Dodaj do ulubionych

gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawiacy?

IP: *.home.aster.pl 05.07.11, 11:14

mam pytanie do "prawdziwych" warszawiaków - gdzie kupujecie mieszkania? w jakiej dzielnicy/-ach? czy są to mieszkanie z rynku pierwotnego czy tylko na wtórnym?
na pierwotnym chyba trudno coś godnego znaleźć - wszędzie bowiem kręcą się te nieokrzesane słoiki, nieprawdaż?
Obserwuj wątek
    • Gość: f Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 13:51
      tylko w dobrych dzielnicach -nie niżej niż 9700 m2, chyba że dom, wtedy ewentualnie Konstancin od 1,7 mln wzwysz
      • Gość: znajomy_jlo za wisłą IP: 83.143.47.* 05.07.11, 17:00
        Prawdziwi, nie mylić z prawdziwkami, kupują mieszkania za Wisłą. Białołęka, Tarchomin itp. Dobrze pamiętają tamte okolice z wycieczek szkolnych "za miasto". Teraz sentymentu wracają w te rejony. Zdolność kredytowa też się do tego przyczynia.

Co lepsze słoiki zarzynają się na Wilanowie, Urysnowie itp. Reszta albo na Ursusie albo solidarnie z miejscowymi generuje ruch po drugiej stronie Wisły.
      • Gość: ii Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.home.aster.pl 05.07.11, 18:13

a które dzielnice są "dobre"??
        • Gość: f Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.11, 09:51
          >
          > a które dzielnice są "dobre"??

na moje oko te, gdzie cenki tak od 9700 m2 dominują. Wielu rodowitych warszawiaków pracuje w agencjach nieruchomościowych, popytaj na pewno coś wskarzą.
    • Gość: Jerry Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.warszawa.mm.pl 05.07.11, 14:40
      Nie jestem prawdziwym warszawiakiem, ale znam paru i w kwestiach dot. nieruchomości bywają równie głupi jak przyjezdni.

Co bardziej rozumni zamiast zadawać takie pytania innym zastanawiają się nad swoimi priorytetami i podejmują decyzję nimi się kierując. Uwolnij leminga i zacznij myśleć.

Dla mnie - ze względu na dzieci - ważna była dobra infrastruktura (szkoły, przychodnie, place zabaw etc.), ze względu na Żonę - metro, ze względu na mnie - cisza i spokój, ze względu na opiekę nad Babcią - bliskość Żoliborza. Pieniędzy miałem za mało na willę na Żoliborzu. Kupiliśmy mieszkanie w domu wielorodzinnym (4 mieszkania) na Bielanach.

I jest wszystko czego potrzeba. Bez pytania o wybory prawdziwych warszawiaków.
    • Gość: defunt Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 18:38
      Prawdziwi warszawiacy nie kupują mieszkań tylko je dziedziczą po dziadkach i rodzicach.
      A gdzie mieszkają łatwo poznać. Pachnie tam moczem na klatkach schodowych.
      • Gość: tutejszy Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.subscribers.sferia.net 05.07.11, 20:05
        Moja rodzina od pięciu pokoleń kupuje na Kabatach.
        • Gość: oleg Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.spray.net.pl 05.07.11, 20:13
          > Moja rodzina od pięciu pokoleń kupuje na Kabatach.

Dobre! :D szacunek.
          • Gość: mika Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.11, 12:04
            Dobre i... bardzo prawdopodobne! :DDD

Jeszcze trzy-cztery lata temu prawdziwy warszawiak uprawial na Kabatach pole z burakami czerwonymi na zmiane z kapusta (rok/rok) - obserwowalam to z duzym rozbawieniem. Sprzedal w koncu deweloperowi, Nautica tam stoi. Ale upraty, skubaniec byl :DDD

Zas w latach 80-tych z okien pierwszych blokow bez problemu mozna bylo obserwowoac warszawiakow (z dziada pradziada) jezdzacych zima... saniami w strone Srodmiescia :DDD
    • Gość: j.bartosiewicz ja kiedy przyjechalem do stolicy to sie pytalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 00:49
      kolegowz firmy co byli miejscowi i oni mi doradzili taka fajna czynszowke na Ochocie

ale tam standard byl jeszcze gorszy niz u nas pod Przasnyszem

menelstwo i kure.stwo kazdego dnia i nieraz mnie nawet chcieli pobic albo i co jeszcze na klatkoskiej

dopiero jak im postawilem ze dwie krzynki wodki to zaczeli mnie uwazac i traktowac jak takiego poj swojaka

a to wszystko na zachwalanej ochocie - to ja juz nie wierze w takie rekomendacje i teraz szukam domku najlepiej na linii SKM co 25 minut do centrum jedzie spod jaktorowa
      • Gość: jacek kolejna podszywka Smolnej firmy IP: *.speed.planet.nl 06.07.11, 07:29
        Proprty Develoment - zamiast rozebrac te niesprzedawalna landare na Bratniej 3 lamia prawo i regulamin na forum gazety

widac jak im gul chodzi po tym jak sasiedzi zablokowali nielegalna budowe
    • Gość: edde a sa w ogole tacy ????? IP: *.centertel.pl 07.07.11, 00:11
      70-80% to ludnosc naplywowa

reszta to albo przedwojenni robole, albo garstka inteligencji

• gabryella Re: a sa w ogole tacy ????? 07.07.11, 09:09
        Są, moi dziadkowie rodowici Warszawiacy najpierw wyprowadzili się do Baniochy a potem do Góry Kalwarii i tam mieszkali do śmierci. Czyli we mnie płynie warszawska krew a teraz mieszkam na wsi od 2 lat ;)
        • Gość: mika Re: a sa w ogole tacy ????? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.11, 12:09
          Ty sie Gabryella lepiej podszkol z podstaw ortografii, bo sie kompromitujesz. Tylko w Kaczych Dolach czy innej Psiej Wolce nie ucza jak sie pisze 'kaczodolak'.
      • ruda-2255 Re: a sa w ogole tacy ????? 08.07.11, 00:01
        Wg ciebie przedwojenny "robol" urodzony w Warszawie nie jest warszawiakiem, a w tym samym czasie przedwojennym poza Warszawą rodziła się sama inteligencja...? :)))
        Nie mam nic do ludzi z "prowinczji", dopóki kosztem innych nie próbują się sami dowartościować.
    • ola Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia 07.07.11, 11:28

Swoje mieszkanie dostałam po rodzicach, na Bródnie.
      Siostra mieszka w mieszkaniu po babci - na Starym Mokotowie.
      • Gość: mika Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.11, 12:14
        Fakt, warszawiacy na ogol mieszkania dziedzicza. Np. kolezanka musiala kupic, stac ja bylo tylko na Brodno (nowy blok), ale gdy tylko zmarla jej ciotka ze Srodmiescia przeprowadzila sie tam a Brodno sprzedala i splacila kredyt oraz rodzine. Jej rodzice zyja, wiec mieszkanie odziedziczy kiedys dla swojego dziecka.
    • Gość: inny ja Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.aster.pl 07.07.11, 22:55
      Na pewno częściej niż przyjezdni na rynku wtórnym i od spółdzielni.

BTW. Rózne starsze ciotki miały w dowodach II RP egzotyczne miejsca urodzenia jak Wierzbno, Natolin, Moczydło - a wiadomo, że za rogatkami mokotowskimi to już były dzikie pola.
    • ruda-2255 Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia 07.07.11, 23:55
      Z moich obserwacji i własnego doświadczenia wiem, że ludzie najczęściej starają się kupić mieszkanie w dzielnicy, w której mieszkają od dziecka, nie ważne czy na rynku pierwotnym, czy wtórnym. Ja, gdy wyprowadzałam się z domu szukałam mieszkania na Mokotowie, gdzie się wychowałam, znałam moje kąty, wiedziałam gdzie mam urząd skarbowy, gdzie urząd gminy itp. W sumie zamieszkałam w mieszkaniu oddalonym o niecały kilometr od mojego domu rodzinnego. Ale znam przypadki osób z Mokotowa, które zamieszkały bądź na Kabatach, bądź na Białołęce, bo na takie mieszkania ich było stać. Tak więc reguły nie ma!
      • Gość: bielanik Re: gdzie kupują mieszkania "prawdziwi" warszawia IP: *.dynamic.mm.pl 08.07.11, 09:14
        mam już kolejne mieszkanie kupione, wynajmowane i wszystkie w promieniu 1 km od miejsca zamieszkania z rodzicami na Bielanach. Tu jest super:)
        • Gość: TOM Cicho bądź IP: *.warszawa.mm.pl 08.07.11, 10:59
          Nie zachęcaj, bo się zbiegną. A tak - jest kameralnie, spokojnie, wręcz sennie. I nie potrzeba nam zmian. Po zakupy, do teatru, kina, knajpy się jedzie do pobliskiego miasta. U nas się odpoczywa.
          • Gość: bielanik Re: Cicho bądź IP: *.dynamic.mm.pl 08.07.11, 19:27
            ops, wymskło mi się. masz racje. Najlepiej jest w Józefosławiu, Białołęce i MOKOTOWIE! :)
            już jestem cicho.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka