Dodaj do ulubionych

mam dosyc-kupuje na rynku wtornym

IP: *.kalisz.mm.pl 12.02.06, 14:33
po 4 miesiacach poszukiwan, rezerwacji, ogladania wykopanej dziury,
rezygnacji, poszukiwania nowych inewstycji stwierdzilam ze szukam na rynku
wtornym przynajmniej bede widziala co kupuje i nie bede sie przejmowlaa ze
sciany krzywe a pan X sponia sie rok z oddaniem budynku!wykonczylo mnie to
psychicznie
Obserwuj wątek
    • ffiill Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym 12.02.06, 14:34
      nie jest powiedziane że jak zaczniesz szukać na wtrnym ściany również będą
      krzywe..
      zaletą pierwotnego jest to, że możesz sobie wszystko od początku urządzić po
      swojemu... na wtórnym może cię czekać remont, który czasami jest wieeele gorszy
      niż planowanie wszystkiego od nowa ;-)
      • Gość: ? Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.chello.pl 12.02.06, 14:39
        uwazam, ze nie mialas sprecyzowanych konkretnie planow zakupu wlasnego
        m.Dlatego caly ten rynek developerski omotal Cie do tego stopnia, ze
        zrezygnowalas.A trzeba bylo powiedziec sobie konkretnie co "chce kupic"...
        • Gość: maja Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.kalisz.mm.pl 12.02.06, 15:05
          mialam bardzo sprecyzwoane plany co do zakupu!mysle ze nbardziej niz osoby
          ktore tutaj pisza:)ok ale prosciej znalezc bledy w mieszkaniu ktore stoi!a co
          do forumowicza ktory mowi o wlasnym urzadzaniu, tak to jest super ale nie wiesz
          kochany ile to zdrowia kosztuje juz jedno mieszkanie urzadzalam i wierz mi ze
          zcasami lepiej znalezc mieszkanie super wyposazone na rynku wtornym!co do
          czynszu mozna sprawdzic czy jest oplacany co do lokalizacji szukalam w wawie bo
          tu mieszkam. co do agencji szukam bez posrednikow i musze sie pochwalic
          znalazlam 4 piekne mieszkania i wreszcie jestem contenta:)que suerte
    • Gość: wiktor Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 14:44
      To całkiem odwrotnie jak ja, nastawiłem się na rynek wtórny, myśląć dokłądnie
      tak jak ty. Ale jak zobaczyłem co jest na rynku, jak nas kiwają "agencje
      nieruchomości", jakie numery robią ludzie np. niepłacony czynsz przez dwa lata
      itp, jakie ceny ludzie sobie życzą to zdecydowałem się na rynek pierwotny. Może
      w innych miastach jest lepiej ale w Warszawie pod tym względem jest paranoja.
    • Gość: Hyper_Mouse Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.eranet.pl 12.02.06, 15:40
      Na rynku wtórnym wbrew pozorom nie jest łatwiej. Po pierwsze co drugie
      mieszkanie ma niejasny stan prawny, albo hipoteka, albo należy do zmarłej 20-
      lat temu babci, alboo ktoś nie pozałatwiał spraw z developerem i mieszkanie nie
      jest wydzieloną nieruchomością, mnóstwo takich historii słyszałam i sama
      przeżyłam. Potem musisz dać zadatek 10% ceny mieszkania i modlić się, żeby
      sprzedający nie robił żadnych numerów po których zostaniesz bez mieszkania i
      bez pieniędzy. Na koniec pomimo wspaniałych historii sprzedającego okazuje się,
      że za ścianą mieszka np. kobieta chora psychicznie.
      ps. to co opisuje to nie jest czarny scenariusz, ale historie z życia wzięte.
      Niestety, ale ryzyko jest nieodłącznym elementem transakcji na naszym rynku.
      • Gość: maja Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.kalisz.mm.pl 12.02.06, 16:30
        wiem wiem,ale z sasiadami to nigdy nie wiesz kto w nowym bloku kupuje
        mieszkanie obok, moze psychopata!to akurat glupi argument!stan prawny mozna
        spawdzic jak bo to nie jest trudne akurat!a developer ktory bankrutuje??malo tu
        takich postow od ludzi ktorzy zostali oszukani itd!kupno mieszkania nei jest
        latwe czy to na takim czy an takim rynku!ja chce uniknac czekania 2 lata na
        mieszkania bo wynajem przestal mnie juz interesowac.poza tym ofert ktore sie
        pojawiaja nie satysfakcjonuja mnie!jedynie 2 ale 2 lata na mieszkanie nie
        chcezekac i dziury tez nie zamierzam kupowc i czekac az cos zbuduja!tyle!zycze
        wam oraz sobie udanych inwestycji mieszkaniowych pozdrawiam
        maja
    • Gość: Bork Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.chello.pl 12.02.06, 17:30
      Przeszedlem podobna droge jak ty.

Najpierw 4 miesiace rynek pierwotny, szukanie, ogladanie, rozmowy z developerami
      i ciagle szukanie w ktorym to momencie chca mnie wykrecic na kase. I co
      najgorsze zawsze cos bylo i nie mowie tu o jakis drobiazgach. Potem rynek wtorny
      i meczarnia z agencjami. Wreszcie poszukiwania ofert od osob sprzedajacych
      bezposrednio i jak sie okazalo - to jest najlepsza droga do zakupu wlasnego m.
      Przez dwa tygodnie widzialem wiecej ladnych mieszkan, niz przez dwa miesiace
      zaoferowaly mi agencje. Zawsze wozili mnie w jakies zapyziale dziury i
      pokazywali totalne rudery.

Wiec moim zdaniem wybralas najlepsza droga na zakup mnieszkania i abys szybko
      zfinalizowala zakup wlasnego m.

Poz.
      Bork
      • Gość: Anna28 Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:16
        Bo z agencjami tak właśnie jest: mają mieszkania drugiego sortu, te które nie
        sprzedały się bezpośrednio, bo albo są brzydkie albo cena z sufitu. Normalne
        jest, że każdy na początku próbuje sprzedać bezpośrednio, bo po co ma za nic
        płacić kilka lub kilkanaście tys.zł. Jak mu się nie uda bezpośrednio, to daje
        do agencji i od razu podwyższa cenę, żeby sobie koszty agencji pokryć. Dlatego
        najlepsze mieszkania i dużo dużo taniej są na rynku bezpośrednim a w agencjach
        raczej gorsze i droższe, po prostu drugi sort.
      • kitty82 do Borka:) 12.02.06, 19:05
        a szukales przez net( ajkie strony) i przez gazety czy jak???
        • Gość: ? Re: do Borka:) IP: *.chello.pl 12.02.06, 19:40
          CIESZE SIE, ZE ZNALAZLAS WRESZCIE MIESZKANIE.ZYCZE MILEGO W NIM ZAMIESZKANIA I
          FAJNYCH SASIADOW.
          • Gość: Bork Re: do Borka:) IP: *.chello.pl 13.02.06, 01:38
            Dzieki, mam nadzieje, ze sasiedzi beda ok, oczywiscie sprzedajacy zachwalaja,
            ale zycie zweryfikuje (oby pozytywnie).

Poz.
            Bork
        • Gość: Bork Re: do Borka:) IP: *.chello.pl 13.02.06, 01:36
          Ja szukalem na stronach internetowych i w gazetach. Strony: www.gumtree.pl,
          nieruchomosci.onet.pl, www.gratka.pl, www.aaaby.pl - to chyba najbardziej
          uczeszczane przez internautow.

Osobiscie znalazlem na gratce i transakcja jest w toku.

A w gazecie, glownie gw, to wertowalem ogloszenia z dopiskami bezbosrednio, bez
          agencji i rozne warianty tych okreslen. Najlepsze, ze zdazaly sie przypadki, ze
          w ogloszeniu jak byk bylo napisane bezposrednio, ja dzwonie a Pan tlumaczy, ze
          to w zasadze agencja, ale gw zrobila blad :D Paranoja.

Poza tym spacerujac po ulicach wawy bylem wyczulony na wszelkiego rodzaju
          ogloszenia wiszace na slupach, przystankach itp. Az dziw bierze ile tego wisi -
          wczesniej nie zwracalem na "ta makulature" uwagi. Oczywiscie wiecej wisi
          ogloszen, ze kupie, ale spokojnie sa tez o sprzedazy.

Zrobilem tez kiedys runde po okolicy, gdzie chcialem kupic mieszkanie z
          ogloszeniami i rozgleilem po okoliczych murkach, smietnikach, slupach i
          tablicach z ogloszeniami - tak z 10 - 12 ogloszen. I zdziwienie moje bylo spore,
          bo w tydzien mialem 3 telefony o sprzedazy. Po tygodniu telefony sie urwaly, ale
          jak sie potem okazalo, ogloszenia zostaly zerwane - moze konkurencja, moze
          agencje dzialajace na lokalnym rynku, a moze dbajacy o czystosc administratorzy
          budynkow (zrobilem po 3 tygodniach runde sprawdzajaca i nie znalazlem ani jednego).

Wiec mysle, ze jak masz upatrzona okolice to rozwies ogloszenia i rozklejaj je
          tak co 2 - 3 tygodnie a jednoczesnie przegladaj prase i net. Na 99% w miesiac
          znajdziesz mieszkanie, ktore spelni twoje 99% wymagan :))) Te 1% zostawiam na
          wypadek jakby sie jednak nie udalo :)

Poz.
          Bork

• jura1234 Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym 12.02.06, 20:04
      ja odwortnie, myślałam, że na rynku wtórym dostanę więcej metrów za posiadaną
      kasę... ale, jak sobie obejrzałam zapyziałe mieszkania w niebotycznych cenach,
      za których remont musiałabym zapłacić więcej niż za urządzenie nowego mieszkania
      to dałam sobie z tym spokój. Tą opinię potwierdza zresztą mój kolega z pracy,
      który właśnie prowadzi remont takiego mieszkania i szczerze mi gratuluje wyboru:)
      No i sąsiedzi...mieszkam teraz w bloku na Ochocie lata 70-te, który ma swoje
      zalety, ale ... na moim piętrze mieszkają: Fioletowi (od denaturatu), Babcie
      Zombi, Sympatyczny Starszy Sąsiad z Córką Wariatką itp.

pozdrawiam
      Agnieszka
      • Gość: maja Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.kalisz.mm.pl 12.02.06, 20:23
        no ale po to ogladzasz te mieszkania zeby nie kupic zapyzialego oraz masz
        pewien wglad na sasiadow bo w fajnej kamienicy lub nowym bloku nie raczej nie
        ma straych babci a'la zombie
        • jura1234 Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym 12.02.06, 20:29
          > bo w fajnej kamienicy lub nowym bloku nie raczej nie
          > ma straych babci a'la zombie

na tak, ale w fajnej kamiennicy lub nowym bloku ceny są jeszcze bardziej
          kosmiczne niż na rynku pierwotnym...
          Życzę Ci PRAWDZIWEJ OKAZJI na rynku wtórnym, niech szczęście Ci sprzyja:)) bo to
          co ja widziałam za cenę porównywalną z rynkiem pierwotnym to dzięki ... wolę nowe.

pozdrawiam
          Agnieszka
          • Gość: tomek Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym! IP: *.aster.pl 12.02.06, 20:42
            Witam,
            proponuję jako rozwiązanie problemu:
            sprzedaż(BEZPOŚREDNIO) idealne mieszkanie - 2 pok. 47 m. Kabaty -
            osiedle Kasztanowa Aleja I (odebrane w 2003 r. - b. wysoki standard
            wykończenia) cena 330 000 PLN - super garaż - POZIOM -1 i (duża i wysoka
            piwnica POZIOM - 1). Mieszkanie - strona południowo-zachodnia. Duży balkon!
            osiedle chronione, monitoring, blisko metra i kortów tenisowych, zielona
            okOlica - Kasztanowa Aleja, Las Kabacki, Park Natoliński

Tomek
            tel. 503 346 448
            • Gość: dos Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym! IP: 217.153.132.* 15.02.06, 10:26
              Idealne to moze ono jest ale cena daleka od idealu. Nie sadzie, zeby na
              Kabatach byl problem z kupieniem czegos ponizej 7k/m2.
          • Gość: nobody Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.06, 20:57
            Zgadzam się, ceny na rynku wtórny orbitują już w innych wymiarach. Faktem jest,
            że ceny poszły do góry. Sam chcę kupić mieszkanie i jestem w stanie zapłacić
            bierzącą cenę rynkową (lub nawet nieco większą), jednak przy tych kosztach
            mieszkanie MUSI spełniać moje oczekiwania co najmniej w 90%. Niestety w
            przypadku znakomitej większości mieszkań na rynku wtórnym ludzie kwotują ceny
            księżycowe tłumacząc to wysokim poziomem cen (i ich dalszym prognozowanym
            wzrostem), wciskając jednocześnie mało atrakcyjne lokum. Każdy ma prawo do
            zarobku, jednak wciskanie kitu w tak poważnej sprawie jak mieszkanie po tak
            wysokich cenach uważam za bezczelność. Jednym zdaniem- MIESZKANIE MUSI BYĆ
            WARTE SWOJEJ CENY. Nie może być tak, że mieszkanie o kiepskim rozkładzie,
            narożne, do remontu, przy ulicy kwotowane jest po tej samej cenie, jak nowe,
            urządzone w wysokim standardzie, tylko dlatego, że jest w tej samej dzielnicy.
            Mieszkania nie kupuje się na metry kwadratowe!!! Przecież kupując dowolne
            mieszkanie nie będę mógł zmienić jego rozkładu i położenia całkowicie dowolnie.
            Stąd cena m2 nie może być równa cenie każdego innego m2 w tej samej dzielnicy
            (pomijam oczywistą relację cegła-płyta).
            Pozdrawiam i życzę znalezienia super okazji!
            • Gość: ale Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: 217.153.132.* 15.02.06, 10:34
              Na rynku wtornym mozesz za to sie bardziej targowac. Nie ma tego ponizajacego
              podejscia developera, ktory podsuwa umowe z ewidetnie jednostronnymi warunkami.
              Cena proponowana przez sprzedawce nie pasuje? Zaproponuj wlasna. Jak ktos
              sprzedaje przez dluzszy czas to mu rura mieknie. Ceny wywolawcze nijak sie dzis
              maja do cen, po ktorych sa zawierane transakcje.
              • Gość: Kinga Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 17:01
                Faktycznie ceny wywoławcze a transakcyjne bardzo sie juz rozjechały jesli
                chodzi o rynek wtórny. warto próbować
    • Gość: Max Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:12
      To b. dobra decyzja, tym bardziej że coraz więcej sprzedających sprzedaje
      bezpośrednio - na agencjach juź się prawie wszyscy poznali. Ryzyko też
      zdecydowanie mniejsze, powodzenia.
      • kasztanowa15 Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym 12.02.06, 21:47
        własnie sprzedaje bezposrednio na kabatach 2 pok.
        wiecej info na kasztanowa15@gazeta.pl
        • pozytywnewibracje Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym 13.02.06, 12:06
          mam wobec tego pytania, do tych, ktorzy maja doswiadczenia do kupowania na
          rynku wtornym, ale bezposrednio: jak uniknac wpadek tutaj (typu mieszkanie
          zadluzone etc.). Ja tez jestem w podobnej sytuacji: najpierw tylko pierwotny,
          teraz juz przez agencje (naiwnie wierzylam, ze one wszystko za mnie sprawdza),
          ale to rzeczywiscie - jak piszecie - nic ciekawego za kosmiczne pieniadze.
          Prosze o rade, jak sie nie dac wykiwac, kupujac bez posrednikow.
          Pozdrawiam,
          dorota
          • Gość: maja Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.kalisz.mm.pl 13.02.06, 12:13
            www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-artykuly/Jak-bezpiecznie-kupic-mieszkanie-2_0_90.html
            • Gość: noviczek Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:20
              Z żalem z żoną sprzedajemy ale poprostu sytuacja nas zmusza,
              może takie mieskzanie was zainteresuje?
              www.allegro.pl/show_item.php?item=85042292
              • Gość: rad Re: mam dosyc-kupuje na rynku wtornym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 00:19
                tak ale nie za tą cenę. 265000, da radę?
                • attache1974 Za 265 000 to może takie 15.02.06, 08:21
                  2 pokoje - teraz może uda mi się do tego mieszkania wynająć miejsce parkingowe
                  pod chmurką na zamkniętej części osiedla.
                  republika.pl/attache/images/mieszkanie/index.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka