Dodaj do ulubionych

CHF - rekordy

20.12.10, 18:58
My tu gadu gadu a chf wraca na szczyty 3.1525 zł
Gdzie jest Rumun_navigator ja sie pytam. Niech mi to wyjasni :D
Obserwuj wątek
    • Gość: z onetu Re: CHF - rekordy IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 19:15
      Normalnie byłoby mi żal tych ludzi którzy zaciągnęli kredyt we frankach
      ~niewspółczujący

dzisiaj, 17:41

ale ich głupota z jaką rzucali się na nieruchomości i kupowali za każdą cenę tak że wywindowali ceny w kosmos i napompowali bańkę na rynku nieruchomości. I jeszcze te ich głupie wagi typu "kto nie kupił mieszkania ten przegrał życie" sprawiają że mi ich nie żal, bo sami sobie zgotowali taki marny los.

Oczywiście, że dobrze im! Uwierzyli, że są wykształceni, inteligentnii i oczywiście z duzych miast. Irlandia jest! A jednak! Tylko nie taka w jaką uwierzyliście, biedaki!

No to niektórzy maja pełne pory!!Czas z majtasów wytrzasnąć!!
      ~Nieświeży boczek

dzisiaj, 18:44

I tak was zlicytują prędzej lub później.To po co te lęki?Stanie sie to co nieuniknione!!

BRAWO RZĄD ,BRAWO PREMIERZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ~LUK_ TUK z PO.

dzisiaj, 16:04

Tylko POprzez stałe osłabianie złotego w/z innych walut,nasza gosPOdarka będzie się jeszcze szybciej rozwijać,by takie mocarstwa jak Gabon czy Rumunia POzazrościły szczęścia POlactwu POzadłużanego na następne stulecia!

Zielona wyspa osłów z kredytami we frankach.
      ~Antoni_polak

dzisiaj, 16:13

Znajomemu zabrakło kasy na święta ale ratę kredytu zapłacił. W banku odmówili mu pożyczki. Uratował go provident. Providenta też chwalił i twierdzi, że nie są tacy źli.

Pracuje w Getinie już przygotowywana jest akcja
      ~bankowiec

dzisiaj, 16:34

o doubezpieczeniu kredytu na preferencyjnych warunkach w naszym TU Europa. Każde 10.000 zł różnicy między wartośią mieszkania a hipoteką ma kosztować ok. 350 zł rocznie. Nasz Bank na szczęscie mysli o Was kredytobiorcy !

Matołki nie widzą jak dolar poleciał do franka
      ~Andrzej

dzisiaj, 15:16

A Euro też leci . Tak to na rynkach finansowych jest. Kaczyński na pewno ogłosił by że CHF ma kosztować 2zł i już :))

zauważyłem coraz większe zainteresowanie sznurkiem do wieszania
      ~zł

dzisiaj, 15:45

czy to ma coś wspólnego z frankiem po 3.15?

Dymam rozsadnych zlotowkowiczow mniejsza rata
      ~Marian ekonom-wielki

dzisiaj, 16:36

Dymam ich na drodze w tych ich skodziankach i renaultach. I tak przez 30 lat bede Was dymal. Wesolych swiat!

Za 2 pokoje na Białołence płacę obecnie 2,1tyś raty kredytu.
      majka153

dzisiaj, 16:29

Mam zamiar wynająć mniejszy pokój za 1,5 tys plus opłaty. Trochę tu uciążliwe ale kredyt prawie w całości będą mi spłacać wynajmujący. Oczywiście zrobię casting ;)

Znam KILKORO JOŁOPÓW którzy wzieli takie kredyty na 30 lat i tak się składa że
      ~Tomasz Zbyn

dzisiaj, 17:45

WSZYSCY GŁOSOWALI ZA "PO"a teraz płaczą bo TUSK tak rządzi że RATY SĄ CORAZ WYŻSZE!!!No ale JOŁOP głupi jest ,był i będzie.

Co dziś było na śniadanko mości szejkowie w 45m2 na 30letni kredyt?
      ~wesołych świąt 4 all

dzisiaj, 14:28

U mnie nie było śniadanka - byłem zajęty kupowaniem prazentów pod choinkę dla najbliższej rodziny. Zacząłem o 9.00 rano a skończyłem godzinę temu. Ale dla Was to zapewne odległe poziomy życia, bo wy lepicie prezenty z tego co zostało po opłaceniu raty za wasz super zamek, twierdzę, lub kącik - jak kto woli.

11
      Frank po 4 zł w 2011 roku
      blumstein

dzisiaj, 14:46

Obserwuj

To już pewne. Ludzie zostaną z kredytem wartości 700-800 tys. zł i mieszkaniem wartym maksymalnie 300-400 tys. zł. Oj będzie się działo
      • Gość: M. Re: CHF - rekordy IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 19:38
        Zawiść ludzka mnie przeraża. Fajnie, że jest szansa, że ceny pójdą w dół, ale żeby tak się cieszyć z cudzego nieszczęścia ... Przecież to później to człowieka wraca

Acha - nie mam kredytu we frankach, nie mam żadnego, ponieważ uważam, że lepiej troszkę pozbierać i się nie zadłużać, jeśli nie ma takiej potrzeby. Tylko, żeby zaraz się cieszyć z czyjegoś nieszczęścia ... Myślałem, że przytoczone komentarze z onetu dotyczą tylko grup w wieku 13- 15 lat. Coraz bardziej zrozumiałe, dlaczego obcy nazywają nas polaczkami. Wstyd, naprawdę wstyd.
    • Gość: dario Re: CHF - rekordy IP: *.bialnet.com.pl 20.12.10, 19:46
      a czym tu sie podniecać, to że rata będzie wyższa o 100- 200 zł miesięcznie? Rzeczywiście wielka tragedia, zamiast póść ze znajomymi na lunch trzeba wziąść raz kanapki do pracy. Spory dramat kolejny temat bez sensu
      • tomekwwa Re: CHF - rekordy 20.12.10, 19:59
        W ciągu kilku dni tracisz 72 tysiące złotych (średnio licząc) i mówisz, że to tylko kanapki? Ciekawe podejście do ekonomii...

PS. Słowo "wziąść" w słowniku języka polskiego nie istnieje.
        • rumun_navigator Re: CHF - rekordy 20.12.10, 20:57
          Przeca mówiłem, że dla Polaka-szaraka liczy się wyłącznie wysokość raty i paradoksalnie wirtualny stosunek rata/pensja ma dużo większe znaczenie dla zachowania cen mieszkań niż wskaźnik cena/pensja. Oczywiście wtedy całe forum wyzwało mnie od debili...
          • Gość: oleg Re: CHF - rekordy IP: *.spray.net.pl 20.12.10, 21:11
            > Oczywiście wtedy całe forum wyzwało mn
            > ie od debili...

mamy Ci współczuć w tym cierpieniu?
          • tomekwwa Re: CHF - rekordy 20.12.10, 21:25
            > Przeca mówiłem, że dla Polaka-szaraka liczy się wyłącznie wysokość raty i parad
            > oksalnie wirtualny stosunek rata/pensja ma dużo większe znaczenie dla zachowani
            > a cen mieszkań niż wskaźnik cena/pensja

Uważam Cię za trolla, ale z tym nie da się polemizować. W tym kraju mieszkania kupują młodzi, naiwni i nie potrafiący sobie wyobrazić większej sumy pieniędzy biedni ludzie - student pierwsza praca itp. Dla nich rzeczywiście liczy się obecny stosunek raty do pensji, bo on sobie nawet nie wyobraża tego, że kiedyś spłaci ten kredyt.
            • Gość: oleg Re: CHF - rekordy IP: *.spray.net.pl 20.12.10, 21:35
              korekta:
              >bo on sobie nawet nie wyobraża tego, że kiedyś spł
              > aci ten kredyt.

nie wyobraza sobie, ze nie bedzie w stanie kredytu splacic.
            • rumun_navigator Re: CHF - rekordy 20.12.10, 23:04
              ale z tym nie da się polemizować.
              Da siePoczytaj moje rozmowy z poszim na ten temat. No i w sumie czy to ważne, że kupują naiwniacy? Głupota to samoodnawialne źródło energii.
        • Gość: dario Re: CHF - rekordy IP: *.bialnet.com.pl 20.12.10, 22:06
          tracisz w momencie przewalutowania, tak to wirtualne pieniądze. Słowo wziąść nie istnieje mój błąd. problemem nie jest to że frank rośnie do góry lecz to że kupione na kredyt często (liczone na styk) marzenia się nigdy nie spełnią. problemem jest to ze mieszkanie nie jest dla polaków jedną z podstawowych potrzeb życiowych, ale staje sie wystawnym pomnikiem za życia( bo przeciez festyniarski tryb życia mamy we krwi i musimy sie wszystkim pokazac). problemem jest to że większośc ludzi nie mysli racjonalnie ale działa pod wplywem emocji, chwili. problemem jest to ze tak naprawde od samego poczatku było wiadomo że cały system finansowania tej bańki padnie. problemem jest to że nie potrafimy liczyc swoich pieniedzy i tak naprawde jesteśmy finansowymi inwalidami.to wszystko sprawia że na tym forum jest cała masa frustratów szukających wsparcia, obwiniających wszystkich uczestników systemu inwestycyjnego banki-dev za popelnione przez siebie błędy.
          jeszcze raz pytam co z tego że frank drożeje- w perspektywie wielu lat (bo większość ma zapewne kredyty na 30 i więcej lat) to nie ma znaczenia. utrata wartości mieszkania z iluzorycznej ceny w momencie zakupu do ceny rynkowej - i co z tego. skoro w tamtym okresie ktoś dał za 50 m 2 500 tys. - pozostaje tylko gratulować. Koszt wybudowania (dla wykonawcy) 1 m2 PUM(pow.użytk. mieszkania) w latach 2006-2008 na wilanowie to ok 3000 zł. dev płacił Gw ok 4000 zł, koszt dev to gw+projekt ok 1-2 mln( z pracowni kuryłowicza, detki, lub innych uznanych na rynku archit)+ obsługa inwestycji ok 2-3% wart. inwestycji+ grunt+ uzbrojenie(sieci prąd, etc)+infrastrukt+ inne9 pozwolenia zajęcia ekspertyzy etc).
          czy można było taniej sprzedać klientowi bez marży 100 i więcej procent- pewnie że można - tylko po co?
          a że teraz niektórzy płacą i płaczą bo frant/euro/dolar/jen/etc drożeje? nie czas i miejsce na lament. trzeba było myślec przed podjeciem decyzji o zakupie.
          sam mam kredyt 600 tys złw euro po kursie uruchomienia 4.04 więc płace więcej teraz, ale kredyt mam na 8 lat i dom 160 m2. nic mnie nie pobchodzi czy na rynku ten dom obecnie jest wart 100-200 tys czy milion. dla mnie jest moim miejscem na ziemi, które zawsze chciałem mieć i ma większą wartośc niz jakieś tam PLN-y.
      • muffa-online Re: CHF - rekordy 20.12.10, 20:05
        > a czym tu sie podniecać, to że rata będzie wyższa o 100- 200 zł miesięcznie?

w 2008 kredycik 400 tyś. zł = 205 tyś. franciszków,
        dzisiaj 630 tyś. zł do spłaty ............. "kanapki i waciki"

buaahahahaa

pozdro
        • Gość: krkr Re: CHF - rekordy IP: *.waw.cdp.pl 21.12.10, 15:37

> w 2008 kredycik 400 tyś. zł = 205 tyś. franciszków,
          > dzisiaj 630 tyś. zł do spłaty ............. "kanapki i waciki"

Po to się bierze kredyt, żeby nie spłacać "dziś".
          Strata by była wtedy, gdyby ktoś "dziś" próbował spłacić cały kredyt.
          Jeśli "jutro" to samo mieszkanie będzie kosztować 200 tys. zł, wcale nie znaczy, że "zarobiłem".
          Tak trudno to zakumać?
          • Gość: slowo Re: CHF - rekordy IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.10, 20:44

ok., tylko musisz dodać do swojego równania także dodatkowy czynnik jakim jest ryzyko.
            Ryzyko to nie jest coś co istnieje sobie z boku i już. Ryzyko wprost przekłada się na pieniądz, chociaż to na pierwszy rzut oka nie wydaje się logiczne. Popatrz na banki, jak zwiększa się ryzyko kredytowe, to banki tworzą większe rezerwy, czyli ponoszą dodatkowe koszty, dokładnie tak samo się dzieje z każdym ryzykiem u każdej osoby.
            To coś jak z oponami letnimi i zimowymi, w zasadzie można by jeździć non stop na letnich i oszczędzić sobie koszty zakupu dodatkowego kompletu, ale to RYZYKO .... hmmm.
            • Gość: krkr Re: CHF - rekordy IP: 62.121.72.* 21.12.10, 22:17
              A o czym rozmawiamy? Przecież wahania wartości mieszkania, o których sobie tu piszemy, wynikają z ryzyka walutowego właśnie!

> To coś jak z oponami letnimi i zimowymi, w zasadzie można by jeździć non stop n
              > a letnich i oszczędzić sobie koszty zakupu dodatkowego kompletu, ale to RYZYKO
              > .... hmmm.

Nie rozumiem analogii, nie rozmawiamy tu o ryzyku walutowym, a o debilnym wyliczaniu wirtualnych strat/zysków dla kredytów w zależności od chwilowego poziomu wymiany waluty.
          • muffa-online Re: CHF - rekordy 22.12.10, 18:27
            > Po to się bierze kredyt, żeby nie spłacać "dziś".
            > Strata by była wtedy, gdyby ktoś "dziś" próbował spłacić cały kredyt.
            > Jeśli "jutro" to samo mieszkanie będzie kosztować 200 tys. zł, wcale nie znacz
            > y, że "zarobiłem".
            > Tak trudno to zakumać?

zrozumiałem,
            jutro mieszkanie będzie warte 200 tyś, a do spłaty 630 tyś zł...
            to taki trick :)

pozdro
            • Gość: krkr Re: CHF - rekordy IP: 62.121.72.* 22.12.10, 22:24
              > zrozumiałem,
              > jutro mieszkanie będzie warte 200 tyś, a do spłaty 630 tyś zł...
              > to taki trick :)

Kurna.

Dziś biorę kredyt w CHF po kursie 2PLN, w złotówkach na dzień wypłaty mieszkanie mnie kosztuje 400 000 + oprocentowanie
              Jak jutro frank będzie za 1PLN, to nie oznacza, że zarobiłem 200 000 - o ile nie spłacę całości kredytu jutro.
              Jak jutro frank będzie za 3PLN, to nie oznacza, że straciłem 200 000 - o ile nie spłacę całości kredytu jutro.

Nie udawaj, że nie rozumiesz trollu. To jest matematyka na poziomie piątej klasy podstawówki, do liceum może nie poszedłeś, ale podstawówka jest obowiązkowa.
    • Gość: zlosliwa Re: CHF - rekordy IP: *.home.aster.pl 20.12.10, 19:51
      k ewelu - prezenty kupione, czy liczysz na Mikołaja, a może nie masz dla kogo przentów kupowac i tu na forum czas zabijasz?
      • Gość: zlosliwy Re: CHF - rekordy IP: *.home.aster.pl 20.12.10, 19:53
        z onetu - do Ciebie to samo pytanie co do k eweli? :)
        • Gość: zlosliwe Re: CHF - rekordy IP: *.home.aster.pl 20.12.10, 20:04
          dla równowagi,żeby niektórzy zrozumieli jakie znaczeneni ma kurs CHF w życiu
          herzogincecilie.wordpress.com/
          • Gość: dd Re: CHF - rekordy IP: *.subscribers.sferia.net 20.12.10, 21:36
            żenująco głupi i podli ludzie mogą się śmiać z tego problemu...Wyobrażam sobie że tacy jak wy podczas II Wojny Swiataowej pewnie mówiliby: dobrze tym Żydom!
            Ciekawe jaki kurs franka będzie za 5 lat...?
            • Gość: oleg Re: CHF - rekordy IP: *.spray.net.pl 20.12.10, 21:55
              > Ciekawe jaki kurs franka będzie za 5 lat...?

a kogo to obchodzi?
              • Gość: dd Re: CHF - rekordy IP: *.subscribers.sferia.net 20.12.10, 22:55
                Może tych którzy mają kredyt na 20 lat...
    • Gość: lendo 2 uwagi IP: 94.75.84.* 20.12.10, 21:57
      ]Napisałem w około 8 godzin temu komentarz na temat wzrotu CHF - i po raz kolejny został usunięty z tego forum ! ciekawe prawda?
      Nie chce mi się powtarzać bo nie mam gwarancji że znów nie zostanę wykasowany ale mam uwagi. Mimo wszystko to dobrze że część zbyt optymistycznych ( i niezbyt dobrze liczących) młodych naiwnych dostałą w d...
      To dobrze dla ich dalszego życia - a nie żal mi ich ponieważ jako młodzi teraz maja 1000% lepszą sytuację niż inni 10 a zwłaszcza 20-30 lat temu. MOGĄ zostawić dług i wyjechać BEZ narażania życia lub rodziny.
      Po drugie - to żle dla kraju że dla kolejnej grupy młodzieży najlepszym wyjściem ( nie tylko z tego powodu zresztą ) najlepszym wyjściem jest emigracja - ale do cholrey jasnej to nie wina krasnoludków tylko ( wybranych niestety) 460 baranów w sejmie którzy z kolei wybierają wszystko inne ...[/b]
    • Gość: dario Re: CHF - rekordy IP: *.bialnet.com.pl 20.12.10, 22:10
      tracisz w momencie przewalutowania, tak to wirtualne pieniądze. Słowo wziąść nie istnieje mój błąd. problemem nie jest to że frank rośnie do góry lecz to że kupione na kredyt często (liczone na styk) marzenia się nigdy nie spełnią. problemem jest to ze mieszkanie nie jest dla polaków jedną z podstawowych potrzeb życiowych, ale staje sie wystawnym pomnikiem za życia( bo przeciez festyniarski tryb życia mamy we krwi i musimy sie wszystkim pokazac). problemem jest to że większośc ludzi nie mysli racjonalnie ale działa pod wplywem emocji, chwili. problemem jest to ze tak naprawde od samego poczatku było wiadomo że cały system finansowania tej bańki padnie. problemem jest to że nie potrafimy liczyc swoich pieniedzy i tak naprawde jesteśmy finansowymi inwalidami.to wszystko sprawia że na tym forum jest cała masa frustratów szukających wsparcia, obwiniających wszystkich uczestników systemu inwestycyjnego banki-dev za popelnione przez siebie błędy.
      jeszcze raz pytam co z tego że frank drożeje- w perspektywie wielu lat (bo większość ma zapewne kredyty na 30 i więcej lat) to nie ma znaczenia. utrata wartości mieszkania z iluzorycznej ceny w momencie zakupu do ceny rynkowej - i co z tego. skoro w tamtym okresie ktoś dał za 50 m 2 500 tys. - pozostaje tylko gratulować. Koszt wybudowania (dla wykonawcy) 1 m2 PUM(pow.użytk. mieszkania) w latach 2006-2008 na wilanowie to ok 3000 zł. dev płacił Gw ok 4000 zł, koszt dev to gw+projekt ok 1-2 mln( z pracowni kuryłowicza, detki, lub innych uznanych na rynku archit)+ obsługa inwestycji ok 2-3% wart. inwestycji+ grunt+ uzbrojenie(sieci prąd, etc)+infrastrukt+ inne9 pozwolenia zajęcia ekspertyzy etc).
      czy można było taniej sprzedać klientowi bez marży 100 i więcej procent- pewnie że można - tylko po co?
      a że teraz niektórzy płacą i płaczą bo frant/euro/dolar/jen/etc drożeje? nie czas i miejsce na lament. trzeba było myślec przed podjeciem decyzji o zakupie.
      sam mam kredyt 600 tys złw euro po kursie uruchomienia 4.04 więc płace więcej teraz, ale kredyt mam na 8 lat i dom 160 m2. nic mnie nie pobchodzi czy na rynku ten dom obecnie jest wart 100-200 tys czy milion. dla mnie jest moim miejscem na ziemi, które zawsze chciałem mieć i ma większą wartośc niz jakieś tam PLN-y.
    • kocica_ewela Przyznac sie bez bicia ....... 21.12.10, 13:21
      Dobra przyznac sie bez bicia kto glosowal na gajowego z dwu rurka :D
      • gwiezdny_kupiec Rzucanie pereł przed wieprze 21.12.10, 15:00
        Słabsza złotówka to dobra wiadomość dla gospodarki, zwłaszcza w obecnych niepewnych czasach.

Gdyby w II połowie 2008 i na początku 2009 złotówka nie poleciała na łeb na szyję bezrobocie byłoby znacząco wyższe. Dzięki słabszej złotówce nasza gospodarka jest bardziej konkurencyjna. Koszty prowadzenia działalności i zatrudniania pracowników wyrażone w twardych walutach spadły.

Takie kraje jak Irlandia, Hiszpania czy Grecja dużo by dały za możliwość osłabienia waluty, ale nie mogą tego zrobić bo maja Euro. Chiny od wielu lat sztucznie utrzymują kurs swojej waluty na niskim poziomie. Znana sztuczka.

Inna sprawa, że polski rząd i bank centralny mają ograniczony wpływ na kurs złotówki. I to bardziej pośredni niż bezpośredni. Tak, że kocico_ewelino kolejny strzał kulą w płot.

A propo tematu wzmacniania CHF. Wahania kursów to mały pikuś. Krew się poleje kiedy rozkręci się inflacja i stopy procentowe pójdą ostro w górę. Biorąc pod uwagę poglądy na gospodarkę helikopterowego Bena ten moment zbliża się dużymi krokami.
        • stoje_i_patrze Re: Rzucanie pereł przed wieprze 21.12.10, 18:25
          gwiezdny_kupiec napisał:

> Słabsza złotówka to dobra wiadomość dla gospodarki, zwłaszcza w obecnych niepew
          > nych czasach.

Zależy co masz na myśli jako gospodarka. 60% PKB w Polsce to konsumpcja. Im złotówka silniejsza tym towary za granicą tańsze - więcej kupi ich konsument. Konsument lubi mocną złotówkę.

>
          > Gdyby w II połowie 2008 i na początku 2009 złotówka nie poleciała na łeb na szy
          > ję bezrobocie byłoby znacząco wyższe. Dzięki słabszej złotówce nasza gospodarka
          > jest bardziej konkurencyjna. Koszty prowadzenia działalności i zatrudniania pr
          > acowników wyrażone w twardych walutach spadły.

Pełna zgoda.

>
          > Takie kraje jak Irlandia, Hiszpania czy Grecja dużo by dały za możliwość osłabi
          > enia waluty, ale nie mogą tego zrobić bo maja Euro. Chiny od wielu lat sztuczni
          > e utrzymują kurs swojej waluty na niskim poziomie. Znana sztuczka.
          >
          Chiny i wiele krajów sztucznie zaniżających kurs swoje waluty powodują u siebie pęcznienie bańki na środkach trwałych, mają ogromną inflację (tą oficjalną możesz po prostu pominąć). Przez drukowanie yuana / renmimbi zyskują jedynie przedsiębiorcy oraz osoby posiadający jakieś aktywa (bogatsza część, exporterzy, członkowie partii). Zwykli ludzie tracą. Zwykli ludzie potrzebują mocniejszego yuana, jest on konieczny dla oparcia chińskiej gospodarki na konsumencie. Jedynie bowiem 35% pkb to konsumcja w Chinach (spadła z 40% jakie było 10 lat temu).

> Inna sprawa, że polski rząd i bank centralny mają ograniczony wpływ na kurs zło
          > tówki. I to bardziej pośredni niż bezpośredni. Tak, że kocico_ewelino kolejny s
          > trzał kulą w płot.

Polski rząd i bank centralny mają wpływ pośredni i bezpośredni na zachowanie złotówki. Może dokonać transakcji na rynkach walutowych (krótkoterminowo), może też tak prowadzić politykę fiskalną i monetarną by umocnić złotówkę. Wystarczy by RPP podniosła stopy o 50 punktów bazowych by zobaczyć tego efekt na eurpl czy usdpln.

> A propo tematu wzmacniania CHF. Wahania kursów to mały pikuś. Krew się poleje k
          > iedy rozkręci się inflacja i stopy procentowe pójdą ostro w górę. Biorąc pod uw
          > agę poglądy na gospodarkę helikopterowego Bena ten moment zbliża się dużymi kro
          > kami.

Zbyt niskie stopy procentowe w Polsce i na świecie skutkują wzrastającą inflacją która ograbia zwykłych ludzi. Przed inflacją mogą się jedynie bronić osoby które coś mają i mogą kupić np srebro, złoto czy inne środki trwałe. Inflacja powoduje iż dysproporcja pomiędzy bogatymi a biednymi powiększa się.
          rekordowe ceny płodów rolnych i innych surowców spowodują w 2011 roku podniesienie stóp procentowych przez DM, a nie tylko EM jak dzieje się teraz. Świat cierpi na nadpodaż pieniądza.

Polska potrzebuję wyższych stóp procentowych. To przełoży się na niższy kurs usdpln a zatem i na niższą cenę paliw na stacjach benzynowych. Polska potrzebuje zrównoważonego budżetu i odpowiedzialności fiskalnej do zatrzymania obecnej spirali długu. Obecny rząd robi wszystko aby utopić nas w głębokim bagnie. Z takim rządem, w takim kraju, przy tak nieodpowiedzialnym działaniu państwa, nigdy nie wziął bym kredytu walutowego. Zwracam uwagę iż obecne poziomy 3.17 na chfpln mamy przy w miarę STABILNEJ złotówce. Strach myśleć co może się wydarzyć w momencie kolejnej recesji czy zawału na rynkach finansowych. Wtedy CHFPLN (przy zachowaniu obecnych poziomów EURCHF) będzie nawet i po 4.00 złote.

Jedno jasne przesłanie dla osób biorących kredyty walutowe - groszowe oszczędności (raty) prowadzą do milionowych strat (kredyt).
          • stoje_i_patrze tutaj pisałem np o bańce 21.12.10, 18:29
            na rynku płodów rolnych:
            stojeipatrze.blogspot.com/2010/12/niezamierzone-konsekwencje-dziaan-fed.html
          • stoje_i_patrze Jest jeszcze jedna sprawa 21.12.10, 19:04
            o której mało kto mówi: wiele osób ma w nosie (oficjalnie!) kurs franka bo to przecież "wirtualne pieniądza". Ja znam osobiście jednak osoby które w ogóle nie czytają listów z banku, ile są im dłużne bo nie chcą osiwieć. Jednak załóżmy brak nieprzewidzianych sytuacji życiowych jak rozwód. Jakie mamy inne sytuacje i problemy? Hipki z franciszkiem nie dostaną kolejnego kredytu np na samochód czy konsumpcję (chyba że provident z 30% odsetkami) z uwagi na zepsute zabezpieczenie obecnego kredytu hipotecznego. Co więcej, wiele osób (jak nie większość młodych osób) kupowało małe mieszkania z myślą iż za parę lat np 5 zmieni swoję 2 pokojowe mieszkanie czy kawalerkę na większe np 3 pokojowe (wiadomo, ciężko żyć z dorosłym dzieckiem w dwóch pokojach). Takie osoby też mają problem - nie kupią większego mieszkania bo w obecnym mieszkaniu są utopieni. Mogą dalej jeść kanapki w pracy zamiast zamawiać sushi do biura, tylko że dalej będą żyć w swoich za małych mieszkaniach. Poza tym ich ograniczenie konsumpcji źle rzutuje na PKB naszej gospodarki (ograniczają konsumpcję). To nikomu nie służy, no ok, jedynie developerom. Banki też są w czapie - obecnie mają duży problem z zabezpieczeniem. Taki Getin bank czy inne wynalazki są po prostu w czarnej i dlatego próbują ratować się jak mogą poprzez wyższy spread czy wyże oprocentowanie lokat bo inne banki, bardziej bezpieczne, nie chcą im pożyczać pieniędzy (obawy o niewypłacalność). Nota bene wyższe oprocentowanie lokat oferowanych własnie przez OF wynika własnie z tego powodu.
            • rydzyk_fizyk Re: Jest jeszcze jedna sprawa 22.12.10, 12:14
              Mówiąc innym językiem - młodzi ludzie zastawili swoje przyszłe 30-letnie zarobki.

A wzrost PKB i co za tym idzie zarobków będzie się wypłaszczał w miarę jak Polska przestanie być zaliczana do emerging markets.
          • Gość: jacek stypi - na FX to sie po prostu nie znasz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 07:36
            > Chiny i wiele krajów sztucznie zaniżających kurs swoje waluty powodują u siebie
            > pęcznienie bańki na środkach trwałych, mają ogromną inflację (tą oficjalną moż
            > esz po prostu pominąć). Przez drukowanie yuana / renmimbi zyskują jedynie przed
            > siębiorcy oraz osoby posiadający jakieś aktywa (bogatsza część, exporterzy, czł
            > onkowie partii). Zwykli ludzie tracą. Zwykli ludzie potrzebują mocniejszego yua
            > na, jest on konieczny dla oparcia chińskiej gospodarki na konsumencie. Jedynie
            > bowiem 35% pkb to konsumcja w Chinach (spadła z 40% jakie było 10 lat temu).

tak model rozwoju przyjela cala Azja i Afryka - 3 mialiardy ludzi, przy czym do Chiny posiadaja rezerwy dewizowe na kwote pona 2 000 miliardow

1. > Polski rząd i bank centralny mają wpływ pośredni i bezpośredni na zachowanie zł
            > otówki. Może dokonać transakcji na rynkach walutowych (krótkoterminowo), może t
            > eż tak prowadzić politykę fiskalną i monetarną by umocnić złotówkę. Wystarczy b
            > y RPP podniosła stopy o 50 punktów bazowych by zobaczyć tego efekt na eurpl czy
            > usdpln.
            >
            2. > Zbyt niskie stopy procentowe w Polsce i na świecie skutkują wzrastającą inflacj
            > ą która ograbia zwykłych ludzi. Przed inflacją mogą się jedynie bronić osoby kt
            > óre coś mają i mogą kupić np srebro, złoto czy inne środki trwałe.

od kiedy zlot chroni przed inflacja ??? zloto kupione w 1985 (850$ uncja) powinno kosztowac 1600 $ !!!

3. > Inflacja pow
            > oduje iż dysproporcja pomiędzy bogatymi a biednymi powiększa się.
            > rekordowe ceny płodów rolnych i innych surowców spowodują w 2011 roku podniesie
            > nie stóp procentowych przez DM, a nie tylko EM jak dzieje się teraz. Świat cier
            > pi na nadpodaż pieniądza.

raczej na napodaz bogatych

4. > Polska potrzebuję wyższych stóp procentowych. To przełoży się na niższy kurs us
            > dpln a zatem i na niższą cenę paliw na stacjach benzynowych.

a to czemy USD/PLN spadalo przy obnizanych stopach procentowych ??? bulo 3.85 !!!

interwencje na rynku FX dziala albo dziala - a czesto skutek jest dokladnie odwrotny

Polska potrzebuje
            > zrównoważonego budżetu i odpowiedzialności fiskalnej do zatrzymania obecnej spi
            > rali długu. Obecny rząd robi wszystko aby utopić nas w głębokim bagnie.

a jakie znasz panstwa ze zrownowazonym budzetem i bez spirali dlugu ??? wymien choc jedno

Z takim
            > rządem, w takim kraju, przy tak nieodpowiedzialnym działaniu państwa, nigdy ni
            > e wziął bym kredytu walutowego. Zwracam uwagę iż obecne poziomy 3.17 na chfpln
            > mamy przy w miarę STABILNEJ złotówce.

stabilnej ??? wzrost z 2 PLN za CHF to przejaw stabilnosci ( z wizyta na 3.30) ??? z 3.20 PLN za EUR do 4 (z wizyta na 4.80 )???

> Strach myśleć co może się wydarzyć w mome
            > ncie kolejnej recesji czy zawału na rynkach finansowych. Wtedy CHFPLN (przy zac
            > howaniu obecnych poziomów EURCHF) będzie nawet i po 4.00 złote.

jedno z czym sie moge zgodzic - to jesli kredyt to we wlasnej walucie

ale najpierw trzeba sprawdzic - czy biorac kredyt nie robie sobie i innym krzywdy

pozornie rozsadna decyzja ekonomiczna podejmowana przez nadmierna liczbe osob prowadzi do nieracjonalnego zachowania zbiorowosci
            • stoje_i_patrze troll 22.12.10, 09:42
              1. Uzywasz nicka jakiego uzywa ktos inny - pisz z zalogowanego
              2. Zachowujesz sie jak typowy Troll
              3. Z trolami nie dyskutuje.

• Gość: jacek czyzby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 19:28
                > 1. Uzywasz nicka jakiego uzywa ktos inny - pisz z zalogowanego

uzywam tego samego nicka od 10 lat, za podszywki odpowiedzialnosci nie ponosze - latwo je zreszta odroznic

> 2. Zachowujesz sie jak typowy Troll

a w czym konkretnie ??? ze zadalem niewygodne pytania ???

> 3. Z trolami nie dyskutuje.

z blednego zalozenia - kazdy wniosek wyplywa
                • rumun_navigator Re: czyzby ? 23.12.10, 00:32
                  > uzywam tego samego nicka od 10 lat, za podszywki odpowiedzialnosci nie ponosze
                  > - latwo je zreszta odroznic

Zarypiście oryginalnego.:) Należy zachować spokój. Jednym z objawów psychozy jacka jest niezmienna niechęć do akceptacji faktu, że ktoś inny może czasem chcieć podpisać się tym samym imieniem. A że trzeba być nie lada deklem, żeby od lat narzekać na to, że ktoś tak robi zamiast po prostu zrobić sobie twardy login, to chyba nie muszę tłumaczyć?
                  • Gość: jacek czyzby ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 07:18
                    > Zarypiście oryginalnego.:)

no i ???

> Należy zachować spokój. Jednym z objawów psychozy ja
                    > cka jest niezmienna niechęć do akceptacji faktu, że ktoś inny może czasem chcie
                    > ć podpisać się tym samym imieniem.

wywodzisz "moja psychoze" z wlasnej konfabulacji ???

> A że trzeba być nie lada deklem, żeby od lat
                    > narzekać na to, że ktoś tak robi

a kiedy narzekalem ???

> zamiast po prostu zrobić sobie twardy login, to chyba nie muszę tłumaczyć?

i co niby twardy login broni przed czyms ??? krotka masz pamiec - juz ten "argument" obalony zostal wczesniej niz Bastylia i potem jeszcze co najmniej raz w tygodniu
        • kocica_ewela Re: Rzucanie pereł przed wieprze 21.12.10, 23:50
          PRzeczytales wyjasnienie stoje_i_patrze?
          To teraz przepros i siooooo.
          A dla wlasnej satysfkacji POpieraj gilotyne, ktora rozwali ci lepetyne :D
    • Gość: diesel benzyna po 5! IP: *.unknown.vectranet.pl 21.12.10, 13:55
      a benzyna po 5! a mialo tak byc tylko za kaczynskie!
      • kocica_ewela Re: benzyna po 5! 21.12.10, 14:50
        POważna ekipa zabiera się za wasze pieniądze - "radzę państwu - dobrze pilnujcie swoich portfeli" smieje sie w kulak z mlodych, wyksztalconych z wielkich miast co placa vacik 23%, tankuja po 5zl/l, a mieszkania maja na 30-50l za ~10k/m2:D
        Tiaaaaa wybralismy mniejsze zlo :D:D:D:D:D
    • Gość: czesiu Re: CHF - rekordy IP: 178.73.51.* 21.12.10, 19:42
      Za 6-8 lat bedziemy mieć kolejny problem z pozyczkobiorcami w RnS. Ci prawdopodobnie będa mogli łatwiej bozbyc sie swoich 4 ścian. Frankowicze są natomiast ugotowani, są niewolnikami swoich przepłaconych cegieł. Przykre to, jednak bezmyślna chęć posiadania ponad stan często tak sie kończy.
    • Gość: Vectra 3,1850 IP: *.unknown.vectranet.pl 21.12.10, 22:08
      na platformie FX widzę, do 3.33 jest brakuje.
      • Gość: chfusd Re: 3,1850 IP: *.acn.waw.pl 21.12.10, 22:29
        stooq.pl/q/?s=chfusd&c=3y&t=c&a=lg&b=0
        jak chfusd przebije opór 1.056 to będzie dopiero mnożnik rat..
    • Gość: z onetu Re: CHF - rekordy IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 00:27
      Naturalna selekcja.Nikt średnio inteligentny nie wziąłby kredytu we franku
      Blubsztajn

wczoraj, 19:40

Obserwuj

na 30-40 lat gdy ten był po 2 zł...ale wtedy najwięcej idiotów banki nałapały.Dawali każdemu,kto tylko pracował-ludziom z zarobkami 1500zł(pensja kasjerki w Tesco,Biedronce) dawały kredyty...Banki nie stracą...stracą łosie i jelenie! A mi ich nie żal!To dzięki takim baranom ceny nieruchomości w Polsce są przedobrzone o przynajmniej 50%!

Naturalna selekcja.Nikt średnio inteligentny nie wziąłby kredytu we franku
      ~POrazka

wczoraj, 20:07

Lata 2007-2009 kupno 100m mieszkania po ok.10.tys.zl, za kredyt w ChF po ok.1.9-2.20 to ok. 500tys.Chf dlugu. Rok 2011 wartosc mieszkania max.0.5mln.zl a wartosc dlugu juz 1.650 mln.zl a w skrajnym przypadku ok.2mln.zl!!! Taki jest wynik dzialania matematycznego z wieloma niewiadomymi.

Kredyciarze zrozumcie to w koncu
      ~BANKIER

wczoraj, 20:32

Macie jedynie dlugi(kredyt) w banku.Mie posiadacie wlasnosci!!(mieszkanie,dom)to jest wlasnosc BANKU.Bank pozwala wam tam mieszkac za pilnowanie swojej nieruchomosci.Kiedy splacisz ostatnia zlotowke nieruchomosc przejdzie na twoja wlasnosc.Tak wiec nie ma sie czym chwalic(swiom dlugiem) ktory trzeba splacic 2-u krotna wartosc.

Największy obciach:
      ~logik

wczoraj, 21:30

Mieć kredyt we frankach, a bać się Kaczora.

Mam jedno pytanie do osób które...
      ~Ervin

wczoraj, 20:44

Mam jedno pytanie do osób które...maja kredyt we frankach - jak tłumaczycie dzieciom kolejny rok z rzędu ze nie będzie świat z prezentami, wigilii z 12 potraw a nawet konserwa na śniadanie zagrożona bo frank zjadł pensje ?

Chwalcie pana o on wam podniósł wat,aby frank staniał potrzebne
      ~krakuso

wczoraj, 23:13

jest wiecej kartek w urnach wyborczych.Taką cene trzeba płacić za nieudolność prostych magistrów.

od kredyciarza glupszy moze byc tylko wyborca platformy
      ~alein3

wczoraj, 20:43

o ile to nie jedna i ta sama osoba

By zylo sie lepiej
      ~Roxy

wczoraj, 21:09

W dniu zmiany wladzy na PO 1Frank=2.25, 1Euro=3.67. By zylo sie lepiej...

do 4 zł bliżej niż do 2 zł , kapitał ma splywać do banków
      ~prawda

wczoraj, 18:45

a nie dawać zarobić kredytobiorcom. Ciężkie lata przed wami bo inwestycje po 2012 się kończą w kraju i przed nami ta fala kryzysu , która się upiekła bo nas euro 2012 troszkę podratowalo i jakoś to się kręci. Cóż nauczka na przyszlość - dobry zwyczaj nie pożyczaj ! za wygode i lenistwo trzeba będzie mieszkanie z roku na rok mniej warte płacić wiecęj w racie. Brane za 300 tyś za pare lat będzie warte 150 tyś a kredyt będzie łaćznie do spłacenie 600 tyś. Ja nie wiem jak można było wpaść w takie bagno. Nauczka jest na 20 lat. Sorry!

Nasza waluta...
      ~Carlos CANALIA

wczoraj, 20:04

1"DON" = 16zł+9999gr - tyle będzie kosztował w 2011r. 1 CHF...

WYROK hipoteczny dyscyplinuje mi załogę: moi pracownicy za drobną prowizją 20-30
      ~FORSIASTY

wczoraj, 19:31

zł uprzejmie informują mnie o zadłużeniu kolegów... Wiadomo, pieniądze niewielkie ale pracownicy bardzo sobie cenią dobre relacje z pracodawcą... A ja szczególnie cenię sobie wiedzę o frankowych dłużnikach hipotecznych zadłużonych np. na 30 lat - wiadomo że taki zawodnik przykłada się bardziej do pracy, można mu zlecić extra zadania i nie będzie marudził że mu ciężko i że pracuje 12-14 godzin/dobę :-) Tacy pracownicy ze względu na swoją wysoką wydajność i NISKIE wymagania płacowe (pełna DESPERACJA !)są w przeze mnie stawiani innym za wzór... A co najważniejsze nie biorą udziału w drobnych spiskach, nie buntują innych narzekaniem na niskie płace etc... Wszystko to skutkuje finalnie wysoką konkurencyjnością mojej firmy na rynku. Uważam że prowadzę słuszną z punktu widzenia rozwoju firmy politykę inwestowania drobnych kwot w informacje o kredyciarzach...
    • mufffa jak widać franca ma się dobrze 22.12.10, 02:11
      Ewolucja przyspieszyła w końcówce roku jeszcze bardziej redukując odsetek prokreacji wśród elementów niepełnowartościowych - skazanych na wymarcie bez wydania potomstwa (w skutek dymania w robocie 12h-16h/dzień i więcej na spuchniętą ratkę nie ma siły na spółkowanie z kobitą) przez własne nieroztropne decyzje.

Przepływ gotówki od mądrego do głupiego trwa!
      • Gość: dario Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.bialnet.com.pl 22.12.10, 09:26
        ponownie pytam kogo to obchodzi? kogo obchodzi rata większa 100-200 zł miesięcznie?
        • stoje_i_patrze Re: jak widać franca ma się dobrze 22.12.10, 09:41
          Wydaje mi się że Twoja postawa wynika po prostu z niewiedzy. Jak to mówią "niewiedza jest błogosławieństwem" i Ty to właśnie prezentujesz. Nie wiem czy np wiesz, ale nowe kredyty walutowe wydane w ramach reko T mają inne zasady. Jesli bedziesz underwater, jak teraz, bank bedzie żądał dodatkowego zabezpieczenia. Obecne działania banków były do tej pory nienormalne i nieracjonalne tj nie żądanie dodatkowego zabezpieczenia. To się zmienia powoli.

Poza tym przeczytaj moje odpowiedzi, tam między wierszami pisałem o skutkach ubocznych bycia underwater:

forum.gazeta.pl/forum/w,106,120083144,120135663,Re_jak_widac_franca_ma_sie_dobrze.html?t=1293007065089
          forum.gazeta.pl/forum/w,106,120083144,120119425,Jest_jeszcze_jedna_sprawa.html
        • Gość: Go?ć Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:55
          Skoro to nie ma znaczenia to policz ile w cišgu dwóch lat zapłacili więcej ci co wzieli kredyt po 2 zł Czekamy
          • Gość: dario Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.bialnet.com.pl 22.12.10, 10:41
            Pytanie ile stracili jest nie na miejscu. Pytanie powinno brzmieć gdzie był rozsądek tych ludzi w momencie gdy brali 300-500 tys franków kredytu po kursie 1,9-2,0. O czym wtedy myśleli, jak kalkulowali ryzyko zmiany kursu i dlaczego brali ponad stan. dlaczego nie zadziałały mechanizmy instynktu samozachowawczego i co motywowało ten tłum do takiego działania. dlatego wg mnie teraz nie powinni obwiniać wszystkich i wszystkiego za swoją źle podjetą decyzję jakiś czas temu. to że frank zdrożeje było wtedy oczywiste to było tylko kwestją czasu. wiedza ta była ogólnie dostepna - wystarczyło prześledzic zmiane kursów głównych walut na przestrzeni ostatnich 8-10 lat(strony NBP), oraz poczytac opinie i prognozy+ minimum elementarnej wiedzy ekonomicznej- wymagało to troche zaangazowania i czasu ale przynosiło wymierny efekt.
            teraz niestety trzeba yę żabę przełknąć, bycie underwater jest przykre, lecz jest właśnie kwestją złych decyzji.
            • Gość: zwieraczmocy to źli ludzie ... IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 11:14
              źli ludzie żerowali na kompleksach i marzeniach młodych ludzi

Nawet dziś pod tym wątkiem wyświetla się to zdjęcie: (tekst z września 2010)
              foto[
              (a, powinno wyświetlać się to zdjęcie)
              I jeszcze jest ten słodki tekst:
              "Opinia o definitywnym końcu kryzysu gospodarczego zaczyna dominować. Co bardziej poturbowani przez finansową zawieruchę stają powoli na nogi, patrzą z ufnością w przyszłość. Marzenie o kupnie mieszkania staje się znów aktualne. (...) wskazanie najbardziej hojnych banków w poniższym raporcie."

Takie siły zaangażowano w przekonywanie ludzi najsłabszych i najłatwiejszych do przekonania, że oto dziś mogą spełnić swoje marzenia, że to jest najważniejsze, że przecież tyle hojnych instytucji czeka tylko, żeby im pomóc - jak więc mogli się temu nie oprzeć?
              Jak przyjdzie lis do kurnika to wina kur, że nic nie robiły?
            • Gość: templariusz Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 11:52
              > Pytanie ile stracili jest nie na miejscu. Pytanie powinno brzmieć gdzie był roz
              > sądek tych ludzi w momencie gdy brali 300-500 tys franków kredytu po kursie 1,9
              > -2,0. O czym wtedy myśleli, jak kalkulowali ryzyko zmiany kursu i dlaczego bral
              > i ponad stan. dlaczego nie zadziałały mechanizmy instynktu samozachowawczego i
              > co motywowało ten tłum do takiego działania.

Jak to co ? Porady ekspertów. Poczytaj sobie artykuły z tamtego okresu. Złoty będzie się umacniał bo jest wzrost gospodarczy, EURO, EUR, etc.
        • Gość: Ze Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.centertel.pl 22.12.10, 11:42
          > ponownie pytam kogo to obchodzi? kogo obchodzi rata większa 100-200 zł miesięcz
          > nie?

obchodzi tych co brali kredyty w CHF. Kredyty we franku były popularne właśnie ze względu na niższą ratę, znaczy sie zakredytowani we franku jednak interesują się wysokością raty

imponuje mi lekkie podejście do pieniędzy u kredyciarzy. Co tam dwie stówki. Wprawdzie już je wydałem, a jeszcze nie zarobiłem, ale co tam. Pewnie po prostu lubią pracowac
          • Gość: dario Re: jak widać franca ma się dobrze IP: *.bialnet.com.pl 22.12.10, 22:23
            nie chodzi tu o pieniądze bo te są na tyle małe, że wręcz nieistotne w perspektywie wielu lat - chodzi o mechanizm wpadania w ten stan.
    • kocica_ewela Re: CHF - rekordy 22.12.10, 10:52
      www.youtube.com/watch?v=JrnhFZilEeg&feature=player_embedded
      gwoli przypomnienia :)
      • Gość: dd Re: CHF - rekordy IP: *.tvn.pl 22.12.10, 22:11
        mam wrażenie że się ludzie z tego cieszą...? Logiczne jest że propblem mają ci którzy kupili mieszkanie jak franek kosztowal 2 zł natomiast ci którym bank wypłacił po 3 zł są nadal w bardzo dobrej sytuacji. Chyba że ktoś jest pesymistą i...wierzyw koniec świata za rok:-)
        • Gość: hs Re: CHF - rekordy IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 22:24
          rozumiem, że masz dokładnie taką samą pewność co do swej pracy, zarobków i zdrowia ?
          Zazdroszczę optymizmu i... głupoty.
        • Gość: jacek CHF - rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 07:22
          > mam wrażenie że się ludzie z tego cieszą...? Logiczne jest że propblem mają ci
          > którzy kupili mieszkanie jak franek kosztowal 2 zł

takich jest dobrze ponad 100 tysiecy

> natomiast ci którym bank wyp
          > łacił po 3 zł są nadal w bardzo dobrej sytuacji.

takich jest moze z 1000

> Chyba że ktoś jest pesymistą i ...wierzyw koniec świata za rok:-)

to sie nazywa optymista - juz nie bedzie mu zadluzenie roslo
        • Gość: kasia Re: CHF - rekordy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:06
          Z tego co napisałeś wynika, że logiczne jest, że osoby biorące kredyt przy kursie franciszka w przedziale np 2,1 -2,7 mają się dobrze, tak? A ja myślę, że są tak samo w ciemnej D tylko ciut-ciut "płycej". Czy widział ktoś wykres zestawiający kurs waluty, cena m^2 i wolumen sprzedaży w latach 2005-10?
          • Gość: Franek Re: CHF - rekordy IP: *.centertel.pl 23.12.10, 12:02
            a ja sie was pytam jak to jest zasiadac w lozy formuowiczowych madrali, szydercow,znawcow gastrologii?
            • Gość: jacek super !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 21:52
              polecam
              • Gość: der Re: super !!! IP: *.subscribers.sferia.net 23.12.10, 22:28
                Nie ma znaczenia w jakiej walucie kredyt, jeśli będzie mega kryzys to kredyt złotówkowy tez ciężko będzie spłacić...
                Głupi są ludzie którzy ślepo słuchają pseudo doradców i... banków, bo teraz tylko PLN promowany. Wtej chwili wolałbym kredyt we franku. Dlaczego nikt nie przestrzegał przed walutami jak frank był po 2 złote? Moim zdaniem (ale się nie znam) wysoki kurs franka to czysta spekulacja tak jak wysokie ceny mieszkań które spadają!
                • Gość: zlosliwy Re: super !!! IP: *.home.aster.pl 23.12.10, 22:34
                  chyba proktolodzy i reszta znafców rynku pojechała do rodziny, na forum jakis dziwny spokój
                  • Gość: dd Re: super !!! IP: *.subscribers.sferia.net 23.12.10, 22:42
                    a czym tu się podniecać, normalni ludzie mają Święta.
                    • Gość: Franek Re: super !!! IP: *.centertel.pl 23.12.10, 23:15
                      jestes w stanie mistrzuniu "dd" doprecyzować,co(kogo) masz na mysli piszac o podniecaniu się i "normalnych" ludziach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka