Dodaj do ulubionych

MARINA Dom Development zatopiona ???

IP: *.crowley.pl 06.01.04, 09:10
Co sie dzieje z Mariną Dom Developmnet ? Podobno jakaś gazeta pisała,że
inwestycja na razie upadła i będzie badana przez prokuraturę a prezydent
Kaczyński się wstydzi że tam był na otwarciu. CZy to możliwe,że odbywa się
taka historia a gazety nic??? Sporo osób sie interesowało tym miejscem, bo
eleganckie i w srodku miasta a teraz cisza. Kto coś wie lub czytał na ten
temat - gdzie się można cos dowiedzieć, bo w Dom Development coś kręcą ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Baobab Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.crowley.pl 06.01.04, 15:24
      Na zatopienie nie liczę, ale może poprawią chciaz projekt. Na razie to
      planowane jest zamiast klina napowietrzającego betonowe, gęste osiedle,z
      wielkimi bloczyskami stojącymi w poprzek klina , na dodatek z betonową wielką
      niecką po środku wypełnioną wodą, która jeszcze zmnijszy powierzchnię
      zieleni. Drzewa narysowane są tylko na planszy reklamowej.Wyrosną na betonie
      może za 30 lat.
      • Gość: Sabi Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 06.01.04, 16:07
        Z tego co widzialam ostatnio przejezdzajac, nic nie wskazuje na zatopienie.
        Wrecz przeciwnie, tylko halas wokol sprawy przycichl.
        • Gość: Marynarz Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.crowley.pl 09.01.04, 15:26
          Rzeczywiście chyba wszyscy nabrali wody /morskiej?/ w usta. I w Dom Dev. cisza
          nad tą sprawą, i prezydent Kaczor zamilkł /z nerw, że został wrobiony w akt
          erekcyjny mowę mu odjęło/ i prokuratura która jak to u nas z 3 lata ustali kto
          kogo i za ile. Nadal brak odpowiedzi, czy będą kolejne etapy, czy też powstaną
          jedynie budynki z pierwszego etapu. A może ktoś coś wie? A może odezwie się
          ktoś nieanonimowy z Dom Dev.
          • Gość: BAOBAB Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.crowley.pl 09.01.04, 16:11
            Kaczor zlecił kontrolę wewnętrzną w urzędie. Taka kontrola musi potrwać. Póki
            co wolno im budować 1 etap, który już rozpoczęli. Ale nie powinni sprzedawać
            następnych etapów. A co sprzedają dalej?? W ogóle to na forum ani razu nie
            objawił się żaden klient DD, który kupił tam mieszkanie. Dziwne. Każą im
            podpisywać lojalkę przy zawarciu Umowy , czy co?
            • Gość: Tina Re: MARINA Dom Development- IP: 217.153.153.* 09.01.04, 17:57
              Bardzo mnie dziwi, że we wszystkich rozmowach dotyczących Mariny 90% negatywnych
              wypowiedzi pochodzi od osób z serwera Clowley-a, a może Baobab, Comar, Marynarz,
              Wodnik, Czytacz, Hurra to jedna i ta sama osoba powiązana z firmą konkurencyjną
              w stosunku do DD, ja jestem nawet tego niemal pewny.
              • Gość: Jacek Re: MARINA Dom Development- IP: 217.153.142.* 09.01.04, 22:32
                Hm, nie jestem z konkurencji, ale sie zapytam: Czy Racławicka będzie
                poszerzona po wybudowaniu tego osiedla ?
              • Gość: baobab Re: MARINA Dom Development- IP: *.crowley.pl 12.01.04, 10:16
                Ja jestem z serwera crowley, nie piszę pod wymienionymi powyżej innymi nickami
                i wcale na DD nie psioczę , bo mi nic do tego. Poza
                tym z crowleya korzysta wiele firm. Uważam inne osiedla DD za bardzo udane .
                Natomast fortu mokotowskiego bronię , bo urodziłam się na Mokotowie. Nie moja
                wina, że dd dało się wpuścić w maliny. Buduje osiedle niezgodne z planem
                zagospodarowania, prawem,obciążone atmosferą skandalu,korupcji, wg fatalnego
                zagęszczonego projektu i pod nietrafioną nazwą. Marinę to można sobie
                budować w Ustce, albo Świnoujsciu. a nie w dzielnicy , która ma swoją własną
                historię i tradycję.Nie tylko ekolodzy ale i historycy powinni się zbuntować.
                Już raz jeden dyletancki deweloper z Kielc chciał na terenie getta
                warszawskiego budować osiedle "Bramy słońca". Czyba istnieją jeszcze jakieś
                granice ignorancji i niedouczenia?
      • Gość: Wert Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 18:16
        I tak trzymać - drzewa mają być w lesie!
        • balabanek Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? 12.01.04, 14:00
          Tak trzymac - rozum ma byc w tylku.
    • Gość: slot Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.01.04, 07:11
      wlasnie, nic nie slychac tez na temat ew. poszerzenia Raclawickiej. w marinie
      ma mieszkac podobno ok 5000 osob. gdy oni wszyscy beda chcieli wyjechac
      samochodami to dopiero bedzie bajzel, juz teraz robia sie spore korki w
      godzinach szczytu
    • Gość: Maciek Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.01.04, 14:02
      Ale śmiesznie:)
      Paweł i Gaweł w jednym domu stali, jednen na górze drugi na dole :)
      Mówie o DD i JWC i o Intraco. Dwie duże konkurencyjne firmy w jednym budynku.
      Widze, że to JWC chce zatopić marinę i się nie dziwie, bo to duża inwestycja i
      jeśli nie wypali to DD może mieć problemy.
      Na wszystkich forach o marinie psioczą (może i słusznie, nie mówie o
      merytorycznej stronie zarzutów) osoby z serwera crowley.pl. Podobnie na innych
      forach o inwestycjach DD, np aleja kasztanowa. Wiadomo, że na forum głownie
      występują niezadowoleni i raczej średnio ludzie mają lepszą opinię o firmie.
      Ale JWC ma szczególnie zła prasę na forum. Na tyle, że nie brałem pod uwagę JWC
      przy kupnie mieszkania. Zdecydowałem się na Planty w DD. Więc nie ukrywam, że
      zależy mi na dobrej kondycji finansowej DD. Ale na razie bardziej mnie to
      śmieszy, ta sytuacja niż niepokoi. Wierzę ciągle w mądrość ludzką.
      Wystarczy poczytać jakieś wątki o JWC i jakoś w masie złych wiadomości
      pojawiają się opinię zadowolonych klientów piszących z serwera crowley.pl.
      Dziwne? Dla mnie co najmniej zastanawiające. Nie wiem jaka jest naprawdę jakość
      JWC, ale napewno opinie na forum dla mnie były wystarczająco złe, by się nie
      interesować ich inwestycjami. Może zła opinia to zasługa DD nie sprawdzałem,
      może się lepiej kryje. Wydaje mi się jednak, że JWC chce zrobić złą opinię o
      DD. JWC musi chyba bardzo doskwierać zła opinia na forum.
      Pozdrawiam :).
      • Gość: baobab Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.crowley.pl 13.01.04, 14:59
        Człowieku , co ma piernik do wiatraka? Nigdy nie wypowiadam sie na temat dd czy
        JWC . Zawsze piszę o fatalnym projekcie Kuryłowicza pt. Marina w miejscu ,
        które miało byc chronione. Występuję przeciwko inwestycji na tej konkretnej
        działce wg tego konkretnego pomysłu i projektu .Że akurat zabrało się za to DD,
        to jego pech. Równie dobrze inwestor mógł znaleść innego dewelopera. A winne są
        ówczesne władze Warszawy , które tę działkę bodajże 6-7 lat temu sprzedały.
        Osoby z prowincji nie powinny sie też wypowiadać na temat Mokotowa, bo dla
        wielu Warszawiaków jest to dzielnica święta . Niech siedzą sobie w swoich
        bunkrach na Tarchomionie, Kabatach lub Skoroszach.
        • Gość: ewa Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.04, 20:13
          Swietosc Mokotowa, co ty bredzisz?????? Od urodzenia mieszkam w Warszawie,
          wiekszosc zycia na Mokotowie, i nie sadze by zabudowanie kilku hekatrow
          nieuzytkow bylo az taka tragedia. Miasta (czyli podatnikow) na to nie stac. A
          mowienie o wielkiej wartosci ekologicznej tego terenu to tez duza przesada.
          Dobre napowietrznie Warszawy mozna uzyskac poszerzajac Zwirki i utrzymujac niska
          zabudowe Warszawy.
          ewa
          • Gość: Marinika Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.chello.pl 13.01.04, 21:01
            Oj maciek nerwy puszczają, co ma jakieś wc do mariny. Chodzi chyba o polityke i
            money, o to,że Kaczor i jego architekt naczelny zorientowali sie po
            niewczasie,że kolejna firma budowlana chce im narobić bydła w mieście i
            poniekąd nielegalnie natrzepac sobie kasy. Jeżeli nie uda sie prezydenta
            spacyfikować, albo od władzy przegonić , albo coś mu innego zrobic, to
            rzeczywiście DD może miec kłopoty i to finansowe, bo nałykali sie kredytów i
            szmalcu od ludzi też już nabrali. I co teraz, z czego zwrócą. Z pensji ? A jak
            teren im zabiora, bo przetarg był podejrzany i prokurator węszy ?? Kierownik
            Domu Development musi w portki robić, bo właścielem firmy jest jakis angolek
            znad Tamizy, a to naród na zlotówki łakomy i teraz nie da się tak łatwo
            Kaczorowi wydupczyc. Będzie wojna. Chyba ze Kaczora przeczekaja, ale to to
            twarda sztuka i bedzie im do końca życia pamiętał, że go wpuścili w mariny.
            Widziśz Maciek, to jest właśnie polityka i ty sie do niej nie mieszaj. I nie
            denerwuj sie, bo bo i ciebie wydupczą
            • Gość: Tinio Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: 212.75.110.* 13.01.04, 23:09
              A DOM DEVELOPMENT MA SIĘ CORAZ LEPIEJ, LEPIEJ I JESZCZE LEPIEJ.
              • Gość: Kapsel Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 08:35
                A jeśli można zapytać, to skąd masz Tinio tą informację, że DD ma się coraz
                lepiej. Czy opublikowali jakieś dane ekonomiczne? Gdzie? Temat mnie
                zaintrygował, ponieważ mam odmnienne zdanie na temat kondycji finansowej tej
                firmy. Należy pamiętać, że kredyty trzeba spłacać, a ten z EBOiR /z
                odsetkami !!!/ trzeba spłacić. Przy problemach lub fiasku projektu Marina
                sytuacja DD będzie nie do pozazdroszczenia, wtedy nawet święty Boże nie pomoże.
            • Gość: Maciek Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.okwf.fuw.edu.pl 14.01.04, 14:06
              Nerwow nie mam bo Planty rosna. I jesli by byly jakies klopoty to
              najprawdopodobniej po oddaniu, pozatym jeszcze oprocz DD w marine inwestuje PKO
              BP. Co do tresci merytorycznej zarzutow sie nie wypowiadam. Jesli przekret
              zrobili to powinni zostac ukarani, nawet jakbym mial dostac w dupe. Pisze tylko
              ze zastanawiajaca jest postawa ludzi z serwera crowley w stosunku do dwuch
              konkurencyjnych firm. Przejrzyjcie sobie sami forum.
              pozdrawiam
        • Gość: warszawiak A ja uważam że to genialny projekt :) IP: 157.25.177.* 30.04.04, 09:09
          Mój poprzednik piszę o "fatalnym projekcie Kuryłowicza" a ja chciałem mu co
          nieco objaśnić bo widzę że o architekturze nie ma on pojęcia.
          Po pierwsze powinieneś z szacunkiem napisać "profesora Kuryłowicza" bo to
          najwybitniejsza postać współczesnej polskiej architektury: naprawdę wystarczy
          poczytać trochę warszawskich gazet by się o tym zorientować.
          Nikt nie dostaje tyle dobrych recenzji i nagród i to również za granicą.
          Polecam Ci wybrać się do "AGORY" na wystawę "Plany na przyszłość" - porównasz
          sobie jakość projektów jego i innych architektów.
          Co do "miejsca które miało być chronione" to gdzieś usłyszałeś hasło i je
          bezmyślnie powtarzasz.Gdybyś był średnio zorientowanym varsavianistą lub miał
          pojęcie o urbanistyce Warszawy wiedziałbyś że ten teren był przeznaczony pod
          zabudowę i szczęście że ten architekt a nie inny podjął się projektu.
          Jeśli chcesz podjąć merytoryczną dyskusję o tym projekcie to zapraszam :)
          Pozdrawiam
          PS. Nie masz prawa odbierać głosu osobom : "z prowincji nie powinny sie też
          wypowiadać" bo czasem one więcej wiedzą o Warszawie niż Ty (znam takie osoby)
          a świadzczy to o Twoich głębokichj frustracjach.
          Pozdrawiam mimo wszystko
          Wielbiciel dobrej architektury - "prawdziwy Warszawiak" - ze Śródmieścia
          • Gość: starszy Wystarczy zobaczyc ze to gowno zadkie IP: *.netlandia.pl 03.09.04, 02:24
            Kurylowicz jest marnym architektem i na nieszczescie dla W-wy zalatwia sobie
            kolejne projekty od inwestorow typu "nowi ruscy". Wystarczy obejrzec jego
            realizacje. Czasem odpala zdolniejszym robote a to idzie na jego konto. Do
            merytorycznej dyskusji zapraszam. Z Zwirek widac jakie gowno powstaje w poprzek
            rozy wiatrow dla W-wy. Wspolczuje frajerom z Mariny.
            Zmarnowac taki teren w bezmyslny sposob moze ten "profesor" dobry tylko w
            pazernosci na szmal. Jego "wiekopomne" dzielo przy Krolewskiej do piet nie siega
            realizacji mlodzierzy ktora zrobila Centrum Jasna. O czym rozmawiac ze slepym
            podobno warszawiakiem?
          • Gość: Marek Re: A ja uważam że to genialny projekt :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 00:21
            Niestety podzielam negatywne uwagi co do osoby 'slynnego' architekta. Jego 'dziela' sa nieudolna kopia tego co publikuja magazyny holenderskie - jesli jestescie zainteresowani to moge nawet wskazac jakie. Przy okazji - nieudolnosc polega na tym, ze profesor zupelnie nie sprawdza projektow robionych przez studentow (a to oni sa w glownej mierze autorami 'jego' projektow - vide magazyny) i powstaja babole na ksztalt eko parku - zapraszam - moge poprowadzic prezentacje pt 'naiwne bledy architektoniczne' w stylu np okien klatki schodowej wychodzace na balkony itp...
            Inna sprawa, ze 'profesor' jest wyjatkowo chamski w stosunku do studentow - rowniez sluze szczegolami... Jedno jedno dobrze robi - niezle sie lansuje. I nabiera osoby, ktore nigdy nie zainteresowaly sie blizej 'jego' projektami..
        • Gość: misilo Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.Library.McGill.CA 27.05.04, 18:56
          cos nowego?
    • Gość: Marinika Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.crowley.pl 14.01.04, 14:32
      Tinio, noc głęboka, dwudziesta trzecia dziewięć, a ty marzysz i śnisz o potędze
      DeDe zamiast zająć sie żoną, narzeczoną czy inna konkubiną. DeDe juz i tak nie
      pomożesz, zrobią to skutecznie audytorzy i skarbnicy z Londynu a ty pomyśl o
      rzeczach naprawde przyjemnych. Pomyśl np. o mnie, tez mam de.
      Marinika
      • Gość: Marek Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 00:24
        Tez chetnie pomysle ;-)
    • Gość: Maciek Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.01.04, 12:44
      Tak z ciekawości jeszcze śledzę gdzie się pojawiaja ludzie z serwera crowley.pl
      i co mowia. W poście na temat JWC mówią, że owszem kiepskie było wykonanie i w
      ogóle nie najlepiej, ale ostatecznie wszystko się zmienia i teraz warto u nich
      kupować. To już naprawde musi im doskwierać opinia na forum, skoro sami nie
      mogą pisać postów jedynie wychwalających, w oderwaniu od reszty postów. Nie
      wiedziałem czy ten serwer ma coś wspólnego z JWC. Przypuszczałem tak po postach
      z tego serwera na wątkach o JWC. Oczywiście pozytywne. W poście "JWC Dębowy
      Park" jest oficjalny komunikat z JWC i jest właśnie z serwera crowley.pl. Więc
      moje przypuszczenia się sprawdziły. Pisał tu ktoś, że wiele firm z tego serwera
      korzysta. Owszem może, ale dla mnie to dziwny zbieg okoliczności, że osoby z
      tego serwera dobrze mówią o JWC a źle o DD.
      • Gość: Bert Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 08:08
        Oj, uwrażliwienie Maćka i innych osób z DD osiąga poziom paranoi. Zapewne
        wiecie, iż Crowley jest jednym z większych providerów. A tak na marginesie,
        dlaczego nikt z DD nie odpowie merytorycznie co dalej z Mariną? Czy to za
        trudne pytanie? Czy pochłonięci tropieniem całego forum za crowleyem brak wam
        czasu na pracę? Szklanka zimnej wody z mariny może pomoże i ostudzi wyobraźnię
        o spiskachi wrażych sił czychających na niepokalanie poczęte DD.
        • Gość: mariner Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: 81.210.66.* 26.01.04, 13:42
          co do ludzi z crowley'a, to jest to rzeczywiscie zastanawiajaca prawidlowosc,
          ze wszyscy psiocza na marine. do tego juz we wrzesniu operowali zarzutami, o
          ktorych rzeczpospolita (jako jedyna w ogole) napisala dopiero w grudniu
          (zapewne po "sugestii" ze strony JWC). jasne, ze nie mam na to zadnych dowodow,
          ale potrafie myslec... poza tym taki proceder pasowalby do wizerunku JWC, firmy
          totalnie obciachowej i do tego jeszcze nieetycznej (kto pamieta, ze niejaka
          Blida, ktora zasiada w zarzadzie JWC skasowala kiedys kultowe kino Iluzjon).
          • Gość: :) Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: 217.153.88.* 26.01.04, 18:07
            Eleganckie - hmmm ale -
            "De gustibus nom disputandum est"
          • Gość: antyPR Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 08:29
            Drogi Marinerze. Sądząc po fakcie iż od września śledzisz dokładnie co się
            dzieje na tym forum, i nie tylko, wokół Mariny mam podstawy sądzić iż jesteś z
            DD. A już spiskowa teoria, iż JW było inspiratorem artukułu w Rz. odpowiada w
            100% psychozie i kompleksom jakie się zadomowiły w DD. A tak na marginesie
            Marinerze, może jako osoba dobrze zorientowana w kwestii Mariny powiesz co
            dalej z tą inwestycją. A może jest to medialne tabu.
            PS. B. Blida /info z www JWC/ nie jest członkiem zarządu. Kultowe syrenki,
            warszawy, parostatki na Wiśle też praktycznie zniknęły - zapewne p. Blida
            maczała w tym ręce.
            • skrpion Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? 27.01.04, 22:40
              Ludzie co wy wyprawiacie na tym formu. Weszłam tu ponieważ zbiram amterialy do
              pracy o rynku mieszkaniowym. Zobaczyłam tekst "Marina" i zainteresowałam się,
              ponieważ widziałam dużą reklamę w gazecie. Jeszcze nic nie wiem o rynku, nie
              szukam mieszkania i nie znam żadnego dewelopera, ale to co tu czytam przeraziło
              mnie. Czy wy nie potraficie rozmawiać o konkretach. Masz problem czy pytanie
              napisz,ale żeby tak sobie pluć na wzajem. Bo mam poważne podejrzenia czy w
              firmach nie są zatrudnieni ludzie specjalnie tylko do robienia opinii
              konkurencji, oczywiście złej opinii. A gdzie walka na argumenty? Do czego to
              prowadzi? Jestem zniesmaczona. Wszystko czego nie uczą na tych studiach o etyce
              w biznesie, o zdrowej konkurencji, no i przede wszystkim o uczciwości to jakieś
              nieżyciowe bzdury, bajki dla małych dzieci. Ciekawe ile płacą za uprawianie
              takiego procederu, zresztą chyba nie muszą płacić dużo, bo przy dzisiejszym
              rynku pracy mozna za parę złotych zrobić wszystkio. Weźcie się lepiej do
              uczciwej roboty, a rynek sam zweryfikuje niesolidne i nieuczciwe firmy. Myślę,
              że każdy kto chce kupić mieszkanie dobrze sprawdzi każdą firmę. Dajcie mu
              szansę obiektywnego wyboru i własnego wyboru. Ale się nagadałam. Wnerwiło mnie
              to co tu przeczytałam. Może powinnam zmienić temat pracy? Chyba jeszcze nie
              napisano zbyt wiele o czarnym PR.
              Pozdrawiam
            • Gość: mariner Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 01:25
              co dalej z Marina?
              wystarczy pojechac na raclawicka, i obejrzec sobie plac budowy. postawiono
              nawet specjalny taras, z ktorego mozna ogladac caly teren. jednym slowem budowa
              idzie pelna para, zaczeli w listopadzie a juz pojawia sie drugie pietro w
              budynku z apartamentami.
              jesli chodzi o moje zainteresowanie Marina, to sprawa jest prosta. w
              listopadzie kupilem tam bardzo ladne mieszkanie. jasne jest wiec, ze przed
              podjeciem tak waznej decyzji rozsadnie bylo zrobic rozeznanie.
              artykul w RZ zdecydowanie podniosl mi cisnienie (chociaz ja kupilem mieszkanie
              w I etapie, ktory nawet w RZ zostal uznany za niezagrozony). przeprowadzilem
              prywatne "sledztwo" (lacznie z rozmowa z autorka artykulu) i swoje juz wiem. a
              i cisnienie wrocilo do normy.
              • Gość: Paco Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 16:18
                Cześć. Wygląda na to że będziemy sąsiadami.
                Jak możesz to odezwij się jeszcze na forum.
    • Gość: a Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.Emf.McGill.CA 27.05.04, 22:40
      +
    • Gość: dom development Re: MARINA Dom Development zatopiona ??? IP: *.Emf.McGill.CA 28.05.04, 20:17
      hello
      • Gość: M28 Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: 217.153.119.* 23.06.04, 14:54
        Witam, od jakiegoś czasu rozglądam się po Mokotowie w celu znalezienia
        sympatycznego mieszkanka i międzyinnymi zainteresowałem się Mariną. Z tego co
        tu przeczytałem to sprawa chyba nie wygląda najlepiej.... czy ktoś w końcu może
        mi powiedzieć czy inwestycja jest zagrożona? Sam inwestor nadal oferuje
        mieszkania tak więc sam już nie wiem o co chodzi. Wczoraj oglądałem Arche oraz
        Marinę i wszędzie pomimo problemów z klinem napowietrzającym nadal prowadzone
        są prace... Proszę o jakieś info. Dziękuję
        • Gość: maciek Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: *.fuw.edu.pl 23.06.04, 15:46
          Moze zapytaj sie w dzielnicy, oni powinni wiedziec co jest zgodnie z prawem a
          co nie. I czy sa pozwolenia na budowe. Albo kaz pokazac DD pozwolenia na budowe
          (nie tylko pierwszego etapu) i przeczytaj to pozwolenie, np. jakie warunki musi
          spelnic inwestor.
          Pamietaj ze forum nie jest obiektywne.
          • Gość: Olo Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 15:21
            Czy coś więcej wiadomo co się tam dzieje?
            • Gość: oko Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: 217.153.182.* 03.08.04, 16:19
              Ano dzieje się i to dużo.Budują bardzo szybko tylko ceny wysokie.

Ale polecam przejśc się na budowę w odstepie 2 tygodni to można zobaczyć jak szybko postepują prace budowlane-można zrobić fotki.Ale tempo imponujące.
              • Gość: Dom Development Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: *.Library.McGill.CA 03.08.04, 17:01
                Czarne chmury nad Mariną - część artykułu z BiznesuWarszawskiego,reszta
                niedostępna...

Czy decyzje o budowie osiedla mieszkaniowego Marina Mokotów były wydane zgodnie
                z obowiązującym prawem? Ekolodzy twierdzą, że nie. Czy inwestor powinien
                zapłacić miastu 16 mln zł kar umownych za niewypełnienie umowy? Miasto się
                waha, czy sprawę skierować na drogę sądową

Przed kilkoma dniami miejskie biuro kontroli wewnętrznej i audytu zakończyło
                badanie umowy miasta z PKO BP, które pięć lat temu odkupiło od miasta
                kilkadziesiąt hektarów przy ul. Racławickiej 107. Obecnie bank razem z DOM
                Development budują tam osiedle mieszkaniowe Marina Mokotów. Miejscy kontrolerzy
                przeglądnęli zapisy w umowie kupna-sprzedaży. Jednym z nich był zapis o
                konieczności przedstawienia przez inwestora koncepcji architektonicznej osiedla
                jeszcze przed wystąpieniem o warunki zabudowy. Inwestor nie dopełnił
                postanowień tego zapisu i spóźnił się z przedstawieniem koncepcji, wprawdzie
                zaledwie o kilka dni, ale zawsze. Obecnie w mieście ścierają się opinie, czy
                jest sens kruszyć kopie. Administrację Kaczyńskiego może jednak skusić 16 mln
                zł – taką kwotę w umowie zapisano jako karę za niedotrzymanie tego warunku.
                Jakby na złość, inwestycji na Mokotowie zaczęła też zagrażać rozprawa przed
                wojewódzkim sądem administracyjnym. Co gorzej, podobną sprawę przegrał ostatnio
                przed tym samym sądem deweloper osiedla Woronicza Park, które powstaje w
                sąsiedztwie Mariny
              • Gość: kasia44 Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.04, 23:29
                Moze prace postepuja szybko, ale chyba sprzedaz mieszkan niekoniecznie.
                Wnioskuje to z faktu, ze maja jeszcze oferty na budynki, ktore maja byc oddane
                w marcu, lipcu i listopadzie 2005. Zainteresowalam sie ich oferta, jednakze
                pomyslalam, ze to co najmniej zastanawiajace, ze generalnie wszystkie
                mieszkania sprzedaja sie duzo wczesniej z planow - a tu termin oddania
                niedaleki, a jest jeszcze z czego wybierac. Zapewne przyczyna takiego stanu
                rzeczy jest "szum" wokol calej sprawy. Nie wiem w koncu czy inwestycja w Marine
                nie jest obciazona zbyt duzym ryzykiem. Czy ktos moze ostatnio rozwazal
                wszystkie za i przeciw i moglby podzielic sie swoim pogladem w tym temacie?
                Moze ktos ostatnio zawarl umowe przedwstepna?
                • crusader73 Re: MARINA czy są zagrożenia? 11.08.04, 09:52
                  A nie bierzesz pod uwagę tego, że na - jak piszesz - niewielki stopień
                  sprzedaży mieszkań na Marinie decydujący wpływ ma rzecz banalna czyli cena
                  mieszkań? Jest (jak dla mnie i pewnie jeszcze kilku osób) wręcz kosmiczna.

Umowę tam podpisał jednak mój brat i zupełnie nie przejmuje się tym całym
                  szumem - wszystko idzie zgodnie z planem, nie widzi więc powodów do wyrywania
                  sobie włosów ze stresu.

Pozdrawiam!
                  Jarek
                  • Gość: czarnowidz Re: MARINA czy są zagrożenia?-są!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 21:25
                    strasznie oszczędzają na materiałach stosowanych na budowie.
                    Wszystko co można jest wymieniana na tańsze "równie dobre":) zamienniki.
                    Namawiam do dokładnego sprawdzania z dokumentacją techniczną - najlepiej z datą
                    starszą niż rozboczęcie budowy - naniesiono wiele poprawek i zmian!
                    • Gość: Maro Re: MARINA czy są zagrożenia?-są!!! IP: 81.210.82.* 25.08.04, 09:33
                      Etap drugi inwestycji nawet nie został rozpoczęty, a przecież cykl budowy trwa
                      około 18 miesięcy. To powoduje, że terminy oddania mieszkań i apartamentów na
                      listopad, grudzień 2005 są nierealne.
                      • Gość: mariner Re: MARINA czy są zagrożenia?-są!!! IP: 81.210.66.* 25.08.04, 17:05
                        czlowieku o czym ty mowisz...
                        drugi etap juz stoi (przynajmniej 7-pietrowe budynki od strony Zwirki i
                        Wigury), oczywiscie jest w stadium mniej zaawansowanym ale bryly budynkow juz
                        sa.
                • Gość: mariner Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: 81.210.66.* 25.08.04, 17:09
                  ja w marinie kupilem mieszkanie w pierwszym etapie,
                  umowe podpisalem w listopadzie 2003
                  w kwietniu chcialem sprobowac zamienic te 90 metrowe mieszkanie na wieksze
                  (takie do 120 m) i nic juz nie mieli! znaja mnie tam dobrze wiec chyba nie
                  chowali by przede mna wolnych mieszkan?
                  • Gość: Maro Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: 81.210.82.* 26.08.04, 09:34
                    Te budynki o których mowisz to I etap inwestycji, II etap to budynki bliżej
                    Miłobędzkiej i tam nic jeszcze nie ma.
                    • crusader73 Re: MARINA czy są zagrożenia? 26.08.04, 10:20
                      Z tego co się orientuję (ale może się mylę?) to ciąg budynków od Żwirki stanowi
                      zarówno I etap (to te bliżej Racławickiej) i etap II (budynki w głębi).
                    • Gość: mariner Re: MARINA czy sa˛ zagroz˙enia? IP: 81.210.66.* 26.08.04, 17:37
                      ja tam zawsze slyszalem, ze I etap to apartamentowiec idacy "po luku" + jakies mniejsze w glebi + 2
                      budynki 6 pietrowe rownolegle do Zwirek. poniewaz teraz wzdluz Zwirek stoja juz cztery 6-pietrowce to
                      wydaje mi sie, ze to drugi etap. jesli by bylo tak jak mowisz, to niby gdzie mialoby byc miejsce na III etap?

• crusader73 Re: MARINA czy sa˛ zagroz˙enia? 26.08.04, 20:55
                        Czyli mamy takie same informacje - wzdłuż Żwirek ciągnie się I etap (bloki obok
                        apartamentowca "po łuku") oraz II etap - bloki w głębi.
                      • Gość: Paco Re: MARINA czy sa˛ zagroz˙enia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 12:07
                        Pierwszy etap jest w trakcie budowy. I tylko pierwszy. Drugi etap to kilka
                        apartamentowców w ciągu zabudowy tych które są budowane tzn. wzdłuż jeziorka.
                        Dodatkowo do II etapu należy zaliczyć kilka bliźniaków i apartamentowców od
                        strony Miłobędzkiej. Trzeci etap to kolejne apartamenty we wspomnianym ciągu
                        zabudowy aż do obecnego wjazdu na budowę od strony Woronicza Park. Tam też
                        powstaną największe budynki Mariny (obecne biura budowy nie mylić z biurem
                        sprzedaży) no i dodadatkowo kilka budynków od Miłobędzkiej.

Proponuję rozpoczęcie nowego wątku bo ten o zagrożeniu i zatopieniu już mnie
                        dobija.
            • Gość: mm Re: MARINA czy są zagrożenia? IP: *.polityka.com.pl 31.08.04, 12:21
              A jakie są średnie ceny w Marinie w apartamentowcu, jeśli to nie tajemnica, bo
              z forum mozna się dowiedzieć wszystkiego o pani Krysi z działu obsługi, ale nic
              o cenach, to zreszta dotyczy wszystkich tego typu forów.
    • michal_sawicki Marina - umowy. 26.08.04, 10:24
      Hej, czy ktoś z etapu pierwszego może podesłać mi swoją umowę, wzór? Na adres
      gazetowy: michal_sawicki@NOSPAM.gazeta.pl. W etapie drugim baaaardzo
      niepokojący jest paragraf 4 o terenie wspólnym.

Pozdrawiam, Michał
      • Gość: inż Problemy z konstrukcją IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 16:42
        Dowiedziałem się że jest duże zagrożenie budowy na II etapie Mariny. Pękają i
        uginają się balkony /szybko je podparli/ oraz pękają stropy przy słupach
        nośnych. Generalny wykonawca, czyli Warbud zwala na projekt, a
        projektant /pracownia prof. Kuryłowicza/ co naturalne zwala na wykonawcę.
        Zlecono na szybko ekspertyzę prof. Szulborskiemu, żeby rozstrzygnął winę. Na
        razie wiadomo, że i użyty beton był za słaby i niezgodny z projektem, a i
        projekt źle policzony. Dla klientów nie ma to znaczenia, ale co dalej?
        • Gość: tomek Re: Problemy z konstrukcją IP: 212.160.235.* 03.09.04, 10:40
          Przeczytałem to od dechy do dechy i na 99,9% inz. pojawiał się pod innymi
          nazwami. To co robicie jesli jest oszustwem jest najwyzszą podłościa. Zyce
          milego wekendu.
        • Gość: szopenik Re: Problemy z konstrukcją IP: 212.160.172.* 03.09.04, 13:35
          Bardzo ciekawe co inż pisze, ale przecież II etap nawet nie zaczął się budować,
          że nie wspomnę o tak zaawansowanych pracach jak budowa balkonów.
          Jeśli natomiast te usterki zostały dostrzeżone w pierwszym etapie, to jakoś
          tego tydzień temu na budowie nie widzialem. Głupoty waszmość piszesz
          • Gość: radek Re: Problemy z konstrukcją IP: *.orasoft.net.pl 02.10.04, 16:52
            POWIEDZCIE CO Z TYMI KŁOPOTAMI Z KONSTURUKCJĄ
            PODPISAŁEM JUŻ UMOWĘ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka