Gość: KrK IP: *.centertel.pl 05.02.04, 17:53 Witam, Coś dziwnego dzieje się z kredytami, które miał udzielić BPH. FOSPOL, sąd i BPH przerzucają się jakimiś dokumentami. Czy ktoś z przyszłych sąsiadów wie coś więcej ? Pozrd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 06.02.04, 08:16 Wniosek w BPH złożyłam pod koniec listopada, cały czas czekam, na razie bezskutecznie. Przypuszczam, że BPH nie udzieli kredytów. Nikt nie potrafi powiedzieć co się naprawdę dzieje. Już w tej chwili zastanawiam się nad złożeniem wniosku w PKO BP. Tam nie stwarzają problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 06.02.04, 09:28 Mi nie dal kredytu mBank. Z tych samych powodow z jakich nie daje BPH PBK...W kazdym razie prezes Fospolu obiecal uregulowac pewna kwestie do konca lutgo, wiec do tego czasu nie ebdzie odpowiednich podkladek i na 99% nie dostaniecie kredytu w BPH PBK. A poniewaz nie ma prezes tych swoich obietnic na pismie, wiec moze sie bujac jeszcze dluzej, wiec nie radze czekac. Ja sie poddalam i wzielam w PKO BP. Raczej bez problemowo, choc czekalam 6 tygodni (jednoczesnie czekajac na mBAnk). W kazdym razie moze to i lepiej, bo wiekszosc analitykow radzi teraz zlotowki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 08:27 Czy ktoś ma informacje dotyczące kredytu w BPH, czy coś się wyjaśniło? Nie wiem czy mam w dalszym ciągu czekać, czy też złozyć wniosek w PKO BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 08:42 Podobno FOSPOL wystosował do nas pisma (jeszcze go nie dostałem) z prośbą żebyśmy złożyli wnioski o kredyt w PKO BP ponieważ BPH nie chce udzielić kredytu dopóki na hipotece są jakieś wpisy. A co do wpisów to zostały złożone wszystkie wnioski do sądu o zejście z hipoteki i wszystko zależy od tempa działania sądu. Dlatego chyba musimy stworzyć jakąś koalicję i nękać prezesa o jak najszybsze załatwienie sprawy w sądzie. Co do składania wniosków kredytowych w PKO BP to sytuacja na obecnym etapie jest dosyć trudna. Ja mam rozpatrzony wniosek i pozytywną decyzję kredytową. Jak złożę wniosek w PKO BP, to sprawdzą mnie w BIG-u i okaże się, że mam już jeden kredyt (lub się o niego staram) i go nie dostanę. Kasia, czy też załatwiasz kredyt przez panią Basię ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 19.02.04, 09:55 Czy predzej staram sie wyjasnic ponizszego maila... 1. To co wystosowal Fospol jest nic nie warte. Chodzi glownie o jedno postepowanie komornicze, ktore faktycznie zostalo umorzone, ale tylko w czesci dotyczacej wierzyciela. No i faktycznie zostal zlozony wniosek o wykreslenie z hipoteki. No ale co do tego postepowania, to zostala jeszcze sporawa oplata egzekucyjna - chyba jakies 40 tys. PLN. U mnie mBank powiedzial, ze dopoki Fospol tego nie ureguluje, to tak na prawde sprawa nie jest zamknieta. A Perzes powiedzial, ze ma zamiar uregulowac do konca lutego, ale na pismie nic w tej sprawie nie ma... 2. Pospieszanie Fospolu, zeby przycisna Sad jest bez sensu. Oni nie maja na to wplywu. Czyz nie wiecie jak dzialaja Sady w Polsce? Jedyne, co mozecie zrobic, to pojechac zwarta grupa do Sadu, ale to tez chyba nie pomoze... 3.Co do skladania wnioskow kredytowych W PKO BP, to radze to robic juz teraz, bo troche to trwa.. I nie prawda jest, ze decyzja z innego banku Was przekresl;a w BIK-u. Ja tez mialam decyzje pozytywna z mBanku (aczkolwiek warunkowa, jak Wy z BPH), a mimo to PKO nie robilo zadnych problemow. NAwet o to nie zapytalo...Nie wspomne, ze nie zapytalo o wile inncyhh rzeczy :-) To tyle - Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 12:58 Dziękuję mrutko11 za wyjaśnienia. Rzeczywiście wygląda na to, że sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Czyli trzeba naciskać Fospol o uregulowanie tej opłaty egekucyjnej (co to tak wogóle jest i z czego wynika?). Jeśli można wiedzieć, to w którym oddziale PKO BP brałaś kredyt ? PS. I oczywiście, że BIK a nie BIG jak napisałem. To zupełnie inne instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 10:10 Tak, załatwiam przez Panią Basię, dzwoniłam dzisiaj do Fospolu, też poinformowano mnie o pismach, które zostały wystosowane do wszystkich osób ubiegających się o kredyt w BPH. W sądzie podobno sprawa ma się wyjasnić do 1 marca, więc może jeszcze dobrze byłoby poczekać, a dopiero później złożyć wniosek w PKO BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 13:06 Tak naprawdę to wyjaśnienie w sądzie do 1-go marca to pobożne życzenie, bo do początku marca mamy ważne decyzje kredytowe w BPH. Kasia, masz coś załatwione formalnie z FOSPOL-em w kwestii umowy? W umowie mam napisane, że mieszkanie będzie do 31.12.2003, zapis o karach umownych i harmonogram wpłat, którego nie dotrzymuję, bo Fospol nie jest wiarygodny dla banku. Ta umowa wygląda już na lekko nieaktualną. Takie zawieszenie w próżni, bo obie strony nie dotrzymują warunków i nic z tego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 13:42 Też wydaje mi się, że do 1 marca nic nie będzie załatwione, a póki co niczego nie załatwiałam z Fospolem, trzeba będzie w końcu tym się zająć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 20.02.04, 17:41 Do KrK. Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam, ale niestety praca, praca, praca... Jezeli chodzi o PKO BP, to skladalam w XVI Oddziale (ul. Walbrzyska, Centrum Land, jak tylko wyjdzie sie z metra Sluzew). Ale skladalam przez Expandera :-( I byc moze stad te 6 tyg. Proponuje kontakt - Skowyrski Jacek (juz PKO BP), tel. 5498623. On sie mna zajmowal i moze skoro zna sprawe, to bedzie mogl przyspieszyc :-) Tylko mu powiedzcie, ze jakas czesc prowizji nalezy sie dla mnie...:-))) JEzeli chodzi o to postepowanie egzekucyjne, to chyba chodzi o Roberta Misztala, wpis do hipoteki z 30.09. Ale nie jestem pewna. Musze sprawdzic. W kazdym razie koszty egzekucyjne, to wszystkie koszty komornika i odsetki. Oplaty standardowe i inne takie rzeczy. A poniewaz sprawa ciagnela sie chyba od 2000r., to troche sie tego uzbieralo. W kazdym razie musi to zostac uregulowane i przede wszystkim w tej sprawie nalezy "cisnac" Fospol. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś