Gość: paranoix IP: 80.83.158.* 26.10.09, 17:31 bankier.tv/video/Przeglad-rynku-nieruchomosci-48548.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alexa Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 17:54 Tandeta, podpieranie się jednostkowymi przykładami, negowanie i umniejszanie faktów. A już myślałem, że zmądrzał trochę(w ostatnim odcinku z bólem przyznał, że mieszkania jednak - o dziwo - nie tanieją). No i wyzywanie kupujących od "jeleni"... M. staje się pomału Lepperem rynku nieruchomości... A w SUPO dokładnie te same ceny ma od końca 2007r. Wiem bo dokładnie wtedy tam kupiłem. Tyle że ja kupiłem 35m a teraz za 7k to można kupić, ale minimum 80m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssman Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 18:05 No i teksty typu "ceny ofertowe nijak mają się do rzeczywistości", czyli naiwna wiara w to, że jak przyjdzie co do czego to trzeba liczyć 20% :) Byle baran wpadłby na to, że minimalne ceny minimalne dla danego sektora rynku można traktować jako oszacowanie cen transakcyjnych. A po wycięciu rynku wtórnego pieniążki na RnS się znajdą. Jeszcze niedawno sam mówił, że kredyty w RnS na rynku pierwotnym to bardzo mała część rynku. Amnezja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.09, 21:49 Heheheh pocieszaj się dalej, że zrobiłeś świetny interes kupując klitę za 7k od supo, a teraz to min. 80 m2 przy tej cenie. Zasada jest prosta: dopóki głupole kupują przewartościowane mieszkania, dopóty developerzy czekają na jelonków, jednak banki już zablokowały łatwy dostęp do kasy, więc trzeba TYLKO SPOKOJNIE CZEKAĆ...:-) Zakład, że za rok supo już nawet za 6k nic nie sprzeda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexa Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.10.09, 23:06 > Heheheh pocieszaj się dalej, że zrobiłeś świetny interes kupując klitę za 7k Nie muszę się pocieszać. Nie dalej jak tydzień temu sąsiad sprzedał identyczna za 8k. Więc jakoś chyba średnio umoczyłem. > Zakład, że za rok supo już nawet za 6k nic nie sprzeda? Oczywiście, że nic nie sprzeda, bo sprzedali już prawie wszystko. www.supo.pl/podstrony/chroscickiego2/podstrony/stan_sprzedaży. php W wątku o Supo masz zrzuty ekranów z grudnia ubiegłego roku - możesz oszacować sobie tempo. > więc trzeba TYLKO SPOKOJNIE CZEKAĆ...:-) Czekaj, czekaj. Za trzy, cztery miesiące na Włochach będziesz mógł sobie wybierać z oferty Attisa -> balkonik całych 3 metry od linii wysokiego napięcia) lub Dolcana -> tyleż samo do torów kolejowych. Chociaż nie, Attis już chyba w większej części wyprzedany. Po raptem dwóch miesiącach po wprowadzeniu na rynek... Zaiste, zgryzotę straszliwą muszą mieć w biurze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.chello.pl 26.10.09, 23:35 Tylko w gurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzm Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.09, 00:25 Tylko tyle macie do powiedzenia? Rzeczywiście, KZS się sypie... Gdzie się podziały wykresy, wyliczenia i inne fetysze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.netia.com.pl 27.10.09, 09:37 Ale o czym Ty mówisz koleżko ? Mylisz jakiś margines KZSu z mainstreamem. Na tej samej zasadzie mogę zapytać gdzie się podział J.Bartosiewicz i jego formujący się trend wzrostowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzm Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 23:51 No właśnie jakoś tego mainstreamu jakoś nie widać. Thesopranos kupił dziąłkę, goribanki też już nóżkami przebiera, znajomy_jl otwarcie przyzaje, że obecnych warunkach raczej nie należy oczekiwać spadków. Poszi jak czasem coś napisze o spadkach to koniecznie z zastrzeżeniem, że nastąpią one w bliżej nieokreślonym terminie (może za 15 lat - kto wie? Jeśli to dla Ciebie nie jest oznaką wymierania KZSu jako formacji ideowej to nie wiem co musiałoby się jeszcze zdarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzm Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 23:55 No i nie mówiąc już o tym, że w przedostatnim odcinku sam Macierzyński przyznał, że ceny na razie nie spadają i w sumie zakup teraz w RnS to niezły deal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 08:53 tinyurl.com/ygflc3x Pomimo, że nie planuję kupna mieszkania, to wierzę w efekt Euro2012, tj: - sukcesywny spadek ilości osób pracujących w Polsce (nie wszystkim to się może podoba, ale rząd powinien obecnie szybko podnieść wiek przechodzenia na emeryturę do 67.-68. roku życia. Im później rząd to zrobi, tym bardziej będzie bolało - mój rocznik z pewnością przed tym wiekiem nie ucieknie), - nawrót kryzysu finansowego (tym razem w postaci wysokiej inflacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt suplement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 09:33 tinyurl.com/yhsmzpl Jak ktoś nie mam czasu, to możne zacząć czytać wywiad w połowie Odpowiedz Link Zgłoś
kocica_ewela Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) 29.10.09, 09:41 Chyba nie widzisz ile pieniedzy jest marnowanych w roznych aferach, chociazby stoczniowa czy hazardowa. A ty dales sobie wmowic ze trzeba wiek emerytalny podniesc:) Ja bym chciala, ze najsprawiedliwiej byloby tak, ze te pieniadze co panstwo mi zabralo zostana oddane mi w dowolnym momencie w 100% z odsetkami itd, a najlepiej zebym wogole nie placila na sluzbe zdrowia itd tylko na swoje prywatne konto emerytalne. Bede chciala postac w kolejkach do publicznej to wtedy zaplace. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 10:00 1) Afery Słusznie piszesz ... Więc się zgodziliśmy. I co dalej :) (Wątek rzeka i nie na to forum). 2) Wiek emerytalny w 2025r. - 2030r. na każde 2 pracujące osoby będzie przypadać 1 emeryt (trudno to sobie wyobrazić, ale tak będzie). Zapłaconych podatków z powrotem nie otrzymasz, a składki ZUS działają też na zasadzie opodatkowania twoich pieniędzy. Tu "lepiej" już było teraz może być już tylko gorzej (patrz pomysły naszej minister Fedak). 3) służba zdrowia To nie jest zupełnie tak jak się wydaje. 1) Składka na służbę zdrowia jest za niska i było to wiadomo od samego początku (pomimo jej podniesienia do obecnego poziomu, który dalej jest niewystarczający). I nasz rząd jest przed wyborem: Albo więcej bierzemy podatków, a mniej na służbę zdrowia; Albo odwrotnie - zwycięża idea: Więcej podatków, mniej na służbę zdrowia (służba zdrowia jest permanentnie niedokapitalizowana). 2) "Sama sobie zapłacę za lekarza ..." - dopóki nie chorujesz to tak sobie możesz pisać. Jak (oczywiście nie życzę) zachorujesz na jakieś długotrwałe schorzenie (np. takie ekstremalne jak rak), to może Ci tych oszczędności nie wystarczyć (to jednak nie dentysta). Można się oczywiście ubezpieczyć prywatnie, ale jaki ubezpieczyciel ubezpieczy osobę, która miała w rodzinie cukrzyka? osobę z nowotworem? itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.tpnet.pl 27.10.09, 08:15 i co przebierasz teraz nużkami aby te 35m2 w ursusie jakiemuś jelonkowi opchnąć ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoix Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: 80.83.158.* 27.10.09, 12:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoix Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: 80.83.158.* 27.10.09, 12:55 Pudło... jestem w sytuacji zgoła przeciwnej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-33 Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.chello.pl 27.10.09, 16:39 Macierzyński nie jest idiotą i patrzy znacznie dalej aniżeli większość kupujących, dostrzega też zagrożenie dla gospodarki. I nie chodzi tu o ceny, tylko o to że całą masę przedsiębiorczych ludzi ubrano w kredyty zabierające im średnio 30-40 % dochodu netto, hamując jednocześnie ich aktywność ekonomiczną na najbliższe 15 lat. Osoba z kredytem mieszkaniowym o racie przekraczającej 30% zarobku i niewielkich oszczędnościach : - nie inwestuje w siebie(bo nie ma z czego); - jest mało mobilna na rynku pracy - zmiana pracy przy 11-12 % bezrobociu jest dla niej wysoce ryzykowna, a co dopiero mówić o zmianie miejsca zamieszkania; - przy małych kłopotach zdrowotnych/ innych większych wydatkach szybko stanie się niewypłacalna; - koszty wyjścia z inwestycji jaką jest nieruchomość są b. wysokie; System stworzył więc kolejną kategorię ludzi którzy będą żyli na jego krańcach i nie będą mogli z niego w pełni korzystać. Odbije się to na wszystkich, bo to zazwyczaj kreatywne i młode osoby mieszkające w dużych miastach, które naprawdę pracują, a nie siedzą pod sklepem pijąc piwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: dr M.Macierzyński znowu nadaje :) IP: *.tpnet.pl 28.10.09, 09:01 Nie sil się. Pojęcie "zrównoważony rozwoj" ze słyszenia pewnie wielu jest znane, jednak czy go rozumieją?, część zapewne, jak wielka? - to już inna inszość :-) PS. proszę nie krytykować idei zrównoważonego rzowju tylko dlatego że komisja ewropska tak ją nazwała Odpowiedz Link Zgłoś