" po koktajl owocowy przyplącze
          (a może się nie przyplatac, jeśli takich wynalazków nie będzie,
          poza tym w okolicy typowych bloków nie jest za wiele), to na osiedle
          nie wejdzie. I żeby był duży, samoobsługowy, bo lubię sobie towar obejrzeć
          i pomacać. smile
          • macius71 Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 23:17
            Kochani Sieciowy sklep nie wchodzi w rachubę. Sieci , które wymieniliście
            (dyskontowe) potrzebuja anacznie więcej powierzchni (Zreszta mamy Leader Price
            i LIDL to po co nawet gdyby powierzchnia była OK) Sklepy typu BOMI i Piotr i
            Paweł potrzebuja równiez minimum 1500 m2 także nie sądzę żebyśmy mogli to
            zaproponować. Słuszne są Wasze uwagi co do strefy dostaw. W Europlexie na
            Puławskiej upchnięto dosyć nietypowo BOMI (mała powierzchnia) i codziennie
            oczywiście tarasując przejazdy od Chocimskiej podjeżdża tam kilkanaście
            samochodów z dostawami - generalnie katastrofa. Myślę, że takie sieci nie
            wchodzą w grę absolutnie. Oczywiście zakładam, że nie interesujemy się
            Żabkąsmile)))

Napiszcie proszę czy na zebraniu podano ceny wynajmu powierzchni ????????

• nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 05.08.04, 23:27
              macius71 napisał:
              > Napiszcie proszę czy na zebraniu podano ceny wynajmu powierzchni ????????

O ile pamietam, to nie. Mam nadzieję, że nie będą odstraszające!
              Spójrzcie, co się dzieje po przeciwnej stronie ulicy. Połowa lokali
              pusta, w innych nie ma nic sensownego (może poza sklepem ogrodniczym -
              zamkniętym na miesiąc w sezonie z powodu urlopu - klania się komuna)
              tzn. przydatnego ludziom na co dzien. Domniemywam, że czynsze są z księżyca.

• zazita Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 09:03
                Osobiscie polecilabym siec sklepow dzialajacych na Tarchominie (moze z zewnatrz
                nie widac tego ale wiekszosc SAM-ow na Tarchominie nalezy do jednej sieci).
                Te sklepy sa swietnie zaopatrzone, jest znakomita obsluga i wogole same ZA.

Zabka jest zdecydowanie za kiepsko zaopatrzona, Mini Europa - moje
                doswiadczenia z ta siecia to: drogo i niemilosad

A cena takiego lokalu jest wbrew pozorom wysoka - to chyba okolo 5 tys za m2,
                jesli nie wiecej.

• zazita Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 09:07
                  A cena takiego lokalu jest wbrew pozorom wysoka - to chyba okolo 5 tys za m2,
                  > jesli nie wiecej.
                  >
                  Taka cene uslyszalam kiedy byl pomysl sklepikow w pawilonie na srodku osiedla.
                  To byla cena zakupu lokalu (najmniejsze mialy chyba okolo 70 m2)
                  Ceny wynajmu nie znam.
                  Natomiast mysle ze sklepy w C moga byc drozsze bo jest dostep do szerszej (nie
                  tylko ZZ) klienteli...
                  • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 10:14
                    Ja jestem jak najbardziej za mniejszymi sklepikami dobrze zaopatrzonymi w
                    swiezy towar.
                    Najchetniej widzialbym spozywczy, piekarnie, warzywniak.
                  • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 10:15
                    1. z tego co mi wiadomo TP nie zajmuje i nie zamierza zajmować się
                    wynajmowaniem stąd jedynym "parametrem" jest jedynie cena kupna
                    2. 5 tys to nie jest chyba specjalnie drogo
                    3. kazda "spożywka" niesie ze sobą uciązliwości -na ogół wieksze niż inny
                    asortyment. Prawdą jest że uciązliwości będa dotyczyły pzrede wszystkim etapu C
                    nie nassmile
                    4. Puste lokale naprzeciwko...nie porównujmy tego. Jełsi mówimy oczywiście o
                    SBM Ziemi Mazowieckiej - to jednak spółdzielnia ..dodatkowo spółdzielna która
                    utraciła płynność
                    Tak w ogóle to miło ze Pan Zabojszcz spytał o zdanie...ale chyab trudno będzie
                    ustalić jedna opinięsmile))
                    pozdrawiam
                    • nemo_zz Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 10:59
                      Niestety uciążliwości dotyczące działania sklepu spożywczego mogą dotyczyć nie
                      tylko etapu C ale całego osiedla. Bardzo istotna jest bowiem sprawa sposobu i
                      harmonogramu dostaw. Ważne jest np. aby dostawy nie były realizowane od środka
                      osiedla (od zaplecza?) tylko od strony ulicy - nie bardzo wyobrażam sobie aby
                      było inaczej.

• mooj Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 11:03
                        zgadzam się że także nas..ale ewentualne robactwo chyba będzie trzymało się
                        terenu gdzie o żer łatwiejwink
    • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 10:33
      A to że ma być spożywczy to już postanowione? Skąd taka wyraźna przewaga
      spożywczych preferencji?
      • aktywista13 Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 11:32
        Spożywczy plus kanałek to równa się szczury. Myślę, ze wcześniej czy później
        one sie pojawią, mimo że we wczorajszej stołecznej napisano, ze ich nie ma.
        Będzie czystsza woda, będą i szczury.
        Co do zasady, to jachętniej widziałbym tu księgarnię czy sklep sportowy - mało
        uciążliwe z kulturalną klientelą i bezwonne.
        • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 11:40
          szczególnie nieoferujący akcesoriów baseballowych smile
          może bank? banki lubią się skupiać po kilka oddziałów w okolicy a w pobliżu już
          poczatęk stada jest
          napady bywają owszem, ale ...
    • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 11:45
      Ja chcę spożywczy. Mam dość jeżdżenia po każdy drobiazg do Carrefoura.
      Nawet do sklepu PGR-u (m.in. z powodu lokalizacji furtek) jest kawał drogi.
      Czuję się tu jak ten krasnoludek z dowcipu, co to wszędzie k...
      ma daleko. Nawet do kiosku po gazetę. smile

• mooj Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 11:53
        ok ok juz sie nei czepiam -nam się też przyda

ale po ryby..będziesz jeździć?smile
        • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 14:05
          mooj napisał:

> ok ok juz sie nei czepiam -nam się też przyda
          > ale po ryby..będziesz jeździć?smile

Dobrze, sklep może być bezrybny. Byle była popitka smile
          • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 14:15
            Bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" big_grin
    • nemo_zz Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 12:08
      Rybny???
      Będzie czysta woda, będą i ryby.
      + grill na środku osiedla wink
    • tharki Re: pomarzmy o... sklepie 06.08.04, 19:32
      ja mam prosbe o przytoczenie tego kawalu o krasnoludku, co ma daleko... smile

pzdr
      m
      • nobullshit Do usług, dowcip o krasnoludku raz 06.08.04, 19:40
        Za siedmioma morzami, za siedmioma lasami, za siedmioma górami,
        za siedmioma rzekami... (tu można coś dopisać), mieszkał sobie krasnoludek.

I siadając na ganku swego pięknego, Zaciszno-Zielonego domku, wzdychał:
        "Ja to, k..., wszędzie mam daleko".

• tharki Re: pomarzmy o... sklepie 08.08.04, 16:20
      a dziekuje. kawal swietny. natychmiast do dystrybucji w sieci. smile
      pzdr
      m
    • zzdorka Re: pomarzmy o... sklepie 08.08.04, 19:12
      Mysle, ze rozmowa o spozywczym wyszla nam tak po prostu z powodu braku
      mozliwosci nabycia duperelkow od reki. Jestem za czyms malym z pieczywkiem,
      jakims serkiem topionym i jogurtem. Bo faktycznie, nie chce mi sie ganiac do
      zabki. Podzielam opinie o zabce. Nie lubie jej.

Zaden inny sklep oprocz art. pierwszej potrzeby nie utrzyma sie tutaj. Dyskonta
      i markety zabijaja okoliczna sprzedaz.

A propos. Wiem, ze temat byl poruszany, ale napisze jeszcze raz. Ostatnio
      kupila smierdzace mieso w Carrefour i zrobilam bunt, kupuje mieso w sklepach
      miesnych! No i ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu, znalazlam takowe. Jednakze
      bylo tam wszystko - oprocz... miesa. Byly scierki, bulki, napoje, serek,
      pomidory itd. Ale miesa nie bylo - po co. Na targu nienawidze kupowac. Czy ktos
      moglby podpowiedziec, gdzie mozna nabyc miesko. Bede wdzieczna.
      • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 09.08.04, 09:20
        rzeźnik na 11 listopada
        trudno zaparkować, wcześnie zamykają, kolejki..
        ale ..to jest tosmile
        • mtk3 Re: pomarzmy o... sklepie 09.08.04, 09:43
          Zaraz za Żabką - nowootwarty sklep mięsno-wędliniarski, oferta do przyjęcia,
          obsługa jak na razie zagubiona.
      • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 09.08.04, 10:30
        Bardzo dobry sklep miesno-wedliniarski, do ktorego wstepuje zawsze po drodze z
        pracy jest na Kondratowicza (Bazyliańska) przy Wysockiego. Jadąc na ZZ po
        prawej stronie pierwszy sklep w pawilonach.
        Wędlinki i mięsko zawsze świeże. Obsługa bardzo miła smile
    • aylah Re: pomarzmy o... sklepie 09.08.04, 17:02
      Przydał by sie jakiś dobrze zaopatrzony sklepik bo drałowanie dookoła płotu do
      PGR Bródna,który pozostawia wiele do życzenia, nie jest zbyt wygodne.
      • jeruba Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 11:39
        witam sąsiadów smile

podoba mi sie dyskusja
        a na powaznie to potraficie oszacowac, ile wydać (1 osoba / ew. rodzina) moze na
        takie drobiazgi w sklepiku przyosiedlowym?
        mysle ze od tego zalezy to czy ktos zaryzykuje swoje pieniadze aby na zz
        otworzyc sklepik
        do tego dochodzi ryzyko przepuchanek z lokatorami (a to ze za czesto dostawy, ze
        samochod nie taki)
        polacy pokochali zakupy w marketach, mimo, ze na nie psioczą i tak tam kupują
        polak potrafi isć pol kilometra dalej do sklepu bo ma napoj o 5 groszy tanszy

od strony biznesowej cienko oceniam pomysł sklepiku, ale moze sie mylę
        trzymam kciuki bo rozumiem leniwców smile sam po gazete muszę chodzić na drugą
        stronę ulicy strasznie męczące smile

pzdry ,
        j.j.
        • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 12:34
          zależnie od zaopatrzenia
          ale to czego nie ma w hipermarketach (np dobre owoce, warzywa) jest bardziej
          uciążliwe dla mieszkańców
          biznesowo myśląc nie ma powodu żeby sięograniczać do mieszkańców ZZ -sklep
          będzi edostepny z zewnątrz a konkurencja nie jest duża
          ale nawet nasz rynek około 1000 gospodarst to nie jest mało chyba, dodajac
          AGMET-owskie "Pod Lasem", Kondratowicza 22 a może i 18..dochodzimy do 1500-
          2000 gospodarstw domowych.
          "Średnie miesięczne" wydatki...nawet zakłądając ostrożnie potencjał 300 zł ..do
          przejęcia jest rynek 600 tysięcy miesięcznie...połowa z tego (więcej to ..no
          nie wiem ale trudno chyba liczyć na taki monopol) daje 3.6 miliona rocznie
          ostrożnie licząc. Agmet będzie budował dalej, Zacisze w sklepy tez nie jest
          zbyt bogate itp itd wiec te 3.6 to ostrozny szacunek...pzryszłościowo raczej 5-
          6 mln
          czyli jak najbardziej w zainteresowaniu niektórych sieciówek lokale powinny się
          znajdować. Pytanie czy powierzchnia jest wystarczającasmile

Dlaczego ja o tych "sieciówkach" (nie przytaczając nazw które padły juz w watku
          a także tych które nie padływink?
          Bo to najbardziej prawdopodobnewink

Lokale będa minimum dwa. Jeśli jeden z nich będzie spożywczo-domowy to drugi (i
          kolejne)raczej nie powinien starac sie wejśc mu w paradęsad Szkoda -konkurencja
          to miła rzeczsmile
          Drugi obstawiałbym bank. Przywiązałem się do tego pomysłusmile Jaki? w pobliżu
          jest kilka..szukajmy wśród tych korych nie ma...

• zz_marek Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 13:38
            Mnie również wydaje się że taki sklepik byłby wbrew pozorom opłacalny. Co do
            Banku to mnie osobiście najbardziej brakuje tu Pekao SA. a przynajmniej
            bankomatu - najbliższy jest w szpitalu a nie zawsze chce mi się tam chodzić,
            pomijając odległość.
            • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 14:36
              Obojętnie jaki byłby bank ważne aby miał bankomat Euronetu smile
              • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 14:45
                pobliski WBK w zasadzie spełnia większość Euronetowych wymagańsmile
            • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 14:45
              Na Pekao SA raczej nie ma co liczyć - jest oddzial na Hieronima
              (pierwsza w prawo od Bazyliańskiej za Rembielińską)
              • yigael Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 14:52
                A Euronet prędzej czy poźniej pojawi się na stacji beznynowej, ta sieć tak ma.
                • zzdorka Re: pomarzmy o... sklepie 10.08.04, 19:52
                  Dzieki za info o miesnych. Podjade tam. Niestety ten za zabka nie spelnia moich
                  wymagan. Ale pozostale sprawdze.

Natomiast bankomat Euronetu jest koniecznoscia. Nie cierpie zasuwac do
                  Carrefoura zeby wyplacic 50 zl.
                  • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 11.08.04, 09:14
                    sprawdź czy bankomat WBK-BZ nie wystarczy
                    • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 11.08.04, 09:30
                      Ja wlasnie sprawdzilem i wyplacam w WBK bez prowizji (tak jak w euronecie).
                      Fajnie, ze jest tak blisko bankomat.

Dzieki mooju smile
                      • stewald Re: pomarzmy o... sklepie 11.08.04, 18:31
                        Bankomat BZ WBK nie spełnia oczywiście dla wszystkich takich wymagań jak
                        euronet, jest to zupełnie inna sieć. Zresztą w euronecie nie płacę prowizji a w
                        WBK tak, sam sprawdziłem kiedy mi bankomat BPH zamknęli. Co do PEKAO SA, to
                        wcale nie jest wykluczone, że tu nie będzie. Hieronima to spory kawałek i
                        wątpię aby komuś z ZZ chciałoby się tam codziennie jeździć. Zresztą np. PKO BP
                        otworzyli na Malborskiej, a oddział jest też zarówno przy pętli Podgrodzie jak
                        i w Centrum Handlowym.
                        • jeruba Re: pomarzmy o... sklepie 11.08.04, 22:42
                          witam sąsiadów smile

tak jak piszecie o ganianiu do bankomatu na koniec swiata, to wnioskuję, że
                          raczej nie lubicie drodzy sąsiedzi placic za wygode
                          cena się liczy smile
                          wciąż nie jestem przekonany, że mozna na was zarobić
                          chyba, ze forum jest grupą mało reprezentatywną, żeby budować sobie jakiś obraz
                          potencjalnego konsumenta zz

pzdry,
                          j.j.
                          • nobullshit Re: pomarzmy o... sklepie 12.08.04, 00:03
                            jeruba napisała:

> witam sąsiadów smile
                            > wciąż nie jestem przekonany, że mozna na was zarobić

Na mnie można! Bardziej cenię mój czas niż pieniądz.
                            I nie lubię "ganiać" smile
                        • mooj Re: pomarzmy o... sklepie 11.08.04, 22:59
                          oczywiście!
                          dlatego pisałem sprawdź CZY smile
                          • zzdorka Re: pomarzmy o... sklepie 12.08.04, 20:39
                            Lubie wygode, ale pieniadz ma dla mnie duza wartosc. Wiec na mnie nie udaloby
                            ci sie zarobic. Zyd jestem potworny. Lubie miec tanio i pod noosem. Nie widze
                            powodu, zebym miala sie tego wstydzic.
                            • yigael Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 00:03
                              A ja jestem rozrzutny całkiem w odróżnieniu od Dorki.
                              • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 09:17
                                A ja nie rozumiem czemu pod nosem mialoby być drogo ??
                                • yigael Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 14:30
                                  Nie drogo, ale drożej niż w markecie - inna skala przedsiewziecia = inne ceny.
                                  • jeruba Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 16:13
                                    yigael napisał:

> Nie drogo, ale drożej niż w markecie - inna skala przedsiewziecia = inne ceny.

dokładnie tak smile

pzdry,
                                    j.j.
                                    • sc77 Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 16:32
                                      Niestety nie zgodzę się z tym, że w marketach jest tak tanio.

Proponuję porównać ceny innych produktów niż promocyjne.

Małe sklepiki tu często wygrywają !
                              • zzdorka Re: pomarzmy o... sklepie 13.08.04, 20:59
                                yigael napisał:

> A ja jestem rozrzutny całkiem w odróżnieniu od Dorki.

big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka