Dodaj do ulubionych

SZUKAM OSZUKANYCH !!!

12.11.02, 12:21
Witam wszystkich.
Jestem dziennikarzem i chciałbym zająć się nieco
dogłębniej sprawami ludzi oszukanych przez warszawskich
developerów i spółdzielnie mieszkaniowe. Jeśli ktoś
chce opowiedzieć mi o swoich perypetiach, proszę o
szybki kontakt.
grover77
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.wardynski.com.pl 12.11.02, 13:28
      Bardzo proszę... historia co prawda nie ma finału, ale przebieg jest ciekawy...
      MSM Nowy Dom 82... może być?
      • grover77 Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! 12.11.02, 13:45
        OK, bardzo chętnie wysłucham. Chociaż - jak piszesz -
        historia nie ma finału, to przecież po odpowiedniej
        publikacji sprawy mogą przybrać inny obrót :-)
        Proszę o jakiś namiar (np. adres mailowy) oraz propozycję
        terminu i miejsca ewentualnego spotkania. Dzięki.
        grover77@nospam.gazeta.pl
        grover@hoga.pl
        • Gość: Fasolowiec Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: proxy / 195.94.206.* 12.11.02, 15:01
          Dzień dobry. Moja sprawa to PIB Idealne Mieszkanie - budowa przy ul.Fasolowej.
          Developer spoznia sie juz 2 lata. Zmusil ludzi do rezygnacji z kar umownych
          plus doplata 100 PLN do m2 a teraz wymusil pozyczke na dokonczenie budowy a
          musimy konczyc sami. 2 bloki ciagle nie dokonczone reklamuje jako zakonczony
          etap i umieszcza ich zdjecia na folderach reklamowych. Byly bardzo brzydkie
          zagrania ze strony developera. Sprawa jest w prokuraturze. Kasa z firmy wyszla
          i wszystko bardzo brzydko pachnie ... Znowu sie zdenerwowalem. Pozdrawiam.
        • Gość: Ania Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.wardynski.com.pl 12.11.02, 15:50
          Dzięki za e-maila - przesłałam szkic naszej sytuacji, jeśli Cię zainteresuje
          chętnie się spotkam, prześlę jakieś dokumenty, namiary na spółdzielnię (na
          pewno będziesz się chciał spotkać i z winowajcą) etc.

Jeśli opiszesz sprawę, chciałabym mieć możliwość wglądu do tekstu, bo sprawa
          może (nie musi... ale wszystko w rękach spółdzielni) skończyć się w sądzie.

Przesyłam e-mailem telefon,
          pozdrawiam
          Ania
          • Gość: pisiu Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 217.153.60.* 19.11.02, 13:17
            Bardzo proszę i mnie przesłać szkic tejże sytuacji

pozdrawiam
            pisiu@poczta.onet.pl
          • Gość: Marta Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 04.12.02, 11:52
            Aniu, czy moglabys mi rowniez przeslac zarys sytuacji? Niedawno kupilam w tej
            spoldzielni mieszkanie...
            Pozdrawiam,
            Marta
          • Gość: Marta Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.pl.ibm.com / 195.212.29.* 04.12.02, 11:54
            Aniu, czy moglabys mi rowniez przeslac zarys sytuacji? Niedawno kupilam w tej
            spoldzielni mieszkanie...
            Pozdrawiam,
            Marta

P.S. Moj adres e-mail to: mpobog-r@swps.edu.pl
      • Gość: haj Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 217.153.60.* 19.11.02, 13:14
        Proszę cokolwiek bliżej na temat tejże spółdzielni (MSM ND 82).
      • natanata Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! 19.11.02, 13:38
        Aniu,
        jestem zainteresowana ich inwestycja, wiec mozesz mi tez podac jakies detale
        Twojej sprawy?
        dzieki z gory, Nata

Gość portalu: Ania napisał(a):

> Bardzo proszę... historia co prawda nie ma finału, ale przebieg jest
        ciekawy...
        >
        > MSM Nowy Dom 82... może być?
      • Gość: just. Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 213.17.180.* 03.12.02, 16:48
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> Bardzo proszę... historia co prawda nie ma finału, ale przebieg jest
        ciekawy...
        >
        > MSM Nowy Dom 82... może być?

Aniu bardzo proszę o info na temat spółdzielni Nowy Dom 82, zdecydowałam się
        tam kupić mieszkanie ale jeszcze nie podpisałm umowy. Nie chcę później żałować
        najwiekszego zakupu mojego życia !! Jeśli możesz podać mi maila to z
        przyjemnością się z Tobą skontaktuje

pozdrawiam
        • Gość: just Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 213.17.180.* 03.12.02, 17:06

do Ani
          podaję maila - just100@poczta.fm
    • Gość: Michal Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.02, 15:07
      Panie,
      poczytaj Pan forum a znajdziesz na dzien dobry moze z 10 tematow.

Pozdrawiam.
    • Gość: Jarek Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.studiomi.com.pl 12.11.02, 15:22
      Witam,
      Czuję się oszukany nie przez spółdzielnie ani developera, lecz przez firmę,
      którą miała sprawnie załawić kredyt mieszkaniowy a polecał ją developer.
      Kredyt mieliśmy otrzymać w najgorszym przypadku za trzy tygodnie, minęły trzy
      miesiące i nic jeszcze nie było wiadomo. Pani, która zajmowała się moją sprawą
      bardzo chciała oszczędzić na telefonach i nie dzwoniła do mnie z informacjami
      na jakim etapie jesteśmy i kiedy podpiszemy umowę. Poza tym firma pobrała od
      nas 550 zł za rozpatrzenie wniosku kredytowego, jak się pózniej okazało bank
      nie pobierał opłaty. Niby kwota nieduża, ale chodzi o szczerość wobec klienta.
      Dzwoniłem do szefa firmy jestem z nim umówiony w najbliższym czasie na
      spotkanie w celu wyjaśnienia sprawy. Moja cierpliwość się skończyła, kredyt
      załatwiłem już sam bez udziału tej firmy. Więcej szczegółów podam jeśli nie
      dogadam się z właścicielem firmy.

Pozdrawiam
      • Gość: paula Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 15:52
        DOLCAN - inwestycja w Rembertowie, ale to dotyczy kazdej ich inwestycji.
        Opoznienie budowy "tylko" pol roku, na dzien dzisiejszy, ale roboty jeszcze
        duzo przed nimi. Umowy bez karnych odsetek za niedotrzymanie terminu, mozna
        jedynie odzyskac wplacone pieniadze. Wedlug kierownika budowy i pracownikow
        opoznienia to wynik tego, zeDolcan nie placi podwykonawcom za robote, poniewaz
        inwestuje w zakup kolejnych ziemi.
        Ogloszenia w prasie informuja (stwarzaja takie wrazenie) o zakonczeniu budowy.
        Ogloszenia na ich stronie internetowej mowia o oddaniu osiedla w czerwcu 2002
        roku.
        Mnie zastanawia tylko jedno dlaczego ta firma szczyci sie CERTYFIKATEM
        DEWELOPERA??????????????????????
    • Gość: aga Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.wp.waw.pl 13.11.02, 08:30
      taką spółdzielnia jest Spółddzielnia Lokatorsko Własnościowa Nowa - siedziba w
      Warszawie
      Buduja juz 3 lata - i niestety budynki tylko postawione zaanagzownie prac 40%
      pieniadze zainkasowali i rozkładają ręce ze nie moga nic zrobic - bo banki nie
      udzielaja kredytów
      A za pobrane pieniadze od przyszłych mieszkanców kupili sobie grunty -
      inwestycja jest zadłużona i chyba nic z niej nie będzie.
      Az nie moge pisac.
      Straciłam wszystko.
      A prezes tej spółdzielni twierdzi ze żyjemy w cywilizowanym kraju ;-)
    • Gość: ewe Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 193.41.113.* 13.11.02, 09:30
      Spółdzielnia Jednośc w Piasecznie - opóźnienia są w moim przypadku pół roku,
      ale inni którzy wpłacili pieniądze z nadzieją na własne mieszkanie lokatorskie
      (z udziłem kredytu z KFM) czekają nawet dwa lata, a mieszkań nie ma.
      Spółdzielnia ubiega się o kredyt i przez ten okres dziwnym trafem nie może go
      uzyskać. Zwodzi ludzi, ciągle zwala winę na banki, brak kompetencji urzędników,
      a oni są biedni bez winy. Akurat. Już dosyć tego naciągania, straciliśmy tam
      całe oszczędności i nic. Co prawda jeden budynek stoi ( w stanie surowym, nie
      zamknietym - jak postoi jeszcze kolejną zimę to będzie nadawał się do rozbiórki)
      a miały być trzy na które nie ma pieniędzy. Zarząd w spółdzielni się ciągle
      zmienia, nikt nie chce brać odpowiedzialności za poprzedników. Jak można tak
      działać i to spółdzielnia z 30 letnim starzem i doświadczeniem, która w
      Piasecznie zarządza większością budynków. Pewnie finał będzie taki, że stracimy
      pieniądze i mieszkania, chociaż czasami jeszcze się łudzę że będzie inaczej.
      Zrezygnowana - Ewe.
      • bbkk Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! 13.11.02, 09:54
        U mnie podobnie. Mieszkania z KFM ze RSM Praga. Pierwsze pieniądze na wkład
        zbierała już w roku 1999. Budynki w tej chwili są bez ścian działowych i też
        nie ma jeszcze kredytu z banku. Do kompletu spółdzielnia planuje jeszcze 3 tego
        typu budowy i zbiera już od przyszłych mieszkańców pieniądze.
      • toto5 Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! 13.11.02, 10:15
        Dzień dobry.
        Około 10 metrów od Spółdzielni Jednośc w Piasecznie stoi sobie osiedle Multi -
        Hekk. Osiedle co prawda stoi ale jest budowane z przekroczeniami i nie
        trzymaniem się jakichkolwiek norm prawnych (najprostszy przykład: okna własnej
        produkcji bez atestów ITB, dziurawe kominy wentylacyjne - zagrażającezdrowiu
        ludzi!)...i tzw sztuki budowlanej. Ogólnie - jeden wielki przekręt w który
        zamieszana jest gmina i łapówkarstwo. A teraz ...na tym osiedlu (na którym: nie
        ma nawet miejsca do chodzenia po chodnikach bo wszędzie stoją samochody, dzieci
        bawią się między samochodami - były już wypadki) powstaje otóż jeszcze jeden
        budynek , developer dostał pozwolenie na zabudowę bez ograniczeń wysokości.
        Generalnie: developer robi co chce, buduje co chce, prawo budowlane go nie
        obowiązuje W ŻADNYM STOPNIU i ma dużo, dużo pieniędzy...A Gmina o tym wszystkim
        wie i dobrze jej z tym.
        • Gość: Bi Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.igik.edu.pl 19.11.02, 09:59
          Co kilka tygodni odbywaja sie spotkania SM Jednosc z Piaseczna. Moge dac namiary, proponuje isc na
          spotkanie i posluchac co sie tam dzieje. Juz przestalam chodzic, bo czulam sie jak w domu wariatow.
          Jakies 300 rodzin nabitych w butelke.
        • johana13 Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! 19.11.02, 13:10
          popieram Toto-koniecznie zainteresuj się osiedlem Słowicza-"wybudowanym" przez
          deweloppera Multi Hekk, oprócz tego co pisał Toto, można jeszcze wiele dodać-
          partrz na forum. To osiedle to naprawdę skandal-zapraszam po 18-tej-spróbuj
          zaparkować, zobacz gdzie się bawią dzieci, zobacz ile jest zieleni :(,zobacz
          rozbabrany moloch na środku osiedla, gzdzie wg wcześniejszych planów miał być
          teren zielony, zobacz jak na wąskich uliczkach usiłują sie minąć dwa samochody,
          itd., itp....
    • Gość: oliwka1 Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.hfp.com.pl 19.11.02, 13:32
      Bardzo dobry temat to Spółdzielnia Dom2000 Brzeziny. Jest tu kilka wątków i
      oszukanych.
    • Gość: kar Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.02, 14:30
      Dolcan - Wesola Zielona... wielkie nic.
    • Gość: OSZUKANA! SBM "Ziemi Mazowieckiej" IP: *.psych.uw.edu.pl / 172.16.3.* 24.11.02, 20:17
      Skąd jesteś? Warto podać info. dla kogo zbierasz te dane - bys był wiarygodny -
      w końcu żyjesz z nieszcześcia innych. Ludzie dzielą się z Tobą najważniejszymi
      dla siebie sprawami, za tym stoją dramaty, jesteś odpowiedzialny za to czy
      wykorzystasz to dla ich dobra - oby!

Ale cóż - jawność jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc napiszę (zajrzyj na
      wątek Poszkodowani przez SBM "Ziemi Mazowieckiej"):

Oto co sie stało:

Inwestycja "CENTAR" przy Kondratowicza - Bródno, niedaleko Lasku Bródnowskiego
      i Rembielińskiej (tam działał Radziszewski) miała powstać w 2000 roku.
      Opóźnienie ok. 1,5 roku - bo kasa poszła na poprzednią budowę ul. Stryjeńskich
      realizowaną razem z Optimą 2000 i podzielili się nią wykonawcy bez wykonywania
      praca - budowa nie jest skończona do dziś;

Spółdzielnia przez kilka lat miała 12(!) "członków" - co ciekawe przemknął
      przez nią też były wicepremier Goryszewski;

Wiceprezes SBM ds. finansowych (Hanna Bielicka-Lubowicka) okazała się być żoną
      Andrzeja Bielickiego szefa firmy WIRPRIM i KARTECH - głównych inwestorów.
      Powstała świetna furtka do wyprowadzenia kasy. Żona - Wiceprezes SBM działa nie
      na rzecz Spółdzielni - tylko swego męża i firm wykonawczych. Umowy
      skonstruowane były na niekorzyść SBM - np. w przypadku niezakończenia budowy -
      wykup lokali użytkowych i zwrot kasy dla WIRPRIM, w Radzie Nadzorczej -
      szefowie firm wykonawczych.

SBM bez wiedzy przyszłych lokatorów zaciągnęła dwa kredyty na kilkanaście
      milionów - oczywiście w dużej części udało się im "odessać" te pieniądze przez
      WIRPRIM i KARTECH - czyli zaprzyjaźnionych wykonawców bez wykonywania prac(stąd
      opóźnienie - bo nie było za co prowadzić budowy)
      Jeden kredyt Pekao SA w Łowiczu (skąd "przypadkiem" pochodził jeden z prezesów
      SBM - Grzegorz Muśko) był zabezpieczony zapisem w umowie, że bez spłaty kredytu
      nie wolno przenosić na lokatorów własności - co spowodowało, że teraz cena
      metra skoczyła do ok. 3880 PLN!!! Dziś aby dostać tytuł prawny do lokalu
      wszyscy lokatorzy muszą pokornie wpłacić po ok. 770 PLN za metr dopłaty.
      Czyki "tylko" 25% więcej od zakładanego planu!

SBM nie ma majatku, prezesi (Andrzej Gawlik, Grzegorz Muśko, Hanna Lubowicka-
      Bielicka, Krystyna Strzelecka) dostali absolutorium Walnego (obradującego w
      liczbie 12 osób! - maj 2001) i zniknęli w niebycie. Pewnie zmienili branżę, bo
      jakoś tak ciężko dziś się sprzedaje mieszkania i trzeba dłużej czekać na
      naiwnych.

Plotka głosi, że Bielicki ma wilę-pałac w Markach, hotel w Nowej Iwicznej (?),
      jego syn mieszka przy Kondratowicza - choc bez potwierdzenie wpłaty (kwit KP)-
      pieniądze za mieszkanie nigdy nie wpłynęły na konto (to jedno z kilku mieszkań,
      jakie są własnością Bielickich na Kondratowicza - choć nie zapłacili za nie!)

Rok temu, gdy wszystko się waliło Dział członkowski naciągał kolejnych
      naiwnych - dziś ok. 20 mieszkań stoi jeszcze pustych, lokale użytkowe także -
      bo kto je kupi po 3880 za metr! Pewnie sprzeda je Syndyk. A ok. 200 już nigdy
      nie uwierzy, że w tym kraju można uczciwie kupić mieszkanie.

Władza poszła w ręce ludu - czyli poszkodowanych lokatorów - budowa domyka się,
      ale za jaką cenę! Nie mogło być dobrze bez kasy i po takich poprzednikach.
      Zresztą mieszkańcy w zanarchizowanej rzeczywistości sami sieją anarchię - nie
      płacą czynszu (więc SPEC wyłącza dostawę ciepła).

A winni są ciągle bezkarni. I mogą się cieszyć, że przy tak działających sądach
      pozostaną. A nasze pieniądze zapewnią im i ich rodzinom to, co nam odebrano.
      • Gość: robert krzysiak Re: SBM 'Ziemi Mazowieckiej' IP: *.acn.waw.pl 01.12.02, 20:07
        PROSZĘ O KONTAKT. JESTEM JEDNYM Z OSZUKANYCH.
        KRZYSIAK@PF.PL

Gość portalu: OSZUKANA! napisał(a):

> Skąd jesteś? Warto podać info. dla kogo zbierasz te dane - bys był
        wiarygodny -
        >
        > w końcu żyjesz z nieszcześcia innych. Ludzie dzielą się z Tobą
        najważniejszymi
        > dla siebie sprawami, za tym stoją dramaty, jesteś odpowiedzialny za to czy
        > wykorzystasz to dla ich dobra - oby!
        >
        > Ale cóż - jawność jeszcze nikomu nie zaszkodziła, więc napiszę (zajrzyj na
        > wątek Poszkodowani przez SBM "Ziemi Mazowieckiej"):
        >
        > Oto co sie stało:
        >
        > Inwestycja "CENTAR" przy Kondratowicza - Bródno, niedaleko Lasku
        Bródnowskiego
        > i Rembielińskiej (tam działał Radziszewski) miała powstać w 2000 roku.
        > Opóźnienie ok. 1,5 roku - bo kasa poszła na poprzednią budowę ul.
        Stryjeńskich
        > realizowaną razem z Optimą 2000 i podzielili się nią wykonawcy bez
        wykonywania
        > praca - budowa nie jest skończona do dziś;
        >
        > Spółdzielnia przez kilka lat miała 12(!) "członków" - co ciekawe przemknął
        > przez nią też były wicepremier Goryszewski;
        >
        > Wiceprezes SBM ds. finansowych (Hanna Bielicka-Lubowicka) okazała się być
        żoną
        > Andrzeja Bielickiego szefa firmy WIRPRIM i KARTECH - głównych inwestorów.
        > Powstała świetna furtka do wyprowadzenia kasy. Żona - Wiceprezes SBM działa
        nie
        >
        > na rzecz Spółdzielni - tylko swego męża i firm wykonawczych. Umowy
        > skonstruowane były na niekorzyść SBM - np. w przypadku niezakończenia budowy -

> wykup lokali użytkowych i zwrot kasy dla WIRPRIM, w Radzie Nadzorczej -
        > szefowie firm wykonawczych.
        >
        > SBM bez wiedzy przyszłych lokatorów zaciągnęła dwa kredyty na kilkanaście
        > milionów - oczywiście w dużej części udało się im "odessać" te pieniądze
        przez
        > WIRPRIM i KARTECH - czyli zaprzyjaźnionych wykonawców bez wykonywania prac
        (stąd
        >
        > opóźnienie - bo nie było za co prowadzić budowy)
        > Jeden kredyt Pekao SA w Łowiczu (skąd "przypadkiem" pochodził jeden z
        prezesów
        > SBM - Grzegorz Muśko) był zabezpieczony zapisem w umowie, że bez spłaty
        kredytu
        >
        > nie wolno przenosić na lokatorów własności - co spowodowało, że teraz cena
        > metra skoczyła do ok. 3880 PLN!!! Dziś aby dostać tytuł prawny do lokalu
        > wszyscy lokatorzy muszą pokornie wpłacić po ok. 770 PLN za metr dopłaty.
        > Czyki "tylko" 25% więcej od zakładanego planu!
        >
        > SBM nie ma majatku, prezesi (Andrzej Gawlik, Grzegorz Muśko, Hanna Lubowicka-
        > Bielicka, Krystyna Strzelecka) dostali absolutorium Walnego (obradującego w
        > liczbie 12 osób! - maj 2001) i zniknęli w niebycie. Pewnie zmienili branżę,
        bo
        > jakoś tak ciężko dziś się sprzedaje mieszkania i trzeba dłużej czekać na
        > naiwnych.
        >
        > Plotka głosi, że Bielicki ma wilę-pałac w Markach, hotel w Nowej Iwicznej
        (?),
        > jego syn mieszka przy Kondratowicza - choc bez potwierdzenie wpłaty (kwit KP)-
        > pieniądze za mieszkanie nigdy nie wpłynęły na konto (to jedno z kilku
        mieszkań,
        >
        > jakie są własnością Bielickich na Kondratowicza - choć nie zapłacili za nie!)
        >
        > Rok temu, gdy wszystko się waliło Dział członkowski naciągał kolejnych
        > naiwnych - dziś ok. 20 mieszkań stoi jeszcze pustych, lokale użytkowe także -
        > bo kto je kupi po 3880 za metr! Pewnie sprzeda je Syndyk. A ok. 200 już nigdy
        > nie uwierzy, że w tym kraju można uczciwie kupić mieszkanie.
        >
        > Władza poszła w ręce ludu - czyli poszkodowanych lokatorów - budowa domyka
        się,
        >
        > ale za jaką cenę! Nie mogło być dobrze bez kasy i po takich poprzednikach.
        > Zresztą mieszkańcy w zanarchizowanej rzeczywistości sami sieją anarchię - nie
        > płacą czynszu (więc SPEC wyłącza dostawę ciepła).
        >
        > A winni są ciągle bezkarni. I mogą się cieszyć, że przy tak działających
        sądach
        >
        > pozostaną. A nasze pieniądze zapewnią im i ich rodzinom to, co nam odebrano.
    • Gość: aśka Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.stat.gov.pl 25.11.02, 14:00
      no i jak Panie Groverze, otrzymamy jakąś odpowiedź? czy zainteresuje się Pan
      kimś oszukanym?Co zamierza Pan z tym zrobić?
    • Gość: marman Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: *.inetia.pl 06.12.02, 14:54
      Mamy z żoną wiele do opowiadania. Najpierw strata ok. 70 tys w firmie Draczer -
      osiedle domków fińskich na w-wskiej Białołęce, chyba w 1999 r. Ostatnio
      przejścia z Intraktem - sporo na stronie www.intrakt.waw.pl Służymy bardziej
      szczegółową informacją jeśli jest Pan zainteresowany. Proszę dać znać.
    • Gość: ulenka28 Re: SZUKAM OSZUKANYCH !!! IP: 2.1.* / 192.109.2.* 06.12.02, 15:55
      Dawaj śmiało!
      Ul .Czerniakowska143
      pól roku po terminie i ani widu - ani słychu
      Podpiszą każde pismo - ale pieniędzy nie zwrócą
      tel . 606 801 931
      Chętnie wepół z sąsiadem opowiemy historię
      ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka