ewarapa 10.04.03, 16:15 czy jest tu ktos kto zdecydował się kupić mieszkanie na tym osiedlu??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.gallery.devs.futuro.pl 10.04.03, 17:03 A możesz powiedzieć coś więcej na temat tej inwestycji. Na stronie DD nie ma nic, czyli : jaka cena za metr - (może sie orjentujesz)? kiedy zaczynają i kiedy maja ją zakończyć ? i wiele innych przydatnych informacji, będę wdzięczna Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 10.04.03, 20:18 ja już zdecydowałam się na mieszkani na pierwszym piętrze 48m- 2 pokoje. cena za metr to 2940 brutto + miejsce parkingowe 6ooo!budowa już się zaczęła a mieszkania mają być do odbioru na koniec lipca 2004. pozdrawiam serdecznie! ps.myślę, że cena jest ciekawa jak na lokalizację.polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 08:33 Witam, Ja właśnie wczoraj byłem i zarezerwowałem mieszkanko 48 m na 3p. Oferta jest ciekawa, calkiem fajna okolica. Teraz sie biore za wszystkie papierowe sprawy, ehh jak sobie pomysle ile to zalatwiania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 09:55 Ewarapa, czy sprawdzalas juz wszystkie papiery w zwiazku z ta inwestycja?? Jak wyglada sprawa hipoteki, pozwelania na budowe itp.???? Jutro jade zobaczyc jak jest z odlegloscia od ulicy 11 Listopada bo z tej strony zrobilem rezerwacje. Moze lepiej od strony dziedzinca???? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 11:22 ja wybrałam właśnie od strony dziedzińca. hipoteki ani zezwoleń nie sprawdzałam , ale zanim podpiszę umowę wszystko posprawdzam. jeżeli dostałeś od nich wzór umowy to są tam wszystkie numery zezwoleń, więc łatwo to sprawdzić.ps. wczoraj mój narzeczony przejeżdżał tamtędy i podobno teren jest już zagrodzony, więc chyba zaczną budować. pozdrawiam! jak będziesz miał jakieś informacje to daj znać koniecznie!!!!!!!! ewa r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 11:54 Witam, Mam właśnie dzisiaj spotkanie z nimi. Zastanawiamy się nad 3 pokojmi. Byłem na placu budowy kilka dni temu - ogrodzili teren i postawili baraki dla robotników. Co do terminu - mi mówili, że zamierzają skończyć tę inwestycję na koniec II kwartału. Jednego jestem bardzo ciekaw - co jest możliwe do wynegocjowania - jakiś upust? Może ktoś już to przerabiał? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 12:31 jeżeli chodzi o upusty to dopiero po ukończeniu inwestycji i w przypadku kiedy powierzchnia mieszkania jest np. mniejsza o więcej niż 1% niż jest w planach. o innych upustach nie słyszałam. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 12:35 Miałem raczej na myśli jakiś margines negocjacji cen za mieszkanie. Wielu developerów zachęca klientów - upustem na garaż, talonem na wyposażenie kuchni..., czy po prostu upustem w cenie m. Zastanawiałem się czy Dom Dev. jest też skłonny pójść na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 12:39 Na ich osiedlu Olimpia była taka promocja końca marca. Wygląda to tak, że jest załącznik do umowy, który mówi o wyposażeniu pomieszczenia kuchni. W ciągu 3 miesięcy od podpisania umowy, należy wybrać meble lub sprzęt AGD w firmie Stolmar na kwotę 5% wartości mieszkania - bez garażu. Jeśli meble przekroczą kwotę (x), należy dopłacić różnicę. Gdy nie wykorzysta się kwoty, reszty nie wydają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 12:54 Hmmm, chyba bedzie ciezko cos wynegocjowac. Teraz za 1m2 placisz 2940 PLN wiec nie ma z czego urwac. Ja osobiscie bede sie starala na upust na zakup garazu...moze sie uda??? Jestem dobrej mysli. Wlasnie, czy do Plant tez jest mozliwosc otrzymania wyposazenia kuchni??? Ewa, wlasnie w umowie sa te zezwolenia ale to jest tylko czesc tych cholernych papierow do sprawdzenia. Dzis sciagnalem sobie z gazety pytania, ktorte trzeba zadac developerowi. Bede ich gnebil:) Wiesz moze na ile mozna zrobic rezerwacje (ta platna 1000 PLN)??? I jeszcze jedno mnie zastanawia...czy faktycznie takie jest zainteresowanie ta inwestycja czy te karteczki na wielkiej tablicy to PIC???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 12:52 Odległość planowanego budynku od 11 Listopada nie jest duża. Tą ulicą jeżdżą tramwaje, ruch jest stosunkowo większy i dlatego hałas od tej strony będzie też większy. Z tej strony zostało najwięcej wolnych mieszkań.Znam ten rejon, mieszkam kilkaset metrów od tego miejsca Ja zrobiłem rezerwację w budynku 1 z widokiem 1 pokoju na dziedziniec a drugiego i kuchni na szkołę muzyczną. Jeżeli podpisze się umowę w kwietniu to dostaniesz np. video, dvd lub telewizor w prezencie. Też funkcjonuje umowę z firmą Stolmar na meble kuchenne o wartości 5% ceny mieszkania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 13:09 Wiecie coś więcej o tej ofercie z meblami - w jaki sposób jest to związane z garażem, ew. miejscem postojowym? Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 13:54 jesteś pewny,że obowiazuja ta oferta na meble lub sprzęt wartości 5% mieszkania. jak u nich byłam o niczym podobnym nie wspominali, ale jeśli tak jest to świetnie. myślę, że trzeba się samemu upomnieć.może orientujesz sie, czy obowiązuje to także przy zakupie mieszkania na raty? PS. cięszę się ,że w końcu ktoś się odzywa. już myslałam, że tylko my kupujemy tu mieszkanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 11.04.03, 14:00 Nie wiem jeszcze nic pewnego - będę mądrzejszy wieczorem :-) po spotkaniu z nimi. Jeśli zdecydujemy się na to mieszkanie, to też na kredyt. Ty masz już podpisaną umowę - jeśli tak, to w której częsci osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 14:20 umowy jeszcze nie podpisaliśmy, dopiero oddałam ksiązeczki mieszkaniowe do wyliczenia premi gwar. bo chcemy ją zrealizować jako pierwsza wpłatę. jak będę miała wyliczoną to ide z wszystkimi dokumentami potrzebnymi do uzyskania kredytu i dopiero, kiedy bank przyzna kredyt podpiszemy umowę i wpłacim 1000pln. póki co mieszkanie mamy zarezerwowane. wybralismy mieszkanko w bloku nr 1 klatka B (mieszkanie 2 pokojowe na pierwszym piętrze 48 m2)od strony dziedzińca. jak dowiesz sie czegoś dziś to koniecznie daj znać. będę wdzięczna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr206 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 14:01 Byłem w środę w DD. Powiedziano mi o tej ofercie. Mieszkanie kupuję na kredyt. Jeśli podpiszesz umowę w kwietniu to dorzucą też np. video czy telewizor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 14:06 Widze, ze oferta robi sie ciekawsza. Jak bylem wczoraj to nic nie wspominali o sprzecie rtv ani o meblach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 11.04.03, 14:32 A to ciekawe. Jadę tam dzisiaj potwierdzę to co mówili mi w środę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 14:38 tez bylem wczoraj ale rozmawialismy o Olimpii - i owszem padla propozycja wykorzystania promocji - dostajesz 5% wartosci mieszkania na zakup mebli badz sprzetu agd jesli zdecydujes sie na zakup miejsca w garazu, druga to dvd, tv badz wieza jesli zdecydujesz sie na kredyt w BOS z ktorym DD wspolpracuje. obie promocje trwaja do konca kwietnia. raczej nie jest to promocja zwiazana z wyprzedaza ostatnich mieszkan bo doradca zapowiedzial mi podwyzke ceny za m2 o 5% od maja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baszta I tutaj też ten sam scenariusz? IP: *.visp.energis.pl 11.04.03, 15:04 Jezu, tutaj jest to samo badziewie co w wątku o Plantach. Ale się DD napracowało, tak długie scenariusze napisać, taka doborowa obsada! Dość, wstydu oszczędźcie. Pochwała z Londynu w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:19 Baszta, pewnie sie przejechales na DD ale nie musisz zaraz wywijac takich wpisow. Nie odpowiadam za inne osoby ale ja sobie nie przypominam zebym byl pracownikiem DD. Czytajac to forum zawsze sie znajdzie ludzi ktorzy psiocza. Tylko powiedz mi Baszta ktory developer jest idealny??? Zawsze sie cos na kazdego znajdzie. A co maja zrobic wszyscy Ci, ktorzy chca kupic mieszkanie, moze sami sobie wybudowac??? Fajnie, ze mozna poznac opinie innych ale czasami juz nie chce mi sie czytac tych obsmarowan. Moze sie przejade jak Ty (mam nadzieje ze nie i postaram sie zrobic ze swojej strony wszystko)ale nie ma wyjscia, mieszkanie trzeba kupic. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 194.9.223.* 11.04.03, 15:21 Stary - nie ma obowiązku czytania tych postów. Nie jesteś zainteresowany zakupem miszkania - poczytaj forum o samochodach. Postaraj się nie przeszkadzać ludziom chcącym się podzielić swoimi doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: I tutaj też ten sam scenariusz? IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:28 Moim zamyslem nie jest przeszkadzanie. Wkurza mnie tylko to, ze przy kazdym watku pojawiaja sie posty mowiace, ze to pracownicy omawianych firm. I to jest bardziej przeszkadzajace. Pewnie niech beda i krytyczne uwagi ale poparte faktami a nie wyssane z palca (bo cos tam slyszalem). Szanuje opinie mieszkancow osiedli wybudowanych przez DD. TYLE. Pozdro STARY. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:08 czy ta podwyżka cen dotyczy wszyskich mieszkań budowanych przez DD czy tylko Osiedla Olimpia? mam podpisać umowę w połowie maja, ale o zmianie cen nikt mnie nie informował?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 15:17 nie mam zielonego pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:23 Ewa, czy robilas ta rezerwacje z oplata 1000 PLN?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:28 ZA REZERWACJĘ NIE PŁACIŁAM, POWIEDZIELI ŻE WPŁACIĆ MAMY DOPIERO JAK PRZYZNAJĄ NAM KREDYT CZYLI PRZY PODPISANIU UMOWY. A TY COŚ WPŁACAŁEŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saab Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 193.110.121.* 11.04.03, 15:33 Wlasnie, nie. Zarezerwowale mieszkanie do poniedzialku ale uprzejma Pani powiedziala, ze po wplacie 1000 pln moze zarezerwowac na dluzej ale nie zapytalem na ile:( Jesli zrezygnuje po wplacie za rezerwacje to przepadnie 50% tej kwoty a jesli nie uzyskam zdolnosci kredytowej to zwracaja calosc. W poniedzialek jestem znow umowiony wiec bede wiedzial wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 11.04.03, 15:50 NIE WIEM DLACZEGO TAK JEST, MOŻE TO ZALEZY OD SPRZEDAWCY. W ŚRODE DZWONILIŚMY I PANI POWIEDZIAŁA, ŻE MIESZKANIE JEST ZAREZERWOWANE I CZEKAJA NA WSZYSTKIE DOKUMENTY. MOŻE NIE MUSIELIŚMY WPŁACAĆ, DLATEGO ŻE MAMY KSIĄZECZKI MIESZKANIOWE I MUSIMY CZEKAĆ NA ICH WYLICZENIE OK. MIESIĄCA?! W KAZDYM RAZIE JAK SKOMPLETUJEMY WSZYSTKIE PAPIERY MAMY SIĘ U NICH POJAWIĆ I ZOBACZYMY CO DALEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Planty- czy ktoś podpisał już umowę? 11.04.03, 16:40 czy jest ktoś kto już podpisał umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 12.04.03, 09:30 A może by tak, Drodzy przyszli (ew. potencjalni) Sąsiedzi - założyć już jakiś kanał komunikacyjny w sieci? Jakiś serwer z chatem albo forum? Jeśli będzie taka potrzeba to założę i skonfiguruję. :) Ja będę mieszkać (najprawdopodobniej, tfu, tfu - odpukać) w klatce A na drugim piętrze. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 12.04.03, 18:43 myślę, że to świetny pomysł, tyle że ja zupełnie się na tym nie znam, ale często zaglądam na strony innycy osiedli DD np. Derby i uważam, że taka strona jest bardzo pożyteczna. pozdrawiam kolejnego (najprawdopodobniej sąsiada) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 20:49 My zarezerwowaliśmy miszkanie w budynku nr 2, klatka F - nr 14. Chyba się zdecydujemy. Zwłaszcza, że ta promocja z kuchnią kusi (na razie nie znalazłem w niej żadnego haczyka :-). O żadnych innych "promocjach" w stylu upust za miejsce postojowe nie chcieli słyszeć, ale jeszcze "powalczymy". Zastanawiamy się nad kredytowaniem w BOŚ - w zasadzie dobre warunki, tylko ta prowizja za wcześniejszą spłatę. Jakie jest Wasze zdanie? Zastanawialiście się nad kwestią administracji - przez pierszy rok administruje nim DD i pobiera za to 7 - 8 zł za m2 - wg. mnie to dużo za dużo. Dobry pomysł z tym kanałem komunikacyjnym - myślę, że wraz z postępami w budowie, będzie coraz więcej spraw do omawiania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 10:21 Byłem w piątek kolejny raz w dd. 1000 zł płaci się za rezerwację na dłuższy czas tj np. na miesiąc. Jeżeli rezerwuje się na krótki czas i zbiera się dokumenty np. do wniosku kredytowego to się nie płaci. Ja kredyt biorę w BOS, nie stać mnie na mieszkanie za gotówkę. Fakt płaci się 0,7% za wcześniejszą spłatę. 7-8 złoty, jak mi powiedziano ma być opłatą za wszystko tj. administracja, ochrona, woda, ogrzewanie itp. Praktycznie zostało w piątek tylko kilka miejsc postojowych na wolnym powietrzu. Ich niska cena tj. 6000 zł powoduje, że są rezerwowane w pierwszej kolejności. Popieram stworzenie kanału komunikacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 11:16 Może pytanie jest infantylne, ale ... Czy jeśli kredyt bierze się w roku 2003, a właścicielami mieszkania stajemy się dopiero w sierpniu 2004, to czy te odsetki z roku 2003 można odpisać od przychodów roku 2003. Czy też prawo do tej ulgi nabywa sie dopiero z chwilą, gdy stajemy się właścicielami tego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 11:40 Pytanie jest ważne. Odsetki od przychodów możesz zacząć niestety dopiero odpisywać jak będziesz miał akt notarialny na kupno mieszkania mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 14.04.03, 18:30 Gość portalu: szyrek2 napisał(a): > Praktycznie zostało w piątek tylko kilka miejsc postojowych na wolnym > powietrzu. Ich niska cena tj. 6000 zł powoduje, że są rezerwowane w pierwszej > kolejności. No właśnie. Dzisiaj (tj. poniedziałek), po przeczytaniu Twojego postu popędziłem do DD. Chcąc zamówić oczywiście miejsce postojowe - bo taką chęć wyraziłem przy rezerwacji mieszkania (mam zarezerwowane od tygodnia i na razie kompletuję dokumenty). I co? I nic. Nie ma. Wszystko zarezerwowane. Eeeeeh. Czemu ten handlowiec mi nie zarezerwował tego wtedy? Nie wiem - ręce opadają. > Popieram stworzenie kanału komunikacyjnego. Jak tylko wyklaruje mi się sprawa - założę takowy :) Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 BOŚ- kredyt 14.04.03, 10:52 Jestem w zasadzie zadowolona z kredytu w BOŚ. Mam tylko jedno "ale" -próżno szukać na wyciągach informacji o wysokości spłaconych odsetek (kwota podana jest razem z kapitałem)więc chcąc skorzystać z nowej ulgi mieszkaniowej tzw. "odsetkowej" muszę poprosić bank o zaświadczenie dot. wysokości spłaconych odsetek. Koszt : 70-100 zł zależnie od ilości informacji. Dzielę się więc z BOŚ moim odpisem - Szczerze powiedziawszy bardzo mi się to nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 14:17 Hej,świetny pomysł z tym forum. Czy nie sądziecie, że 1 rok na wybudowanie dwóch bloków to bardzo optymistyczne kalkulacje? Nie chciałabym zostać w czerwcu przyszłego roku poinformowana, że to nie 2004 ale 2005 ma być rokiem oddania inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 14:28 Mają 16 miesięcy, więc powinni zdążyć. Poprosilem ich o charmonogram budowy, ale coś tam kręcili, że nie mają. Z drugiej strony oni też korzystają z kredytu bankowego. Bank z całą pewnością będzie sprawdzał postępu prac - trudno byłoby im ukryć jakieś większe opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 14:35 Gwoli informacji - na tej działce mają użytkowanie wieczyste a nie włascność. Poza tym pod tę działkę wzięty jest przez DD kredyt. Podobno do daty oddania inwestycji mają tę pożyczkę spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 14.04.03, 15:27 DD na ogół tak robi - bierze kredyt którego zabezpieczeniem jest dzialka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 15:43 Czyli uważacie, że nie ma ryzyka? Ja już prawie na 90 % zdecydowałam się na mieszkanie. Bardzo podoba mi się lokalizacja. Tylko to czekanie. Ale chyba warto - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 15:56 ... to jesteś w podobnej sytuacji. Jeśli w najbliższym czasie nic się nie zdaży to też podpiszemy umowę. Koniec z wynajmowaniem. Lokalizacji jest ciekawa, choć znajomi mówią, że trochę ryzykowna. Mam nadzieję, że Praga będzie się zmieniała. Cena, wiadomo - mogłaby być niższa, ale jak na warszawskie standardy OK. Czekanie jest minusem, zwłaszcza, że przez ten czas płacimy odsetki od kredytu. Teoretycznie można zaryzykować i trochę poczekać, ale wtedy trudno będzie znaleźć takie mieszkanie jak by się chciało (metraż, układ...). Więc coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karnan Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.tpnet.pl 14.04.03, 16:07 Słuchajcie, czy poniżej cytowany paragraf z Umowy z DD to nie jest swego rodzaju pułapka? Miałam nadzieję, że uda się uniknąć jakoś 22 % VAT: $ 13 umowy przyrzeczenia sprzedaży mówi: W przypadku zmiany obowiązujących przepisów prawnych odnośnie stawek VAT w trakcie trwania umowy, cena określona w $ 7 ust.1 może ulec modyfikacji w zakresie proporcjonalnym do skutków tych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 14.04.03, 16:19 Teoretycznie takie niebezpieczeństwo istnieje. Teoretycznie, bo rząd wynegocjował okres przejściowy - jeśli dobrze pamiętam, to VAT na mieszkania powinien wzrosnąć dopiero od 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 14.04.03, 18:27 Ale gdzie w paragrafie 13 jest informacja, że VAT ma dotyczyć mieszkania? Chyba NIGDZIE. Jeśli będę kupować, będę domagać się, że cena mieszkania wzrośnie proporcjonalnie do VAT na materiały budowlane _TYLKO_ od kwoty nieuruchomionych transz kredytu. Czyli: jeśli wpłaciłem całą kasę, to wara od ustalonej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewarapa Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 15.04.03, 17:59 czy są jakieś decyzje co do naszej strony osiedlowej, czatu itd? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.hipernet.com.pl 15.04.03, 21:26 TAK, TAK, TAK :-) Już za kilka dni będzie działać. Podam na tym forum informację - co i jak. Może jakieś propozycje tematyczne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: 194.9.223.* 16.04.03, 12:03 Wspominał ktoś ostatnio, że wszystkie miejsca są już zajęte. Wydaje mi się, że jest to forma nacisku na kupowanie garaży. Mi też powiedziano, że zaszła pomyłka i miejsc po 6 tys. już nie ma, ale jak się postawi sprawę na zasadzie "jeśli tak to ja dziękuję za mieszkanie" to coś się znajdzie. Tak, czy inaczej warto powalczyć. Kanał komunikacyjny - propozycje tematyczne - ja proponuję pierwszy umowa. Jest kilka punktów w umowie które są potencjalnie niebezpieczne. Ja chcę np. aby w par. 13 uściślić, że chodzi o VAT na mieszkania, a nie o każdą zmienę stawek VAT, bo to absurd. Może Wy też znależliście cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.atm.com.pl 16.04.03, 15:09 W sumie niby są pozajmowane. Ale miejsc tych jest stosunkowo niedużo. Od 1-10 są chyba zarezerwowane (nie wiem dlaczego?). Podobnie ostatnie 4 mają adnotację - nie sprzedawać. Ja się postawiłem - miejsce się znalazło. Tym bardziej, że mieszkanie zarezerwowałem, a handlowiec nie zarezerwował miejsca. :) Co do umowy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będę podpisywał umowę. Przeglądałem ją i miałem parę wątpliwości: 1) ograniczony termin czasowy zawarcia właściwej (notarialnej) umowy sprzedaży - 120 dni. 2) DD jest właścicielem wieczystym gruntu. Jednak w UE nie ma pojęcia wieczystego użytkowania, zatem po wstąpieniu do UE użytkowanie wieczyste zostanie zmienione ustawowo na własność hipoteczną (? - najprawdopodobniej). 3) paragraf 13 - wzrost VAT. Zażądałem modyfikacji zapisu. VAT na materiały budowlane może podrożyć mieszkanie. Żeby być fair, zaproponowałem zapis, że zmiana ceny może dotyczyć tylko i wyłącznie części kwoty nie wpłaconej do DD (gdy kredyt uruchamiam w transzach). Zawsze mogę uruchomić resztę transz przed podniesieniem VAT. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 16.04.03, 15:36 co do umowy zgadzam sie z przedmowcami. co mi sie jeszcze niepodoba to: 1/ nieokreslony termin ustanowienia oddzielnej wlasnosci - na forum pojawialy sie glosy ze DD dlugo z tym zwleka, trzeba placic dodatkowo ubezpieczenie od kredytu dopoki nie ma ustanowionej hipoteki na KW 2/ brak okresu na usuniecie wad lokalu ktore zostaly wykryte podczas jego odbioru 3/ czynsz jest pobierany od dnia przyjecia BUDYNKU do uzytkowania. nie mam pojecia ile moze trwac z kolei przekazanie lokalu ale nie rozumiem dlaczego mam placic za cos z czego nie moge korzystac? 4/ oczywiscie zamierzam tez inaczej rozwiazac kwestie platnosci pierwszej raty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: 194.9.223.* 16.04.03, 15:47 Z ubezpieczeniem kredytu jest chyba OK, bo DD płaci go do 4 miesięcy po odbiorze lokalu (par. 7 punkt 8). Czy zamierzacie starać się na zmienę charmonogramu wpłaty, tak aby ostatnia transza była ściśle powiązana z ostateczną datą odbioru lokalu? Teoretycznie może być tak, że DD otrzyma 100% wpłaty w terminie, a oddanie będzie się opóźniało z przyczyn "obiektywnych". Nasze zabezpieczenie na taką ewentualność jest raczej słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 16.04.03, 15:54 zgadza sie - 4 m-ce ale znalazlem na forum taki post: "Mieszkam na Akacjach V. Problemy zaczęły się dopiero jak DD zaczelo administrowac osiedlem. Totalne lekceważenie klienta i wszystkie usterkiusuwane sa powielkich awanturach. A najgorsze jest to że osiedle odebrane zostało przez gminę w czerwcu 2001r i do tej pory DD nie przygotowało nam Aktów notarialnych. Podawali nam różne wymyślone powody m.in.jakie mają problemy z uzyskaniem pozwolenia z MSWiA. A okazało sie że tak nas ignorują że przez pół roku nie złozyli dokumentów do gminy o wydanie zaświadczenia o samodzielności lokali potrzebnego do przeniesienia własności. Mogłabym długo opowiadać jak DD nas lekceważy. Życzę powodzenia i proszę dokładnie pilnować DD i sprawdzać ich wszystkie wymówki czy aby są prawdziwe" "do tej pory" to przelom 2002/2003... nie chce placic za nieswoje bledy... co do tej transzy to dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.hipernet.com.pl 16.04.03, 20:37 To jest znany przypadek. Mam tam zresztą znajomego. I nie ukrywam, że zapytałem handlowca wprost o taką sytuację. Ten, biedny, mitając się, opowiedział mi o nieszczęsnym osiedlu Akacje, gdzie biedna firma DD zgodziła się na odsprzedanie jakiemuś lokatorowi kawałka korytarza. Co oczywiście pociągało ze sobą masę skutków prawnych (ponowne przeliczenie udziałów itp. itd.). Generalnie, sytuacja ta, odniosłem takie wrażenie - nie jest dla nich przyjemna, smród ciągnie się długo... Co do pierwszej wpłaty, to ja - trudno zaryzykuję. W końcu procedura jest taka, że wpłacamy, podpisujemy umowę wstępną, a na końcu umowę kredytową z bankiem... Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: *.hipernet.com.pl 16.04.03, 20:32 Gość portalu: b3 napisał(a): > co do umowy zgadzam sie z przedmowcami. co mi sie jeszcze niepodoba to: > 1/ nieokreslony termin ustanowienia oddzielnej wlasnosci - na forum pojawialy > sie glosy ze DD dlugo z tym zwleka, trzeba placic dodatkowo ubezpieczenie od > kredytu dopoki nie ma ustanowionej hipoteki na KW Bo nie może być określony. Na zawarcie właściwej umowy notarialnej sprzedazy mają 120 dni. A reszta? W rękach opieszałych sądów wieczystych. > 2/ brak okresu na usuniecie wad lokalu ktore zostaly wykryte podczas jego > odbioru Po prostu nie odbierasz. A czas na odebranie im ucieka. Wystarczy spisanie protokołu stwierdzenia usterek i już widać, że czas mija na ich niekorzyść. > 3/ czynsz jest pobierany od dnia przyjecia BUDYNKU do uzytkowania. nie mam > pojecia ile moze trwac z kolei przekazanie lokalu ale nie rozumiem dlaczego mam > > placic za cos z czego nie moge korzystac? Okres ten, o ile pamiętam, wynosi 30 dni. W tym okresie muszą umożliwić jego odbiór. > 4/ oczywiscie zamierzam tez inaczej rozwiazac kwestie platnosci pierwszej raty Co masz przez to na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: Miejsce parkingowe po 6 tys. IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 09:24 ad1/ to przynajmniej mozna wymusic jak najszybsze wniesienie wniosku do sadu wieczystego i "nalezyte prowadzenie sprawy" ad2 nie odbieram i a/ place czynsz za wynajmowane mieszkanie b/ nie moge rozpoczac prac wykonczeniowych c/ place czynsz DD ad3/ nie jest to okreslone w umowie ad4/ wplata 5% do 2 dni po podpisaniu umowy, umowa wchodzi w zycie po udokumentowaniu wplaty znalazlem wiecej kwestii ktore chcialbym zmienic. co o tym sadzicie? 1/ zalaczenie zwymiarowanego planu mieszkania badz dokladne okreslenie z jakich pomieszczen z wymiarami sklada sie lokal (w tej chwili jesli zrobia pokoj prostokatny zamiast kwadratowego mam zwiazane rece) 2/ zmainy w stawkach VAT moga miec wplyw na calkowita cene do dnia wplacenia ostatniej transzy. pozniejsze zmainy nie maja zadnego wplywu. zastanawia mnie rowniez kwestia VATu za garaze - sa rozne interpretacje, jesli garaz jest kupowany razem z mieszkaniem to czasami VAT jest 22% czasami 0%. macie wiecej info w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.alcatel.pl 16.04.03, 16:06 Czy ktos juz podpisal umowe przedwstepna z DD na Planty w formie aktu notarialnego? Ja zrobilam rezerwacje i juz prawie na 100% jestem zdecydowana. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 23:41 Hej, witam wszystkich ewentualnych lub potencjalnych sąsiadów. Właśnie praktycznie podjęliśmy decyzję, ze złożymy wniosek na 3-pokojowe mieszkanie na 4 piętrze Klatka C. Mamy parę spstrzezeń/pytań: 1. dobry pomysł z załozeniem chatu PLANT. Można się w przyszłości zastanowić nad założeniem wspólnie sieci z dostępem do i-netu. 2. jeśli ktos już sprawdził Księgę Wieczystą, to niech da znac, aby wszyscy nie musieli chodzić i sprawdzać. 3. zauważyliśmy, ze w umowie jest napisane, że w razie opóźnienień ze strony DD, onie nam płacą kary w wysokości nie wyższej niż 5% lub 10% wartości mieszkania (w szczególnych przypadkach), a my - Kupujący płacimy kary umowne nie ograniczone w zaden sposób. Musi to byc jakiś haczyk, więc będziemy się kłócić o zmianę tego zapisu. 4. Par. 12 mówi, że DD będzie prowadzić administrację budynku do 12 mies., czy czasem nie możnaby wcześniej stworzyć jakieś wspólnoty, któraby przejęła ich obowiązki i ustaliła ceny na normalnym poziomie. Poza tym, uważamy, ze powinna byc w umowie zaznaczona wysokośc czynszu. Tak mogą nas zrobić w "jajeczko". 5. czy uważacie, ze umowę przyrzeczenia sprzedaży powinno się poświadczyć notarialnie? Jest to koszt ok. 1500 zł. W skali wartości mieszkania, nie jest to dużo, ale jednak to jakś suma, nie? Czekamy na jakieś sugestie od Was. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 17.04.03, 09:27 To jeszce raz ja. Otóż mam pytanie - co sądzicie o lokalizacji? nie ukrywam, ze ja się trochę obawiam tej Pragi Płn. - co prawda męty będą powoli wymierać, ale co z tymi obrzydliwymi budynkami dookoła Plant? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonsiad Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 212.160.117.* 17.04.03, 10:25 Witam! Wy ty gadu gadu ale pomysłów na zmianę umowy prawie nic, tak więc przekazuję moje uwagi (przynajmniej ja będę chciał to wywalczyć) a może i sąsiadom się przyda... 1. Jaka jest różnica pomiędzy zwłoką a opóźnieniem - ano taka że zwłokę należy udowodnić (że zrobiło się to celowo - a raczej przez zaniechanie możliwych do wykonania czynności), a opóźnienie nie! Tak więc par. 7 pkt 9 oraz par 9 pkt 3 i 4 zmieniamy słowo "opóźnienia" na zwłoki 2.Par 5 pkt 4 - zamieniamy frazę "przez obie strony" na "kupującego". (co w przypadku gdy my mówimy że jest źle a oni że jest dobrze - przecież jest załącznik nr 4 w którym to wszytko powinno być opisane co jest dobrze prawda? 3. Par 6 pkt 2 - po "W razie" dodajemy słówko "zawinionego" (a co jak ktoś dzień wcześniej złamie nogę?) 4. Par 8 pkt 1 ostatnia fraza po przecinku "nie więcej jednak niż..." - do wykreślenia. Skoro oni mogą obciążać ile chcą - patrz par 9 pkt 6 - to dlaczego my nie???. To samo odnosi się do pkt 7 tego paragrafu - wykasować. 5. I moje ulubione - par 12 pkt 2 - zmieniamy zapis na: "Koszty eksploatacji lokalu ponosi Kupujący od dnia odbioru lokalu do użytkowania przez Kupującego" Po kropce zapis zostawiamy 6. Par 13 - kropkę na końcu zmieniamy na przecinek i dodajemy " przy czym nowe stawki VAT będą odnosiły się tylko do jeszcze nie przeslanych na konto Sprzedawcy transz. To wsio. Chyba warto rozważyć te kwestie - oczekuję uwag na temat umowy od innych osób, może jak więcej osób złozy podobne postulaty to nie będzie problemu ze strony DD. PS: jeszcze jedna uwaga, a raczej dwie. 1. Nie wiecie jak to jest że DD zobowiązuje się płacić składki na ubezpieczenie kredytu, a w umowie z BOS jest napisane że składki będą pobierane z waszego konta? 2. Czy nie wartoby dopisać w par 12 że na wniosek lokatorów Sprzedawca zobowiązuje się do oddania zarządzanie osiedla mieszkańcom przed 12 miesiącami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 10:45 hejos sonsiad, bardzo cenne uwagi, dzisiaj wybieram sie podyskutowac w temacie umowy i napewno je wykorzystam. co do skladek na ubezpieczenie to jesli tak jest faktycznie (nie mialem czasu na weryfikacje umowy z bankiem) to ta sprawe tez porusze. zastanawiam sie tez nad wpisaniem w umowe na czym ma polegac administrowanie - dokladnie! - i jaki bedzie tego maks koszt na m-c. wolalbym uniknac sytuacji kiedy administrowanie bedzie sie konczylo na zbieraniu czynszu, w dodatku wiekszego niz obiecuja "na slowo" czli 7 pln/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 17.04.03, 09:35 APEL! Nalegajcie na załączenie dokładnego (wymiary) planu mieszkania. Bo potem wychodzą takie kwiatki jak na Derbach. I po-straszaki i inni będą wam mówić - "ale macie TO Państwo w umowie? Nieeee????(cóż za klasyczna obłuda) A my mamy dobrych prawników więc nie radzimy iść do sądu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 17.04.03, 10:17 Okolica jest średnia, nie jest to najgorsza część Praga, teren sąsiaduje z tzw, nową pragą. Z tego co słyszałem umowa powinna być podpisana w formie aktu notarialnego. ja tak zrobię Dostałem plan mieszkania z dokłanymi wymiarami poszczególnych pomieszczeń. To on powinien być załącznikiem do umowy. Na miejsca postojowe na wolnym powietrzu faktycznie może być duży popyt, są znacznie tańsze niż garaże. Z tego co mi powiedziano miejsca 1-10 mają być dla gości. Zgodzili się na wpisanie do umowy maksymalnego termninu usunięcia usterek. Nie wyrazili zgody na zapis, że jeżeli nie zostanie sporządzony akt notarialny w przewidzianym terminie to za opóżnienie bedą płacili kary. Ja zarezerwowałem mieszkanie nr. 35, budynek nr. 1 klatka A czwarte piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonsiad Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 212.160.117.* 17.04.03, 10:38 Aha - jeszcze jedno - w jakiej walucie bieżecie kredyt??? w EUR czy USD - ja mam do tej pory dysonans i nie wiem co wybrać. Proszę krótko uzasadnijcie wybór. Mieszanie nr 95 (być może) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 17.04.03, 12:31 Ludzie - o 15.00 składamy wniosek o przyznanie redytu. AAAAAAAAAAAA boję się. CZy ktoś mnie powstrzyma? Poradźcie - w EUR czy w USD??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 17.04.03, 12:35 Ja złożyłem w Euro . Czy dobrze sam nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 17.04.03, 12:40 My też coś takiego chyba wkrótce podpiszemy. Raczej w Euro, niż w USD. Kurs Euro jest obecnie dość wysoki i w perspektywie kilku miesięcy powinien raczej spadać niż rosnąć. Czyba, że Kołodko coś wymyśli, albo w czerwcowym referendum padnie "NIE". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 17.04.03, 14:06 Witam wszystkich 1.Czy ktoś z Was próbował wynegocjować obowiązek zakupu garażu?? 2. Czy zasada"wpłać 10 % wartości mieszkania, a kredyt na 90% zacznij spłacać po zakończeniu budowy" to odnosi się do BOŚ czy mogę "przyjść" ze swoim bankiem (który ma np. niższe oprocentowanie i nie pobiera opłaty za wcześniejszą spłatę)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 17.04.03, 14:41 z tego co sie dowiadywalem to w przypadku innego banku niz BOS wymagana jest poczatkowa wplata 22% wartosci, potem tez inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.atm.com.pl 17.04.03, 15:57 Zapraszam na indywidualne forum. Chat będzie się produkować, tak samo - niedługo zarezerwuję jakąś domenę. Forum (pierwsza, świeżutko skonfigurowana wersja - wybaczcie niedoróbki - jest ich masa!) osiągalne jest pod adresem: adamd.hipernet.com.pl/ Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 10:55 Ponieważ forum na razie nie działa - chciałabym się zapytać, czy ktoś już podpisał coś z DD? Dziś jutro mamy mieć odpowiedź z BOŚ'a, ale nadal targają nami jakieś wątpliwości. Moze coś w negocjacjach umowy się coś posunęło, co? Dajcie znać. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: mieszko.pl.u* 22.04.03, 11:02 Witam, kilka zmian zaakceptowali, o kilka jeszcze chce powalczyc. przyslij jakies namiary pod anonymouse@poczta.onet.pl to Ci podesle pliczek. udalo sie wynegocjowac cos z BOS? np. wyjasnic kto placi ubezpieczenie lub darmowe zestawienie zaplaconych odsetek i rat raz do roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 11:25 własnie wysłałam Ci maila. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 11:46 Bylem w piątek w BOŚ.Potwierdzono, że na wyciągach nie ma wyodrębnioen wysokości spłaconego kapitału i odsetek . Taki mają system - chyba wyciągania pieniędzy od klientów, ponieważ na żądanie te informacje za opłatą są dostępne., że bank jest przecież od zarabiania pieniędzy. Można i tak. Zmiany do umowy, że takie zaświadczenie wydadzą raz na rok za darmo nie wprowadzą. Co do kosztow ubezpieczenia. Mimo zapisów w umowie kredytowej, DD na podstawie zapisów w umowie o sprzedaży mieszkania pokrywa samodzielnie koszty ubezpieczenia. Potwierdzono mi to w DD. Zapis od kiedy mam ponosić koszty eksploatacji lokalu ma być zmieniony , że koszty bedę ponosił od daty wydania kluczy do lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 172.10.11.* 22.04.03, 12:12 Witam Powiedzcie proszę gdzie dokładnie znajduje sie opisywana przez Was inwestycja. Pozdr. Lila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 12:16 Inwestycja Planty znajduje się przy ulicy Namysłowskiej róg 11-Listopdada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 172.10.11.* 22.04.03, 12:53 Dzięki za info Czy to będzie w miejscu takiego skwerko parku? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 22.04.03, 12:25 Gość portalu: szyrek napisał(a): > Bylem w piątek w BOŚ.Potwierdzono, że na wyciągach nie ma wyodrębnioen > wysokości spłaconego kapitału i odsetek . Taki mają system - chyba wyciągania > pieniędzy od klientów, ponieważ na żądanie te informacje za opłatą są > dostępne., że bank jest przecież od zarabiania pieniędzy. Można i tak. Zmiany > do umowy, że takie zaświadczenie wydadzą raz na rok za darmo nie wprowadzą. > Co do kosztow ubezpieczenia. Mimo zapisów w umowie kredytowej, DD na podstawie > zapisów w umowie o sprzedaży mieszkania pokrywa samodzielnie koszty > ubezpieczenia. Potwierdzono mi to w DD. > Zapis od kiedy mam ponosić koszty eksploatacji lokalu ma być zmieniony , że > koszty bedę ponosił od daty wydania kluczy do lokalu. Kiedy podpisujesz umowę? Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 22.04.03, 12:55 Miejsce Plant to tzw. skweropark Umowę podpisuję poniedziałek lub wtorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melon Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.wbp.lublin.pl 22.04.03, 14:08 czy ta umowa będzie już po zmianach w stosunku do orginału? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky FORUM IP: *.atm.com.pl 23.04.03, 13:07 Przepraszam wszystkich za przestój działania Forum, ale miałem małego pecha - jakiś pajac zhackował mi serwer. Teraz stawiam go na nowo - odpowiednio zabezpieczam, i do jutra powinien działać. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: FORUM IP: *.dito.pl 23.04.03, 13:53 Super, ze się odezwałeś. 3mamy kciuki za nowe forum. A jak tam Twoje sprawy z DD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Re: FORUM IP: *.atm.com.pl 23.04.03, 14:20 Tak na marginesie dodam, że zarezerwowałem domenę "namyslowska.net", tak więc forum będzie (jak tylko wszystko dojdzie do skutku) - osiąglane na "forum.namyslowska.net" :) Są chętni na adres w postaci "username@namyslowska.net" ?? A moje sprawy? Wysmarowałem elaborat o zmianę umowy do przydzielonego mi handlowca. Mailem. Wysłałem raz, drugi, trzeci. Dzwonię, żeby potwierdzić - "nie dostałem", odpowiada. No dobra. Wysyłam jeszcze raz i drugi. Sprawdzam logi - system pocztowy DD przyjął moje maile. Handlowiec twierdzi, że nic nie dostał. Ok. No to wysyłam faksem. Numer na wizytówce - nie odpowiada. Dostaję nowy numer faksu od pani z sekretariatu - okazuje się, że zły. Na szczęście łatwo domyślić się co jest źle. Dodzwaniam się, wysyłam faks. To było w Wielki Piątek - dzisiaj handlowiec mówi mi że faksu też nie dostał. PO PROSTU ŻENADA. Jutro jadę i swoje uwagi odnośnie umowy zostawiam w sekretariacie. Przy okazji zwróciłem uwagę handlowcowi, żeby ochrzanił kogo trzeba za brak stosownej komunikacji, bo coś takiego - mnie jako potencjalnego klienta - raczej zniechęca do kontaktu z firmą. Wniosek złożyłem już w czwartek. W tym tygodniu planuję doszlifowanie umowy i ewentualne jej podpisanie. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazzz Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:04 Zauważyliście, że DD nie planuje podłączenia instalacji gazowej. Wydaje mi się, że kuchnia elektryczna jest droższa w eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melon Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.wbp.lublin.pl 23.04.03, 15:37 Brak instalacji gazowej obniża koszty budowy a sam budynek czyni bezpiecznym.A piekarniki są ostatnio elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 15:43 Adam, a nie mozesz wystąpić o zmianę handloca? ja mam Panią w średnik wieku, która bardzo mi odpowiada, bo jest doświadczonym handlowcem, a jednocześnie nie uczestniczy w wyścigu szczurów, ktory jest bardzo powszechny wśród "młodych prężnych". Jest konkretna, ale jednocześnie nie robi Cię w jajo (jak z tym mailem lub faxem). Zawsze możesz tez poprosić o rozmowę z przełożonym - to powinno podkręcić śrube handlowcowi. Pomyśl o tym. My czekamy na decyzję banku, złożyliśmy wnioski o zmiany w umowie i czekamy. Daj znać, jak forum będzie działało. Pozdro, Blanka Tak, wiemy, że ma nie być instalacji gazowej, która jest droższa w eksploatacji. O wyższości gazu na elektryką i odwrotnie, napisano już tysiące ksiąg - np. Niemcy są przeciw gazowi, a Włosi jak najbardziej za. Ja i mój partner po prostu przyjmujemy decyzję taka jaka jest. Pozdro, B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:55 Agentka z którą my rozmawiamy jest też jak najbardziej OK - rzeczowa, nie kręci. W piątek powinnismy złożyć komplet dokumentów dla banku. Wiecie może ile czasu bank potrzebuje na rozpatrzenie wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.poczta / 10.1.12.* 23.04.03, 15:57 Bank potrzebuje około tygodnia. Ja złożylem dokumenty w DD w ubiegły czwartek i czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 194.9.223.* 23.04.03, 15:57 Agentka z którą my rozmawiamy jest też jak najbardziej OK - rzeczowa, nie kręci. W piątek powinniśmy złożyć komplet dokumentów dla banku. Wiecie może ile czasu bank potrzebuje na rozpatrzenie wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 16:23 My też złożyliśmy we czwartek i podobno jutro najpóźniej będziemy mieć odpowiedź. Wczoraj byl problem z BIK'iem (Biuro Informacji Kredytowej), tak więc bank nie mogł sprawdzać wnioskodaców. Tak więc trzeba założyć około tygodnia, ale moze być krócej, bo nam wypadły "po drodze" świeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 23.04.03, 16:44 Ja przez rok mieszkałam na Grochowie i korzystalam z kuchni elektrycznej. Nie odczułam bardzo tego finansowo. a jeśli chodzi o eksploatację, to chyba wygodniejsza jest elektryczna. Nie powiem Ci natomiast o koszt zakupu i ew. naprawy.... W czwartek idziemy na I spotkanie do DD. Macie może jakieś rady dla nas? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT 23.04.03, 16:22 a propos odsetek i BOŚ zawsze mozna złożyć skargę do arbitra bankowego. To naprawdę niewiele kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: *.dito.pl 23.04.03, 16:24 amoniak2 napisała: > a propos odsetek i BOŚ zawsze mozna złożyć skargę do arbitra bankowego. To > naprawdę niewiele kosztuje. Czy możesz napisać jak to się robi? /na wszelką ewentualność/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: PLANTY- DOM DEVEPOLMENT IP: 217.153.90.* 23.04.03, 16:50 a może orientujesz się jak w praktyce wygląda ten kredyt w BOŚ, bo w super spłacanie go po roku nie wierzę...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drsky Nowe Forum IP: *.atm.com.pl 24.04.03, 12:18 Nowe forum - wreszcie działa. Niestety nie udało mi się uratować poprzednich zapisów. Wiecej w 'Powitaniu'. Proponuję kierować się więc na www.namyslowska.net :) Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marasia Re: Nowe Forum IP: *.zus.pl 28.04.03, 14:30 Powiem tak: Mieszkam od kilkunastu lat kilkaset metrów od tej budowy i za żadne skarby świat bym tam się nie sprowadziła. Właśnie stamtąd uciekamy do odrobiny zieleni i spokoju. W kierunku Stalowej i Strzeleckiej lepiej nie patrzeć. Żyć tam się oczywiście da, ale jest nieprzyjemnie. W kierunku Namysłowskiej jest lepiej, przynajmniej trochę zieleni, ale z kolei towarzystwo nieciekawe. Dla niektórych lokalizacja przyszłego mieszkania jest ważna i tym odradzam. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka Re: Nowe Forum IP: *.dito.pl 30.04.03, 10:08 Bardzo Ci dziękuję za informację. Jest ona ważna, dla nas, kupujących tam mieszkanie. Jednakże myślę, ze każdy, kto zdecydował się na kupno tam mieszkania, przeanalizował wszystkie za i przeciw - równiez lokalizacji. Moze naiwnie, ale ja na przykład, liczę na zmianę oblicza Pragi jako takiej. Jesli chodzi o towarzystwo - w Warszawie wszędzie jest takie i wszędzie znadziejsz dziwnych lujow kręcących sie pod domem. Również środowisko nieruchomości ma "oczy zwrócone" na Pragę, ponieważ jako europejska stolica, nie mozemy pozwolić sobie na slumsy w centrum miasta. Planowane są tam ogromne inwestycje. Powoli, ale systematycznie ceny gruntów na Pradze rosną i mają tendencję wzrostową. Bardzo dużo się buduje i sie zmienia. Moze i jestem naiwna, ale takie jest moje zdanie. Bardzo ciepło Cię pozdrawiam. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś