Dodaj do ulubionych

CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA?

IP: *.wschodniastrona.pl 27.03.03, 18:05
Może temat na razie nieaktualny, bo wiosna nadchodzi i nie trzeba już tak się
dogrzewać kaloryferami, ale za kilka miesięcy znowu powróci.

Kupiłem mieszkanie i zauważyłem, że w kilku miejscach w podłodze są
cieplejsze miejsca. Dodam, że nie mam podgrzewanych podług i tego typu
bajerów. Kolega powiedział,że to może być poważna usterka. Podobno klapka po
jakimś czasie odpada.

W łazience w czasie największych mrozów, nie dało się postawić nogi na
fragmencie pogłogi, bo aż parzyło.

Czy jest to faktycznie usterka i czy mogę żądać jakiegoś zadośćuczynienia od
wykonawcy. Bo przecież nie dam im pruć mojej podłogi, bo mi burdel zrobią w
domu na dwa tygodnie, albo i dłużej.

Pomóżcie, może znacie jakieś normy, które zostały u mnie niedotrzymane?

Dzięki
Robek
Obserwuj wątek
    • Gość: J23 Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: 192.88.212.* 28.03.03, 07:20
      Pewnie rury z ciepla woda biegna w podlodze, ale to malo prawdopodobne. Predzej
      jest to doprowadzenie cieplej wody do grzejnikow.
      Moj kolega mial cos podobnego. Oprocz cieplej podlogi pojawila sie jeszcze
      mokra plama. Wycieku nie udalo sie inaczej usunac jak wlasnie prucie podlogi.
      trzymaj sie ...............
    • Gość: He Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.03, 07:54
      Uwazam, ze dopoki Ci sie to nie rozwali i masz okres gwarancji a nie
      przeszkadza Ci to, to nie ruszaj tego. Mozesz to wykorzystac jako dodatkowe
      zrodlo ciepla. Zalezy wszystko na ile to jest uciazliwe.
      W zimie raczej czlowiek sie stara, zeby bylo jak najcieplej.
      Jeszcze jedno, czy jest to za czy przed licznikem ciepla ?
      Rozumiesz..

Pozdrawiam
      • bbkk Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? 28.03.03, 09:05
        Teraz w większości rury c.o. oraz c.w. i z.w. idą w podłodze. To nie usterka
        tylko norma budowlana.
        • Gość: pegaz_ Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: 126.17.59.* 28.03.03, 11:31
          > Teraz w większości rury c.o. oraz c.w. i z.w. idą w podłodze. To nie usterka
          > tylko norma budowlana.

U mnie też tak jest, ale nie na tyle żeby podłoga "pażyła". W końcu rury w
          podłodze też powinna mieć izolację - jeżeli rzeczywiście jest tak jak pisze
          Twój przedmówca, to prawdopodobnie nie zastosowane odpowiedniej izolacji, a to
          już jest usterka.

pegaz_
          • Gość: taurus Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 28.03.03, 11:35
            U mnie tez rury do grzejnikow biegna w podlodze, ale w zadnym miejscu podloga
            nie jest ciepla a co dopiero goraca.
        • Gość: JacekD Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 12:07
          Wogóle nie ma o czym mówić. To po prostu doprowadzenie wody do kaloryferów.
          Jeżeli tej rurki nie przewiercisz nie będziesz miał problemu.
          nie ma to też znaczenia czy to za licznikami ciepła czy przed, przecież
          liczniki nie wiszą na kaloryferach tylko zapewne poza lokalem w pionach.
          Pozdrawiam
          • Gość: szukam Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.pointnet.pl 02.04.03, 18:28
            Podłoga w łaziene podczas mrozów jest tak gorąca, że aż parzy! Co oznacza, że
            jest coś nie tak, bo chyba żadna norma nie przewiduje oddawania ciepła w takim
            wymiarze, że rura (podłoga) jest gorąca. Oznacza to, że przewody są źle
            zaizolowane.

Teraz mam dodatkowe pytanie: jakie przepisy to regulują? Normy, prawo
            budowlane... ale nie wiem które paragrafy. Może mieliście podobne problemy i
            wiecie gdzie iść, skoro spółdzielnia nie chce zareagować.

Wiem, że może to fajne, że podłoga jest ciepła, ale ja akurat tego nie
            podzielam.
            • Gość: Misia Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.de.ibm.com 24.04.03, 15:03
              Moim zdaniem jest to usterka - wyłącza Ci przecież kawałek pomieszczenia z
              użytkowania. Ale może się mylę. Tak czy owak - spróbuj to zgłosić jako usterkę.
              Zapomnisz się w zimie, staniesz bosą nogą (Ty albo Twoje dziecko, czy choćby
              pies) i będzie boleśnie.
              Pozdrawiam,
              Misia
        • Gość: gosia Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: 194.9.223.* 25.04.03, 12:06
          U mnie tez podloga jest ciepla w niektorych miejscach ale dla mnie to akurat
          zaleta. Te miejsca sa ulozone na dwoch prostych i od poczatku przypuszczalam,
          ze to wlasnie kwestia rur z woda do c.o.
          Jeden taki rejon mam akurat przy wejsciu i kazdy kto zima zdejmuje buty i staje
          tam bosa stopa mysli, ze mam podgrzewana podloge, druga duza strefa to akurat
          wzdluz wanny wiec tez nie moge narzekac.
          Przez panele podlogowe nic nie czuc.

gosia.
    • Gość: Falafel Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 14:45
      Po pierwsze zimą to jest zaleta.
      Po drugie latem to też jest zaleta bo ta podłoga będzie zimna.
      Po trzecie pod podłogą biegną przewody centralnego ogrzewania i to cała
      tajemnica.
      Po czwarte klepka ci nie popęka.
      Po piąte jeżeli rzeczywiście w łazience podłoga jest tak bardzo gorąca to sobie
      usmaż na niej jajecznicę.
      Po szóste: ludzie na tym forum maja dożo większe problemy niż twoja ciepła
      podłoga zimą i zimna latem, człowieku!
      Po piąte niech ci zerwą twoje podłogi i przez dwa tygodnie będziesz miał burdel
      w mieszkkaniu i wtedy możemy normalnie podyskutowac na forum.
      Falafel
      • lifrak Re: CIEPŁA PODŁOGA - CZY TO USTERKA? 25.04.03, 11:55
        Gość portalu: Falafel napisał(a):

> Po pierwsze zimą to jest zaleta.
        > Po drugie latem to też jest zaleta bo ta podłoga będzie zimna.
        > Po trzecie pod podłogą biegną przewody centralnego ogrzewania i to cała
        > tajemnica.
        * witamy nowego odkrywce !!!!!!!!!!!
        Po czwarte klepka ci nie popęka.
        * tylko się rozeschnie !!!!!!!!!!!!{choć klepka w łazience to kiepski pomysł}
        Po piąte jeżeli rzeczywiście w łazience podłoga jest tak bardzo gorąca to
        sobie
        > usmaż na niej jajecznicę.
        *smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Po szóste: ludzie na tym forum maja dożo większe problemy niż twoja ciepła
        > podłoga zimą i zimna latem, człowieku!
        Brak wzwodu ?????????
        > Po piąte niech ci zerwą twoje podłogi i przez dwa tygodnie będziesz miał
        burdel
        ........???????/!!!!!????!!!!
        > w mieszkkaniu i wtedy możemy normalnie podyskutowac na forum.
        > Falafel
        Jeżel podłoga jest naprawdę gorąca może niestety popękać wylewka,oraz ew płytki
        ceramiczne (odkleić się)
        Uwazam że jest to dość poważna usterka
        Falafciu wyluzuj Pozdrawiam
        • Gość: lifrak Re: Do Robka IP: *.inetia.pl 28.04.03, 14:53
          wyciągamy
    • Gość: lifrak Re: CIEPŁA PODŁOGA - Do Robka IP: *.inetia.pl 28.04.03, 15:13
      wyciągamy wątek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka