30.10.03, 11:26
Czy na Zielonym Zaciszu jest wolny wybór operatora telefoniczno-internetowo-
telewizyjnego? Jeśli nie to dlaczego nie może być? Kto mógłby o tym
zadecydować? Czyżby nie mieszkańcy?

Pozdr.
Mieszkaniec
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Spray 30.10.03, 11:29
      wrzuć w wyszukiwarkę gazetowo-forumowa "Spray" albo przejrzyj starsze watki bo
      wypowiedzi mnóstwo- efektów (konkurencji) brak

w skrócie albo spray albo sferia smile

albo osiedlowa sieć (do stworzeniasmile
      • olo7olo Re: Spray 30.10.03, 15:43
        > albo osiedlowa sieć (do stworzeniasmile

Jestem za !!!
        Instalacji nie ma ale Wirelles-Lan by zdalo egzamin.
        Co do standardu to by sie cos ustalilo smile
        Sprzet jest tanszy z miesiaca na miesiac.
        Potrzebne kilka chetnych osob i zadnych pozwolen (jak w przypadku instalacji
        kablowej ethernet) nawet nie trzeba smile
        Najdrozszy jest Acces Point ale potrzebny jest tylko jeden(od 1500 do 4000
        zalezy jaka firma mozliwosci itd.).
        Karty klienckie to wydadek 300-600 zl.
        Ciekawy jestem, czy jestem drugim chetnym wink zeby miec cos taniej i moze lepiej.

pozdr
        olo
        • mooj Re: Spray 30.10.03, 15:46
          jestes "nastym" potencjalnych chętnym
          al ewydaje mi sie że jest to rozwiązanie dostępne 'w kontakcie wzrokowym' tj w
          praktyce tylko dla tych co okna mają na "dziedziniec"
          • olo7olo Re: Spray 30.10.03, 15:53
            Z kontaktem wzrokowym sie zgodze, ale z doswiadczenia wiem ze mieszkajac w 4
            pietrowym bloku z wielkiej plyty, acces point byl na 2 pietrze w srodkowej
            klatce, a klatek bylo 5 to dawalo sie to uzywac bezbolesnie w ostatniej klatce.
            Tlumienie bylo ale nie na tyle zeby wytlumic do zera. Zreszta sam acces point
            stal u kolegi w pokoju przy oknie.
            Problem sie pojawial z kartami do notebookow przy wbudowanej antenie - trzeba
            bylo znalesc tzw. dobre miejsce u siebie w domu wink

olo
            • zzdorka Re: Spray 29.01.04, 19:23
              No to wy sobie zainstalujcie, a ja podkradne. smile

A powaznie, to jak wyegzekwowac platnosc w takiej sieci?
    • marcin_robert Re: Spray 28.01.04, 09:50
      Wczoraj instalowano mi tzw. "pakiet".
      Otóż facet podpisujacy ze mną umowę słowa nie bąknął, że komputer ma mieć kartę
      sieciową - w związku z czym dzieki uprzejmości i życzliwości moich serdecznych
      przyjaciół pędziliśmy do M1 po to ustrojstwo. To jest skandal, żeby dupek - bo
      inaczej tego kolesia nie nazwę, nie wspomniał o tak istotnej sprawie.
      Instalacja odbyła się w 21 dni po wpłacie pieniędzy - nie ma fizycznej
      możliwości przyspieszenia terminu, bo cipeta ze Spraya przez telefon nawet nie
      umie się po ludzku przedstawić, a jej profesjonalizm jest na poziomie pracy w
      warsztacie u wuja Tadka. Nawet ściemniać biedaczka nie umie.
      Ekipa montująca robi z mieszkania klienta chlew, czyli łazi w zabłoconych
      buciorach. Gdyby nie fakt, ze chciałem mieć ten montaż za sobą - chyba
      powiedziałbym parę słów jednemu z instalatorów.
      Uprzedzam, wiedza informatyczna wszystkich panów montujących razem jest jeszcze
      mniejsza niż moja, a moja jest na poziomie australopiteka.
      Generalnie mam nadzieję, że to tylko falstart, ale kto wie.
      • zz_beatka Re: Spray 28.01.04, 13:14
        mam takie same wrażenia z montażu, u mnie przyszli po aferze w internecie po
        18 dniach od wpłaty. oprócz chclewu i brudne ściany bo nie uważali to jeszcze
        na dodatek zostawili mi odstawioną komodę z akwarium na środek pokoju.

a dziś nie mam telefonu po raz kolejny. i muszę płacić za połączenia kom. aby
        dodzwonić się z reklamacją mam dość tej firmy
        • ksdrs Re: Spray 28.01.04, 14:57
          Ja na szczescie nie mialem takich problemow (instalacja 3 dni po wplacie) ale
          mam pytanko do sasiadow ktorzy korzystaja ze "Sprayowego internetu".
          Jak wygladaja u Was predkosci?
          Mam wrazenie ze ok 8 rano ktos w firmie wciska przycisk i transfery spadaja do
          1/10 tego co jest w nocy.

ksdrs
          • mooj Re: Spray 28.01.04, 15:37
            transfer dobry
            procedury w firmie fatalne (instalacja, usterki, kontrola jakości, komunikacja)
            swoją instalacjęo opisywałem na bieżąco dzien po dniu -kupa smiechu z
            przewagąkupy
            pozdrawiam
          • walder Re: Spray 28.01.04, 15:38
            Faktycznie tak jest łącza w nocy pomiędzy 24 do 6 jest otwarte bez ograniczeń.
            Jeśli można mam tez pytanie jaki masz wykupiony transferi i ile osiagasz w
            nocy , aile w dzien.
            pozdrawiam
            • ksdrs Re: Spray 28.01.04, 15:50
              Hmm najdziwniejsze jest to ze na poczatku (przez jakies 3 miesiace) nie bylo
              roznicy w transferach. Od jakiegos czasu w dzien jest rowniutko 30kB. W nocy
              tak jak pisalem x10.
              Abonament 256kbps

ksdrs
            • mooj Re: Spray 30.01.04, 01:08
              448 Kbps (56 KB) "na świat" wg DSL.cz
              412 Kbps (51,5 KB) wg alken.nl
              numion coraz mniej wiarygodnie wychodzi

01:00
              w dzień zdecydownai emniej ale zadowalająco - no chyba ze awaria
        • robin123 Re: Spray 29.01.04, 09:20
          Ta firma to jakiś żart wciągu ostatnich 2 tygodni dzwoniłem do nich chyba z 50
          razy zgłaszając awarię. Telefon nie działał 5 razy w tym raz przez 3 dni a
          reszta to 24 lub kilkanaście godzin. Internet w ciągu ostatnich 5 dni nawalał 4
          razy na kilka kilkanaście godzin a jak "działał" to w cyklach 5 minut nie
          działa 10 minut działa.

Kiedy dzwonisz zgłosić awarie to pod telefonem podanym jako 24 godziny serwis
          techniczny odpowiada automatyczna sekretarka podając nr komórki. Kiedy
          natomiast dzwonisz na tą komórkę to nie zawsze ktoś ją odbiera. Na maile
          napisane do działu od awarii nikt nie odpowiada. Pracownicy są niekompetentni i
          zwalają winę jeden na drugiego lub głupio się tłumaczą. Wczoraj np. zgłaszając
          2 awarie w ciągu 12 godzin i wykonując chyba 10 telefon tego dnia do
          pracowników firmy Spray dowiedziałem się od pracownika tej firmy ze taka jest
          natura Internetu że są ciągłe awarie. No ręce mi opadły, miałem Internet już od
          różnych operatorów i awarie zdarzały się bardzo rzadko (raz na pół roku nawet
          rok przez parę godzin).

Firma ta nie jest ani konkurencyjna cenowo ani nie dostarcza usług za jakie
          bierze pieniadze.

Kto ma jeszcze podobne problemy z tą "chorą" firmą?
          Moja propozycje jest taka aby pogonić ich z tego osiedla gdzie pieprz rośnie i
          wprowadzić prawdziwą firmę która zadba o swoich abonentów. Może powinniśmy
          razem wystosować odpowiednią skargę do Spray i porozmawiać o tym z naszymi
          zarządcami A i B.
          • mooj Re: Spray 29.01.04, 10:04
            na usterkowośc telefonu nie narzekam
            jedyny problem jaki zauważyłem to spore opóźnienie (kiedy odbieram telefon
            musze odczekać 1.5-2sekundy zanim zacznę rozmowę -tak "na oko" jest to związane
            z identyfikacją numeru)
            natomiast internet to zupełnie inna bajka - potwierdzam słowa przedmówcy nt
            braku sensownych procedur zglaszania uszkodzeń
            natomiast co do czestotliwości ich wystepowania u innych dostawców niestety mam
            inne zdanie -awarie równie częste albo nawet częstsze

pzry okazji podaję numery telefonów sprayowych (z zastrzezeniem jak wyżej -
            działają albo nie)
            825 49 91 - biuro
            678 18 05 - technicy
            502 282 129 - dyżurny technik
            • trondzio Re: Spray 29.01.04, 10:45
              Witam zawiedzionych użytkowników internetu.
              Ja też mam wykupiony abonament 64Kb/s w osławionej firmie Spray.
              U mnie instalacja przebiegała bez jakichkolwiek problemów, przyszedł młody
              człowiek, zdjął buty w holu, i przeprowadził instalację w 15 minut.
              Problemy pojawiły się po miesiącu jak starciłem swój adres IP, bo przydzielili
              go komuś innemu. Nawet ich pracownik stwierdził, że mają bałagan i muszą coś z
              tym zrobić, bo nikt chyba nie prowadzi ewidencji tych numerów.
              Faktycznie telefony do dyspozytora nie działają, ale dostałem komórkę
              bezpośrednio do kolesia, który serwisuje to ustrojstwo. Załatwił sprawę w
              kolejne 15 minut i od tej pory mam spokój.
              Jak na te 64kB/s, które mam przyobiecane w umowie to jestem mile zaskoczony? Z
              onetu pocztę ściągałem z prędkością, 250 co znacznie przewyższa prędkości
              internetu u moich znajomych pod skrzydłami Astercity.
              Telefon i telewizja działają bez zarzutu.
              Nie bardzo rozumiem cenę za przyłączenie, bo przecież sieć w budynku jest
              nasza, za co więc Spray każe płacić sobie taką kasę, słyszałem, że to 650
              złociszy?, ja płaciłem 200, w tym 100 kaucji. Co się wiec stało, że podrożało?
              Pamiętajcie, że Spray jako jedyna firma chciał wejść na osiedle w tym czasie i
              w tym miejscu, jak powstawał budynek nikt z operatorów nie był zainteresowany
              jego obsługą. Nie bronie firmy, ale wydaje mi się, że przesadzacie w tych
              narzekaniach, użytkownicy innych sieci wcale nie mają lepiej, a im większa
              firma tym trudniej się z nią kontaktować, próbowaliście rozmawiać z TPSA? Ja
              tak, nic bardziej przerażającego. Takiego zagęszczenia psycholi w jednym
              miejscu nawet w psychiatryku nie można znaleźć.
              Na podwórku sąsiada trawa zawsze jest bardziej zielona.

Pozdrawiam

Dziubek (Pan)
              • walder Re: Spray 29.01.04, 14:24
                Brawo
                Podpisuje się obiema rekami pod przedmówcą.
                Zwłaszcza jeśli chodzi o trawę , i o to ze pies z kulawą nogą sie naszym
                brakiem mediów nie przejmował i pewnie do dzis kożystał bym z komurki ,a
                telewizje oglądał bym u teściowej.
                Pozdrawiam
              • zz_beatka do Dziubka, Robina 29.01.04, 15:08
                mam od sierpnia tel i zauważam ja oraz moi klienci (prowadzę działalność)
                usterki. mam dość tej firmy i czekam z utęsknieniem na konkurencję aby
                rozwiązać umowę i nie mieć z nimi więcej do czynienia.
                tracę pieniądze (jestem niewiarygodna dla moich klientów, którzy nie mogą się
                do mnie dodzwonić na tel stacjonarny, faksy muszę wysyłać z poczty) jak dotąd
                za wszystkie usterki nie został pomniejszony abonament, a brak telefonu mam
                bardziej niż częsty i akurat wtedy gdy jest mi najbardziej potrzebny
                podanie złożyłam w TPSA w sierpniu, czekają na większą liczbę osób chętnych do
                podpisania umowy
                jestem coraz bardziej zawiedziona usterki zamiast znikać pojawiają się coraz
                częściej na coraz dłużej
                • zzdorka Spray. 29.01.04, 19:35
                  Buhahahaha. Na pewno nie zakupie Spraya. Wole chodzic do kafejki.

Niefortunnie bylam swiadkiem jednej instalacji. Pozal sie Boze. Ten pan o tym
                  nie wie, bo on nie od tego, a tamten wprawdzie od tego, ale jak wyluszczyl mi
                  kilka teorii informatycznych, to go smiechem zabilam. A tekst: "To Pan TU
                  bedzie ogladal tv? Nie na biurku?" po prostu powala. A co go to obchodzi? W
                  lazience na kiblu chce ogladac. Jezuuuu. Wole zyc bez internetu, tv i tel.
            • mooj Re: Spray 05.02.04, 00:06
              kolejny telefon
              Dyspozytor - p. Sałata 0600 991 970

• gelkaa Re: Spray 05.02.04, 12:28
      nie wiem czy wiecie ale w B juz dzial internetowa konkurencja firmy
      Malnet...ja dzieki nim ma w A lacze radiowe, ale rozmawialm z nimi i jesli
      tylko znajda sie chetni to tez nas okabluja, koszt: przylaczenia 180 zl i co
      miesiac 56smile
      pozdrawiam
      • zz_mario Re: Spray 05.02.04, 13:26
        Jetem za.
        Pozdro,mario
      • mooj Re: Spray 05.02.04, 14:03
        ja jestem jak najbardziej za konkurencją!
        tylk niestety (albo stety) moje osobiste zainteresowanie ograniza się do
        bezkabla: jednym śłowem ktos postawi WiFi pewnie bede chętny (chocby jao
        rezerwowe) - listw w mieskznaiu kładł nie będę
        • magdasek76 Re: Spray 27.03.04, 18:10
          nie musisz kłaść listew - malnet wciąga kabel peszlem razem z telefonem - necik
          masz tam gdzie gniazdko telefonu - oczywiście jeśli masz peszle..... namiary na
          malnet 502099068
      • sc77 Re: Spray 05.02.04, 15:53
        Ja jestem chetny, jesli predkosc jest w porzadku.

Z kim nalezy sie kontaktowac?
    • mooj Re: Spray 05.02.04, 14:49
      zajrzalem po raz pierwszy na lokalny ftp spraya (a fuj hehe) ale nie o tym
      chciałem
      wygląda, że to jest dobre miejsce na stronke ZZ- tzn naszą nie z punktu
      widzenia MA czy TP
      na różności typu pliki z projektami uchwał, skany planów (żebyśmy wiedzieli o
      czym rozmawiamy czasem) jednym słowem na to co na forum gazety miejsca i
      możliwości nie ma
      jest jakiś mieszkaniec nałogowo robiący strony?
      • olo7olo Re: Spray 05.02.04, 15:42
        ... na lokalny ftp spraya ...

mozesz zapodac IP login/user ? wink

olo
        • mooj Re: Spray 05.02.04, 15:45
          serwer-brodno.spray.net.pl
          spray/spray
          • olo7olo Re: Spray 05.02.04, 15:48
            kinoteka wink
          • zzdorka Re: Spray 05.02.04, 20:01
            Z zewnatrz male szanse. Chyba, ze dla hackerow...smile)

A i owszem. Zgadzam sie - Fuj!
      • olo7olo Re: Spray 05.02.04, 15:52
        co by mialo byc dokladniej na tej stronce ?
        rozumiem ze widoczna mieszkancy only ?
        • mooj Re: Spray 05.02.04, 16:02
          mi brakuje:
          1. planu osiedla (obecnego i uwzględniajcego zmiany po wybudowaniu etapu C)
          2. regulaminu
          3. aktualnych numerów telefonów i adresów WSZYSTKICH (zarządców, ekip,
          pogotowia itp) - to co "wisi" też jest aktualizowane z opóźnieniem poza tym
          zjeżdżać windą eee
          4. ogłoszeń OD zarządców
          5. archiwum uchwał i głosowań
          6. możliwości ankiet (wspartych planami, szkicami)
          7. ?

oczywiście to wszystko to rozpusta - nie są to rzeczy niezbędne i pewnie
          dyskusyjne ale pomocne (vide: dyskusja nt pawilonu, przejśc, wjazdów,
          kontaktowania się z zarządcą itp)
          jak mi coś jeszcze do głowy przyjdzie to napiszę
          • olo7olo Re: Spray 05.02.04, 16:12
            nie to nie rozpusta, kwestia czasu wink
            • mooj Re: Spray 05.02.04, 16:14
              czy to deklaracja?:->
              • olo7olo Re: Spray 05.02.04, 16:26
                moge cos sklecic na kolanie wink bez wodotryskow (uzywam vi) - moze mamy tu
                jakies talenty graficzne, bo ja na codzien stron www nie robie niestety.

potrzebny tylko jakis komp wlaczony 24godz/dobe w sieci osiedlowej jesli ma to
                byc wewnetrzny serwer www dla mieszkancow, a jak nie to kazdy friko-serwer sie
                nadaje.

• mooj Re: Spray 05.02.04, 16:34
                  ja nie w temacie
                  ale taki html tam na serwerze to nie da rady? właśnie bez wodotryskówsmile
                  ja wiem ż enajwiekszy problem to bedzie zeskanować, wypełnić trescią i ilnowac
                  aktualizacji
                  i to nie jest takie proste i nakolenne
                  więc moż e..no jelsi dla moojej wygody tylko to nie ma o co kruszyć kopii?
                  tzn przy braku zainteresowania szerszego to rzeczywiście dla pasjonatów
                  • zzdorka Re: Spray 05.02.04, 20:05
                    Fajna by byla taka stronka. Jakies zdjecia wiercaczy bysmy wklejali i
                    podgladnietych sasiadow...big_grinDDD

A powaznie, to jest swietny pomysl. Ja niestety stronami sie nie zajmuje, ale
                    jesli ktos ma ochote cos prostego. Czemu nie?
                  • olo7olo Re: Spray 19.02.04, 15:56
                    Witam

Zapraszam na www.zielone-zacisze.prv.pl

Co o tym myslisz ?

Pozdr
                    • zzdorka Re: Spray 19.02.04, 19:11
                      Ale super. Gdybym miala o tym pojecie, to juz bym cos tam skrobnela.

Teraz, to juz tylko pomysly lokatorow sa wazne.

Moze jakies info na klatkach? (niestrudzona jestem, co?) smile))
    • gelkaa Re: Spray 05.02.04, 22:28
      dla zainteresowanych podaje aniar na frime malnet
      tel: 506-099-068 Pan Michał Stepien
      pozdrawiam wszystkich cieplutkosmile
    • zz_beatka sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 15:03
      bo gdy do mnie się dzwoni to słychać : 'abonent czasowo niedostępny' i za
      cholerę dodzwonić się do mnie i wnerwia mnie to bo tak jest co m-c po parę dni.
      za to ja mogę dzwonić wszędzie tylko ja chciałam aby do mnie dzwoniono a tego
      spray mi niestety nie zapewnia w 100%.
      pan od awarii jest poza zasięgiem i jest 'super'.
      czekam na TPsa z utęsknieniem
      ps napiszcie czy u was jest tak samo czy tylko u mnie
      • mooj Re: sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 15:10
        jest ok
        i jełsi chodiz o telefon to było zawsze
      • sc77 Re: sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 15:11
        U mnie nigdy nie bylo takich problemow w telefonem.
        Teraz tez sprawdzilem i jest ok. Codziennie ktos do mnie dzwoni i nikt jeszcze
        nie narzekal na problemy z dodzwonieniem.

Moze Beatka masz cos z linia telefoniczna w domu (jakies zwarcie), albo
        numerem.
        • zz_beatka Re: sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 15:16
          jestem blondynką i nie wiem czy mi kitu nie wciskają bo twierdzą, że ustawienia
          w komputerze ktoś zmienia? kasuje?
          i dlatego ja mogę dzwonić a do mnie nie można się dodzwonić
          • areksz24 Re: sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 16:03
            Beatka,

To nie kolor włosów jest problemem wink Chyba, że po stronie speców ze
            Spray'a wink U mnie jest to samo. Raz na jakis czas telefon po prostu nie
            dziala. Jesli ktos nie korzysta z telefonu bardzo czesto, moze to umknac jego
            uwagi, bo zdarza sie to relatywnie rzadko. Dzis trwalo to moze 30-45 minut?
            Jedno jest dla mnie pewne: jak tylko skonczy mi sie biezaca umowa ze Sprayem
            i bede mial wybor (TPsa czy cokolwiek) to sie powaznie zastanowie...

Pozdrawiam,
            Arek
            • zz_nowy Re: sprawdzcie proszę swoje telefony i napiszcie 19.02.04, 16:32
              ja tez mialem problem z telefonem przed godzina ale zadzwonilem do spraya i
              naprawili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka