knypek_mkp 17.12.06, 08:44 szukam ludzi, ktorzy kupili od nich segmenty. Chce sie dowiedziec jak sie uklada wspolpraca itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sasiad Re: sadul BJM development IP: 193.109.123.* 19.12.06, 14:04 Pani Malgorzato Karolino. Wspolpraca z nimi raczej nerwowa. Problem z usuniecie usterek. Kilka usunalem juz na wlasny koszt, zawsze probuja ci wmowic ze to twoja wina. Wlasnie czekam na faceta od okiem. Ma cos zrobic ze szparami, przez ktore wieje wiatr. Po raz chyba piaty (!) nie przyszedl na umowione spotkanie. Nie dosc, ze nie przychodzi, to nawet nie dzwoni. Kompletne lekcewazenie klienta. A deweloperzy umywaja rece, sam musze sie uzerac z podwykonawca, choc rekojmia jest w praktyce ich sprawa. Zaplaciles, to sie mecz. Tak to wyglada. Generalnie, znajomym nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też sąsiad Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 14:16 U mnie jakoś usterki usuwają bez większych bóli. Poza tym nigdy mnie nigdzie nie odsyłali bo sami się interesują swoimi inwestycjami i to jak na te czasy dość poważnie. chyba musiałeś im zajść za skórę skoro masz te problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 19.12.06, 15:42 Mnie też interesuje ta inwestycja - a szczególnie jakość wykonania budynków. Czytałam na stronie BJM, że zbudowali już kilka segmentów. Czy nie było opóźnień związanych z budową? Czy standard jest przyzwoity (idealnego nie spodziewam się)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też sąsiad Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 16:21 Ja odebrałem dom niedawno, a mój kolega, który miał termin na marzec 2007 będzie odbierał chyba po nowym roku, także z terminami u nich jest chyba o.k. Domy są w zasadzie oddawane w stanie surowym, a na elementy wykorzystane w wykończeniu dostałem od nich gwarancje producentów. Myślę, że ogólnie są w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
knypek_mkp Re: sadul BJM development 20.12.06, 08:50 Bardzo dobra opinie o developerze ma dzielnica. Powiedziano mi w wydziale architektury, ze to jeden z tych developerow, z ktorymi problemow nie ma. Usterki zawsze sie zdarzaja. Tak jak i zawsze zdarzy sie niezadowolony klient, bo ludzie sa rozni. Mnie interesuja realne zagrozenia typu "Plac Zbawiciela" poniewaz slyszalam juz o developerach, ktorzy sprzedaja segemnty i nie sa one na wlasnosc kupujacego, tylko caly czas sa wlasnoscia developera. Wiem o takiej inwestycji, ktorej developer ma dlugi i segmenty maja byc zlicytowane, choc mieszkaja w nich ludzie, ktorzy wplacili na nie swoje ostatnie pieniadze. Ogladalam inwestycje gdzie ludzie 3 rok maja 1 faze na 14 segmentow!!! Ogladalam tez takie, gdzie nie maja drogi dojazdowej... itd. Jesli ktos z forumowiczow zdecyduje sie na zakup segmentu mydlarska/mirtowa to prosze o kontakt na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 20.12.06, 10:30 Dostałam od BJM treść umowy rezerwacyjnej i harmonogram wpłat. Wynika z niego, iż kolejne płatności będą po wykonaniu poszczególnych prac, a umowę przedwstepną obligatoryjnie zawiera się aktem notarialnym. Jest to chyba jakaś gwarancja, że nie straci się pieniędzy. A jak Wam się podoba okolica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżko Re: sadul BJM development IP: *.acn.waw.pl 20.12.06, 21:11 wczoraj podpisałem umowę rezerwacyjną; mam nadzieję, że uda się tu stworzyć forum wymiany poglądów przyszłych właścicieli; okolica - moim zdaniem - jest jedną z największych atrakcji inwestycji; znacznie bliżej do Centrum i lepsze połączenia (zwłaszcza kiedy dokończą budowę trasy siekierkowskiej) niż inne popularne lokalizacje tego rodzaju osiedli (segmentów, szeregowców) - łomianki, piaseczno i okolice, a zwłaszcza białołęka; zabudowa w zdecydowanej większości jednorodzinna i raczej nie ma obaw, że zaczną tam powstawać bloki; sama działka, na której ma powstać osiedle, jest położona obok bardzo ładnego lasku miejskiego, od strony wschodniej planowanego ogrodzenia, dużo brzóz, które dają dobrą energię; od południa jest jakieś atelier i dom, a dalej ...pola i lasy, tylko od zachodniej strony (druga strona mydlarskiej) jakieś rozwalające się lepianki, ale liczę, że z czasem i to się zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 22.12.06, 10:43 A czy bardzo blisko osiedla jest planowana trasa Olszynki Grochowskiej? Chyba tuż tuż za Mydlarską? Podoba mi się tamta okolica,ale może być głośno - jeżeli kiedyś ta trasa powstanie. Czy BJM jest solidną firmą? I ponieważ jestem ignorantką w kwestii budowy - jak dużo może kosztować piec i grzejniki (bo to nie wchodzi w zakres prac)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 22.12.06, 12:04 A na który domek, jeżeli można zapytać? Mnie najbardziej podobają się te od strony lasku, ale nie wiem, czy nie będzie w niech problemów z ew. włamaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżko Re: sadul BJM development IP: *.acn.waw.pl 23.12.06, 23:22 jeśli chodzi o trasę olszynki grochowskiej, to - według planów sprzed ok. 5 lat - miała przebiegać wzdłuż ul. motylkowej (tam teraz też stawiają segmenty), mimo wszystko w bezpiecznej odległości od mydlarskiej na południe, w stronę traktu lubelskiego; nie ma to jednak większego praktycznego znaczenia, bo z trasy tej na razie zrezygnowano, jest tak dużo innych pilnych inwestycji drogowych. Zarząd Dróg Miejskich wspomina o konieczności przeprowadzenia nowej analizy przebiegu TOG. Trasa ma szansę być zbudowana dopiero po 2020 roku. więcej informacji - www.siskom.waw.pl/tog.htm piec gazowy dobry to wydatek ponad 5 tys., do tego grzejniki, ale też nie jestem specjalistą, mnie ciekawi z kolei ile kosztuje ocieplnie dachu... też się zastanawiałem nad domkiem od lasu, wizja wiewiórek i lisów podchodzących pod dom bardzo atrakcyjna, ale ze względów praktycznych zdecydowaliśmy się jednak na domek w środku osiedla, skrajny z działką na południe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: sadul BJM development IP: 193.109.123.* 29.12.06, 12:10 piec i grzejniki kosztuje 12-15 tys. ocieplenie dachu tez 12-15 tys. (ceny z zeszlego roku) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 1 Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 13.07.07, 15:35 słyszałem, że już są pierwsze osby które pozywają BJM development w zwiazku z wadami w pierwszych inwestycjach i braku zainteresowania w ich usunięciu. Czy ktoś może wie coś o tym ? Czego dotyczą reklamacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 16:41 reklamacje dotycza okien, glownie balkonowych. Wypaczaja sie i robia sie szpary, przez ktore doslownie wieje wiatr. Proba ugody nie spotkala sie z pozytywna odpowiedzia. Szarpiemy sie z nimi od kilku miesiecy. Przygotowujemy pozew do sadu (dotyczy 3 budynkow). Sprawa jest na tyle oczywista, udokumentowana przez rzeczoznawcow, ze wygrana jest pewna. Tylko jeszcze jedna zima z nieszczelnymi oknami... Ten problem moze wystapic tez w innych budynkach developera. Jesli ktos ma podobne problemy prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 11:16 A mieliscie jeszcze jakies problemy z segmentami lub z bjm? Kupilem segment na Mydlarskiej i takie historie przede mna... Nie mogliscie naprawic tego sami i sadownie odzyskac poniesione koszty, skoro macie opinie rzeczoznawcow? Generalnie bede wdzieczny za porady na co z nimi uwazac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joop Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 10.09.07, 10:01 Jak doskonale wszyscy wiedzą polskie prawo jest specyficzne. Na wymianę okien nawet jeżeli, mamy niepodwarzalną opinię niezależnych rzeczoznawców wskazane jest mieć zgodę sądu (w innym przypadku możemy się rozczarować przy prubie odzyskania poniesionych kosztów na drodze postępowania sądowego a nato sobie nie pozwolę. Ze strony Developera problem jest z wykończenie budynku po wymianie okien (doprowadzenia do stanu zastanego czyli w tym przypadku po wykończeniu budynku tj. podłogi, glify rolety, żaluzje) te koszty w zależniości od standardu wykończenia budynku mogą być porównywalne z wartością zamontowanych okien) - jednak kiedy reklamacje były zgłaszane w trakcie wykańczania byliśmy ignorowani i wmiawiano nam, że to wszystko da się poprawić - u mnie poprawiali klilka razy efekt tych poprawek jest żałosny (co można sobie obejrzeć). Koniecznośc wymiany okien jest przedewszystkim wynikiem nieprawidłowego montażu - co stierdził rzeczoznawca. Jak producent pojawił sie u nas z przedstawicielem Deceuninck-a to nie dostaliśmy żadnej opinii ani informacji o spostrzeżeniach - jednak po minie osoby oglądającej można było dużo wywniskować. Wtedy nagle zmieniło sie podejsie, że jak na początku wymiana nam się nie należy tak nagle uznano nam wymianę okien ale za dopłatą (i wtedy pojawił sie problem wykończenia). Odpowiedz Link Zgłoś
d.niezgoda Re: sadul BJM development 22.01.07, 16:34 Przykrozmi powiedzieć ale muszę przyznać rację jednemu z gości, który pisał o oknach i podwykonawcach. staolarka okienna pozostawia wiele do zyczenia ja osobiście z kilkoma sąsidami jesteśmy juz po opiniach rzeczoznawców więc posiadamy szerszą, bardziej fachową i bezstronną wiedzę na ten temat. Proszę pamietać o zgłaszaniu reklamacji w formie pisemnej w późniejszym czasie może to mieć znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezko Re: sadul BJM development IP: *.mg.gov.pl 23.01.07, 08:53 a czy może Pan napisać, ile orientacyjnie kosztowały segmenty w poprzedniej inwestycji; obecnie to jest 620-640 tys., jestem ciekaw jak zmieniły się ceny; a poza tym czy firma dotrzymuje terminów oddania inwestycji? z góry dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
dexxim Re: sadul BJM development 02.03.07, 10:59 Inwestycja na ul. Paczkowskiej została oddana w połowie stycznia, termin był na koniec marca 2007 ale to skutek raczej ciepłej zimy. Teoretycznie mogło być jeszcze szybciej ale zabrakło blachy na rynku. Co do dodatkowych kosztów: piec plus grzejniki: 19-25 tyś. jednofunkcyjny z zasobnikiem, instalacja alarmowa ok. 2.5, dodatkowe punkty elektryczne 50 zł za punkt, ja ich miałem 15, a niektórzy sąsiedzi po 50., zmiany w projekcie instalacji hydraulicznej - dodatkowe punkty, prysznic na dole, bidet, dod. pralka, dodatkowe podejscie pod licznik zimnej wody do ogrodu. (ok 1000 zł), ocieplenie styropianem sufitu w garażu - ok. 1000zł. Ogrzewanie podłogowe (80zł m2), okna w dachu 2000zł, Ocieplenie dachu - mat. około 4.5 tyś Co do developera - budują za swoje. Płatności były z mojej strony po zakończeniu konkretnego etapu prac (wg. um. not.) 3,4 (ost.) rata płacone razem przy akcie sprzedaży. Bez większych problemów. Ogólnie nie narzekam. Jak się dev. przyciśnie w kilku sąsiadów to można coś zmienić. Uwaga na montaż okien i drzwi bo majstrom jest bez znaczenia w którą stronę się otwierają. Generalnie trzeba pilnować majstrów - bo im nie zależy. pozdrawiam dexxim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 11.03.07, 20:39 czy byłby pan uprzejmy rozwinąć wątek współpracy z deweloperem?w marcu podpisuję z nimi umowę przedwstępną.chętnie dowiem się szczegółów.z góry dziękuję.konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik051874 Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 15.03.07, 11:24 Co konkretnie chcił by Pan wiedzieć. W razie potrzeby służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 15.03.07, 21:42 W zasadzie interesuje mnie wszystko, co może wpłynąć na moją decyzję w sprawie zakupu od nich segmentu.Jak na razie nie znalazłem takich minusów.Czy Pan miał przyjemność zakupić od BJM segment?Chętnie skontaktuję się na maila lub telefonicznie.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 19.03.07, 16:21 proszę podać e-maila lub tel. kontaktowy - odezwę się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 20.03.07, 19:04 Proszę bardzo.kondzio.b@gazeta.pl.Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość12 Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:14 my podpisaliśmy z nimi umowę rezerwacyjną. Termin przedwstepnej wyznaczony był na kwiecień. Niestety spółce nie spodobało się ze przysłaliśmy swojego prawnika aby negocjował zapisy umowy więc przełożenie terminu podpisania umowy przedwstepnej potraktowali jako pretekst do zerwania umowy rezerwacyjnej. Nie chcieli nawet ze mną rozmawiac tylko zażdali numeru konta do zwrotu zaliczki. Musze przyznać że byli bardzo nieprzyjemni. Nie chcieli się ze mną spotkać a w trakcie rozmowy telefonicznej pan welik po prostu rozłączył się. Moim zdaniem przyczyną takiego zachowania była chęć sprzedania domu o 50 tys drożej (tuż przed podpisaniem aktu cena wzrosła do 700 tys). Nie wiem jak zachowują sie już po podpisaniu umów i jak budują ale ten wstęp nie był najlepszy. W trakcie krótkiej rozmowy z sekretarką usłyszeliśmy ze to nie jest tak że klient sobie wybiera terminy podpisania aktów, że ich umowa jest dobra i nic nie będą zmieniać itp. Mam nadzieję ze przynajmniej pieniądze zwrócą i nie trzeba będzie po sądach chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia69 Re: sadul BJM development 27.04.07, 23:52 No cóż, miałam trochę podobne doświadczenie, zarezerwowałam wybrany domek telefonicznie, następnie jeszcze tego samego dnia byliśmy w siedzibie developera, rozmawialiśmy ok 45 minut, pytaliśmy się o różne rzeczy, pani sekretarka w zasadzie była miła, dała nam wzór umowy, plany, ulotki itp, umówiłyśmy się, że zdecydyjemy się i następnego dnia damy znać telefonicznie i umówimy się na podpisanie umowy rezerwacyjnej, następnego dnia zadzwoniłam i dowiedziałam się od pani, że już nieaktualne, bo zgłosił się klient, który już podpisze z nimi umowę, byłam w szoku i tłumaczyłam Pani, że ja też przecież z nimi podpiszę umowę i wpłacę zaliczkę, że miała mój telefon i mogła zadzwonić i powiedzieć, że jest klient i albo się decydujemy, albo ona sprzedaje, ale pani mówiła, że oni przecież nie mogą tak zagwarantować itp. ... to po co wcześniej rezerwowała mi ten domek ... szkoda gadać jak mają takie podejście do klienta to ja nie chcę z nimi mieć nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś