Dodaj do ulubionych

Cztery pory roku, białołęka, murapol

IP: *.unknown.vectranet.pl 04.05.12, 20:29
Witam,

Szukam informacji, najlepiej od osób z I etapu tej inwestycji na temat dewelopera, likwidacji niedoróbek, jakości wykonania. Może ktoś da namiary na forum mieszkańców bo nie mogę znaleźć nigdzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ulan Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 12:33
      Czy ktoś może się wypowiedzieć? Ktoś kto kupił w poprzednim etapie, kto kupił w obecnie realizowanym etapie, kto nadal rozważa ?
      • Gość: lookator Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 109.95.204.* 17.06.12, 18:17
        link do bogatego forum o inwestycji w Tychach.
        forum.gazeta.pl/forum/w,778,69867699,134999412,Re_Jestem_zainteresowany_kupnem_mieszkania.html
        Myślę, że w Warszawie będzie podobnie.
        • Gość: romek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.12, 12:23
          Naczytałem się o nich sporo, ja im już podziękowałem jak zobaczyłem umowę. Tam są takie kwiatki jak np. że po pełnej wpłacie przeze mnie kwoty bank owszem wydzieli mi mieszkanie z hipoteki ale pod warunkiem że dew ogólnie spłaci 60% kredytu i temu podobne super bezpieczne zapisy. Na razie odradzam, warto poczekać aż będzie to skończone i z pozwoleniem na użytkowanie.
          • Gość: budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.08.12, 17:47
            Ja w umowie podpisanej w grudniu 2011 roku takich "kwiatków" nie miałam! generalnie coraz bliżej oddania mieszkań i coraz większe nerwy i niepewności! czy ktoś ma może jakieś informacje? pozdrawiam przyszłych sąsiadów:)
            • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 21.08.12, 13:34
              Też będę mieszkał w budynku G, na razie niestety nie wiem co się dzieje, dostałem wstepny termin odbioru technicznego, ale moja osoba do kontaktu jest na urlopie i nie mogę się dowiedzieć nic konkretnego.
              • Gość: budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.12, 18:10
                Witam sąsiada!!u nas w tym temacie puki co cisza, konkretów brak, wiemy jedynie, że z początkiem września będzie odbiór. a które piętro? my pierwsze
                • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 22.08.12, 13:41
                  Ja będę mieszkał na pierwszym piętrze w budynku G. Niestety żadnej propozycji terminu odbioru póki co nie dostałem. Pewnie robią je według kolejności podpisywania umów, a ja mam z początku czerwca.
                  • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 11.09.12, 12:34
                    Witam,
                    Także będę mieszkała w budynku G na III pietrze. Według informacji uzyskanych od dewelopera odbiór mieszkania jest przewidziany między 24 wrzesnia a 1 października. Nie wiem czym dokładnie kieruje sie deweloper przy ustalaniu terminów odbioru. Na chwilę obecną czekam cierpliwie na telefon w tej sprawie.
                    Asia
                    • zynka_pat Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol 10.04.14, 18:39
                      jeśli tylko ten developer posiada odpowiednie uprawnienia budowlane to nie ma z tym problemu i możesz śmiało kupować takie mieszkania :)
                • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 28.08.12, 11:39
                  Witam, ja na perterze będę, nam wstępnie ustawiono termin odobioru na koniec wrześnie począctek października, ponoć niedługo mają ustalać konkretne terminy.
                  • Gość: budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.08.12, 21:00
                    Dziś 31 zgodnie z umową w mieszkaniu miały być zakończone prace budowlane.. a nie są... szanowne towarzystwo z biura miga się i kręci.. nam też oświadczyli, że koniec września to wstępny termin odbiorów. Ogólnie rzecz ujmując 2 miesiące po terminie.. zobaczymy jak wyjdzie w rzeczywistości.
                    • Gość: budenk f Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 16:09
                      jak do tej pory to robią nas wszystkich w balona termin odbioru mieszkania w budynku f miał być koniec sierpnia byłem ostatnio na budowie i się przeraziłem ponieważ tam nie ma jeszcze posadzek wylanych w mieszkaniach !!!!!!! jak zdąża do grudnia to będzie dobrze
                      • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 04.09.12, 14:54
                        Termin odbioru technicznego(ostatecznego) mam na 11-09, co nie znaczy że wtedy otrzymam klucze. To nastąpi dopiero po ukończeniu części wspólnej tj po 30.09.
                        Dwa miesiąca opóźnienia jak na razie.
                        • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 21:25
                          To dziwne z tymi kluczami. Ja w umowie mam napisane, że z chwilą podpisaniem protokołu odbioru technicznego, mieszkanie zostanie mi wydane. Nie bardzo sobie wyobrażam wydanie mieszkania bez kluczy.
                          • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 06.09.12, 09:58
                            Ja też mam tak napisane- zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Podpierają się że nie mają jeszcze gotowej części wspólnej i dla bezpieczeństwa muszą się wstrzymać z kluczami.
                            • Gość: budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.09.12, 19:00
                              tak jasne niby tym się tłumaczą, tylko te tłumaczenie jakoś nie gra z tym co jest w umowie.. a tam jasno jest napisane, że na wykończenie części wspólnych mają miesiąc po enigmatycznym terminie 31.08 Na zrobienie drogi dojazdowej i tych "zagrażających bezpieczeństwu robót" miał czas. Znajomy był na budowie wczoraj - oglądał mieszkanie, które chce kupić i powiedział, że partery i pierwsze piętra nie mają podłóg wylanych !!!!! jednym zdaniem deweloper ma kolejną obsuwę i nie ma żadnych konsekwencji ....
                            • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 07.09.12, 11:58
                              Po odbiorze prosiłbym o informację, jak on przebiegał:
                              - czy były jakieś usterki,
                              - jak długo każą czekać przed rozpoczęciem wykańczania,
                              - czy od razu wypełnia się wniosek do dostawcy energii,
                              - czy coś wiadomo o kablówce (pewnie przyjdzie nam poczekać),
                              - czy każą już od września płacić jakiś czynsz?
                              • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 12.09.12, 14:09
                                - usterek nie było
                                - do oddania części wspólnej(robią drogę dojazdową, co wiąże się z podłączeniem mediów również). Kierownik budowy utrzymuje termin 30-09. Myślę że 15-10 jest terminem bezpiecznym.
                                Kwestia również niepewna związana z prądem. Zobaczymy czy bez problemu udostępnią brąd budowlany. Wniosek do stoenu będzie można składać dopiero po uzyskaniu pozw. na użytkowanie(30-10) lub akcie notarialnym (planowane na 15-11). Są w trakcie ustalania tego.
                                - kablówka po zawiązaniu wspólnoty
                                -czynsz od wydania kluczy(pewnie później będzie wyrównanie)
                                • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 12.09.12, 14:32
                                  Dziękuję za informacje.
                    • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 14.09.12, 15:49
                      No i teraz bądź mądry i ustalaj kiedy sprowadzać ekipę wykończeniową, jak z każdym dniem się dowiadujesz o nowych terminach zakończenia.
                      Dziś się dodatkowo dowiedziałem, że ściany trzeba będzie zagruntować, pomimo wczesniejszych zapewnienień, że będzie to już zrobione i wystarczy pomalować.
                      Czy ktoś może wie czy na podłogę będzie można od razu kłaść panele? Powiedziono mi, że tak, ale po info o ścianach już sam nie wiem.
                      Żona dowiedziała się również, że jeziorko i plac zabaw które mają tam powstać nie są robione przez Murapol i nie wiadomo kiedy będą, może na wet za 2 lata.
                      • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 18:07
                        Gruntowanie ścian to mały problem - jedynie dodatkowy koszt. Gorzej z tą podłogą, która według umowy jest bez wylewki samopoziomującej. Mam poważne wątpliwości, czy będzie można na nią od razu kłaść panele, a zanim wylewka wyschnie do wymaganego poziomu wilgotności, może minąć od kilku dni do kilku tygodni.
                        • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 17.09.12, 12:08
                          Nie wiem czy widziałeś podłogę. Jest ona na prawdę równa. Można śmiało kłaść na nią panele.
                          • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 17.09.12, 12:29
                            Odbioru nadal nie miałem, więc podłogi nie widziałem. Jest ona równa "na oko", czy sprawdzałeś to sprzętem? Podobno nierówności w przypadku paneli nie powinny przekraczać 3 mm na 2 m długości, a takich różnic się nie dojrzy.
                            • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 17.09.12, 15:35
                              Było mierzone w moim mieszkaniu jeszcze przed odbiorem.
                              Sam lokal wykończony jest na prawdę dobrze.
                              Nad ścianami rzeczywiście trzeba jeszcze trochę popracować.

• Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 18.09.12, 10:42
                                A możesz powiedzieć w którym budynku i kiedy miałeś odbió?
                                I co dokładnie oznacza "trochę popracować nad ścianami"?

Odebrałeś mieszkanie czy zgłosiłeś coś do poprawek?
                                • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 18.09.12, 12:20
                                  Odbiór miałem tydzień temu w budynku I.
                                  Ściany wymagają po prostu gładzi, trzeba je dotrzeć na gładko- nie wystarczy pomalowanie, ale są równe.
                                  Na szczęście nie miałem usterek i mieszkanie odebrałem.
                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 18.09.12, 13:45
                                    Ciekew, bo według standardu wykończenia (i umowy) ściany już powinny być zrobione na gładko, oprócz łazienki.
                                    Dostałeś klucze po odbiorze i możesz już wykańczać?
                                    • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 18.09.12, 14:41
                                      No i tak jest, ale nie znaczy to że są one gotowe do pomalowania(nie jestem fachowcem- podaję za osobą która ze mną oglądała te ściany).
                                      Odbiór kluczy dopiero po wykończeniu części wspólnej(droga dojazdowa), czyli ok 01-10
                                      • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 18.09.12, 16:23
                                        No to z tą gładzia to kiepsko, tak to jest jak się słucha sprzedawców zapewniających, że wystarczy pomalować :D
                                        • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.jmdi.pl 22.09.12, 13:30
                                          Jakby ktos byl ciekawy, to wczoraj dowiedzialem sie ze z powodu opoznienia z budowa czesci wspolnej - dojazd - klucze beda przekazywane najpewniej w polowie pazdziernika a nie jak bylo na poczatku powiedziane na poczatku pazdziernika.
                                          • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 24.09.12, 08:02
                                            Niestety to prawda. Przy odbiorze technicznym mieszkania również otrzymałam taką informację. Klucze zostaną nam wydane, gdy zostaną ukończone części wspólne, czyli najprawdopodobniej w połowie października.
                                            • Gość: Pedrosony Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 24.09.12, 13:00
                                              A jakie konsekwencje dla murapola?
                                              • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 24.09.12, 13:04
                                                Chyba sobie żartujesz z tymi konsekwencjami. Ciekawe, czy będą mieli czelność prosić nas o referencje.
                                                • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 24.09.12, 13:12
                                                  Z kiedy Asiu masz informację o połowie października?
                                                  To zwodzenie terminami i brak rzetelnej informacji zaczyna mnie mocno irytować.
                                                  Nie chce mi się wierzyć że kierownik budowy nie potrafi zaplanować czego na miesiąc do przodu i podać konkretnego terminu.
                                                  • Gość: Pedrosony Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 24.09.12, 13:52
                                                    Dokładnie!! moja irytacja sięgnęła już zenitu!!! kiedy ja o miesiąc spóźniłabym się z transzą to byłyby wyciągane konsekwencje, a kiedy deweloper zwodzi i zawodzi to niestety nie ma mocnych. Teraz wiem że podpisaliśmy umowę jednostronną, ale zawsze jest wyjście z sytuacji..
                                                  • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 24.09.12, 15:58
                                                    Informację o terminie odbioru kluczy mam z dnia 21.09.2012 (piątek). Będę naprawdę happy jeżeli rzeczywiście klucze będą przekazywane w połowie października.
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.jmdi.pl 26.09.12, 16:52
                                                    No i znowu przesunięcie, odbiór techniczny przeniesiony z 2 października na... nie wiadomo kiedy, oddanie kluczy nie wiadomo kiedy, zgoda na użytkowanie... nie wiadomo kiedy, zaje...ście
                                                  • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 195.42.249.* 27.09.12, 14:31
                                                    Kiedy podpisywałeś umowę? Ja jeszcze nawet propozycji terminu odbioru nie dostałem i coraz bardziej mnie wkurzają.
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 01.10.12, 10:06
                                                    26 czerwca podpisywałem aneks
                                                    Byłem w piątek w mieszakniu, tynki nie wyschnięte mimo, że prace miały być zakończone do końca sierpnia przecież.
                                                    Zmiany w układzie rur w łazience, które wprowadziliśmy nie zostały uwzględnione bo niby się nie dało - ale oczywiście nikt nei poinformował nas o tym, dowiedzieliśmy się na 2 minuty przed oględzinami - zrobili układ inaczej niż na planie z jakim podpisywaliśmy umowę i chcieli poprowadzić nam rurę wyjściową od WC na zewnątrz (nie w ścianie) przez 1 metr ;/
                                                    W kiblu wali sikami, jakby się tam opróżniali robotnicy.
                                                    Według mnie odbiór będzie możliwy za jakiś miesiąc.
          • Gość: sąsiad Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.murapol.pl 22.08.12, 09:28
            na tej inwestycji już nie ma kredytu został w całości spłacony przez inwestora.
            • Gość: Gość Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.nameserverus2.com 22.08.12, 09:41
              Gość portalu: sąsiad napisał(a):

> na tej inwestycji już nie ma kredytu został w całości spłacony przez inwestora.

Jak już piszesz z biura dewelopera to podaj imię i nazwisko a nie bzdetny nick "sąsiad"...
              • Gość: weer Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.12, 10:10
                buahahahaaa!!! dobre!
            • Gość: znaffca Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.12, 11:30
              ktoś ze sprzedawców/handlowców? Jak podajesz takie dane to napisz kim jesteś i bez ściemniania. Przecież to można sprawdzić
              • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 02.10.12, 19:29
                Witam
                kupiliśmy mieszkanie w budynku G na parterze. Czy ktoś wie jak tam postępują prace? Ktoś widział? Bo w to co opowiada pani opiekunka już nie wierzymy. Mieszkanie oglądaliśmy na początku lipca i od tej pory, mimo zapewnień dyrektorka, nie pozwolono nam wejść do lokalu. We wrześniu mieliśmy dostać info kiedy będą odbiory i nic. Po dzisiejszym telefonie dowiedzieliśmy się ze po wykończeni części wspólnych czyli w bliżej nie określonej przyszłości. Łaskawie poinformowano nas że może uda się w przyszłym tygodniu wejśc do mieszkania w celu pobrania wymiarów. Ręce opadają.... :/
                Pozdrawiam Sąsiaów
                • Gość: sąsiedzi bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 02.10.12, 20:06
                  Witamy,
                  z tego co widzieliśmy tydzień temu, wszystkie budynki wyglądają jakby były na takim samym etapie wykończeniowym... leży natomiast teren wspólny i nasze ogródki :(, a kiedy podpisywałaś umowę, bo to chyba ma znaczenie
                  Pozdrawiamy
                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 02.10.12, 20:26
                    Podpisywaliśmy pod koniec kwietnia ale to chyba nie ma znaczenia. Z tego co się orientuję to pierwsze mogą być oddawane lokale na najwyższych kondygnacjach bo i tynki i wylewki kładzie się od góry w dół. Można poczekac z ogródkiem, można z częściami wspólnymi, można i z mieszkaniem. Ale o ile łatwiej jest czekać jeśli się dostaje konkretne informacje a nie byle zbywające. Od trzech miesięcy się nas zbywa, a chcieliśmy tylko zobaczyć mieszkanie z tynkami i wylewkami ( bo wg dyrektorka do końca lipca miały byc położone).
                    • Gość: sąsiedzi bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 02.10.12, 20:56
                      to kiedy podpisaliście umowę może mieć wpływ, bo w kwietniu weszła jakaś ustawa deweloperska, przynajmniej nam tak tłumaczono, wg niej można dostać klucze dopiero z dniem nabycia prawa do użytkowania (ok 30 października-tak mówią), dlatego może Was tak zbywają...
                      doradzamy ich odwiedzić i "wymusić" jakieś konkrety. My tak zrobiliśmy i na drugi dzień mieliśmy ustalony termin odbioru techniczneg mieszkania
                      • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 02.10.12, 21:37
                        My własnie podpisaliśmy przed wejściem tej ustawy tj przed 1-ym maja. A kiedy wy podpisaliście umowę i w którym budynku? Mamy nadzieję że uda nam się w końcu w przyszłym tygodniu wejść do mieszkania i wtedy będziemy rozmawiali powazniej ;)
                        • Gość: sąsiedzi bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 02.10.12, 22:02
                          my podpisaliśmy umowę w marcu a mamy mieszkanko w budynku I
                          trzymamy kciuki za Wasz odbiór
                          • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 02.10.12, 22:11
                            I juz jesteście po odbiorze?
                            • Gość: sąsiedzi bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 02.10.12, 23:14
                              tak, po odbiorze technicznym
                              • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 03.10.12, 08:11
                                Ja również, ale to niestety niewiele znaczy.
                                Klucze otrzymamy dopiero po ukończeniu części wspólnej, tj. drogi dojazdowej.
                                Miała być 01-10, teraz ma być ok 15-10, ale jakoś niespecjalnie w to wierzę.
                                • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 03.10.12, 08:57
                                  Najgorzej by było gdyby trzeba było płacić czynsz i media a nie mozna by było wykańczać mieszkania. Wiem że to czekanie jest najgorsze ale może w takim wypadku niech sobie skończą wszystko. Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę ;)
                                  Wczoraj dowiedzieliśmy się że kierownik budowy zakazał jakiegokolwiek wchodzenia do budynków żeby jak najszybciej ukończyć klatki schodowe :)
                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.jmdi.pl 03.10.12, 16:04
                                    Cześć,

Ja tam nie widzę tego, żeby z tą częścią wspólną i droga dojazdową udało im się do 15 października, już mam tego dość, jak próbuje się czegoś dowiedzieć to Pani Developer-doradzca nic nie wie bo oni się nie konsultują z budowlańcami na bieżąco, ale jak się ją przyciśnie i zagrozi bezpośrednim kontaktem z kierownikiem budowy to zaraz słyszę, ze ona się wszystkiego dowie i oddzwoni... i tak cały czas.

A dziś dzwonię i się dowiaduję, że kierownik budowy nie chce wprowadzić poprawek w łazience według naszego projektu, ba... nie chce nawet tak poprawić, żeby było zgodnie z planem dołączonym do umowy przedwstępnej.

Jeszcze z niczym tak się w życiu nie bujałem jak z nimi ;/
                                    • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.121.rt.ibs.net.pl 04.10.12, 17:44
                                      Witajcie,

Dzisiaj miałem odbiór techniczny, więc wpuszczają do budynku (budynek I).
                                      Klatka nie skończona, części wspólne nie skończone, mieszkanie do lekkiej poprawy (szczęście, że tylko do lekkiej).
                                      Co do kluczy? Nie byli w stanie przekazać informacji...
                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 04.10.12, 15:26
                                    Najgorsza sytuacja to taka, że:
                                    płacisz czynsz,
                                    rate za mieszkanie (w tym pomostowe i zwiększone oprocentowanie za brak wpisu do KW),
                                    nie można wykańczać mieszkania więc de facto nie wiadomo kiedy sie wprowadzisz a jak jeszcze wziales kredyt na wykonczenie to po odbiorze technicznym wypłacają kwotę na wykończenie a ty mimo że wykańczać nie możesz już spłacasz raty,
                                    wynajmujesz mieszkanie i za nie płacisz,
                                    zawozisz dzieci codziennie do żłobka i przedszkola w miejscu docelowym - koszty takiego dojazdu to masakra, a jak jedziesz autobusami w tym okresie (deszcze a zaraz śnieg i ziąb okrutny) dostajesz w bonusie chore dzieci

Piknie :D
                                    • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 04.10.12, 15:31
                                      Niestety masz sporo racji.
                                      Nie widzę innego rozwiązania jak uzbroić się w cierpliwość i wykończyć mieszkanie możliwie szybko po otrzymaniu kluczy.
                                      Liczę że to naprawdę nie może się już mocno opóźnić. Moje mieszkanie stoi i czeka na majstra, tylko nie ma jak do niego dojechać:)
                                      • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 04.10.12, 21:13
                                        To ja mam kilka pytań: co to znaczy do lekkiej poprawki? Czy wiecie może czy można odmówić odbioru technicznego w terminie wyznaczonym przez dewelopera i przenieść go na moment przekazania kluczy? Wszak tak jest zapisane w umowie, a skąd mam wiedzieć czy po odbiorze czegoś nie napsocą w mieszkaniu? Jak wygląda sprawa z czynszem i rachunkami u osób które są już po odbiorze ale nie dostały kluczy do mieszkań?
                                        z góry dziękuję za odpowiedzi :)
                                        • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 05.10.12, 10:50
                                          Cześć, ja też nie mam zamiaru akceptować odbioru technicznego jak nie dostanę kluczy nie dość, że nie można jeszcze wykańczać to będę płacił raty za kredyt na wykończenie, dziękuje poczekam.
                                          Aż mnie korci upomnieć się o odszkodowanie, ale znając realia niec z tego nie bedzie.
                                          • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 05.10.12, 10:52
                                            Za czynsz na pewno nie płaci się przed odbiorem kluczy.
                                            Musisz liczyć się z tym że wydłuży Ci się cały proces o ile wniesiesz jakieś poprawki i nie odbierzesz mieszkania.
                                            • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 05.10.12, 12:19
                                              Poprawek żadnych nie chcę robić, poprawki robiłem 2 miesiące temu a one nie zostały uwzględnione i nikt mnie o tym nie powiadomij, na dodatek zrobili inaczej niż na planie z umowy, kpina jakaś
                                            • Gość: sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 05.10.12, 15:10
                                              Z tym ze umowa jasno mówi że razem z podpisaniem odbioru technicznego na kupującego przechodzą wszelkie płatności tj czynsz i ewentualne rachunki. Jasne że fajnie byloby już byc na swoim i wykańczać mieszkanie, ale na razie mamy gdzie mieszkać i możemy trochę zaczekać a nie dać się robić w jajo deweloperowi.
                                              • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 05.10.12, 15:16
                                                Ja mieszkam wynajmowanym mieszkaniu, więc płace jak za dwa mieszkania, a dziś się dowiedziałem, że kierownik budowy nie chce doprowadzić łazienki do planu z umowy, tylko zostawić z rurą wystającą ze ściany 15 cm na 1 metr...

A jak ja chce żeby tam nie było tej rury to mam zapłacić, śmiech na sali po prostu.
                                                • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 05.10.12, 15:33
                                                  Wypada tylko sądem pogrozić i zerwaniem umowy. Prosiliśmy o zmianę zawieszenia kaloryfera i gniazdka i po twoim wpisie boję się co ja zastanę w mieszkaniu :/
                                                  • Gość: gość Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 05.10.12, 20:21
                                                    To fakt, my też mieliśmy duuuuży problem z naszymi zmianami aranżacyjnymi (kierownik budowy wiedział co będzie dla nas lepsze, mimo, że za zmiany już zapłaciliśmy), ale jakimś cudem udało się (wysyłaliśmy codziennie maile + odwiedziny+ telefony- chyba mieli nas dość)
                                                    co do odbioru technicznego, nie wiąże się on z odbiorem mieszkania czyli odbiorem kluczy.
                                                    warto na odbiór techniczny iść z kimś ogarniętym w odbiorach, uzupełnić protokół i na odbiór kluczy mieć już zrobione to co ewentualnie zgłosicie. Co do opłat za mieszkanie, to z tego co się dowiedzieliśmy, będą one dopiero po odebraniu mieszkania (ale prawdopodobnie przed prawem do użytkowania)
                                                  • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.30.242.174.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 17:24
                                                    Co do opłat:
                                                    - po odbiorze technicznym deweloper twierdzi, że nie ma jeszcze żadnych opłat Np. czynszu)
                                                    - po odbiorze lokalu będzie ustalony ryczałt (w moim przypadku akurat ok. 250PLN) do czasu ustalenia wspólnoty

Usterki w moim mieszkaniu - nie zagipsowane kołki, lekko zarysowane ramy okien, zagłębienie przy suficie w łazience, regulacja okien i to chyba wszystko. Najgorsze jest to, że będzie trzeba jeszcze raz robić gładź bo to co zrobili.... ech.

Mam głębokie nadzieje, że w listopadzie wejdzie ekipa, bo kluczy w październiku to na pewno nie zobaczę...

• Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.182.34.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 19:02
                                                    Acha, być może nie miałem tyle problemów, ponieważ nie dokonywałem żadnych zmian w planach...

Czy komuś udało się usłyszeć termin odbioru kluczy?
                                                  • Gość: romek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 85.19.142.* 08.10.12, 08:49
                                                    Zalozylem ten watek bo myslalem o tamtym osiedlu. Po lekturze umowy, oraz forow innych inwestycji jednak zrezygnowalem. W miedzy czasie wyjechalem za granice i tak. Teraz czytajac wasze wpisy ciesze sie, ze podjalem taka decyzje (o rezygnacji).

PS. Ktos tam wyzej pisal, o braku "jeziorka" i placu zabaw. Dla mnie bylo to prawie najistotniejsze bo mam mlae dziecko. Gdy negocjowalem z nimi to dopytuwalem sie o ten plac z 4 razy - czy aby na pewno bedzie gotowy razem z mieszkaniem. Zawsze byla odpowiedz, ze TAK. Teraz juz widzicie ile warte jej gadanie sprzedawcow - powiedza wam wszystko byle tylko upchnac towar. A to "jeziorko" to nie bedzie zadne jeziorko, dla tych ktory jeszcze nie wiedzia. To bedzie zwykly zbiornik retencyjny na deszczowke, ktory ma kazde z nowych osiedli tam bufowanych. Jak toto wyglada mozecie zobaczyc np. na Derbach, jednym slowem syf i absolutnie zadnych wartosci estetycznych (wrecz ujemne jesli mam byc szczery).

Pozdrawiam wszystkich ktorzy jednak sie zdecydowali, zycze wytrwalosci w bojach z devem.
                                                  • Gość: xxx Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.12, 12:40
                                                    No to żeś teraz dowalił tym biednym ludziom. Na następny raz, mocno się zastanów nad tym co piszesz. Ale co tu wymagać od takich ludzi jak Ty? Słoma z butów zawsze wyjdzie... A syf to Ty masz w głowie...
                                                  • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 08.10.12, 12:49
                                                    Pisze to co usłyszałam. A jak masz czelność obrażac ludzi to wypada sie podpisać!!!
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 08.10.12, 13:21
                                                    Asiu spokojnie, to o dowalaniu ludzim "xxx" nie pisał do Ciebie.
                                                  • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 08.10.12, 14:24
                                                    Tak Przemku, zorientowałam sie po czasie :) Mimo wszystko dziękuję :)

Pozdrawiam
                                                  • Gość: romek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 85.19.142.* 10.10.12, 10:30
                                                    To bylo do mnie czy kolo mnie? Gdzie niby komukolwiek dowalilem? I nad czym to niby mam sie zastanowic? Zrezygnowalem z kupna bo uwazalem, ze moje pieniadze lepiej zainwestowac gdzie indziej niz w tej ryzykownej inwestycji (jakosc, terminy, uczciwosc dewelopera). Poza tym, gdy bylem na inwestycji kolo Maja 2012 i slyszalem opowiesci, ze oddanie juz w sierpniu czy tam wrzesniu, a potem spojrzalem na budynki gdzie kladziono jeszcze izolacje zewnetrzna, to chyba nie trzeba byc inzynierem (jak ja) zeby wiedziec ze to byla bujda na resorach. Teraz czytajac wypowiedzi tych, ktorzy kupili i sie nie moga doczekac odbiorow i kluczy wychodzi na moje. A z "jeziorkiem" to nie bede dyskutowal, mnie ono swojego czasu zastanowilo, nie znalem jeszcze wtedy tamtej dzielnicy. Wystarczyla 1 sobota i wizyta w okolicznych inwestycjach by zobaczyc czym sa te liczne "jeziorka" tak ladnie rysowane w folderach, a czym sa w rzeczywistosci. Niedowiarkom polecam pierwszy blok Derbow, ten po prawej jadac Magiczna od Glebockiej. Jest tam chyba jeszcze biuro sprzedazy DD do ktorego sie przechodzi 2m od takiego fajnego zbiorniczka.

Good luck.

Aha, i czytajac takie frustracje jak twoje xxx nie dziwie sie takim artykulom www.wprost.pl/ar/351765/Polacy-zycie-w-Polsce-sprzyja-chorobom-psychicznym/

i jednoczesnie ciesze sie, ze juz nie musze sie obracac wsrod takich ludzi jak ty.
                                                  • Gość: xxx Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.12, 13:15
                                                    Rozumiem, że ktoś kto pisał ten artykuł, opierał się na Twoich problemach...
                                                  • Gość: romek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 85.19.142.* 10.10.12, 13:50
                                                    Coz za konstruktywna odpowiedz, duzo wnoszaca do tematu tego watku. Jestes w stanie wysilic sie na jakis konkret odnosnie inwestycji? Moze wskaz gdzie mijam sie z prawda. Czy tylko personalne wycieczki potrafisz robic? Tak bywa jak sie nie ma argumentow, zostaje anonimowe bicie piany. Na szczescie to nie moj problem. Takze zostawiam szanownego Pana z jego zyciowymi frustracjami i zycze duzo zdrowia psychicznego.
                                                  • Gość: Asia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.pg.com 08.10.12, 12:23
                                                    Witam wszystkich,
                                                    Ostatnio zaszczyciłam biuro sprzedaży swoją obecnością i dowiedziałam się, że odbiór kluczy planowany jest w terminie 26-31 październik. Ale czy to prawda okaże się w najbliższej przyszłości.
                                                    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim dużo cierpliwości i wytrwałości (sobie też)!!!

Asia
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 08.10.12, 11:29
                                                    Teraz jak widzę stwierdzenie "developer twierdzi" pojawia sie u mnie na ustach uśmiech - raczej nie ze szczęścia.
                                                  • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.30.30.127.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.10.12, 21:14
                                                    Faktycznie, również dzisiaj dostałem telefon od handlowca z proponowanym terminem 27.10 ALE jest to roboczy termin I będzie JESZCZE RAZ PÓŹNIEJ dzwonił w celu ustalenia 100% terminu i godziny :) hehehe
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 08.10.12, 22:15
                                                    A w budynku G nawet nie ustalają terminów odbiorów technicznych :(
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.jmdi.pl 09.10.12, 00:10
                                                    Budynek G to jest w generalnie w czarnej d...
                                                    Do mnie może 1 raz ktoś dzwonił od developera, żeby o czymś poinformować, jeśli sam się nie przejdziesz (nawe nie zadzwonisz) to niczego się nie dowiesz.

• Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 09.10.12, 08:10
                                                    Słyszałem, że dwa ostatnie budynki H i I będą najszybsze ale nie sądziłem, że taka różnica będzie...
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 09.10.12, 12:14
                                                    w Murapolu nawet abecadło jest w innej kolejności
                                                  • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 09.10.12, 12:52
                                                    hehee...
                                                  • Gość: budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 09.10.12, 18:55
                                                    hehe to Ci się udało!!!
                                                  • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.30.22.73.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.10.12, 21:05
                                                    Może i udało a może nie, jeszcze kluczy nie odebrałem. Będę się cieszył jak odbiorę i będzie wszystko w porządku. Mam na parterze z niby ogródkiem, który nie został jeszcze ruszony...
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 10.10.12, 20:08
                                                    Potwierdzam informację odnośnie odbioru kluczy: klucze do wszystkich mieszkań mają być przekazane do końca miesiąca.
                                                    A w czarnej d...e to jest chyba budynek F - tam nie ma jeszcze gresu na części balkonów.
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 10.10.12, 20:26
                                                    Jeśli ktoś zastanawia się skąd tak duże opóźnienie to załączam zdjęcia :)

Fotka 1
                                                    Fotka 2
                                                  • Gość: nowy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 94.42.250.* 11.10.12, 12:12
                                                    Jedna osoba pracuje a pięć nadzoruje...
                                                  • Gość: Budynek G Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.mm.pl 12.10.12, 15:04
                                                    CZERWONA ROZPACZ!! Brawo za te fotki!!
                                                  • Gość: Wiola Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.12, 23:39
                                                    Słuchajcie czy ma ktoś namiary na jakieś forum Mieszkańców ??? To jest przegięcie z tymi odbiorami... nie wiem jak inne budynki ale masakra. Czekam na media w mieszkania od miesiąca. To jest jakaś farsa. I zaproponowano mi odbiór mieszkania bez odbioru kluczy. żenada to jest mało powiedziane. Jak macie jakieś namiary to poproszę.
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 16.10.12, 09:57
                                                    Jedyne forum jakie znam to te, czego chciałabys się dowiedzieć na "forum osiedla"?
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 16.10.12, 21:59
                                                    Odbiory techniczne mają być zdaje się między 22-26 października a odbiory kluczy od 27-31 października (jesli wierzyć zapewnieniom developera). Czyli jest tylko kilka dni różnicy. Na wszelki wypadek proponuję wyegzekwować aneks do umowy zmieniający $5 pkt4.
                                                    Dużo czasu spędziłam na szukaniu w necie informacji nt Murapolu ale nie znalazłam innego forum poza tym.
                                                  • Gość: Dawid Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 19:23
                                                    Byłem dzisiaj w biurze i dowiedziałem się, że w niektórych mieszkaniach schną jeszcze tynki. Podobno używają maszyn do pochłaniania wilgoci, by proces przyspieszyć i w momencie ich wydania można było przystąpić do wykańczania. Pozwolenie na użytkowanie chcą uzyskać do końca listopada, a akty notarialne podpisać do końca roku. Prąd w momencie przekazania kluczy ma być dostępny i po podpisaniu indywidualnych umów z dostawcą zostanie rozliczony według liczników.
                                                    Co do forum, to na serwisie eBialoleka.pl są fora osiedlowe, m.in. I etapu CPR, więc w przyszłość można by tam założyć forum naszego osiedla.
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 25.10.12, 15:28
                                                    Cześć,
                                                    Ktoś ma jakieś nowe info o terminach odbiorów technicznych i przekazaniem kluczy? U mnie cisza (jak zwykle).
                                                  • Gość: Robert Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 25.10.12, 19:29
                                                    Ja już wiem (po oględzinach przez znajomego budowlańca), że termin oddania mojego mieszkania w bud. G jest terminem nierealnym - schną tynki a wilgoć wychodzi dosłownie ze ścian w postaci kropelek wody. Zwodzą i tyle w temacie.
                                                  • Gość: budynek i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 19:38
                                                    hej,

Zgodnie z informacją jaką dziś otrzymałam od 30 października, zaczną się odbiory - oddawanie kluczy. Natomiast zamieszkać będzie można dopiero po 30 listopada, kiedy murapol otrzyma wszystkie pozwolenia. Przez cały listopad możemy wykańczać mieszkania ale nikt nie daje gwarancji czy 1 grudnia będziemy mogli zamieszkać bo mogą wszystkich pozwoleń nie otrzymać.

dla mnie i męża paranoja ...
                                                  • Gość: budynek i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 19:45
                                                    Ja tez mam mieć ogródek, i usłyszałam dzisiaj że owszem ogródki nie są zrobione i bedą je chcieli kończyć po oddaniu kluczy nawet....
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 20:10
                                                    My dwa tygodnie temu słyszeliśmy że odbiory techniczne będą między 22-26.10 a klucze wydadzą do 31.10. Teraz się okazuje że od 31 będą odbiory. Ciekawe jaki termin będzie następny... :/
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 20:13
                                                    Teraz ważniejsze dla Murapolu jest żeby sprzedawać mieszkania w III etapie i zarabiać pieniążki na nowych naiwnych... Z nas już wydusili ile się dało i odstawili na bok...
                                                  • Gość: budynek i - ada Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 20:19
                                                    zgadzam się z Sylwią
                                                  • Gość: bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.aster.pl 26.10.12, 00:02
                                                    A może powinniśmy ich trochę postraszyć? mieszkania miały być skończone do 31 sierpnia a część wspólna do 30 września a mamy już prawie listopad a mieszkań nadal nie odebraliśmy.
                                                    My też słyszeliśmy że klucze będą oddawane od 30 października, jeżeli nie będzie zrobiony ogródek, nie mamy zamiaru odbierać kluczy i już płacić rachunków ...
                                                  • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 87.204.26.* 26.10.12, 08:02
                                                    Taaa...miał być 27-10, ale zarządca rzekomo przełożył im termin odbioru inwestycji na poniedziałek. Podejrzewam ze Murapol sam przesuwał ten termin bo nie był gotowy do przekazania.
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 26.10.12, 12:20
                                                    Ja również dziś usłyszałem że w bundynku G schną tynki i kierwonik budowy nie wyraził zgody na odbiory techniczne w nich... na pytanie kiedy mogą być mniej więcej pani 'Murapolka' powiedziała że nie wie i nie jest w stanie się dowiedzieć, a na pytanie czy do końca miesiąca będzie można odebrać: 'Może'...
                                                    Ręce opadają.
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.238.17.* 26.10.12, 19:51
                                                    Murapol uważa chyba że wszystko jest w jak najlepszym porządku a prace są zakończone bo na swojej stronie nasz etap budowy wylądował już w zakładce "zdjęcia budynków zrealizowanych" :D
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 26.10.12, 12:23
                                                    Też nie chcę płacić czynszu jak mam tam nie mieszkać.
                                                    Co do straszenia to samotnie nic nie da, może coś wypracować wspólnie jakiś pozew zbiorowy :D:D:D
                                                  • Gość: budynek i - ada Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 26.10.12, 12:30
                                                    Zgadzam się samotne straszenie nic nie da, my się pytaliśmy a co jeśli będziemy chcieli zrezygnować z umowy bo mija magiczny termin 60 dni to usłyszeliśmy - "To państwo zrezygnują..." - od Pana doradcy sprzedaży....
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 26.10.12, 13:44
                                                    No dokładnie, oni mają to gdzieś, przyjdzei ktoś nowy i kupi, zwłaszcze jak już rzeczywiście skończą. Dla nich to nieduża strata czy sprzedadzą 2 mieszkania za mnieszą kwotę.
                                                  • Gość: Budeynek I!!! Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.lewandow.net.pl 01.11.12, 16:18
                                                    A my odebralismy klucze, i dzisiaj 1.11 nie moglismy wejsc pomimo braku takiej informacji z biura, ze w swieta nie mozna. Jedynym uniedogodnieniem do 15.11, odnośnie godzin 8-17.00. I znowu cos nie tak, a tak sie cieszylismy z tych kluczy, żeby juz dzialac, bo zalezy nam na czasie!!!
                                                  • Gość: gościu budynek I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.tktelekom.pl 01.11.12, 18:34
                                                    Hehehe dzisiaj tak samo pocałowaliśmy klamkę. Co za bałwany i krętacze pracują w tym biurze sprzedaży. Z windami też ściemniali- " to już zależy tylko od administratora kiedy będzie uruchomiona". Okazało się że administrator czeka aż murapol dostanie papiery z dozoru technicznego a kierownik budowy nie potrafił powiedzieć kiedy to będzie.
                                                  • ewelinza Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol 13.11.12, 10:42
                                                    Witam,

Mysle ze pomysl kolegi z postraszeniem jest ciekawym pomyslem bo w grupie mozemy zdzialac wiecej. Będę w przyszłości posiadaczka mieszkania w bloku H w ktory to nie ma windy i zrobionej rynny. To ze nie ma zielonego ogrodka wydaje mi sie malo istotnym elementem jak nie ma jak sie remontowac przy braku windy. Ja narazie czekam na odbior bo okazalo sie ze mam krzywa sciane. Mieszkania mialy byc juz dawno wiec wydaje mi sie ze warto by zebrac sie i grupa cos zadzialac. Dajcie znac co myslicie i jesli jest ktos z budynku H bardzo prosze o napisanie wrazen i swoich doswiadczen. Rowniez na prv ewelina_o@wp.pl

Pozdrawiam,
                                                  • Gość: klamca_rudy Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 18:17
                                                    haha po co kupowac niegotowe? ja pier*** ale trzeba miec nasranw we lbie zeby kupic obietnice
                                                  • Gość: Robert Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 27.10.12, 17:51
                                                    Teraz już wiem, że terminy były wyssane z palca (bud. G). Pani stwierdziła, że to nie jej wina, że takie otrzymali informacje, zamotała si e i wyszło, że wszystkim mówili to, co im kazano i ustalono. Teraz już nie powiedziała żadnego terminu (prawdopodobnie nie było info o tym co mówić) i zacytuję "jak będę wiedziała na 100% to się z panem skontaktuję". Chyba czas wybrać się do kierownika budowy żeby bezpośrednio od niego się dowiedzieć o końcu robót i przewidywanym czasie odbiorów.
                                                  • airjanek82 Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol 04.11.12, 21:42
                                                    coś w tym jest
                                                  • Gość: budynek i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 25.10.12, 20:16
                                                    mówiąc odbiory miałam na myśli oddawanie kluczy :) Przepraszam źle się wysłowiłam. Czy rozumiem że nie wszyscy mieli jeszcze odbiory techniczne?
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.238.17.* 26.10.12, 18:47
                                                    Przepraszam, ale aż uśmiechnęłam się czytając pytanie "Czy rozumiem że nie wszyscy mieli jeszcze odbiory techniczne?" Poprosiliśmy o możliwość zobaczenia jak wygląda mieszkanie po odbiorze w związku z tym byliśmy w budynku I i mogę powiedziec że przy nim budynek G to plac budowy:/
                                                    Tak sobie myślę że zebrać się warto i zażądać spotkania z kierownikiem budowy. Może on potrafiłby okreslić maksymalny termin odbiorów.
                                                  • Gość: budynek i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.centertel.pl 26.10.12, 18:55
                                                    Sylwia , nie wiedziałam... My mamy mieszkanie w bloku I i nas na odbiór techniczny zaproszono na początku miesiąca.....
                                                  • Gość: Bartosz Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.204.95.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.10.12, 19:41
                                                    Witam wszystkich sąsiadów:)
                                                    widzę że nastroje nie bardzo, nie ma się co dziwić. Ja z żoną mamy mieszkanie w budynku H i na pierwszym odbiorze technicznym byliśmy 27 września i mieszkanie było naprawdę przyzwoicie zrobione, tynki były suche, ściany były wykończone na ostro. Kluczy nie można było odebrać bo.. nie było zamków w drzwiach:P :( doczepiliśmy się do kilku rzeczy i był wyznaczony czas na poprawę niedociągnieć ale generalnie mieszkanie było w takim stanie że spokojnie można by je odebrać. Najgorsze jest to że ciągle nas zbywają i zmieniają daty, wszelkie terminy, a olewcze podejście przedstawicieli jest nie do zniesienia. Zapytany przeze mnie przedstawiciel o opóźnienia powiedział mi tak: "ja tylko przekazuje Panu datę a co Pan z tym zrobisz to Pana sprawa". Żenujące!!!
                                                  • Gość: Robert Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 27.10.12, 17:57
                                                    Teraz już wiem, że terminy były wyssane z palca (bud. G). Pani stwierdziła, że to nie jej wina, że takie otrzymali informacje, zamotała się i wyszło, że wszystkim mówili to, co im kazano i ustalono. Teraz już nie powiedziała żadnego terminu (prawdopodobnie nie było info o tym co mówić) i zacytuję "jak będę wiedziała na 100% to się z panem skontaktuję" - może dlatego, że już nie byłem grzeczny? Chyba czas wybrać się do kierownika budowy żeby bezpośrednio od niego się dowiedzieć o końcu robót i przewidywanym czasie odbiorów.
                                                    Żenada
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 29.10.12, 08:09
                                                    Witam,

Numer telefonu do kierownika budowy jest na tablicy informacyjnej przy wieździe, może jak ktoś będzie na miejscu to spróbuje się z nim skontaktować, ja niestety tego numeru nie spisałem jak byłem ostatnio, a widzę że szkoda.

Zrealizowany budynek na stronie internetowej Murapolu to niezły żart, gdyby nie chodziło o moje miszkanie to bym się nieźle uśmiał.

U mnie w budynku G po wielu walkach końcu zrobili zmiany w łazience według naszego planu jakieś 1,5 tygodnia temu, w ten piatek wchodzę do mieszkania a tam dziury w podłodze niezalane betone, dziury w ścianie z odsłoniętymi rurami... to się nazywa zakończenie budowy.

Przypomniała mi się jedna rzecz, robotnik z budowy zaczepiony przy wychodzeniu z placu jakieś 2-3 tygodnie temu powiedział mojej żonie że te 4 budynki to już są skończone (sarkazm z jego strony) teraz oni muszą się wszytskie siły wkładać w kolejny etap - następne budynki - bo z tamtymi już mają opóźnienie.
                                                  • Gość: nowy - Budynek I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 29.10.12, 11:24
                                                    Ktoś dzisiaj może dzwonił dowiedzieć się kiedy będą klucze? PH w piątek mówił, że dzisiaj odbiór techniczny bud. I i dzisiaj lub jutro odbiór kluczy.... do tej pory cisza. Ktoś widział jak tam sprawa z częściami wspólnymi? Nie liczę na wyrośniętą zieloną trawę ale czy tarasy, drogi, chodniki są już skończone?
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: 193.201.36.* 29.10.12, 11:36
                                                    Dziś ma być odbiór budynku przez zarządce, a od jutra mają dzwonić i umawiać na odbiory techinczne i przekazanie kluczy.
                                                    Droga dojazdowa jest w piątek oglądąłem mieszkanie i lazłem drogą.
                                                    W ogródkach w budynku H widziałem że sypana była ziemia, ale jakaś cienka warstwa a w budynku G ogródek był wyłożony jakimiś matami - nie wiem co to dokładnie.
                                                    W budynku G widziałem parter korytarza i wyglądał na skończony.

Obecne grzeją mieszkania żeby schły tynki szybiej w piątek u mnie w mieszkaniu rozgrzewały się w piątek wieczorem.

Tyle wiem, ale czy te teminy będą jutro aktualne to nie wiem... ciekawe czy jest możliwość że zarządca nie odbierze budynku.
                                                  • Gość: Bartosz Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.182.7.93.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.10.12, 16:04
                                                    Witam.,
                                                    Ja przed chwilką dzwoniłem do murapolu. PH powiedział że w tej chwili zarządca ogląda i odbiera budynki (mam nadzieje, że je odbierze!!!). Jeżeli budynki zostaną odebrane to od jutra będą dzwonić i umawiać ludzi na odbiór kluczy. Kolejnością będzie data podpisania z nimi umowy o kupnie mieszkania. Powiedział, że na pierwszy ogień pójdą mieszkania/osoby które podpisały w lipcu/sierpniu 2011 roku. Ja podpisywałem umowę w grudniu więc powiedział że nie powinienem za długo czekać i spodziewać się telefonu w okolicach wtorku/ środy. Ja nie chce was smucić ani buntować ale raczej kierownik budowy wam nic nie powie niestety...
                                                  • Gość: Ania Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 19:17
                                                    Witam,
                                                    od dawna śledzę nasze forum, zaczynam się coraz bardziej niepokoić. Byliśmy na odbiorze technicznym we wrześni - niestety masa drobnych usterek plus, mokre tynki w sypialniach, takie, że aż można było je wydłubywać ze ścian;-( nie odebraliśmy mieszkania, mieli nas zaprosić dokładnie za tydzień ale do dziś nikt nam nie proponuje kolejnego odbioru. Okazało się że była nieszczelna izolacja w naszym mieszkaniu (4 piętro, budynek G). Czy ktoś z Was miał pdobny problem/usterkę?
                                                  • Gość: Gosciu budynek i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.tktelekom.pl 29.10.12, 19:19
                                                    Jutro jestem umówiony na przekazanie kluczy
                                                  • Gość: Przemek Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 23:33
                                                    Graruluję, daj proszę znać jak przebiegło.
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.ip.netia.com.pl 30.10.12, 10:15
                                                    Szczęściarz, aż zazdroszczę;) Gratuluję :)
                                                  • Gość: nowy - Budynek I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.12, 14:14
                                                    OOO to pewnie i ja niedługo będę "wylosowany" :)

Daj znać jak po odbiorze
                                                  • Gość: nowy - Budynek I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.146.203.37.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.12, 20:48
                                                    u mnie sytuacja tak wygląda - pomiędzy 5 a 9 listopada odbiór kluczy.... mają odbiór techniczny warunkowy i jest możliwość wykończenia tylko między 9-17 i tak będzie do połowy listopada
                                                  • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.tktelekom.pl 30.10.12, 22:17
                                                    Odebrałem dzisiaj klucze do mieszkania w budynku I. Zgłoszoną poprawkę wykonali.
                                                    Rzeczywiście do 15-11 można być w mieszkaniu od 8 do 17 (do czasu zakończenia prac w częściach wspólnych, ogródkach itp).
                                                    Duży minus- nie działa winda (murapol mówi że zależy od administratora, a w rozmowie z administratorem ustaliłem że murapol czeka na papiery z inspektoratu budowlanego i kierownik budowy nie potrafi powiedzieć kiedy będą). Aktualnie czynsz ustalony jest w ryczałcie 220 zł na media do czasu aktów notarialnych. Pozwolenie na użytkowanie do 30-11, ale ten termin biorę z przymrużeniem oka).
                                                  • Gość: nowy - Budynek I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.30.3.90.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.11.12, 20:21
                                                    Garaż już mamy gotowy?
                                                  • Gość: bud. I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 01.11.12, 20:52
                                                    to ciekawe!! jak zwykle kręcą... a czy wiesz może czy ogródki w bud. I są zrobione? a tak ogólnie to czemu wyznaczyli takie godziny i czego można spodziewać się po 15 listopada- co to za magiczny dzień?my się zastanawiamy czy odebrać mieszkanie i już płacić "czynsz" skoro nie można go wykańczać kiedy się chce...
                                                  • Gość: Bartosz Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.31.112.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.12, 11:57
                                                    Witam
                                                    mam pytanie do osób które już odebrały klucze do mieszkań, czy podczas odbiorów przedstawiciel dewelopera mowił kiedy będzie budynek odbierany przez nadzór budowlany i kiedy będzie wystawione prawo zamieszkania?? Pytam dlatego że rozmawiałem ze znajomym i on mi powiedział że jak on odbierał mieszkanie (u innego dewelopera) to klucze odebrał w listopadzie a nadzór był dopiero w marcu i możliwość zamieszkania było dopiero na odbiorze nadzoru bo inaczej groziło 50 tyś zł. kary.
                                                  • Gość: bud. I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 17:00
                                                    bardzo dobra uwaga, odbierzemy klucze i będziemy płacić nie wiadomo ile czasu, zanim nadzór odbierze budynek i będzie prawo do użytkowania mieszkania. Pierwsza wersja uzyskania prawa do użytkowania to 30 paź. teraz to już 30 listopada a co będzie dalej?
                                                  • Gość: Bartosz Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.31.62.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.12, 17:48
                                                    Czyli wyczekiwania ciąg dalszy :( Nadzór na pewno nie odbierze jeżeli budynki nie będą całkowicie skończone, czyt. części wspólne też.. :(
                                                  • Gość: Bartosz Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.31.62.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.12, 17:56
                                                    Na stronie Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego jest m. in. taka notka:
                                                    "
                                                    Wniosek inwestora o udzielenie pozwolenia na użytkowanie stanowi wezwanie do przeprowadzenia kontroli. Właściwy organ (powiatowy inspektor nadzoru budowlanego lub wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego) przeprowadza obowiązkową kontrolę przed upływem 21 dni od dnia doręczenia wezwania inwestora. O terminie obowiązkowej kontroli organ zawiadamia inwestora w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania, a inwestor ma obowiązek w niej uczestniczyć w wyznaczonym terminie (art. 59c ustawy - Prawo budowlane).

Stroną w postępowaniu w sprawie pozwolenia na użytkowanie jest wyłącznie inwestor (art. 59 ust. 7 ustawy - Prawo budowlane). "
                                                    NIE wolno nam zamieszkać do czasu zamieszkania ale także nie wolno nam zmieniać zadnego położenia ścian!!!
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 02.11.12, 20:55
                                                    Z tego wynika że wniosek o udzielenie pozwolenia do nadzoru budowlanego został już wysłany? Czy przy okazji rozmowy z PH ktoś z Was przyszli sąsiedzi, może o to zapytać?
                                                  • Gość: bud. I Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 03.11.12, 00:18
                                                    zapytamy jutro i damy znać ...
                                                  • Gość: bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 03.11.12, 20:29
                                                    Wniosek do nadzoru wyślą podobno po 15 listopada, a kiedy faktycznie wyślą to nikt nie zgadnie.
                                                    My nie zgodziliśmy się na odbiór kluczy, murapol to porażka!!!!
                                                  • Gość: gościu Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.tktelekom.pl 03.11.12, 21:36
                                                    "Taka kontrola jest bezpłatna, a przeprowadza się ją na wezwanie budującego. Nadzór powinien ją przeprowadzić w ciągu 21 dni od wystosowania wezwania-wniosku o pozwolenie na użytkowanie. O terminie kontroli zawiadamia już po tygodniu, w trakcie kontroli obecność inwestora jest obowiązkowa. Z takiej kontroli sporządza się protokół.

Często na kontrolę czeka się znacznie dłużej, niż stanowią przepisy. Nadzór cierpi bowiem na brak kadr, stąd biorą się problemy z dotrzymaniem terminu z prawa budowlanego.

Przepisy nie określają, ile czasu ma nadzór budowlany na wydanie pozwolenia na użytkowanie. Stosuje się więc przepisy kodeksu postępowania administracyjnego dotyczące wydawania decyzji. Te zaś mówią, że na wydanie decyzji powinno się czekać najdłużej dwa miesiące.

Warto podkreślić, że otrzymanie pozwolenia na użytkowanie uprawnia do natychmiastowego przystąpienia do użytkowania (na podstawie art. 130 § 4 kodeksu postępowania administracyjnego)."
                                                  • Gość: Sylwia Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.home.aster.pl 03.11.12, 23:02
                                                    Skoro wniosek wyślą dopiero po 15 to jak pozwolenie ma być wydane do końca listopada?! To już nie jest przesuwanie terminu tylko oni kłamią nam prosto w oczy z pełną premedytacją!
                                                    Mam tylko nadzieję ze nie zostawia nas tak jak we Wrocławiu na Zielonym Zakątku wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/galeria/745902,wroclaw-na-piotrkowskiej-mieszkaja-na-placu-budowy-zdjecia,756646,id,t,zid.html#galeria albo w Krakowie: www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/lowcy-absurdow/wideo/07102010/2910798
                                                    Możecie Drodzy Sąsiedzi zobaczyć czym grozi odebranie mieszkań z "drobnymi" usterkami. Żal, po prostu żal....
                                                  • Gość: bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 04.11.12, 12:03
                                                    masakra! mamy pytanie do osób, którzy odebrali mieszkanie jak współpracuje się z Zrządcą bo w necie nie możemy znaleźć opinii na ich temat, oraz co jest zawarte w opłacie 220 zł, gdzie jest śmietnik, czy zarządca ma biuro gdzieś na terenie inwestycycji-czy jest wirtualny, czy ochrona ma jakąś listę osób które mogą wieżdżać na osiedle- bo nie dają jeszcze kart do bramy, garażu i oczywiście klatek schodowych.
                                                  • Gość: bud. i Re: Cztery pory roku, białołęka, murapol IP: *.play-internet.pl 04.11.12, 12:17
                                                    no np. my nie odebraliśmy kluczy, murapol na to właśnie nic ...
                                                    a żeby było ciekawiej to nam ukradli dzwonek :) na odbiorze technicznym dzwonek był a potem się zmył ciekawe co jeszcze się zmieni do odbioru mieszkania
                                                    a i jeszcze jeden news- jeżeli nie spadnie śnieg to będziemy mieli nawet zieloną trawkę na ogródkach (obietnica PH)