Gość: ck IP: 217.11.136.* 07.03.03, 15:29 cywilno-prawna ? czy w formie aktu notarialnego ? czym sie różnia poza tym ża za tą drugą trzeba zapłacić około 2,5 tys zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: 195.94.201.* 07.03.03, 15:37 Jeśli zawrzesz umowę notarialną, wtedy notariusz przesyła wniosek do sądu, aby wpisać Twoje roszczenie do ks. wiecz. - Cokolwiek stanie się z deweloperem, wpis pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: 217.11.136.* 07.03.03, 15:48 czy oprócz tego sa jakieś wymierne korzysci takiej umowy ? tym developerem jest Ebejot wszystko wskazuje na to ze solidna firma ale nie wiadomo co bedzie za kilka miesiecy nie chciałbym umoczyc całej kasy + kredyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: waprx* / 192.168.14.* 07.03.03, 16:00 Jedyny zysk jest taki że gdyby deweloper chciał cię zrobić w jajo i chciałbyś się z nim sądzić to masz praktycznie gwarancję ze proces szybko wygrasz. W przypadku upadłości dewelopera umowa poświadczona notarialnie wiele ci nie daje - bankrut jest bankrutem a roszczenie roszczeniem. Zdaje się że takie roszczenie jest nieco wyżej na liście priorytetów u syndyka niż zwykłe umowy cywilno-prawne, ale to jest mocno wąpliwa korzyść - i tak szansa na odzyskanie kasy jest mizerna. Bo w pierwszej kolejności zawsze będzie zaspokajany urząd skarbowy, ZUS itp, itd a inni dłużnicy dopiero na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZRobert Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: *.acn.waw.pl 07.03.03, 16:07 Ale posiadając umowę notarialną masz ten plus że developer nie sprzeda po cichu działki nic nie zorientowanej osobie bo w hipotece będzie Twój wpis (i roszczenie nadal masz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: waprx* / 192.168.14.* 07.03.03, 16:19 To mówie przecie: zabezpiecza to przed tym że deweloper będzie cię chciał zrobić w jajo. Na przykład w sposób opisany przez ciebie. Akurat w takim przypadku obyłoby się nawet bez sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pegaz_ Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: 126.17.59.* 07.03.03, 16:41 > czym sie różnia poza tym ża za tą drugą trzeba zapłacić około 2,5 tys zł To kupujesz dość drogie mieszkanie, bo koszt takiej umowy u notariusza to 1/2 taksy: "§ 7. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego: 1. umowę zobowiązującą, zawartą pod warunkiem lub zastrzeżeniem terminu, ..... maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzianej w§3. " naliczonej zgodnie z: "§ 3. Maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi od wartości: ....... 5. od 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł, 6. powyżej 1.000.000 zł - 5.800 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1.000.000 zł." +VAT Do tego dochodzi jeszcze koszt wypisów i opłata sądowa (w zależności od długości aktu - 6PLN/str + VAT, są robione chyba 4 wypisy, opłata sądowa 30PLN - może teraz trochę więcej, mam dane z 2001r.). Mnie w sierpniu 2001 (potem nieznacznie wzrosła taksa notarialna) przy mieszkaniu o wartości 190000PLN taka umowa kosztowała w sumie ok. 1300PLN (w tym ok. 350PLN za wypisy). Pamiętać należy, że uczciwy notariusz przy końcowym akcie też pobierze tylko 1/2 taksy zgodnie z: "§ 7. Za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego: ..... 2. umowę przenoszącą własność lub użytkowanie wieczyste, w wykonaniu umowy zobowiązującej, .... maksymalna stawka wynagrodzenia wynosi połowę stawki przewidzianej w§3. " Takze koszt takiej umowy tak naprawdę może wynieść tyle co koszt wypisów aktu i opłaty sądowej (bo i tak przy przenoszeniu będziesz musiał zapłacić za kat notarialny). pegaz_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: *.visp.energis.pl 07.03.03, 18:21 dziekuje za cenne wskazówki rozmawiałem dzis przez telefon z developerem aby umowa wstępna była w formie aktu stawia warunek aby wpłacic 40% wartosci mieszkania niestety nie mam teraz tyle kasy zanim dostane pieniadze z kredytu minie troche czasu sam nie wiem co robic nie lubie dzialac pod presją czasu poza tym nie wiem czy faktycznie jest to presja czasu czy "nowe techniki marketingowe" rezerwacje mam do poniedziałku, musze sie na coś zdecydowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pegaz_ Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: *.acn.waw.pl 07.03.03, 21:34 > dziekuje za cenne wskazówki > rozmawiałem dzis przez telefon z developerem > aby umowa wstępna była w formie aktu > stawia warunek aby wpłacic 40% Zawsze miałem dobre zdanie o EBEJOT (wyrobione na podstawie opinii innych z forum, jak i z wizyty u tego developera na etapie wyboru mieszkania) - ale takie warunkowanie jest moim zdaniem nieuczciwe. Ja umowę notarialną (u innego developera) podpisywałem przed wpłaceniem jakiejkolwiek kasy. Jak można wogóle wpłacić kasę przed jakąkolwiek umową? Czy na ten okres podpisujesz "umowę przejściową"? To jakiś cyrk.... pegaz_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 35134 Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 00:32 Gość portalu: ck napisał(a): > dziekuje za cenne wskazówki > rozmawiałem dzis przez telefon z developerem > aby umowa wstępna była w formie aktu > stawia warunek aby wpłacic 40% wartosci mieszkania > niestety nie mam teraz tyle kasy > zanim dostane pieniadze z kredytu minie troche czasu > sam nie wiem co robic > nie lubie dzialac pod presją czasu I slusznie - przed podpisaniem umowy nie plac zadnych pieniedzy - solidna firma czy nie, teraz nie ma nic pewnego - bankructw ci teraz bedzie dostatek > poza tym nie wiem czy faktycznie jest to presja czasu czy > "nowe techniki marketingowe" > rezerwacje mam do poniedziałku, musze sie na coś zdecydowac > Chodzi im pewnie o zlapanie klienta (zebys sie nie rozmyslil) - Twoje ryzyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: jaka umowa wstepna z developerem ? IP: *.visp.energis.pl 08.03.03, 11:03 w kodeksie cywilnym art 158 jest wyraznie napisane ze taka umowa powinna byc w formie aktu notarialnego jak dla mnie to Ebejot sciemnia w dzienniku ustaw rozdział 2 art 9 równiez jest napisane ze ma to być akt notarialny mysle ze ebejot ma cos do ukrycia albo jest nieuczciwy skoro uzależnia to od wpłaty połowy wartości mieszkania mysle ze to szantaż Odpowiedz Link Zgłoś