Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.02.10, 20:03

Mam swój pogląd, ale ciekawi mnie Wasz.
Obserwuj wątek
    • genowefiusz Pogląd zawsze można mieć, 26.02.10, 08:04
      ale tutaj są dane: cenymieszkan.appspot.com
      • lendo Mam inne 26.02.10, 19:53
        raczej odwrotne odczucia. Od pół roku ceny ( w Wawie) raczej stoją.
        Nie było dużo odłoszeń wielkiej płyty poniżej 7kz/m2 ( w dobrych
        lokalizacjach - może różnimy się co do definicji dobrej lok) i nadal
        jest ich niewiele. Ale ostatnio znów przejrzałem parę - i wygląda
        pojawiły się nowe ciekawe oznaki trendu.
        PS. Wzrosty -to jest kosmos. Jak ktoś może mówić o wzrostach kiedy
        ceny są już astronomiczne ( chyba że uznamy iż Wawa przypomina Londyn
        w czymkolwiek poza byciem stolicą ) przy płacach rosnących poniżej
        inflacji, bezrobociem i wysokim ( około 7%) z tendencją rosnącą
        oprocentowaniem kredytów
    • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:04
      Osobiscie jestem zainteresowany kupnem mieszkania w starszym budownictwie, ale w nie najgorszej lokalizacji. Obserwuje oferty od prawie 2 lat, no i niestety zauwazam, ze od polowy zeszlego roku tanich ofert w tym segmencie przestalo przybywac a te ktore byly juz sie sprzedaly... Starczy porownac wyniki, ktore zwraca wyszukiwarka gratki dla zakresu czasowego: "wszystkie" i "w ciagu 14 dni". Jak na dloni widac, ze nowe oferty nie sa tanie a tanie nie sa nowe... Stad z bolem serca obstawiam "Raczej rosly." A jakie sa Wasze odczucia? Moze w innych segmentach rynku wyglada to inaczej?
      • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 26.02.10, 19:13
        nasze odczucia są takie, żeś kiepsko zakamuflowany naganiacz. biegnij załadować
        kartę prepaid w telefonie, bo w ten sposób cały weekend spędzisz na produkowaniu
        się na forum.
        • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:23
          Skad na tym forum tyle jadu i podejrzliwosci? Jesli masz inne obserwacje/teorie
          i dodatkowo jakies fakty na ich podparcie to po prostu o tym napisz... Ja tam
          wiem, ze pol roku temu na gratce ladowalo co najmniej pare nowych ofert
          sprzedazy mieszkan w plycie w dobrej dzielnicy w cenie do 6500/metr. Teraz -
          null
          • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 26.02.10, 19:34
            > Skad na tym forum tyle jadu i podejrzliwosci?

z doświadczenia - jak widzę że ktoś pisze z gprsa bzdety o rosnących cenach, to
            od razu wiadomo że naganiacz.

> Ja tam
            > wiem, ze pol roku temu na gratce ladowalo co najmniej pare nowych ofert
            > sprzedazy mieszkan w plycie w dobrej dzielnicy w cenie do 6500/metr. Teraz -
            > null

jest tego bez liku, może wróć na szkolenie z obsługi wyszukiwarek.
            • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 19:56
              No wlasnie chodzi o to, ze to "bez liku" to tak naprawde nieaktualne ogloszenia
              dodawane przez automaty agencyjne. Wszystkie te mieszkania zostaly dodane
              dobrych pare miesiecy temu i zdazyly sie juz sprzedac. Wiem, bo pamietam
              wiekszosc z nich i wszystkie niemal obdzwonilem.
              • Gość: www Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 10:31
                zdzisiu, nie dyskutuj z tym parneonem, to głąb, który wie że
                wszędzie są tanie mieszkanka, ale jak go poprosisz o link to już nie
                bardzo.
                w innym poście też go poprosiłem o link do wielkopłytowca na
                ursynowie (przy metrze), od 60m2, do 400t zł. i co? i też mi kazał
                się udać na szkolenie z wyszukiwarek.
                no cóż, miło się gada z takimi znafcami ril estejt.
                • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 10:50
                  toście sobie pogadali jak naganiacz z naganiaczem. spotkajcie się może razem
                  pogadać o wzrostach i gdzie tu wziąć kredycik żeby sfinansować kupno okazyjnie
                  apartamenciku w wielkiej płycie za 8tyś z metra. tylko szybko, bo pamiętaj o
                  kolejeczkach pod drzwiami sprzedającego, tam już licytacja na cenę trwa.
                  • Gość: www Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.10, 12:32
                    a może zamiast pie...dolić w kółko o naganiaczach to podeślij w
                    końcu jakikolwiek link do ofert, których jest wg. ciebie
                    zatrzęsienie.
                    przeciecież takiemu mistrzowi wyszukiwarek nie zajmie to więcej jak
                    30sekund.
                    • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 13:24
                      wtórny analfabeto, oto co napisałem w tamtym wątku w odpowiedzi na twoje brednie:

> a co ja jestem, interfejs do wyszukiwarki? sam sobie szukaj. oczywiście że te
                      > wszystkie apartamenty mają ceny jak z najlepszego roku bańki, rzecz się
                      > rozchodzi za ile faktycznie się sprzedają.

postaraj się skupić i przeczytać ze zrozumieniem. jestem pełen wiary w ciebie i wierzę że potrafisz.
                      w skrócie jeszcze raz: tak, oferty są kompletnie oderwane od rzeczywistości i wiszą z takimi cenami dłuuugimi miesiącami. prestiRZowy ursynów, mieszkanie 65m za 9k z metra w płyciaku. super, mdleję z wruszenia i biegnę do banku po kredycik.
                      czy ty i tobie podobni ynwestorzy nie potrafią skumac, że jeśli teraz nie ma dostępności kredytu jak w 2007 i większość nie ma takiej zdolności kredytowej jak wtedy, to znaczy że te oferty będą jeszcze wisieć latami, bo frajera na apartmę średniej wielkości za 0.5mln zł w obskurnym blokowisku tak łatwo nie da się znaleźć? że czasy kredytowego eldorado dawno sie skończyły? że dlatego teraz ludzie sie rzucili po klity około 40m, bo na więcej nie mają zdolności? i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny?
                      jeśli tego nie potrafisz pojąć, to uciekaj czytać profesjonalne analizy niezależnych ekspertów na podstawie cen ofertowych z portali i nie zawracaj nam tu głowy.
                      • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 15:57
                        I o to właśnie mi chodzi. Pół roku temu trzeba było zjechać nawet do 6,5 żeby
                        sprzedaż płytę na Mokotowie, dzisiaj nie trzeba schodzić poniżej 7.
                        • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 18:30
                          > I o to właśnie mi chodzi. Pół roku temu trzeba było zjechać nawet do 6,5 żeby
                          > sprzedaż płytę na Mokotowie, dzisiaj nie trzeba schodzić poniżej 7.

tak jest, bo oczywiście styczeń i luty to tradycyjnie najlepszy okres w
                          mieszkaniówce i ostatnie miesiące to czasy powrotu do polityki kredytowej z 2007
                          roku. ja z tobą nie mogę, skończy ci sie w końcu ten prepaid na komórkę?
                          postaraj się trochę bardziej, bo z premii nici.
                          • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 19:17
                            No to skoro jest tak zle w tej mieszkaniowce to czemu jest jednoczesnie tak
                            dobrze, ze oferty po 6,5 wymiotlo a nowe nie przybywaja? Dyskutujmy o faktach,
                            prosze... A fakty sa jakie sa - dzis oferty na wtornym sa mniej korzystne niz
                            byly pare miesiecy temu. Nawet plyta w Ursusie jest wystawiana powyzej 6rys. Rok
                            temu miales zatrzesienie ofert po 5,2 lub 5,3... 5,5 to juz byla drozyna. A teraz?
                            • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 19:25
                              nie dyskutujemy naganiaczu o faktach tylko o twoich bzdurnych wyobrażeniach. coś
                              ci się przewidziało, przedstawiasz to jako fakt i domagasz się wyjaśnienia. a
                              wyjaśnienia innego niż to że bredzisz i masz zwidy nie ma i nie będzie.
                              • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 20:37
                                To nie sa wyobrazenia. Tanie oferty wciaz mozna znalezc w cache googla lub w
                                serwisach ktore maja mniej restrykcyjna polityke kasowania starych ogloszen. A
                                nowych podobnych ofert nie ma... Zalecam mocno podstawowy kurs obslugi
                                wyszukiwarek :)
                                • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:00
                                  pogięło cię, ja mam szukać dowodów na twoje bzdetne, bezsensowne teoryjki? poza tym jesteś kolejnym mającym problemy z czytaniem? przekleję bo nie chce mi sie po raz kolejny produkować tego samego:
                                  tak, oferty są kompletnie oderwane od rzeczywistości i wiszą z takimi cenami dłuuugimi miesiącami. prestiRZowy ursynów, mieszkanie 65m za 9k z metra w płyciaku. super, mdleję z wruszenia i biegnę do banku po kredycik.
                                  czy ty i tobie podobni ynwestorzy nie potrafią skumac, że jeśli teraz nie ma dostępności kredytu jak w 2007 i większość nie ma takiej zdolności kredytowej jak wtedy, to znaczy że te oferty będą jeszcze wisieć latami, bo frajera na apartmę średniej wielkości za 0.5mln zł w obskurnym blokowisku tak łatwo nie da się znaleźć? że czasy kredytowego eldorado dawno sie skończyły? że dlatego teraz ludzie sie rzucili po klity około 40m, bo na więcej nie mają zdolności? i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny?

więc dawaj dalej naganiaczu, produkuj się o tendencjach cen ofertowych. dołączysz do zgranego zespołu niezależnych ekspertów, z których cały internet się śmieje. tylko że nic innego z tego nie wyniknie niż to, że zbłaźnisz sie po raz kolejny.
                                  • Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 22:15
                                    i że jesli ktoś naprawdę chce sprzedać mieszkanie tej wielkości w płycie, to musi zjechać z ceny?

Jasne ze musi, ale pol roku temu musial zjechac jeszcze bardziej. I w
                                    tym cala roznica.

więc dawaj dalej naganiaczu, produkuj się o tendencjach cen ofertowych
                                    A zauwazyles chociaz ze ja pisze o minimalnych cenach ofertowych? To
                                    chyba jednak co innego niz ogol cen ofertowych, nie? Chociaz na
                                    przyklad taki MetroHouse oznacza ogloszenia sprzedane, wiec rownie
                                    dobrze mozemy porozmawiac o cenach transakcyjnych.

Ps: A kto to w ogole jest "naganiacz"? C
                                    • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:26
                                      > Jasne ze musi, ale pol roku temu musial zjechac jeszcze bardziej. I w
                                      > tym cala roznica.

powiedz mi z czego to wynika? na podstawie czego to wnioskujesz? masz jakieś
                                      konkretne ekonomiczne wytłumaczenie? co takiego stało się w zimowych miesiącach?
                                      tylko nie rozśmieszaj mnie powtarzaniem po raz dziesiąty argumentu "mam takie
                                      wrażenie". ja mam wrażenie, że ziemia jest płaska, bo jak idę to nie widzę
                                      krzywizny.
                                      • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 22:33
                                        Moze wydac Ci sie do dziwne, ale ekonomiczne wytlumaczenie istnienia i
                                        przyczyn takiego stanu rzeczy sa co najmniej drugorzedne dla osoby
                                        ktora chce kupic mieszkanie.
                                        • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 22:36
                                          > Moze wydac Ci sie do dziwne, ale ekonomiczne wytlumaczenie istnienia

no to podaj te mityczne wytłumaczenia wraz z rozumowaniem, które doprowadziło
                                          cię do wniosku (który opiewasz tutaj jako fakt), że znikają tanie oferty.
                                          • Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:11
                                            Fakty mozna tlumaczyc, mozna nie tlumaczyc. Ale najpierw trzeba ustalic
                                            czy istnieja. Ty widze uwazasz, ze zaistniec nie moga bo przecza
                                            teorii. Bardzo, bardzo glupi blad. A ja po prostu widze coraz mniej
                                            tanich ofert i tyle... Pol roku temu moglbyc rzucic uzytkownikowi "www"
                                            na odczepnego caly peczek ofert po 60m do 400tys na Mokotowie przy
                                            metrze. A teraz?
                                            • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 23:17
                                              > Fakty mozna tlumaczyc, mozna nie tlumaczyc. Ale najpierw trzeba ustalic
                                              > czy istnieja. Ty widze uwazasz, ze zaistniec nie moga bo przecza
                                              > teorii.

łolaboga, aleś się zapętlił. JAKIE FAKTY? nie interesuje mnie twoje widzimisie,
                                              pytam po raz kolejny: jakie masz twarde dowody na taką a nie inną tendencję?
                                              • Gość: zdzisiek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.02.10, 23:30
                                                A co bylbys w stanie uznac za twardy dowod?
                                                • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 00:23
                                                  > A co bylbys w stanie uznac za twardy dowod?

Nie wiem, zapodaj coś to podyskutujemy. Przecież to ty stwierdziłeś, że (... tu
                                                  wstaw swoją teoryjkę ...) to fakt, więc proszę bardzo czekam na dowody.

Jeszcze kilka słów - te twoje nędzne próby wmówienia forumowiczom jakiejś tam
                                                  tendencji to statystyka na poziomie Wyższej Szkoły Gotowania Pomidorów na Parze.
                                                  Czyli coś jakby: ja i mój pies mamy średnio trzy nogi. Nic z tego nie wynika,
                                                  ale śmiechu co nie miara. Tak własnie jest z wnioskowaniem czegokolwiek z cen
                                                  ofertowych. Bo wygląda to na przykład tak, że mamy 100 ogłoszeń, cena dziesięciu
                                                  daje pole do sensownych negocjacji, reszta to jakiś kosmos z gatunku 9tyś z
                                                  metra za 65m płyciaka na prestiRZowym Ursynowie. Teraz ta dziesiątka sensownych
                                                  ogłoszeń znika, bo mieszkania się sprzedają. Dopełniamy próbkę stu ogłoszeń,
                                                  liczymy średnią, porównujemy z poprzednią wartością i co sie okazuje: CENY IDOM
                                                  W GUUUURE!!! Co z tego, że z wyliczenia zniknęły mieszkania, które faktycznie
                                                  zeszły i które są dla tej statystyki najbardziej wartościowe, a jakość danych w
                                                  pozostałych jest skandaliczna. Machina medialna idzie w ruch, następnego dnia
                                                  mamy 50 artykułów obwieszczających koniec kryzysu i ostre wzrosty cen. Taka
                                                  manipulacja jest bardzo prosta, bo bazy z cenami transakcyjnymi nie są
                                                  publicznie dostępne, co wykorzystują wszelkiej maści naganiacze siejąc zamęt i
                                                  naganiając jelonków na kredyt na całe życie (wyjątkowa podłość, ale moralne
                                                  aspekty pracy naganiacza odłóżmy na bok).
                                                  Dlatego w takiej sytuacji opierać się można tylko na ogólnych wskaźnikach
                                                  makroekonomicznych (np. przyrost wartości kredytów, płace, bezrobocie albo
                                                  trochę na siłę w tej kategorii porównanie wynajmu z kupnem nieruchomości na
                                                  kredyt). W ciągu ostatniego pół roku w tych wskaźnikach wiele się nie zmieniło.
                                                  Kredytowe eldorado skończyło się dawno temu, wzrosty płac są poniżej inflacji,
                                                  niż demograficzny u drzwi, do tego zimowy dołek.
                                                  A ty nam tu wyskakujesz jak filip z konopii i bredzisz nie wiadomo co o
                                                  tendencjach wzrostowych, bo masz takie dziwne wrażenie i jako dowód piszesz coś
                                                  o wynikach wyszukiwania na gratce. Więc litości, odpuść sobie, bo błaźnisz się
                                                  niemożebnie. Zrób sobie i nam przysługę, wykończ limit na karcie prepaid
                                                  czytająć pudelka i plotka, nowej nie kupuj i więcej tu nie wracaj.
                                                  • Gość: ~~rozsądny~~ Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 14:35
                                                    perneon napisał:
                                                    >>Czyli coś jakby: ja i mój pies mamy średnio trzy nogi. Nic z tego nie wynika,<<

UPS!!!
                                                    albo coś ci się pomyliło, albo wiemy kim jesteś.
                                                    porównuj ludzi do ludzi , a psy do psów.
                                                    w oryginale
                                                    Idzie Policjant z psem, ile mają średnio nóg
                                                    Odpowiedz po TRZY
                                                    Wniosek
                                                    Albo jesteś Psem albo Policjantem.
                                                    Ja mam fiata 126P i M-3 . To ile mam średnio zamków?
                • Gość: ~~rozsądny~~ Mieszkania od 60 m2 do ceny 400 tyś zł IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 14:27
                  Pierwsza lepsza wyszukiwarka
                  i co mamy w Warszawie 1293 mieszkania.
                  a co do dzielnicy, to nie wiem jaka uważasz za dobrą dzielnice,
                  zapewnię śródmieście, ale na to na pewno Ciebie nie stać więc odpuść, zejdź na ziemię.

# Warszawa (1293)

* Bemowo (113)
                  * Białołęka (239)
                  * Bielany (37)
                  * Mokotów (20)
                  * Ochota (1)
                  * Praga Południe (257)
                  * Praga Północ (68)
                  * Rembertów (17)
                  * Śródmieście (0)
                  * Targówek (334)
                  * Ursus (56)
                  * Ursynów (19)
                  * Wawer (9)
                  * Wesoła (6)
                  * Wilanów (48)
                  * Włochy (16)
                  * Wola (14)
                  * Żoliborz (0)
                  * Inne (39)

• Gość: zdzisiu Re: Mieszkania od 60 m2 do ceny 400 tyś zł IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.10, 16:50
                    > a co do dzielnicy, to nie wiem jaka uważasz za dobrą dzielnice

Ochota. :) Serio. I jeszcze w lecie w tej dzielnicy bylo w ofercie stale od 5 do
                    10 mieszkan spełniajacych podobne zalozenia. Ten stan utrzymywal sie od jesieni
                    2008r. A od paru miesiecy - zero

Ps: Specjalnie dla P. nie z gprs i nie z neostrady :)
            • Gość: zdegustowany Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: 94.75.121.* 26.02.10, 20:03
              A ja chce kupić i od ok. roku obserwuje co się dzieje na rynku, zarówno
              pierwotnym i wtórnym w Warszawie (może nie całej, mam upatrzonych kila
              dzielnic). Oczywiście czekałem na spadki, ale... niestety nie doczekałem się i
              zaczynam wątpić czy ceny osiągną w końcu jakiś sensowny poziom. Zaobserwowałem,
              że od stycznia oferty wchodzą z wyższą ceną niż pod koniec 2009, nawet te same
              mieszkania. Nie rozumiem toku myślenia sprzedających, "mieszkanie nie sprzedaje
              się po 7k/m to podnosimy na 8k". Nie wiem jak jest z cenami transakcyjnymi, ale
              obejrzałem już kilka mieszkań i właściciele nie bardzo mają ochotę na targowanie.
              Takie moje spostrzeżenia.
              • Gość: Kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.aster.pl 26.02.10, 20:18
                ...więc nie czekaj tylko kupuj-po co o tym piszesz?
                P.S. Ty też jesteś znajomym Huberta?
                • Gość: Kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:29
                  My z mężem czekaliśmy i sie nie doczekaliśmy, dlatego przegraliśmy
                  rzycie. Jak tylko odzyskamy rzycie kupimy małe mieszkanko bo one
                  drożeją najszybciej.
                  • Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 27.02.10, 17:30
                    ...za słownikiem języka polskiego:
                    1. rzyć znaczenie: dawniej, obecnie regionalnie: dupa

W jaki sposób przegraliście swoje dupy?
                    Jak chcecie je odzyskać?
                    Gdzie znajdę raporty 'niezależnych analityczek' (códzysłów zapewne
                    nie bez znaczenia)?

• perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 27.02.10, 18:26
                      @mke_asseco: ironii byś nie wyczuł nawet jakby cię w dupę kopnęła.
                      • Gość: jacek Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 18:33
                        a czego sie mozna spodziewac po naganiaczu ?/
                        • Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 02:29
                          @jacek i reszta Sherlocków Holmsów
                          Do czego i kogo naganiam ? Uprzejmie (albo i nie jak kto woli)
                          zapytałem co autorka miała na myśli. Jak widać w tamtej wypowiedzi
                          było więcej liter niż treści a o argumentach nie wspomnę bo i nie ma
                          o czym. Rozumiem że ktoś może mieć inne zdanie. Wymiana argumentów
                          OK. Ale coraz częściej widzę że na tym forum można jedynie zostać
                          obrzuconym błotem jeśli ma się inne zdanie. Wiele razy dyskutowałem z
                          innymi na tym forum i kilka osób też próbowało we mnie znaleźć
                          naganiacza, więc słucham jakie dokumenty mam przedstawić aby
                          udowodnić ze naprawdę pracuję w Asseco (czyli branża absolutnie
                          niezwiązana z rynkiem nieruchomości) a po drugie to że zakupiłem
                          mieszkanie. Tak kupiłem i jestem zdania że ceny nieruchomości pójdą w
                          górę (to moje prywatne zdanie), sęk w tym że ja mieszkanie kupiłem po
                          to żeby mieszkać a nie zyskiwać/zarabiać . Mam zamiar powiększyć
                          rodzinę i abym czuł się spokojnie chcę mieć swój własny kąt. Ktoś
                          powie że nie do końca mój tylko banku . Zgodzę się i z tym .Ale na
                          pewno bardziej mój niż ten wynajmowany. Kraj w którym żyjemy już nie
                          raz nas zadziwił (a najczęściej politycy) więc wszystkie wasze teorie
                          o wzrostach/spadkach mają uzasadnienie logiczne ale przełożenie na
                          rzeczywistość już mniejsze. Jeszcze raz przypomnę definicję
                          ekonomisty:
                          Ekonomista - osoba która zna tysiąc powodów przez które jej
                          wczorajsza prognoza się nie sprawdziła.
                          Jeszcze jedna ciekawostka. Skoro jest tyle argumentów na teorie
                          spadków/wzrostów to czemu druga połowa sądzi inaczej ?
                          Ach tak : jedni to naganiacze na sprzedaż drudzy to naganiacze
                          czekający na spadki żeby można było tanio kupić , a potem drożej
                          sprzedać , naprawdę jedni od drugich niewiele się różnicie ...
                          • Gość: jacek zwykly naganiacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 07:52
                            zaczyna od wstepu ze nie jest naganiaczem, zeby nie mu zatrzaskiwac
                            drzwi przed nosem - a potem jak zobaczyl otwarte drzwi to znowu
                            ruszyl z wodospadem naganiactwa

taki swiadek jehowy naganiaczy
                          • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 10:14
                            > Tak kupiłem i jestem zdania że ceny nieruchomości pójdą w
                            > górę (to moje prywatne zdanie),

ale czy potrafisz to w jakikolwiek sposób uzasadnić inaczej niż własnym
                            uważaniem? co to za argument "połowa ludzi tak sądzi"? czytasz to co wypisujesz
                            i nie widzisz że to są kompletne absurdy i wróżenie z fusów? w którymś z
                            poprzednich wątków, tym w którym prognozowałeś wzrosty cen wynajmu ze względu na
                            jeleni-ynwestorów, którzy powchodzili w chore kredyty i już teraz nie moga
                            spłacić raty z komornego, oko napisał ci ile warte są twoje analizy. a ty dalej
                            swoje.

aha, wierzę ci, że nie jesteś naganiaczem. ;) naganiacz to z reguły gość, który
                            pisze niezalogowany z jakiegoś dynamicznego ip (w 99% przypadków z GPRSa albo
                            neostrady), po dwóch-trzech dniach już go nie ma, ale najpierw produkuje bzdury
                            z rodzaju "oglądam ogłoszenia od roku, ceny jednak ruszyły w górę i teraz żal mi
                            tych wszystkich okazji które przeszły mi koło nosa - a czekałem na spadki bo na
                            forum tak poradzili. teraz z żonką biegniemy po kredycik i kupimy apartamĘta na
                            białołęce".
                            • Gość: zdzisiu Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.02.10, 11:48
                              co to za argument "połowa ludzi tak sądzi"?

Gdybyś naprawdę miał jakieś pojęcie o ekonomii to wiedziałbyś, że to
                              może być naprawdę bardzo mocny argument.
                              • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 12:13
                                ale z tobą ubaw, pomyliła ci się ekonomia z psychologią tłumu. na pewno bankierzy was czytają i sobie myślą: ojej, jest już ich połowa, no to jedziemy z kredytami, będziemy dawać wszystkim jak leci. :D
                                już nie mówiąc, że ta połowa to czysta fantazja, ale w porównaniu do pozostałych bredni które tu czytałem to i tak pikuś. w każdym razie zdzisiu ciągle czekam na te dowody. podobno znasz jakieś fakty, ceny lecą w góóóóóóorę! czekam niecierpliwie.
                                • Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 18:41
                                  Czy na tym forum głosne wyrażanie swojej opini jest naganianiem, bo
                                  wychodzi na to że tak :( . Argumenty? Proszę: wszystko drożeje,
                                  dopouszczam do siebie myśl wahań cen w przeciągu 2,3 a nawet pięciu
                                  lat. Ale w dłuższym okresie czasu takiem możliwości nie widzę. Ktoś
                                  sądzi że Polskę stać na deflację ? Podniecacie sie 2-5 % spadkami /
                                  wzrostami które tak naprawdę wynikają ze statystyk. Statystyka swoje
                                  a życie swoje. Kupiłem mieszkanie i uważam że cena za m2 wyszła
                                  bardzo duża , natomiast za mieszkanie w całości aż tak bardzo ze
                                  mnie nie zdarli. Prawie rok czynnie szukałem mieszkania i miałem po
                                  prostu tego dość :(.Te które mi się podobały i miały sensowna cenę
                                  byłe albo nieaktualne, albo zarezerwowane albo przekręcone dane .
                                  Znalazłem , spodobało mi sie i kupiłem . Conajwyżej nie stracę - a
                                  jak nie stracę to mogę tylko zyskać. Często przywoływany jest
                                  przyład spadków w Japonii.. więc naprzeciwko tego przykładu można
                                  postawić całą resztę świata czyli jeden kraj do ponad 200 a i to
                                  mocno naciągane gdyż podajecie wycinek czasu z kilkuset letniej
                                  historii kraju. Oczywiście podajecie te dane które pasują do waszej
                                  teorii :]. Krzyczycie że stopy procentowe najniższe w histori... to
                                  fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą , chyba że
                                  zasiadacie dożywotnio w RPP ?
                                  a co do 'połowy ludzi którzy tak sądzą' ... jeśli mamy łapać się za
                                  takie słówka to ja dziękuję za taką dyskusję. miałem na myśli że
                                  część osób ma takie zdania a częśc inne - jak powszechnie wiadomo
                                  połowy równe nie są...ale niestety danych liczbowych nie posiadam.
                                  No chyba że chcecie sie podpierać danymi z sondy która
                                  zapoczątkowała ten temat? na 168 głosów - byle naganiacz z neostradą
                                  da wam wyniki jake tylko będziecie chcieli w pół godziny :|
                                  P.S. Kto wystawi kontrargument do tego że jeśli limit RnS wzrośnie w
                                  kwietniu to ceny razem z nim... ktoś odważny ??? ten ewenement nijak
                                  ma się do waszych teorii .
                                  • Gość: jacek naganiacz i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 18:57
                                    ile mozna ?
                                  • Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.home.aster.pl 28.02.10, 19:28
                                    kolega raczy rozrozniac opinie, zbudowana od pewnych faktach, od wiary, ze cos sie stanie, bo tak sie tobie oplaca

"wszystko drozeje", serdecznie gratuluje, ale dalsza czesc twojej tzw. opinii mnie nie interesuje bo to czysta fantastyka a my tu rozmawiamy na powaznie

i ty sie jeszcze oburzasz ze jestes traktowany jak dzieciak ktory probuje dyskutowac z doroslym

"Krzyczycie że stopy procentowe najniższe w histori... to
                                    > fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą "
                                    aha kolega mentalny rumuna, ja wysiadam
                                    • rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 19:17
                                      > fakt ...ale chyba nie sądzicie że niższe już nie będą "

O odniesieniu do wartości historycznych stopy mamy rekordowo niskie,
                                      fakt. Zważywszy jednak ta to, ze reszta europy(i nie tylko) zdołała
                                      wbrew forumowym pokrzykiwaniom o "definitywnym końcu taniego
                                      pieniądza" obciąć stopy praktycznie do 0 to w sumie... czemu my
                                      mielibyśmy nie móc tego zrobić jeśli zaszłaby taka potrzeba?

W porównaniu do stóp europejskich EUR/CHF/USC - wysokie.
                                      • Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.home.aster.pl 01.03.10, 21:28
                                        www.redstate.com/neil_stevens/files/2009/09/doublefacepalm.jpg
                                        komentarz w obrazku
                                  • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 20:17
                                    @mke_asseco: podsumowując, poza argumentem o uważaniu masz jeszcze kolejny "wszystko drożeje". bądź łaskaw pooglądać sobie wykresy na

www.globalpropertyguide.com/real-estate-house-prices/G
                                    bardzo pouczająca lektura. rozumiem że sytuacja w japonii to lekka abstrakcja, ale popatrz na inne rynki - niech będą niemcy, węgry, szwajcaria. rzeczywiście wszystko drożeje?
                                    • rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 20:54
                                      Warto spojrzeć jeszcze tutaj:
                                      www.globalpropertyguide.com/house-prices-indices/House-price-changes-year-to-end-Q3-2009
                                      Jak widać istnieją jednak kraje w których ceny rosną choć legendarna już
                                      "dostępność" jest tam niższa od naszej. A właśnie... Ktoś może wie ile metrów
                                      może kupić za pensję przeciętny mieszkaniec Szanghaju?
                                      • Gość: jacek rumn przywalil z Shanghajem jak lysy grzywa ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:08
                                        nieruchomosci.pb.pl/2042998,22689,s-amp-p-pekniecie-chinskiej-banki-coraz-blizej?ref=col3

www.creditwritedowns.com/2009/11/chinas-empty-city-the-emperor-really-has-no-clothes.html

dream on - rumunski naganiaczu
                                        • rumun_navigator Re: rumn przywalil z Shanghajem jak lysy grzywa . 01.03.10, 00:09
                                          Pożyjemy, zobaczymy... Póki co "Chińczyki trzymają się mocno"
                                      • steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 09:40
                                        Jak widać istnieją jednak kraje [Indie przyp tlum..] w których ceny rosną choć legendarna już "dostępność" jest tam niższa od naszej. A właśnie... Ktoś może wie ile metrów może kupić za pensję przeciętny mieszkaniec Szanghaju?

Hubercik mysle ze to mozna zapisac ku potomnosci jako jedna ze
                                        zlotych mysli czolowego naganiacza na tym forum. Pamietaj ze zawsze
                                        zostaje Ci relacja pensja/cena w Afryce. Ale to na za pol roku.
                                        • bd_007 Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 10:03
                                          > Hubercik mysle ze to mozna zapisac ku potomnosci jako jedna ze
                                          > zlotych mysli czolowego naganiacza na tym forum.

Oczywiście, bo porównanie Warszawy do Tokio jest jak najbardziej
                                          uzasadnione, a do Szanghaju jest totalnym odlotem. Co ciekawe, od
                                          niedawna do Londynu również :-))
                                          • steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 10:49
                                            bd powoli zaczynasz dobijac "jakoscia" do rumuna.

Czy ceny w szanghaju wzrosly dwukrotnie w ciagu dwoch lat ?

Co do Londynu.... wiesz jeszcze niedawno broniles sie rekami i
                                            nogami kiedy "symulujac rumuna" podciagalem Cie pod reszte
                                            tez "waszego klubu", nie minelo duzo a robisz to samo ? Ach ta
                                            potega uogolnienia co ?
                                            • rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 11:04
                                              > Czy ceny w szanghaju wzrosly dwukrotnie w ciagu dwoch lat ?

A raty tamtejszym kredyciarzom spadły po połowę w ciągu paru lat?
                                          • rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 13:51
                                            > Oczywiście, bo porównanie Warszawy do Tokio jest jak najbardziej
                                            > uzasadnione, a do Szanghaju jest totalnym odlotem

Touche Niemal widzę jak steady strzela karpola przed monitorem :)
                                            Niestety dyskusje internetowe mają to do siebie, że zawsze można na niewygodny
                                            argument po prostu nie odpowiedzieć. W realu lub choćby na czacie wyglądałoby to
                                            zapewne dużo ciekawiej.
                                            • Gość: oko Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: 167.236.248.* 01.03.10, 16:14
                                              no to skoro takis predki do tablicy to pytamy w takim razie gdzie obiecana
                                              posziemu analiza plac i gdzie obiecane mi wyniki losowan ktore mialy nas zmiesc
                                              z ziemi
                                              tak samo pojawia sie tez pytanie czy to nie przypadkiem ciebie trzeba bylo juz z
                                              2 razy scigac po 3-4 roznych watkach abys wytlumaczyl brednie ktora sam
                                              wypisales jako potwierdzenie jednej z wielu swoich kretynskich tez

• rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 18:58
                                                Co do analizy płac to ostatnio ktoś to chyba zrobił za mnie
                                                wyborcza.biz/biznes/1,101562,7435293,Polskich_prezesow_od_ich_pracownikow_dzieli_przepasc.html
                                                Mniejsze rozwarstwienie jest m.in. w Rosji, Czechach czy Kenii
                                                Czy ktoś ostatnio pisał coś o porównaniach do Afryki? :)))

i gdzie obiecane mi wyniki losowan
                                                Ech, wołają karpie o przyśpieszeni Wigilii, wołają...
                                                • steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 19:51
                                                  No i to nawet ja.

Dlaczego czekam na opis zwiazku miedzy tymi dwoma stwierdzeniami.

I bez pie...ze oba dotycza pieniedzy.
                                  • rumun_navigator Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 21:01
                                    > P.S. Kto wystawi kontrargument do tego że jeśli limit RnS wzrośnie w
                                    > kwietniu to ceny razem z nim.

Deja vu... Jak limity wzrosły ostatnim razem to nieśmiało zasugerowałem, że
                                    płyciaki z 7200 mogą polecieć na 7500. Oczywiście niemal jednogłośnie zostałem
                                    wyzwany od ekonomicznych idiotów, że niemożliwe i tak dalej... Nie spodziewaj
                                    się tutaj miłego przyjęcia - tu każdy nie dość entuzjastycznie podchodzący do
                                    idei spadków cen z automatu dostaje plakietkę naganiacza.
                                    • Gość: jacek rumun ty masz plakietke super-naganiacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:09
                                      juz nikt nie da ci z automtu zadnej innej
                                    • Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 28.02.10, 23:17
                                      Sęk w tym, że ja zdanie mam jednak ręki sobie nie dam obciąć że będą
                                      ciagłe wzrosty co tez staram się pisać. Czy tak zachowuje się
                                      naganiacz? Chyba nie. Co do limitów RnS to nie mam złudzeń. Limity w
                                      górę a ceny za nimi, co by nie mówiły wszystkie teorie i wykresy.
                                      Prawda jest też taka że RnS też sie kiedys skończy.Kiedy?
                                      niewiadomo, tzn wiadomo ;), jak się kasa skończy :D ale daty tej na
                                      razie oficjalnie nie znamy.
                                      A propos wykresów które podaliście Niemcy/Grecja '% change over a
                                      year earlier' oznacza procentowa zmiana rok do roku i jeśli wykres
                                      znajduje sie nad osią poziomą oznacza że w Grecji ceny rosły cały
                                      czas tylko z innym tempem, o pardon w 2009 spadły o 5 %.
                                      14 lat minimalny wzrost był o 5% w porywach do 20 % ... coś wam
                                      wykresy do teorii nie podpasowały ... lol
                                      • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 28.02.10, 23:56
                                        @mke_asseco: ręce opadają, co za dziecinada. ty w ogóle czytasz posty na które
                                        odpowiadasz? może czas zacząć?
                                        pisałeś wcześniej: ceny nieruchomości w dłuższym okresie rosną. ja odpisuję:
                                        niekoniecznie, patrz na niemcy, węgry, szwajcarię i daję linka. ty odpisujesz:
                                        patrzcie na grecję, tam ceny tylko w górę!
                                        naprawdę nie zauważasz, że z posta na post przekraczasz kolejne granice śmieszności?
                                        • Gość: mke_asseco Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.acn.waw.pl 01.03.10, 10:42
                                          tak , w Niemczech można zaobserwować spadki, zgadza się . Dziecinadą
                                          jest to że podajecie te kraje które pasuja do waszej teorii.. a
                                          wykres Grecji jest na tej samej stronie co Niemcy. Oparłem sie o
                                          źródło które sami podaliście...do kogo macie pretensje?
                                          • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 11:20
                                            > tak , w Niemczech można zaobserwować spadki, zgadza się . Dziecinadą
                                            > jest to że podajecie te kraje które pasuja do waszej teorii.. a
                                            > wykres Grecji jest na tej samej stronie co Niemcy. Oparłem sie o
                                            > źródło które sami podaliście...do kogo macie pretensje?

łolaboga, jakiej "waszej" teorii? teoryjkę to ty tutaj zaprezentowałeś, ja
                                            podałem googlalny w minutę dowód że ta twoja teoria to wierutna bzdura. czy
                                            gdziekolwiek napisałem, że wszędzie na świecie wartość mieszkań leci tylko w
                                            dół? nie, bo to byłaby bzdura.

aha i nie zwracaj się do mnie per "wy", to już nie te czasy. chyba że ze
                                            spamiętaniem dyskusantów masz takie same problemy jak z analitycznym myśleniem,
                                            to wtedy zrozumiem.
                                      • perneon Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 00:06
                                        btw, podawanie grecji jako przykład wzrostów w kontekście jej obecnej sytuacji
                                        ekonomicznej to po prostu mistrzostwo świata kompletnego ignorowania realiów
                                        ekonomicznych.
                                    • steady_at_najx Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? 01.03.10, 09:44
                                      Oczywiście niemal jednogłośnie zostałem wyzwany od ekonomicznych idiotów,

to moze zacytuj pozostale 150 kretynizmow ktore tu wyglosiles, mam
                                      nadzieje ze oko prowadzi ich index i moze przypomniec.

Z takich najbardziej idiotycznych to chetnie przypomne kretynizm
                                      mowiacy o wielkim wzroscie ilosci mieszkancow warszawy oparty na
                                      ilosci samochodow w ruchu ulicznym. To tylko jeden z przykladow
                                      Twojej "analizy".
                                      • Gość: jacek Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 07:26
                                        wedlug moich analiz ceny ida w gore niestety

ja planuje zakup mieszkania od deva i niestety widze ze od poczatku 2008 roku to
                                        chyba poszly w gore jakies 10-15%

jedyne co ratuje takiego szaraka jak ja to ze moge sie zaladowac po dach z LTV
                                        no i ze libor jest tani wiec rata miesieczna nie jest jeszcze duza

ale jak procenty wzrosna to nie bedzie juz szansy na kupno mieszkania dla
                                        sredniakow
                      • Gość: haha Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.chello.pl 27.02.10, 19:53
                        > @mke_asseco: ironii byś nie wyczuł nawet jakby cię w dupę kopnęła.

raczej w "rzyć" :D
              • Gość: niewierze Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.10, 20:38
                > że od stycznia oferty wchodzą z wyższą ceną niż pod koniec 2009, nawet te same
                mieszkania

Może jakiś przykład? Link?
                • Gość: kasia Re: Co się dzieje z cenami na rynku wtórnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:41
                  Oj tam, oj tam! Link zaraz... Wystarczy poczytać
                  opinie "niezależnych analityczek"!
                  • Gość: a Zdzisiu=satorianus=rumun navigator IP: *.azylnet.com 27.02.10, 23:00
                    Też sądzicie, że to nasz kochany Hubert z HomeBroker?
                    • Gość: seiw83 Re: Zdzisiu=satorianus=rumun navigator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 17:02
                      wszytko przez agentow nieruchomosci. Znam dwa przypadki- akurat bielany. W
                      pierwzym przypadku kolezanka chce sprzedac mieszkanie od pol roku-odwiedzaja ja
                      tylko agenci cena jaka chce to 8 tys. akceptowana bez oporow przez agencje i za
                      tyle wystawiane. z tego co przegladalem to typowa cena ofertowa na bielanach.
                      przypadek drogi kolega bierze kredyt(ma ponad 25 %wkladu wlasnego) i kuuje
                      mieszkanie przez agencje, od ceny ofertowej udaje mu sie jeszcze stargowac ok
                      1000zl/m wychodzi go troche ponad 6000 tys za m2. oba przypadki to mieszkania z
                      wielkiej plyty. cena ofertowa w takich apartamentach w centrum przy panskiej od
                      8400zl/m
                      • Gość: jacek ale zes przywalil jak lysy grzywka o parapet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 22:18
                        ja sprzedaje dom bezposrednio i moge powiedziec jak jest

nie dam rozgrabic dorobku mojego zycia ze bezcen jakims golodupcom

dalem cene atrakcyjna bo dzielnica jest prestirzowa, okolica ciekawa, piekne
                        wille miejskie w sasiedztwie

a oni tylko przychodza, nosza bloto i psie kupy do mojego salonu, cmokaja i nie
                        chca zaplacic bardzo sensownej ceny

no to nie, laski nie bede robic tym zebrakom
                        • Gość: jacek smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 06:47
                          smolna podszywka "nie znac polska jezyka" w przeciwienstwie do
                          oryginalu
                          • Gość: jacek Re: smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.chello.pl 01.03.10, 22:48
                            nie karmić trollacw...u !
                            • Gość: PLacek Re: smolna podszywka jest latwa do odroznienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.10, 14:39
                              Ja już szukam od 6 miesięcy i nic nie mogę znaleźć.
                              Ostatnio trafiłem na serwis www.rynekpierwotny.com
                              mają troche ciekawych ofert
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka