Gość: zdzisiu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.10, 20:03 Mam swój pogląd, ale ciekawi mnie Wasz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genowefiusz Pogląd zawsze można mieć, 26.02.10, 08:04 ale tutaj są dane: cenymieszkan.appspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
lendo Mam inne 26.02.10, 19:53 raczej odwrotne odczucia. Od pół roku ceny ( w Wawie) raczej stoją. Nie było dużo odłoszeń wielkiej płyty poniżej 7kz/m2 ( w dobrych lokalizacjach - może różnimy się co do definicji dobrej lok) i nadal jest ich niewiele. Ale ostatnio znów przejrzałem parę - i wygląda pojawiły się nowe ciekawe oznaki trendu. PS. Wzrosty -to jest kosmos. Jak ktoś może mówić o wzrostach kiedy ceny są już astronomiczne ( chyba że uznamy iż Wawa przypomina Londyn w czymkolwiek poza byciem stolicą ) przy płacach rosnących poniżej inflacji, bezrobociem i wysokim ( około 7%) z tendencją rosnącą oprocentowaniem kredytów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:04 Osobiscie jestem zainteresowany kupnem mieszkania w starszym budownictwie, ale w nie najgorszej lokalizacji. Obserwuje oferty od prawie 2 lat, no i niestety zauwazam, ze od polowy zeszlego roku tanich ofert w tym segmencie przestalo przybywac a te ktore byly juz sie sprzedaly... Starczy porownac wyniki, ktore zwraca wyszukiwarka gratki dla zakresu czasowego: "wszystkie" i "w ciagu 14 dni". Jak na dloni widac, ze nowe oferty nie sa tanie a tanie nie sa nowe... Stad z bolem serca obstawiam "Raczej rosly." A jakie sa Wasze odczucia? Moze w innych segmentach rynku wyglada to inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 26.02.10, 19:13 nasze odczucia są takie, żeś kiepsko zakamuflowany naganiacz. biegnij załadować kartę prepaid w telefonie, bo w ten sposób cały weekend spędzisz na produkowaniu się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:23 Skad na tym forum tyle jadu i podejrzliwosci? Jesli masz inne obserwacje/teorie i dodatkowo jakies fakty na ich podparcie to po prostu o tym napisz... Ja tam wiem, ze pol roku temu na gratce ladowalo co najmniej pare nowych ofert sprzedazy mieszkan w plycie w dobrej dzielnicy w cenie do 6500/metr. Teraz - null Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 26.02.10, 19:34 > Skad na tym forum tyle jadu i podejrzliwosci? z doświadczenia - jak widzę że ktoś pisze z gprsa bzdety o rosnących cenach, to od razu wiadomo że naganiacz. > Ja tam > wiem, ze pol roku temu na gratce ladowalo co najmniej pare nowych ofert > sprzedazy mieszkan w plycie w dobrej dzielnicy w cenie do 6500/metr. Teraz - > null jest tego bez liku, może wróć na szkolenie z obsługi wyszukiwarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:56 No wlasnie chodzi o to, ze to "bez liku" to tak naprawde nieaktualne ogloszenia dodawane przez automaty agencyjne. Wszystkie te mieszkania zostaly dodane dobrych pare miesiecy temu i zdazyly sie juz sprzedac. Wiem, bo pamietam wiekszosc z nich i wszystkie niemal obdzwonilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 10:31 zdzisiu, nie dyskutuj z tym parneonem, to głąb, który wie że wszędzie są tanie mieszkanka, ale jak go poprosisz o link to już nie bardzo. w innym poście też go poprosiłem o link do wielkopłytowca na ursynowie (przy metrze), od 60m2, do 400t zł. i co? i też mi kazał się udać na szkolenie z wyszukiwarek. no cóż, miło się gada z takimi znafcami ril estejt. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 10:50 toście sobie pogadali jak naganiacz z naganiaczem. spotkajcie się może razem pogadać o wzrostach i gdzie tu wziąć kredycik żeby sfinansować kupno okazyjnie apartamenciku w wielkiej płycie za 8tyś z metra. tylko szybko, bo pamiętaj o kolejeczkach pod drzwiami sprzedającego, tam już licytacja na cenę trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 12:32 a może zamiast pie...dolić w kółko o naganiaczach to podeślij w końcu jakikolwiek link do ofert, których jest wg. ciebie zatrzęsienie. przeciecież takiemu mistrzowi wyszukiwarek nie zajmie to więcej jak 30sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 13:24 wtórny analfabeto, oto co napisałem w tamtym wątku w odpowiedzi na twoje brednie: > a co ja jestem, interfejs do wyszukiwarki? sam sobie szukaj. oczywiście że te > wszystkie apartamenty mają ceny jak z najlepszego roku bańki, rzecz się > rozchodzi za ile faktycznie się sprzedają. postaraj się skupić i przeczytać ze zrozumieniem. jestem pełen wiary w ciebie i wierzę że potrafisz. w skrócie jeszcze raz: tak, oferty są kompletnie oderwane od rzeczywistości i wiszą z takimi cenami dłuuugimi miesiącami. prestiRZowy ursynów, mieszkanie 65m za 9k z metra w płyciaku. super, mdleję z wruszenia i biegnę do banku po kredycik. czy ty i tobie podobni ynwestorzy nie potrafią skumac, że jeśli teraz nie ma dostępności kredytu jak w 2007 i większość nie ma takiej zdolności kredytowej jak wtedy, to znaczy że te oferty będą jeszcze wisieć latami, bo frajera na apartmę średniej wielkości za 0.5mln zł w obskurnym blokowisku tak łatwo nie da się znaleźć? że czasy kredytowego eldorado dawno sie skończyły? że dlatego teraz ludzie sie rzucili po klity około 40m, bo na więcej nie mają zdolności? i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny? jeśli tego nie potrafisz pojąć, to uciekaj czytać profesjonalne analizy niezależnych ekspertów na podstawie cen ofertowych z portali i nie zawracaj nam tu głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 15:57 I o to właśnie mi chodzi. Pół roku temu trzeba było zjechać nawet do 6,5 żeby sprzedaż płytę na Mokotowie, dzisiaj nie trzeba schodzić poniżej 7. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 18:30 > I o to właśnie mi chodzi. Pół roku temu trzeba było zjechać nawet do 6,5 żeby > sprzedaż płytę na Mokotowie, dzisiaj nie trzeba schodzić poniżej 7. tak jest, bo oczywiście styczeń i luty to tradycyjnie najlepszy okres w mieszkaniówce i ostatnie miesiące to czasy powrotu do polityki kredytowej z 2007 roku. ja z tobą nie mogę, skończy ci sie w końcu ten prepaid na komórkę? postaraj się trochę bardziej, bo z premii nici. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 19:17 No to skoro jest tak zle w tej mieszkaniowce to czemu jest jednoczesnie tak dobrze, ze oferty po 6,5 wymiotlo a nowe nie przybywaja? Dyskutujmy o faktach, prosze... A fakty sa jakie sa - dzis oferty na wtornym sa mniej korzystne niz byly pare miesiecy temu. Nawet plyta w Ursusie jest wystawiana powyzej 6rys. Rok temu miales zatrzesienie ofert po 5,2 lub 5,3... 5,5 to juz byla drozyna. A teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 19:25 nie dyskutujemy naganiaczu o faktach tylko o twoich bzdurnych wyobrażeniach. coś ci się przewidziało, przedstawiasz to jako fakt i domagasz się wyjaśnienia. a wyjaśnienia innego niż to że bredzisz i masz zwidy nie ma i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 20:37 To nie sa wyobrazenia. Tanie oferty wciaz mozna znalezc w cache googla lub w serwisach ktore maja mniej restrykcyjna polityke kasowania starych ogloszen. A nowych podobnych ofert nie ma... Zalecam mocno podstawowy kurs obslugi wyszukiwarek :) Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:00 pogięło cię, ja mam szukać dowodów na twoje bzdetne, bezsensowne teoryjki? poza tym jesteś kolejnym mającym problemy z czytaniem? przekleję bo nie chce mi sie po raz kolejny produkować tego samego: tak, oferty są kompletnie oderwane od rzeczywistości i wiszą z takimi cenami dłuuugimi miesiącami. prestiRZowy ursynów, mieszkanie 65m za 9k z metra w płyciaku. super, mdleję z wruszenia i biegnę do banku po kredycik. czy ty i tobie podobni ynwestorzy nie potrafią skumac, że jeśli teraz nie ma dostępności kredytu jak w 2007 i większość nie ma takiej zdolności kredytowej jak wtedy, to znaczy że te oferty będą jeszcze wisieć latami, bo frajera na apartmę średniej wielkości za 0.5mln zł w obskurnym blokowisku tak łatwo nie da się znaleźć? że czasy kredytowego eldorado dawno sie skończyły? że dlatego teraz ludzie sie rzucili po klity około 40m, bo na więcej nie mają zdolności? i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny? więc dawaj dalej naganiaczu, produkuj się o tendencjach cen ofertowych. dołączysz do zgranego zespołu niezależnych ekspertów, z których cały internet się śmieje. tylko że nic innego z tego nie wyniknie niż to, że zbłaźnisz sie po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 22:15 i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny? Jasne ze musi, ale pol roku temu musial zjechac jeszcze bardziej. I w tym cala roznica. więc dawaj dalej naganiaczu, produkuj się o tendencjach cen ofertowych A zauwazyles chociaz ze ja pisze o minimalnych cenach ofertowych? To chyba jednak co innego niz ogol cen ofertowych, nie? Chociaz na przyklad taki MetroHouse oznacza ogloszenia sprzedane, wiec rownie dobrze mozemy porozmawiac o cenach transakcyjnych. Ps: A kto to w ogole jest "naganiacz"? C Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:26 > Jasne ze musi, ale pol roku temu musial zjechac jeszcze bardziej. I w > tym cala roznica. powiedz mi z czego to wynika? na podstawie czego to wnioskujesz? masz jakieś konkretne ekonomiczne wytłumaczenie? co takiego stało się w zimowych miesiącach? tylko nie rozśmieszaj mnie powtarzaniem po raz dziesiąty argumentu "mam takie wrażenie". ja mam wrażenie, że ziemia jest płaska, bo jak idę to nie widzę krzywizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 22:33 Moze wydac Ci sie do dziwne, ale ekonomiczne wytlumaczenie istnienia i przyczyn takiego stanu rzeczy sa co najmniej drugorzedne dla osoby ktora chce kupic mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:36 > Moze wydac Ci sie do dziwne, ale ekonomiczne wytlumaczenie istnienia no to podaj te mityczne wytłumaczenia wraz z rozumowaniem, które doprowadziło cię do wniosku (który opiewasz tutaj jako fakt), że znikają tanie oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:11 Fakty mozna tlumaczyc, mozna nie tlumaczyc. Ale najpierw trzeba ustalic czy istnieja. Ty widze uwazasz, ze zaistniec nie moga bo przecza teorii. Bardzo, bardzo glupi blad. A ja po prostu widze coraz mniej tanich ofert i tyle... Pol roku temu moglbyc rzucic uzytkownikowi "www" na odczepnego caly peczek ofert po 60m do 400tys na Mokotowie przy metrze. A teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 23:17 > Fakty mozna tlumaczyc, mozna nie tlumaczyc. Ale najpierw trzeba ustalic > czy istnieja. Ty widze uwazasz, ze zaistniec nie moga bo przecza > teorii. łolaboga, aleś się zapętlił. JAKIE FAKTY? nie interesuje mnie twoje widzimisie, pytam po raz kolejny: jakie masz twarde dowody na taką a nie inną tendencję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:30 A co bylbys w stanie uznac za twardy dowod? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 00:23 > A co bylbys w stanie uznac za twardy dowod? Nie wiem, zapodaj coś to podyskutujemy. Przecież to ty stwierdziłeś, że (... tu wstaw swoją teoryjkę ...) to fakt, więc proszę bardzo czekam na dowody. Jeszcze kilka słów - te twoje nędzne próby wmówienia forumowiczom jakiejś tam tendencji to statystyka na poziomie Wyższej Szkoły Gotowania Pomidorów na Parze. Czyli coś jakby: ja i mój pies mamy średnio trzy nogi. Nic z tego nie wynika, ale śmiechu co nie miara. Tak własnie jest z wnioskowaniem czegokolwiek z cen ofertowych. Bo wygląda to na przykład tak, że mamy 100 ogłoszeń, cena dziesięciu daje pole do sensownych negocjacji, reszta to jakiś kosmos z gatunku 9tyś z metra za 65m płyciaka na prestiRZowym Ursynowie. Teraz ta dziesiątka sensownych ogłoszeń znika, bo mieszkania się sprzedają. Dopełniamy próbkę stu ogłoszeń, liczymy średnią, porównujemy z poprzednią wartością i co sie okazuje: CENY IDOM W GUUUURE!!! Co z tego, że z wyliczenia zniknęły mieszkania, które faktycznie zeszły i które są dla tej statystyki najbardziej wartościowe, a jakość danych w pozostałych jest skandaliczna. Machina medialna idzie w ruch, następnego dnia mamy 50 artykułów obwieszczających koniec kryzysu i ostre wzrosty cen. Taka manipulacja jest bardzo prosta, bo bazy z cenami transakcyjnymi nie są publicznie dostępne, co wykorzystują wszelkiej maści naganiacze siejąc zamęt i naganiając jelonków na kredyt na całe życie (wyjątkowa podłość, ale moralne aspekty pracy naganiacza odłóżmy na bok). Dlatego w takiej sytuacji opierać się można tylko na ogólnych wskaźnikach makroekonomicznych (np. przyrost wartości kredytów, płace, bezrobocie albo trochę na siłę w tej kategorii porównanie wynajmu z kupnem nieruchomości na kredyt). W ciągu ostatniego pół roku w tych wskaźnikach wiele się nie zmieniło. Kredytowe eldorado skończyło się dawno temu, wzrosty płac są poniżej inflacji, niż demograficzny u drzwi, do tego zimowy dołek. A ty nam tu wyskakujesz jak filip z konopii i bredzisz nie wiadomo co o tendencjach wzrostowych, bo masz takie dziwne wrażenie i jako dowód piszesz coś o wynikach wyszukiwania na gratce. Więc litości, odpuść sobie, bo błaźnisz się niemożebnie. Zrób sobie i nam przysługę, wykończ limit na karcie prepaid czytająć pudelka i plotka, nowej nie kupuj i więcej tu nie wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~rozsądny~~ Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 14:35 perneon napisał: >>Czyli coś jakby: ja i mój pies mamy średnio trzy nogi. Nic z tego nie wynika,<< UPS!!! albo coś ci się pomyliło, albo wiemy kim jesteś. porównuj ludzi do ludzi , a psy do psów. w oryginale Idzie Policjant z psem, ile mają średnio nóg Odpowiedz po TRZY Wniosek Albo jesteś Psem albo Policjantem. Ja mam fiata 126P i M-3 . To ile mam średnio zamków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~rozsądny~~ Mieszkania od 60 m2 do ceny 400 tyś zł IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 14:27 Pierwsza lepsza wyszukiwarka i co mamy w Warszawie 1293 mieszkania. a co do dzielnicy, to nie wiem jaka uważasz za dobrą dzielnice, zapewnię śródmieście, ale na to na pewno Ciebie nie stać więc odpuść, zejdź na ziemię. # Warszawa (1293) * Bemowo (113) * Białołęka (239) * Bielany (37) * Mokotów (20) * Ochota (1) * Praga Południe (257) * Praga Północ (68) * Rembertów (17) * Śródmieście (0) * Targówek (334) * Ursus (56) * Ursynów (19) * Wawer (9) * Wesoła (6) * Wilanów (48) * Włochy (16) * Wola (14) * Żoliborz (0) * Inne (39) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Mieszkania od 60 m2 do ceny 400 tyś zł IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.10, 16:50 > a co do dzielnicy, to nie wiem jaka uważasz za dobrą dzielnice Ochota. :) Serio. I jeszcze w lecie w tej dzielnicy bylo w ofercie stale od 5 do 10 mieszkan spełniajacych podobne zalozenia. Ten stan utrzymywal sie od jesieni 2008r. A od paru miesiecy - zero Ps: Specjalnie dla P. nie z gprs i nie z neostrady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: 94.75.121.* 26.02.10, 20:03 A ja chce kupić i od ok. roku obserwuje co się dzieje na rynku, zarówno pierwotnym i wtórnym w Warszawie (może nie całej, mam upatrzonych kila dzielnic). Oczywiście czekałem na spadki, ale... niestety nie doczekałem się i zaczynam wątpić czy ceny osiągną w końcu jakiś sensowny poziom. Zaobserwowałem, że od stycznia oferty wchodzą z wyższą ceną niż pod koniec 2009, nawet te same mieszkania. Nie rozumiem toku myślenia sprzedających, "mieszkanie nie sprzedaje się po 7k/m to podnosimy na 8k". Nie wiem jak jest z cenami transakcyjnymi, ale obejrzałem już kilka mieszkań i właściciele nie bardzo mają ochotę na targowanie. Takie moje spostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.aster.pl 26.02.10, 20:18 ...więc nie czekaj tylko kupuj-po co o tym piszesz? P.S. Ty też jesteś znajomym Huberta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:29 My z mężem czekaliśmy i sie nie doczekaliśmy, dlatego przegraliśmy rzycie. Jak tylko odzyskamy rzycie kupimy małe mieszkanko bo one drożeją najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 27.02.10, 17:30 ...za słownikiem języka polskiego: 1. rzyć znaczenie: dawniej, obecnie regionalnie: dupa W jaki sposób przegraliście swoje dupy? Jak chcecie je odzyskać? Gdzie znajdę raporty 'niezależnych analityczek' (códzysłów zapewne nie bez znaczenia)? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 18:26 @mke_asseco: ironii byś nie wyczuł nawet jakby cię w dupę kopnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 18:33 a czego sie mozna spodziewac po naganiaczu ?/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 02:29 @jacek i reszta Sherlocków Holmsów Do czego i kogo naganiam ? Uprzejmie (albo i nie jak kto woli) zapytałem co autorka miała na myśli. Jak widać w tamtej wypowiedzi było więcej liter niż treści a o argumentach nie wspomnę bo i nie ma o czym. Rozumiem że ktoś może mieć inne zdanie. Wymiana argumentów OK. Ale coraz częściej widzę że na tym forum można jedynie zostać obrzuconym błotem jeśli ma się inne zdanie. Wiele razy dyskutowałem z innymi na tym forum i kilka osób też próbowało we mnie znaleźć naganiacza, więc słucham jakie dokumenty mam przedstawić aby udowodnić ze naprawdę pracuję w Asseco (czyli branża absolutnie niezwiązana z rynkiem nieruchomości) a po drugie to że zakupiłem mieszkanie. Tak kupiłem i jestem zdania że ceny nieruchomości pójdą w górę (to moje prywatne zdanie), sęk w tym że ja mieszkanie kupiłem po to żeby mieszkać a nie zyskiwać/zarabiać . Mam zamiar powiększyć rodzinę i abym czuł się spokojnie chcę mieć swój własny kąt. Ktoś powie że nie do końca mój tylko banku . Zgodzę się i z tym .Ale na pewno bardziej mój niż ten wynajmowany. Kraj w którym żyjemy już nie raz nas zadziwił (a najczęściej politycy) więc wszystkie wasze teorie o wzrostach/spadkach mają uzasadnienie logiczne ale przełożenie na rzeczywistość już mniejsze. Jeszcze raz przypomnę definicję ekonomisty: Ekonomista - osoba która zna tysiąc powodów przez które jej wczorajsza prognoza się nie sprawdziła. Jeszcze jedna ciekawostka. Skoro jest tyle argumentów na teorie spadków/wzrostów to czemu druga połowa sądzi inaczej ? Ach tak : jedni to naganiacze na sprzedaż drudzy to naganiacze czekający na spadki żeby można było tanio kupić , a potem drożej sprzedać , naprawdę jedni od drugich niewiele się różnicie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek zwykly naganiacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 07:52 zaczyna od wstepu ze nie jest naganiaczem, zeby nie mu zatrzaskiwac drzwi przed nosem - a potem jak zobaczyl otwarte drzwi to znowu ruszyl z wodospadem naganiactwa taki swiadek jehowy naganiaczy Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 10:14 > Tak kupiłem i jestem zdania że ceny nieruchomości pójdą w > górę (to moje prywatne zdanie), ale czy potrafisz to w jakikolwiek sposób uzasadnić inaczej niż własnym uważaniem? co to za argument "połowa ludzi tak sądzi"? czytasz to co wypisujesz i nie widzisz że to są kompletne absurdy i wróżenie z fusów? w którymś z poprzednich wątków, tym w którym prognozowałeś wzrosty cen wynajmu ze względu na jeleni-ynwestorów, którzy powchodzili w chore kredyty i już teraz nie moga spłacić raty z komornego, oko napisał ci ile warte są twoje analizy. a ty dalej swoje. aha, wierzę ci, że nie jesteś naganiaczem. ;) naganiacz to z reguły gość, który pisze niezalogowany z jakiegoś dynamicznego ip (w 99% przypadków z GPRSa albo neostrady), po dwóch-trzech dniach już go nie ma, ale najpierw produkuje bzdury z rodzaju "oglądam ogłoszenia od roku, ceny jednak ruszyły w górę i teraz żal mi tych wszystkich okazji które przeszły mi koło nosa - a czekałem na spadki bo na forum tak poradzili. teraz z żonką biegniemy po kredycik i kupimy apartamĘta na białołęce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.10, 11:48 co to za argument "połowa ludzi tak sądzi"? Gdybyś naprawdę miał jakieś pojęcie o ekonomii to wiedziałbyś, że to może być naprawdę bardzo mocny argument. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 12:13 ale z tobą ubaw, pomyliła ci się ekonomia z psychologią tłumu. na pewno bankierzy was czytają i sobie myślą: ojej, jest już ich połowa, no to jedziemy z kredytami, będziemy dawać wszystkim jak leci. :D już nie mówiąc, że ta połowa to czysta fantazja, ale w porównaniu do pozostałych bredni które tu czytałem to i tak pikuś. w każdym razie zdzisiu ciągle czekam na te dowody. podobno znasz jakieś fakty, ceny lecą w góóóóóóorę! czekam niecierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 18:41 Czy na tym forum głosne wyrażanie swojej opini jest naganianiem, bo wychodzi na to że tak :( . Argumenty? Proszę: wszystko drożeje, dopouszczam do siebie myśl wahań cen w przeciągu 2,3 a nawet pięciu lat. Ale w dłuższym okresie czasu takiem możliwości nie widzę. Ktoś sądzi że Polskę stać na deflację ? Podniecacie sie 2-5 % spadkami / wzrostami które tak naprawdę wynikają ze statystyk. Statystyka swoje a życie swoje. Kupiłem mieszkanie i uważam że cena za m2 wyszła bardzo duża , natomiast za mieszkanie w całości aż tak bardzo ze mnie nie zdarli. Prawie rok czynnie szukałem mieszkania i miałem po prostu tego dość :(.Te które mi się podobały i miały sensowna cenę byłe albo nieaktualne, albo zarezerwowane albo przekręcone dane . Znalazłem , spodobało mi sie i kupiłem . Conajwyżej nie stracę - a jak nie stracę to mogę tylko zyskać. Często przywoływany jest przyład spadków w Japonii.. więc naprzeciwko tego przykładu można postawić całą resztę świata czyli jeden kraj do ponad 200 a i to mocno naciągane gdyż podajecie wycinek czasu z kilkuset letniej historii kraju. Oczywiście podajecie te dane które pasują do waszej teorii :]. Krzyczycie że stopy procentowe najniższe w histori... to fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą , chyba że zasiadacie dożywotnio w RPP ? a co do 'połowy ludzi którzy tak sądzą' ... jeśli mamy łapać się za takie słówka to ja dziękuję za taką dyskusję. miałem na myśli że część osób ma takie zdania a częśc inne - jak powszechnie wiadomo połowy równe nie są...ale niestety danych liczbowych nie posiadam. No chyba że chcecie sie podpierać danymi z sondy która zapoczątkowała ten temat? na 168 głosów - byle naganiacz z neostradą da wam wyniki jake tylko będziecie chcieli w pół godziny :| P.S. Kto wystawi kontrargument do tego że jeśli limit RnS wzrośnie w kwietniu to ceny razem z nim... ktoś odważny ??? ten ewenement nijak ma się do waszych teorii . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek naganiacz i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 18:57 ile mozna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.home.aster.pl 28.02.10, 19:28 kolega raczy rozrozniac opinie, zbudowana od pewnych faktach, od wiary, ze cos sie stanie, bo tak sie tobie oplaca "wszystko drozeje", serdecznie gratuluje, ale dalsza czesc twojej tzw. opinii mnie nie interesuje bo to czysta fantastyka a my tu rozmawiamy na powaznie i ty sie jeszcze oburzasz ze jestes traktowany jak dzieciak ktory probuje dyskutowac z doroslym "Krzyczycie że stopy procentowe najniższe w histori... to > fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą " aha kolega mentalny rumuna, ja wysiadam Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 19:17 > fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą " O odniesieniu do wartości historycznych stopy mamy rekordowo niskie, fakt. Zważywszy jednak ta to, ze reszta europy(i nie tylko) zdołała wbrew forumowym pokrzykiwaniom o "definitywnym końcu taniego pieniądza" obciąć stopy praktycznie do 0 to w sumie... czemu my mielibyśmy nie móc tego zrobić jeśli zaszłaby taka potrzeba? W porównaniu do stóp europejskich EUR/CHF/USC - wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.home.aster.pl 01.03.10, 21:28 www.redstate.com/neil_stevens/files/2009/09/doublefacepalm.jpg komentarz w obrazku Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 20:17 @mke_asseco: podsumowując, poza argumentem o uważaniu masz jeszcze kolejny "wszystko drożeje". bądź łaskaw pooglądać sobie wykresy na www.globalpropertyguide.com/real-estate-house-prices/G bardzo pouczająca lektura. rozumiem że sytuacja w japonii to lekka abstrakcja, ale popatrz na inne rynki - niech będą niemcy, węgry, szwajcaria. rzeczywiście wszystko drożeje? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 20:54 Warto spojrzeć jeszcze tutaj: www.globalpropertyguide.com/house-prices-indices/House-price-changes-year-to-end-Q3-2009 Jak widać istnieją jednak kraje w których ceny rosną choć legendarna już "dostępność" jest tam niższa od naszej. A właśnie... Ktoś może wie ile metrów może kupić za pensję przeciętny mieszkaniec Szanghaju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek rumn przywalil z Shanghajem jak lysy grzywa ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:08 nieruchomosci.pb.pl/2042998,22689,s-amp-p-pekniecie-chinskiej-banki-coraz-blizej?ref=col3 www.creditwritedowns.com/2009/11/chinas-empty-city-the-emperor-really-has-no-clothes.html dream on - rumunski naganiaczu Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: rumn przywalil z Shanghajem jak lysy grzywa . 01.03.10, 00:09 Pożyjemy, zobaczymy... Póki co "Chińczyki trzymają się mocno" Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 09:40 Jak widać istnieją jednak kraje [Indie przyp tlum..] w których ceny rosną choć legendarna już "dostępność" jest tam niższa od naszej. A właśnie... Ktoś może wie ile metrów może kupić za pensję przeciętny mieszkaniec Szanghaju? Hubercik mysle ze to mozna zapisac ku potomnosci jako jedna ze zlotych mysli czolowego naganiacza na tym forum. Pamietaj ze zawsze zostaje Ci relacja pensja/cena w Afryce. Ale to na za pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bd_007 Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 10:03 > Hubercik mysle ze to mozna zapisac ku potomnosci jako jedna ze > zlotych mysli czolowego naganiacza na tym forum. Oczywiście, bo porównanie Warszawy do Tokio jest jak najbardziej uzasadnione, a do Szanghaju jest totalnym odlotem. Co ciekawe, od niedawna do Londynu również :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 10:49 bd powoli zaczynasz dobijac "jakoscia" do rumuna. Czy ceny w szanghaju wzrosly dwukrotnie w ciagu dwoch lat ? Co do Londynu.... wiesz jeszcze niedawno broniles sie rekami i nogami kiedy "symulujac rumuna" podciagalem Cie pod reszte tez "waszego klubu", nie minelo duzo a robisz to samo ? Ach ta potega uogolnienia co ? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 11:04 > Czy ceny w szanghaju wzrosly dwukrotnie w ciagu dwoch lat ? A raty tamtejszym kredyciarzom spadły po połowę w ciągu paru lat? Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 13:51 > Oczywiście, bo porównanie Warszawy do Tokio jest jak najbardziej > uzasadnione, a do Szanghaju jest totalnym odlotem Touche Niemal widzę jak steady strzela karpola przed monitorem :) Niestety dyskusje internetowe mają to do siebie, że zawsze można na niewygodny argument po prostu nie odpowiedzieć. W realu lub choćby na czacie wyglądałoby to zapewne dużo ciekawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: 167.236.248.* 01.03.10, 16:14 no to skoro takis predki do tablicy to pytamy w takim razie gdzie obiecana posziemu analiza plac i gdzie obiecane mi wyniki losowan ktore mialy nas zmiesc z ziemi tak samo pojawia sie tez pytanie czy to nie przypadkiem ciebie trzeba bylo juz z 2 razy scigac po 3-4 roznych watkach abys wytlumaczyl brednie ktora sam wypisales jako potwierdzenie jednej z wielu swoich kretynskich tez Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 18:58 Co do analizy płac to ostatnio ktoś to chyba zrobił za mnie wyborcza.biz/biznes/1,101562,7435293,Polskich_prezesow_od_ich_pracownikow_dzieli_przepasc.html Mniejsze rozwarstwienie jest m.in. w Rosji, Czechach czy Kenii Czy ktoś ostatnio pisał coś o porównaniach do Afryki? :))) i gdzie obiecane mi wyniki losowan Ech, wołają karpie o przyśpieszeni Wigilii, wołają... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 19:51 No i to nawet ja. Dlaczego czekam na opis zwiazku miedzy tymi dwoma stwierdzeniami. I bez pie...ze oba dotycza pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 21:01 > P.S. Kto wystawi kontrargument do tego że jeśli limit RnS wzrośnie w > kwietniu to ceny razem z nim. Deja vu... Jak limity wzrosły ostatnim razem to nieśmiało zasugerowałem, że płyciaki z 7200 mogą polecieć na 7500. Oczywiście niemal jednogłośnie zostałem wyzwany od ekonomicznych idiotów, że niemożliwe i tak dalej... Nie spodziewaj się tutaj miłego przyjęcia - tu każdy nie dość entuzjastycznie podchodzący do idei spadków cen z automatu dostaje plakietkę naganiacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek rumun ty masz plakietke super-naganiacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:09 juz nikt nie da ci z automtu zadnej innej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 23:17 Sęk w tym, że ja zdanie mam jednak ręki sobie nie dam obciąć że będą ciagłe wzrosty co tez staram się pisać. Czy tak zachowuje się naganiacz? Chyba nie. Co do limitów RnS to nie mam złudzeń. Limity w górę a ceny za nimi, co by nie mówiły wszystkie teorie i wykresy. Prawda jest też taka że RnS też sie kiedys skończy.Kiedy? niewiadomo, tzn wiadomo ;), jak się kasa skończy :D ale daty tej na razie oficjalnie nie znamy. A propos wykresów które podaliście Niemcy/Grecja '% change over a year earlier' oznacza procentowa zmiana rok do roku i jeśli wykres znajduje sie nad osią poziomą oznacza że w Grecji ceny rosły cały czas tylko z innym tempem, o pardon w 2009 spadły o 5 %. 14 lat minimalny wzrost był o 5% w porywach do 20 % ... coś wam wykresy do teorii nie podpasowały ... lol Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 23:56 @mke_asseco: ręce opadają, co za dziecinada. ty w ogóle czytasz posty na które odpowiadasz? może czas zacząć? pisałeś wcześniej: ceny nieruchomości w dłuższym okresie rosną. ja odpisuję: niekoniecznie, patrz na niemcy, węgry, szwajcarię i daję linka. ty odpisujesz: patrzcie na grecję, tam ceny tylko w górę! naprawdę nie zauważasz, że z posta na post przekraczasz kolejne granice śmieszności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 01.03.10, 10:42 tak , w Niemczech można zaobserwować spadki, zgadza się . Dziecinadą jest to że podajecie te kraje które pasuja do waszej teorii.. a wykres Grecji jest na tej samej stronie co Niemcy. Oparłem sie o źródło które sami podaliście...do kogo macie pretensje? Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 11:20 > tak , w Niemczech można zaobserwować spadki, zgadza się . Dziecinadą > jest to że podajecie te kraje które pasuja do waszej teorii.. a > wykres Grecji jest na tej samej stronie co Niemcy. Oparłem sie o > źródło które sami podaliście...do kogo macie pretensje? łolaboga, jakiej "waszej" teorii? teoryjkę to ty tutaj zaprezentowałeś, ja podałem googlalny w minutę dowód że ta twoja teoria to wierutna bzdura. czy gdziekolwiek napisałem, że wszędzie na świecie wartość mieszkań leci tylko w dół? nie, bo to byłaby bzdura. aha i nie zwracaj się do mnie per "wy", to już nie te czasy. chyba że ze spamiętaniem dyskusantów masz takie same problemy jak z analitycznym myśleniem, to wtedy zrozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 00:06 btw, podawanie grecji jako przykład wzrostów w kontekście jej obecnej sytuacji ekonomicznej to po prostu mistrzostwo świata kompletnego ignorowania realiów ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 09:44 Oczywiście niemal jednogłośnie zostałem wyzwany od ekonomicznych idiotów, to moze zacytuj pozostale 150 kretynizmow ktore tu wyglosiles, mam nadzieje ze oko prowadzi ich index i moze przypomniec. Z takich najbardziej idiotycznych to chetnie przypomne kretynizm mowiacy o wielkim wzroscie ilosci mieszkancow warszawy oparty na ilosci samochodow w ruchu ulicznym. To tylko jeden z przykladow Twojej "analizy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 07:26 wedlug moich analiz ceny ida w gore niestety ja planuje zakup mieszkania od deva i niestety widze ze od poczatku 2008 roku to chyba poszly w gore jakies 10-15% jedyne co ratuje takiego szaraka jak ja to ze moge sie zaladowac po dach z LTV no i ze libor jest tani wiec rata miesieczna nie jest jeszcze duza ale jak procenty wzrosna to nie bedzie juz szansy na kupno mieszkania dla sredniakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.chello.pl 27.02.10, 19:53 > @mke_asseco: ironii byś nie wyczuł nawet jakby cię w dupę kopnęła. raczej w "rzyć" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierze Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 20:38 > że od stycznia oferty wchodzą z wyższą ceną niż pod koniec 2009, nawet te same mieszkania Może jakiś przykład? Link? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:41 Oj tam, oj tam! Link zaraz... Wystarczy poczytać opinie "niezależnych analityczek"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Zdzisiu=satorianus=rumun navigator IP: *.azylnet.com 27.02.10, 23:00 Też sądzicie, że to nasz kochany Hubert z HomeBroker? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiw83 Re: Zdzisiu=satorianus=rumun navigator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 17:02 wszytko przez agentow nieruchomosci. Znam dwa przypadki- akurat bielany. W pierwzym przypadku kolezanka chce sprzedac mieszkanie od pol roku-odwiedzaja ja tylko agenci cena jaka chce to 8 tys. akceptowana bez oporow przez agencje i za tyle wystawiane. z tego co przegladalem to typowa cena ofertowa na bielanach. przypadek drogi kolega bierze kredyt(ma ponad 25 %wkladu wlasnego) i kuuje mieszkanie przez agencje, od ceny ofertowej udaje mu sie jeszcze stargowac ok 1000zl/m wychodzi go troche ponad 6000 tys za m2. oba przypadki to mieszkania z wielkiej plyty. cena ofertowa w takich apartamentach w centrum przy panskiej od 8400zl/m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek ale zes przywalil jak lysy grzywka o parapet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 22:18 ja sprzedaje dom bezposrednio i moge powiedziec jak jest nie dam rozgrabic dorobku mojego zycia ze bezcen jakims golodupcom dalem cene atrakcyjna bo dzielnica jest prestirzowa, okolica ciekawa, piekne wille miejskie w sasiedztwie a oni tylko przychodza, nosza bloto i psie kupy do mojego salonu, cmokaja i nie chca zaplacic bardzo sensownej ceny no to nie, laski nie bede robic tym zebrakom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 06:47 smolna podszywka "nie znac polska jezyka" w przeciwienstwie do oryginalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.chello.pl 01.03.10, 22:48 nie karmić trollacw...u ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLacek Re: smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.10, 14:39 Ja już szukam od 6 miesięcy i nic nie mogę znaleźć. Ostatnio trafiłem na serwis www.rynekpierwotny.com mają troche ciekawych ofert Odpowiedz Link Zgłoś