Dodaj do ulubionych

Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ II

15.12.03, 15:32
Chciałem spytać sąsiadów, czy komuś wyszło mniej, bo mi jakbym nie liczył,
wciąż wychodzi 20zł więcej (oczywiście przy płaceniu za tyle osób ile
rzeczywiście w nim mieszka). To chyba kiepskie wejscie nowego zarządcy. Nie
zyskał sobie tym bynajmniej tym mojej sympatii sad

WM
Obserwuj wątek
    • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 15:38
      Ja rowniez zglosilam 2 osoby, ale czynsz wyszedl mi 10 zl mniej... Ciekawe jak
      to jest smile
      • marcin_robert Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 15:53
        Zgłosiłem, ze mieszkam sam i czynsz wyszedł mi znacząco niższy.
        • mania2424 Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 15:55
          Nam za dwie osoby wyszło prawie 40pln więcej.
          Doliczył nam także winde a mieszkamy na parterze
          • marcin_robert Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:04
            O tą windę i ogrzewanie schowka to będę się kłócił - nie mam miejsca
            garażowego, nie mam kaloryfera w schowku - nie będę płacił za coś z czego nie
            korzystam.
          • zz_beatka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:05
            a mi o 120 mniej, sprawdziłam z poprzednimi wyliczeniami i zgadza się
          • moze_zz Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:15
            Jeśli zgłoszę 2 osoby, które tu mieszkają, to też mam czynsz o 20 zł wyższy.
            Chyba, że zostanę przy jednej, to wtedy się obniża.
            I co?
            • zz_beatka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:34
              ja porównuję czynsz TP za 1 osobę z czynszem wspólnoty za 1 osobę
              co do zgłoszenia to chyba pan zarządca wie o mnie wszystko bo nie dostałam
              ankiety do dziś
        • wmazurczyk Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:07
          marcin_robert napisał:
          > Zgłosiłem, ze mieszkam sam i czynsz wyszedł mi znacząco niższy.

To chyba trochę nie fair, co? Chyba, że mieszkasz sam... Dla jednej osoby to
          każdemu wychodzi mniej, ale chyba rzadko kto mieszka sam...

WM
          • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 16:19
            i znów- nie dotyczy mnie ale wsadze paluch między drzwi
            ankiety prowadzą do takich sytuacjisad
            a sam mieszka? ee tam sam - pewnie oszukał!
            co za róznica w ilości osób? co moze być proporcjonalne do liczby mieszkańców?
            produkcja śmieci? byc może ale niekoniecznie przecież
            a reszta kosztów jest olicznikowana
            i po co takie informacje zbierać? czy ktoś mieszka sam czy 2 razy w tygodniu
            ktos u niego nocuje a może 3 a od kiedy sie liczy że sam? a co znaczy mieszka?
            ech... znów mam wrażenie że forumowicze zostali wystawieni na niepotrzebną
            konfrontację przez czyjąć złą wolę bądź niedopatrzenie
        • przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 17:16
          marcin_robert napisał:

> Zgłosiłem, ze mieszkam sam i czynsz wyszedł mi znacząco niższy.

A ja zgłosiłem, że mieszkamy we dwie osoby, a czynsz i tak policzono mi za...
          jedną osobę... :-o
          • zzdorka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 21:50
            I znow nie oplaca sie byc uczciwym.

Ja tez mam zastrzezenia do ogrzewania schowka.

A czynsz mam duuuuzo mniejszy.
            • przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 15.12.03, 23:09
              zzdorka napisał:

> I znow nie oplaca sie byc uczciwym.

Że co...? :-o

Uczciwie zadeklarowałem dwie osoby. Czynsz mi policzono za jedną...

>
              > Ja tez mam zastrzezenia do ogrzewania schowka.
              >
              > A czynsz mam duuuuzo mniejszy.

Po przeliczeniu na dwie osoby ja również... Całą złotówkę niższy od tego, co
              płaciłem w Turret'cie... uncertain
    • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 12:50
      Sluchajcie to jak to w koncu jest?

Niektorzy z Wam mowia, ze czynsz policzyli Wam za jedna osobe, mimo, ze
      zglosiliscie dwie. Mnie policzyli za dwie (razem z winda (tez 2 osoby)... mam
      nadzieje, ze parter sie w koncu wylga z tego idiotyzmu).

Natomiast nie zgodze sie, ze mozna mowic nieprawde w ankiecie i podawac
      zanizona liczbe osob.

W czynsz wliczona jest np. wywozka swieci - to oczywiste, ze 2 osoby produkuja
      ich wiecej niz 1. Dlaczego inni mieszkancy maja placic za smiecie innych?
      Utrzymanie ochrony, trawnika i inne - kazdy mieszkaniec jest chroniony, tak
      samo jak kazdy miezskaniec ma ta sama trawe pod oknem, a nie tylko ten podany
      na ankiecie, a placa tylko Ci, ktorzy na ankiecie sie ujawnili. To nie fair, bo
      koszty dzielone sa przez mniejsza liczbe ludzi, niz byc powinno.

Pytanie do Marcina i innych mieszkancow parteru. Czy do tej pory placiliscie za
      winde? ja w wyliczeniu czynszu, ktore dostalam przy obiorze lokalu juz mam
      wliczona winde! Od lipca.
      • mania2424 Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 13:07
        brenya napisała

> Pytanie do Marcina i innych mieszkancow parteru. Czy do tej pory placiliscie
        za
        >
        > winde? ja w wyliczeniu czynszu, ktore dostalam przy obiorze lokalu juz mam
        > wliczona winde! Od lipca.

My również płacimy za windę od lipca (mieszkamy na parterze)
        Pan z administracji powiedział mi, że jak zawiąze się wspólnota to tych kosztów
        nie będzie podobnie jak w etapie A.
        No niestety tak sie nie stało.
        Dzwoniłam wczoraj do nowego administratora w tej sprawie i dowiedziałam się,że
        puki nie zostanie to ustalone na posiedzeniu wspólnoty płacić musimy.
        Oczywiście ja nie zamierzam płacić za windę i nie będę. Wystosowałam nawet
        pismo w tej sprawie do administratora z oświadczeniem, że nie zamierzamy
        ponosić kosztów za utrzymanie windy i kwotę tą odliczamy od naliczonego nam
        czynszu.

Wydaje mi się że to logiczne.
        We wszystkich miejscach w których do tej pory mieszkałam na parterze i
        pierwszym piętrze nie płaciło się za windę. Ciekawe dlaczego u nas tak być nie
        może.
        • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 13:21
          to podejmij stosowną uchwałę a własciwie zaproponuj takie rozwiązanie
          (powszechnie akceptowane zazwyczaj)
          ale praktyka: ja sobie odliczę???
          a na ja jakiej podstawie?
          bo tam gdzi emieszkałas wcześniej?
          a ja sobie odlicze poowę opłat za ochronę bo mi jest bezpieczniej na moim
          pietzre niz Tobie na parterze!

nie przesądzam że wasza wspólnota przegłosuje niepokrywanie części kosztów
          (winad) wspólnych pzrez mieszkańców parteru

ale pomyśl o argumencie ochrona-parter

pozdrawiam
          • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 13:39
            Mooju. Problem nie w tym, ze w ogole nie chcemy placic, a w tym ile.

1. Ochrona (nie przypomne sobie z pamieci konkretnej kwoty) kosztuje mniej niz
            oplata za winde, ktora jest moim zdaniem horrendalna. Oplata za winde to 12 zl
            za jedna osoba. Przy 5 osobach w mieszkaniu to 800 zlotych rocznie! 60
            miesiecznie - to bardzo duzo!

2. Ochrona nie chroni tylko parteru (jak pokazuje praktyka, nie chroni go w
            ogole). Ochrona jest rowniez od pilnowania samochodow, wpuszczania obcych na
            osiedle i paru inych rzeczy, ktore sa wspolne. TAk na prawde rola ochrony
            konczy sie na plocie i nie czyni rozroznienia kto gdzie mieszka. Musimy sie
            wiec ochrona jakos dzielic. (Czy korzystajac z faktu, ze mialam nieproszonego
            goscia na balkonie mam powiedziec, ze nie bede placic za ochrone bo mnie nie
            chroni?)

To jasne, ze kazdy mieszkaniec w inny sposob odczuwa dobrodziejstwa osiedla,
            ale nie popadajmy w skrajnosc. Winda to jednak winda - przeznaczona jest dla
            tych, ktorzy mieszkaja wyzej. Niechby jeszcze oplata za nia byla symboliczna od
            mieszkania, ale 12 zl miesiecznie od osoby???? Za co? To jest najdrozsza
            pozycja na liscie!

Zgadzam sie natomiast, ze poki co placic trzeba. Mam nadzieje, ze kiedys sobie
            to odlicze. Zaplacilam juz prawie 200 zl, a ANI RAZU winda nie jechalam.
            • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 13:45
              totez nie napisałem że mieszkaniec wyższych pieter nie będzie placił tylko że
              zapłaci połowęsmile
              a co do opłat od osoby już się ustosunkowałem do tego problemu w innej
              wypowiedzi - bzdura pwoodująca niepotrzebne napięcia

napisałem jako reakcję na zdanie "odliczę sobie" - co do kwestii ile się ni
              ewypowiadam- chodzi mi o zasadę -dopóki nie ma uchwały dopóty koszty dzielone
              są na wszystkich. Tak więc z tym odliczeniem juz poniesionych wydatków moim
              zdaniem będą problemy.
              natomiast wszystko przed Wamismile jak uchwalicie tak będzie (jelsi nie zostanie
              zaskarżonesmile
          • wmazurczyk Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 13:54
            Zgadzam się z przedmówcą. BO równie dobrą argumentacją może być to, że za
            sprzątanie i wywóz śmieci powinni więcej płacić właściciele zwierząt. Albo
            może jeszcze ktoś zaproponuje, żeby zwierzaki też wliczać do czynszu? Można
            się tak czepiać bez końca i wynajdywać dziwne sytuacje.
            Wydaje mi się, że czynsz każdy powienien płacić taki jaki dostał na kartce,
            niezależnie od ilości osób (bo tego i tak nikt nie przypilnuje). Bo jak to
            sprawdzić - ile osób jest tam zameldowane? Bez sensu. Wcześniejszy czynsz też
            był wyliczony wydaje mi się na jedną osobę (bo np. zaliczka na wodę jest
            podobna).
            Co Wy na to?

WM

WM
            • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 15:09
              Kurcze, bez przesady. Oczywiscie, ze nie rozroznimy kto ile produkuje smieci,
              kto bardziej wykorzystuje ochrone, albo kto wiecej patrzy na trawnik, bo kazdy
              z nas po trochu ze wszystkiego korzysta. Ale w przypadku windy chyba wiadomo
              kto nia jezdzi - mieszkancy wyzszych pieter!

Ja moge za winde placic, ale np. 3 zl miesiecznie za mieszkanie, a nie 12 od
              osoby! O to sie tu rozchodzi. Moj czynsz wynosi ok. 400 zl (2 osoby), z czego
              24 to winda, uwazam, ze to duzo. Ja ta winda nie jezdze, nie eksploatuje jej, a
              na eksploatacje wlasnie ida pieniazki). Z dachu, chodnika, trawnika kazdy
              korzysta w ten sam sposob (tzn. w ogole, dach po prostu jest i bedzie), a winda
              jezdza konkretni ludzie (im wiecej ich jezdzi tym czestsza konserwacja windy -
              i na to ida pieniadze). Gdyby winda byla czescia budynku, tego samego typu co
              dach (czyli jest, ale nikt nie korzysta), to nie protestowalabym w ogole. Ale
              tak nie jest. Wyobraz sobie inna sytuacje. Trawniki na parterze - gdybym mogla
              sobie tam zrobic ogrodek (i kazdy inny mieszkaniec parteru), a placic za
              utrzymanie mieliby wszyscy to jak bys sie z tym czul?

Utrzymanie miejsca parkingowego tez obciaza konkretnych mieszkancow, a nie
              wszystkich, choc, parkingi sa taka sama czescia budynku co dach...

Poza tym zgodzisz sie chyba, ze oplata za widne jest strasznie wywindowana smile)

> Wydaje mi się, że czynsz każdy powienien płacić taki jaki dostał na kartce,
              > niezależnie od ilości osób (bo tego i tak nikt nie przypilnuje). Bo jak to
              > sprawdzić - ile osób jest tam zameldowane? Bez sensu.

A jaki czynsz dostal na kartce? - wydawalo mi sie, ze na kartce czynsz
              wyliczony zostal na podstawie podanej liczy osob a nie z kosmosu. Wiadomo, ze
              nikt nie przypilnuje i nie sprawdzi ile osob mieszka w mieszkaniu - ale od tego
              jest przyzwoitosc i zwykla uczciwosc, zeby ludzie podawali prawdziwa ilosc osob!

Nie rozumiem dlaczego mam placic taki sam czynsz (w czesci wspolnej) co rodzina
              5 osobowa. CZy ktos mi moze podac JEDEN racjonalny powod dlaczego mialabym to
              robic? To moze w ogole niech placi tylko jedna klatka na przyklad, albo jeden
              wybrany mieszkaniec? smile Wszyscy powinnismy ponosic koszty utrzymania osiedla
              proporcjonalnie.
              • zz_beatka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 16:40
                ja dostałam wyliczenie na 1 osobę ale pomnożyłam niektóre składniki czynszu
                przez liczbę osób mieszkających np śmieci i winda ochrona jeśli dobrze
                zrozumiałam liczona jest od metra mieszkania nie od liczby osób.
                windą jeżdże bardzo rzadko, bo schodzę na dół po schodach a gdy chcę wjechać to
                bardzo często jest zepsuta. ale czynsz płacę
                • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 19:31
                  wydaje mi sie rozsadne takie podejscie. Po co masz placic 5 zaliczek na wode, z
                  ktorej i tak Cie rozlicza. Choc moze to wprowadzac niepotrzebny balagan u
                  zarzadcy, ale to juz nie moja sprawa tylko ich smile
        • przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 15:09
          > My również płacimy za windę od lipca (mieszkamy na parterze)
          > Pan z administracji powiedział mi, że jak zawiąze się wspólnota to tych
          kosztów
          >
          > nie będzie podobnie jak w etapie A.
          > No niestety tak sie nie stało.
          > Dzwoniłam wczoraj do nowego administratora w tej sprawie i dowiedziałam
          się,że
          > puki nie zostanie to ustalone na posiedzeniu wspólnoty płacić musimy.
          > Oczywiście ja nie zamierzam płacić za windę i nie będę. Wystosowałam nawet
          > pismo w tej sprawie do administratora z oświadczeniem, że nie zamierzamy
          > ponosić kosztów za utrzymanie windy i kwotę tą odliczamy od naliczonego nam
          > czynszu.
          >
          > Wydaje mi się że to logiczne.
          > We wszystkich miejscach w których do tej pory mieszkałam na parterze i
          > pierwszym piętrze nie płaciło się za windę. Ciekawe dlaczego u nas tak być
          nie
          > może.

Bez urazy, ale mieszkaniec parteru ma po prostu sielankowe życie... Za metr
          kwadratowy niższa cena, bo to parter. Za windę płacić nie chce, bo to
          idiotyzm. Rozumiem, że na utrzymanie schodów łożyć też nie będzie? A za dach?
          Rozumiem, że to problem wyłącznie lokatorów poddaszy...?

Ludzie, opamiętajcie się, to jest OSIEDLE i WSPÓLNA WŁASNOŚĆ, o którą wszyscy
          dbamy i za to płacimy. Ja nie korzystam z trawnika pod moim blokiem - czy
          oznacza to, że całość kosztów za jego użytkowanie mam scedować na mieszkańców
          parteru?

Wiele zależy od naszego rozsądku i uczciwości. Jak dojdziemy do rozliczeń per
          mieszkanie - kto za co ma płacić, czego używa, a czego nie, to dojdzie do
          takich absurdów, jak karty magnetyczne przy windach - korzystać z niej będzie
          mógł tylko posiadacz karty... Bo nie uwierzę, że sąsiad z parteru, odwiedzając
          sąsiada z piątego piętra, posłusznie wdrapuje się na górę po schodach. Albo
          właściciele miejsc garażowych... Chociaż niektórzy mieszkają na parterze, czy
          aby na pewno wchodzą z poziomu -1 na parter po schodach??? Zwłaszcza z siatami
          pełnymi zakupów... Apeluję o zdrowy rozsądek. Wszak za dach ja też płacę,
          chociaż nie jest on bezpośrednio nad moim mieszkaniem...

Pozdrawiam,
          Przemek
          • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 15:17
            tak na marginesie: rozliczenie "na osobę"
            na pewno korzystne jest dla TP (0 osób w niepsrzedanych bądx nieodebranych
            lokalach) -jednego z członków wspólnoty
            jak rozumiem ekipy TP chodzą po schodach (winda jest rozliczna na X zgłosoznych
            osób) i nie śmiecą (także na X) wykonując poprawki?smile
            żeby uścislić X=x1+x2+...+x309
            gdzie xn=0 dla lokali TP smile

pozdrawiam
            utzrymując że
            większość problemów antagonizujących mieskzańców ma swoje źródło w TP i
            administracjismile
            • zz_beatka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 16:42
              nawiasem mówiąc śmieci i winda są stanowczo za drogie i chciałabym chętnie
              zobaczyć kalkulację tej ceny skąd się wzięła?
          • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 16.12.03, 15:50
            >
            > Bez urazy, ale mieszkaniec parteru ma po prostu sielankowe życie... Za metr
            > kwadratowy niższa cena, bo to parter.

No to jest chyba kwestia zupelnie innego rodzaju prawda?? Nizsza cena parteru
            wynika podejrzewam glownie z faktu, ze jest on z definicji w przekonaniu wielu
            ludzi mniej bezpieczny, cena jest wiec odpowiednio zachecajaca. Ale to naprawde
            inna kwestia i nie ma zwiazku z toczaca sie dyskusja.

Za windę płacić nie chce, bo to
            > idiotyzm. Rozumiem, że na utrzymanie schodów łożyć też nie będzie?

Alez wlasnie jak najbardziej loze smile Schody sa czescia wspolna budynku. Choc z
            nich rowniez nie korzystam place za nie, wiec akurat tutaj argumentu nie masz.

A za dach?
            > Rozumiem, że to problem wyłącznie lokatorów poddaszy...?

Dach jest tez czescia wspolna typu "jest i bedzie" - nikt nie ma wplywu na jego
            zuzycie, bo nikt po nim nie chodzi, nie gra na nim w pilke itp. itd. - wplyw na
            dach ma tylko pogoda i golebie, dlatego wszyscy mieszkancy placa solidarnie.

>
            > Ludzie, opamiętajcie się, to jest OSIEDLE i WSPÓLNA WŁASNOŚĆ, o którą wszyscy
            > dbamy i za to płacimy.

Ale dlaczego mam placic za ESPLOATACJE windy, ktora nie jezdze!!! Ktorej nie
            zuzywam, nie psuje?

Ja nie korzystam z trawnika pod moim blokiem - czy
            > oznacza to, że całość kosztów za jego użytkowanie mam scedować na mieszkańców
            > parteru?

Ja tez z niego nie korzystam! Na Boga. Bo mi nie wolno! Nie wiem skad macie to
            wyobrazenie, ze mozemy sobie biegac i szalec po tym biednym trawniku. Wyobraz
            sobie jednak sytuacje, ze MOGE z niego korzysac, np. zrobic sobie tam ogrodek i
            lezec na lezaku, deptac trawke, ale za sprzatanie i konserwacje placa wszyscy
            mieszkancy rowno 12 miesiecznie od osoby - normalna sytuacja? Nie sadze. A tak
            jest wlasnie z winda.

Aha, zapytam jeszcze raz - dlaczego za miejsce postojowe placi wlasciciel,
            mimo, ze garaze TEZ SA CZESCIA WSPOLNA BUDYNKU, tak jak dach i schody??? Jezeli
            wiecie jak odpowiedziec na to pytanie, to zrozumiecie o co chodzi z winda smile

>
            > Wiele zależy od naszego rozsądku i uczciwości. Jak dojdziemy do rozliczeń per
            > mieszkanie - kto za co ma płacić, czego używa, a czego nie, to dojdzie do
            > takich absurdów, jak karty magnetyczne przy windach - korzystać z niej będzie
            > mógł tylko posiadacz karty... Bo nie uwierzę, że sąsiad z parteru,
            odwiedzając
            > sąsiada z piątego piętra, posłusznie wdrapuje się na górę po schodach .

Dlatego oplata powinna byc symboliczna np. jak zaproponowalam 3 zl od
            mieszkania na takie wlasnie okazje.

Albo
            > właściciele miejsc garażowych... Chociaż niektórzy mieszkają na parterze, czy
            > aby na pewno wchodzą z poziomu -1 na parter po schodach???

Caly czas mowimy o mieszkancach, ktorzy mieszkaja na parterze i NIE posiadaja
            miejsca w garazu, a nie o mieszkancach parterow w ogole.

Zwłaszcza z siatami
            > pełnymi zakupów... Apeluję o zdrowy rozsądek. Wszak za dach ja też płacę,
            > chociaż nie jest on bezpośrednio nad moim mieszkaniem...

Powtorze, po dachu nie chodzisz - winda jezdzisz. Taka jest roznica.
            • przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 01:00
              brenya napisała:

> No to jest chyba kwestia zupelnie innego rodzaju prawda?? Nizsza cena
              parteru
              > wynika podejrzewam glownie z faktu, ze jest on z definicji w przekonaniu
              wielu
              > ludzi mniej bezpieczny, cena jest wiec odpowiednio zachecajaca. Ale to
              naprawde
              >
              > inna kwestia i nie ma zwiazku z toczaca sie dyskusja.

Faktycznie, przykład nie trafiony. Wycofuję.

>

> Alez wlasnie jak najbardziej loze smile Schody sa czescia wspolna budynku. Choc
              z
              > nich rowniez nie korzystam place za nie, wiec akurat tutaj argumentu nie
              masz.

Zauważ, że są równie wspólną częścią, co winda, a wręcz ją poniekąd zastępują.
              Czym zatem schody zasłużyły sobie na wyróżnienie, na które nie zasłużyła
              winda? Wszak ze schodów też nie korzystasz wink

>

> Dach jest tez czescia wspolna typu "jest i bedzie" - nikt nie ma wplywu na
              jego
              >
              > zuzycie, bo nikt po nim nie chodzi, nie gra na nim w pilke itp. itd. - wplyw
              na
              >
              > dach ma tylko pogoda i golebie, dlatego wszyscy mieszkancy placa solidarnie.

Winda teoretycznie też się nie psuje, ale jak już się to stanie, ktoś musi
              zapłacić za jej naprawę. A też jest dobrem wspólnym. Tak samo, jak i bramki
              wjazdowe, system kart zbliżeniowych itp. Obawiam się, że dopóki ktoś nie kupi
              windy na własność (raczej mało prawdopodobne... wink ), jest naszą wspólną
              własnością.

> Ale dlaczego mam placic za ESPLOATACJE windy, ktora nie jezdze!!! Ktorej nie
              > zuzywam, nie psuje?

Bo jest dobrem wspólnym. Nie wiem, czy masz dzieci, ale ja jak byłem
              gówniarzem - przyznam bez bicia - zabawiałem się z kolegami jeżdżeniem windą
              bez najmniejszego celu. Jeśli Twoje dzieci będą korzystać z owej nieszczęsnej
              windy w równie wysublimowany sposób, nadal będziesz się upierać, że za windę
              płacić nie będziesz? A różnie to bywa...

Jejku... Ja na ten przykład mogę się upierać, że nie będę płacił za domofon.
              Ani za ewentualne naprawy drzwi wejściowych. Wjeżdżam na górę wprost z garażu,
              zatem nie korzystam z domofonu i wspomnianych drzwi... Zaraz się znajdzie
              ktoś, kto podniesie raban, bo "niby czemu to?" Tyle, że to dla mnie jest
              śmieszne - zaczniemy "rozbierać" ten blok na pierwiastki i każdy mieszkaniec
              zacznie wyliczać, z której śrubki rozliczać się powinien, a z której nie...

Nie śmieszy Cię to? Bo mnie bardzo! smile)

>
              > Ja tez z niego nie korzystam! Na Boga. Bo mi nie wolno! Nie wiem skad macie
              to
              > wyobrazenie, ze mozemy sobie biegac i szalec po tym biednym trawniku.
              Wyobraz
              > sobie jednak sytuacje, ze MOGE z niego korzysac, np. zrobic sobie tam
              ogrodek i
              >
              > lezec na lezaku, deptac trawke, ale za sprzatanie i konserwacje placa
              wszyscy
              > mieszkancy rowno 12 miesiecznie od osoby - normalna sytuacja? Nie sadze. A
              tak
              > jest wlasnie z winda.

Od tego jest wspólnota, by głosować wszelkie ustalenia. Ja się dostosuje.
              Jeśli wspólnota zdecyduje o zniesieniu lub obniżeniu opłat za windy dla
              parteru (a i też nie dla wszystkich, według Ciebie!), to ja problemu nie widzę.

>
              > Aha, zapytam jeszcze raz - dlaczego za miejsce postojowe placi wlasciciel,
              > mimo, ze garaze TEZ SA CZESCIA WSPOLNA BUDYNKU, tak jak dach i schody???
              Jezeli
              >
              > wiecie jak odpowiedziec na to pytanie, to zrozumiecie o co chodzi z winda smile

Nie bardzo rozumiem. Garaż jest lokalem użytkowym, dla którego prowadzona jest
              osobna księga wieczysta. Został wydzielony na X części, każda z tych części ma
              swojego właściciela. Nabywca każdego miejsca garażowego jest wpisany w dziale
              II księgi założonej dla garażu, gdzie ma jasno określony przydział i sposób
              korzystania ze wykupionego miejsca. Jeśli masz wątpliwości - idź do sądu po
              wypis KW i zobaczysz to czarno na białym. A winda...? Nie widzę analogii. No
              chyba, że ktoś założył księgę wieczystą dla windy! wink))

>
              > Dlatego oplata powinna byc symboliczna np. jak zaproponowalam 3 zl od
              > mieszkania na takie wlasnie okazje.

No to jak ktoś rzuci argument "3 złote od parteru na windy!" na zebraniu
              wspólnoty, to przynajmniej poznam sąsiadkę smile)

> Caly czas mowimy o mieszkancach, ktorzy mieszkaja na parterze i NIE
              posiadaja
              > miejsca w garazu, a nie o mieszkancach parterow w ogole.

No nieeeee... To zaraz zaczniemy analizować, kto ma miejsce garażowe, a kto
              nie ma. "Parter z garażem" - płaci. "Parter bez garażu" - nie płaci (już widzę
              te głosy oburzenia "parterowców", czemu jedni są równi, a inni równiejsi...).
              Zaraz potem pierwsze piętro się oburzy, że oni przecież nie zużywają windy w
              takim stopniu jak piętro piąte, więc też tyle nie chcą płacić. A najlepiej
              rozpisać to jakimś wzorem: x/6 pięter*y pln (y < 12!!!), gdzie x oznacza
              piętro mieszkańca wink)) Ach... Jeszcze jakaś binarna zmienna dodatkowa
              oznaczająca posiadanie garażu! wink)

Jasne, sam chętnie bym płacił za windę mniej. Bo 12pln*osoba to trochę dużo.
              Ale najlepiej najlepiej W OGÓLE i ZA NIC nie płacić! Każdy by chciał,
              nie...? wink)

No, ale nie ma przeproś. Są jakieś zasady i powinniśmy się do nich dostosować.
              Będzie zebranie wspólnoty, zmienią się (?) zasady i wtedy nikt nie będzie
              narzekał - wszak demokracja rządzi wink

>
              > Powtorze, po dachu nie chodzisz - winda jezdzisz. Taka jest roznica.

Uch... W pierwszej chwili przeczytałem "POTWORZE" i już mnie zmierziło, że
              podpadłem albo co... wink))

Dach kryje budynek, w którym mieszkam (ba, w zasadzie jeszcze NIE MIESZKAM,
              zatem teoretycznie mogę poddać w wątpliwość zasadność płacenia czynszu za
              ostatnie trzy miesiące...? wink)) ). Zatem płacę i za dach, chociaż po nim nie
              chodzę. A jeśli się zadeklaruję, że od dzisiaj wchodzę wyłącznie po schodach,
              bo jestem młody, silny i zdrowy (i chcę, by tak zostało...), to mogę sobie
              odliczyć koszt windy...? smile) Czy musze to udokumentować jakimś zaświadczeniem
              lekarskim? wink)

Reasumując tę nieco przydługą wypowiedź - nie ma nic za friko. Rzeczy
              kosztują. Mieszkamy na wspólnym osiedlu i KTOŚ musi płacić za "części
              wspólne", które się zużywają i psują. Wspólne = nie mające konkretnego
              właściciela. Bo oczywistym jest, że nie będziesz płacić za moje miejsce
              garażowe, a ja za Twój schowek na ten przykład... Ja uważam, że winda jest
              dobrem wspólnym, więc wszyscy powinniśmy łożyć na jej konserwację. Ale jeśli
              wspólnota demokratycznie przegłosuje zwolnienie parteru z opłat za windy, to
              mi to zwisa warzywem "kalafiorem" zwanym wink))

Pozdrawiam!
              Przemek
              • szera Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 09:28
                1. uważam, że opłaty za windę mieszkańców parteru powinny być niższe, ale
                powinni oni partycypować w jej utrzymaniu
                2. jak dzieci brenye, dorki czy kogokolwiek cos zniszczą (windę, wybiją szybę
                na klatce, narysują coś na ścianie) to koszty usunięcia ponosi tylko i
                wyłącznie rodzic pociechy, a nie wspólnota
                3. Myślę, ze jak mieszkaniec parteru zdecyduje się odwiedzić kogoś na piętrze,
                to można to zaliczyć do tej samej kategorii użytkowania windy, jak goście z
                zewnątrz jadą na I..V piętro z wizytą do mieszkańców pięter - reasumując ja
                jako mieszkanka pietra płace za użytkowanie windy przeze mnie i przez moich
                gosci.
                Pozdrawiam
                • przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 10:45
                  szera napisała:

> 1. uważam, że opłaty za windę mieszkańców parteru powinny być niższe, ale
                  > powinni oni partycypować w jej utrzymaniu

I tak i nie. To zastanówmy się, O ILE niższe. Bo zaraz mieszkańcy pięter
                  niższych zaczną się burzyć, że chcą płacić mniej od mieszkańców pięter
                  wyższych... To, czy używamy windy, czy nie, nie zmienia faktu, że winda JEST i
                  trzeba za nią płacić. Gdybyśmy uzależniali płacenie od używania/nieużywania,
                  to 3/4 klatki zadeklaruje się jako twardziele, którzy biegają na swoje piętro
                  tylko i wyłącznie po schodach... Taka sama liczba osób zadeklaruje się
                  jako "morsy", które nie grzeją kaloryferami pomieszczeń i kąpie się w zimnej
                  wodzie... wink

> 2. jak dzieci brenye, dorki czy kogokolwiek cos zniszczą (windę, wybiją
                  szybę
                  > na klatce, narysują coś na ścianie) to koszty usunięcia ponosi tylko i
                  > wyłącznie rodzic pociechy, a nie wspólnota

Eeeeee... Jak żyję na tym świecie, od urodzenia w bloku z DWIEMA windami,
                  nigdy nikomu jeszcze nie udało się złapać sprawcy wszelkich zniszczeń...
                  Pomazane windy czy ściany ZAWSZE sprzątała pani sprzątaczka, a koszty
                  uszkodzeń ZAWSZE były pokrywane z puli ogólnej. Twój argument, z całym
                  szacumkiem, jest zupełnie nie trafiony, bo jak to się mówi "pan wisz, a ja
                  rozumim". Teoria sobie, praktyka sobie...

> 3. Myślę, ze jak mieszkaniec parteru zdecyduje się odwiedzić kogoś na
                  piętrze,
                  > to można to zaliczyć do tej samej kategorii użytkowania windy, jak goście z
                  > zewnątrz jadą na I..V piętro z wizytą do mieszkańców pięter - reasumując ja
                  > jako mieszkanka pietra płace za użytkowanie windy przeze mnie i przez moich
                  > gosci.

A w drugą stronę to już nie działa? :-o Logika, którą się posługujesz,
                  nakazywałaby tym samym płacenie za windę przez mieszkańca parteru (!), jeśli
                  mieszkaniec I..V piętra postanowi doń wpaść na kawę (posługując się windą,
                  rzecz jasna). smile)

> Pozdrawiam

Ja również! smile
                  Przemek
                  • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 10:58
                    akademickie trochę ale...
                    skoro większość "w A" (7 kondygnacji czyli 6/7 lub więcej -parter ma mniejszą
                    powierzchnię) została przekonana do ponoszenia większych opłat za windę to
                    widać argumenty bądź sposób ich prezentacji był dobry. Więc brenya ma szansę
                    rozwinąć skrzydła w "B" - próba nie musi być uwieńczona sukcesem ale sama w
                    sobie pewnie godna zainteresowania będzie. Na marginesie: dotychczasowym
                    działaniom nie wróżęsmile

żyłes w bloku strzeżonym?smile ale fakt że trudnowykrywalne sad

hehe w drugą stronę też (pietro > parter)!

dlatego jestem przeciwny rolziczeniom na osobę (ilość mieszkających ilość
                    gości..paranoja) i optuję za ryczałtem wg powierzchni

ale nie będę wnosił o zmianę sposobu naliczania opłat w etpaie A jełsi chodzi o
                    windęwink
                    • zzmetro Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 11:23
                      mooj napisał:

> akademickie trochę ale...
                      > skoro większość "w A" (7 kondygnacji czyli 6/7 lub więcej -parter ma mniejszą
                      > powierzchnię) została przekonana do ponoszenia większych opłat za windę to
                      > widać argumenty bądź sposób ich prezentacji był dobry. Więc brenya ma szansę
                      > rozwinąć skrzydła w "B" - próba nie musi być uwieńczona sukcesem ale sama w
                      > sobie pewnie godna zainteresowania będzie. Na marginesie: dotychczasowym
                      > działaniom nie wróżęsmile
                      >
                      > żyłes w bloku strzeżonym?smile ale fakt że trudnowykrywalne sad
                      >
                      > hehe w drugą stronę też (pietro > parter)!
                      >
                      > dlatego jestem przeciwny rolziczeniom na osobę (ilość mieszkających ilość
                      > gości..paranoja) i optuję za ryczałtem wg powierzchni
                      >
                      > ale nie będę wnosił o zmianę sposobu naliczania opłat w etpaie A jełsi chodzi
                      o
                      >
                      > windęwink
                      Nasza [ MA ] propozycja [ później przyjęta uchwałą przez Wspólnotę A ]
                      odnośnie sposobu rozliczania również raczej odnosiła się do "metra" niż
                      do "osoby".
                      W naszym przekonaniu weryfikacja deklarowanych i faktycznych [ a w międzyczasie
                      zmiennych ... ] danych dotyczących liczby zamieszkujących w lokalu jest
                      niemożliwa , frustrująca i niepotrzebnie antagonizująca członków Wspólnoty .
                      Zaliczki na media ustawiliśmy na poziomie 2 osób w lokalu - jeśli odczyt
                      liczników jest większy dopłacamy , jeśli mniejszy - wiadomo ...

Przynajmniej nikt "życzliwy" nie musi donosić Adminowi , że " u tego pana spod
                      xx przemieszkuje bez zgłoszenia pewna lafirynda i wygląda na to , że myje się
                      podejrzanie często " .

Odnośnie wind Wspólnota A opowiedziała się [ 98,41 % głosów ] za nieobciążaniem
                      parterowiczów kosztem konserwacji wind - chyba , że mają garaż w podziemiu .
                      Oczywiście taka decyzja ma wymiar nie ustawowy ale związany ze sprawiedliwością
                      społeczną , która przecież po drugiej stronie osiedlowej uliczki zawsze może
                      być różna .

SB

• przemek.c Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 11:37
                      mooj napisał:

> akademickie trochę ale...
                      > skoro większość "w A" (7 kondygnacji czyli 6/7 lub więcej -parter ma
                      mniejszą
                      > powierzchnię) została przekonana do ponoszenia większych opłat za windę to
                      > widać argumenty bądź sposób ich prezentacji był dobry. Więc brenya ma szansę
                      > rozwinąć skrzydła w "B" - próba nie musi być uwieńczona sukcesem ale sama w
                      > sobie pewnie godna zainteresowania będzie. Na marginesie: dotychczasowym
                      > działaniom nie wróżęsmile

Dlatego ja też jestem za tym, by poczekać na zebranie wspólnoty.

>
                      > żyłes w bloku strzeżonym?smile ale fakt że trudnowykrywalne sad

Nie. "Wolnostojącym". Ale - między Bogiem a prawdą - czy ochrona coś zmienia?
                      Juventus nie radzi sobie ze źle parkującymi samochodami, które:
                      1. łatwo zidentyfikować (numer rejestracyjny...?)
                      2. można zablokować poprzez założenie "buta" i... góra sama przyjdzie do
                      Mahometa...

... a co dopiero ze zniszczeniami, których "źródła" nie da się zidentyfikować.

Jak dzieciak CHCE coś nabroić, nabroi tak czy siak. Nie będzie czekał na
                      ochroniarza, który go złapie (albo i nie...), "przesłucha" i odprowadzi do
                      rodziców, ktorzy pokryją koszty naprawy...

>
                      > hehe w drugą stronę też (pietro > parter)!
                      >
                      > dlatego jestem przeciwny rolziczeniom na osobę (ilość mieszkających ilość
                      > gości..paranoja) i optuję za ryczałtem wg powierzchni
                      >
                      > ale nie będę wnosił o zmianę sposobu naliczania opłat w etpaie A jełsi
                      chodzi o
                      >
                      > windęwink

Ja też jestem za ryczałtem. Opłata per mieszkanie i już. 5-cioosobowe rodziny
                      raczej nie robią sobie wycieczek windą na raty, więc z tym zużyciem nie
                      powinniśmy przesadzać. Płatność per osoba (i to w wysokości 12 pln!) to według
                      mnie gruba przesada.
                      • zzdorka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 17.12.03, 21:34
                        No tak. A mieszkaniec parteru posiadajacy miejsce garazowe, ale go wynajmujacy
                        bedzie ponosil koszty windy za wynajmujacego itd.

Jesli wspolnota ustali, ze znosimy oplaty za windy dla parteru, nie mam nic
                        przeciwko. W koncu w moim przypadku to nic nie zmienia. A jak komus mozna ulzyc
                        to czemu robic problemu. Ale rozbieranie budynku na milionowe czesci chyba mija
                        sie z celem.

A 12 zl to bandytyzm za winde.

A co sie stalo z oplata za kontenery na gruz? Kto za nie placi?

Oj przyda sie zebranie.
                        • zz_beatka opłata za śmieci 18.12.03, 08:53
                          jest bardzo droga po części z naszej winy, bo do kontenerów bardzo duża liczba
                          osób wrzuca wszystko co się da.
                          kartony nie są nawet składane na części w związku z tym zajmują bardzo dużo
                          miejsca; czynsz miesię czny za kontener jest 5 razy większy jak za pojemnik a
                          wywóz 150 zł. kontenery wymieniane są co 1 - 2 dni więc łatwo policzyć jaki
                          koszt tworzymy sami bezmyślnie do tego dochodzi opłata za pojemniki.
                          segregacja śmieci i mądre wyrzucanie tj składanie kartonów i odstawianie na
                          bok (śmieciarze zabierają je gratis bo sprzedają je w skupie) a nam maleje
                          ilość śmieci. może to trochę absorbujące ale warte zachodu

co do windy to zupełnie nie rozumiem tak wysokiej kwoty bo mieszkałam też w
                          bloku i tak wysokich opłat na osobę nie było.
                      • zz_beatka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 18.12.03, 09:20
                        przemek.c napisał:

między Bogiem a prawdą - czy ochrona coś zmienia?
                        > Juventus nie radzi sobie ze źle parkującymi samochodami, które:
                        > 1. łatwo zidentyfikować (numer rejestracyjny...?)
                        > 2. można zablokować poprzez założenie "buta" i... góra sama przyjdzie do
                        > Mahometa...
                        >
                        > ... a co dopiero ze zniszczeniami, których "źródła" nie da się zidentyfikować.
                        >
                        > Jak dzieciak CHCE coś nabroić, nabroi tak czy siak. Nie będzie czekał na
                        > ochroniarza, który go złapie (albo i nie...), "przesłucha" i odprowadzi do
                        > rodziców, ktorzy pokryją koszty naprawy...
                        >
                        > >
                        > > hehe w drugą stronę też (pietro > parter)!
                        > >
                        > > dlatego jestem przeciwny rolziczeniom na osobę (ilość mieszkających ilość
                        > > gości..paranoja) i optuję za ryczałtem wg powierzchni

> Ja też jestem za ryczałtem. Opłata per mieszkanie i już. 5-cioosobowe rodziny
                        > raczej nie robią sobie wycieczek windą na raty, więc z tym zużyciem nie
                        > powinniśmy przesadzać. Płatność per osoba (i to w wysokości 12 pln!) to
                        według
                        > mnie gruba przesada.

zgadzam się ale to co się dzieje to ochrona radzi sobie z tym doskonale;
                        cwaniaki też; obserwuję modę na wpychanie się do garażu za osobą posiadającą
                        kartę - czyste chamstwo; jest afera na temat ustawiania samochodów na miejscach
                        gościnnych i wzdłuż dojazdu więc na ten czas gdy wszyscy zaczynają zauważać ten
                        proceder samochody są 'chowane w garażu' do czasu gdy nie znajdzie się
                        właściciel miejsca i nie zrobi kolejnej afery; np w ciągu dnia na moim miejscu
                        w garażu bez mojej wiedzy i pytania (bo gdyby ktoś zapytał się zgodziłabym się
                        bez problemu) co mnie irytuje ktoś parkuje samochody a po czym poznaję otóż
                        zostawiam miejsce suche a w dzień gdy pada deszcz na moim miejscu są kałuże,
                        albo pojawiają się kolejne plamy oleju
                        jeśli sami wobec siebie nie będziemy uczciwi to będzie zawsze źle i będzie
                        panowała zła atmosfera tak jak już zauważyliśmy na forum

jeszcze raz przypominam nieuważnie czytającym że ja nie chcę zabierać dostępu
                        do wjazdu dla tych co nie mają miejsca ale niech te osoby uszanują naszą
                        własność i pozwolą swobodnie korzystać z tego za co zapłaciliśmy i płacimy co
                        miesiąc; a każdy jak ja pozwoli sąsiadowi skorzystać ze swojego miejsca pod
                        warunkiem że chętny uzgodni to z właścicielem a nie z ochroną, a ochrona dobrze
                        wie kto posiada które miejsce
                        wiem że jestem już nudna jeśli chodzi o ten temat ale nudni są również ci
                        którzy nadużywają naszego zaufania

• brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 18.12.03, 12:09
                          Beatko. Ja naprawde serdecznie Wam wspolczuje z powodu tych zle parkujacych
                          samochodow. Uwazam, ze czesc mieszkancow to nieucziwe palanty. Trzeba wspolnie
                          pomyslec co z nimi zrobic. System skutecznego egzekwowania regulaminu jest
                          najwazniejszy - raportowanie zle parkujacych samochodow, szybkie holowanie -
                          mysle, ze to tak naprawde nauczyloby ludzi porzadku. Ale nie panikujmy i nie
                          generalizujmy, ze kazdy mieszkaniec nie majacy miejsca postojowego pakuje sie
                          na drugiego do garazu i zastawia innym samochody. Piszesz, ze nie bronisz
                          wstepu ale "szanujcie nasze prawo" - to tak jakbys sie zwracala do wszystkich
                          mieszkancow i stosowala zbiorowa odpowiedzialnosc. A to nie jest sprawiedliwe.

Blagam, nie kazcie mnie za czyjes winy i zle wychowanie, prewencyjnie
                          ograniczajac dostep i zmuszajac mnie do tlumaczenia sie na ochronie sad Nie
                          traktujcie kazdego mieszkanca jako potencjalnego wiesniaka, ktorego trzeba
                          udupic z definicji - zanim cos zmajstruje.
                          • mooj Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 18.12.03, 12:23
                            problem w tym ze uważasz że samochody źle parkujące przeszkadzają tylko
                            posiadaczom miejsc sad

Tobie najwyraxniej to nie przeszkadza a nawet byłabyś za tym żeby mozna było
                            zaparkowac pod klatką

otóż dla sporej grupy (niewazne zreszta nawet gdyby byla to jedna osoba)
                            przeszkadza to ze ma pod nosem sznur samochodow których nie miałoby być jak
                            kupował mieskzanie

i za to płacił
                            tak jak za ochronę, infrastrukture, 60% powierzchni zielonej itp

to nie jest tylko sprawa zastawiania ale wypełnienia pewnych zobowiązań

jaku już kiedys napisałem Ty kupiłas mieszkanie POMIMO regulaminu - ja między
                            innym z jego powodu

stąd rózne oczekiwania, rózne poglądy
                            ale wybacz własnie ten regulamin jest podstawą tego że nasz punkt widzenia
                            jest...hmm...bardziej fair?

stram się dyskutowac z twoimi tezami nie z osobą je wygłaszającą dlatego
                            odbiega od kwestii uczciwości bądź nie -nie ma to dl amnie najmniejszego
                            znaczenia
                            licza sie natomiast konsekwencje przyjęcia pewnych rozwiązań kóre sugerujesz
                            a te konsekwencje sa nie do przyjęcia dl aniekórych osób i mają do tego
                            podstawy prawne żeby ich nie przyjmować

więc nie czuj sięatakowana personalnie bo naprawdę nie jest to celem
                            przynjmniej mooich postówsmile

pozdrawiam

P.S. czy naprawd euważasz ze np w centrum bepzroblemowo mozna zaparkowac
                            samochód w wybranym miejscu?

• zzdorka Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 18.12.03, 13:32
                              Jestem czestym gosciem na osiedlu Cataliny. Stoja tam 3 10-pietrowce i bedzie
                              biurowiec. Garaze sa w piwnicach. I cale osiedle NIE POSIADA W OGOLE ani
                              jednego miejsca przenaczonego dla gosci. Parkuje gdzie sie da i zasuwam w
                              deszczu na osiedle. I nikt z tego powodu nie krzyczy.

Nie rozumiem problemu. Zamiast sie cieszyc, ze mamy miejsca postojowe dla osob
                              bez garazu to jeszcze widzimy w tym problem. Dac czlowiekowi palec to cala reke
                              wezmie.
                            • brenya Re: Czy komuś wyszły niższe opłaty za czynsz w ZZ 18.12.03, 15:19
                              mooj napisał:

>
                              > Tobie najwyraxniej to nie przeszkadza a nawet byłabyś za tym żeby mozna było
                              > zaparkowac pod klatką
                              >

Wiesz co? Nie bede dyskutowac z kims kto wypisuje takie bzdury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka