Dodaj do ulubionych

Jak się mieszka w Józefosławiu?

IP: *.polityka.com.pl 25.08.04, 14:23
Przymierzam się do kupna segmentu 9na rynku wtórnym) na któryms z osiedli
Józefosławiu. Napiszcie, jak się tam mieszka, czy warto przenieść się z
mieszkania na Natolinie do segmentu poza Warszawą. Jak tam ze sklepami,
pocztami, aptekami. Czy wszytko trzeba załatwić w Warszawie, a tanm tylko
kima, jak mówia niektórzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 25.08.04, 15:03
      witam
      ja mieszkam w Józefosławiu,no cóż mówić, mieszkać jest supeeer,czyste
      powietrze,prawie zero halasu (nie licze tutaj samolotów,ale potem ich nie
      slychac-przyzwyczajenie) sklepy- auchan 3km, mniejsze sklepy sa rozsiane
      gdzieniegdzie,ale są. poczta jest nowowybudowana,ale bliżej pulawskiej, kabaty
      mam 500m od mieszkanka, zachody slonca -no coz slowo tego nie odda obrazu,
      (mieszkam na drugim pietrze) ja mieszkalem na ursynowie-stoklosy i nie zaluje
      ani troche. decyzja nalezy do Ciebie.pozdrawiam ze wsi Józefosław
    • dc22 Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? 25.08.04, 15:06
      w sumie nic nie upowazania mnie do odpowiedzi na zadane pytanie bo dopiero
      zaczne tam mieszkac:) wlasnie kupilam mieszkanko.

jednak przed zakupem spotkalam sie z kilkoma mieszkancami Jozefoslawia i
      generalnie ich opinia byla taka:

- dojazd - wiadomo, do najlepszych nie nalezy, przez pierwszy tydzien dla kogos
      kto mieszkal w centum to bedzie przezycie z gatunku traumatycznych. Potem sie
      przyzwyczai:)

- musisz traktoac Auchan jako sklepik osiedlowy:)

- jest kilka innych sklepow, fryzjer, weterynarz i apteka - da rade

- samoloty wcale nie sa takim problemem jak sie wydaje - dla mnie osobiscie sa
      nawet zaleta bo lubie wieczorem obserwowac ich swiatelka - kiedys mieszkalam w
      zabiencu i od tamtej pory mi ich brakuje:)

- miejsce gdzie sie odpoczywa, nie tylko spi

Chetnie poczytam inne wypowiedzi
      Pozdrawiam serdecznie
      • dc22 Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? 25.08.04, 15:08
        No wlasnie Michal:) Wies Jozefoslaw - mowi sporo, Smieje sie ze moj pies z
        miejskiej damy przeistoczy sie w wiejskiego burka:)

Troche malo obiektywna jestem bo teraz okna mam przy Marszalkowskiej i jak
        kania dzdzu potrzebuje ciszy i spokoju...
        • Gość: zuzka Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: 213.17.227.* 25.08.04, 15:34
          a na jakim osiedlu bedziesz mieszkać? Bo nie na wszystkich pomysleli o
          pieskach - i nie ma miejsca na spacery osiedlowe, ew. jak cos się wydazy to
          trzeba posprzatac, no i z pieskiem trzeba isc za brame, a tam tereny prywatne -
          i co wtedy???
          Mam wlasnie ten problem u siebie na osiedlu
          • dc22 Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? 25.08.04, 15:39
            ja raczej nie stanowie problemu bo po psie sprzatam. nie widze w tym zadnej
            sprawy i ujmy na honorze. mam taki przyrzad specjalny, miesci sie w plecaczku,
            za torebki stosuje zwykle woreczki na smieci.
            zaczelam sprzatac mieszkajac w centrum wawy - do dzis mam sztame z dozorca:))

A mieszkac bede na Przylesiu - tam sa tzw "furtki psie" przez ktore mozna wyjsc
            na spacer
          • Gość: magggie Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: *.energis.pl 26.08.04, 16:52
            Zuzka - a Ty na który, osiedlu mieszkasz? Bo na tym, gdzie będę mieszkać, też
            chyba o pieskach nie pomyślano :-(
    • dc22 Forum 25.08.04, 15:48
      A tak w ogole to co tu jeszcze robicie:))) a sio mi na forum Jozefoslawia. Co
      prawda nie jestem tak gospodarzem ale chcialabym zeby forum ozylo. to co, do
      zobaczenia?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20162
      :)
      • kkobieta Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! 26.08.04, 11:18
        A ja jestem gospodynią forum JÓZEFOSŁAW i przyłączam się do zaproszenia!!!
        Przecież Józefosław to enklawa młodych dynamicznych ludzi, wśród których jest
        pewnie mnóstwo internautów!!! Byłoby cudownie, gdyby to forum ożyło. Już same
        nawet kilkuosobowe spotkania sąsiedzkie zawsze przynoszą wiele cennych
        informacji o życiu w J, trickach na szybki dojazd do Wawy i tak dalej - a co
        dopiero gdybyśmy się zaczęli tymi wiadomościami dzielić tutaj!

A więc - do zobaczenia na forum Józefosław!
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20162
        • Gość: jorgen Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: *.man.polbox.pl 26.08.04, 17:03
          Jest tylko jeden problem z Józefosławiem: jest daleko od rozrywki.

Przez to często nie piję żeby jakoś dojechać spowrotem.

Taksówka ze śródmieścia może kosztować do 150 zł.

Poza tym wszystkike podstawowe sklepy i usługi są na miejscu: lokalne
          spożywcze, apteki, weterynarze, etc.

• Gość: Wejder Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: 212.160.172.* 26.08.04, 22:40

też mnie boli ten problem ;(

ale już niedługo moja luba będzie kierowcą ;) to będziemy sobie na wymianę
            piweczko w gardziołek na 'mieście' zapodawać ;)

Wejder z Kwadratowej :)
            • Gość: magggie Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: *.energis.pl 27.08.04, 09:00
              To będziemy sąsiadami :-)
              Ja niedługo będę mieszkać na Kwadratowej 9...
              • Gość: Wejder Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: 212.160.172.* 27.08.04, 11:10

nawet więcej niż sąsiadami...będziemy sąsiadami z bloku :)

• Gość: magggie Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: *.energis.pl 27.08.04, 13:59
                  Jaaciee. A w której klatce mieszkasz?
                  • Gość: Wejder Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: 212.160.172.* 31.08.04, 16:18

A ty ? ;)

• Gość: magggie Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: *.energis.pl 31.08.04, 16:21
                      Ja w 2. Tej na rogu :-)
          • Gość: kasia Re: Forum JÓZEFOSŁAW - gospodyni zaprasza !!! IP: 213.17.245.* 27.08.04, 17:24
            Za taksówkę do Józefosławia wcale nie płaci się 150 zł !!
            Zdarza nam się wracać czasami w nocy do domu i uwierzcie są korporacje gdzie
            można się dogadać i z centrum Warszawy przyjechać do Józefosławia za 50 zł.
            Sprawdziłam kilka razy :)
    • Gość: Lee Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: 213.199.253.* 26.08.04, 22:05
      Mieszkam na os. Przylesie prawie 4 lata. Dopóki nie miałam dziecka, miejsce
      wydawało mi się idealne. Do dojazdów się przyzwyczaiłam, zakupy robiłam 'po
      drodze'. Od kilku m-cy jestem matką i patrzę na wszystko trochę inaczej.
      - zero miejsca do spacerów i zabaw z dzieckiem (można chodzić z wózkiem po
      chodniku wzdłuż jezdni). Dla hardcore'owców przejście się po wertepach do lasu.
      Ekstra przyjemność zwłaszcza, kiedy nadjeżdża samochód niosąc ze sobą tumany
      kurzu;
      - sklepik 'osiedlowy' jakości marnej. Artykuły 1wszej potrzeby to chyba piwo i
      kiełbasa dla robotników z okolicznych budów. Wielokrotnie nie było tam można
      kupić cukru (sic!), więc jesteśmy zmuszeni robić zakupy np w Auchan
      - moje okna wychodzą na ul. Wilanowską i przyznam, że coraz węcej jeździ tam
      samochodów i oszołomów pędzących tam 100 km/h. Również kierowcy tirów traktują
      to m-sce jak rondo, na którym można zakręcić i robia to nader często.

Plusy:
      - osiedle jest świetnie zorganizowane, bardzo dobry administrator, rozliczenia
      funduszu remontowego co do złotówki i de facto czynsz na bardzo przyzwoitym
      poziomie biorąc pod uwagę ochronę i basen na osiedlu
      - zachody (i wschody) słońca są boskim doznaniem. Rwnież kwitnący rzepak i
      zające szukające zimą jedzenia, a także bażanty i lisy.
      - weekend to jak wypad za miasto
      - czysto i schludnie.

• Gość: jorgen Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: *.man.polbox.pl 27.08.04, 09:39
        A może by tak spróbować zorganizować wspólny samochód(-ody) do Warsiawy i z
        powrotem? Może nie do pracy ale w soboty wieczorem?
        • Gość: mk Re: Jak się mieszka w Józefosławiu? IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.08.04, 09:54
          jak zawsze. trzeba się tylko dogadać...
          • dc22 Do: Lee 31.08.04, 15:04
            fakt, ze pewnie tereny czysto spacerowe to nie sa ale rezygnuje z
            marszalkowskiej - tez niezbyt "spacerowej" ulicy:)
            za to kusza mnie te wspomniane zachody slonca:)) no i ten rzepak. co prawda nie
            ludze sie - predzej czy pozniej cos tam postawia ale poki co zamierzam napawac
            sie ile sie da:)
            ucieszyl mnie tez komentarz dot. administracji - w czasie spotkania z zarzadem
            i administratorem odnioslam podobne wrazenie.

Co do sklepu - w czasie wizyty na budowie chcielismy cos do picia choc kupic bo
            upal byl nieziemski. ranyyyyyy... nie mozna jakos wplynac na asortyment??
            Choc mieszkancy ostrzegali ze osiedlowym sklepikiem tak naprawde jast auchan:)

Jak wyglada sprawa basenu? Widzialam ratownika wiec pewnie dla dzieci
            bezpiecznie? A duzy scisk?

Pozdrawiam serdecznie i juz wkrotce do zobaczenia na osiedlowych drozkach:)
    • Gość: magggie dokąd z psem na spacer? IP: *.energis.pl 10.09.04, 09:22
      Ciekawi mnie dokąd chodzicie ze swoimi psami na spacer... Bo jak kupowaliśmy
      mieszkanie, to jeszcze było gdzie psa wyprowadzać. Ale teraz chyba wszystko się
      pozmieniało i jest coraz mniej takich miejsc...
      • dc22 Re: dokąd z psem na spacer? 10.09.04, 09:25
        las kabacki??? pole za przylesiem??
        hm. nie wiem. wydawalo mi sie ze akurat tam nie powinno to byc problemem:))
        • Gość: magggie Re: dokąd z psem na spacer? IP: *.energis.pl 10.09.04, 09:40
          Gdzie jest pole za przylesiem? Jeszcze nie mieszkam w Józefosławiu i nie
          orientuję się za bardzo. Ale niedługo będę :-)
          No a jak jest z tym lasem? Można tam z psami spacerować, czy nie?...
          • dc22 Re: dokąd z psem na spacer? 10.09.04, 09:48
            to pole to moze za duzo powiedziane:)) jesli mieszkac bedziesz przy
            wilanowskiej (o ile dobrze zrozumialam w kwadracie) - to przylesie to ostatnie
            osiedle przy drodze z kostka po lewej stronie patrzac w kierunku lasu.
            co do lasu - przyznam ze na spacerze bylam z psem raz, zrobil na mnie dobre
            wrazenie (las, nie pies:)). ludzie moze troche milsi niz od strony ursynowa,
            wiekszy porzadek napewno.

Jakiego masz piesa? Moze sie zalapiemy na wspolne spacery psie? Do tej pory
            moja labradorka szalala na polach mokotowskich z tabunem innych psow, teraz
            moze ja samotnosc jozefoslawska martwic:))))
            • Gość: magggie Re: dokąd z psem na spacer? IP: *.energis.pl 10.09.04, 09:55
              Czy to znaczy, że w Józefosławiu nie psiarzy i ich czterołapów?...
              Mój pies to wyżeł weimarski. Uwielbia labradory! Szczególnie sunie :-) Może
              biegać cały dzień - na pewno się zaprzyjaźnią :-) Już nie mogę się doczekać,
              kiedy się tam przeprowadzimy...
              • dc22 Re: dokąd z psem na spacer? 10.09.04, 10:05
                ooooooooooo wyzel weimarski?? wiec moze jeszcze taki w stalowym kolorze??????
                co za gracja, sam styl, oj piekny pies...
                no to super - jestesmy umowieni na wspolny spacer - wiadomo ze nic tak nie
                wybiega psa jak drugi pies - bedize troche spokoju w domu i mniej trwogi o
                zniszczenia:))
                Zamierzamy przeprowadzic sie w grudniu - mieszkanie odbieramy na poczatku
                pazdziernika.

Pozdrawiam serdecznie
                • Gość: magggie Re: dokąd z psem na spacer? IP: *.energis.pl 10.09.04, 10:46
                  To najprawdopodoniej tak jak my :-)
                  A gdzie będziecie mieszkać?...
                  • dc22 Re: dokąd z psem na spacer? 10.09.04, 11:35
                    na os. przylesie wlasnie:)
                    miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2278292.html
                    to tak jakby Wam bylo potrzebne, ja sie wlasnie ucieszylam
                    • Gość: magggie Re: dokąd z psem na spacer? IP: *.energis.pl 10.09.04, 14:02
                      Słyszałam. Przydałby się jakiś transport miejski...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka