Dodaj do ulubionych

Sabe Investment, Echo Investment

06.10.05, 11:07
Witam,
planujemy z mężem kupno mieszkania u jednego z w/w deweloperów. Czy ktoś miał
z którymś z nich styczność? Czy polecacie któregoś? Będę wdzięczna za
wszelkie informacje. Dodam, że w tej kwestii jestem "zielona", nie wiem na co
zwracać uwagę przy zakupie nowego mieszkania, boję się, że zrobią ze mną co
zechcą.
Pozdrawiam
Allika
Obserwuj wątek
    • Gość: zainteresowana Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:56
      Allika, uważaj na Echo Investment. Zwykle mają kosmiczne ceny, a jakość
      wykonania pozostawia BARDZO wiele i jeszcze więcej do życzenia. Znajomy, który
      kupił u nich mieszkanie, wydał kupę forsy, mieszkał potem w hotelu, gdy oni
      naprawiali mu tynk, który mu na głowę leciał, w ubikacji miał podłączoną ciepłą
      wodę w klozecie, zamiast zimnej, robotnicy szczali (inaczej nie da się
      powiedzieć) mu na ściany, bo im się kilka pieter schodzić nie chciało.
      Wyobrażasz sobie potem ten smród? Zwykle wykonawcą jest Mitex i niestety przez
      samo to już bym uciekała. I to mimo że jestem z Kielc i powinnam wykazywać
      lokalny patriotyzm. ;-)))

Gdybyś jednak chciała coś kupić od Echa, to nie kupuj w ciemno - niech najpierw
      postawią budynek, żebyś zobaczyła, czy stać Cię na REMONT nowego mieszkania.
      Albo wywalcz wtedy zapisy o naprawieniu usterek lub negocjuj cene w dół.

W kazdym razie nie jest to deweloper, u którego zabiegałabym szczególnie o
      mieszkanie - patrzyłabym dokładnie na ręce, sprawdzała postepy, punktowała
      błędy itp.

Aha, a do tego zero pomyślunku w projektowaniu - w zimie ludzie zabijają się na
      płytkach, na których nawet w lecie można się wyłożyć - nikt nie pomyślał, że
      nie kładzie się na zewnatrz budynku płytek takich samych jak w łazience, a
      mniej więcej tak to wygląda. Oczywiscie nad tym, czy to funkcjonalne,
      zastanawiają się po fakcie...
      • adamkrzywy Re: Sabe Investment, Echo Investment 06.10.05, 15:00
        zainteresowana,

A w jakiej inwestycji Echo tak się popisało? Bo ja generalnie słyszałem o nich
        lepsze opinie...
        • Gość: zainteresowana Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 18:10
          Obejrzyj sobie Babka Tower (dlaczego przez tyle lat nie udało im się sprzedać
          wszystkich mieszkań?) i na przykład Nalewki. To tylko w okolicach Muranowa...
          • Gość: gh67 Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:16
            Que? Przecież Babka Tower to inwestycja WAN ...
    • Gość: Anula Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: 217.153.76.* 06.10.05, 15:06
      Witam,
      ja mieszkam w pierwszej (i jak dotychczas jedynej ) iwestycji Sabe Investment
      czyli na osiedlu Sonata przy Jez.Kamionkowskim.
      Sabe ma korzenie w Elektrimie, kapitał coś koło 5.000.000.www.sabe.com.pl
      Ja kupiłam mieszkanie już prawie gotowe, nie mogę złego słowa powiedzieć ani o
      obsłudze przy umowie/akcie/ odbieraniu mieszkania. Ludzie fajni, Sabe już drugi
      rok administruje osiedlem, paru członków zarzadu mieszka na osiedlu.
      • allika do Gość:Anula 10.10.05, 09:28
        Cześć,
        w związaku z tym, ze mieszkasz w inwestycji Sabe , miałabym do Ciebie kilka
        pytań. Czy mogłabyś podać do siebie maila?
        Czy na osiedlu Sonata przy Jez.Kamionkowskim też nie ma instalacji gazowej? Bo
        na Saskiej nie planują podłączenia ze względu na zagrożenie wybuchem. W związku
        z tym musielibyśmy kupić sobie kuchenkę elektryczną, a boję się, ze będzie
        zrzerać dużo prądu.Jak to jest u Ciebie?
        Pozdrawiam
        Allika
        • Gość: Anula Re: do Gość:Anula IP: 217.153.76.* 10.10.05, 11:51
          Witam,
          gazu juz sie chyba nie instaluje w budynkach pow. iluś tam pięter (nie pamiętam
          ilu); tak mam płytę elektr., nie gotuję intensywnie, więc nie odczuwam jakoś
          tego faktu w portfelu.
          Daj priva to się odezwę
          pozdrawiam
          • allika Re: do Gość:Anula 10.10.05, 11:57
            Pisz na e-mail: allika@gazeta.pl
      • niebieskooka12 Re: Sabe Investment, Echo Investment 05.12.05, 23:00
        Witam,
        Anula jestem zdecydowana kupić mieszkanie w nowej inwestycji Sabe na Saskiej.
        Mogłabyś podać więcej szczegółów odnośnie dewelopera a teraz Waszego
        administratora osiedla.
        Np. niepokoi mnie zapis w umowie dot. 3-letniego okresu zarządzania
        nieruchomością przez Sabe.
        Z góry dziękuję za odpowiedź!
        Pozdrawiam
        • Gość: Anula Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: 217.153.76.* 06.12.05, 10:28
          Witam, nie wiem jak Sabe sprawdzi sie u Was, ale u nas jest administratorem
          wybranym przez nas na kolejny rok.Osiedle jest zadbane,ochrona OK,
          administracja "frontem do klienta" (biuro w mojej klatce), czynsz 7,5 PLN/m.Od
          poczatku osiedle jest na wysokim standardzie.Aczkolwiek ja nie kupiłam
          mieszkania wirtualnego a juz niemal gotowe.Mysle jednak że nie ma sie czego bac
          przy kapitale 5 000 000
          pozdrawiam
    • allika Re: Sabe Investment Saska Kępa 07.10.05, 13:26
      Dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem.
      Zarezerwowaliśmy sobie mieszkanie 2 pokojowe na Saskiej Kępie (osiedle budowane
      przez Sabe Investment). Ceny mają jak dla mnie kosmiczne. Za 45.5 m na 4
      piętrze chcą 299.000 zł (ok. 6500 zł za metr). Bierzemy kredyt i będziemy go
      spłacać do późnej starości, ale mój maż bierze pod uwagę tylko i wyłącznie
      Saską Kępę (tam się urodził, wychował i ma sentyment do tej dzielnicy).
      Jak myślicie, czy takie ceny są wysokie jak na Saską Kępę?
      • adamkrzywy Re: Sabe Investment Saska Kępa 07.10.05, 13:34
        6500 za metr? Moim zdaniem bardzo wysokie. Ale Saskiej nie znam.
        Na wizualizacji Wasz budynek wygląda bardzo ładnie. Gratuluję mieszkania.
        • Gość: m Re: Sabe Investment Saska Kępa IP: *.kornet.waw.pl 10.10.05, 12:38
          Rozumiem Twojego meza.
          Rowniez urodzilam sie i wychowalam na Saskiej Kepie.
          I mam ogromny do niej sentyment.
          Zarezerwowalam mieszkanie w Sabe.
          Chociaz jeszcze sie waham, bo 6400 zl/m2 mnie przeraza.
          Na Tarchominie mialabym 2m2 w tej cenie, ale to nie Saska Kepa,
          gdzie za mieszkania w plycie chca powyzej 4000 zl/m2.
          • Gość: Ona Re: Sabe Investment Saska Kępa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 16:00
            Ja też uwielbiam Saską Kępę. Ale wizja supermarketu w budynku + drogi
            dojazdowej dla m.in. samochodów dostawczych od strony liceum Mickiewicza mnie
            przeraziła. Prawie się zdecydowałam, ale po otrzymaniu tych informacji, nie
            wyobrażam sobie tego.
            Pozdrawiam!
            • krzyk007 Re: Sabe Investment Saska Kępa 06.12.05, 12:28
              Cena jest absurdalna. To będzie wielkie bloczydło z supermarketem na parterze.
              Meksykańska będzie totalnie zapchana, a zaparkowanie samochodu będzie bardzo
              problematyczne. Cicho też nie będzie - dostawy towaru + głośna Saska.
              Dziwie się, że ktoś chce tam kupić mieszkania za takie pieniądze.
          • hyper_mouse Re: Sabe Investment Saska Kępa 25.01.06, 17:06
            Inwestycja wygląda bardzo ciekawie, jest w niezłym punkcie, budynek też mi się
            podoba. Tylko ten inwestor - Sabe, ani nie mają rachunku powierniczego, ani nie
            stoji za nimi żadna duża firma. Dla mnie to jedyny minus, gdyby nie to, to już
            podpisywałabym umowę.
            • Gość: Hyper_mouse Re: Sabe Investment Saska Kępa IP: *.rodamco.pl 26.01.06, 16:36
              Przejrzałam umowę, brzmi rozsądnie, paragraf 11.1b powinien zostać poprawiony
              bo w tej chwili wygląda to tak jakby warunkiem ewentualnego odstąpienia był
              odbiór faktury korygującej, a to nie o to raczej chodziło autorowi zapisu, a
              reszta to standard. Budowa jest finansowana z kredytu ING - to całkiem niezły
              znak, bo wiem, że oni dość rygorystycznie badają zdolność kredytową i
              opłacalność przedsięwzięcia.
              Właścicielami fimy są dwaj Panowie, jeden rocznik 33, drugi 47, a więc nie
              najmłodsi, zawsze jest ryzyko, że któryś z nich "odejdzie" w czasie budowy a to
              zawsze moze wprowadzać chaos w firmie, ale to już bardzo czarny scenariusz.
              Na pewno minusem jest fakt braku rachunku powierniczego, zablokowanego itp, hmm
              z drugiej strony skoro finansuje to bank to na pewno musi być coś w stylu
              takiego rachunku bo zwykle jest to wymogiem kredytu. Muszę się jeszcze
              dopytać :-)
            • Gość: jerry21 Re: Sabe Investment Saska Kępa IP: *.tradepress.com.pl 27.01.06, 14:57
              Sabe to firma za którą stoi Elektomis - czyli jeden z udziałowców Telefonii
              komó\rkowej ERA. Jeżeli takie "plecy" Cię przekonują to OK.
              Ja mieszkam w inwestycji SABE Park Skaryszewski. Zdjęcia osiedla są na www.
              sabe.com.pl Jest po prostu miodzio!!. Na naszym osiedlu mieszka dużo ludzi
              powiązanych z Elektromisem i co tu dużo ukrywać z SLD. Mieszka tutaj prezes
              Sabe, członkowie zarządu elektomisa i jeden pan z firmy z afery Orlenowskiej
              (ta która pośredniczyła w słynnym spotkaniu w Wiedniu). Rano pod osiedlem stoją
              super fury z kierowcami i czekają na naszych osiedlowych dygnitarzy. To tak
              piszę, aby pokazać, że ta firma ma PLECY.
              2 miesiące po kupnie dostliśmy akty notarialne, przy odbieraniu mieszkania
              wykryto 3-4 niewileki poprawki. Sabe usunęło to natychmiastowo (czytaj na drugi
              dzień).
              Mieli administrować nasze osiedle 3 lata, po oddaniu osedla, ale ludzie (moi
              sąsiedzi) byli bradzo zadowoleni i przedłużyliśmy im kontrakt .
              Czynsz nie jest wygórowany bo 7,5 PLN za 1 m kwadratowy. Na prawdę bardzo dbają
              o osiedle. nawet w tamtym roku dostli nagrodę od Kaczyńskiego (sic!) za wzorowe
              osiedle.
              Na prawdę polecam tego dewelopera.
              • Gość: Mouse Re: Sabe Investment Saska Kępa IP: *.rodamco.pl 01.02.06, 17:17
                To chyba nie do końca tak, bo z tego co wiem to właściciele Sabe nie są już
                członkami zarządu Elektrimu od bodajże 1999 roku.
              • niebieskooka12 Re: Sabe Investment Saska Kępa 02.02.06, 21:55
                to ciekawe co piszesz. ja zdecydowalam sie na zakup mieszkania w sabe na saskiej
                kepie. przyznam sie ze zaniepkoił mnie zapis dot. 3-letniego administrowania
                przez sabe osiedlem. piszesz takie cieple slowa pod ich adresem...mam nadzieję
                że sprawdzą się również i w przypadku mojego osiedla.
                Cóż cena jest wysoka,ale jak obserwuje inne budowy w okolicy to bardzo
                porównywalne. Nie odbiegają od konkurencji.
                Korzystając, proszę powiedz jak patrzyli na zgłaszane zmiany w mieszkaniu? typu
                przesunięcie ścianek, podłączenie wody w kuchni, kibelek w toalecie. Bo właśnie
                spotkałam się z osobą z Sabe i cóż napotkałam na opór. Projekt zmian
                aranżacyjnych mam przygotowany przez osobę z uprawnieniami. Możesz mi poradzić
                jak z nimi rozmawiać? Jest jeszcze trochę czasu, bo budynek dopiero rośnie w
                siłę :-)
                pozdr,
              • Gość: miro Elektrim... Elektromis... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 00:36
                Dla niektórych to wszystko jedno jak się okazuje.
      • stemonika Re: Sabe Investment Saska Kępa 24.05.06, 09:29
        Ja również od urodzenia kjestem z Saskiej Kępy i mój mąż również. Właśnie idzie
        rata do Sabe za mieszkanko i jak na Saską Kępę cena nie jest jeszcze tak bardzo
        wysoka, bo przy Brukselskiej cyn doszły do 8.000-11.000 zł/m2 !!! To jest
        chore ! Tak więc będziemy moze sąsiadami ? A sklepem nie przejmowałabym się tak
        bardzo. Droga dojazdowa jest z tyłu bloku i rozładunek ma być w garażu, a
        samochody tylko do 3,5 T. Więc to nie jakiś hipermarketm tylko coś w rodzaju
        byłej Billy, taki sobie marekt - a w razie czego po piwko na parapetówkę
        blisko :-)) Pozdrawiam i trzymam ksiuki za wszystkich zdecydowanych !
    • Gość: Hyper_Mouse Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.rodamco.pl 27.01.06, 12:06
      Zgadzają sie też na umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego - po
      wpłaceniu 20% ceny. Garaże nie są obowiązkowe.
    • kaye Re: Sabe Investment, Echo Investment 03.02.06, 19:19
      Jaki sklep jest planowany w budynku na Saskiej?
      Czy już to wiadomo?
      • Gość: maja Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:18
        m.in. spożywczy
        • Gość: nikki30 Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:44
          Sklep Champion konkurencja dla Alberta:)
          • hyper_mouse Re: Sabe Investment, Echo Investment 21.02.06, 15:11
            Jak tam idzie budowa? Widzę, że już większość małych mieszkań została sprzedana.
            A jak wyglada współpraca z działem sprzedaży SABE? w Echo jest miło, ale treść
            umowy dosyć stresująca. W dodatku chcą ją zawierać w formie aktu notarialnego,
            to dobrze i żle, bo jak komuś bank odmówi finansowania to bez zapłaty kary
            umownej 10% i kosztów notarialnych nijak się z tego nie wyplącze.
            • Gość: malami Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: 62.29.137.* 21.02.06, 17:03
              mam za soba walke z sabe uwienczona sukcesem!

umowa jest moim zdaniem ok, byly tylko problemy z terminem 1 wplaty, ale udalo
              sie w koncu wydluzyc go do 3 tygodni.

nie ma ideksacji zadnej, wplaty zgodnie z postepem prac, teraz jakos 40%.
              termin realizacji polowa 2007 i wydaje sie ze beda nawet 2 miesiace przed
              czasem.

umowa cywilno-prawna.
              • ksob5 Re: Sabe Investment, Echo Investment 22.02.06, 14:41
                A czy kto z was interesowal sie Sienna Residence, tez Sabe..
                • hyper_mouse Re: Sabe Investment, Echo Investment 24.02.06, 13:35
                  niestety to już nie moja liga :-)
                  lokalizacja fajna, ale same duże i drogie apartamenty.
                  gdybym miała zbędny milion to czemu nie...
      • Gość: mysz Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: 62.29.137.* 13.02.06, 15:28
        nie champion tylko ELEA
    • Gość: Charon Re: Sabe Investment, Echo Investment IP: *.eranet.pl 25.02.06, 22:48
      Echo ma trochę lepszą lokalizację, bardziej schowaną, ale inwestycja Sabe też
      jest ok i zdaje się będzie szybciej. Już w tej chwili jest tam chyba z 5-6
      pięter. Buduje to Tynkbud - to chyba dosyć znana firma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka