Dodaj do ulubionych

Wyglądać drogo

16.07.11, 20:39
Mam koleżankę która twierdzi ,
że bardzo ważnym jest aby wyglądać schludnie i drogo
tj. mieć na sobie porządne ubrania i być ogólnie b. zadbanym,
od razu jest człowiekowi łatwiej na co dzień.
Zgadzacie się z tym?
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:40
      https://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/1fe50f089893cc6a0d5e5826747df7c2.gif?1307712031
      • kadfael Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:47
        O matko a co to?! Super jest :D
        • devilyn Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:50
          Przedstawiam Bored'a :D z wątaska z forum cmentarza.
        • doral2 Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:53
          dopiero ciuchy powyżej 5 tysięcy za sztukę wyglądają drogo.
          wszystko co tańsze wygląda od razu na podróbę, tandetę i silenie się na wyglądanie na kogoś kim się w rzeczywistości nie jest.
          a jak ktoś ma kasę, to po nim to widać.
          nawet jak jest w podartych dżinsach i dziurawych trampkach.
          • kolor_purpury Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:57
            racja widać. bogaci mają źrenice w kształcie symbolu dolara
    • moonogamistka Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 20:51
      Niby zabawne, ale jak Cie widza, tak Cie pisza.
      • elejna Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:00
        Nie przesadzajmy , teraz w dobie outletów ,
        wyprzedaży można kupić ubrania ze szlachetnych tkanin za dużo mniej niż 5 tysięcy ,
        nabywać poza polską gdzie są sporo tańsze.
        Dla chcącego nic trudnego. Pytanie tylko po co?
        Czy to robi jakąś roznice w tym jak odbiera nas przypadkowy człowiek,
        tak na pierwszy rzut oka?
        • moonogamistka Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:08
          Sorry, ale oceniasz czlowieka po wygladzie w ciagu kilku sekund. Wejdz gdziekolwiek: urzad, sklep, firma - zostaniesz inaczej oceniona , obsluzona. Naprawde tego nie widzicie?;-)
          Mozna swietnie manipulowac ludzmi- sprawdzcie kiedys, ot tak dla zabawy.
          Ja przerobilam sad- rozprawe rozwodowa, rozne sprawy w urzedach, mechanik samochodowy... i inne.
          Naprawde- to jak wygladasz- kreuje sytuacje.
          • elejna Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:21
            No własnie jesli miałabym być szczera to przychylam się do Twojego zdania,
            faktycznie nasz wygląd może kreować sytuacje.
            Jednak większość ludzi chyba nadal uważa że to dyrdymały ,
            że nie należy się skupiać na powierzchowności.
          • mumia_ramzesa Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:35
            Jak wygladasz drogo to sie do Ciebie przychrzaniaja wciskajac rozne produkty, bo wyweszyli, ze mozna na Tobie zarobic. Ja tego nie znosze.
          • tully.makker Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:07
            > Ja przerobilam sad- rozprawe rozwodowa

Potwierdzam w kwestii spraw rozwodowych. W koncu nie na darmo moj adwokat komentowal, ze mam wrodzony taent do wystepowania przed sadem. Co wszak obejmuje nie tylko zachowanie, ale przede wszystkim kreacje wizerunku.
    • mocno.zdziwiona Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:27
      Trochę prawdy w tym jest. Jak się nie ma kasy, ubiera w szmateksach albo sieciówkach to tego się nie zauważa. Tak miałam na studiach.
      Jednak jak kasa przychodzi, zaczynają się jakieś spotkania biznesowe itp. to od razu widać, że elegancki strój i coś markowego zmieniają podejście klienta. Pieniądz przyciąga pieniądz.

Żeby nie było, sama w sytuacjach codziennych noszę ciuchy z sieciówek, ale na spotkania z klientami nie. Wtedy przebieram się w mundurek.
      • simply_z Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:07
        zapomnialam ,że w Polsce tak się podniecamy markami....
        na pewno byznesowy klient zwroci uwagę czy moja spodnica jest z Zary ,Lumpeksu ,szyta przez krawcowa czy też jest od Versace.
        Zwłaszcza facet (nie gej) ma taki niezwykly radar w oczach...ehm
        • mocno.zdziwiona Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:19
          simply_z napisała:

> zapomnialam ,że w Polsce tak się podniecamy markami....

Nie wiem czy w Polsce się podniecamy markami. Nie mieszkam i nie pracuję w Polsce. Tutaj gdzie mieszkam owszem ludzie zwracają na marki a Zara to najniższa półka. I choćbym chciała z tym walczyć to niestety się nie da :)
          • simply_z Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:24
            a gdzie mieszkasz?
          • sabrilla Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 23:33
            A propos Zary. To niska półka, cos jak H&M, która w Polsce plasuje się jako marka z nieco wyższej półki. Ale to tania, kiepskiej jakości odzież z krótkimi seriami. Niezły model biznesowy, ciekawy z paru powodów, ale to ciągle takie sobie cieniutkie szmatki.
            • venettina Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:25
              Zara stoi o poziom wyzej niz H&M, co jednak nie zmienia faktu, ze nie jest to "marka" tylko sieciowka z bardzo przystepnymi cenami (jak na standardy krajow gdzie sie narodzila i rozwijala zanim stala sie miedzynarodowym potentatem).
            • elejna Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:37
              Sęk w tym że akurat tej koleżance nie chodzi by ubrać się w kojarzone i uchodzące za drogie marki , że to niby wystarczy by wyglądać drogo.
              Ona ma ubrania firm których nazwy nic nikomu nie mówią zazwyczaj ,
              są niszowe i nie kupuje ich w Polsce ,
              natomiast na pierwszy rzut oka widać szlachetność tych ubrań , dobre materiały , krój , detale tak że bluzka z H&M przy tym wyglądałaby jak szmata do podłogi.
              Choć nazwy firm ciuchów jakie nosi to dla mnie często "krzak" faktycznie wygląda bardzo porządnie.
            • garibaldia Zara jest kiepska 18.07.11, 22:48
              szmaty jak w każdej sieciówce tylko droższe.
              jeszcze kilka lat temu coś u nich kupowałam ale po ostatnich dwóch wpadkach pod rząd z kiepskiej rangi ciuchami zaczęłam omijać. to byle-co.
        • princess_yo_yo Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 13:50
          to nie tak. widac jakosc czy to materialu czy sposobu wykonania. ciuchy, buty itd z wyzszej polki po prostu wygladaja lepiej (chociaz zdarzaja sie wyjatki), co tworzy lepszy wizerunek. i tyle, nie jest to kwestia tylko wizerunku, ja np lubie jak ubrania dobrze leza, tkanina jest mila w dotyku i wszystko tworzy spojna calosc - i uwazam ze nie da sie tego osiagnac bez przynajmniej paru sztuk odziezy/akcesoriow dobrej jakosci (jakosc nie koniecznie rowna sie marka ale wiekszy wydatek zazwyczaj tak).
    • ingeborg Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:27
      To prawda, że wygląd działa na rozmówcę, ale nie wiem czemu miałabym dawać innym do zrozumienia, że jestem bogata. (zwłaszcza jeśli to pozory).
    • poecia1 Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:31
      No Ameryki to ona nie odkryła.
    • disa Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:32
      Koleżanka ma racje.
      • rach.ell Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 21:37
        warto wydawac kase zeby zyskac szacunek kelnerow i sprzedawcow? bo to ci zwykle szacuja najtrafniej wartosc twojej garderoby i reaguja najszybcie...i jeszcze prostytutki jesli rzecz sie tyczy mezczyzn...
        • 0ffka Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:02
          Dokładnie :)
          • disa Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 09:35
            nie zupełnie się zgadzam z Wami
            moim Przyjaciołom/Znajomym jest zupełnie obojętne co mam na sobie bo widzieli mnie już w różnych sytuacjach/strojach itd.
            Jednak wygląd przy kontaktach z ludźmi obcymi ma duże znaczenie.
            • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 10:48
              No nie wiem , jesli ktos ma taki styl bycia, że zwraca uwagę na to by wyglądać porządnie, to raczej robi to nie zawsze ,a nie na zasadzie przy facecie przyjaciołach rodzinie byle jak i tanio a dla kelnera czy innego przypadkowego człowieka robi specjalne przebieranki.
              • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 10:49
                miało być robi to zawsze.
                • disa Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 16:28
                  Tu nie chodzi o przebieranki po prostu o zakładanie ciuchów adekwatnie do sytuacji.
                  Nie wyobrażam sobie iść na grilla ze znajomymi w którychś swoich szpilkach, tak samo nie założę najdroższych trampek. Założę ciuchy codzienne które są ładne, schludne i dobrze na mnie leżą. Idąc z Chłopakiem do restauracji założę szpilki i kieckę i jeśli Twoim zdaniem to jest przebieranie się dla kelnera to OK... gratuluje światopoglądu. Nie miałabym problemu z wejściem do restauracji w japonkach, ale wybrałabym taką mniej oficjalną.
                  Ja się ubieram stosownie do sytuacji nie mniej jest to zawsze czyste, schludne, dobrej jakości i dopasowane zarówno do mnie jak i do typu okazji i ponieważ mam klasyczny typ urody to na moje szczęście wyglądam drogo (opinia innych) nawet w japonkach, jeansach i białej bluzce bokserce ;]
                  • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 16:34
                    No racja ,powiedzmy że jest coś w tym że jak ktoś ma szlachetny wygląd tzn specyficzny typ urody ,jest mu łatwiej wyglądać dobrze nawet gdy nie kupuje bardzo drogich ciuchów z dobrych materiałów. Niestety jest też pewien typ ubrań który potrafi zepsuć absolutnie każdą kobietę więc mimo wszystko trzeba uważać.
    • sabrilla Słusznie twierdzi 16.07.11, 22:31
      Jak Cię widzą tak Cię piszą-tak to się chyba mówi:-) Wygląd zewnętrzny i pierwsze wrażenie czy nam się to podoba czy nie, albo nam ułatwia wiele spraw albo blokuje.
      Schludnie to jasne, ale tak naprawdę pytanie co oznacza drogo? Zegarek za kilkadziesiąt tysięcy, szpilki od Laboutina i ciuchy od Prady? Zależy kim jesteś i w jakim środowisku się obracasz. Jeśli jesteś w zarządzie firmy albo prowadzisz własną i naprawdę Cię na to stać to OK. Ale jeśli nie to wygląda to sztucznie i na pewno nie pomoże, gdy np. aplikujesz na stanowisko asystentki. A już zwłaszcza, jeśli ktoś przez noszenie się drogo rozumie rzeczy z walącym po oczach logo producenta (na ogół zresztą podróbki).
      Generalnie-ja to "drogo" rozumiem jako adekwatnie do własnych możliwości i sytuacji, i rzeczy po prostu przyzwoitej jakości, dobrze uszyte i z materiałów dobrej jakości.
    • zeberdee24 Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:33
      Zgadzamy się, ale ktoś kto tylko pozuje na bogatego zostanie szybko wychwycony.
      • jej_torebka Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 22:44
        otóż to. marny trud ;)
        • jael53 Re: Wyglądać drogo 16.07.11, 23:10
          Przychylam się do jak cię widzą itd., chociaż nie szata zdobi (też itd.). I bywa nieraz osobliwie - bo więcej w tym pisaniu zależy od tego, co ma w oczach piszący, niż co ma na grzbiecie opisywany. Jeśli w oczach piszącego Szczyt elegancji to Reserved lub produkt typu kostium "chanel" z wiskozy, uszyty przez krawcową z Kocmyrzowa wedle wykroju z Burdy, to jakaś Prada czy inny Lanvin będą widziane jako dziwne, a mozliwe, że zgoła dziwaczne.
    • akle2 Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:16
      Drogo? To zależy co kto przez to rozumie. Osobiście nie wyszłabym np z torebką ze skaju lub plastiku. Musi być z galanterii skórzanej, ale wcale nie musi mieć metki furla.
      Co do ciuchów to te "markowe" są często dużo bardziej szmatowate z wyglądu niż te bazarowe. Przykład pierwszy z brzegu: H&M. Oni z pewnością nie zatrudniają żadnego krojczego (anatomia człowieka jest zupełnie inna, niż proponowane fasony), a szyją to pewnie jakieś kilkuletnie dzieci z półwyspu indochińskiego.
      • venettina Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:28
        Uwazasz ze H&M to "marka"???????! :DDD
        • akle2 Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:50
          venettina napisała:

> Uwazasz ze H&M to "marka"???????! :DDD
          >

Okii, sieciówka, jakich wiele. Ale w Zarze jest tak samo, na palcach jednej ręki można policzyć fasony, które jako tako wyglądają, wśród wielu wiszących tam szmat.
          W butiku Pani Przetakiewicz (niestety) jeszcze nie byłam, choć w necie niektóre modele wyglądają całkiem całkiem.
          Moja ulubiona marka (sieciówka?) to Part Two, ale nigdzie ich ostatnio nie widzę.

;)
          • baba_nie_jaga Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 00:59
            Ale co to znaczy "drogo"? Buty z Nike(Adidas, Puma), Venecji, czy Lauboutin?
            Wyglądać trzeba schludnie, czystko i pachnąco. Wg. mnie tylko to się liczy.
            • akle2 Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 01:12
              baba_nie_jaga napisała:

> Ale co to znaczy "drogo"? Buty z Nike(Adidas, Puma), Venecji, czy Lauboutin?
              > Wyglądać trzeba schludnie, czystko i pachnąco. Wg. mnie tylko to się liczy.
              >

Najtrudniej o ten złoty środek. Jakby mi ktoś sprezentował Laboutiny to mogłabym w nich szarżować, czemu nie. Sama nie kupię, bo jeszcze na głowę nie upadłam, żeby tak marnować kasę, ale z drugiej strony wietnamskich klapek czy też plastikowych sandałków też się wystrzegam.
              Wyglądać trzeba schludnie, to się rozumie samo przez się. A metki często wypruwam, bo gryzą w skórę :D.
    • green-chmurka Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 01:32
      No i oczywiscie tu wszystkie kupuja tylko Prada, Chanel, Dior. Normalnie zarabiajacych tu nie ma, tu sa wszystkie baaardzo bogate. Forum dla milionerek.
      • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 01:42
        Kobieto na jakim Ty świecie żyjesz ? Wyjezdzalas gdzies poza Polszę ? Wyobraz sobie że możesz mieć H.Bossa z wyprzedaży już od 40 euro :-O
        albo wejdz sobie w jakiś outlet netowy
        np. yoox.com i zobacz jakie mają ceny jak jest 70 % off , dla porównania w badziewiastej Zarze marynarka kosztuje 5 stówek.
        • alpepe Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:04
          ona mieszka w Niemczech od co najmniej kilkunastu lat.
          • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:15
            No więc tym bardziej nie rozumiem , każdy kto wystawił nos poza Polskę wie że udaje się nabyć ciuchy nieporównywalnie taniej.To że w Polce byle jaka szmata od projektanta z zamierzchłej kolekcji kosztuje fortune nie znaczy że tak jest wszędzie.
            U nas nie ma takich np wypasionych dobrych outletów z ciuchami od projektantów ,bo stare zamierzchłe kolekcje sprzedaje się w cenie nowych , z polaka niestety robi się wała.
            • simply_z Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:51
              no więc właśnie dlatego napisałam ,że Polacy podniecają się markami ,podczas gdy za granicą spokojnie można nabyć tzw markowe ubrania dużo taniej. Dwa wiem ,że Zara to najzwyklejsza sieciówka i tak też jest traktowana w Hiszpanii ,coś jak ciuchy z terranovy i często po niższych cenach- u nas uchodzi za markę z wyższej półki.
              • tezee Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:59
                Dziwisz się, jak my tak marnie zarabiamy a szmata z byle jakiego benettona czy zary u nas to 400-500-700 zł , ceny zamierzchłych kolekcji armaniego przemilczę.
                • simply_z Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 12:32
                  to prawda ,życie jest bardzo drogie w Polsce ,więc nie ma z czym szaleć. Benetton jest w sumie wszędzie drogi.
                  • kochanic.a.francuza Re: Wyglądać drogo 18.07.11, 03:18
                    Ja mam pod nosem outlet, w ktorym sweterki benetona po sezonie kupuje za 50 zl, couregges, za 100zl, itp.
                    A ceny sportowych marek w Posce sa wydumane. Taki niki i adidasy normalnie za polowe tego co w Polsce kupuje.
      • wy-logowana Re: Wyglądać drogo 18.07.11, 00:27
        green-chmurka napisała:
        > No i oczywiscie tu wszystkie kupuja tylko Prada, Chanel, Dior. Normalnie zarabi
        > ajacych tu nie ma, tu sa wszystkie baaardzo bogate. Forum dla milionerek.

Raczej dla mitomanek ;).
    • wyzuta Wyglądać drogo nie znaczy 17.07.11, 09:45
      szykownie,
      gustownie,
      elegancko.
      Na ogół przeciwnie, szczególnie w takim kraju, jak Polska, nie wspominając o Rosji. :)
    • berta-death Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 11:04
      Byle nie nowobogacko, bo to może dać efekt odwrotny do zamierzonego.
    • maly.jasio tak i nie 17.07.11, 12:37
      elejna napisała:

> od razu jest człowiekowi łatwiej na co dzień.
      > Zgadzacie się z tym?

czy ja wiem ?
      podobaja nam sie (optycznie) takie, ale sobie je od razu odpuszczamy
      moga byc za drogie w uzyciu :)

• varia1 Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 13:41
      ja jestem typowo anty metkowa, nazwy marek nic mi nie mówią i w ogóle nie ulegam dyktatowi przedmiotów
      jestem tak samo szczęśliwa w trampkach za 25 zł jak w szpilkach za 1000 zł
      a natężenie ludzi dookoła mnie wskazuje że wcale nie trzeba wyglądać drogo

zgodzę się że trzeba wyglądać schludnie
      i w miarę inteligentnie

potrafię zrobić dobre wrażenie nawet w bluzce ze szmateksu za 5 zł, jeśli tylko wiem że pasuje ona do mnie, nie kreuję się na bogatszą niż jestem, a to co miałabym wydać na ciuchy z górnej półki wolę wydać na książki i podróże
    • venettina Drogo czyli jak? 17.07.11, 15:58
      Moze mnie wysmiejecie, ale kiedys zastanawialam sie jakbysmy wygladali, gdyby nagle cala ulica znalazla sie np. w XVII czy XIX wieku.

Moim zdaniem niewiele sie zmienilo - wiekszosc chodzi w lachmanach (taki jest poziom ubran z wiekszosci sklepow na kieszen przecietnych ludzi), tylko czesc stac na marki godne zamoznego mieszczanstwa czy bogatej szlachty (Louis Vitton, Gucci, Zapa, Salamander), zas wspolczesni "ksiazeta" i finansowa "arystokracja" nosi wielkie marki jak Chanel czy Hermes.

Ubierac sie drogo, tzn. na poziomie bogatego mieszczanstwa i szlachty. Przez wieki tez bylo na to stac jakies 5-10% spolecznestwa. Na Zachodzie, gdzie poziom zycia jest wyzszy na stale ubieranie sie w dobre ubrania stac moze 20% ludzi (ciagle a nie okazyjne upolowanie pojedynczych rzeczy), najlepsze ubrania nosi najwyzej 2% populacji, zyjacych glownie w wielkich metropoliach, gdzie dwor, wladza i pieniadze. I oni raczej nie przesiaduja na forach; w wolnym czasie grywaja w golfa, siedza w spa czy jezdza po swiecie.
      • lonely.stoner Re: Drogo czyli jak? 17.07.11, 19:57
        ja mysle ze tez to bardziej chodzi w tym zeby wygladac 'drogo' o takie 'drobiazgi' czy detale jak:
        biale, sliczne zeby,
        ladna, zadbana skora, zawsze lekko musnieta opalenizna (co nie oznacza nachalnym solarium),
        perfekcyjnie obciete wlosy, zadbane, blyszczace i po prostu zdrowe
        zadbane paznokcie,
        u kobiety tez delikatny makijaz, a jesli ostry to po prostu takize widac ze robione perfekcyjnie
        buty
        torebka
        bizuteria

do tego mozna zalozyc jeansy i koszulke z Zary/H&M a i tak bedzie sie wygladac jak milion dolarow.
        • lonely.stoner Re: Drogo czyli jak? 17.07.11, 19:58
          buty i torebka lepszej marki, od razu robia wrazenie. Tak samo biuzteria.

Widzieliscie zdjecia Anji Rubik z jej slubu?? wlasnie o cos takie chodzi, taki minimalizm, ktory od razu powoduje ze ktos wyglada 'drogo'.
    • vandikia Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 20:41
      ja się wielokrotnie przekonałam, że to prawda
      z tą różnicą, że niekoniecznie drogo ale jak ktoś jest wylaszczony, to mu wiele rzeczy
      łatwiej przychodzi i wiele osób staje się z automatu milszymi
      • gnomowladny Re: Wyglądać drogo 17.07.11, 21:12
        Zapodaj fotę koleżanki. Ocenimy czy wygląda drogo i elegancko. Pamiętaj tylko, że nie tylko wygląd jest ważny ale i zachowanie. Na zachodzie Polkę rozpoznaję się po braku uśmiechu i nabarmuszonej paszczy - nie ważne czy ubiera się w Primarku czy Harrodsie, wrażenie jednakowoż paskudne.
        • marguy Re: Wyglądać drogo 18.07.11, 00:21
          Tia :)
          Jakie spoleczenstwo, taka filozofia. Z wypowiedzi autorki watku wyglada na to, ze dorobkiewiczowskie "bogato" czy "drogo" bije na glowe ELEGANCKO !
          Szkoda, bo roznica jest ogromna.
          Elegancka kobieta bedzie wygladala elegancko nawet przy dojeniu krow; nowobogacka zawsze bedzie zawsze i wszedzie wygladala byle jak. Nawet w najdrozszych markach swiata na grzbiecie i kopytach!
          • wy-logowana Re: Wyglądać drogo 18.07.11, 00:35
            marguy napisała:
            > Elegancka kobieta bedzie wygladala elegancko nawet przy dojeniu krow; nowobogac
            > ka zawsze bedzie zawsze i wszedzie wygladala byle jak. Nawet w najdrozszych mar
            > kach swiata na grzbiecie i kopytach!

Otoz to. Przyklad z "Ziemi Obiecanej" - Anka i Mada Mullerowna :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka