Dodaj do ulubionych

Derby? To pewnie wielkie oszustwo!

IP: 157.25.200.* 19.11.01, 13:13
Uwaga!!!

Wszystkim SZCZERZE radzę omijać Dom Development, a zwłaszcza inwestycję Derby.

Dlatego, że:
1)Nie ma pozwolenia na budowę (a to już w tych niepewnych czasach wystarcza do
odrzucenia oferty!);
2)Działkę kupiła za 2 mln zł firma widmo (Dom City) podstawiona przez Dom
Development o kapitale zakładowym 4000zł. W razie (100% pewnych) sporów firemka
ta odpowiada do wysokości swojego nędznego kapitału;
3) Teren jest podmokły - to wręcz bagna, na których osuszenie trzeba i
pieniędzy i czasu (brak badań geologicznych!);
4) Ich system finansowania sprawia, iż bank przekazuje 100% kwoty za mieszkanie
firmie Dom Development zanim cokolwiek się wydarzy na placu budowy. (Więc jak
stracicie, to wszystko!)
5) Spieszą się ze zbieraniem pieniędzy, ponieważ wierzą w Waszą naiwność i
pobieżne potraktowanie sprawy, bo wiadomo: ulga zaraz przepadnie.
6) Poprzednie inwestycje Dom Development albo zostały przerwane, albo nigdy nie
powstały, albo są spore opóżnienia! (np. Akacje)

Podsumowując:
Firma Dom Development będzie najprawdopodobniej jednym z wielu developerów /
spółdzielni, które w przyszłym roku ogłoszą swoją upadlość, a Wam pozostanie
spłacać kredyt za mieszkanie, którego nigdy nie dostaniecie!

Nie wierzycie? Sprawdżcie sami w Gminie Białołęka, na miejscu rzekomej budowy,
na osiedlu Akacje i potem zapytajcie w firmie Dom Development, co to wszystko
oznacza. Gwarantuje Wam, że nie będą chcieli w ogóle rozmawiać!

LUDZIE!!! OCALCIE SWOJE PIENIĄDZE! NIE INWESTUJCIE W DERBY!!!

Stach
Obserwuj wątek
    • Gość: Elbe Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.*.*.* 19.11.01, 14:46
      Stachu mysle ze przesadziles, tzn nie mam zadnych informacji, ale co tydzien
      jestem na Tarchominie, bo tam pilnuje swojego developera, ale widze tez osiedle
      Akacje VI ktore naprawde jest juz zaawansowane, takze w tym pukcie lekka
      przesada. Zreszta rozmawialem z ludzmi z tego odsiedla i nie okazuja paniki,
      tak samo blokowisko Akacje VII tez rosnie i cos tam robia, to tyle. A swoja
      droga to moze i racja by teraz zmyc sie i zwinac interes z rynku, wiec radze
      wszystkim byc ostroznym i sprawdzac wszystkie te informacje i meczyc
      developerow ile sie da, ja tak staram sie robic, pozdrawiam!
    • Gość: Paweł Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 16:15
      To co napisal Stachu mnie zdziwilo, wiec zerwalem sie z pracy i wpadlem do dom
      development. Sprawdzalismy z handlowcem punkt po punkcie i prawde mowiac po
      wszystkim mielismy niezly ubaw.

wg. mnie to jest tak:

Stach=konkurencyjna firma,
      1) Pozwolenia na budowe nie ma, ma być w połowie grudnia
      (kolezanka mojej siostry kupowala na Akacjach 5 to tez nie bylo pozwolenia a
      osiedle oddali 4 miesiace przed terminem.)
      2) Dom Development S.A. jest wlaścicielem gruntu, widzialem akt notarialny a
      Dom City to firma, ktora sprzedala ten grunt (wiec jak czytasz to czytaj
      uwaznie)
      3)Teren podmokły-czlowieku ty chyba nie wiesz o czym mowisz, ja tam bylem i
      rozmawialem z okolicznymi mieszkańcami i nic nie mowili. Poza tym nie
      zauwazylem aby bylo podmokło.
      4)o systemach finansowania tez nie masz pojecia bo kredyt przkazywany jest w
      trzech lub szesciu transzach przez okres budwy (ostatnia rata w ostatnim
      miesiacu budowu) - wiec znowu klamiesz
      5)z tym argumentem to nawet nie polemizuje . Moge jedynie napisac, ze w
      naiwonosc ludzi to wierzy Stachu i ma nadzieje, ze mu uwierzymy nie sprawdzajac
      tego wygaduje.
      6) Ten twoj argument jest najlepszy, wystarczy pojechac na Odkrytą zeby
      przekonać sie, ze oddanych do uzytku jest 5 osiedli, kolejne osiedle jest przy
      bartyckiej i apartamenty na Ochcie przy Białobrzeskiej. Znowu napisales totalne
      brednie.

LUDZIE NIE SLUCHAJCIE STACHA BO FACET MA W TYM INTERES ABY KUPIC MIESZANIE W
      INNEJ FIRMIE (sam jestem ciekawy w jakiej)

teraz to to wszystko jest dla mnie smieszne, ale prawde mowiac przez chwile
      mialem stracha.

pozrawiam
      Paweł
      pozdrawiam Paweł
      • Gość: Ania22 Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.avaya.com 20.11.01, 13:55
        Kredyt jest przesyłany w jednej transzy. Jestem tego pewna, bo byłam
        zainteresowana osiedlem Derby. Zrezygnowałam, bo mimo tego, że to dobry
        developer za dużo niewiadomych w tej inwestycji. Tym co się zdecydowali życzę
        powodzenia Ania
    • Gość: klient Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 10.2.1.* 20.11.01, 13:43
      Gosć Portalu Paweł to klient, czy raczej przedstawiciel
      Dom Development.
    • Gość: gn Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 195.136.95.* 20.11.01, 14:23
      Szczerze mówiąc jestem raczej dobrego zdania o DD. Twoje argumenty prawdę
      mówiąc mnie nie przekonują. Jeżeli chodzi o spółkę Dom CIty to DD kupuje zawsze
      grunty przez tą spółkę (prawdopodobnie musi tak robić bo jest spółką z
      większościowym udziałem kapitału zagraicznego). Jak ja podpisywałem z nimi
      umowę to była podobna sytuacja, a w tj chwili moje osiedle (Akacje 6) jest
      prawie gotowe.
      • Gość: Paweł Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 15:05
        Witam ponownie,
        Nie jestem przedstawicielem DD jak mnie posadzono, a jesli chodzi o kredyt to
        ja dzisiaj zlozylem wniosek i mam uruchamiany w trzech transzach.
      • Gość: ac Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 195.94.206.* 20.11.01, 16:09
        Co z tego, że budynek stoi, a klient dostał fakturę i zapłacił. przeniesienie
        własności następuję po podpisaniu aktu notarialnego.
        Do tego momentu firma może wziąść kredyt pod daną hipotekę, nie spłacić go,
        wypłacić premie dla zarządu i splajtować. Po tej akcji firma windykacyjna
        zlecona przez bank wywali wszystkich, którzy mieszkają w zajetej nieruchomości.
        Poczekajmy pół roku, a na pewno ten sceariusz będzie się sprawdzał.
        • Gość: Dario Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.de.deuba.com 20.11.01, 16:16
          Szanowni klienci WarInwestu i innych oszustow - to ze w waszym przypadku stalo sie jak sie stalo (a
          wspolczuje,sam mam kilku znajomych naciagnietych przez ta firme), wcale nie oznacza ze DD zrobi podobnie lub
          tak jak sugeruje sie w powyzszym poscie, rozumiem wasze rozgoryczenie ale nie siejcie wszedzie przekonania
          ze Polska to kraj oszustow i kretaczy.
          Pozdrawiam
          • Gość: ac Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 195.94.206.* 20.11.01, 16:45
            Sprostowanie.
            Moja wypowiedź nie odnosi się bezpośrenio do firmy Dom Development, jest tylko
            a może "aż" możliwym scenariuszem, przed którym każdy kto podejmuje decyzje
            kupna powinien się zabezpieczyć. Nie można liczyć na cud, czy szczęście i
            ryzykować pieniędzmi całego życia.
        • Gość: Aga Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.waw.cdp.pl 26.11.01, 15:52
          Zadna firma windykacyjna nie ma prawa wyrzucic kodokolwiek na bruk- moze to zrobic jedynie
          komornik
      • Gość: Marek Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.unregistered.formus.pl 22.11.01, 11:49
        Wyglada na to ze bedziemy sasiadami. Własnie sie zdecydowalem na kupno
        mieszkania na osiedlu Akacje 8. Budowa jest w trakcie oddanie we wrzesniu,
        dobra komunikacja etc. Jezeli masz jakies uwagi do Akacji 8 to bylbym
        zobowiazany. Pozdrawiam
    • Gość: RoBaL Derby? Lokalizacja IP: *.cplus.com.pl 20.11.01, 17:29
      Właśnie rozważam zakup mieszkania na Derby.
      Może ktoś wie coś na temat otoczenia tego osiedla:
      zieleń, szkoły, inne budynki, linie energetyczne, przemysł?
      Robert
    • Gość: a Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 11:07
      Nie mogę nic powiedzieć złego o DD w konkretach ale:
      1. Ostanią firmą która sprzdawała coś za 2200 w W-wie był War-Inwest, znam
      sie coś na budowlance i coś mi tu nie gra tą ceną.(nawe JW w swoich
      najgorszych bublach nie dawał takiej ceny)
      2. Jeżeli ktoś reklamuje się że sprzedaje mieszkania za 400 zł miesięcznie
      to wg mnie postępuje nie uczciwie wprowadzjąc w błąd klientów,

Pewnie zaraz dostane po głowie za to że jestem konkurencją.

A tak na marginiesie czy ktoś się orientuje jaki ma kapitał DD i kto
      jest ich udziałowcem (czy ktoś był w sądzie)
      • Gość: bezdomny Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 11:37
        Wg odpisu z KRS (Nr KRS 31483) kapitał akcyjny DD wynosi ponad 15 mln PLN
        (ciekawe, że pan prezes mówiąc o Derbach w Wyborczej, dodatek Nieruchomości
        podał kwotę 21 mln). W rubryce pt. Akcjonariusze niestety brak wpisów ! Jak sąd
        mógł wydać taki wypis ? Wg info od znajomwego kapitał jest w rękach Anglików i
        Żydów ???
        • Gość: moon Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 12:53
          Wiecie w roku 2000 War Inwest też miał duży kapitał!!! Teraz jego prezes
          siedzi a ludzie stracili dorobek życia.
          • pavelek Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! 21.11.01, 13:03
            Gość portalu: moon napisał(a):

> Wiecie w roku 2000 War Inwest też miał duży kapitał!!! Teraz jego prezes
            > siedzi a ludzie stracili dorobek życia.

Wiemy, no i co teraz będzie ?
            • Gość: Makaroni Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 17:47
              Witam serdecznie,
              Ludzie!!!!!!!!
              Nie porównujcie Dom Development z War Investem. Kupiłem mieszkanie w osiedlu
              Akacje V i jestem zadowolony, były małe usterki ale wszystko mi poprawili.
              Kupując mieszkanie też troche obawiałem sie o brak pozwolenia na budowe,
              obiecywali, że będzie w grudniu i bylo(podobno maja dobre układy w gminie).
              Znam dobrze oferte os. Derby bo moi rodzice kupują tam mieszkanie dla brata i
              prawde mówiąc znowu mnie zaskoczyli na plus.
        • Gość: atob Do bezdomnego IP: *.ipartners.pl 27.11.01, 10:34
          Przykro mi, że jesteś bezdomny, a KRS sprawdziłem sam, bo to jest podstawa,
          wszystko OK, więc dziwi mnie, że kłamiesz i po co mieszasz do tego Żydów ?
    • Gość: Macieq Czy można wybudować za 2200 zł IP: 195.116.92.* 23.11.01, 15:13
      Zastanawiam się tak nad tymi Derbami, byłem w DD, mówią że się świetnie
      sprzedaje, a ja się po prostu boję podpisać umowę. W związku z tym chciałem
      postawić pytanie merytoryczne: czy rzeczywiście można wybudowac mieszkanie w
      Warszawie w rozsądnej jakości za 2200 zł za mkw??
      Niedaleko na Akacjach ta sama firma buduje za 2800-3100 za mkw. Może to dziwne,
      ale ta niska cena mnie po prostu zastanawia bo albo wpłynie to kiepsko na
      jakość albo rzeczywiście chcą ściągnąć pieniądze np na budowę Bogusławskiego.
      Przecież to nie jest fundacja ani spółdzielnia, oni muszą zarobić ??!! A wydają
      w tej chwili ogromne pieniądze na marketing. Przecież ten projekt musi się
      jakoś zamknąć???
      Proszę powiedzcie czy wierzycie w cenę 2200 za mkw??? Czy was to nie
      zastanawia??

Pozdrawiam

Macieq
      • Gość: Kaska Re: Czy można wybudować za 2200 zł IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 15:40
        Byłam w DD i mieszkania na Derbach kosztyją ok 2470 zl za metr, róznice w cenia
        z Akacjami tłumacza nizszym kosztem gruntu, brakiem wind (koszt dobrej windy to
        podobno ok 100.000)i specjalnym programem Budimexu, który podpisał wieloletnie
        umowy z dowstawcami w zamian za nizsze ceny. Ale dla mnie osiedle to odpada ze
        wzgledu na brak wind.
      • Gość: stewald Re: Czy można wybudować za 2200 zł IP: *.*.*.* 24.11.01, 22:34
        W Warszawie cena raczej nie schodzi poniżej 3000 zł/m2 i trudno takie znależć.
        Zatem te tańsze zawsze mogą wydawać się podejrzane. A już na pewno nie
        ryzykowałbym podpisywaniem umów z deweloperami, którzy nie mają pozwolenia na
        budowę. Jezeli mówią, że lada chwila będą je mieli to radzę poczekać na tą
        chwilę a nie ryzykować własną kasą jest to bardzo ryzykowne.
        • Gość: pavelek Re: Czy można wybudować za 2200 zł IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 11:15
          Miałem zarezerwownae piękne duże - 76 m kw. - mieszkanie na Derbach, ale
          zrezygnowałem. W obliczu działań rządu powodzenie tej inwestycji wydało mi się
          niezbyt pewne (Poza tym DD ma do ukończenia w międzyczasie kilka innych
          osiedli.) I nie chodzi tu o niską cenę. Nawet przy tej cenie deweloper wciąż ma
          zapewniony zysk z inwestycji. Wasze narzekania, że za tanio, bardzo mnie
          rozbawiły. Oglądając pewien czas temu jakiś program w tv słyszałem, jak
          niektórzy sprzedawcy dziwią się, że oferując dobrej jakości produkty po
          stosunkowo niskiej cenie mają problem z ich sprzedażą. Ludzie przychodzą,
          oglądają i wychodzą. Okazało się, że widząc niską cenę, wydaje im się, że
          produkt jest niskiej jakości. A więc sprzedawca podniósł cenę (w tym przypadku
          przez pomyłkę) i okazało się, że towar rozszedł się jak ciepłe bułeczki
          (chodziło o jakieś figurki, czy coś takiego). Wiem, że mieszkanie to nie jakieś
          tam pierdoły, ale ludzie ! Nie przesadzajcie, macie za dużo kasy do wydania ?
    • Gość: ac Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 195.94.206.* 24.11.01, 11:18
      Sytuacja jest dziwna. Firma chce dostać całą kasę od razu kusząc zerową stawką
      VAT, a przecież mogą wystawić fakturę na całość bez czałkowitej wpłatya np.:
      50%. Jednak w każdym przypadku, przy jakiejkolwiek wpłacie jest wielkie
      ryzyko.99% firm developerskich nie daje żadnego zabezpieczenia na wypadek
      własnego bankructwa.Co stanie się,jeżli Państwo wpłacą cokolwiek a firma
      zbankrutuje.Jeśli ich kkondycja finansowa jest taka super to dlaczego, żaden
      bank nie chce dać gwarancji klientom firm dev.i zwrotu środków w przypadku
      bankructwa lub niewypłacalności, żadna firma ubezpieczeniowa nie ubezpiecza
      takich inwestycji a przecież to powszechna procedura w Europie Zach..
      Właścicielem mieszkania stajecie się tylko po podpisania aktu natarialnego, a
      nie w przypadku zapłaty, czy dostania faktury. do momentu podpisania aktu
      ryzykujecie wszystkim co zainwestowaliście. Firmy dev.w Polsce są na rynku od
      kilku lat, nie mają żadnych tradycji, większość ich się zwija bo nie ma popytu.
      Najlepszym przykładem jest Insbud, niedawno super firma. Sprzedała mieszkania
      na Nowoursynowskiej, ludzie zapłacili po kilkaset tys. zł po czym wzieła kredyt
      hipoteczny w PBK na tą nieruchomość i nie jest wstanie go spłacić. Ludzie nie
      są właścicielami mieszakań, w 2002 roku PBK jest przejmowane przez jakiś bank
      niemiecki. Ich mieszania kupione za pieniądze całego życia staną się masa
      upadłościową.
      Ludzie przemyślcie co robicie.Uważam jednak, że można kupić mieszanie od DEV.,
      jeśli:
      1. pieniądze przekazujemy w momenie podpisania aktu not.
      2. Jeśli DEV nie ma pieniędzy, buduje na kredyt a my jedenie możemy płacić
      odsetki od kredytu, który finansuje naszą nieruch.
      3. W przypadku banjkructwa ryzykujem tylko wpłaconymi odsetkami od kredytu.
      powyższe rozwiązanie ma postać ramową i można ją prawnie dopracować.
      Według tego przenosimy 95% ryzyka na bank i Developera.
      • Gość: bi Re: Umowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 09:54
        W srode mam podpisac umowe.
        Pytanie do tych co juz podpisali.
        Czy udało wam sie cos wynegocjowac dodatkowo do ich umowy?
        • Gość: Mariusz Re: Umowa IP: 157.25.130.* 25.11.01, 11:10
          Witam,

Ja mam podpisać umowę w poniedziałek i to co udało mi się zmienić w umowie to
          zamieszczenie zapisu , że jeżeli do końca stycznia 2002 nie dostaną pozwolenia
          na budowę to mogę odstąpic od umowy przenosząc na nich dług bankowy. Zwracają
          mi równeiz pierwszą wpłatę. Co z tego że się chętnie zgodzili na to skoro i tak
          nie ma zabezpieczenia kredytu które wezme. Nawet jak dostana pozwolenia to i
          tak nie ma pewnośći że cokolwoiek wybudują. Dobry developer - może i był w tym
          roku i zeszłym itd. Dziś dobry jutro zły. Tam ktoś pisał o tym, że nie ma
          podmokłych terenów - jak się człowiek nie zna to jak widzi trawe to mysli że to
          sucha ziemia. rzeczywiście tam są bagna a teren i tak muszą osuszyć. Badania
          geologiczne to pikuś zr4esztą w Gminie Białołęka powiedzieli że mają - nie w
          tym problem.

Generalnie rzecz ujmujac póki nie widać produktu za który się płaci nikt wam
          nie powie że to jest inwestycja pewna.

Dzisiaj wieczorem będe miał informacje od prawnika dotyczące ich akty
          notarialnego, co to za spółki i nazwiska się tam pojawiające i co mogą zrobić
          jeżeli podpiszemu umowy -z DD i Bankiem - O wszystkim wam wieczorem napisze to
          może rozjaśni wam cokolwiek. Do tego czasu wszyscy możemy sobie spekulować ale
          jak napisał pewien STACH na początku dyskusji 95% z jego wypowiedzi to prawda.
          Sprawdzcie w Gminie i Banku.

Okres jest tak mętny , że można zrobić wszystko a VAt to nie jest aż taka
          straszna sprawa, zresztą zobaczymy czy w ogóle przejdzie skoro koalicja PSL nie
          zgadza się praktycznie na nic co chgce wprowadzić SLD.

Tak czy inaczej nikt nikomu nie powinien mówić że to dobra inwestycja itd,
          dopóki nie wybudują i nie dostaniecie własności hipotecznej.

Acha - jeszcze jedno - nie wiem ile osób się waha i ile zrezygnowało z
          inwestycji ale po naradzie jaka buyła w DD wczoraj (Sobota) zadzwonił do mnie
          handlowiec i powiedział, że się pomylił w obliczeniach i spojrzał nie na to
          mieszkanie co trzeba - rezultatem jego pomyłki jest mniejsza cena za mkw o
          calusienkie 100 zł. Jeżeli ktoś kupuje mieszkanie powyżej 60 mkw to jest to
          wiela różnica. Czy nie jest to zastanawiające ? Nagle mniejsza cena. Przecież i
          tak jekby mieli mnóstwo klientów to by woleli póścić je za więcej kasy skoro
          pierwotna kwota została oprzyjęta przez kupującego. Może klientela im ucieka,
          wieć jest to dobry chwyt, a najlepiej chwuycic na kase.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam
          • Gość: Bozena do listu Mariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 15:04
            Witam,

Bardzo bede wdzieczna za Pana wiadomości wieczorne.
            Po przeczytaniu Pana listu ,dochodzę do wniosku że lepiej jest chyba
            podpisać umowę z karencją czyli w trzech transzach.
            Nurtuje mnie to że powiedziano mi że jezeli kredyt będzie w 1 transzy
            to nie powiększy się cena m2.A wiec kto pokryje koszty materiałow jezeli Vat
            wzrośnie
          • Gość: Marta Re: Umowa IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.11.01, 17:06
            Mariusz, mam do Ciebie pytanie - dlaczego pomimo tych wszystkich watpliwości
            podpisujesz dzisiaj umowę?. Ja podpisałam ją w czwartek i po przeczytaniu
            wszystkich wiadomości jestem załamana. Ja take zapewniłam sobie zapis w umowie,
            że jeśli nie dostaną pozwolenia do końca stycznia 2002 to mogę odstąpic od
            umowy, ale i tak mnie to nie pociesza !!!
            Marta
            • Gość: aska Re: Umowa IP: 195.136.95.* 27.11.01, 08:04
              Ja podpisuję umowę jutro, papiery wypełniałam w sobotę a w poniedziałek
              przeczytałam wszystkie te okropieństwa na forum. Prawie dostałam zawału i
              wciąż jest we mnie wiele niepewności! Ale po pierwsze kto nie ryzykuje..., po
              drugie jest to jedyna na rynku oferta dostępna dla mojego portfela, po trzecie
              przecież ta firma nie powstała pięć czy sześć lat temu i nie wybudowała paru
              osiedli tylko po to żeby teraż zgarnąwszy moje parę złotych natychmiast
              zbankrutować. Każdy developer czy spółdzielnia to ryzyko, więc chyba lepiej
              zaryzykować z dużą renomowaną firmą niż z firmą "Krzak" która jeszcze niczego
              nie postawiła.
              Poza tym wypytywałam o nich w Krajowej Izbie Budownictwa - same superlatywy
              (także dotyczące sytuacji finansowej i zabezpieczenia ryzyk klientów) oraz w
              BOŚ, który zgadzając się na ich poręczenie wekslowe do momentu ustanowienia
              hipotek także ryzykuje, BOŚ sprawdza ich sytuacje finansową co kwartał aby móc
              zgadzać się na tak sformułowane umowy. Więc nie panikujmy, jeśli ktoś ma tak
              skromne możliwości jak ja, to niestety albo teraz albo bliżej nie wiadomo
              kiedy. Bynajmniej nikogo nie namawiam ale zastanówcie nad jednym - czy na forum
              wypowiedzieli się ludzie którzy korzystali już z Dom Development? Nie. A czy
              ludzie zadowoleni z wakacji marudzą na forum dotyczących nieuczciwych biur
              podróży? Nie, tam pojawiają się tylko Ci co kupując last minute za 699 zł
              Tunezję na dwa tyg. liczyli na warunki jak na prywatnym jachcie królowej
              angielskiej. Patrzcie optymistycznie....
              • Gość: Dario Re: Umowa IP: *.de.deuba.com 27.11.01, 09:00
                Witam,

Zgadzam sie z Toba, z reguly Ci ktorzy tutaj wypowiadaja sie negatywnie sa albo ludzmi od robienia paniki,albo
                konkurencja,zapewne JW Destruction, aczkolwiek czasami zdarzaja sie osoby,ktore juz mialy doczynienia z DD,
                np.czlowiek z zarzadu wspolnoty z Akacji i jak na razie tylko jego uwagi sa interesujace i majace jakiekolwiek
                znaczenie in minus.

Pozdrawiam
              • Gość: Paweł Re: Umowa IP: *.computerland.pl 28.11.01, 14:55
                Ja dzwoniłem dzisiaj do DD i dowiedziałem się, że wszystkie mieszkania są
                sprzedane i ew. są zapisy na Derby 2. :(
              • Gość: ron Re: Umowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 11:27
                Gość portalu: aska napisał(a):

> Ja podpisuję umowę jutro, papiery wypełniałam w sobotę a w poniedziałek
                > przeczytałam wszystkie te okropieństwa na forum. Prawie dostałam zawału i
                > wciąż jest we mnie wiele niepewności! Ale po pierwsze kto nie ryzykuje..., po
                > drugie jest to jedyna na rynku oferta dostępna dla mojego portfela, po trzecie
                > przecież ta firma nie powstała pięć czy sześć lat temu i nie wybudowała paru
                > osiedli tylko po to żeby teraż zgarnąwszy moje parę złotych natychmiast
                > zbankrutować. Każdy developer czy spółdzielnia to ryzyko, więc chyba lepiej
                > zaryzykować z dużą renomowaną firmą niż z firmą "Krzak" która jeszcze niczego
                > nie postawiła.
                > Poza tym wypytywałam o nich w Krajowej Izbie Budownictwa - same superlatywy
                > (także dotyczące sytuacji finansowej i zabezpieczenia ryzyk klientów) oraz w
                > BOŚ, który zgadzając się na ich poręczenie wekslowe do momentu ustanowienia
                > hipotek także ryzykuje, BOŚ sprawdza ich sytuacje finansową co kwartał aby móc
                > zgadzać się na tak sformułowane umowy. Więc nie panikujmy, jeśli ktoś ma tak
                > skromne możliwości jak ja, to niestety albo teraz albo bliżej nie wiadomo
                > kiedy. Bynajmniej nikogo nie namawiam ale zastanówcie nad jednym - czy na forum
                >
                > wypowiedzieli się ludzie którzy korzystali już z Dom Development? Nie. A czy
                > ludzie zadowoleni z wakacji marudzą na forum dotyczących nieuczciwych biur
                > podróży? Nie, tam pojawiają się tylko Ci co kupując last minute za 699 zł
                > Tunezję na dwa tyg. liczyli na warunki jak na prywatnym jachcie królowej
                > angielskiej. Patrzcie optymistycznie....

kochany:)) certyfikat wiarygodego developera to fikcja,znam przypadek, w ktorym
                ow certyfikat otrzymal developer, ktory nic jeszcze nie wybudowal jako dev.tylko
                jako wykonawca. To jak pytam mozna ufac takiej instytucji, ktora tytuly
                wiarygodnosci wydaje budowlancowi, dla ktorego skomplikowane procesy develop. sa
                nowoscia. Mozna to sprawdzic przeswietlajac developerow z certyfikatami tzn. od
                kiedy fizycznie rozopczeli dzialac jako dev. i co od tego momentu wybudowali.
                miej oczy szeroko otwarte
                pzd
            • Gość: atob Re: Umowa - a ja się cieszę IP: *.ipartners.pl 27.11.01, 10:18
              A ja się cieszę, że mogłem kupić tak tanio, to moje pierwsze mieszkanie, dwóch
              moich znajomych już mieszka w osiedlach Akacje 4 i 5. Są zadowoleni. Mam
              nadzieję, że Dom Development wywiąże się z umowy.
              • Gość: aska Re: Umowa - a ja się cieszę IP: 195.136.95.* 27.11.01, 10:29
                Też mam taką nadzieję! Jak się uda to będziemy sąsiadami. Pozdrowienia
                • Gość: atob Do Aski IP: *.ipartners.pl 27.11.01, 10:36
                  Ile masz lat?
                  • Gość: aska Re: Do Aski IP: 195.136.95.* 27.11.01, 10:55
                    28
              • Gość: bogdan Re: Umowa - a ja się cieszę IP: 157.25.86.* 28.11.01, 11:58
                jutro idę podpisać umowe z DD,
                przeczytałem dzisiaj wszystkie posty i włos na głowie mi się jeżył ,
                jednak mam nadzieję, że parę osób dyskutujących na forum
                będzie za parenaście miesięcy moimi sąsiadami na os. Derby
                • Gość: xyz Re: Umowa - 1 pytanie - kredyt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 13:42
                  Czy wiecie jaka prowizje pobiera bank BOS od zaciagnietego kredytu na
                  mieszkania w "Derby"?
                  • Gość: rafikx Re: Umowa - 1 pytanie - kredyt IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.11.01, 13:45
                    Gość portalu: xyz napisał(a):

> Czy wiecie jaka prowizje pobiera bank BOS od zaciagnietego kredytu na
                    > mieszkania w "Derby"?

0.4% zawarte w kredycie.
                • Gość: rafikx Re: Umowa - a ja się cieszę IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.11.01, 13:49
                  Gość portalu: bogdan napisał(a):

> jutro idę podpisać umowe z DD,
                  > przeczytałem dzisiaj wszystkie posty i włos na głowie mi się jeżył ,
                  > jednak mam nadzieję, że parę osób dyskutujących na forum
                  > będzie za parenaście miesięcy moimi sąsiadami na os. Derby

Ja podpisałem umowę dziś. Do zobaczenia na DERBY :-)))
                  Zawrzyj koniecznie w umowie paragraf o zwrocie kasy w razie nieuzyskania przez DD
                  pozwolenia na budowę - ja tak zrobiłem, paragraf skonstruowany jest wyśmienicie,
                  DD zobowiązuje sie do zwrotu zaliczki, rat wraz odsetkami oraz przejmuje na
                  siebie zadłużenie w banku.

Rafikx
              • Gość: pavelek Re: Umowa - a ja się cieszę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 12:25
                Gość portalu: atob napisał(a):

> A ja się cieszę, że mogłem kupić tak tanio, to moje pierwsze mieszkanie, dwóch
                > moich znajomych już mieszka w osiedlach Akacje 4 i 5. Są zadowoleni. Mam
                > nadzieję, że Dom Development wywiąże się z umowy.

Jak można się cieszyć płacąc za coś czego nie ma i zapewne nie będzie ???
                • Gość: moon Re: Umowa - a ja się cieszę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.11.01, 12:33
                  Nie można od razu zakładać że nie będzie, ale każdy kto kupuje coś czego nie
                  ma, na co nie ma nawet pozwolenia, dodatkowo biorąc na to kredyt jest cholernym
                  ryzykantem. Ja połaszczyłam sie na takie coś (na szczęcie nie brałam kredytu)
                  straciłam dużo i więcej tego błędu nie popełnie. Ale nie życzę wam żebyście
                  tak jak ja uczyli sie na własnych błędach.
                  POZDRAWIAM
                • Gość: bogdan Re: Umowa - a ja się cieszę IP: 157.25.86.* 01.12.01, 10:26
                  Gość portalu: pavelek napisał(a):

> Gość portalu: atob napisał(a):
                  >
                  > > A ja się cieszę, że mogłem kupić tak tanio, to moje pierwsze mieszkanie ...
                  >
                  > Jak można się cieszyć płacąc za coś czego nie ma i zapewne nie będzie ???

po co grać na giełdzie licząc na zyski - przecież giełda skacze raz w górę raz w dół
                  - to ewidentna strata pieniędzy,
                  po co otwierać firmę, zatrudniać ludzi, - przecież to duże ryzyko nie wiadomo czy się
                  opłaci czy nie, a z ludzmi są same kłopoty,
                  po co lokować pieniądze w jakieś działki, które za parę lat mogą kilkakrotnie zdrożeć,
                  a może nie zdrożeją ?
                  przecież można zadekować się w jakimś urzędzie, zarabiać np. 1000 pln, co pięć lat gwarantowana
                  podwyżka 5% za wysługę lat, można sobie odkładać co miesiąc 100 pln do PKO BP na 2% w skali roku (oni
                  raczej nie zbankrutują) i za 50 lat kupić mieszkanie,
                  używane już stojące, zero ryzyka, że nie wybudują ...
                  każdy pomysł na życie jest dobry.
                  optymistycznie nastawiony klient DD

ps. kupiłem parę dni temu mieszkanie na os. Derby (chwilowo pole pod lasem)
                  i jestem z siebie zadowolony :-)
      • Gość: MI$ Re: Derby? To pewnie wielkie oszustwo! IP: 194.181.153.* 26.11.01, 10:40
        też interesowałem się tą inwestycją, niestety to co wyprawia się teraz wokół
        VAT i ulgi budowlanenj sprawia że trzeba troszeczkę ochłonąć. napewno nie można
        godzić się na 100%wpłatę w momencie gdy nie ma jeszcze pozwolenia na budowę!to
        nabijanie ludzi w butelkę!co ztego,że Dom dev. to dobra firma, zbudowała kilka
        nie najgorszych osiedli, teraz mają rozgrzebane lub niezaczęte 6 inwestycji( 2
        Akacje, Oaza, kasztanowa al., Bogusławskiego no i Derby). boję się, że może to
        oznaczać przeinwestowanie w obecnej, bardzo niestabilnej sytuacji na rynku
        budowlanym. od 1 stycznia popyt na mieszkania w zwiąku nowy przepisami
        finansowymi gwałtownie spadnie, co w konsekwencji doprowadzi do upadku wielu
        dziś dobych firm. taka "okazja" jak derby, to być może ostatnia dramatyczna
        próba ratowania firmy. zebrane pieniądze pójdą na dokończenie zaczętych
        inwestycji i o ile zostaną sprzedane w nich mieszkania i firma nie upadnie
        zaczną budować Derby.
        obym się mylił, może ich niska cena wynika tylko z faktu, iż do wschodniego
        krańca osiedla, przy samym parkingu pezwidziana jest projektowana trasa
        szybkiego ruch Nowo-św.Wincentego łącząca projektowany most północny. radzę
        zajrzeć na stonę WWW gminy Białołęka(link w Gazecie).
    • Gość: atob Stachu to palant ! IP: *.ipartners.pl 27.11.01, 10:12
      Stachu to palant!!!
      • Gość: amrozik do aska IP: 172.16.0.* 27.11.01, 11:58
        Wielkie dzięki za wspaniałe słowa pocieszenia no i rzeczywiście zwróciłaś uwagę
        na ważną sprawę tj. tych ludzi zadowolonych i nie zadowolonych z usług biur
        podróży.
      • Gość: Stach Re: Stachu to palant ! IP: 157.25.200.* 27.11.01, 12:21
        Zobaczymy za parę miesięcy, kto jest palantem. Gdy się okaże, że DD cię
        wydymało, ja już będę mieszkał w swoim przytulnym mieszkanku.
        • Gość: aska Re: Stachu to palant ! IP: 195.136.95.* 27.11.01, 12:25
          Ciągle nie podałeś żadnych wiarygodnych argumentów na swoje twierdzenia.
          Jeśli posiadasz wiarygodne informacje to się nimi podziel. Te które podałeś na
          początku są mało wiarygodne a poza tym większość jest sprawdzalna i niestety
          się nie sprawdza. Argument "NIE bo NIE" niestety nei jest specjalnie
          przekonywujący.
        • Gość: Stach_2 Re: Stachu to palant ! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.11.01, 13:39
          Gość portalu: Stach napisał(a):

> Zobaczymy za parę miesięcy, kto jest palantem. Gdy się okaże, że DD cię
          > wydymało, ja już będę mieszkał w swoim przytulnym mieszkanku.

Życzę Ci z całego serca pomyślności.
          BTW: Jaka jest cena metra dla pracowników JW? Moze się przeniosę do Was i
          będziemy sąsiadami. Ponarzekamy sobie wówczas wspólnie na innych developerów.
          • Gość: loli Re: Stachu to palant ! IP: *.*.*.* 28.11.01, 15:11
            A skad ta pewnosc ze Stach to pracownik JWC ? A moze Agromana bo zagrozenie
            jest wieksze ? Przeciez Derby maja powstac w bliskim sasiedztwie i to dla nich
            wieksze zagrozenie
            • Gość: Dixi Re: Stachu to palant ! IP: *.ipartners.pl 28.11.01, 17:23
              Pewnie pracuje w firmie AGROMAN i stara sie odstraszyc przyszlych klientow DD
              ale tak jak juz wczesniej ktos napisal wszystkie wiadomosci od Stacha mozna
              sprawdzic i co wazniejsze nie potwierdzaja sie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka