Dodaj do ulubionych

Dom Development - czynsze

31.10.01, 13:25
Witam,
ile placiliscie u nich czynszu?
Chodzi mi o okres po odbiorze mieszkania, a przed przekazaniem nieruchomosci w
zarzadzanie (jesli nastapilo).
Dzieki z gory
Jedrek
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.camk.edu.pl 22.02.02, 14:05
      Czesc,

Ja wlasnie dostalam nieoficjalne jeszcze info, ile mi
      naliczyli za okres od odbioru mieszkania (grudzien) do
      teraz. Czynsz wychodzi niezly, w przeliczeniu ok. 9
      zl/m2, a mam duzy metraz :-(((

Agnieszka
      • Gość: Karla Re: Dom Development - czynsze IP: 62.89.106.* 22.02.02, 15:56
        Czy możesz napisać na którym osiedlu DD płacisz czynsz 9 PLN? Wydaje mi się, że
        to całkiem sporo? Czy Twoim osiedlem zarządza już wspólnota mieszkańców czy
        jeszcze developer?

Karla
        • Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.02, 18:07
          Tak jest na osiedlu Oaza, nie mamy jeszcze wspolnoty mieszkancow, zarzadza
          Developer. Tez uwazam ze ten czynsz jest zbyt wysoki, chociaz miesci sie w nim
          ochrona itp. Mam nadzieje ze gdy bedzie wspolnota, to cos z tym zrobimy.
          • Gość: k Re: Dom Development - czynsze IP: 62.233.201.* 24.02.02, 11:33
            Ja kupiłam mieszkanie na Derby Bis.Pan handlowiec w DD powiedział mi,że czynsz
            wyniesie około 8 złotych ( w koszta wliczona jest ochrona podobno) do momentu
            zawiązania wspólnoty mieszkaniowej czyli przez okres roku.To podobno dużo,ale
            ja nie wiem jeszcze jakie mniej więcej standarty obowiązują.
            • Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 25.02.02, 09:37
              Ja mieszkam na AKACJACH V i czynsz wynosi ok 7,8 zl/ m2
              • Gość: jac Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 26.02.02, 09:17
                Gość portalu: Tola napisał(a):
                Mam pytanie czy ta kwota obejmuje także zaliczke za ogrzewanie i wodę
                > Ja mieszkam na AKACJACH V i czynsz wynosi ok 7,8 zl/ m2

• jedrek Re: Dom Development - czynsze 26.02.02, 09:48
                  Witam ponownie.
                  Juz wiem ile to kosztuje: osiedle Bartycka, 7,7 PLN/m2.
                  Z zaliczkowa woda itp.
                  pozdrowienia.
                • Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 26.02.02, 11:17
                  tak, jak i rowniez ochrone, sprzatanie oswietlenie osiedla itp
                  • Gość: waldi Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 11:22
            • Gość: Sylwia Re: Dom Development - czynsze IP: 195.205.176.* 01.03.02, 12:33
              Dziwne, bo ja też na Derby Bis, a mnie powiedzieli, że 7 zł z 1 m2.
              Opłty spadną o połowę jak się ustanowi własną wspólnote

Pozdrawiam D2 F-5
          • Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze IP: 2.3.STABLE* 27.02.02, 17:09
            Witaj! Ja tez jestem z Oazy - ten czynsz mnie zalamal! U mnie wyszlo 12 zl za
            metr! To jest zdecydowanie przesada, poza tym w chwili kupna mieszkania
            zapewniano mnie o max 9 zl. Niespodzianka zdecydowanie niemila. Na innym forum
            dowiedzialam sie, ze w innych nowych budynkach najwysza oplata za 1m kw
            dochodzi do 8 zl... Ech, co robic?
            A co do wspolnoty - sama jestem ciekawa, jak potocza sie losy naszego osiedla
            pod tym wzgledem; slyszalam, ze mieszkancy innych budynkow, zadowoleni z uslug
            DD (pewnie nie mieli takiego czynszu!), zdecydowlai sie na przedluzenie z nimi
            umowy o administrownaie.
            W kazdym razie milo mi wirtualnie poznac sasiadke!
            pzdr
            • Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 19:52
              Gość portalu: Kitka napisał(a):

> U mnie wyszlo 12 zl za
              > metr! To jest zdecydowanie przesada, poza tym w chwili kupna mieszkania
              > zapewniano mnie o max 9 zl.

W takim razie, skoro mnie na tym samym osiedlu wychodzi 9 zl/m2, widac ze czynsz
              nie zalezy wylacznie od metrazu, ale tez od liczby osob - pewnie u Ciebie jest
              wiecej lokatorow. Taki przelicznik od metra jak ja podalam mial jedynie charakter
              orientacyjny. Nie znam na razie szczegolowego rozliczenia, ile za co i co jest od
              metra a co od osoby i jakie sa zaliczki - po prostu pan w administracji pokazal
              mi sumaryczna kwote do zaplaty, a potem zreszta mi to zabral, bo maja byc jakies
              korekty.
              Aha, mnie podczas kupowania mieszkania zapewniano, ze czynsz nie przekroczy 8
              zl/m2...

• Gość: gpp Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 00:01
            Fakt za rok moze cos z tym zrobimy :) Tez pozdrawiam sasiadke - ja jeszcze nie
            wiem ile bede placil ale chetnie zaplace mniej :)
            • Gość: Magda Re: Dom Development - czynsze IP: 195.94.211.* 04.03.02, 15:35
              Ja tez pozdrawiam sasiadow z Oazy.
              U mnie czynsz wychodzi 8,65 zl/m2. Z tego co dowiadywalam sie w DD czynsz
              zalezy od ilosci osob i metrazu, podobno im mniejsze mieszkanie tym wiecej
              wychodzi za metr. Trzeba tez wziasc pod uwage ze od nowego roku znacznie
              wzrosly oplaty za wode.
              Wczesniej mieszkalam na Akacjach i tam po przejeciu administracji przez
              wspolnote czynsz wzrosl o prawie 2 zl/m2.
              • Gość: Aga Re: Dom Development - czynsze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 22:00
                Czesc, Sasiedzi z Oazy

Wlasnie przestudiowalam szczegolowa rozpiske mojego swiezo naliczonego czynszu
                w Oazie. Moge ja porownac z dotychczasowa wolska spoldzielnia, gdzie na razie
                mieszkam, i nasuwaja mi sie pewne krytyczne uwagi:

1. zaliczki za wode - pomijajac oczywisty fakt, ze wiele osob jeszcze nie
                mieszka i nie zuzylo zadnej wody, zaliczka za zuzycie 7 m3 za osobe jest
                kuriozalna. W starym mieszkaniu mam od dawna liczniki na wode i zuzycie wynosi
                w porywach 4-5 m3 na osobe, a wcale nie bardzo oszczedzamy. Oczywiscie, bedzie
                rozliczenie na podstawie licznikow - ale kiedy? Na razie pieniadze zaprocentuja
                na koncie DD.

2. ogrzewanie - cena 2.1 zl/m2, dla porownania teraz mam 1.68 zl/m2. Jak sadze,
                w tym samym SPEC-u. Dla mnie jedynym wytlumaczeniem tej sporej roznicy, jest
                fakt, ze musimy zaplacic za ogrzanie pustych mieszkan, ktorych handlowcom DD
                nie udalo sie sprzedac.

3. wywoz smieci - 8 zl/osobe. Teraz mam 3.50/osobe - najwyrazniej DD bardzo
                kiepska firme wybral do wywozenia tych smieci.

4. obsluga administracyjna - 1.20/m2. W starej spoldzielni nie mam wogole
                takiej pozycji w czynszu. Wszystkie takie oplaty kryja sie pod
                haslem "eksploatacja biezaca", wynosi ona 1.20/m2 i obejmuje m.in. sprzatanie,
                administracje, swiatlo na klatce i przed blokiem itp. W czynszu w Oazie te
                inne pozycje sumuja sie do kolejnych 1.10/m2. Czyli ostatecznie koszty
                administracyjne sa w Oazie sa dwukrotnie wieksze.
                Pomine fakt, ze nie rozumiem, dlaczego nadal koszty te nalicza sie od metra kw.
                mieszkania - przeciez to, ile roboty ma w zwiazku ze mna pani w ksiegowosci,
                czy pan sprzatajacy klatke schodowa, nie zalezy od powierzchni mojego
                mieszkania. Jednak co ciekawsze, administracja OAZY wydaje mi sie duzo
                mniejsza: zamiast wielopokojowego biura jest maly pokoik i jeden pan
                Administrator. A moze sie myle, moze oplacamy w ten sposob cale zastepy
                pracownikow DD w Intraco?

5. Domofony - 16zl/lokal, teraz 1.50 zl. No dobra, w nowym mam WIDEOdomofon, no
                ale zeby az tak?

6. Winda - 32 zl versus 2.70. Zdziwienie, jak wyzej.

7. Obsluga garazoparkingu - 35 zl/miejsce. Teraz place wprawdzie 80 zl za
                miejsce na parkingu pod chmurka, no ale nie musialam go wczesniej kupic za
                bagatelka 36 tysiecy! No i jaka obsluga - chyba maja na mysli ochrone, za ktora
                przeciez osobno place 90 zl?

8. Naprawy awaryjne, przeglady techniczne - w sumie 9 zl/lokal. czy to aby nie
                powinno byc na razie w ramach gwarancji?

9. Podatek od nieruchomosci - na to jedno chyba nie mamy wplywu, ale dla
                porzadku podam, bo roznica spora miedzy Ochota a Wola: 1.05 versus 0.38 zl/m2
                (drozej na Ochocie, niestety).

No to tyle mojego "sprawozdania".
                Napiszcie, jak dziala Internet w Oazie, jesli ktos juz ma?

Aha, znajomy prawnik mi mowil, ze wspolnota mieszkaniowa moze zawiazac sie od
                razu po podpisaniu aktow notarialnych i sama przejac zarzad nad budynkiem. Nie
                musimy czekac roku, to wymysl DD. Ich umowa ma mniejsza moc, niz ustawa o
                prawie lokalowym.

Agnieszka
                • Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze: do Agi IP: 2.3.STABLE* 08.03.02, 11:32
                  Dzieki za baaardzo wyczerpujaca wiadomosc! Ja niestety nie mam porownania tego
                  typu oplat, za jedyna podstawe moze mi sluzyc zdrowy rozsadek, ale calkowicie sie
                  z Toba zgadzam! Tez wydaje mi sie, ze jednak polowa pozycji z listy naliczen
                  powinna byc regulowana w ramach gwarancji, a to wlasnie nas bardzo boli - w
                  naszej klatce nadal urzeduje Warbud z banda roboli (bo budowa chyba sie jeszce
                  nie zakonczyla, w kazdym razie administrator cos takiego sugeruje), co oznacza,
                  ze wkrotce nasza klatka przemieni sie w Sajgon! Porysowane wideofony w garazach,
                  potluczony sensor do przywolywania windy, obita elewacja w klatce schodowej... I
                  powstaje pytanie: kto za to zaplaci, bo tego nie pokrywaja gwarancje! Moge
                  jedynie stwierdzic - a co mnie to obchodzi?!?

> 4. obsluga administracyjna - 1.20/m2. W starej spoldzielni nie mam wogole
                  > takiej pozycji w czynszu. Wszystkie takie oplaty kryja sie pod
                  > haslem "eksploatacja biezaca", wynosi ona 1.20/m2 i obejmuje m.in. sprzatanie,
                  > administracje, swiatlo na klatce i przed blokiem itp. W czynszu w Oazie te
                  > inne pozycje sumuja sie do kolejnych 1.10/m2. Czyli ostatecznie koszty
                  > administracyjne sa w Oazie sa dwukrotnie wieksze.
                  > Pomine fakt, ze nie rozumiem, dlaczego nadal koszty te nalicza sie od metra kw.
                  > mieszkania - przeciez to, ile roboty ma w zwiazku ze mna pani w ksiegowosci,
                  > czy pan sprzatajacy klatke schodowa, nie zalezy od powierzchni mojego
                  > mieszkania. Jednak co ciekawsze, administracja OAZY wydaje mi sie duzo
                  > mniejsza: zamiast wielopokojowego biura jest maly pokoik i jeden pan
                  > Administrator. A moze sie myle, moze oplacamy w ten sposob cale zastepy
                  > pracownikow DD w Intraco?
                  >
                  No wlasnie, tez wydaje mi sie to logiczne - co ma sprzatanie do mojego metrazu?
                  Tym bardziej, ze pania sprzatajaca widzialam tylko raz, przed swietami. Na
                  dziedzincu. Nasza czesc klatki musielismy posprzatac sami - nikt tu, od trzech
                  miesiecy, jeszzce nie dotarl...
                  >
                  > 6. Winda - 32 zl versus 2.70. Zdziwienie, jak wyzej.

Poza tym chyba powinna byc co najmniej przez rok na gwarancji?
                  >
                  > 9. Podatek od nieruchomosci - na to jedno chyba nie mamy wplywu, ale dla
                  > porzadku podam, bo roznica spora miedzy Ochota a Wola: 1.05 versus 0.38 zl/m2
                  (drozej na Ochocie, niestety).

No i to jest wlasnie cos, co nie daje mi spokoju. Ustawowe naliczenie ROCZNE
                  podatku od nieruchomosci za 1 mkw to 0,46 zl. DD poinformowal nas, ze mieszkancy
                  placa za grunt jakies kolosalne 198 000 rocznie do gminy, bo dzialka byla bardzo
                  droga. Niestety, nie udalo mi sie jeszzce dowiedziec, ile za ta dzialke
                  zaplacili - wtedy bedzie mozna latwo policzyc wysokosc oplat za grunt,
                  uzytkowanie wieczyste i co tam jeszcze jest.

Pozdrawiam!
                  (powoli zaczynam sie czuc, jak tworca spiskowej teorii... eksploatacji mieszkan ;-
                  )))
                  • goossia Re: Dom Development - czynsze: do Agi 21.03.02, 09:27
                    Moze wszyscy sie spotkamy i poknujemy razem?
                • Gość: Kitka Re: Dom Development - czynsze: DO AGI CD. IP: 2.3.STABLE* 08.03.02, 12:04
                  Hej,
                  pisz na: kasiak_dk@poczta.gazeta.pl

pzdr!
                • goossia Re: Dom Development - czynsze 21.03.02, 09:26
                  Aga, pomysl z przejeciem zarzadzania nie jest do konca taki dobry. Ja, podobnie
                  jak jedna z naszych sasiadek, mieszkalam na Akacjach. Tam po ustanowieniu
                  wspolnoty czynsz wzrosl o 2 zl na metrze.
                  Co do internetu, to jest naprawde ok. Dziala szybko i nie ma z nim klopotu.
                  Poza tym w tej firmie pracuje dwoch milych panow, do ktorych zawsze mozna
                  zadzwonic w razie problemow. Pozdrawiam!
                  • agajan Re: Dom Development - czynsze 21.03.02, 16:31
                    Gosiu,

Nie znam sytuacji na osiedlu Akacje, ale wyobrazam sobie, ze sprawa wzrostu
                    czynszu po ustanowieniu wspolnoty mogla byc bardziej skomplikowana.

Po pierwsze, czy rzeczywiscie wszystkim rowno wzroslo o 2 zl/m2 - czy moze
                    jednym wzroslo, a innym spadlo, gdyz np. inaczej ustalono zasady naliczania?
                    Wedlug mnie na przyklad nie ma uzasadnienia naliczanie stawek od metra kw za
                    wiekszosc rzeczy (administracja, oswietlenie klatek itp.), a od lokalu. Wiem,
                    ze niektore wspolnoty wlasnie to zmieniaja, w zwiazku z czym wlasciciele malych
                    mieszkan maja podwyzke, ale ci z duzym metrazem zaczynaja placic mniej.

Po drugie, byc moze wspolnota ustanowila fundusz remontowy - po uplywie okresu
                    gwarancji wykonywanie wszystkich napraw bedzie nalezalo do jej obowiazkow. W
                    mojej starej spoldzielni na taki fundusz placimy miesiecznie 1 zl/m2, mozna
                    odliczyc od podatku ulge remontowa.

Mogly byc jeszcze inne sprawy o ktorych nie wiem. Watpie jednak, aby byla to
                    kwestia gorszego wynegocjowania stawek z firmami ochroniarska, sprzatajaca,
                    dostawcami mediow itd. przez wspolnote - DD wcale nie wynegocjowal jakichs
                    preferencyjnych stawek, przynajmniej u nas.

Oglonie, nadal uwazam, ze nie ma sie czego bac jesli chodzi o wspolnote. Nawet,
                    jesli jej poczatkowe dzialania (np na Akacjach) wzbudzaja niezadowolenie, to
                    przeciez od tego sa mieszkancy, zeby to korygowac. A w sytuacji, gdy zarzadza
                    nami deweloper, nie mamy nic do gadania, tylko placimy, przynoszac zysk tej
                    firmie, a nie wlasnej wspolnocie. Nota bene, czy zwrocilas uwage, ze placimy na
                    konto Dom Development, nie ma tam wzmianki ze to z Oazy? Czy nie powinno byc
                    tak, ze nasze konto jest wyodrebnione - jesli nastapi przekazanie srodkow
                    wspolnocie, to jak bedzie wygladalo rozliczenie?

pozdrawiam
                    Agnieszka
    • Gość: mar Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 01.03.02, 10:58
      Czy może ktoś z akacji V może podać ile łącznie wynosi za około 45 m mieszkanie
      czynsz razem z ogrzewaniem oczywiście bez energii elektrycznej.
      • Gość: Tola Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 01.03.02, 11:28
        W zaleznosci od ilosci osob zamieszkalych ja place na dwie osoby od 360 zł
        • Gość: mar Re: Dom Development - czynsze IP: 172.16.1.* 01.03.02, 12:46
          Gość portalu: Tola napisał(a):

> W zaleznosci od ilosci osob zamieszkalych ja place na dwie osoby od 360 zł
          dzięki ale czemu napisałaś "od" 360 złl czy to był najmniejszy rachunek,a od
          czego zależy to zróznicowanie

• Gość: T Re: Dom Development - czynsze IP: *.ipartners.pl 01.03.02, 13:54
            Sorki ok. 360 zl im wiecej osob tym wieksze zaliczki na wode ,wywoz smieci itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka