Dodaj do ulubionych

FOSPOL - kredyt w BPH

IP: *.centertel.pl 05.02.04, 17:53
Witam,
Coś dziwnego dzieje się z kredytami, które miał udzielić BPH. FOSPOL, sąd i
BPH przerzucają się jakimiś dokumentami. Czy ktoś z przyszłych sąsiadów wie
coś więcej ?
Pozrd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 06.02.04, 08:16
      Wniosek w BPH złożyłam pod koniec listopada, cały czas czekam, na razie
      bezskutecznie. Przypuszczam, że BPH nie udzieli kredytów. Nikt nie potrafi
      powiedzieć co się naprawdę dzieje. Już w tej chwili zastanawiam się nad
      złożeniem wniosku w PKO BP. Tam nie stwarzają problemów.
      • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 06.02.04, 09:28
        Mi nie dal kredytu mBank. Z tych samych powodow z jakich nie daje BPH PBK...W
        kazdym razie prezes Fospolu obiecal uregulowac pewna kwestie do konca lutgo,
        wiec do tego czasu nie ebdzie odpowiednich podkladek i na 99% nie dostaniecie
        kredytu w BPH PBK. A poniewaz nie ma prezes tych swoich obietnic na pismie,
        wiec moze sie bujac jeszcze dluzej, wiec nie radze czekac. Ja sie poddalam i
        wzielam w PKO BP. Raczej bez problemowo, choc czekalam 6 tygodni (jednoczesnie
        czekajac na mBAnk). W kazdym razie moze to i lepiej, bo wiekszosc analitykow
        radzi teraz zlotowki...
        • Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 08:27
          Czy ktoś ma informacje dotyczące kredytu w BPH, czy coś się wyjaśniło?
          Nie wiem czy mam w dalszym ciągu czekać, czy też złozyć wniosek w PKO BP.
          • Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 08:42
            Podobno FOSPOL wystosował do nas pisma (jeszcze go nie dostałem) z prośbą
            żebyśmy złożyli wnioski o kredyt w PKO BP ponieważ BPH nie chce udzielić
            kredytu dopóki na hipotece są jakieś wpisy.
            A co do wpisów to zostały złożone wszystkie wnioski do sądu o zejście z
            hipoteki i wszystko zależy od tempa działania sądu.
            Dlatego chyba musimy stworzyć jakąś koalicję i nękać prezesa o jak najszybsze
            załatwienie sprawy w sądzie.

Co do składania wniosków kredytowych w PKO BP to sytuacja na obecnym etapie
            jest dosyć trudna. Ja mam rozpatrzony wniosek i pozytywną decyzję kredytową.
            Jak złożę wniosek w PKO BP, to sprawdzą mnie w BIG-u i okaże się, że mam już
            jeden kredyt (lub się o niego staram) i go nie dostanę.
            Kasia, czy też załatwiasz kredyt przez panią Basię ?
            • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 19.02.04, 09:55
              Czy predzej staram sie wyjasnic ponizszego maila...
              1. To co wystosowal Fospol jest nic nie warte. Chodzi glownie o jedno
              postepowanie komornicze, ktore faktycznie zostalo umorzone, ale tylko w czesci
              dotyczacej wierzyciela. No i faktycznie zostal zlozony wniosek o wykreslenie z
              hipoteki. No ale co do tego postepowania, to zostala jeszcze sporawa oplata
              egzekucyjna - chyba jakies 40 tys. PLN. U mnie mBank powiedzial, ze dopoki
              Fospol tego nie ureguluje, to tak na prawde sprawa nie jest zamknieta. A Perzes
              powiedzial, ze ma zamiar uregulowac do konca lutego, ale na pismie nic w tej
              sprawie nie ma...
              2. Pospieszanie Fospolu, zeby przycisna Sad jest bez sensu. Oni nie maja na to
              wplywu. Czyz nie wiecie jak dzialaja Sady w Polsce? Jedyne, co mozecie zrobic,
              to pojechac zwarta grupa do Sadu, ale to tez chyba nie pomoze...
              3.Co do skladania wnioskow kredytowych W PKO BP, to radze to robic juz teraz,
              bo troche to trwa.. I nie prawda jest, ze decyzja z innego banku Was
              przekresl;a w BIK-u. Ja tez mialam decyzje pozytywna z mBanku (aczkolwiek
              warunkowa, jak Wy z BPH), a mimo to PKO nie robilo zadnych problemow. NAwet o
              to nie zapytalo...Nie wspomne, ze nie zapytalo o wile inncyhh rzeczy :-)

To tyle - Pozdrawiam
              • Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 12:58
                Dziękuję mrutko11 za wyjaśnienia. Rzeczywiście wygląda na to, że sprawa jest
                nieco bardziej skomplikowana.
                Czyli trzeba naciskać Fospol o uregulowanie tej opłaty egekucyjnej (co to tak
                wogóle jest i z czego wynika?).
                Jeśli można wiedzieć, to w którym oddziale PKO BP brałaś kredyt ?

PS. I oczywiście, że BIK a nie BIG jak napisałem. To zupełnie inne instytucje.
            • Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 10:10
              Tak, załatwiam przez Panią Basię, dzwoniłam dzisiaj do Fospolu, też
              poinformowano mnie o pismach, które zostały wystosowane do wszystkich osób
              ubiegających się o kredyt w BPH. W sądzie podobno sprawa ma się wyjasnić do 1
              marca, więc może jeszcze dobrze byłoby poczekać, a dopiero później złożyć
              wniosek w PKO BP.
              • Gość: KrK Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.centertel.pl 19.02.04, 13:06
                Tak naprawdę to wyjaśnienie w sądzie do 1-go marca to pobożne życzenie, bo do
                początku marca mamy ważne decyzje kredytowe w BPH.
                Kasia, masz coś załatwione formalnie z FOSPOL-em w kwestii umowy? W umowie mam
                napisane, że mieszkanie będzie do 31.12.2003, zapis o karach umownych i
                harmonogram wpłat, którego nie dotrzymuję, bo Fospol nie jest wiarygodny dla
                banku.
                Ta umowa wygląda już na lekko nieaktualną. Takie zawieszenie w próżni, bo obie
                strony nie dotrzymują warunków i nic z tego nie wynika.
                • Gość: Kasia Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.zurich.pl 19.02.04, 13:42
                  Też wydaje mi się, że do 1 marca nic nie będzie załatwione, a póki co niczego
                  nie załatwiałam z Fospolem, trzeba będzie w końcu tym się zająć
                  • Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kredyt w BPH IP: *.citicorp.com 20.02.04, 17:41
                    Do KrK.
                    Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam, ale niestety praca, praca, praca...
                    Jezeli chodzi o PKO BP, to skladalam w XVI Oddziale (ul. Walbrzyska, Centrum
                    Land, jak tylko wyjdzie sie z metra Sluzew). Ale skladalam przez Expandera :-(
                    I byc moze stad te 6 tyg. Proponuje kontakt - Skowyrski Jacek (juz PKO BP),
                    tel. 5498623. On sie mna zajmowal i moze skoro zna sprawe, to bedzie mogl
                    przyspieszyc :-) Tylko mu powiedzcie, ze jakas czesc prowizji nalezy sie dla
                    mnie...:-)))
                    JEzeli chodzi o to postepowanie egzekucyjne, to chyba chodzi o Roberta
                    Misztala, wpis do hipoteki z 30.09. Ale nie jestem pewna. Musze sprawdzic. W
                    kazdym razie koszty egzekucyjne, to wszystkie koszty komornika i odsetki.
                    Oplaty standardowe i inne takie rzeczy. A poniewaz sprawa ciagnela sie chyba od
                    2000r., to troche sie tego uzbieralo. W kazdym razie musi to zostac uregulowane
                    i przede wszystkim w tej sprawie nalezy "cisnac" Fospol.
                    Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka