Dodaj do ulubionych

Kabaty północy? :)

IP: *.chello.pl 03.07.06, 23:22
Czyżby rodziły się nowe Kabaty?

Pirelli Real Estate zainteresowane kupnem od Lucchini 300 ha gruntów w
Warszawie. Według nieoficjalnych informacji Pirelli Real Estate jest
zainteresowane zakupem od włoskiego koncernu Lucchini terenów położonych
w Warszawie w rejonie ul. Pstrowskiego (w sąsiedztwie huty). Łączna
powierzchnia gruntów wynosi ok. 300 ha. Przeznaczone są one pod
wielofunkcyjną zabudowę, głównie mieszkaniową. Michał Borowski, Naczelny
Architekt Miasta Warszawy szacuje, że może tam powstać ok. 50 tys. mieszkań.
W PREM informowaliśmy, że kilkanaście miesięcy temu Lucchini zawarło umowę z
Raiffeisen Evolution Project Development na pełnienie usług doradczych
w sprawie zagospodarowania terenów obok huty. Wspólnie
z brytyjskim biurem Chapman Taylor Raiffeisen opracował wstępną koncepcję
inwestycji, przewidującą budowę oprócz obiektów mieszkalnych także m.in.
centrum handlowego i biznesowego
Obserwuj wątek
    • wegorkie2 Re: Kabaty północy? :) 04.07.06, 08:00
      Trudno to porównywać z Kabatami, bo jeżeli będzie spójna koncepcja
      zagospodarowania 300ha to będzie dużo lepsze niż Kabaty, które jednak
      zabudowywano chaotycznie.

Ponadto chyba Kampinos jest "nieco" lepszy niż lasek kabacki.

W każdym razie projekt interesujący, pożyjemy zobaczymy.
      • Gość: g Re: Kabaty północy? :) IP: 199.67.140.* 04.07.06, 10:37
        problem jest tylko z tym że ziemia jest tam pewnie mocno skażona metalemi
        ciężkimi (pozostałość po latach pracy huty) co może wpływać na dzieci czy np.
        osoby cierpiące na alergię, a pewnie wjakims stopniu na wszystkich
        • Gość: Est-ymator Re: Kabaty północy? :) IP: *.chello.pl 05.07.06, 22:08
          Podczas budowy osiedla usuną 2-3 metrową warstwę ziemi, wiec raczej z tym nie
          będzie problemu.
          Inwestycja ta może diametralnie zmienić krajobraz rynku mieszkaniowego w
          Warszawie.
          • Gość: lets_stel głoby czy głąbki IP: 195.205.147.* 07.07.06, 14:24
            koleś pomnóż sobie 300h x ok. 2,5m =.....m3 ziemi pomnóż prze stawkę utylizacji
            1m3. Następnie nawieź 95% tej masy co wywiozłeś mnożąc przez obpowiednią
            stawkę. Koszt szybko cię otrzeźwi. Kabaty północy, hi, hi, hi.
            • Gość: Est-ymator Re: głoby czy głąbki IP: *.chello.pl 07.07.06, 19:33
              Koszt utylizacji 900 mln m3 ziemi nie będzie wyższy niż 1 mld PLN, a jest to co
              najwyżej 1/3 wartości gruntów. Po za tym można na to dostać granty z UE, zatem
              w sumie koszt 1 m2 gruntu z utylizacją wyniósłby 1300 PLN, co nie jest zbyt
              wysokim wynikiem.
              • jan-w Re: głoby czy głąbki 07.07.06, 21:58
                Utylizacja 1m3 skażonej ziemi za 1 zł ;-)
                Chyba jak wywieziesz do lasu. Ale tyle nie wywieziesz.
                BTW, wypsnęło ci się niechcący we wcześniejszym poście, że jesteś pracownikiem
                pirelli, tak więc jako opłacony naganiacz, zachęcający do kupna mieszkań w
                terenie klęski ekologicznej, nie jesteś wiarygodny...
                • Gość: Est-ymator Re: głoby czy głąbki IP: *.chello.pl 07.07.06, 22:26
                  Widzę, ze zaszło jakieś gigantyczne nieporozumienie (ktoś chyba ma problemy ze
                  zrozumieniem tekstu)
                  Nie jestem pracownikiem Pirelli!!!! - swoją drogą nie wierzę, ze ktoś bedzie
                  kupował tam mieszkania bez rekultywacji tego terenu i zamknięcia huty.

Chciałem zwrócić tylko uwagę ten obszar pod warunkiem rekultywacji mozę być
                  prawidziwą rewolucją na rynku mieszkań. Huta w Warszawie to żałosny relikt
                  komuny na obrzeżach parku narodowego, daleko od surowców, rynków zbytu, portów
                  morskich - jej nie powinno tutaj być. Zajmuje ona niezwykle cenny kawałek
                  miasta, który się po prostu marnuje.

Zresztą kiedy Mittal przejmie Arcelora prawdopodobnie w ramach obniżania mocy
                  produkcyjnych ta hutę zamknie.
                  • Gość: zed Wszystko fajnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.06, 22:48
                    Gość portalu: Est-ymator napisał(a):
                    > Chciałem zwrócić tylko uwagę ten obszar pod warunkiem rekultywacji mozę być
                    > prawidziwą rewolucją na rynku mieszkań.
                    > Zresztą kiedy Mittal przejmie Arcelora prawdopodobnie w ramach obniżania mocy
                    > produkcyjnych ta hutę zamknie.

Po warunkiem.....
                    prawdopodobnie.....
                    itd...

Nawet gdyby ziścił sie ten optymistyczny scenariusz (o co w naszym kraju raczej
                    trudno) to i tak perspektywa czasowa to 8-10 lat minimum
                    niestety
                    • Gość: Est-ymator Re: Wszystko fajnie IP: *.chello.pl 07.07.06, 23:05
                      No właśnie, chyba rzeczywiście koncepcja jest zbyt abstrakcyjna jak na polskie
                      warunki.

A szkoda...
                  • jan-w Nieporozumienie ? 07.07.06, 23:39

• Gość: kazik Re: Nieporozumienie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:45
                      Zainteresowanym polecam studiowanie wyników badań nad skazeniem tego terenu,
                      wcale jak się okazuje nie jest źle, prędzej czy później będą tam osiedla.
                  • jan-w Nieporozumienie ? 07.07.06, 23:43
                    Oto fragment twojego postu:

W PREM informowaliśmy, że kilkanaście miesięcy temu Lucchini zawarło umowę z
                    Raiffeisen Evolution Project Development

Albo wycofujesz się ze swojego oświadczenia że jesteś pracownikiem pirelli po
                    zauważeniu spadku własnej wiarygodności, albo ktoś ma problem ze zrozumieniem
                    tekstu który pisze ;-)
                    • Gość: Est-ymator Re: Nieporozumienie ? IP: *.chello.pl 08.07.06, 00:10
                      Przepraszam, rzeczywiscie doszło do dużego nieporozumienia przez moją nieuwagę.
                      Post jest kopią informacji którą znalazłem w SkyscraperCity Forum, które często
                      przeglądam w poszukiwaniu informacji o nowych inwestycjach. Zrobiłem ctrl+c i
                      ctrl+v postu użytkownika redhat, który był jak dotąd wiarygodny co do
                      informacji, które podaje.

podaje link:
                      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=302951&page=48&pp=20
                      Mam nadzieję, że wyjaśni to wszystkie wątpliwości. Nie jestem zawodowo związany
                      z nieruchomościami, aczkolwiek rynkiem interesuje się żywotnie.
                      • jan-w Re: Nieporozumienie ? 08.07.06, 09:30
                        To sprawę wyjaśnia :-)
                    • Gość: Est-ymator Re: Nieporozumienie ? IP: *.chello.pl 08.07.06, 09:22
                      A PREM to skrót od Polish Estate Real Market a nie od Pekao Pirelli!
                      • jan-w Skrót PREM 09.07.06, 16:59
                        PREM, może być też skrótem od Pirelli Real Estate coś tam (np Management,
                        Marketing itp)
                        • Gość: Est-ymator Re: Skrót PREM IP: *.chello.pl 09.07.06, 17:26
                          Akurat tu chodziło o ten ich biuletyn, a firma która byc może kupi ten teren
                          nazywa się Pekao Pirelli Real Estate (PPRE).

Zobaczyłem ten teren na mapie i wydaje mi sie, ze raczej moze tu chodzić o
                          obszar wokół huty a nie samej huty, ale kto będzie chciał kupować mieszkania
                          przy hucie, jak ona będzie działać?
                          Niestety nie jestem ekspertem od hutnictwa i nie wiem jaki poziom
                          zanieczyszczeń jest tam w gruncie i jak silnie oddziaływałby na ewentualnych
                          mieszkańców.

Swoją drogą forum skyscapercity jest chyba najlepszą wyszukiwarka nowych
                          projektow budowlanych w Warszawie (niestety zarówno tych co startują jak i
                          tych, które pozostaną na zawsze w sferze planów).
              • Gość: Zibi Koszty znacznie wyższe... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.07.06, 15:33
                > Koszt utylizacji 900 mln m3 ziemi nie będzie wyższy niż 1 mld PLN

Niestety koszt utylizacji m3 ziemi to minimum 10 PLN (zakładając nawet
                negocjacje ceny dla takiej ilości)
                Do tego trzeba doliczyć niebotyczne koszty "anihilacji" całej infrastruktury
                huty.
                Po takich operacjach będą to chyba najdroższe grunty na świecie.
                Nie wierzę, że ktoś się pokusi o taką inwestycję.
    • Gość: g Re: Kabaty północy? :) IP: *.ssmb.com 06.07.06, 08:59
      jak to usuną? przecież nie na całym terenie tylko pod fundamenty, w dodatku
      musiałbyś usunąć pewnie trochę więcej niż 2-3 metry
      • Gość: goniec Re: Kabaty północy? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 18:50
        Super! Bardzo na to czekam. Do Kabat porówanie żałosne. Kabaty już slamsowacieją :)
    • Gość: Nobody Re: Kabaty północy? :) IP: *.acn.waw.pl 07.07.06, 22:34
      Pirelli Real Estate to dawne Pekao Development....
    • Gość: lets_stel Re: Kabaty północy? :) IP: 195.205.147.* 10.07.06, 16:15
      Spoko niech tam budują te kabaty północy. taki tam warszawski docklands raczej
      niż kabaty. Miejmy nadzieję że nie kosztem zdrowia ludzi. Dla mnie raczej to
      pokazaliby nową jakość gdyby zainwestowali do spólki z miastem w jakąś nową
      infrastrukturę i zbudowali nową dzielnicę na warszawskich zadupiach na terenach
      niekoniecznie przemysłowych. No ale oczywiście najpierw plan zagospodarowania
      się kłania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka