Dodaj do ulubionych

Co zrobić z książeczką mieszkaniową?problem

IP: *.chello.pl 17.01.07, 16:32
cp zrobic jak ja i siostra mamy ksiazeczke mieszkaniową, pko bp, ale ja
wlasnei kupuje mieszkanie, z chlopakiem po 50% wartosci, , i ponoc nie dostane
premii gwarancyjnej, nawet nie wiem na ile mogłabym liczyć , jak cos ktos wie,
to napiszcie,
co mam z nia zrobić, bo jej nie zrealizuje
Obserwuj wątek
    • Gość: o wspólwłasność!!!!!!ważne !!!!!!!!!!!!!!!!!11 IP: *.chello.pl 17.01.07, 17:22
      naprawde ważne, co zrobic, pozbyć się jej ,bo zaprzyjażnione małrzeństwo, kupuje
      mieszkanie ?? czy , mozemy razem zrealizować ????
    • Gość: Loma Re: Co zrobić z książeczką mieszkaniową?problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 20:47
      Ja też miałam ten problem. Doszłam do wniosku wraz z narzeczonym, iż w akcie
      notarialnym właścicielem nieruchomości będe tylko ja. Gdy otrzymam już premie
      gwarancyjną wówczas u notariusza zrobimy współwłasność po 50%. Tak też robiło
      kilku moich znajomych. Wszystko zależy od kwoty premii, najlepiej udaj się do
      oddziału banku i poproś o wyliczenie premii. Pierwsze wyliczenie jest bezpłatne.
    • mp23 Re: Co zrobić z książeczką mieszkaniową?problem 17.01.07, 21:23
      premię gwarancyjna dostaniesz po podpisaniu aktu notarialnego w przypadku
      współwłasności (udziały po 50%). Po podpisaniu aktu notarialnego masz chyba 2-3
      miesiące (dokładnie nie pamiętam), aby zgłosić się do PKO BP z wnioskiem o
      wypłatę premii gwarancyjnej. Na wszelki wypadek dopytaj się jeszcze w PKO BP,
      to są informacje sprzed roku, być może, że cos się zmieniło.
      • Gość: o Re: Co zrobić z książeczką mieszkaniową?problem IP: *.chello.pl 17.01.07, 23:16
        chyba jednak powinnam iśc najpierw do banku:) a potem będe myśleć, mam 2
        ksiązeczki moja i siostry, mam nadzieje ze dostane premie, przydałaby się, bo
        marnie z kasą, a tak moze na meble by było:) a jak nie to co sprzedać ją ????
        • Gość: Ania Re: Co zrobić z książeczką mieszkaniową?problem IP: 195.94.206.* 18.01.07, 11:24
          Książeczki nie możesz sprzedać. Możesz ją co najwyżej scedować, ale tylko na
          najbliższą rodzinę. Ostatecznie może ona trafić do kogoś dalekiego w Twojej
          rodzinie, ale tylko droga cesji po najbliższych krewnych. Każda cesja kosztuje
          chyba ok. 100 PLN. Ale sprzedać, np. mi nie możesz.

Co do premii gwanarcyjnej, to ile jej dostaniesz zależy od tego ile na niej
          masz i kiedy byla zalozona. Zalezy rowniez od sredniej ceny m2 ustalanej przez
          GUS raz na kwartał. Obecnie to jest około 2500 PLN. Wiec nie licz na kokosy.
          Dla orientacji mozesz przyjac taki przelicznik. Wyplaca Ci to co masz na
          ksiazeczce plus ok. 70-80 % tego. Nie licz raczej, ze majac 2000 PLN dostaniesz
          nagle 50000. Chyba, ze masz książeczkę sprzed 1968 roku.

Prawda jest tez, ze premia nie przysluguje jesli kupujesz mieszkanie z kims na
          spolke i nie masz z ta osoba sluba. Nie wazne jaki jest procent jego/jej
          udzialow. Dla banku Ty musisz byc 100% wlascicielem. Zdaje sie tez, ze premia
          nie przysluguje jesli mieszkanie pochodzi z rynku wtornego (tu nie jestem
          pewna, bo ten przepis sie kilka razy zmienial).

Generalnie idz do banku i popros o wycene. Pierwsza jest darmowa. Kazda
          nastepna to 25 PLN. Pamietaj tez, ze przy likwidowaniu ksiazeczki jest ona
          ponownie wyceniana, a wiec to co dzisiaj Ci powiedza nadal jest tylko
          orientacyjne.

I jeszcze jedno. Zeby zrealizowac na siebie ksiazeczke siostry, siostra musi ja
          na Ciebie scedowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka