Dodaj do ulubionych

umowa z developerem bez notariusza ??!!

16.09.02, 08:23
Jakie konsekwencje może mieć podpisanie umowy z developerem nie w formie
aktu notarialnego??

Czy niezamknięty podział geodezyjny może być przyczyną braku możliwości
spisania takiego aktu??

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: r2d2 Re: umowa z developerem bez notariusza ??!! IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 16.09.02, 09:15
      Nie bardzo rozumiem o co pytasz!
      Podpisanie z developerem umowy nie wymaga sporządzenia jej w formie aktu
      notarialnego.
      Jest to zwykła umowa cywilno-prawna.
      Zapewne chodziło ci o przeniesienie własności nieruchomości wraz z gruntem -
      niestety wymaga to formy pisemnej (akt notarailny) - pod rygorem nieważności.
      Podaj szczegóły o co tak naprawdę pytasz!!
      • Gość: ela Re: umowa z developerem bez notariusza ??!! IP: 157.25.125.* 16.09.02, 10:26
        przeniesienie wlasnosci w postaci aktu notarialnego to zupelnie co innego.
        Zanim do tego dojdzie zawiera sie umowe z developerem, bądź to zwykłą umowę
        cywilną bądź w postaci aktu notarialnego. Zwykła umowa cywilna nie chroni cię w
        żaden sposób, natomiast umowa w postaci aktu notarialnego daje ci możliwość
        zabezpieczenia twoich roszczeń poprzez wpis w dziale III księgi wieczystej
        danej nieruchomości. Oznacza to że w przypadku np. upadłości developera jesteś
        w pierwszej grupie do zaspokojenia roszczeń a nie gdzieś pod koniec. Nie jestem
        w 100 % pewna ale wydaje mi się (czytałam gdzieś wypowiedż syndyka na ten
        temat) że nawet przed Urzędem skarbowym i ZUSem. Ale jak wiadomo są to podwójne
        koszty, bo za akt trzeba zapłacić za wpis też no i potem ponownie za akt
        notarialny przenoszący własność.
        • hubert34 Re: umowa z developerem bez notariusza ??!! 16.09.02, 10:33
          i o to chodziło. dzięki serdeczne
          • Gość: gawro Re: umowa z developerem bez notariusza ??!! IP: 172.10.11.* 17.09.02, 08:58
            ja jeszcze tylko dodam ze umowa zobowiazujaca do wybudowania i przeniesienia
            wlasnosci nie niesie w zasadzie z soba zadnych dodatkowych kosztow - tak na
            prawde notariusz maksymalnie moze wziac po polowie stawki (pol za umowe
            przedwstepna pol za umowe zasadnicza) ktora wzalby notariusz za sama umowe
            zasadnicza. dodatkowe koszty to tylko wypisy z aktu notarialnego. to wynika z
            rozporzadzenia w sprawie taksy notarialnej. dlatego tez zachecam do podpisania
            takiej umowy. niestety pojawia sie jeszcze oplata sadowa za ujawnienie twoich
            roszczen w ksiedze gruntu na ktorej budowany jest dom, i ponoc pozniej gdy juz
            odbierzesz mieszkanie trzeba jeszcze zaplacic za zniesienie tych roszczen. ja
            sie jednak zdecydowalem na taka umowe i spie w miare spokojnie oczekujac na
            mieszkanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka