Gość: ma IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.02, 19:04 Ponawiam prośbę o opinie na temat tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaba Re: Dach Bud Wrocław IP: 195.117.195.* 18.09.02, 14:27 To faktycznie dziwne, ze nie ma o nich zadnego odzewu na forum. Czyzby developer idealny ?! Z tego co widac na budowie (dobre tempo prac - na Kromera)i w prasie (jeden z nielicznych pozostalych developerow we Wroclawiu, ktory ma jeszcze pieniadze na systematyczna reklame w prasie) nie jest zle. W porownaniu tym, ktory budowal moje mieszkanie - super. Nie napisze jaki (choc mieszkanie mi w koncu wybudowali) Ja tez niestety nic konkretnego na temat Dach Bud-u nie moge Ci napisac. Rynek developerski w dobie obecnego kryzysu to wielka ruletka. Powodzenia, wytrwalosci i mocnych nerwow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Dach Bud Wrocław IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.09.02, 15:09 dzieki za odzew. Czym wiecej czytam na temat deweloperow, i "przekretow" z ich strony tym czesciej mysle o zakupie mieszkania na rynku wtornym, lecz nadal marzy mi się nowe mieszkanko. Co do firmy Dach Bud to bylam blisko podjecia decyzji o zakupie mieszkania, poszlam do Banku Zachodniego WBK dowiedziec sie o kredyt i dowiedzialam sie ze nie zostanie mi przyznany jesli działka bud. jest obciazona hipoteka. Zapytalam wiec pracownika Dach Budu czy to obciazenie ma miejsce, nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi, skierowano mnie do PKO BP, LG Petro "ponieważ Dach Bud współpracuje z tymi Bankami i tam nie będzie kłopotu". Wobec tego czy nie mam prawa nawet wybrac sobie banku? Czy PKO BP udzieli mi kredytu bo sam jest wierzycielem Dach Budu i w jego interesie jest aby ten sprzedał mieszkania? Te i wiele innych wątpliwości nasuwa mi sie ostatnio do głowy. Moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami, nie koniecznie z firma Dach Bud. Z gory dzieki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba15 Re: Dach Bud Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 21:22 Proponuję zapisać w przedwstępnej umowie sprzedaży, iż developer zobowiązany jest do przekazania lokalu mieszkalnego bez obciążonej hipoteki lokalu i gruntu, a samą umowę potwierdzić u notariusza. Oczywiście nie rozwiązuje to sprawę w 100%, ale czy jest inne wyjście (jeżeli chcemy kupić od developera). Możemy poczekać jak budynek będzie skończone, a mieszkanie kupimy z "marszu". Jednak w takim przypadku narażamy się na większe koszty. W trakcie budowy cena za mkw. jest niższa o 15-20% niż po jej zakończeniu. Rozumie też postępowanie developera w zakresie zaciągania kredytu inwestycyjnego przy zabezpieczeniu się banku poprzez ustanowienie hipoteki - w obecnych czasach trudno sobie wyobrazić inwestycję w sektorze budowlanym przy 100% środkach własnych. Firma musi posiłkować sie finansowaniem z zewnątrz. Jednym ze sposo (chyba głównym) jest kredyt. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś