Dodaj do ulubionych

Ile trzeba zapłacić u notariusza

IP: *.ppp.polbox.pl 24.10.01, 14:40
W żaden sposób nie mogę dowiedzieć się ile trzeba przygotować gotówki na
okoliczność podpisania aktu notarialnego. Z tego co się zorientowałem trzeba
przy tej okazji zapłacić również za wpis do księgi wieczystej. Tylko ile za to
wszystko trzeba zapłacić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Leon Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 10.30.1.* / 195.94.205.* 25.10.01, 08:56
      biedactwo - od kilku dni prawie wszystkie media trabia o podwyzkach taksy
      notarialnej podajac szczegoly a Ty to przeoczyles !!!????
      • stokrotka1 Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza 25.10.01, 09:06
        Tylko, że taksa to jest jeden z elementów i akurat najbardziej pewny i łatwy do
        obliczenia. A informacje na temat kosztów aktu notarialnego (mam tu na myśli
        WSZYSTKIE koszty) są bardzo nieścisłe. Przykład:
        We wszystkich wyliczeniach GW i na stronach internetowych podawana jest
        wysokość podatku od czynności cyw-praw: 2 % i tak jest wyliczana od wartości
        mieszkania (GW robi nawet porównanie pomiędzy m. hipotecznym a spółdzielczym i
        dla tego drugiego wychodzi mniej). Jednak wg opinii części (ale tylko części)
        forumowiczów ww podatek płaci się w wysokości 2 %, ale tylko od wartości
        gruntu. I to się zgadza z aktem notarialnym, który ja oglądałam u znajomego.
        Jednak być może przepisy się zmieniły. Nie mogę tego ustalić.
        Nie jest to jedyny problem związany z wysokością wydatków, to tylko przykład.
        Jak więc widać to nie jest takie proste i myślę, że tak naprawdę to dowiem się
        jak przyjdzie do płacenia.
        Pozdrawiam,
        • Gość: An Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.unregistered.formus.pl 25.10.01, 12:12
          Zgadzam się z Tobą w 100%. Wszystko tak szybko sie zmienia ze nie wiadomo co na
          dana chwile obowiązuje!!! A nie wiecie czy da się wynegocjować taksę u
          notariusza?? Czy to jest wogole mozliwe?
      • Gość: Mario Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 13:13
        Moje pytanie nie było bezzasadne. O taksie notarialnej wiedziałem, ale z
        Wyborczej dotarło jeszcze, że trzeba zapłacić 2%(czynności cywilno-prawne) i
        1,6% (księga wieczysta), co dla mieszkania za ok. 150tys. daje opłat ... 7500
        (słownie siedem i pół tysiąca PLN - 5% wartości mieszkania. Czy jakiś autorytet
        to może potwierdzić?!
        Pozdrawiam.
        • Gość: Wacek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.205.132.* 25.10.01, 14:30
          Zgoda, co do taksy notarialnej i częściowo co do księgi wieczystej.

Podatek od czynności prawnej (PCC) wynosi 2%, ale zwolnione z tego podatku są
          transakcje, od których płaci się VAT, nawet wg stawki 0%. Oznacza to, że w
          przypadku developera PCC płaci się tylko od wartości gruntu (jeśli jest
          wyodrębniona w umowie i na fakturach), w przypadku mieszkań spółdzielczych PCC
          płaci się od wszystkiego (jeśli nie było VAT). W przypadku rynku wtórnego PCC
          płaci się od wszystkiego.

Pzdr

Wacek
          • Gość: aga Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.94.222.* 25.10.01, 15:51
            Nie całkiem się z Tobą zgadzam bo moja sąsiadka podpisywała ostatnio akt
            notarialny przeniesienia własnosci mieszkania wybudowanego przez spółdzielnie i
            od mieszkania o wartości 165 tys. zapłaciła 1300 złotych wszystkich opłat. Nie
            wiem niestety jak to było kalkulowane, bo z kolei sasiad za mieszkanie warte
            240 tys zapłacił za akt 2600... w każdym razie nie było to 5% wartości. Ja bede
            podpisywała akt w przyszlym tygodniu wiec podam dane z pierwszej ręki.
            • Gość: Wacek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.205.132.* 25.10.01, 18:18
              Gość portalu: aga napisał(a):

> Nie całkiem się z Tobą zgadzam bo moja sąsiadka podpisywała ostatnio akt
              > notarialny przeniesienia własnosci mieszkania wybudowanego przez spółdzielnie i
              >
              > od mieszkania o wartości 165 tys. zapłaciła 1300 złotych wszystkich opłat. Nie
              > wiem niestety jak to było kalkulowane, bo z kolei sasiad za mieszkanie warte
              > 240 tys zapłacił za akt 2600... w każdym razie nie było to 5% wartości. Ja bede
              >
              > podpisywała akt w przyszlym tygodniu wiec podam dane z pierwszej ręki.

Może i zapłacili ostatnio, bo nowe wyższe stawki taksy notarialnej obowiązują od
              jutra, czyli 26/10, po za tym od 1/09 notariusz pobiera opłatę za wpis do księgi
              wieczystej oraz PCC. Dotychczas tego nie robił. Opłaty trzeba było wnosić samemu.
              Zanim powiecie ile kto zapłacił to upewnijcie się co zapłacił (PCC, taksa,
              księga), za co zapłacił (rodzaj nieruchomości) i kiedy zapłacił. Ja też wczoraj
              zapłaciłem za bułkę w promocji 28 gr, a dzisiaj już bezczelnie chcieli 1,5 zł za
              chleb.

Wacek
              • Gość: tomek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 20:47
                Umowa ustanowienia na rzecz członka spółdzielnni odrebnej własności lokalu nie
                jest czynnoscia cywilnoprawna i w zwiazku z tym nie podlega temu podatkowi
              • Gość: jaco Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 23:43
                Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Gość portalu: aga napisał(a):
                >
                > > Nie całkiem się z Tobą zgadzam bo moja sąsiadka podpisywała ostatnio akt
                > > notarialny przeniesienia własnosci mieszkania wybudowanego przez spółdziel
                > nie i
                > >
                A ty Wacek co taki znawca jestes na wszystkie tematy, moze to i dobrze, ale tak
                sobi echcialem zazartowac.
                > > od mieszkania o wartości 165 tys. zapłaciła 1300 złotych wszystkich opłat.
                > Nie
                > > wiem niestety jak to było kalkulowane, bo z kolei sasiad za mieszkanie war
                > te
                > > 240 tys zapłacił za akt 2600... w każdym razie nie było to 5% wartości. Ja
                > bede
                > >
                > > podpisywała akt w przyszlym tygodniu wiec podam dane z pierwszej ręki.
                >
                > Może i zapłacili ostatnio, bo nowe wyższe stawki taksy notarialnej obowiązują o
                > d
                > jutra, czyli 26/10, po za tym od 1/09 notariusz pobiera opłatę za wpis do księg
                > i
                > wieczystej oraz PCC. Dotychczas tego nie robił. Opłaty trzeba było wnosić samem
                > u.
                > Zanim powiecie ile kto zapłacił to upewnijcie się co zapłacił (PCC, taksa,
                > księga), za co zapłacił (rodzaj nieruchomości) i kiedy zapłacił. Ja też wczoraj
                >
                > zapłaciłem za bułkę w promocji 28 gr, a dzisiaj już bezczelnie chcieli 1,5 zł z
                > a
                > chleb.
                >
                > Wacek

• Gość: aga Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.94.222.* 26.10.01, 10:58
                Wacek,
                skoro napisalam ostatnio to mialam na mysli ostatnie dwa tygodnie (a nie przed
                1.09)bo wszyscy na mojej inwestycji podpisują teraz akty. Wydaje mi się ze
                jasno napisałam czego dotyczy akt (przenoszenia własności lokalu mieszkalnego
                wybudowanego przez spółdzielnie - czyli ustalanie odrębnej własności na mocy
                aktykułu 21 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych z kwietnia 2001). Jak widac
                na podstawie posta Tomka są inni którzy tez podzielają moje informacje. Poza
                tym uważam ze nie jest to forum typu "odzywajmy się do siebie w chamski sposób"
                tylko ma na celu wymianę informacji, a myślę że konkretne przykłady ile ktoś
                zapłacił są najlepsze bo pomogą zobrazować dokładnie sytuację - interpretacja
                przepisów jak widac moze być różna. Tym bardziej że nie miałeś racji pisząc że
                w spółdzielni płaci się wszystkie wspomniane przez Ciebie opłaty.
        • Gość: Maciek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.mostostal.gda.pl 30.10.01, 15:25
          ostatnio miałem akt notarialny, wartość mieszkania z gruntem 160 tys. zł
          W akcie był również zapis odnośnie ustanowienia hipoteki dla banku (kredyt)
          dodatkowy koszt.Według nowych przepisów notariousz załatwia sprawy w sądzie
          związane z z wpisem do księgi wieczystej.
          Z wyliczeń w "gazecie" wyszło mi że bede musiał zabecalić ok. 7tys zł, na
          szczęscie okazało się że koszt był niższy - 5 tys zł (Gdańsk)
        • Gość: Maciek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.mostostal.gda.pl 30.10.01, 15:26
    • Gość: ala Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.unregistered.formus.pl 26.10.01, 15:35
      Czy ktos moze mi wyjasnic dla czego na dwoch roznych stronach gazeta.pl sa
      rozne wysokosci oplat sadowych; z podanego tam przykladu wynika ze w jednym
      wariancie (mieszkanie hipoteczne)
      oplata wyniosla 1,32%(www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?
      xx=452741&dzial=03020510) ,
      a wdrugim 1,6% (www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=39892&dzial=02040790)
      • Gość: Marcos Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.94.206.* 30.10.01, 10:08
        www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=452741&dzial=03020510
        te dane sa aktualne (sprawdziłem u notariusza).
        Oznacza to że za mieszkanie hipoteczne o wartości około 420 000 PLN zapłace
        wszystkich opłat około 16 000 PLN.
        To jest po prostu absurd !
    • Gość: Maciek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.mostostal.gda.pl 30.10.01, 15:38
      • Gość: zizi Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.sap-ag.de 30.10.01, 17:21
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> ostatnio miałem akt notarialny, wartość mieszkania z gruntem 160 tys. zł
        > W akcie był również zapis odnośnie ustanowienia hipoteki dla banku (kredyt)
        > dodatkowy koszt.Według nowych przepisów notariousz załatwia sprawy w sądzie
        > związane z z wpisem do księgi wieczystej.
        > Z wyliczeń w "gazecie" wyszło mi że bede musiał zabecalić ok. 7tys zł, na
        > szczęscie okazało się że koszt był niższy - 5 tys zł (Gdańsk)

a o jakich oplatach mowisz?

• Gość: Maciek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.mostostal.gda.pl 31.10.01, 09:17
          Gość portalu: zizi napisał(a):

> Gość portalu: Maciek napisał(a):
          >
          > > ostatnio miałem akt notarialny, wartość mieszkania z gruntem 160 tys. zł
          > > W akcie był również zapis odnośnie ustanowienia hipoteki dla banku (kredyt
          > )
          > > dodatkowy koszt.Według nowych przepisów notariousz załatwia sprawy w sądzi
          > e
          > > związane z z wpisem do księgi wieczystej.
          > > Z wyliczeń w "gazecie" wyszło mi że bede musiał zabecalić ok. 7tys zł, na
          > > szczęscie okazało się że koszt był niższy - 5 tys zł (Gdańsk)
          >
          >
          > a o jakich oplatach mowisz?
          >
          >
          >

o opłatach u notariusza:-) tematu nie czytasz?:-)

Umowa sprzedaży w formie aktu, wpis do KW, hipoteka, podatek od czynności
          cywilnoprawnych, wypisy aktu i inne opłaty
    • Gość: aga Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.94.222.* 31.10.01, 14:28
      Tak jak obiecywałam podaje koszty:
      oplata sądowa (to chyba za księge wieczysta tzn wpis)- 545.10
      wynagrodzenie notariusza - 995.10
      VAT - 218.92
      Wypisy aktu 4 szt. 234.24
      Wartość mieszkania 178 tys PLN.
      przypominam ze sprawa dotyczy mieszkania ze spółdzielni.
    • knowosad Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza 02.11.01, 11:49
      Dobra.Kupuję mieszkanie i juz liczyłem.Podaję wzory:
      1.Mieskznie uzywane, sp.Własnościowe:
      a)podatek od czynnosci cywilnoprawnych: 2% wartości przedmiotu (w akcie not.)
      b)za sporządzenie aktu not.: 1/2 taksy notarialnej (było 1/4).Cała taksa to 800
      PLN + 0,5% od nadwyżki ponad 50tys. + 22% VAT (chyba). To dla mieskzań ponad
      100 tys. PLN
      c) opłata sądowa za urządzenie/wpis własności do ksiegi wieczystej: 1/5 wpisu
      stosunkowego. Wpis stosunkowy mieszkań o wartości ponad 100 tys. PLN to 6600
      PLN + 5% od nadwyżki ponad 100tys.
      d) HIPOTEKA - za akt. u notariusza: 1/2 taksy notarialnej
      e) opłata sądowa za wpis hipoteki : 1/10 wpisu stosunkowego
      f) opłata skarbowa: za wpis hipoteki kaucyjnej (typowo dla np. GE), zdaje sie
      że 19 PLN.
      Dla mieszkania o wartości 200 tys PLN suma tych kosztów to 9390 PLN.

To tylko teoria. Tyle sie dokopałem po i-necie. Jesli ktos ma dane aktualne
      to prosze o precyzyjne poprawki.

Z tego co wiem to dla mieszkań hipotecznych notariusz bierze cała takse od
      aktu notarialnego kupna-sprzedazy.
      Mogę wysłać arkusz w Excelu 2000
      • Gość: Wacek Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 195.205.132.* 05.11.01, 11:21
        Opłaty notarialne właśnie podrożały, więc Twoje dane w punkcie b) są już
        nieaktualne. Polecam dzisiejszy dodatek Nieruchomości do Rzeczpospolitej. Są
        tam opisane różne opłaty i podatki związane z transakcjami nieruchomościowymi.
        Jest też artykuł na temat nowej ulgi budowlanej.

Pozdrawiam.

Wacek
        • Gość: knowosad Popawiam: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.eranet.pl 06.11.01, 23:15
          Zatem za Rz. www.rp.pl/teksty/nieruchomosci_011105/nieruchomosci_a_4-
          1.F.gif

WERSJA POPRAWIONA w pkt .b

Dobra.Kupuję mieszkanie i juz liczyłem.Podaję wzory:
          1.Mieskznie uzywane, sp.Własnościowe:
          a)podatek od czynnosci cywilnoprawnych: 2% wartości przedmiotu (w akcie not.)
          b)za sporządzenie aktu not.: 1/2 taksy notarialnej .Cała taksa to 1100
          PLN + 0,5% od nadwyżki ponad 60tys. + 22% VAT (chyba). To dla mieskzań ponad
          100 tys. PLN
          c) opłata sądowa za urządzenie/wpis własności do ksiegi wieczystej: 1/5 wpisu
          stosunkowego. Wpis stosunkowy mieszkań o wartości ponad 100 tys. PLN to 6600
          PLN + 5% od nadwyżki ponad 100tys.
          d) HIPOTEKA - za akt. u notariusza: 1/2 taksy notarialnej
          e) opłata sądowa za wpis hipoteki : 1/10 wpisu stosunkowego
          f) opłata skarbowa: za wpis hipoteki kaucyjnej (typowo dla np. GE), zdaje sie
          że 19 PLN.

To tylko teoria. Tyle sie dokopałem po i-necie. Jesli ktos ma dane aktualne
          to prosze o precyzyjne poprawki.

Z tego co wiem to dla mieszkań hipotecznych notariusz bierze cała takse od
          aktu notarialnego kupna-sprzedazy.
    • Gość: Mario Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.el-4100100.acn.pl 10.12.01, 08:28
      Zacząlem temat, no to go kończę.
      Za mieszkania zakupione u developera o wartości ok. 150 tys. zapłaciłem u
      notariusza:
      ok. 1900 PLN - opłaty notarialne,
      ok. 120 PLN - opłata od czynności cywino-prawnych (2% od wartości GRUNTU)
      ok. 1900 PLN - wpis do księgi wieczystej.
      jeszcze kilkaset złotych za odpisy i inne takie tam.
      Razem 4300 PLN.

• Gość: x Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: 62.32.192.* 11.12.01, 14:06
        czy to bylo w warszawie i u ktorego developera?
        x
        • Gość: mario Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza IP: *.el-4100100.acn.pl 17.12.01, 07:37
          To było w Warszawie. A developer tu nie ma znaczenia. Ale to był TERENIX S.A.
    • priv Re: Ile trzeba zapłacić u notariusza 17.12.01, 22:22
      Według gazet na wszelkie opłaty należy przeznaczyć ok 4% wartości inwestycji.
      Koszty te wzrastają jeżeli w grę wchodzi kredyt, bo (o czym nie informują w
      prost) prowizję i ubezpieczenie kredytu należy zapłacić na początku tzn w dniu
      podpisywania umowy kredytowej. Moje wyliczenia są następujące:
      1) Taksa notarialna:
      podstawa 1100 zł + 0.5% od nadwyżki ponad 60000 PLN + VAT (nie jestem pewna czy
      7% czy 22%).
      2) wypisy (5 zł za stronę - trzeba liczyć ok. 10 stron, 4 egzemplarze)+ VAT 22%
      3) wnioski sądowe o wydzielenie lokalu, założenie księgi
      5% nadwyżki ponad 100000 zł + 6600 i to wszystko / 5
      4) 2% wartości udziału w gruncie (jeżeli inwestycja finansowana z kredytu w tym
      roku lub 2% od całej inwestycji jeżeli w przyszłym roku. Wynika to z faktu, iż
      w 2001 płacimy te 2% u notariusza, a od 2002 będziemy płacić w banku, który pod
      uwagę bierze całość kredytowanej inwestycji)
      W sumie wychodzi na prawdę niezła sumka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka