Dodaj do ulubionych

PLANTY- DOM DEVEPOLMENT

10.04.03, 16:15
czy jest tu ktos kto zdecydował się kupić mieszkanie na tym osiedlu???
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.gallery.devs.futuro.pl 10.04.03, 17:03
      A możesz powiedzieć coś więcej na temat tej inwestycji.
      Na stronie DD nie ma nic, czyli :
      jaka cena za metr - (może sie orjentujesz)?
      kiedy zaczynają i kiedy maja ją zakończyć ?
      i wiele innych przydatnych informacji, będę wdzięczna
      Pozdrawiam
      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 10.04.03, 20:18
        ja już zdecydowałam się na mieszkani na pierwszym piętrze 48m- 2 pokoje. cena
        za metr to 2940 brutto + miejsce parkingowe 6ooo!budowa już się zaczęła a
        mieszkania mają być do odbioru na koniec lipca 2004.
        pozdrawiam serdecznie!
        ps.myślę, że cena jest ciekawa jak na lokalizację.polecam!
    • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 08:33
      Witam,
      Ja właśnie wczoraj byłem i zarezerwowałem mieszkanko 48 m na 3p. Oferta jest
      ciekawa, calkiem fajna okolica. Teraz sie biore za wszystkie papierowe sprawy,
      ehh jak sobie pomysle ile to zalatwiania....
    • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 09:55
      Ewarapa, czy sprawdzalas juz wszystkie papiery w zwiazku z ta inwestycja?? Jak
      wyglada sprawa hipoteki, pozwelania na budowe itp.???? Jutro jade zobaczyc jak
      jest z odlegloscia od ulicy 11 Listopada bo z tej strony zrobilem rezerwacje.
      Moze lepiej od strony dziedzinca????

pozdr.
      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 11:22
        ja wybrałam właśnie od strony dziedzińca. hipoteki ani zezwoleń nie
        sprawdzałam , ale zanim podpiszę umowę wszystko posprawdzam. jeżeli dostałeś od
        nich wzór umowy to są tam wszystkie numery zezwoleń, więc łatwo to
        sprawdzić.ps. wczoraj mój narzeczony przejeżdżał tamtędy i podobno teren jest
        już zagrodzony, więc chyba zaczną budować.
        pozdrawiam!
        jak będziesz miał jakieś informacje to daj znać koniecznie!!!!!!!!

ewa r
    • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 11:54
      Witam,

Mam właśnie dzisiaj spotkanie z nimi. Zastanawiamy się nad 3 pokojmi.
      Byłem na placu budowy kilka dni temu - ogrodzili teren i postawili baraki dla
      robotników.
      Co do terminu - mi mówili, że zamierzają skończyć tę inwestycję na koniec II
      kwartału.
      Jednego jestem bardzo ciekaw - co jest możliwe do wynegocjowania - jakiś upust?
      Może ktoś już to przerabiał?
      Pozdrawiam
      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 12:31
        jeżeli chodzi o upusty to dopiero po ukończeniu inwestycji i w przypadku kiedy
        powierzchnia mieszkania jest np. mniejsza o więcej niż 1% niż jest w planach. o
        innych upustach nie słyszałam.

pozdrowienia
        • Gość: piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 12:35
          Miałem raczej na myśli jakiś margines negocjacji cen za mieszkanie. Wielu
          developerów zachęca klientów - upustem na garaż, talonem na wyposażenie
          kuchni..., czy po prostu upustem w cenie m. Zastanawiałem się czy Dom Dev. jest
          też skłonny pójść na coś takiego.
          • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 12:39
            Na ich osiedlu Olimpia była taka promocja końca marca. Wygląda to tak, że jest
            załącznik do umowy, który mówi o wyposażeniu pomieszczenia kuchni. W ciągu 3
            miesięcy od podpisania umowy, należy wybrać meble lub sprzęt AGD w firmie
            Stolmar na kwotę 5% wartości mieszkania - bez garażu.
            Jeśli meble przekroczą kwotę (x), należy dopłacić różnicę. Gdy nie wykorzysta
            się kwoty, reszty nie wydają.
            • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 12:54
              Hmmm, chyba bedzie ciezko cos wynegocjowac. Teraz za 1m2 placisz 2940 PLN wiec
              nie ma z czego urwac. Ja osobiscie bede sie starala na upust na zakup
              garazu...moze sie uda??? Jestem dobrej mysli. Wlasnie, czy do Plant tez jest
              mozliwosc otrzymania wyposazenia kuchni???
              Ewa, wlasnie w umowie sa te zezwolenia ale to jest tylko czesc tych cholernych
              papierow do sprawdzenia. Dzis sciagnalem sobie z gazety pytania, ktorte trzeba
              zadac developerowi. Bede ich gnebil:)
              Wiesz moze na ile mozna zrobic rezerwacje (ta platna 1000 PLN)???
              I jeszcze jedno mnie zastanawia...czy faktycznie takie jest zainteresowanie ta
              inwestycja czy te karteczki na wielkiej tablicy to PIC????????

• Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 12:52
          Odległość planowanego budynku od 11 Listopada nie jest duża. Tą ulicą jeżdżą
          tramwaje, ruch jest stosunkowo większy i dlatego hałas od tej strony będzie też
          większy. Z tej strony zostało najwięcej wolnych mieszkań.Znam ten rejon,
          mieszkam kilkaset metrów od tego miejsca
          Ja zrobiłem rezerwację w budynku 1 z widokiem 1 pokoju na dziedziniec a
          drugiego i kuchni na szkołę muzyczną.
          Jeżeli podpisze się umowę w kwietniu to dostaniesz np. video, dvd lub telewizor
          w prezencie. Też funkcjonuje umowę z firmą Stolmar na meble kuchenne o
          wartości 5% ceny mieszkania .
          • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 13:09
            Wiecie coś więcej o tej ofercie z meblami - w jaki sposób jest to związane z
            garażem, ew. miejscem postojowym?
          • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 13:54
            jesteś pewny,że obowiazuja ta oferta na meble lub sprzęt wartości 5%
            mieszkania. jak u nich byłam o niczym podobnym nie wspominali, ale jeśli tak
            jest to świetnie. myślę, że trzeba się samemu upomnieć.może orientujesz sie,
            czy obowiązuje to także przy zakupie mieszkania na raty?

PS. cięszę się ,że w końcu ktoś się odzywa. już myslałam, że tylko my kupujemy
            tu mieszkanie!!
            • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 14:00
              Nie wiem jeszcze nic pewnego - będę mądrzejszy wieczorem :-) po spotkaniu z
              nimi. Jeśli zdecydujemy się na to mieszkanie, to też na kredyt. Ty masz już
              podpisaną umowę - jeśli tak, to w której częsci osiedla?
              • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 14:20
                umowy jeszcze nie podpisaliśmy, dopiero oddałam ksiązeczki mieszkaniowe do
                wyliczenia premi gwar. bo chcemy ją zrealizować jako pierwsza wpłatę. jak będę
                miała wyliczoną to ide z wszystkimi dokumentami potrzebnymi do uzyskania
                kredytu i dopiero, kiedy bank przyzna kredyt podpiszemy umowę i wpłacim
                1000pln. póki co mieszkanie mamy zarezerwowane. wybralismy mieszkanko w bloku
                nr 1 klatka B (mieszkanie 2 pokojowe na pierwszym piętrze 48 m2)od strony
                dziedzińca. jak dowiesz sie czegoś dziś to koniecznie daj znać. będę wdzięczna.

pozdrawiam
            • Gość: piotr206 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 14:01
              Byłem w środę w DD. Powiedziano mi o tej ofercie. Mieszkanie kupuję na kredyt.
              Jeśli podpiszesz umowę w kwietniu to dorzucą też np. video czy telewizor
              • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 14:06
                Widze, ze oferta robi sie ciekawsza.
                Jak bylem wczoraj to nic nie wspominali o sprzecie rtv ani o meblach.
                • Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 14:32
                  A to ciekawe. Jadę tam dzisiaj potwierdzę to co mówili mi w środę
                • Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 14:38
                  tez bylem wczoraj ale rozmawialismy o Olimpii - i owszem padla propozycja
                  wykorzystania promocji - dostajesz 5% wartosci mieszkania na zakup mebli badz
                  sprzetu agd jesli zdecydujes sie na zakup miejsca w garazu, druga to dvd, tv
                  badz wieza jesli zdecydujesz sie na kredyt w BOS z ktorym DD wspolpracuje. obie
                  promocje trwaja do konca kwietnia.
                  raczej nie jest to promocja zwiazana z wyprzedaza ostatnich mieszkan bo doradca
                  zapowiedzial mi podwyzke ceny za m2 o 5% od maja...
                  • Gość: baszta I tutaj też ten sam scenariusz? IP: *.visp.energis.pl 11.04.03, 15:04
                    Jezu, tutaj jest to samo badziewie co w wątku o Plantach. Ale się DD
                    napracowało, tak długie scenariusze napisać, taka doborowa obsada! Dość,
                    wstydu oszczędźcie. Pochwała z Londynu w drodze.
                    • ewarapa Re: I tutaj też ten sam scenariusz? 11.04.03, 15:12
                      ?????????
                    • Gość: saab Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:19
                      Baszta, pewnie sie przejechales na DD ale nie musisz zaraz wywijac takich
                      wpisow. Nie odpowiadam za inne osoby ale ja sobie nie przypominam zebym byl
                      pracownikiem DD.
                      Czytajac to forum zawsze sie znajdzie ludzi ktorzy psiocza. Tylko powiedz mi
                      Baszta ktory developer jest idealny??? Zawsze sie cos na kazdego znajdzie.
                      A co maja zrobic wszyscy Ci, ktorzy chca kupic mieszkanie, moze sami sobie
                      wybudowac???
                      Fajnie, ze mozna poznac opinie innych ale czasami juz nie chce mi sie czytac
                      tych obsmarowan.
                      Moze sie przejade jak Ty (mam nadzieje ze nie i postaram sie zrobic ze swojej
                      strony wszystko)ale nie ma wyjscia, mieszkanie trzeba kupic.
                      pozdr
                    • Gość: Piotrek Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 194.9.223.* 11.04.03, 15:21
                      Stary - nie ma obowiązku czytania tych postów. Nie jesteś zainteresowany
                      zakupem miszkania - poczytaj forum o samochodach.
                      Postaraj się nie przeszkadzać ludziom chcącym się podzielić swoimi
                      doświadczeniami.
                      • Gość: saab Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:28
                        Moim zamyslem nie jest przeszkadzanie. Wkurza mnie tylko to, ze przy kazdym
                        watku pojawiaja sie posty mowiace, ze to pracownicy omawianych firm. I to jest
                        bardziej przeszkadzajace. Pewnie niech beda i krytyczne uwagi ale poparte
                        faktami a nie wyssane z palca (bo cos tam slyszalem). Szanuje opinie
                        mieszkancow osiedli wybudowanych przez DD. TYLE.
                        Pozdro STARY.
                  • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:08
                    czy ta podwyżka cen dotyczy wszyskich mieszkań budowanych przez DD czy tylko
                    Osiedla Olimpia? mam podpisać umowę w połowie maja, ale o zmianie cen nikt mnie
                    nie informował?!
                    • Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 15:17
                      nie mam zielonego pojecia...
                    • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:23
                      Ewa, czy robilas ta rezerwacje z oplata 1000 PLN??
                      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:28
                        ZA REZERWACJĘ NIE PŁACIŁAM, POWIEDZIELI ŻE WPŁACIĆ MAMY DOPIERO JAK PRZYZNAJĄ
                        NAM KREDYT CZYLI PRZY PODPISANIU UMOWY. A TY COŚ WPŁACAŁEŚ?
                        • Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:33
                          Wlasnie, nie. Zarezerwowale mieszkanie do poniedzialku ale uprzejma Pani
                          powiedziala, ze po wplacie 1000 pln moze zarezerwowac na dluzej ale nie
                          zapytalem na ile:(
                          Jesli zrezygnuje po wplacie za rezerwacje to przepadnie 50% tej kwoty a jesli
                          nie uzyskam zdolnosci kredytowej to zwracaja calosc.
                          W poniedzialek jestem znow umowiony wiec bede wiedzial wiecej.
                          • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:50
                            NIE WIEM DLACZEGO TAK JEST, MOŻE TO ZALEZY OD SPRZEDAWCY. W ŚRODE DZWONILIŚMY I
                            PANI POWIEDZIAŁA, ŻE MIESZKANIE JEST ZAREZERWOWANE I CZEKAJA NA WSZYSTKIE
                            DOKUMENTY. MOŻE NIE MUSIELIŚMY WPŁACAĆ, DLATEGO ŻE MAMY KSIĄZECZKI MIESZKANIOWE
                            I MUSIMY CZEKAĆ NA ICH WYLICZENIE OK. MIESIĄCA?! W KAZDYM RAZIE JAK
                            SKOMPLETUJEMY WSZYSTKIE PAPIERY MAMY SIĘ U NICH POJAWIĆ I ZOBACZYMY CO DALEJ.
                            • ewarapa Planty- czy ktoś podpisał już umowę? 11.04.03, 16:40
                              czy jest ktoś kto już podpisał umowę?
    • Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 12.04.03, 09:30
      A może by tak, Drodzy przyszli (ew. potencjalni) Sąsiedzi
      - założyć już jakiś kanał komunikacyjny w sieci? Jakiś
      serwer z chatem albo forum? Jeśli będzie taka potrzeba to
      założę i skonfiguruję.

:)

Ja będę mieszkać (najprawdopodobniej, tfu, tfu - odpukać)
      w klatce A na drugim piętrze.

Pozdrawiam,
      Adam
      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 12.04.03, 18:43
        myślę, że to świetny pomysł, tyle że ja zupełnie się na tym nie znam, ale
        często zaglądam na strony innycy osiedli DD np. Derby i uważam, że taka strona
        jest bardzo pożyteczna.

pozdrawiam kolejnego (najprawdopodobniej sąsiada)
      • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 20:49
        My zarezerwowaliśmy miszkanie w budynku nr 2, klatka F - nr 14. Chyba się
        zdecydujemy. Zwłaszcza, że ta promocja z kuchnią kusi (na razie nie znalazłem
        w niej żadnego haczyka :-). O żadnych innych "promocjach" w stylu upust za
        miejsce postojowe nie chcieli słyszeć, ale jeszcze "powalczymy".

Zastanawiamy się nad kredytowaniem w BOŚ - w zasadzie dobre warunki, tylko ta
        prowizja za wcześniejszą spłatę. Jakie jest Wasze zdanie?

Zastanawialiście się nad kwestią administracji - przez pierszy rok
        administruje nim DD i pobiera za to 7 - 8 zł za m2 - wg. mnie to dużo za dużo.

Dobry pomysł z tym kanałem komunikacyjnym - myślę, że wraz z postępami w
        budowie, będzie coraz więcej spraw do omawiania.
        • Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 10:21
          Byłem w piątek kolejny raz w dd. 1000 zł płaci się za rezerwację na dłuższy
          czas tj np. na miesiąc. Jeżeli rezerwuje się na krótki czas i zbiera się
          dokumenty np. do wniosku kredytowego to się nie płaci.
          Ja kredyt biorę w BOS, nie stać mnie na mieszkanie za gotówkę. Fakt płaci się
          0,7% za wcześniejszą spłatę.
          7-8 złoty, jak mi powiedziano ma być opłatą za wszystko tj. administracja,
          ochrona, woda, ogrzewanie itp.
          Praktycznie zostało w piątek tylko kilka miejsc postojowych na wolnym
          powietrzu. Ich niska cena tj. 6000 zł powoduje, że są rezerwowane w pierwszej
          kolejności.
          Popieram stworzenie kanału komunikacyjnego.
          • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 11:16
            Może pytanie jest infantylne, ale ...

Czy jeśli kredyt bierze się w roku 2003, a właścicielami mieszkania stajemy się
            dopiero w sierpniu 2004, to czy te odsetki z roku 2003 można odpisać od
            przychodów roku 2003. Czy też prawo do tej ulgi nabywa sie dopiero z chwilą,
            gdy stajemy się właścicielami tego mieszkania.
            • Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 11:40
              Pytanie jest ważne. Odsetki od przychodów możesz zacząć niestety dopiero
              odpisywać jak będziesz miał akt notarialny na kupno mieszkania mieszkania
          • Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 14.04.03, 18:30
            Gość portalu: szyrek2 napisał(a):

> Praktycznie zostało w piątek tylko kilka miejsc
            postojowych na wolnym
            > powietrzu. Ich niska cena tj. 6000 zł powoduje, że są
            rezerwowane w pierwszej
            > kolejności.
            No właśnie. Dzisiaj (tj. poniedziałek), po przeczytaniu
            Twojego postu popędziłem do DD. Chcąc zamówić oczywiście
            miejsce postojowe - bo taką chęć wyraziłem przy
            rezerwacji mieszkania (mam zarezerwowane od tygodnia i na
            razie kompletuję dokumenty). I co? I nic. Nie ma.
            Wszystko zarezerwowane. Eeeeeh. Czemu ten handlowiec mi
            nie zarezerwował tego wtedy? Nie wiem - ręce opadają.

> Popieram stworzenie kanału komunikacyjnego.
            Jak tylko wyklaruje mi się sprawa - założę takowy :)

Pozdrawiam,
            Adam
    • amoniak2 BOŚ- kredyt 14.04.03, 10:52
      Jestem w zasadzie zadowolona z kredytu w BOŚ.
      Mam tylko jedno "ale" -próżno szukać na wyciągach informacji o wysokości
      spłaconych odsetek (kwota podana jest razem z kapitałem)więc chcąc skorzystać z
      nowej ulgi mieszkaniowej tzw. "odsetkowej" muszę poprosić bank o zaświadczenie
      dot. wysokości spłaconych odsetek. Koszt : 70-100 zł zależnie od ilości
      informacji.

Dzielę się więc z BOŚ moim odpisem - Szczerze powiedziawszy bardzo mi się to
      nie podoba.
    • Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 14:17
      Hej,świetny pomysł z tym forum. Czy nie sądziecie, że 1 rok na wybudowanie
      dwóch bloków to bardzo optymistyczne kalkulacje? Nie chciałabym zostać w
      czerwcu przyszłego roku poinformowana, że to nie 2004 ale 2005 ma być rokiem
      oddania inwestycji.
      • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 14:28
        Mają 16 miesięcy, więc powinni zdążyć. Poprosilem ich o charmonogram budowy,
        ale coś tam kręcili, że nie mają. Z drugiej strony oni też korzystają z kredytu
        bankowego. Bank z całą pewnością będzie sprawdzał postępu prac - trudno byłoby
        im ukryć jakieś większe opóźnienia.
        • Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 14:35
          Gwoli informacji - na tej działce mają użytkowanie wieczyste a nie włascność.
          Poza tym pod tę działkę wzięty jest przez DD kredyt. Podobno do daty oddania
          inwestycji mają tę pożyczkę spłacić.
          • Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 15:27
            DD na ogół tak robi - bierze kredyt którego zabezpieczeniem jest dzialka.
            • Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 15:43
              Czyli uważacie, że nie ma ryzyka?
              Ja już prawie na 90 % zdecydowałam się na mieszkanie. Bardzo podoba mi się
              lokalizacja. Tylko to czekanie. Ale chyba warto - nie?
              • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 15:56
                ... to jesteś w podobnej sytuacji. Jeśli w najbliższym czasie nic się nie zdaży
                to też podpiszemy umowę. Koniec z wynajmowaniem.
                Lokalizacji jest ciekawa, choć znajomi mówią, że trochę ryzykowna. Mam
                nadzieję, że Praga będzie się zmieniała. Cena, wiadomo - mogłaby być niższa,
                ale jak na warszawskie standardy OK. Czekanie jest minusem, zwłaszcza, że przez
                ten czas płacimy odsetki od kredytu. Teoretycznie można zaryzykować i trochę
                poczekać, ale wtedy trudno będzie znaleźć takie mieszkanie jak by się chciało
                (metraż, układ...). Więc coś za coś.
                • Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 16:07
                  Słuchajcie, czy poniżej cytowany paragraf z Umowy z DD to nie jest swego
                  rodzaju pułapka? Miałam nadzieję, że uda się uniknąć jakoś 22 % VAT:
                  $ 13 umowy przyrzeczenia sprzedaży mówi: W przypadku zmiany obowiązujących
                  przepisów prawnych odnośnie stawek VAT w trakcie trwania umowy, cena określona
                  w $ 7 ust.1 może ulec modyfikacji w zakresie proporcjonalnym do skutków tych
                  zmian.
                  • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 16:19
                    Teoretycznie takie niebezpieczeństwo istnieje. Teoretycznie, bo rząd
                    wynegocjował okres przejściowy - jeśli dobrze pamiętam, to VAT na mieszkania
                    powinien wzrosnąć dopiero od 2007.
                    • Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 14.04.03, 18:27
                      Ale gdzie w paragrafie 13 jest informacja, że VAT ma
                      dotyczyć mieszkania? Chyba NIGDZIE. Jeśli będę kupować,
                      będę domagać się, że cena mieszkania wzrośnie
                      proporcjonalnie do VAT na materiały budowlane _TYLKO_ od
                      kwoty nieuruchomionych transz kredytu. Czyli: jeśli
                      wpłaciłem całą kasę, to wara od ustalonej ceny.
                      • ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 15.04.03, 17:59
                        czy są jakieś decyzje co do naszej strony osiedlowej, czatu itd?
                        pozdrowienia
                        • Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 15.04.03, 21:26
                          TAK, TAK, TAK :-)

Już za kilka dni będzie działać. Podam na tym forum
                          informację - co i jak.

Może jakieś propozycje tematyczne? :)
    • Gość: Piotrek Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: 194.9.223.* 16.04.03, 12:03
      Wspominał ktoś ostatnio, że wszystkie miejsca są już zajęte. Wydaje mi się, że
      jest to forma nacisku na kupowanie garaży. Mi też powiedziano, że zaszła
      pomyłka i miejsc po 6 tys. już nie ma, ale jak się postawi sprawę na
      zasadzie "jeśli tak to ja dziękuję za mieszkanie" to coś się znajdzie. Tak, czy
      inaczej warto powalczyć.

Kanał komunikacyjny - propozycje tematyczne - ja proponuję pierwszy umowa. Jest
      kilka punktów w umowie które są potencjalnie niebezpieczne. Ja chcę np. aby w
      par. 13 uściślić, że chodzi o VAT na mieszkania, a nie o każdą zmienę stawek
      VAT, bo to absurd. Może Wy też znależliście cos takiego?
      • Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.atm.com.pl 16.04.03, 15:09
        W sumie niby są pozajmowane. Ale miejsc tych jest
        stosunkowo niedużo. Od 1-10 są chyba zarezerwowane (nie
        wiem dlaczego?). Podobnie ostatnie 4 mają adnotację - nie
        sprzedawać. Ja się postawiłem - miejsce się znalazło. Tym
        bardziej, że mieszkanie zarezerwowałem, a handlowiec nie
        zarezerwował miejsca. :)

Co do umowy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będę
        podpisywał umowę. Przeglądałem ją i miałem parę wątpliwości:
        1) ograniczony termin czasowy zawarcia właściwej
        (notarialnej) umowy sprzedaży - 120 dni.
        2) DD jest właścicielem wieczystym gruntu. Jednak w UE
        nie ma pojęcia wieczystego użytkowania, zatem po
        wstąpieniu do UE użytkowanie wieczyste zostanie zmienione
        ustawowo na własność hipoteczną (? - najprawdopodobniej).
        3) paragraf 13 - wzrost VAT. Zażądałem modyfikacji
        zapisu. VAT na materiały budowlane może podrożyć
        mieszkanie. Żeby być fair, zaproponowałem zapis, że
        zmiana ceny może dotyczyć tylko i wyłącznie części kwoty
        nie wpłaconej do DD (gdy kredyt uruchamiam w transzach).
        Zawsze mogę uruchomić resztę transz przed podniesieniem VAT.

Pozdrawiam,
        Adam

• Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 16.04.03, 15:36
          co do umowy zgadzam sie z przedmowcami. co mi sie jeszcze niepodoba to:
          1/ nieokreslony termin ustanowienia oddzielnej wlasnosci - na forum pojawialy
          sie glosy ze DD dlugo z tym zwleka, trzeba placic dodatkowo ubezpieczenie od
          kredytu dopoki nie ma ustanowionej hipoteki na KW
          2/ brak okresu na usuniecie wad lokalu ktore zostaly wykryte podczas jego
          odbioru
          3/ czynsz jest pobierany od dnia przyjecia BUDYNKU do uzytkowania. nie mam
          pojecia ile moze trwac z kolei przekazanie lokalu ale nie rozumiem dlaczego mam
          placic za cos z czego nie moge korzystac?
          4/ oczywiscie zamierzam tez inaczej rozwiazac kwestie platnosci pierwszej raty
          • Gość: Piotrek Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: 194.9.223.* 16.04.03, 15:47
            Z ubezpieczeniem kredytu jest chyba OK, bo DD płaci go do 4 miesięcy po
            odbiorze lokalu (par. 7 punkt 8).
            Czy zamierzacie starać się na zmienę charmonogramu wpłaty, tak aby ostatnia
            transza była ściśle powiązana z ostateczną datą odbioru lokalu? Teoretycznie
            może być tak, że DD otrzyma 100% wpłaty w terminie, a oddanie będzie się
            opóźniało z przyczyn "obiektywnych". Nasze zabezpieczenie na taką ewentualność
            jest raczej słabe.
            • Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 16.04.03, 15:54
              zgadza sie - 4 m-ce ale znalazlem na forum taki post:
              "Mieszkam na Akacjach V. Problemy zaczęły się dopiero jak DD zaczelo
              administrowac osiedlem. Totalne lekceważenie klienta i wszystkie usterkiusuwane
              sa powielkich awanturach. A najgorsze jest to że osiedle odebrane zostało przez
              gminę w czerwcu 2001r i do tej pory DD nie przygotowało nam Aktów notarialnych.
              Podawali nam różne wymyślone powody m.in.jakie mają problemy z uzyskaniem
              pozwolenia z MSWiA. A okazało sie że tak nas ignorują że przez pół roku nie
              złozyli dokumentów do gminy o wydanie zaświadczenia o samodzielności lokali
              potrzebnego do przeniesienia własności. Mogłabym długo opowiadać jak DD nas
              lekceważy. Życzę powodzenia i proszę dokładnie pilnować DD i sprawdzać ich
              wszystkie wymówki czy aby są prawdziwe"
              "do tej pory" to przelom 2002/2003... nie chce placic za nieswoje bledy...
              co do tej transzy to dobry pomysl.
              • Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.hipernet.com.pl 16.04.03, 20:37
                To jest znany przypadek. Mam tam zresztą znajomego. I nie
                ukrywam, że zapytałem handlowca wprost o taką sytuację.

Ten, biedny, mitając się, opowiedział mi o nieszczęsnym
                osiedlu Akacje, gdzie biedna firma DD zgodziła się na
                odsprzedanie jakiemuś lokatorowi kawałka korytarza. Co
                oczywiście pociągało ze sobą masę skutków prawnych
                (ponowne przeliczenie udziałów itp. itd.). Generalnie,
                sytuacja ta, odniosłem takie wrażenie - nie jest dla nich
                przyjemna, smród ciągnie się długo...

Co do pierwszej wpłaty, to ja - trudno zaryzykuję. W
                końcu procedura jest taka, że wpłacamy, podpisujemy umowę
                wstępną, a na końcu umowę kredytową z bankiem...

Pozdrawiam,
                Adam
          • Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.hipernet.com.pl 16.04.03, 20:32
            Gość portalu: b3 napisał(a):

> co do umowy zgadzam sie z przedmowcami. co mi sie
            jeszcze niepodoba to:
            > 1/ nieokreslony termin ustanowienia oddzielnej
            wlasnosci - na forum pojawialy
            > sie glosy ze DD dlugo z tym zwleka, trzeba placic
            dodatkowo ubezpieczenie od
            > kredytu dopoki nie ma ustanowionej hipoteki na KW
            Bo nie może być określony. Na zawarcie właściwej umowy
            notarialnej sprzedazy mają 120 dni. A reszta? W rękach
            opieszałych sądów wieczystych.

> 2/ brak okresu na usuniecie wad lokalu ktore zostaly
            wykryte podczas jego
            > odbioru
            Po prostu nie odbierasz. A czas na odebranie im ucieka.
            Wystarczy spisanie protokołu stwierdzenia usterek i już
            widać, że czas mija na ich niekorzyść.

> 3/ czynsz jest pobierany od dnia przyjecia BUDYNKU do
            uzytkowania. nie mam
            > pojecia ile moze trwac z kolei przekazanie lokalu ale
            nie rozumiem dlaczego mam
            >
            > placic za cos z czego nie moge korzystac?
            Okres ten, o ile pamiętam, wynosi 30 dni. W tym okresie
            muszą umożliwić jego odbiór.

> 4/ oczywiscie zamierzam tez inaczej rozwiazac kwestie
            platnosci pierwszej raty
            Co masz przez to na myśli?
            • Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 09:24

ad1/ to przynajmniej mozna wymusic jak najszybsze wniesienie wniosku do sadu
              wieczystego i "nalezyte prowadzenie sprawy"
              ad2 nie odbieram i a/ place czynsz za wynajmowane mieszkanie b/ nie moge
              rozpoczac prac wykonczeniowych c/ place czynsz DD
              ad3/ nie jest to okreslone w umowie
              ad4/ wplata 5% do 2 dni po podpisaniu umowy, umowa wchodzi w zycie po
              udokumentowaniu wplaty
              znalazlem wiecej kwestii ktore chcialbym zmienic. co o tym sadzicie?
              1/ zalaczenie zwymiarowanego planu mieszkania badz dokladne okreslenie z jakich
              pomieszczen z wymiarami sklada sie lokal (w tej chwili jesli zrobia pokoj
              prostokatny zamiast kwadratowego mam zwiazane rece)
              2/ zmainy w stawkach VAT moga miec wplyw na calkowita cene do dnia wplacenia
              ostatniej transzy. pozniejsze zmainy nie maja zadnego wplywu.

zastanawia mnie rowniez kwestia VATu za garaze - sa rozne interpretacje, jesli
              garaz jest kupowany razem z mieszkaniem to czasami VAT jest 22% czasami 0%.
              macie wiecej info w tym temacie?
    • Gość: ala Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.alcatel.pl 16.04.03, 16:06
      Czy ktos juz podpisal umowe przedwstepna z DD na Planty w formie aktu
      notarialnego? Ja zrobilam rezerwacje i juz prawie na 100% jestem zdecydowana.
      Pozdr
      • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:41
        Hej, witam wszystkich ewentualnych lub potencjalnych sąsiadów.

Właśnie praktycznie podjęliśmy decyzję, ze złożymy wniosek na 3-pokojowe
        mieszkanie na 4 piętrze Klatka C.

Mamy parę spstrzezeń/pytań:

1. dobry pomysł z załozeniem chatu PLANT. Można się w przyszłości zastanowić
        nad założeniem wspólnie sieci z dostępem do i-netu.

2. jeśli ktos już sprawdził Księgę Wieczystą, to niech da znac, aby wszyscy nie
        musieli chodzić i sprawdzać.

3. zauważyliśmy, ze w umowie jest napisane, że w razie opóźnienień ze strony
        DD, onie nam płacą kary w wysokości nie wyższej niż 5% lub 10% wartości
        mieszkania (w szczególnych przypadkach), a my - Kupujący płacimy kary umowne
        nie ograniczone w zaden sposób. Musi to byc jakiś haczyk, więc będziemy się
        kłócić o zmianę tego zapisu.

4. Par. 12 mówi, że DD będzie prowadzić administrację budynku do 12 mies., czy
        czasem nie możnaby wcześniej stworzyć jakieś wspólnoty, któraby przejęła ich
        obowiązki i ustaliła ceny na normalnym poziomie. Poza tym, uważamy, ze powinna
        byc w umowie zaznaczona wysokośc czynszu. Tak mogą nas zrobić w "jajeczko".

5. czy uważacie, ze umowę przyrzeczenia sprzedaży powinno się poświadczyć
        notarialnie? Jest to koszt ok. 1500 zł. W skali wartości mieszkania, nie jest
        to dużo, ale jednak to jakś suma, nie?

Czekamy na jakieś sugestie od Was.

Pozdro
        • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 17.04.03, 09:27
          To jeszce raz ja. Otóż mam pytanie - co sądzicie o lokalizacji? nie ukrywam, ze
          ja się trochę obawiam tej Pragi Płn. - co prawda męty będą powoli wymierać, ale
          co z tymi obrzydliwymi budynkami dookoła Plant?

Pozdro
          • Gość: Sonsiad Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 212.160.117.* 17.04.03, 10:25
            Witam!

Wy ty gadu gadu ale pomysłów na zmianę umowy prawie nic, tak więc przekazuję
            moje uwagi (przynajmniej ja będę chciał to wywalczyć) a może i sąsiadom się
            przyda...

1. Jaka jest różnica pomiędzy zwłoką a opóźnieniem - ano taka że zwłokę należy
            udowodnić (że zrobiło się to celowo - a raczej przez zaniechanie możliwych do
            wykonania czynności), a opóźnienie nie! Tak więc par. 7 pkt 9 oraz par 9 pkt 3
            i 4 zmieniamy słowo "opóźnienia" na zwłoki

2.Par 5 pkt 4 - zamieniamy frazę "przez obie strony" na "kupującego". (co w
            przypadku gdy my mówimy że jest źle a oni że jest dobrze - przecież jest
            załącznik nr 4 w którym to wszytko powinno być opisane co jest dobrze prawda?

3. Par 6 pkt 2 - po "W razie" dodajemy słówko "zawinionego" (a co jak ktoś
            dzień wcześniej złamie nogę?)

4. Par 8 pkt 1 ostatnia fraza po przecinku "nie więcej jednak niż..." - do
            wykreślenia. Skoro oni mogą obciążać ile chcą - patrz par 9 pkt 6 - to dlaczego
            my nie???. To samo odnosi się do pkt 7 tego paragrafu - wykasować.

5. I moje ulubione - par 12 pkt 2 - zmieniamy zapis na: "Koszty eksploatacji
            lokalu ponosi Kupujący od dnia odbioru lokalu do użytkowania przez Kupującego"
            Po kropce zapis zostawiamy

6. Par 13 - kropkę na końcu zmieniamy na przecinek i dodajemy " przy czym nowe
            stawki VAT będą odnosiły się tylko do jeszcze nie przeslanych na konto
            Sprzedawcy transz.

To wsio. Chyba warto rozważyć te kwestie - oczekuję uwag na temat umowy od
            innych osób, może jak więcej osób złozy podobne postulaty to nie będzie
            problemu ze strony DD.

PS: jeszcze jedna uwaga, a raczej dwie.

1. Nie wiecie jak to jest że DD zobowiązuje się płacić składki na ubezpieczenie
            kredytu, a w umowie z BOS jest napisane że składki będą pobierane z waszego
            konta?

2. Czy nie wartoby dopisać w par 12 że na wniosek lokatorów Sprzedawca
            zobowiązuje się do oddania zarządzanie osiedla mieszkańcom przed 12 miesiącami?
            • Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 10:45
              hejos sonsiad, bardzo cenne uwagi, dzisiaj wybieram sie podyskutowac w temacie
              umowy i napewno je wykorzystam.

co do skladek na ubezpieczenie to jesli tak jest faktycznie (nie mialem czasu
              na weryfikacje umowy z bankiem) to ta sprawe tez porusze.
              zastanawiam sie tez nad wpisaniem w umowe na czym ma polegac administrowanie -
              dokladnie! - i jaki bedzie tego maks koszt na m-c. wolalbym uniknac sytuacji
              kiedy administrowanie bedzie sie konczylo na zbieraniu czynszu, w dodatku
              wiekszego niz obiecuja "na slowo" czli 7 pln/m2
    • amoniak2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 17.04.03, 09:35
      APEL!

Nalegajcie na załączenie dokładnego (wymiary) planu mieszkania. Bo potem
      wychodzą takie kwiatki jak na Derbach. I po-straszaki i inni będą wam mówić -
      "ale macie TO Państwo w umowie? Nieeee????(cóż za klasyczna obłuda) A my mamy
      dobrych prawników więc nie radzimy iść do sądu".

• Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 17.04.03, 10:17
        Okolica jest średnia, nie jest to najgorsza część Praga, teren sąsiaduje z
        tzw, nową pragą.
        Z tego co słyszałem umowa powinna być podpisana w formie aktu notarialnego. ja
        tak zrobię
        Dostałem plan mieszkania z dokłanymi wymiarami poszczególnych pomieszczeń. To
        on powinien być załącznikiem do umowy.
        Na miejsca postojowe na wolnym powietrzu faktycznie może być duży popyt, są
        znacznie tańsze niż garaże. Z tego co mi powiedziano miejsca 1-10 mają być dla
        gości.
        Zgodzili się na wpisanie do umowy maksymalnego termninu usunięcia usterek. Nie
        wyrazili zgody na zapis, że jeżeli nie zostanie sporządzony akt notarialny w
        przewidzianym terminie to za opóżnienie bedą płacili kary.
        Ja zarezerwowałem mieszkanie nr. 35, budynek nr. 1 klatka A czwarte piętro.
        • Gość: Sonsiad Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 212.160.117.* 17.04.03, 10:38
          Aha - jeszcze jedno - w jakiej walucie bieżecie kredyt??? w EUR czy USD - ja
          mam do tej pory dysonans i nie wiem co wybrać. Proszę krótko uzasadnijcie wybór.

Mieszanie nr 95 (być może)
          • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 17.04.03, 12:31
            Ludzie - o 15.00 składamy wniosek o przyznanie redytu. AAAAAAAAAAAA boję się.
            CZy ktoś mnie powstrzyma?

Poradźcie - w EUR czy w USD???????????
            • Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 17.04.03, 12:35
              Ja złożyłem w Euro . Czy dobrze sam nie wiem
            • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 17.04.03, 12:40
              My też coś takiego chyba wkrótce podpiszemy.

Raczej w Euro, niż w USD. Kurs Euro jest obecnie dość wysoki i w perspektywie
              kilku miesięcy powinien raczej spadać niż rosnąć. Czyba, że Kołodko coś
              wymyśli, albo w czerwcowym referendum padnie "NIE".
    • Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 17.04.03, 14:06
      Witam wszystkich

1.Czy ktoś z Was próbował wynegocjować obowiązek zakupu garażu??
      2. Czy zasada"wpłać 10 % wartości mieszkania, a kredyt na 90% zacznij spłacać
      po zakończeniu budowy" to odnosi się do BOŚ czy mogę "przyjść" ze swoim bankiem
      (który ma np. niższe oprocentowanie i nie pobiera opłaty za wcześniejszą
      spłatę)??
      • Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 14:41
        z tego co sie dowiadywalem to w przypadku innego banku niz BOS wymagana jest
        poczatkowa wplata 22% wartosci, potem tez inaczej
    • Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.atm.com.pl 17.04.03, 15:57
      Zapraszam na indywidualne forum. Chat będzie się
      produkować, tak samo - niedługo zarezerwuję jakąś domenę.

Forum (pierwsza, świeżutko skonfigurowana wersja -
      wybaczcie niedoróbki - jest ich masa!) osiągalne jest pod
      adresem: adamd.hipernet.com.pl/

Pozdrawiam,
      Adam
    • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 10:55
      Ponieważ forum na razie nie działa - chciałabym się zapytać, czy ktoś już
      podpisał coś z DD? Dziś jutro mamy mieć odpowiedź z BOŚ'a, ale nadal targają
      nami jakieś wątpliwości.
      Moze coś w negocjacjach umowy się coś posunęło, co?

Dajcie znać.

Blanka
      • Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 22.04.03, 11:02
        Witam,

kilka zmian zaakceptowali, o kilka jeszcze chce powalczyc. przyslij jakies
        namiary pod anonymouse@poczta.onet.pl to Ci podesle pliczek.
        udalo sie wynegocjowac cos z BOS? np. wyjasnic kto placi ubezpieczenie lub
        darmowe zestawienie zaplaconych odsetek i rat raz do roku?
        • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 11:23
          • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 11:25
            własnie wysłałam Ci maila.

Blanka
          • Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 11:46
            Bylem w piątek w BOŚ.Potwierdzono, że na wyciągach nie ma wyodrębnioen
            wysokości spłaconego kapitału i odsetek . Taki mają system - chyba wyciągania
            pieniędzy od klientów, ponieważ na żądanie te informacje za opłatą są
            dostępne., że bank jest przecież od zarabiania pieniędzy. Można i tak. Zmiany
            do umowy, że takie zaświadczenie wydadzą raz na rok za darmo nie wprowadzą.
            Co do kosztow ubezpieczenia. Mimo zapisów w umowie kredytowej, DD na podstawie
            zapisów w umowie o sprzedaży mieszkania pokrywa samodzielnie koszty
            ubezpieczenia. Potwierdzono mi to w DD.
            Zapis od kiedy mam ponosić koszty eksploatacji lokalu ma być zmieniony , że
            koszty bedę ponosił od daty wydania kluczy do lokalu.
            • Gość: Lilka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 172.10.11.* 22.04.03, 12:12
              Witam
              Powiedzcie proszę gdzie dokładnie znajduje sie opisywana przez Was inwestycja.
              Pozdr.
              Lila
              • Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 12:16
                Inwestycja Planty znajduje się przy ulicy Namysłowskiej róg 11-Listopdada
                • Gość: Lilka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 172.10.11.* 22.04.03, 12:53
                  Dzięki za info
                  Czy to będzie w miejscu takiego skwerko parku?
                  pozdr
            • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 12:25
              Gość portalu: szyrek napisał(a):

> Bylem w piątek w BOŚ.Potwierdzono, że na wyciągach nie ma wyodrębnioen
              > wysokości spłaconego kapitału i odsetek . Taki mają system - chyba wyciągania
              > pieniędzy od klientów, ponieważ na żądanie te informacje za opłatą są
              > dostępne., że bank jest przecież od zarabiania pieniędzy. Można i tak. Zmiany
              > do umowy, że takie zaświadczenie wydadzą raz na rok za darmo nie wprowadzą.
              > Co do kosztow ubezpieczenia. Mimo zapisów w umowie kredytowej, DD na
              podstawie
              > zapisów w umowie o sprzedaży mieszkania pokrywa samodzielnie koszty
              > ubezpieczenia. Potwierdzono mi to w DD.
              > Zapis od kiedy mam ponosić koszty eksploatacji lokalu ma być zmieniony , że
              > koszty bedę ponosił od daty wydania kluczy do lokalu.

Kiedy podpisujesz umowę?
              Blanka
              • Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 12:55
                Miejsce Plant to tzw. skweropark
                Umowę podpisuję poniedziałek lub wtorek
                • Gość: melon Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.wbp.lublin.pl 22.04.03, 14:08
                  czy ta umowa będzie już po zmianach w stosunku do orginału?
    • Gość: drsky FORUM IP: *.atm.com.pl 23.04.03, 13:07
      Przepraszam wszystkich za przestój działania Forum, ale
      miałem małego pecha - jakiś pajac zhackował mi serwer.
      Teraz stawiam go na nowo - odpowiednio zabezpieczam, i do
      jutra powinien działać.

Pozdrawiam,
      Adam
      • Gość: Blanka Re: FORUM IP: *.dito.pl 23.04.03, 13:53
        Super, ze się odezwałeś. 3mamy kciuki za nowe forum.
        A jak tam Twoje sprawy z DD?
        • Gość: drsky Re: FORUM IP: *.atm.com.pl 23.04.03, 14:20
          Tak na marginesie dodam, że zarezerwowałem domenę
          "namyslowska.net", tak więc forum będzie (jak tylko
          wszystko dojdzie do skutku) - osiąglane na
          "forum.namyslowska.net" :) Są chętni na adres w postaci
          "username@namyslowska.net" ??

A moje sprawy? Wysmarowałem elaborat o zmianę umowy do
          przydzielonego mi handlowca. Mailem. Wysłałem raz, drugi,
          trzeci. Dzwonię, żeby potwierdzić - "nie dostałem",
          odpowiada. No dobra. Wysyłam jeszcze raz i drugi.
          Sprawdzam logi - system pocztowy DD przyjął moje maile.
          Handlowiec twierdzi, że nic nie dostał.

Ok. No to wysyłam faksem. Numer na wizytówce - nie
          odpowiada. Dostaję nowy numer faksu od pani z
          sekretariatu - okazuje się, że zły. Na szczęście łatwo
          domyślić się co jest źle. Dodzwaniam się, wysyłam faks.

To było w Wielki Piątek - dzisiaj handlowiec mówi mi że
          faksu też nie dostał. PO PROSTU ŻENADA. Jutro jadę i
          swoje uwagi odnośnie umowy zostawiam w sekretariacie.

Przy okazji zwróciłem uwagę handlowcowi, żeby ochrzanił
          kogo trzeba za brak stosownej komunikacji, bo coś takiego
          - mnie jako potencjalnego klienta - raczej zniechęca do
          kontaktu z firmą.

Wniosek złożyłem już w czwartek. W tym tygodniu planuję
          doszlifowanie umowy i ewentualne jej podpisanie.

Pozdrawiam,
          Adam
    • Gość: Gazzz Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:04
      Zauważyliście, że DD nie planuje podłączenia instalacji gazowej. Wydaje mi się,
      że kuchnia elektryczna jest droższa w eksploatacji.
      • Gość: melon Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.wbp.lublin.pl 23.04.03, 15:37
        Brak instalacji gazowej obniża koszty budowy a sam budynek czyni bezpiecznym.A
        piekarniki są ostatnio elektryczne.
      • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 15:43
        Adam, a nie mozesz wystąpić o zmianę handloca? ja mam Panią w średnik wieku,
        która bardzo mi odpowiada, bo jest doświadczonym handlowcem, a jednocześnie nie
        uczestniczy w wyścigu szczurów, ktory jest bardzo powszechny wśród "młodych
        prężnych".
        Jest konkretna, ale jednocześnie nie robi Cię w jajo (jak z tym mailem lub
        faxem).
        Zawsze możesz tez poprosić o rozmowę z przełożonym - to powinno podkręcić śrube
        handlowcowi. Pomyśl o tym.

My czekamy na decyzję banku, złożyliśmy wnioski o zmiany w umowie i czekamy.

Daj znać, jak forum będzie działało.

Pozdro,
        Blanka

Tak, wiemy, że ma nie być instalacji gazowej, która jest droższa w
        eksploatacji. O wyższości gazu na elektryką i odwrotnie, napisano już tysiące
        ksiąg - np. Niemcy są przeciw gazowi, a Włosi jak najbardziej za. Ja i mój
        partner po prostu przyjmujemy decyzję taka jaka jest.

Pozdro, B.
        • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:55
          Agentka z którą my rozmawiamy jest też jak najbardziej OK - rzeczowa, nie kręci.

W piątek powinnismy złożyć komplet dokumentów dla banku. Wiecie może ile czasu
          bank potrzebuje na rozpatrzenie wniosku?
          • Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 23.04.03, 15:57
            Bank potrzebuje około tygodnia. Ja złożylem dokumenty w DD w ubiegły czwartek i
            czekam
        • Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:57
          Agentka z którą my rozmawiamy jest też jak najbardziej OK - rzeczowa, nie kręci.

W piątek powinniśmy złożyć komplet dokumentów dla banku. Wiecie może ile czasu
          bank potrzebuje na rozpatrzenie wniosku?
          • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 16:23
            My też złożyliśmy we czwartek i podobno jutro najpóźniej będziemy mieć
            odpowiedź. Wczoraj byl problem z BIK'iem (Biuro Informacji Kredytowej), tak
            więc bank nie mogł sprawdzać wnioskodaców.
            Tak więc trzeba założyć około tygodnia, ale moze być krócej, bo nam wypadły "po
            drodze" świeta.

• Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 23.04.03, 16:44
        Ja przez rok mieszkałam na Grochowie i korzystalam z kuchni elektrycznej. Nie
        odczułam bardzo tego finansowo. a jeśli chodzi o eksploatację, to chyba
        wygodniejsza jest elektryczna. Nie powiem Ci natomiast o koszt zakupu i ew.
        naprawy....
        W czwartek idziemy na I spotkanie do DD. Macie może jakieś rady dla nas?
        Z góry dziękuję
    • amoniak2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 23.04.03, 16:22
      a propos odsetek i BOŚ zawsze mozna złożyć skargę do arbitra bankowego. To
      naprawdę niewiele kosztuje.
      • Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 16:24
        amoniak2 napisała:

> a propos odsetek i BOŚ zawsze mozna złożyć skargę do arbitra bankowego. To
        > naprawdę niewiele kosztuje.

Czy możesz napisać jak to się robi? /na wszelką ewentualność/
      • Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 23.04.03, 16:50
        a może orientujesz się jak w praktyce wygląda ten kredyt w BOŚ, bo w super
        spłacanie go po roku nie wierzę......
    • Gość: drsky Nowe Forum IP: *.atm.com.pl 24.04.03, 12:18
      Nowe forum - wreszcie działa. Niestety nie udało mi się
      uratować poprzednich zapisów. Wiecej w 'Powitaniu'.

Proponuję kierować się więc na www.namyslowska.net

:)

Pozdrawiam,
      Adam
      • Gość: Marasia Re: Nowe Forum IP: *.zus.pl 28.04.03, 14:30
        Powiem tak: Mieszkam od kilkunastu lat kilkaset metrów od tej budowy i za żadne
        skarby świat bym tam się nie sprowadziła. Właśnie stamtąd uciekamy do odrobiny
        zieleni i spokoju. W kierunku Stalowej i Strzeleckiej lepiej nie patrzeć. Żyć
        tam się oczywiście da, ale jest nieprzyjemnie. W kierunku Namysłowskiej jest
        lepiej, przynajmniej trochę zieleni, ale z kolei towarzystwo nieciekawe. Dla
        niektórych lokalizacja przyszłego mieszkania jest ważna i tym odradzam.
        pozdr
        • Gość: Blanka Re: Nowe Forum IP: *.dito.pl 30.04.03, 10:08
          Bardzo Ci dziękuję za informację. Jest ona ważna, dla nas, kupujących tam
          mieszkanie.
          Jednakże myślę, ze każdy, kto zdecydował się na kupno tam mieszkania,
          przeanalizował wszystkie za i przeciw - równiez lokalizacji. Moze naiwnie, ale
          ja na przykład, liczę na zmianę oblicza Pragi jako takiej.
          Jesli chodzi o towarzystwo - w Warszawie wszędzie jest takie i wszędzie
          znadziejsz dziwnych lujow kręcących sie pod domem.
          Również środowisko nieruchomości ma "oczy zwrócone" na Pragę, ponieważ jako
          europejska stolica, nie mozemy pozwolić sobie na slumsy w centrum miasta.
          Planowane są tam ogromne inwestycje. Powoli, ale systematycznie ceny gruntów na
          Pradze rosną i mają tendencję wzrostową. Bardzo dużo się buduje i sie zmienia.
          Moze i jestem naiwna, ale takie jest moje zdanie.

Bardzo ciepło Cię pozdrawiam.

Blanka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka