Dodaj do ulubionych

sadul BJM development

17.12.06, 08:44
szukam ludzi, ktorzy kupili od nich segmenty. Chce sie dowiedziec jak sie
uklada wspolpraca itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: sasiad Re: sadul BJM development IP: 193.109.123.* 19.12.06, 14:04
      Pani Malgorzato Karolino. Wspolpraca z nimi raczej nerwowa. Problem z usuniecie usterek. Kilka
      usunalem juz na wlasny koszt, zawsze probuja ci wmowic ze to twoja wina. Wlasnie czekam na faceta od
      okiem. Ma cos zrobic ze szparami, przez ktore wieje wiatr. Po raz chyba piaty (!) nie przyszedl na
      umowione spotkanie. Nie dosc, ze nie przychodzi, to nawet nie dzwoni. Kompletne lekcewazenie klienta.
      A deweloperzy umywaja rece, sam musze sie uzerac z podwykonawca, choc rekojmia jest w praktyce ich
      sprawa. Zaplaciles, to sie mecz. Tak to wyglada. Generalnie, znajomym nie polecam.
      • Gość: Też sąsiad Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 14:16
        U mnie jakoś usterki usuwają bez większych bóli. Poza tym nigdy mnie nigdzie
        nie odsyłali bo sami się interesują swoimi inwestycjami i to jak na te czasy
        dość poważnie. chyba musiałeś im zajść za skórę skoro masz te problemy.
        • Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 19.12.06, 15:42
          Mnie też interesuje ta inwestycja - a szczególnie jakość wykonania budynków.
          Czytałam na stronie BJM, że zbudowali już kilka segmentów. Czy nie było
          opóźnień związanych z budową? Czy standard jest przyzwoity (idealnego nie
          spodziewam się)?
          • Gość: Też sąsiad Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 16:21
            Ja odebrałem dom niedawno, a mój kolega, który miał termin na marzec 2007
            będzie odbierał chyba po nowym roku, także z terminami u nich jest chyba o.k.
            Domy są w zasadzie oddawane w stanie surowym, a na elementy wykorzystane w
            wykończeniu dostałem od nich gwarancje producentów. Myślę, że ogólnie są w
            porządku.
            • knypek_mkp Re: sadul BJM development 20.12.06, 08:50
              Bardzo dobra opinie o developerze ma dzielnica. Powiedziano mi w wydziale
              architektury, ze to jeden z tych developerow, z ktorymi problemow nie ma.
              Usterki zawsze sie zdarzaja. Tak jak i zawsze zdarzy sie niezadowolony klient,
              bo ludzie sa rozni.
              Mnie interesuja realne zagrozenia typu "Plac Zbawiciela" poniewaz slyszalam juz
              o developerach, ktorzy sprzedaja segemnty i nie sa one na wlasnosc kupujacego,
              tylko caly czas sa wlasnoscia developera. Wiem o takiej inwestycji, ktorej
              developer ma dlugi i segmenty maja byc zlicytowane, choc mieszkaja w nich
              ludzie, ktorzy wplacili na nie swoje ostatnie pieniadze. Ogladalam inwestycje
              gdzie ludzie 3 rok maja 1 faze na 14 segmentow!!! Ogladalam tez takie, gdzie
              nie maja drogi dojazdowej... itd.
              Jesli ktos z forumowiczow zdecyduje sie na zakup segmentu mydlarska/mirtowa to
              prosze o kontakt na priv.
              • Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 20.12.06, 10:30
                Dostałam od BJM treść umowy rezerwacyjnej i harmonogram wpłat. Wynika z niego,
                iż kolejne płatności będą po wykonaniu poszczególnych prac, a umowę
                przedwstepną obligatoryjnie zawiera się aktem notarialnym. Jest to chyba jakaś
                gwarancja, że nie straci się pieniędzy.

A jak Wam się podoba okolica?

• Gość: koleżko Re: sadul BJM development IP: *.acn.waw.pl 20.12.06, 21:11
                  wczoraj podpisałem umowę rezerwacyjną; mam nadzieję, że uda się tu stworzyć
                  forum wymiany poglądów przyszłych właścicieli;
                  okolica - moim zdaniem - jest jedną z największych atrakcji inwestycji;
                  znacznie bliżej do Centrum i lepsze połączenia (zwłaszcza kiedy dokończą budowę
                  trasy siekierkowskiej) niż inne popularne lokalizacje tego rodzaju osiedli
                  (segmentów, szeregowców) - łomianki, piaseczno i okolice, a zwłaszcza
                  białołęka; zabudowa w zdecydowanej większości jednorodzinna i raczej nie ma
                  obaw, że zaczną tam powstawać bloki;
                  sama działka, na której ma powstać osiedle, jest położona obok bardzo ładnego
                  lasku miejskiego, od strony wschodniej planowanego ogrodzenia, dużo brzóz,
                  które dają dobrą energię; od południa jest jakieś atelier i dom, a
                  dalej ...pola i lasy, tylko od zachodniej strony (druga strona mydlarskiej)
                  jakieś rozwalające się lepianki, ale liczę, że z czasem i to się zmieni
                  • Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 22.12.06, 10:43
                    A czy bardzo blisko osiedla jest planowana trasa Olszynki Grochowskiej? Chyba
                    tuż tuż za Mydlarską? Podoba mi się tamta okolica,ale może być głośno - jeżeli
                    kiedyś ta trasa powstanie.
                    Czy BJM jest solidną firmą?
                    I ponieważ jestem ignorantką w kwestii budowy - jak dużo może kosztować piec i
                    grzejniki (bo to nie wchodzi w zakres prac)?
                  • Gość: GośćM Re: sadul BJM development IP: 157.25.9.* 22.12.06, 12:04
                    A na który domek, jeżeli można zapytać?
                    Mnie najbardziej podobają się te od strony lasku, ale nie wiem, czy nie będzie
                    w niech problemów z ew. włamaniami.
                    • Gość: koleżko Re: sadul BJM development IP: *.acn.waw.pl 23.12.06, 23:22
                      jeśli chodzi o trasę olszynki grochowskiej, to - według planów sprzed ok. 5
                      lat - miała przebiegać wzdłuż ul. motylkowej (tam teraz też stawiają segmenty),
                      mimo wszystko w bezpiecznej odległości od mydlarskiej na południe, w stronę
                      traktu lubelskiego; nie ma to jednak większego praktycznego znaczenia, bo z
                      trasy tej na razie zrezygnowano, jest tak dużo innych pilnych inwestycji
                      drogowych. Zarząd Dróg Miejskich wspomina o konieczności przeprowadzenia nowej
                      analizy przebiegu TOG. Trasa ma szansę być zbudowana dopiero po 2020 roku.
                      więcej informacji - www.siskom.waw.pl/tog.htm

piec gazowy dobry to wydatek ponad 5 tys., do tego grzejniki, ale też nie
                      jestem specjalistą, mnie ciekawi z kolei ile kosztuje ocieplnie dachu...

też się zastanawiałem nad domkiem od lasu, wizja wiewiórek i lisów
                      podchodzących pod dom bardzo atrakcyjna, ale ze względów praktycznych
                      zdecydowaliśmy się jednak na domek w środku osiedla, skrajny z działką na
                      południe
                      • Gość: sasiad Re: sadul BJM development IP: 193.109.123.* 29.12.06, 12:10
                        piec i grzejniki kosztuje 12-15 tys.
                        ocieplenie dachu tez 12-15 tys.
                        (ceny z zeszlego roku)
                        Pozdrawiam
      • Gość: Gość 1 Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 13.07.07, 15:35
        słyszałem, że już są pierwsze osby które pozywają BJM development w zwiazku z
        wadami w pierwszych inwestycjach i braku zainteresowania w ich usunięciu.
        Czy ktoś może wie coś o tym ? Czego dotyczą reklamacje ?
        • Gość: jot Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 16:41
          reklamacje dotycza okien, glownie balkonowych. Wypaczaja sie i robia
          sie szpary, przez ktore doslownie wieje wiatr. Proba ugody nie
          spotkala sie z pozytywna odpowiedzia. Szarpiemy sie z nimi od kilku
          miesiecy. Przygotowujemy pozew do sadu (dotyczy 3 budynkow). Sprawa
          jest na tyle oczywista, udokumentowana przez rzeczoznawcow, ze
          wygrana jest pewna. Tylko jeszcze jedna zima z nieszczelnymi
          oknami...
          Ten problem moze wystapic tez w innych budynkach developera.
          Jesli ktos ma podobne problemy prosze o kontakt.
          • Gość: sas Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 11:16
            A mieliscie jeszcze jakies problemy z segmentami lub z bjm?
            Kupilem segment na Mydlarskiej i takie historie przede mna...
            Nie mogliscie naprawic tego sami i sadownie odzyskac poniesione
            koszty, skoro macie opinie rzeczoznawcow?
            Generalnie bede wdzieczny za porady na co z nimi uwazac

• Gość: joop Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 10.09.07, 10:01
              Jak doskonale wszyscy wiedzą polskie prawo jest specyficzne.
              Na wymianę okien nawet jeżeli, mamy niepodwarzalną opinię
              niezależnych rzeczoznawców wskazane jest mieć zgodę sądu (w innym
              przypadku możemy się rozczarować przy prubie odzyskania poniesionych
              kosztów na drodze postępowania sądowego a nato sobie nie pozwolę.
              Ze strony Developera problem jest z wykończenie budynku po wymianie
              okien (doprowadzenia do stanu zastanego czyli w tym przypadku po
              wykończeniu budynku tj. podłogi, glify rolety, żaluzje) te koszty w
              zależniości od standardu wykończenia budynku mogą być porównywalne z
              wartością zamontowanych okien) - jednak kiedy reklamacje były
              zgłaszane w trakcie wykańczania byliśmy ignorowani i wmiawiano nam,
              że to wszystko da się poprawić - u mnie poprawiali klilka razy efekt
              tych poprawek jest żałosny (co można sobie obejrzeć). Koniecznośc
              wymiany okien jest przedewszystkim wynikiem nieprawidłowego montażu -
              co stierdził rzeczoznawca. Jak producent pojawił sie u nas z
              przedstawicielem Deceuninck-a to nie dostaliśmy żadnej opinii ani
              informacji o spostrzeżeniach - jednak po minie osoby oglądającej
              można było dużo wywniskować. Wtedy nagle zmieniło sie podejsie, że
              jak na początku wymiana nam się nie należy tak nagle uznano nam
              wymianę okien ale za dopłatą (i wtedy pojawił sie problem
              wykończenia).
    • d.niezgoda Re: sadul BJM development 22.01.07, 16:34
      Przykrozmi powiedzieć ale muszę przyznać rację jednemu z gości, który pisał o
      oknach i podwykonawcach. staolarka okienna pozostawia wiele do zyczenia ja
      osobiście z kilkoma sąsidami jesteśmy juz po opiniach rzeczoznawców więc
      posiadamy szerszą, bardziej fachową i bezstronną wiedzę na ten temat.
      Proszę pamietać o zgłaszaniu reklamacji w formie pisemnej w późniejszym czasie
      może to mieć znaczenie.
      • Gość: kolezko Re: sadul BJM development IP: *.mg.gov.pl 23.01.07, 08:53
        a czy może Pan napisać, ile orientacyjnie kosztowały segmenty w poprzedniej
        inwestycji; obecnie to jest 620-640 tys., jestem ciekaw jak zmieniły się ceny;
        a poza tym czy firma dotrzymuje terminów oddania inwestycji? z góry dziękuję za
        informacje
        • dexxim Re: sadul BJM development 02.03.07, 10:59
          Inwestycja na ul. Paczkowskiej została oddana w połowie stycznia, termin był na
          koniec marca 2007 ale to skutek raczej ciepłej zimy. Teoretycznie mogło być
          jeszcze szybciej ale zabrakło blachy na rynku.
          Co do dodatkowych kosztów: piec plus grzejniki: 19-25 tyś. jednofunkcyjny z
          zasobnikiem, instalacja alarmowa ok. 2.5, dodatkowe punkty elektryczne 50 zł za
          punkt, ja ich miałem 15, a niektórzy sąsiedzi po 50., zmiany w projekcie
          instalacji hydraulicznej - dodatkowe punkty, prysznic na dole, bidet, dod.
          pralka, dodatkowe podejscie pod licznik zimnej wody do ogrodu. (ok 1000 zł),
          ocieplenie styropianem sufitu w garażu - ok. 1000zł. Ogrzewanie podłogowe (80zł
          m2), okna w dachu 2000zł,
          Ocieplenie dachu - mat. około 4.5 tyś
          Co do developera - budują za swoje. Płatności były z mojej strony po zakończeniu
          konkretnego etapu prac (wg. um. not.) 3,4 (ost.) rata płacone razem przy akcie
          sprzedaży. Bez większych problemów.
          Ogólnie nie narzekam. Jak się dev. przyciśnie w kilku sąsiadów to można coś zmienić.
          Uwaga na montaż okien i drzwi bo majstrom jest bez znaczenia w którą stronę się
          otwierają.
          Generalnie trzeba pilnować majstrów - bo im nie zależy.

pozdrawiam
          dexxim
          • Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 11.03.07, 20:39
            czy byłby pan uprzejmy rozwinąć wątek współpracy z deweloperem?w marcu
            podpisuję z nimi umowę przedwstępną.chętnie dowiem się szczegółów.z góry
            dziękuję.konrad
            • Gość: Dominik051874 Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 15.03.07, 11:24
              Co konkretnie chcił by Pan wiedzieć.
              W razie potrzeby służę pomocą.
              • Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 15.03.07, 21:42
                W zasadzie interesuje mnie wszystko, co może wpłynąć na moją decyzję w sprawie zakupu od nich segmentu.Jak na razie nie znalazłem takich minusów.Czy Pan miał przyjemność zakupić od BJM segment?Chętnie skontaktuję się na maila lub telefonicznie.Z góry dziękuję.
                • Gość: gość Re: sadul BJM development IP: *.axa.pl 19.03.07, 16:21
                  proszę podać e-maila lub tel. kontaktowy - odezwę się
                  • Gość: kondzio Re: sadul BJM development IP: *.aster.pl 20.03.07, 19:04
                    Proszę bardzo.kondzio.b@gazeta.pl.Jeszcze raz dzięki.
                • Gość: gość12 Re: sadul BJM development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:14
                  my podpisaliśmy z nimi umowę rezerwacyjną. Termin przedwstepnej wyznaczony był
                  na kwiecień. Niestety spółce nie spodobało się ze przysłaliśmy swojego prawnika
                  aby negocjował zapisy umowy więc przełożenie terminu podpisania umowy
                  przedwstepnej potraktowali jako pretekst do zerwania umowy rezerwacyjnej. Nie
                  chcieli nawet ze mną rozmawiac tylko zażdali numeru konta do zwrotu zaliczki.
                  Musze przyznać że byli bardzo nieprzyjemni. Nie chcieli się ze mną spotkać a w
                  trakcie rozmowy telefonicznej pan welik po prostu rozłączył się. Moim zdaniem
                  przyczyną takiego zachowania była chęć sprzedania domu o 50 tys drożej (tuż
                  przed podpisaniem aktu cena wzrosła do 700 tys).
                  Nie wiem jak zachowują sie już po podpisaniu umów i jak budują ale ten wstęp
                  nie był najlepszy.
                  W trakcie krótkiej rozmowy z sekretarką usłyszeliśmy ze to nie jest tak że
                  klient sobie wybiera terminy podpisania aktów, że ich umowa jest dobra i nic
                  nie będą zmieniać itp.
                  Mam nadzieję ze przynajmniej pieniądze zwrócą i nie trzeba będzie po sądach
                  chodzic.
                  • tusia69 Re: sadul BJM development 27.04.07, 23:52
                    No cóż, miałam trochę podobne doświadczenie, zarezerwowałam wybrany domek
                    telefonicznie, następnie jeszcze tego samego dnia byliśmy w siedzibie
                    developera, rozmawialiśmy ok 45 minut, pytaliśmy się o różne rzeczy, pani
                    sekretarka w zasadzie była miła, dała nam wzór umowy, plany, ulotki itp,
                    umówiłyśmy się, że zdecydyjemy się i następnego dnia damy znać telefonicznie i
                    umówimy się na podpisanie umowy rezerwacyjnej, następnego dnia zadzwoniłam i
                    dowiedziałam się od pani, że już nieaktualne, bo zgłosił się klient, który już
                    podpisze z nimi umowę, byłam w szoku i tłumaczyłam Pani, że ja też przecież z
                    nimi podpiszę umowę i wpłacę zaliczkę, że miała mój telefon i mogła zadzwonić i
                    powiedzieć, że jest klient i albo się decydujemy, albo ona sprzedaje, ale pani
                    mówiła, że oni przecież nie mogą tak zagwarantować itp. ... to po co wcześniej
                    rezerwowała mi ten domek ... szkoda gadać jak mają takie podejście do klienta
                    to ja nie chcę z nimi mieć nic wspólnego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka