Gość: Marzena_P IP: *.polkomtel.com.pl 16.02.04, 13:10 Witam, zamierzam kupić mieszkanie u Pekao Development - osiedle Jarzębiny, ale chciałabym zapoznać się z opinią o firmie od kogoś kto już zetknął się z przedmiotowym developerem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pol_m Re: Pekao Development - solidny Developer? 16.02.04, 15:18 ja kupiłem na Olszynach polecam stronę www.olszyny.info pol_m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 16.02.04, 19:06 a jak z aspektami prawnymi - umowa, negocjacje umowy (czy to jest wogóle możliwe?) Odpowiedz Link Zgłoś
marudny Re: Pekao Development - solidny Developer? 16.02.04, 19:45 mieszane uczucia, ja zrezygnowalem 30 minut przed podpisaniem umowy ... powinnas poszukac wczesniejszych wątków na ten temat, nie tak dawno poruszano temat tego developera, proponuję również udać sie na plac budowy zobaczyć z której strony masz okna, bo obok powstaje budynek sm domino ... jeśli masz pytania to pisz na adres marudny@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.I.S.T.R.Z. Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 21:47 koles ty rzeczywiscie jeste marudny albo jakos niepelnosprawny bo jak mogl zaskoczyc cie budynek spol domino skoro stoi tam od 4 lat. Dam ci ostrzezenie - stoi tam jeszcze jeden budynek spol 10tka puk puk jest tam kto ??? chyba nie !!! zycze rozumu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 17.02.04, 09:25 A co z administracją osiedla po zakupie mieszkania? nie ma jakiś poważnych zastrzerzeń co do np. czystości, zarządzania terenem wokół budynków? Odpowiedz Link Zgłoś
pol_m Re: Pekao Development - solidny Developer? 17.02.04, 09:56 witaj pocztaj forum na stronie o której ci wczesniej pisałem tam dowiesz tego co Ciebie interesuje, jak wyglada administrowanie osiedlem itp sprawy pozdrawiam pol_m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 17.02.04, 17:17 dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 17.02.04, 17:19 A ilu szanownych sąsiadów będzie w Jarzębinach?:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 17.02.04, 17:18 A iolu szanownych sąsiadów będzie w Jarzębinach?:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 212.76.52.* 18.02.04, 09:53 No mieszkań na tym osiedlu jest chyba ze 360 także przy takim założeniu sąsiadów będzie około 359 :) Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 18.02.04, 12:21 :-) fakt:-) - bardziej chodziło mi o aktualnych sąsiadów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 212.76.52.* 18.02.04, 13:56 No podejrzewam że ze 40 sąsiadów już by się znalazło...ale generalnie ciężko chyba im się to sprzedaje...może dlatego że są nieugięci w negocjacjach, może dlatego żę delikatnie drogo, może dlatego że Ci co mieli kupić to już kupili, a może dlatego że na poprzednich inwestycjach mieli obsuwy..a może dlatego że jeszcze budynek niegotowy (chociaż budowa jak na razie to chyba im szybko idzie)... pewnie wszystko po trochu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.polkomtel.com.pl 18.02.04, 17:04 Mam nadzieje że choc trochę zmieniło się podejście negocjacyjne - oczywiscie na bardziej elastyczne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - solidny Developer? 18.02.04, 20:56 Ja już podpisałam - w grudniu. budowa idzie jak szalona. W negocjacjach rzeczywiście byli nieugieci, ale 2 prawników czytało moją umowę, jakies drobne poprawki dało sie wprowadzić. Na razie nie wyglada to źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena_P Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 18.02.04, 22:48 a na jakie zmiany w zapisach umowy się zgodzili? możesz przesłać zaakceptowane poprawki na móją skrzynkę: masza@project4you.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 22:26 jeszcze jedno pytanko, ktoś mi szepnął że tamtędu przepuszczą przedłuzenie Dereniowej? ktoś o tym słyszał? czy to będzie tylko dojad do osiedla czy połączenie z Geant? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 212.76.52.* 23.02.04, 13:04 Ale jak tam można przedłużyć Dereniową...spójrz na mapę! Odpowiedz Link Zgłoś
melitele Re: Pekao Development - solidny Developer? 23.02.04, 16:43 Nie Dereniową, tylko Indiry Gandhi maja przedłużać do Geanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy16 Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 157.25.202.* 07.05.04, 09:14 ja też poproszę na moją skrzynkę, bo chyba niedługo też będę negocjował tommy16@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marsin Re: Pekao Development - solidny Developer? 01.05.04, 23:19 Cześć, za kilka dni zamierzam podpisać z nimi umowę. O jakich poprawkach mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 212.76.52.* 05.03.04, 11:15 Byłem wczoraj na budowie po jakies tam papiery i rzeczywiście dopiero teraz się przekonałem że nieźle zawijają się na tej budowie...szybko im to generalnie idzie. Apropos tych papierów to mam wniosek PD do sądu o zniesienie hipotek PKO BP...spłacili to chyba! Ale nowego wypisu z KW jeszcze nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pychol&klu Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:06 Szanowni forumiacy ! Czy moze mi ktos wytlumaczyc ewenement pekao development? Chodzi mi o to, ze w sumie wszyscy go chwala, ceny , choc sporawe, sa porownywalne z podobnymi inwestycjami w okolicy, a mimo tego wiekszosc mieszkan nie ma jeszcze wlascicieli. Osobiscie mi sie podoba i przymierzam sie do 50 m2 w klatce L. Czy tu chodzi tylko o ten garaz, ktory kazdy musi nabyc przydzialowo czy cos jeszcze? A moze jeszcze ktos cos wie na temat ogrzewania gazowego, ktore to zastosowano w omawianym budynku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 00:02 Myślę że w dość dużym stopniu może mieć tu znaczenie cena... może i jest porównywalna z podobnymi inwestycjami ale jest tez koniecznośc zakupu garażu i to w nie najniższej cenie (a chyba dość wiele osób nie koniecznie chce wydawac na to pieniążki). Ja sama kupuję u nich mieszkanko na bemowie. Również się zastanawiałam czy kupić u nich i dopłacić własnie m.in za ten garaż którego nie potrzebuje czy wybrać inne miejsce. zdecydowałam sie jednak na peako i puki co nie żałuję (to mój pierwszy zakup, a pekao z tego co sprawdzałam wydaje się dość pewnym inwestorem). budowa na moje oko idzie im bardzo sprawnie i mam nadzieję że będzie tak dalej czego życzę sobie i innym sąsiadom z olszynII:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmak Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.w3cache.pl / *.pl 08.04.04, 18:02 za blisko do autostrady (ktora ew. dopiero bedzie sie zaglebiac w tunel), a za daleko do metra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.z.e.f. Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.04.04, 22:30 Kolego chyba jedna nie wiesz gdzie jest metro i gdzie jest planowany tunel pod autostrade. Do metra 10 min piechota no chyba ze jestes starym zgredem i idziesz stopkami po zapaleni prostaty. Zycze zdrowia i nie wilgotnych jajek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 23:18 no może poprzednia odpowiedź nie była najwyższych lotów, ale nie sposób się jest zgodzić iż jest daleko do metra i blisko do autostrady... przecież do metra jest odległość jedengo skrzyżowania, natomiast odległość do planowanej autostrady jest również całkiem duża. budynek będzie osłonięty przez inne np. SM Dziesiątka.. mi sie lokalizacja podoba i dlatego kupuję u nich mieszkanko:) fakt że są budowy przy KEN i wtedy do metra jest bardzo blisko,ale również ceny tam są odpowiednio wyższe, a poza tym z jarzębin będzie bardzo blisko do lasu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmak Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.w3cache.pl / *.pl 09.04.04, 14:28 akurat SM Dziesiatka jest od wschodu, a ja mialem na mysli widok z balkonow na ostatnim pietrze w kierunku poludniowym (wiec wielu klientow to nie dotyczy) nie obrzydzam nikomu tej inwestycji, po prostu uwazam, ze nie jest to specjalna okazja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmak Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.w3cache.pl / *.pl 09.04.04, 14:20 do metra ok. kilometra (rym przypadkowy), czyli tyle ile np. z Placu Konstytucji do Alej Jerozolimskich, normalni ludzie podjezdzaja, ale mozna sie przejsc, jak kupisz rolki bedziesz nawet w 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.z.e.f. Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.04, 21:47 sp Dziesiatka jest na płn, na wsch jest hospicjum !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.k.mcnet.pl 10.04.04, 01:11 Uważajcie na PD, a wszczególności na to, że otrzymacie mniejsze mieszkanie niż za jakie zapłacicie (na Olszynach wszyscy otrzymali "w plecy" średnio 2,5%) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.04, 11:48 z tego co wiem problem wiekości mieszkań dotyczył tylko olszyn i była to wina zapisów w umowie dotyczacych metrazy mieszkan. W umowach na aktualne inwestycje PD tj. olszynyII i jarzębiny już tego zapisu nie ma, a co za tym idzie przy mniejszym mieszkaniu PD zwraca nadpłacone pieniążki. Ps. a tak poza tym na co mam uważać jeśli chodzi o PD? jestem bardzo ciekawy ponieważ chcę u nich kupić mieszkanko. Będę wdzięczny za wszystkie konstruktywne opinie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.04, 22:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 22:55 Czy ktoś ma jeszcze jakieś informacje o tym developerze lub o inwestycjach które realizuje : Osiedle Jarzębiny na Ursynowie i Olszyny II na bemowie?? POzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.04, 12:22 Prześledziłem dyskusje i niestety urwał się ważny wątek przedłużenia Indiry Gandhi do Geant - CZY KTOŚ COŚ WIE NA TEN TEMAT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 195.94.207.* 25.04.04, 11:57 Czy ktoś może się podzielić opinią o ww developerze? Czy z racji powiązania z bankiem można uważać go za pewny? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmak Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.acn.pl 25.04.04, 21:46 zazwyczaj spolce matce zalezy na opinii, ale kilka lat temu bylo PZU Development i chyba mozna bylo troche umoczyc dom.gazeta.pl/dom/1,50837,791512.html Odpowiedz Link Zgłoś
marsin Re: Pekao Development - solidny Developer? 01.05.04, 23:26 Nie zupełnie była to wina zapisu w umowie. Pekao development zawsze podaje powierzchnie nie uwzględniając otynkowania. Po otynkowaniu naturalnie zmniejsza się ona. Teraz(Osiedle Jarzębiny) już informują w swoich broszurach, iż powierzchnia może ulec zmniejszeniu o 2%(piszą to oczywiście małym druczkiem, ale ważne że jest ;-)). Developer jesli chodzi o sytuacje finansowa ok - 100% udziałów posiada bank Pekao SA. Troche wnerwiający sprzedawca mieszkań na jarzębinach. Człowiek albo strasznie zapracowany albo zupełnie niekompetentny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.crowley.pl 12.05.04, 17:49 dobrze to ujałes !! to nie wina firmy ale zapisu w umowie !! zapis stworzyly krasnoludki..... (:) Ja dostałem 3% w plecy i jeszcze pare nie zaznacznych na planie kominów ,skrzynek i innych niespodzianek jak próbowałem to wyjaśnic to powiedziano mi ,ze zapoznałem się z dokumentacją techniczna - taki zapis jest w umowie ..... Zeby bylo smieszmieszniej - zanim zdecydowalem sie na mieszkanie obejrzalem je i wyzej wymienionych elementow nie widzialem !! Odpowiedz Link Zgłoś
marsin Re: Pekao Development - solidny Developer? 01.05.04, 23:49 Co do położenia, to ulicę Ghandi mogą przedłużać, i ruch na pewno z czasem się zwiększy, ale osiedle jest położone tak, iż nie powinno mieć to większego wpływu na jakość mieszkania. Co do metra, to spokojnie można dojść w 15 min (rozmyslając o świecie ;-)))), normalnie ok 10 min ;-). Co do autostrady, to w linii prostej! okolo 600 metrów(między innymi inne budynki). Nie wiem w czym ta autostrada może przeszkadzać, tym bardziej, że miasto zgodziło się tylko pod tym warunkiem, że będzie leciała w tunelu wzdłuż ulicy Płaskowickiej(tunel będzie gotowy ok 2010 roku). Jeśli macie jakieś informacje na temat inwestycji, uwagi na temat umowy prosze przeslijcie mi je, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.04, 21:25 przedłużenie Inidiry - cd. co to oznacza "osiedle położone jest tak, iż nie powinno mieć to większego wpływu na jakość mieszkania"? przedłużenie Indiry Gandhi będzie dwupasmowe na każdy kierunek w odległośc max jakies 50 metrów od budynku połozonego rownolegle do przedmiotowej ulicy. (rownolegla roentgena jest mocno uczęszczana na ten przyklad) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.05.04, 12:16 Witam. Przeglądam sobie różne wątki i nie znajduję nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Ostatnio dostałem od Pekao Development wezwanie w celu spisania aneksu do umowy przedwstępnej. Aneks ten dotyczy wyizolowania ceny gruntu od ceny mieszkania i garażu i obarczenia tejże ceny gruntu podatkiem VAT, (mieszkanie 7%, garaz 22%) dodam że za mieszkanie zapłaciłem pełną kwotę przed wejściem do UE, więc moje pytanie jest brzmi. Czy developer może żądać dopłaty w przypadku gdy uregulowałem już całą należność i czy ktoś słyszał o podobnych praktykach innych developerów? Pozdrawiam, R1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: 213.241.71.* 04.05.04, 16:26 Też dostałem takie pisemko... generalnie deweloper może podnieść cenę czyli wezwać do dopłaty z powodów które są ujęte w umowie a tam mowa jest tylko o tzw. waloryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_cz Re: Pekao Development - solidny Developer? 19.05.04, 11:17 Nie do końca. Ja właśnie przymierzam się do zakupu mieszkania w Jarzębinach i w piątek dostałem wzór umowy. i teraz art6 pkt4 "cena zawiera kwotę podatku od towarów i usług, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Cena może uledc zmianie w przypadku zmiany wysokości stawki podatku od towarów i usług lub wprowadzenia opodatkowania tym podatkiem sprzedaży dotąd zwolnionej lub niepodlegającej opodatkowaniu...." mike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.05.04, 00:38 Czy ktoś już podpisał ten aneks? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.waw.elnet.pl 27.05.04, 13:50 no jeszcze nie...miał go człowiek przygotować i jakoś się nie odzywa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R1 Re: Pekao Development - solidny Developer? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.06.04, 00:17 Jak ktoś podpisze niech da znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milker www.ursynow-jarzebiny.prv.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:12 Zapraszam na forum www.ursynow-jarzebiny.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś