jedrek 31.10.01, 13:25 Witam, ile placiliscie u nich czynszu? Chodzi mi o okres po odbiorze mieszkania, a przed przekazaniem nieruchomosci w zarzadzanie (jesli nastapilo). Dzieki z gory Jedrek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.camk.edu.pl 22.02.02, 14:05 Czesc, Ja wlasnie dostalam nieoficjalne jeszcze info, ile mi naliczyli za okres od odbioru mieszkania (grudzien) do teraz. Czynsz wychodzi niezly, w przeliczeniu ok. 9 zl/m2, a mam duzy metraz :-((( Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: Dom Development - czynsze IP: 62.89.106.* 22.02.02, 15:56 Czy możesz napisać na którym osiedlu DD płacisz czynsz 9 PLN? Wydaje mi się, że to całkiem sporo? Czy Twoim osiedlem zarządza już wspólnota mieszkańców czy jeszcze developer? Karla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 18:07 Tak jest na osiedlu Oaza, nie mamy jeszcze wspolnoty mieszkancow, zarzadza Developer. Tez uwazam ze ten czynsz jest zbyt wysoki, chociaz miesci sie w nim ochrona itp. Mam nadzieje ze gdy bedzie wspolnota, to cos z tym zrobimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Dom Development - czynsze IP: 62.233.201.* 24.02.02, 11:33 Ja kupiłam mieszkanie na Derby Bis.Pan handlowiec w DD powiedział mi,że czynsz wyniesie około 8 złotych ( w koszta wliczona jest ochrona podobno) do momentu zawiązania wspólnoty mieszkaniowej czyli przez okres roku.To podobno dużo,ale ja nie wiem jeszcze jakie mniej więcej standarty obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 25.02.02, 09:37 Ja mieszkam na AKACJACH V i czynsz wynosi ok 7,8 zl/ m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 26.02.02, 09:17 Gość portalu: Tola napisał(a): Mam pytanie czy ta kwota obejmuje także zaliczke za ogrzewanie i wodę > Ja mieszkam na AKACJACH V i czynsz wynosi ok 7,8 zl/ m2 Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek Re: Dom Development - czynsze 26.02.02, 09:48 Witam ponownie. Juz wiem ile to kosztuje: osiedle Bartycka, 7,7 PLN/m2. Z zaliczkowa woda itp. pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 26.02.02, 11:17 tak, jak i rowniez ochrone, sprzatanie oswietlenie osiedla itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 11:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Dom Development - czynsze IP: 195.205.176.* 01.03.02, 12:33 Dziwne, bo ja też na Derby Bis, a mnie powiedzieli, że 7 zł z 1 m2. Opłty spadną o połowę jak się ustanowi własną wspólnote Pozdrawiam D2 F-5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze IP: 2.3.STABLE* 27.02.02, 17:09 Witaj! Ja tez jestem z Oazy - ten czynsz mnie zalamal! U mnie wyszlo 12 zl za metr! To jest zdecydowanie przesada, poza tym w chwili kupna mieszkania zapewniano mnie o max 9 zl. Niespodzianka zdecydowanie niemila. Na innym forum dowiedzialam sie, ze w innych nowych budynkach najwysza oplata za 1m kw dochodzi do 8 zl... Ech, co robic? A co do wspolnoty - sama jestem ciekawa, jak potocza sie losy naszego osiedla pod tym wzgledem; slyszalam, ze mieszkancy innych budynkow, zadowoleni z uslug DD (pewnie nie mieli takiego czynszu!), zdecydowlai sie na przedluzenie z nimi umowy o administrownaie. W kazdym razie milo mi wirtualnie poznac sasiadke! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 19:52 Gość portalu: Kitka napisał(a): > U mnie wyszlo 12 zl za > metr! To jest zdecydowanie przesada, poza tym w chwili kupna mieszkania > zapewniano mnie o max 9 zl. W takim razie, skoro mnie na tym samym osiedlu wychodzi 9 zl/m2, widac ze czynsz nie zalezy wylacznie od metrazu, ale tez od liczby osob - pewnie u Ciebie jest wiecej lokatorow. Taki przelicznik od metra jak ja podalam mial jedynie charakter orientacyjny. Nie znam na razie szczegolowego rozliczenia, ile za co i co jest od metra a co od osoby i jakie sa zaliczki - po prostu pan w administracji pokazal mi sumaryczna kwote do zaplaty, a potem zreszta mi to zabral, bo maja byc jakies korekty. Aha, mnie podczas kupowania mieszkania zapewniano, ze czynsz nie przekroczy 8 zl/m2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpp Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 00:01 Fakt za rok moze cos z tym zrobimy :) Tez pozdrawiam sasiadke - ja jeszcze nie wiem ile bede placil ale chetnie zaplace mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dom Development - czynsze IP: 195.94.211.* 04.03.02, 15:35 Ja tez pozdrawiam sasiadow z Oazy. U mnie czynsz wychodzi 8,65 zl/m2. Z tego co dowiadywalam sie w DD czynsz zalezy od ilosci osob i metrazu, podobno im mniejsze mieszkanie tym wiecej wychodzi za metr. Trzeba tez wziasc pod uwage ze od nowego roku znacznie wzrosly oplaty za wode. Wczesniej mieszkalam na Akacjach i tam po przejeciu administracji przez wspolnote czynsz wzrosl o prawie 2 zl/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 22:00 Czesc, Sasiedzi z Oazy Wlasnie przestudiowalam szczegolowa rozpiske mojego swiezo naliczonego czynszu w Oazie. Moge ja porownac z dotychczasowa wolska spoldzielnia, gdzie na razie mieszkam, i nasuwaja mi sie pewne krytyczne uwagi: 1. zaliczki za wode - pomijajac oczywisty fakt, ze wiele osob jeszcze nie mieszka i nie zuzylo zadnej wody, zaliczka za zuzycie 7 m3 za osobe jest kuriozalna. W starym mieszkaniu mam od dawna liczniki na wode i zuzycie wynosi w porywach 4-5 m3 na osobe, a wcale nie bardzo oszczedzamy. Oczywiscie, bedzie rozliczenie na podstawie licznikow - ale kiedy? Na razie pieniadze zaprocentuja na koncie DD. 2. ogrzewanie - cena 2.1 zl/m2, dla porownania teraz mam 1.68 zl/m2. Jak sadze, w tym samym SPEC-u. Dla mnie jedynym wytlumaczeniem tej sporej roznicy, jest fakt, ze musimy zaplacic za ogrzanie pustych mieszkan, ktorych handlowcom DD nie udalo sie sprzedac. 3. wywoz smieci - 8 zl/osobe. Teraz mam 3.50/osobe - najwyrazniej DD bardzo kiepska firme wybral do wywozenia tych smieci. 4. obsluga administracyjna - 1.20/m2. W starej spoldzielni nie mam wogole takiej pozycji w czynszu. Wszystkie takie oplaty kryja sie pod haslem "eksploatacja biezaca", wynosi ona 1.20/m2 i obejmuje m.in. sprzatanie, administracje, swiatlo na klatce i przed blokiem itp. W czynszu w Oazie te inne pozycje sumuja sie do kolejnych 1.10/m2. Czyli ostatecznie koszty administracyjne sa w Oazie sa dwukrotnie wieksze. Pomine fakt, ze nie rozumiem, dlaczego nadal koszty te nalicza sie od metra kw. mieszkania - przeciez to, ile roboty ma w zwiazku ze mna pani w ksiegowosci, czy pan sprzatajacy klatke schodowa, nie zalezy od powierzchni mojego mieszkania. Jednak co ciekawsze, administracja OAZY wydaje mi sie duzo mniejsza: zamiast wielopokojowego biura jest maly pokoik i jeden pan Administrator. A moze sie myle, moze oplacamy w ten sposob cale zastepy pracownikow DD w Intraco? 5. Domofony - 16zl/lokal, teraz 1.50 zl. No dobra, w nowym mam WIDEOdomofon, no ale zeby az tak? 6. Winda - 32 zl versus 2.70. Zdziwienie, jak wyzej. 7. Obsluga garazoparkingu - 35 zl/miejsce. Teraz place wprawdzie 80 zl za miejsce na parkingu pod chmurka, no ale nie musialam go wczesniej kupic za bagatelka 36 tysiecy! No i jaka obsluga - chyba maja na mysli ochrone, za ktora przeciez osobno place 90 zl? 8. Naprawy awaryjne, przeglady techniczne - w sumie 9 zl/lokal. czy to aby nie powinno byc na razie w ramach gwarancji? 9. Podatek od nieruchomosci - na to jedno chyba nie mamy wplywu, ale dla porzadku podam, bo roznica spora miedzy Ochota a Wola: 1.05 versus 0.38 zl/m2 (drozej na Ochocie, niestety). No to tyle mojego "sprawozdania". Napiszcie, jak dziala Internet w Oazie, jesli ktos juz ma? Aha, znajomy prawnik mi mowil, ze wspolnota mieszkaniowa moze zawiazac sie od razu po podpisaniu aktow notarialnych i sama przejac zarzad nad budynkiem. Nie musimy czekac roku, to wymysl DD. Ich umowa ma mniejsza moc, niz ustawa o prawie lokalowym. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze: do Agi IP: 2.3.STABLE* 08.03.02, 11:32 Dzieki za baaardzo wyczerpujaca wiadomosc! Ja niestety nie mam porownania tego typu oplat, za jedyna podstawe moze mi sluzyc zdrowy rozsadek, ale calkowicie sie z Toba zgadzam! Tez wydaje mi sie, ze jednak polowa pozycji z listy naliczen powinna byc regulowana w ramach gwarancji, a to wlasnie nas bardzo boli - w naszej klatce nadal urzeduje Warbud z banda roboli (bo budowa chyba sie jeszce nie zakonczyla, w kazdym razie administrator cos takiego sugeruje), co oznacza, ze wkrotce nasza klatka przemieni sie w Sajgon! Porysowane wideofony w garazach, potluczony sensor do przywolywania windy, obita elewacja w klatce schodowej... I powstaje pytanie: kto za to zaplaci, bo tego nie pokrywaja gwarancje! Moge jedynie stwierdzic - a co mnie to obchodzi?!? > 4. obsluga administracyjna - 1.20/m2. W starej spoldzielni nie mam wogole > takiej pozycji w czynszu. Wszystkie takie oplaty kryja sie pod > haslem "eksploatacja biezaca", wynosi ona 1.20/m2 i obejmuje m.in. sprzatanie, > administracje, swiatlo na klatce i przed blokiem itp. W czynszu w Oazie te > inne pozycje sumuja sie do kolejnych 1.10/m2. Czyli ostatecznie koszty > administracyjne sa w Oazie sa dwukrotnie wieksze. > Pomine fakt, ze nie rozumiem, dlaczego nadal koszty te nalicza sie od metra kw. > mieszkania - przeciez to, ile roboty ma w zwiazku ze mna pani w ksiegowosci, > czy pan sprzatajacy klatke schodowa, nie zalezy od powierzchni mojego > mieszkania. Jednak co ciekawsze, administracja OAZY wydaje mi sie duzo > mniejsza: zamiast wielopokojowego biura jest maly pokoik i jeden pan > Administrator. A moze sie myle, moze oplacamy w ten sposob cale zastepy > pracownikow DD w Intraco? > No wlasnie, tez wydaje mi sie to logiczne - co ma sprzatanie do mojego metrazu? Tym bardziej, ze pania sprzatajaca widzialam tylko raz, przed swietami. Na dziedzincu. Nasza czesc klatki musielismy posprzatac sami - nikt tu, od trzech miesiecy, jeszzce nie dotarl... > > 6. Winda - 32 zl versus 2.70. Zdziwienie, jak wyzej. Poza tym chyba powinna byc co najmniej przez rok na gwarancji? > > 9. Podatek od nieruchomosci - na to jedno chyba nie mamy wplywu, ale dla > porzadku podam, bo roznica spora miedzy Ochota a Wola: 1.05 versus 0.38 zl/m2 (drozej na Ochocie, niestety). No i to jest wlasnie cos, co nie daje mi spokoju. Ustawowe naliczenie ROCZNE podatku od nieruchomosci za 1 mkw to 0,46 zl. DD poinformowal nas, ze mieszkancy placa za grunt jakies kolosalne 198 000 rocznie do gminy, bo dzialka byla bardzo droga. Niestety, nie udalo mi sie jeszzce dowiedziec, ile za ta dzialke zaplacili - wtedy bedzie mozna latwo policzyc wysokosc oplat za grunt, uzytkowanie wieczyste i co tam jeszcze jest. Pozdrawiam! (powoli zaczynam sie czuc, jak tworca spiskowej teorii... eksploatacji mieszkan ;- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
goossia Re: Dom Development - czynsze: do Agi 21.03.02, 09:27 Moze wszyscy sie spotkamy i poknujemy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze: DO AGI CD. IP: 2.3.STABLE* 08.03.02, 12:04 Hej, pisz na: kasiak_dk@poczta.gazeta.pl pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
goossia Re: Dom Development - czynsze 21.03.02, 09:26 Aga, pomysl z przejeciem zarzadzania nie jest do konca taki dobry. Ja, podobnie jak jedna z naszych sasiadek, mieszkalam na Akacjach. Tam po ustanowieniu wspolnoty czynsz wzrosl o 2 zl na metrze. Co do internetu, to jest naprawde ok. Dziala szybko i nie ma z nim klopotu. Poza tym w tej firmie pracuje dwoch milych panow, do ktorych zawsze mozna zadzwonic w razie problemow. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agajan Re: Dom Development - czynsze 21.03.02, 16:31 Gosiu, Nie znam sytuacji na osiedlu Akacje, ale wyobrazam sobie, ze sprawa wzrostu czynszu po ustanowieniu wspolnoty mogla byc bardziej skomplikowana. Po pierwsze, czy rzeczywiscie wszystkim rowno wzroslo o 2 zl/m2 - czy moze jednym wzroslo, a innym spadlo, gdyz np. inaczej ustalono zasady naliczania? Wedlug mnie na przyklad nie ma uzasadnienia naliczanie stawek od metra kw za wiekszosc rzeczy (administracja, oswietlenie klatek itp.), a od lokalu. Wiem, ze niektore wspolnoty wlasnie to zmieniaja, w zwiazku z czym wlasciciele malych mieszkan maja podwyzke, ale ci z duzym metrazem zaczynaja placic mniej. Po drugie, byc moze wspolnota ustanowila fundusz remontowy - po uplywie okresu gwarancji wykonywanie wszystkich napraw bedzie nalezalo do jej obowiazkow. W mojej starej spoldzielni na taki fundusz placimy miesiecznie 1 zl/m2, mozna odliczyc od podatku ulge remontowa. Mogly byc jeszcze inne sprawy o ktorych nie wiem. Watpie jednak, aby byla to kwestia gorszego wynegocjowania stawek z firmami ochroniarska, sprzatajaca, dostawcami mediow itd. przez wspolnote - DD wcale nie wynegocjowal jakichs preferencyjnych stawek, przynajmniej u nas. Oglonie, nadal uwazam, ze nie ma sie czego bac jesli chodzi o wspolnote. Nawet, jesli jej poczatkowe dzialania (np na Akacjach) wzbudzaja niezadowolenie, to przeciez od tego sa mieszkancy, zeby to korygowac. A w sytuacji, gdy zarzadza nami deweloper, nie mamy nic do gadania, tylko placimy, przynoszac zysk tej firmie, a nie wlasnej wspolnocie. Nota bene, czy zwrocilas uwage, ze placimy na konto Dom Development, nie ma tam wzmianki ze to z Oazy? Czy nie powinno byc tak, ze nasze konto jest wyodrebnione - jesli nastapi przekazanie srodkow wspolnocie, to jak bedzie wygladalo rozliczenie? pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 01.03.02, 10:58 Czy może ktoś z akacji V może podać ile łącznie wynosi za około 45 m mieszkanie czynsz razem z ogrzewaniem oczywiście bez energii elektrycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 01.03.02, 11:28 W zaleznosci od ilosci osob zamieszkalych ja place na dwie osoby od 360 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 01.03.02, 12:46 Gość portalu: Tola napisał(a): > W zaleznosci od ilosci osob zamieszkalych ja place na dwie osoby od 360 zł dzięki ale czemu napisałaś "od" 360 złl czy to był najmniejszy rachunek,a od czego zależy to zróznicowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 01.03.02, 13:54 Sorki ok. 360 zl im wiecej osob tym wieksze zaliczki na wode ,wywoz smieci itp. Odpowiedz Link Zgłoś