Dodaj do ulubionych

DLACZEGO ?

03.11.04, 12:00
Witam Wszystkich !
Zadaję sobie pytanie dlaczego tak długo przy budynku ZZA rano pali się
światło.Czy Administrator przeoczył zmianę czasu i nie widzi że już niewiele
po godz.6 robi się widno.Ciekawi mnie ile wynosi koszt, jeśli bez potrzeby
przez około 2 godz.palą się lamy.
Obserwuj wątek
    • mooj Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 12:12
      dzisiaj środa -masz szansę zapytać osobiście nawet zarządcę
      pzry okazji może podrążyc temat energii elektrycznejsmile
      • renata19 Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 12:31
        Mooju! zadałam to pytanie również dlatego,że jak była awaria przy ZZB i było
        ciemno zauważyło to wiele osób.Przy niewątpliwym marnotrawstwie cisza grobowa.A
        co mam przez to zrozumieć "że należy podrążyć temat zużycia energii"
        • mooj Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 12:55
          ja się tez dzisiaj zamierzam o to pytać
          tzn i zarówno dlaczego się świeci jak i to dlaczego dopiero na nasz sygnał ma
          to byc przedmiotem badańsmile
          dlaczego drążyć (teraz powaznie)? dlatego że ilość energii elektrycznej która
          została sfinansowana przez ZZ I od stycznia jest:
          znacznie wyższa niz w zeszłym roku
          znacznie wyższa niz w planie gospodarczym pzryjetym
          znacznie wyższa niz w planie gospodarczym proponowanym przez MA
          istnieją powazne przesłanki że nie bya ona zużyta w całości przez ZZ I

polecam raporty miesięczne a szczególnie załączniki finansowe

i tak naprawdę dopiero w tym świetle (smile inaczej wyglądają zapalone latarnie
          ranem gdy jest jasno (fakt -trwa to 4 dni nie więcej ale mimo wszystko)

pozdrawiam

• zzrobert czujka zmierzchowa? 05.11.04, 08:41
            istnieje przecież takie rozwiązanie i może działać "samo".
            • renata19 Re: czujka zmierzchowa? 05.11.04, 09:15
              Z przykrością stwierdzam że o wielu nowatorskich rozwiązaniach nie mają pojęcia
              ludzie którzy podjęli się zarządzania na ZZ.Wyjeżdżałam do pracy o godz.7.15 od
              około godziny było już widno/to do tych którzy jeszcze śpią/ale w budynku A
              lampy się paliły.Mimo że mieszkam w B dotyczy mnie to również bo ciągle brak
              porozumienia co do kosztów wspólnych.pozdrawiam
              • mooj Re: czujka zmierzchowa? 05.11.04, 09:44
                za energię elektryczną płacimy oddzielnie
                te koszty nie wchodzą w pakiet kosztów do podziału pomiedzy A i B
                jedyny prąd jaki dzielimy to "budka ochrony" -na podstawie licznika dodatkowo
                zamontowanego
                więc nie martw się
                a. nie płacisz za to
                b. porozumienie dotyczace kosztów wspólnych jest
                c. czujka oprócz pomiaru swiatła ma tez zegar zdaje się
                d. miało być robione w piątek - jest piatek - poczekajmy na wyniki do soboty -
                zgodnie z ustaleniami
                • renata19 Re: czujka zmierzchowa? 05.11.04, 10:09
                  >więc nie martw się
                  > a. nie płacisz za to
                  więc o zawartość Twojego portfela przestaję się martwić
                  > b. porozumienie dotyczace kosztów wspólnych jest
                  wczoraj rozmawiałam z Zarządcą B i podobno Zarządca A wycofał się z
                  wcześniejszych ustaleń dot.kosztów wspólnych.
                  Czy oświetlenie drogi wzdłuż ul.Wincentego przy ogrodzeniu również należy tylko
                  do A?
                  A ponadto w mojej ocenie przestawienie zegara po zmianie czasu/30.10/ dość
                  długo trwa.

• mooj Re: czujka zmierzchowa? 05.11.04, 10:23
                    co mogę wiecej napisać poza tym co napisałem?
                    jedynymi kosztami energii eletrycznej które są dzielone to energia elektryczna
                    pobierana na potrzeby ochrony
                    tzn na na potrzeby oświetlenia

do słów zarządcy B nt wycofania się z porozumienia dot. kosztów nie odniosę się
                    • mooj Re: czujka zmierzchowa? 05.11.04, 10:25
                      tzn
                      na potrzeby oświetlenia
                      ogrzania
                      działania systemu dostępowego
                      bramy

i być może (nie wiem czy zostało podłączone do licznika) oświetlenia napisu ZZ

żadne nowe fakty nie zaszły nie wiem o czym dyskusja
                      miało byc w piątek robione -zobaczymy czy zostało zrobione

• mooj Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 20:54
      w piatek rano powinno być zmienione
      • renata19 Re: DLACZEGO ? 04.11.04, 08:23
        Witam Wszystkich !
        Mooju mimo że mamy dopiero czwartek rano były wygaszone latarnie o odpowiedniej
        porze.Miło że ADM zareagowała.Jednak zgadzam się z Tobą że to nie do
        mieszkańców należy pilnowanie swoich pieniędzy.
        Pozdrawiam
        • mooj Re: DLACZEGO ? 04.11.04, 10:21
          no nie.ja nie twierdzę, że pilnowanie swoich pieniędzy nie jest obowiązkiem
          właścicieli
          problem w zakresie tego nadzoru
          przejrzeć, a nawet zanalizowac dokumenty kosztowe, wyrobić sobie zdanie na
          racjonalnośc gospodarowania, raz na jakiś czas sformułowac zalecenia - jak
          najbardziej TAK
          i nikt nas z tego obowiązku (tak obowiązku! nie tylko prawa) nie zwolni

ale czas włączenia żarówek...

ni emogłem pozostawić bez odpowiedzi- cały czas namawiam do współuczetnictwa w
          zarządzaniu na etpaie nadzoru więc nie chciałbym żeby utrwalił się pogląd
          że nie do właścicieli nalezypilnowanie swoich pieniędzy
          szczególnie jako mój poglądsmile
          pozdrawiam
          • renata19 Masz rację! 04.11.04, 11:26
    • aankaa Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 23:12
      namówcie administratorów na energooszczędne żarówki
      • mooj Re: DLACZEGO ? 03.11.04, 23:13
        są od początku
        nie w tym problem
    • zz_nowa Re: DLACZEGO ? 05.11.04, 20:31
      Super, że ktoś poruszył ten temat, a co sądzicie o oświetlaniu kortu
      tenisowego, kto za to płaci?; kolejne pieniądze wyrzucane w błoto.
      Pozdrawiam
    • robert28 Re: DLACZEGO ? - pytanie do P.Kazińskiego ? 18.11.04, 09:29
      Szanowny Panie dlaczego przy budynku A od kilku dni panują egipskie ciemności?
      Awaria czy efekt oszczędzania?Jeśli awaria to proszę natychmiast spowodować jej
      usunięcie,jeśli oszczędności to wyraz głupoty najwyższego lotu?
      • zz_marek Re: DLACZEGO ? - pytanie do P.Kazińskiego ? 18.11.04, 11:37
        Teraz to jest jeszcze tak że od strony Wincentego pali się co druga lampa. A
        rano lampy przy etapie A gasną chyba już o 4 rano. Faktycznie może jest to
        oszczędność ale to już chyba lekka przesada !!! Moim zdaniem lampy powinny
        świecić się do godziny przynajmniej 6.00 rano i to przy całym etapie A a nie
        tylko od podwórka!
        • sc77 Re: DLACZEGO ? - pytanie do P.Kazińskiego ? 18.11.04, 13:14
          Wydaje mi się, że jest to jakieś rozregulowanie czujnika, gdyż lampy wieczorem
          zapalają się i gasną dwukrotnie aby się na stałe zaświecić.

Może wartoby się temu przyjrzeć jakimś fachowym okiem.
      • metropolitanaddress Re: DLACZEGO ? - pytanie do P.Kazińskiego ? 18.11.04, 16:42
        Uprzejmie informuję wszystkich zainteresowanych stanem oświatlenia
        zewnętrznego - od wjazdu na osiedle do końca drogi przy budynku A, że próba
        uruchomienia cześci lamp powoduje rozłączanie obwodu przez bezpieczk
        różnicowo - prądowy. Konserwator elektryk usiłuje zlokalizować wadliwą cześć
        instalacji i jeśli to będzie możliwe usunie awarię. Sprawdił już część
        inatalacji. Oceniam,że zakończy diagnozowanie instalacji jutro. Jeśli nie jest
        to uszkodzony kabel spróbujemy usprawnić instalację jutro. Jeśli uszkodzony
        jest kabel zgłosimy awarię do usunięcia Turretowi w ramach rękojmi i włączymy
        te lampy, które są zasilane prawidłowo na obie żarówki. Pozdrawiam Józef
        Kaziński Zarządca budynku A
        • zz_marek Re: DLACZEGO ? - pytanie do P.Kazińskiego ? 19.11.04, 09:12
          I widzi Pan Panie Zarządco - należało tak odpowiedzieć od razu nie byłoby
          żadnych wątpliwości, a tak "może to oszczędność kosztów" a może to czy to.
          Polecam lekturę tego forum, a wiele ciekawych rzeczy będzie Pan mógł przecztać,
          a i my będziemy mieli szybko informacje zwrotne.
          Pozdrawiam
    • zz_beatka nie renato nie długo 22.11.04, 10:31
      gdy uidę wieczorem czy wczesnym rankiem pali się co 3 latarnia lub wcale
      • renata19 beato ! 22.11.04, 11:11
        odnosisz się do informacji z 3.11 przypominam że mamy 22.11 i conajmniej 7 razy
        wszystko się zmieniło.A na marginesie informuję że przestało mnie interesować
        oświetlenie A mają swój zarząd i KR jak również nieocenionego Mooja.Nie
        interesuje mnie również dlaczego Szanowni Panowie i Szanowne Panie od tenisa
        nie zdjęli na sezon zimowy siatki z kortu,czyżby mieli zamiar jeszcze grać?
        Żywo interesuje mnie tylko to co się tyczy B czyli czubek własnego
        nosa.Niestety na więcej ani sił ani zdrowia nie starcza.
        • zz_beatka no to jesteś w błędzie renato bo powinno 29.11.04, 17:44
          Cię to interesować. Nasi mieszkańcy przechodzą ciemnym chodnikiem a maja prawo
          do światła. Jesteś w komisji i wszyscy powinniśmy ze sobą współpracować. Wszyscy
          też powinniśmy się interesować sprawami osiedla w sposób aktywny a nie klikać do
          siebie na forum. Wypominając to czy tamto. Komisja A również, choć jej aktywność
          w sezonie chłodnym wyraźnie opada. A szkoda bo można by było w końcu jakieś
          rozpoczęte tematy zakończyć.
          A co miało być wykonane to przypominam
          progi zwalniające
          dodatkowa furtka
          chodnik wzdłuż B od strony stadniny
          poszerzenie wjazdu
          regulamin parkowania
          nic nie udało się zrobić bo niestety potrzeba współdziałania obu wspólnot
          jednocześnie.
          A ta opieszałość zaczyna mnie irytować i czuję że wszyscy tracimy cenny czas ..
          • mooj Re: no to jesteś w błędzie renato bo powinno 29.11.04, 18:14
            a) progi zwalniające -macie uchwałę?
            b) furtka dodtakowa -jestem przeciwny , nie pamietam aby "miało być zrobione" 0
            był pomysł - jeden z wielu, nieprzegłosowany
            c) nie wypowiadam się
            d) zgadzam się w 100%, zapytaj TPsmile
            e) jak d. sad

• zz_beatka mooju 29.11.04, 18:41
              sprawą poszerzenia wjazdu miał zająć się jeden z członków Waszej komisji
              co do furtki Ty jeździsz samochodem ja też ale są ludzie którzy muszą dookoła
              chodzić aby dostać się do przystanku, postaw się na ich miejscu potrzebują
              dodatkowych około 10 min na dotarcie do przystanku, a gdy jeszcze gmina nie
              odśnieży chodnika zaczyna się ślizganie.
              Można tak zabezpieczyć np dodatkową kamerą i zainstalowaniem czytników i
              domofonu łączącego z recepcją. Zainstalować dobry zamek i samozamykacz i założe
              się, że nie będzie mniej bezpiecznie niż jest.
              Co do głosowania mieliśmy jako komisje zatwierdzić projekt i równocześnie poddać
              pod głosowanie. My czekamy na wypowiedź Waszej strony nie mogąc nić zrobić. Bo
              chcemy przecież jednomyślności na osiedlu. A nie rozdźwięków
              • mooj Re: mooju 29.11.04, 20:06
                temat wałkowany -powtarzac się nie chcę co do sensowności pewnych rozwiązań

nie chcemy jednomyslności tak dla wyjąsnieniasmile
                chcemy mozliwości decyzji, jelsi będą to wsolne decyzje na TAK - przystępujemy
                do działań, jesli będziemy róznic się co do przyjętych rozwiązań nikt nikomu na
                siłe jednomyśłności wpajać nie będzie

ja nie mam danych kóre uopwazniają mnie do twierdzenia ze większość udziałów w
                ZZ I jest za "śpiącymi policjantami"
                co do furtki -równiez nie dysponuję takimi informacjami

jełsi takie posiadasz- podziel się nimi, wiele to usprawni
                • zz_beatka oj mooju 30.11.04, 07:02
                  nie wiem czy wiesz jaki jest sposób działania konstruktywnego.
                  Najpierw sprawdza się efekty uzgadnia ze współwłaścicielem a potem poddaje pod
                  głosowanie. Zrobimy głosowanie będzie coś zatwierdzone uchwałą ale nic nie
                  zrobimy bo nagle okaże się, że współwłaściciel nie wyraża zgody tak?
                  Zastanów się, po to spotkania obu komisji aby wspólnie wybrały najlepsze dla obu
                  wspólnot rozwiązania i sprawę kierowały dalej do przegłosowania.

Chyba najpierw wybierasz miejsce na dołek nim zaczniesz kopać czy zaczynasz
                  kopać nie zastanawiając się nad celem?
                • sc77 Re: mooju 30.11.04, 10:06
                  Ale po co robić dodatkową furtkę od strony stadniny a do niej chodnik, jeśli
                  już za kilka miesięcy będzie wyjście pod C prosto na przejście dla pieszych a
                  tym samym bliżej przystanku aniżeli Żuromińska ????
                  • robert28 FURTKA 30.11.04, 11:34
                    >Ale po co robić dodatkową furtkę od strony stadniny a do niej chodnik, jeśli
                    >już za kilka miesięcy będzie wyjście pod C prosto na przejście dla pieszych a
                    >tym samym bliżej przystanku aniżeli Żuromińska ????

Furtka miała być nie od strony stadniny ale bezpośrednio na
                    ul.Wincentego.Wyjście od strony C dla mieszkańców B np.V kl.nic nie daje.Na
                    przystanku przy gminie nie zatrzymuje się np.500 jest to przystanek na
                    żądanie.A poza tym to nie więzienie że wychodzi i wchodzi się tylko bramą przy
                    strażniku, znam osiedla strzeżone choćby na przeciwko gdzie ochrona siedzi w
                    budce od strony Wincentego/ta ulica inaczej się nazywa/a furtka wychodzi dla
                    wchodzących i wychodzących mieszkańców z czytnikami na Kondratowicza.
                    • zz_beatka Re: FURTKA 30.11.04, 16:10
                      kolejna furtka będzie przy C ale na nią trzeba poczekać do czasu oddania C. W
                      ten sposób 3 furtki znacznie rozładowałyby natężenie ruchu a i dojście byłoby z
                      3 stron osiedla.
              • mooj Re: mooju 29.11.04, 20:30
                albo inaczej:
                forum nie nastraja zdaje się do propozycji konstruktywnych
                jest coś pilnego, z czym zarządca ZZ I na spotkaniu nie był w stanie sobie
                poradzić - zamejluj, zadzwoń, powiedz, napisz
                bezpośrednio po spotkaniu kilka niezaleznych opinii było "nia ma spraw, które
                nalezy w trybie pilnym omówic razem" (nie wnikajac czy razem oznacza komisje
                czy inne "ciała doradcze") -masz inne spostrzeżenia -napisz wyraźnie "w czym
                dieło"
                publicznie ew. prywatnie jesli naprawdę sa rzeczy o których nie chcecie pisac
                (takie wrażenie odnoszę- byc może mylne, ale dośc uzasadnione)

pozdrawiam serdecznie
                • zz_beatka mooju tydzień temu była potrzeba 30.11.04, 06:59
                  wspólnego spotkania, naprawdę pilna a stawili się obaj zarządcy i my. I tak
                  naprawdę nie wiem czy spotkanie odniosło skutek bo nie było nikogo od Was. Boję
                  się znów za jakiś czas ktoś postawi Veto. Naszą pracę odbieram jak walkę z
                  wiatrakami. My działamy a nic się nei dzieje bo .... Znów działamy i znów nic. ..
                  • sc77 Re: mooju tydzień temu była potrzeba 30.11.04, 10:09
                    Już nie wytrzymuję !!
                    ZZBeatko - a czy Ty nie rozumiesz, że nas (A) reprezentuje Zarządca ??
                    Jeśli przed spotkaniem było wszystko ustalone z KRA to po co jeszcze robić
                    tłok, marnować czas i stawiać się na spotkaniu ?? Chyba wystarczy, że był nasz
                    Zarządca i wszystko co było trzeba ustalił, prawda ?
            • renata19 Re: no to jesteś w błędzie renato bo powinno 30.11.04, 08:30
              > furtka dodtakowa -jestem przeciwny
              mam nadzieję że będziesz w mniejszości, jakbyś pedałował pieszo do przystanku
              autobusowego dwukrotnie raz po jednej stronie ogrodzenia drugi raz drugiej może
              byś zmienił zdanie.Ale jeśli wozisz d... samochodem lub pracujesz w domu to
              lepiej nie uszczęśliwiaj innych bo wyjdziesz na egoistę.
            • rkozlo Re: no to jesteś w błędzie renato bo powinno 30.11.04, 09:03
              Co to za postawa?
              Progi zwalniające - nie jesteś pewien czy chce tego większość. A ską wiesz że
              nie chce - przeprowadzałeś badanie opinji publicznej?
              Furtka - no tu już Mooju rozbawiasz mnie swą troską iż furtka daleko od budki
              ochrony byłaby 'bez kontroli'. Chyba naprawdę nigdy nie chodzisz pieszo bo
              gdybyś to robił to wiedziałbyś że ta też wiele bezpieczeństwa nie zapewnia.. Po
              pierwsze - większość czasu jest popsuta, a psuje się ciągle z powodu
              gigantycznego natężenia ruchu. Po drugie skierowanie 500 mieszkań na jedną
              furtkę powoduje że ludzie wchodzą na osiedle 'strumieniami' i ochrona nie jest
              w stanie wyłapać wszystkich 'obcych'. A to dreptanie wokół bloku A zaczyna mnie
              już wkurzać...
              • michal_74 Komisja ZZ A 30.11.04, 09:32
                Nie stawiła się na spotkanie, o którym wcześniej była mowa, bo nie wiem, czy
                ktoś poza mną był poinformowany (że ja nie bbyłem, to zupełnie inna sprawa).
                POza tym sprawa wjazdu została z naszej strony (członka naszej komisji)
                załatwona w Turrecie i poszła dalej. Kolejna furtka i chodnik w kierunku
                przystanków wymaga ustaleń z ZDM, który się na to - na razie nie zgadza. Takie
                są moje informacje w tym zakresie. Co do progów - to był przez obie komisje
                dyskutowany i w plenerze ustalono nawet, gdzie one mają być. Potrzeba wszakże
                projektu i ten miał powstać - na prośbę J. Kazińskiego - w TP. Czy powstał -
                nie wiem. Po tem - w oparciu o uchwałę i wyliczenia finansowe (bo
                współfinansować miał to również etap C - czyli TP) - realizacja. Czyli raczej
                nie w tym roku....
                • zz_beatka Re: Komisja ZZ A 30.11.04, 16:07
                  a czy p.Kaziński coś w tym temacie zrobił? Bo z tego co wiem to nic, a kontrolę
                  nad sprawować może jedynie komisja A. Co do nieobecności chyba kontaktujecie się
                  z sobą w jakiś sposób? czy jesteś tylko jednoosobową komisją czy jest Was więcej?
              • mooj Re: no to jesteś w błędzie renato bo powinno 30.11.04, 10:34
                a przeprowadziłem
                wycoinkowe ale owszem - przeprowadziłem

ale nie musiałem -wystarczy że nie ma decyzji na TAK o znacza to że nikt nie ma
                prawa w ramach zarządyu zwykłego (a tym bardziej bycia komisarzem rewizyjnym)_
                decydowac o inwestychach szczególnie poza terenem wspólnoty

postawa może ci się podobac albo nie podobac ale ma swoje umocowanie prawne

to samo jelsi chodzi o furtkę
                większość będzie ZA - pomyśle o ustosunkowaniu się do tej opinii
                na razie kilka głosów na niereprezentatywnym forum wyrazio swoją opinię
                prosze Cię - nie zmuszaj mnie abym traktował to kamienne tablicewink
                to naprawde niewiele znaczy co my tutaj piszemy
                to ze jestem ZA czymś czy przeciwko czemuś nie oznacza że mam prawo uzrpowac
                sobie prawo ż ejest to juz rozwiązanie obowiązujące (niezaleznie ile postów
                napize to i tak wiążąca jest uchwała ew. w niekórych zakresach decyzja zarządu)

moze my jedynie starać wpływac się na opinie współwłascicieli ale nie
                podejmowac z anich decyzje!
                chocby wydawłao nam się, ze są one bardzo rozsądne, korzystne dla wspólnoty i
                przemyślane

pozdrawiam wkurzonego sąsiada
                • rkozlo Re: no to jesteś w błędzie renato bo powinno 30.11.04, 11:19
                  Tak naprawdę to wkurza mnie bezwład decyzyjny panujący na tym osiedlu.
                  Chociażby sprawa tych 'śpiących policjantów'. Jest decyzja obu komisji więc
                  zarządcy powinni rozpocząć głosowanie wśród wspólnot. I nie czekać aż
                  mieszkańcy przyjdą złożyć podpis (bo się nie doczekają bo większość nie
                  interesuje się sprawami wspólnoty), ale przespacerować się po mieszkoniach. Dla
                  mnie jest to proste: pomysł, przeprowadzenie głosowania, wykonanie albo nie
                  pomysłu. A wszelkie gdybanie typu nie jestem pewien czy większość to popiera
                  nie ma sensu. Pomysłów do tej pory komisja miała mnóstwo ale tylko w jednej
                  sprawie pukał do mnie zarządca ze zbieraniem podpisów (etap B) - w sprawie
                  obniżenia czynszu (co podejrzewam było także w jego interesie). Po wtóre z
                  jakiej paki członkowie komisji mają sobie wypruwać harytatywnie flaki
                  skoro 'walczą z wiatrakami' i napotykają na ciągły oportunizm ze strony
                  zarządców i TURRETA. Z jakiej paki mają poświęcać się aby wykonywać pracę za
                  zarządcę. Ponadto jedynym ciałem wykazującym inicjatywą są komisje a wszystkich
                  pozostałych trzeba zmuszać do czegokolwiek.

Pozdrawiam.
                • zz_beatka mooju moze zbyt wielkiego znaczenia forum nie ma 30.11.04, 16:13
                  ale daje obraz woli choć części mieszkańców (uczestników forum), być może
                  pozostali czytają bądź rozmawiają. Z forum można choć trochę poznać nasze
                  potrzeby jest jakby nie patrzył łatwa i szybka możliwość kontaktu i wymiany
                  informacji
                  • mooj Re: mooju moze zbyt wielkiego znaczenia forum nie 30.11.04, 16:20
                    tak zgadzam się!
                    ale nie do wnioskowania typu:
                    4 postów "Za" 1 pzreciw -znaczy sie 80% poparcia dla pomysłu/projektu
                    znaczy "jedziemy"smile
                    pzodrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka